REGULAMENT din 1 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 721 din 1 octombrie 2002MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARIINr. 5.075 din 3 decembrie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 908 din 13 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 107 26/05/2006
ActulABROGAT DEORDIN 523 04/07/2006
ActulABROGAT DEORDIN 4722 18/07/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 519 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 102 29/06/1999 ART. 15
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 107 26/05/2006
ActulABROGAT DEORDIN 523 04/07/2006
ActulABROGAT DEORDIN 4722 18/07/2006
ActulREFERIT DEORDIN 94 22/03/2005
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 22/03/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 5075 03/12/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 5075 03/12/2002

privind procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual şi limbajului specific al persoanelor cu surdo-cecitate



 + 
Articolul 1(1) Prezentul regulament stabileşte procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual şi limbajului specific al persoanelor cu surdo-cecitate pe baza atestatului emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în condiţiile legii, şi a testarii individuale de către comisia de autorizare de pe lângă inspectoratele de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap.(2) Autorizaţia reprezintă actul administrativ care recunoaşte calitatea de interpret al limbajului mimico-gestual şi limbajului specific al persoanelor cu surdo-cecitate.
 + 
Articolul 2În vederea autorizării ca interpret solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să aibă vârsta minima de 18 ani;b) sa fi absolvit cel puţin cursurile învăţământului liceal;c) să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, atestata pe baza unui examen medical de specialitate;d) sa fi absolvit cursurile de interpreţi şi sa posede un atestat eliberat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;e) sa nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de interpret.
 + 
Articolul 3(1) Dosarul cu documentele necesare obţinerii autorizaţiei de interpret se va depune la inspectoratul de stat teritorial pentru persoanele cu handicap în a cărui raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul.(2) Dosarul va cuprinde următoarele documente:– cerere de autorizare;– acte de identitate şi de stare civilă, în copie legalizată;– acte de studii, în copie legalizată;– atestatul eliberat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;– certificat medical din care să rezulte faptul ca persoana este apta pentru îndeplinirea funcţiei de interpret;– cazier judiciar.
 + 
Articolul 4Dosarul va fi analizat de o comisie de autorizare, denumita în continuare comisie, care funcţionează pe lângă inspectoratele de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap şi care va avea următoarea componenta:– un preşedinte, desemnat de inspectorul-şef al inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap;– un vicepreşedinte, desemnat de filiala judeteana a Asociaţiei Surzilor din România;– un membru, de preferinta cadru didactic din domeniu;– un secretar, desemnat de inspectorul-şef al inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap. Membrii comisiei nu beneficiază de indemnizaţie de şedinţa.
 + 
Articolul 5(1) Secretarul are obligaţia sa primească, sa verifice, sa înregistreze şi sa înainteze dosarul comisiei. În situaţia în care dosarul este incomplet, acesta se restituie solicitantului în vederea completării.(2) Secretarul are obligaţia sa îi aducă la cunoştinţa solicitantului data prezentării la comisie.
 + 
Articolul 6Comisia se întruneşte în şedinţe ordinare lunare şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie, la convocarea secretarului.
 + 
Articolul 7În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii şi în urma analizarii dosarului comisia va proceda la:a) eliberarea autorizaţiei conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament;b) respingerea cererii de autorizare.
 + 
Articolul 8(1) Autorizaţia îşi păstrează valabilitatea pe perioada în care sunt îndeplinite condiţiile de autorizare menţionate.(2) În situaţia în care comisia constata ca solicitantul nu mai îndeplineşte condiţiile de autorizare, aceasta va anula sau va retrage autorizaţia emisă.
 + 
Articolul 9Comisia are obligaţia de a tine evidenta nominală a interpreţilor autorizaţi într-un registru special, numerotat şi stampilat pe fiecare pagina.
 + 
Articolul 10(1) Taxele de autorizare se stabilesc anual, prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap.(2) Taxele de autorizare se achită la Trezoreria statului, în conturile inspectoratelor de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap, în termenele stabilite de reglementările legale în vigoare privind finanţele publice.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-

                                   

Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap ………………………………, str. …………… nr. …….., judeţul ………………….., tel. ………… fax ……………., e-mail …………………Comisia de autorizareAUTORIZAŢIEpentru exercitarea profesiei de interpret al limbajuluimimico-gestual şi al limbajului specific persoanelorcu surdo-cecitatenr. ………./………..Domnul/doamna ……………………………………., fiul/fiica lui ………………………. şi ……………….., născut/născută la data de …………., domiciliat/domiciliata în ……………….., str. ……………………………………………. nr. ………., bl. …., sc. …., ap. …., sectorul/judeţul ……………………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. nr. ………. din ……………., emis/emisă de ……………………….., este autorizat/autorizata sa exercite profesia de interpret al limbajului mimico-gestual şi limbajului specific persoanelor cu surdo-cecitate.Prezenta autorizaţie a fost eliberata în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 519/2002.Prezenta autorizaţie are valabilitate permanenta.Preşedinte,……………..Vicepreşedinte,…………….Membru, Secretar,……………… ………………….––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x