REGULAMENT din 11 noiembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 174 din 1 martie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 76 16/01/2002 ART. 109
ART. 1REFERIRE LALEGE 76 16/01/2002 ART. 105
ART. 8REFERIRE LALEGE 76 16/01/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale de Promovare a Ocupării Forţei de Muncă



În temeiul art. 109 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale de Promovare a Ocupării Forţei de Muncă a fost elaborat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi aprobat în şedinţa Comisiei din data de 11 noiembrie 2003. + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Comisia Naţională de Promovare a Ocupării Forţei de Muncă, denumită în continuare Comisia Naţională de Ocupare, este înfiinţată în temeiul art. 105 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 2Comisia Naţională de Ocupare este alcătuită din reprezentanţi ai ministerelor, agenţiilor şi departamentelor din subordinea Guvernului sau autonome, la nivel de secretar de stat, şi din preşedinţii organizaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.
 + 
Capitolul IIStructură şi funcţionare + 
Articolul 3(1) Componenţa Comisiei Naţionale de Ocupare este stabilită de către ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei, cu consultarea instituţiilor prevăzute la art. 2, şi se aprobă prin decizie a primului-ministru.(2) Fiecare membru al Comisiei Naţionale de Ocupare poate desemna, în scris, un supleant care va participa cu drepturi depline la lucrările Comisiei Naţionale de Ocupare.
 + 
Articolul 4(1) Comisia Naţională de Ocupare este condusă de un preşedinte.(2) Preşedintele Comisiei Naţionale de Ocupare este ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei.(3) În activitatea sa, preşedintele va fi sprijinit de un vicepreşedinte, secretar de stat în Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cu atribuţii în domeniul forţei de muncă.
 + 
Articolul 5(1) Calitatea de membru al Comisiei Naţionale de Ocupare încetează în următoarele situaţii:a) în caz de revocare de către cel care l-a propus sau l-a numit;b) în caz de demisie;c) în caz de deces.(2) Demisia membrilor Comisiei Naţionale de Ocupare se formulează în scris, nu se motivează, este irevocabilă, se înregistrează la Comisia Naţională de Ocupare şi se depune la preşedintele acesteia cu un preaviz de 30 de zile calendaristice.(3) În cazul vacantării locurilor, în Comisia Naţională de Ocupare vor fi propuse sau numite alte persoane, în termen de 30 de zile calendaristice de la data vacantării. Preşedintele Comisiei Naţionale de Ocupare înaintează primului-ministru noile propuneri sau numiri.
 + 
Articolul 6(1) Preşedintele Comisiei Naţionale de Ocupare are, în principal, următoarele atribuţii:a) convoacă şedinţele şi conduce lucrările plenului Comisiei Naţionale de Ocupare, moderează discuţiile, sintetizează problemele puse în dezbatere, stabileşte ordinea votării şi comunică rezultatele votului;b) stabileşte ordinea de zi a şedinţelor Comisiei Naţionale de Ocupare;c) reprezintă Comisia Naţională de Ocupare în relaţiile cu alte instituţii din România sau din străinătate.(2) În lipsa preşedintelui Comisiei Naţionale de Ocupare, atribuţiile acestuia vor fi preluate alternativ integral sau parţial de către vicepreşedinte.
 + 
Articolul 7(1) Secretariatul Comisiei Naţionale de Ocupare este asigurat de Direcţia politici forţă de muncă din cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.(2) Secretariatul are următoarele atribuţii principale:a) întocmeşte ordinea de zi a şedinţelor de lucru;b) invită membrii Comisiei Naţionale de Ocupare la şedinţele de lucru;c) pregăteşte materialele necesare desfăşurării şedinţelor de lucru ale Comisiei Naţionale de Ocupare;d) întocmeşte procesul-verbal al şedinţei de lucru.(3) Convocarea Comisiei Naţionale de Ocupare se face în scris, cu cel puţin 7 zile calendaristice înainte de data stabilită, cu această ocazie fiind transmisă ordinea de zi. Materialele ce constituie obiectul şedinţei de lucru şi procesul-verbal al şedinţei anterioare vor fi transmise în timp util prin poşta electronică.
 + 
Articolul 8(1) Comisia Naţională de Ocupare îşi exercită atribuţiile în cadrul unor şedinţe de lucru, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 76/2002, cu modificările ulterioare, şi a prevederilor prezentului regulament.(2) Comisia Naţională de Ocupare se întruneşte semestrial sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea preşedintelui sau a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.(3) Actul de convocare a şedinţei de lucru se semnează de preşedinte sau, după caz, de vicepreşedinte şi va cuprinde, în mod obligatoriu, data şi ora şedinţei de lucru.(4) Şedinţele de lucru semestriale au loc, de regulă, în ultima lună a semestrului.(5) Comisia Naţională de Ocupare lucrează legal numai în prezenţa a două treimi din numărul membrilor săi.(6) Dacă se constată îndeplinirea condiţiilor legale de cvorum, preşedintele solicită membrilor Comisiei Naţionale de Ocupare să se pronunţe prin vot asupra proiectului ordinii de zi. Cu acest prilej se pot face alte propuneri privind conţinutul ordinii de zi.(7) Hotărârile Comisiei Naţionale de Ocupare se adoptă, de regulă, prin consens. În cazul în care nu se ajunge la consens, hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi. În caz de paritate, votul preşedintelui sau, după caz, al vicepreşedintelui este hotărâtor.(8) Votul se exprimă în mod deschis.(9) Hotărârile adoptate sunt obligatorii pentru toţi membrii Comisiei Naţionale de Ocupare, atât pentru cei care nu au participat la şedinţa de lucru, cât şi pentru cei care au votat împotrivă.
 + 
Articolul 9(1) În situaţia în care convocarea în şedinţe de lucru extraordinare este cerută de preşedinte sau de o treime din numărul membrilor Comisiei Naţionale de Ocupare, anunţarea membrilor trebuie făcută cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită.(2) Cu această ocazie vor fi transmise ordinea de zi şi materialele ce constituie obiectul şedinţei extraordinare.(3) Cererea pentru convocarea şedinţelor extraordinare se depune la secretariat cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data solicitată pentru întrunire.(4) Procesul-verbal, împreună cu toate materialele care au fost prezentate şi elaborate în cadrul lucrărilor Comisiei Naţionale de Ocupare, se păstrează, prin grija secretariatului, în arhiva acesteia.
 + 
Capitolul IIIAtribuţiile Comisiei Naţionale de Ocupare + 
Articolul 10Comisia Naţională de Ocupare are, în principal, următoarele atribuţii:a) urmăreşte elaborarea, implementarea şi monitorizarea Planului naţional de acţiune pentru ocuparea forţei de muncă (PNAO);b) analizează obiectivele şi măsurile propuse pentru a fi introduse în PNAO;c) dezbate forma finală a PNAO, ce va fi supusă spre aprobare în Guvern;d) supune atenţiei Guvernului strategii şi politici pentru creşterea nivelului şi calităţii ocupării forţei de muncă, în corelaţie cu programele de dezvoltare economică şi socială;e) propune direcţiile dezvoltării resurselor umane la nivel naţional, în profil de ramură şi teritorial;f) propune măsuri pentru armonizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane finanţate din fonduri publice sau din alte surse;g) face propuneri pentru elaborarea unor acte normative privind ocuparea forţei de muncă şi de îmbunătăţire a legislaţiei în acest domeniu;h) pe baza tendinţelor dezvoltării economice şi sociale şi a evoluţiilor pe piaţa muncii, face propuneri pentru iniţierea unor măsuri proactive de combatere a şomajului prin politici fiscale, politici educaţionale, ajustări structurale şi reconversie profesională.
 + 
Articolul 11Comisia Naţională de Ocupare poate comanda instituţiilor de specialitate studii, rapoarte şi analize privind piaţa muncii, care vor fi finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 12Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale de Ocupare se modifică sau se completează, după caz, prin votul a minimum două treimi din numărul membrilor săi.
 + 
Articolul 13La reuniunile Comisiei Naţionale de Ocupare pot participa, în calitate de invitat, reprezentanţi ai altor autorităţi ale administraţiei publice ori ai altor factori interesaţi şi implicaţi în domeniul ocupării, în funcţie de tematica abordată.
 + 
Articolul 14(1) Desfăşurarea lucrărilor plenului se consemnează în procesul-verbal al şedinţei, urmând ca varianta finală să fie adoptată în cadrul următoarei şedinţe a plenului Comisiei Naţionale de Ocupare.(2) Procesul-verbal al şedinţei va cuprinde: ziua şi data şedinţei, numele participanţilor, stabilirea legalităţii şedinţei, ordinea de zi şi înscrierile la cuvânt, principalele probleme dezbătute, hotărârile luate şi rezultatul voturilor, date despre începerea şi încheierea şedinţei. La cererea membrilor, se vor consemna în procesul verbal diverse observaţii.Preşedintele Comisiei Naţionalede Promovare a Ocupării Forţei de MuncăElena Dumitru,ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x