REGULAMENT din 11 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 19 iunie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 917 05/11/2014
ActulMODIFICAT DEORDIN 1491 17/09/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAORDIN 288 06/03/2002
ART. 1REFERIRE LAORDIN 115 11/02/2002
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 40 01/06/1991 ART. 20
ART. 18REFERIRE LALEGE 107 25/09/1996 ART. 84
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 466 18/07/2001
ANEXA 1REFERIRE LAOUG (R) 244 28/11/2000
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 917 05/11/2014
ActulREFERIT DEORDIN 917 05/11/2014
ActulREFERIT DEREGULAMENT 05/11/2014
ActulREFERIT DEPROCEDURA 05/11/2014
ActulMODIFICAT DEORDIN 1491 17/09/2010
ActulREFERIT DEORDIN 2219 10/12/2010
ActulAPROBAT DEORDIN 114 11/02/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 114 11/02/2002
ActulREFERIT DEORDIN 116 11/02/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 11/02/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 11/02/2002
ActulREFERIT DEORDIN 289 06/03/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 06/03/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 06/03/2002
ActulREFERIT DEORDIN 115 11/02/2002
ActulREFERIT DEORDIN 288 06/03/2002

privind organizarea şi certificarea corpului de experţi pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B – NTLH-014



 + 
Capitolul 1Prevederi generale + 
Articolul 1Membrii corpului de experţi certificati pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor pot evalua starea de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B, în conformitate cu prevederile Metodologiei privind stabilirea categoriilor de importanţa a barajelor – NTLH-021, aprobată prin Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului şi al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 115/288/2002.
 + 
Articolul 2Membrii corpului de experţi certificati prevăzut în prezentul regulament pot evalua starea de siguranţă în exploatare şi a barajelor încadrate în categoriile de importanţa C şi D, în limitele specialitatii pentru care sunt certificati.
 + 
Capitolul 2Corpul de experţi + 
Articolul 3Se constituie corpuri de experţi abilitate sa realizeze evaluarea stării de siguranţă în exploatare pentru barajele prevăzute la art. 1, după cum urmează:a) corpul de experţi pentru baraje, diguri şi cuvetele lacurilor de acumulare, inclusiv pentru construcţiile şi instalaţiile-anexa aferente acestora;b) corpul de experţi pentru baraje şi diguri care realizează depozite de deşeuri industriale;c) corpul de experţi pentru lucrări hidrotehnice speciale.
 + 
Capitolul 3Structura corpului de experţi + 
Articolul 4Corpurile de experţi pentru categoriile de baraje specificate la art. 1 sunt constituite din specialişti în domeniu, selectaţi prin concurs de către o comisie de certificare numita prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
 + 
Articolul 5(1) Componenta comisiei de certificare este următoarea:– preşedinte – secretarul de stat pentru ape din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;– vicepreşedinte – directorul general al Direcţiei generale de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;– membri:● un reprezentant al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;● un reprezentant al Inspecţiei de stat în construcţii din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;● 2 reprezentanţi din învăţământul tehnic superior;● 2 reprezentanţi nominalizaţi de unităţile deţinătoare de mari baraje;● 2 reprezentanţi ai institutelor de proiectare reprezentative în domeniu;– secretar – secretarul Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice şi al biroului operativ al acesteia.(2) Secretariatul comisiei de certificare se asigura de Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.(3) Pentru funcţionarea corespunzătoare a comisiei de certificare, prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului vor fi numiţi 3 membri supleanţi, care îi înlocuiesc pe membrii care nu pot participa la examinare din motive întemeiate. Comisia de certificare este valabil constituită prin prezenta obligatorie a preşedintelui sau a vicepreşedintelui şi a cel puţin două treimi din numărul total al membrilor.(4) Membrii comisiei de certificare beneficiază de o indemnizaţie stabilită prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului, potrivit art. 20 din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedintiei, Guvernului şi al celorlalte organe ale puterii executive, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în raport cu timpul lucrat în afară programului normal de lucru.
 + 
Articolul 6(1) Corpul de experţi pentru baraje, diguri şi cuvetele lacurilor de acumulare, inclusiv pentru construcţiile şi instalaţiile-anexa aferente acestora, este constituit din 25 de membri.(2) Corpul de experţi pentru baraje şi diguri care realizează depozite de deşeuri industriale este constituit din 15 membri.(3) Corpul de experţi pentru lucrări hidrotehnice speciale este constituit din 10 membri.
 + 
Articolul 7Un expert poate fi membru în unul sau mai multe corpuri de experţi, fără ca numărul membrilor să fie reconsiderat.
 + 
Capitolul 4Selecţia, certificarea şi revocarea experţilor + 
Articolul 8La concurs se pot înscrie persoanele fizice care au atestat de expert, eliberat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în domeniile A7 (rezistenta şi stabilitate) şi B5 (siguranţa în exploatare) în construcţii hidrotehnice şi cel puţin 10 ani de activitate în domeniul proiectării, exploatării sau execuţiei barajelor (A1) ori, după caz, a depozitelor de zgura şi cenusa, de steril minier, petroliere (A2), respectiv al construcţiilor hidrotehnice speciale (A3).
 + 
Articolul 9(1) În vederea înscrierii la concurs se va depune un dosar cuprinzând următoarele documente:a) cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.1;b) copie legalizată de pe diploma de studii şi, după caz, de pe titlurile ştiinţifice şi altele;c) copie legalizată de pe atestatul de expert, eliberat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în domeniile prevăzute la art. 8;d) memoriu de activitate generală – curriculum vitae;e) memoriu de activitate în domeniul de atestare;f) o recomandare din partea asociaţiei profesionale din domeniul de activitate (de exemplu: Comitetul Naţional Roman al Marilor Baraje, Asociaţia de Geotehnica şi Fundaţii etc.);g) cazier judiciar;h) chitanţa de achitare a tarifului de verificare a dosarului şi de participare la concurs.(2) Membrii Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice pot participa la concursul pentru dobândirea calităţii de expert certificat, în acest caz neputând face parte din comisia de concurs.
 + 
Articolul 10Dosarele de certificare se depun cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru concurs şi se ţin în evidenta la Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
 + 
Articolul 11(1) Comisia de certificare se intalneste într-o primă şedinţa cu cel puţin 20 de zile înainte de data concursului, analizează dosarele şi decide:a) admiterea la concurs;b) solicitarea de completări;c) respingerea dosarului.(2) Deciziile comisiei de certificare se consemnează într-un registru special al şedinţelor şi se transmit persoanelor interesate în termen de 10 zile de la data şedinţei.(3) În cazul în care comisia de certificare decide admiterea la concurs, candidatului i se vor comunică data, ora şi locul unde va avea loc acesta, precum şi documentele necesare pe care va trebui să le aibă asupra sa.(4) În cazul în care comisia de certificare decide solicitarea de completări, candidatului i se vor comunică termenul de depunere şi documentele solicitate. Nedepunerea documentelor în termenul prevăzut va conduce la respingerea dosarului.(5) În cazul în care comisia de certificare decide respingerea dosarului, candidatului i se vor comunică motivele care au condus la aceasta decizie. Dosarele respinse se restituie pe bază de semnatura.
 + 
Articolul 12Decizia de respingere a dosarului, prevăzută la art. 11 alin. (5), poate fi contestată în scris la Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în termen de 5 zile de la comunicare.
 + 
Articolul 13Tematica pentru concurs, locurile pentru posturile de experţi, data şi locul desfăşurării acestuia, precum şi alte date şi informaţii necesare vor fi publicate în doua cotidiene de mare circulaţie, cu 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs şi, la cerere, vor fi puse la dispoziţie candidaţilor.
 + 
Articolul 14(1) Concursul consta în examinarea orala a candidatului, efectuată de comisia de certificare, având la baza tematica corespunzătoare domeniului respectiv şi analiza uneia dintre lucrările reprezentative din activitatea candidatului.(2) În urma examinării fiecare membru al comisiei de certificare acorda calificativul "admis" sau "respins" pentru evaluarea cunoştinţelor fiecărui candidat. Un candidat poate fi "admis" sau "respins" în funcţie de numărul cel mai mare de calificative de acelaşi tip date de membrii comisiei.(3) Candidaţii care nu se prezintă la examinare la data stabilită vor fi consideraţi respinsi. Ei pot face contestaţie şi se pot înscrie la un alt concurs care se va organiza ulterior.(4) Rezultatul concursului se afişează la sediul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 24 de ore de la data desfăşurării acestuia.(5) Contestaţiile cu privire la rezultatul concursului se depun la Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 72 de ore de la data afişării rezultatelor. Comisia de certificare analizează contestaţiile şi pronunţa o decizie care se afişează la sediul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 10 zile de la încheierea termenului de depunere a contestaţiilor.(6) Dacă după primul concurs organizat nu se ocupa toate locurile pentru toate corpurile de experţi prevăzute la art. 6, în termen de 30 de zile se va organiza un nou concurs. Procedura se repeta până la ocuparea tuturor posturilor.
 + 
Articolul 15(1) Corpurile de experţi constituite potrivit art. 14 se aproba prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.(2) Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului va publică periodic în publicaţii de specialitate (de exemplu, revistele "Calitate şi disciplina în construcţii", "Hidrotehnica" şi altele) lista cuprinzând corpurile de experţi certificati, suspendarile şi revocările certificatelor de atestare din cursul anului şi, anual, lista cuprinzând toţi experţii tehnici certificati, în funcţie la data de 31 decembrie, cu precizarea domeniilor şi a specialitatilor în care au fost certificati.(3) Experţii certificati vor răspunde solicitărilor Direcţiei generale de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, la propunerea biroului operativ al Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice, în cazul necesităţii efectuării de urgenta de evaluări ale siguranţei barajelor aflate în situaţii excepţionale (incidente, accidente, avarii, ruperi), în cazul contraexpertizelor cerute de beneficiarii expertizelor, de persoane fizice şi juridice şi/sau de organele abilitate conform legii sa controleze barajele, precum şi în cazul solicitărilor făcute de autorităţi similare din alte tari sau de organisme internaţionale de profil.
 + 
Articolul 16(1) În baza ordinului prevăzut la art. 15 alin. (1) Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului eliberează în termen de 30 de zile Certificatul de expert pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.2.(2) Certificatul se înmânează personal fiecărui expert după achitarea tarifului de eliberare a acestuia.
 + 
Articolul 17(1) Certificatul de expert este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării, cu posibilitatea prelungirii valabilităţii acestuia pentru perioade de încă 5 ani.(2) Prelungirea valabilităţii certificatului de expert se face în baza examinării de către comisia de certificare a unui dosar pe care expertul certificat îl depune la Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării termenului de valabilitate.(3) Dosarul pentru prelungirea valabilităţii certificatului de expert va conţine:a) cerere;b) memoriu de activitate în domeniul de certificare;c) o recomandare din partea asociaţiei profesionale din domeniul de activitate (de exemplu: Comitetul Naţional Roman al Marilor Baraje, Asociaţia de Geotehnica şi Fundaţii etc.);d) chitanţa de achitare a tarifului de prelungire a valabilităţii certificatului de expert.
 + 
Articolul 18(1) Tariful pentru verificarea dosarului şi pentru participarea la concurs este de 500.000 lei.(2) Tariful pentru eliberarea certificatului de expert este de 1.000.000 lei.(3) Tariful pentru prelungirea valabilităţii certificatului de expert este de 500.000 lei.(4) Tarifele prevăzute la alin. (1)-(3) vor fi actualizate anual, în raport cu rata inflaţiei, prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.(5) Sumele încasate din tarifele prevăzute la alin. (1)-(3) se fac venit la Fondul apelor, constituit în conformitate cu prevederile art. 84 din Legea apelor nr. 107/1996.
 + 
Articolul 19(1) Experţii certificati încetează sa mai facă parte din corpul de experţi în următoarele cazuri:a) la expirarea termenului pentru care s-a eliberat certificatul de expert, dacă acesta nu a fost prelungit;b) prin decesul titularului;c) la cererea titularului, înregistrată la Direcţia generală de gospodărire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.(2) Certificatul de expert se revoca:a) dacă persoana fizica certificată a fost condamnata prin sentinta definitivă pentru fapte comise în exercitarea profesiei;b) în caz de inactivitate a titularului pe o perioadă mai mare de 2 ani.(3) Certificatul de expert este suspendat pe perioada în care titularul ocupa o funcţie care, în conformitate cu prevederile legii, intră în conflict de interese sau incompatibilitate cu exercitarea funcţiei de expert.
 + 
Articolul 20Experţii certificati revocaţi pentru motivele prevăzute la art. 19 alin. (2) lit. a) nu pot să se mai înscrie la concursul pentru redobandirea calităţii de expert certificat.
 + 
Articolul 21Locurile de expert certificat, devenite vacante în una dintre modalităţile prevăzute la art. 19 alin. (1), vor fi scoase la concurs în termen de 6 luni.
 + 
Capitolul 5Condiţiile de exercitare a calităţii de expert certificat + 
Articolul 22(1) Evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B se realizează, pentru fiecare obiectiv, de către un expert certificat în domeniu. Expertul poate angaja specialişti pentru realizarea expertizei.(2) Angajarea expertului certificat se face de către beneficiarul expertizei (deţinătorul sau administratorul barajului) în condiţiile legii (cerere de oferta, licitaţie sau încredinţare directa, în cazuri justificate).(3) Nu este permisă angajarea experţilor certificati pentru evaluarea siguranţei în exploatare a barajelor la care au participat direct ca intocmitori, şefi de proiect, executanţi (şefi de punct de lucru, de lot sau de şantier) ori ca angajaţi ai societăţilor deţinătoare ale barajelor care se expertizeaza.
 + 
Articolul 23(1) Expertul certificat răspunde personal, în condiţiile legii, pentru soluţiile şi recomandările făcute, inclusiv pentru consecinţele acestora.(2) Aplicarea soluţiilor şi/sau a recomandărilor expertului certificat este în sarcina şi la latitudinea deciziei beneficiarului, care răspunde, conform legii, de siguranţă barajelor pe care le deţine şi/sau le administrează.
 + 
Articolul 24(1) Contestarea expertizei se poate face, potrivit legii, de beneficiar sau de organele abilitate sa controleze siguranţa barajelor.(2) Contestaţia se rezolva prin contraexpertiza realizată de experţi certificati, nominalizaţi de biroul operativ al Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi a Altor Lucrări Hidrotehnice, şi este definitivă.
 + 
Articolul 25Anexele nr. 1.1 şi 1.2 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1.1–––la regulament––––-CERERE – TIPîn vederea obţinerii Certificatului de expert pentruevaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelorîncadrate în categoriile de importanţa A şi BSubsemnatul/subsemnata …………………………………, domiciliat/domiciliata în ………………………., str. ………. nr. ………., judeţul/sectorul ………., posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria ………. nr. ……………, eliberat/eliberata de Secţia de poliţie ………. la data de ……….., codul numeric personal …………………………, având Atestatul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. ……, solicit participarea la concursul pentru obţinerea Certificatului de expert pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B, organizat de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului în data de ……………………… .Anexez toate documentele solicitate în Regulamentul privind organizarea şi certificarea corpului de experţi pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B – NTLH-014.(Data, semnatura)
 + 
Anexa 1.2–––la regulament––––-Model de Certificat de expert pentru evaluarea stăriide siguranţă în exploatare a barajelorîncadrate în categoriile de importanţa A şi BMINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUIÎn baza prevederilor Legii nr. 466/2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor, ale Regulamentului privind organizarea şi certificarea corpului de experţi pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţa A şi B – NTLH-014, aprobat prin Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 114/2002, şi ale Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului privind aprobarea corpurilor de experţi nr. ………./………. se acordă prezentulCERTIFICAT DE EXPERTpentru evaluarea stării de siguranţă în exploatarea barajelor încadrate în categoriilede importanţa A şi BNr. ……….. din ………domnului/doamnei ………………………………………….., domiciliat/domiciliata în ……………………., str. …………… nr. ……………, judeţul/sectorul ………., posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria …………… nr. ………., eliberat/eliberata de Secţia de poliţie …………………… la data de ………………., codul numeric personal ……………….., având Atestatul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. …………………, pentru corpul de experţi ……………..*).––––Notă *) Se va completa, după caz, categoria de baraje pentru care este certificat.Prezentul certificat de expert este valabil pe o perioadă de 5 (cinci) ani de la data emiterii.Secretar de stat, Secretarul Comisiei decertificare,……………….. ………………………(semnatura) (semnatura)L.S.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x