REGULAMENT din 1 martie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 335 din 20 mai 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 589 28/02/2020
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 01/03/2010
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEREGULAMENT 27/08/2020





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 364 din 1 martie 2010, publicat în Monitorul Oficial nr. 335 din 20 mai 2010.
Notă
Art. II din ORDINUL nr. 589 din 28 februarie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 225 din 20 martie 2020, prevede:
Articolul II
În conformitate cu art. 10 alin. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 440/2002, certificatele de atestare/confirmare periodică a dreptului de practică a specialiștilor atestați privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale vor fi semnate și parafate de către secretarul general al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1Prezentul regulament stabilește procedura privind atestarea verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuția și experților tehnici de calitate și extrajudiciari, în conformitate cu prevederile art. 10 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002. + 
Articolul 2Verificarea și expertizarea tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale, denumite în continuare dotări tehnologice industriale, se efectuează de către verificatori de proiecte, responsabili tehnici cu execuția și experți tehnici de calitate și extrajudiciari, denumiți în continuare specialiști, cu activitate în lucrări de montaj, atestați tehnico-profesional de către Comisia de atestare numită prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri. + 
Articolul 3(1)Atestarea tehnico-profesională a specialiștilor nu conduce la transferul de responsabilități de la persoanele atestate la Comisia de atestare și nici nu le exonerează pe acestea de obligațiile ce le revin.(2)Autorizarea tehnico-profesională a specialiștilor nu acoperă și autorizările legiferate pentru activitățile specifice în domeniile de responsabilitate ale Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, ale Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare și ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
 + 
Capitolul IICadrul legal + 
Articolul 4La baza prevederilor cuprinse în prezenta procedură au stat următoarele acte normative:Ordonanța Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 31 august 1999Legea nr. 440/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj pentru utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 502 din 11 iulie 2002Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006, cu modificările și completările ulterioareHotărârea Guvernului nr. 51/1996 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de montaj utilaje, echipamente, instalații tehnologice și a punerii în funcțiune a capacităților de producție, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 12 februarie 1996Ordinul ministrului industriei și comerțului nr. 1.587/1997 pentru aprobarea listei categoriilor de construcții și instalații industriale generatoare de riscuri tehnologice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 239 din 12 septembrie 1997Ordinul ministrului industriei și comerțului nr. 293/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind verificarea calității lucrărilor de montaj pentru utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 23 decembrie 1999Ordinul ministrului industriei și comerțului nr. 323/2000pentru aprobarea unor regulamente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 1 noiembrie 2000Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 4/2007 pentru aprobarea Normei tehnice privind delimitarea zonelor de protecție și de siguranță aferente capacităților energetice – revizia I, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 18 aprilie 2007, cu modificările și completările ulterioareOrdinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 293 din 3 mai 2007Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 366 din 1 iunie 2009.
 + 
Capitolul IIIObiectivele atestării tehnico-profesionale a specialiștilor verificatori de proiecte, responsabililor tehnici cu execuția și a experților tehnici de calitate și extrajudiciari pentru lucrările de montaj dotări tehnologice industriale + 
Articolul 5(1)Obiectivul principal urmărit prin atestarea verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuția și experților tehnici de calitate și extrajudiciari este creșterea nivelului calitativ al lucrărilor, asigurarea respectării prevederilor legale și a reglementărilor tehnice, a contractelor, proiectelor și caietelor de sarcini.(2)Aplicarea prezentei proceduri are drept scop realizarea în mod unitar și în conformitate cu prevederile legale a activităților specialiștilor verificatori de proiecte, responsabililor tehnici cu execuția și a experților tehnici de calitate și extrajudiciari atestați pentru lucrările de montaj dotări tehnologice industriale.
 + 
Capitolul IVDomeniul de aplicare + 
Articolul 6(1)Prezenta procedură se aplică pentru atestarea și reatestarea persoanelor fizice care solicită atestarea ca specialiști în lucrările de montaj dotări tehnologice industriale.(2)Reatestarea specialiștilor se acordă în momentul expirării perioadei pentru care a fost acordată atestarea.(3)Atestarea se referă la evaluarea și recunoașterea capacității tehnice și a experienței profesionale a persoanelor fizice care solicită obținerea atestatului în vederea exercitării funcțiilor de verificator de proiecte, responsabil tehnic cu execuția sau expert tehnic de calitate și extrajudiciar pentru lucrările de montaj dotări tehnologice industriale. + 
Articolul 7Atestarea specialiștilor care exercită, după caz, funcțiile prezentate la art. 6 este obligatorie atât în cazul verificării documentațiilor lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale noi, cât și a lucrărilor de intervenție la acestea în timp, a lucrărilor de modernizare a acestora, de modificare, transformare, reabilitare, reparații, consolidări, precum și altor categorii de lucrări de natura acestora.
 + 
Capitolul VTermeni utilizați + 
Articolul 8În contextul prezentei proceduri, termenii sunt definiți după cum urmează:a)verificator de proiecte – persoana fizică responsabilă cu verificarea conținutului documentației pentru lucrările de montaj dotări tehnologice industriale, care are următoarele atribuții:– verificarea existenței conținutului-cadru a documentației, pe faze de proiectare;– încadrarea prevederilor documentației în exigențele legale, inclusiv a normelor PSI, de protecția muncii, precum și a normelor sanitare;– respectarea prevederilor legale cu privire la sistematizare și urbanism;– verificarea soluțiilor adoptate în documentații;– verificarea conformității documentației de execuție a lucrărilor de montaj dotări tehnologice cu reglementările legale și specificațiile tehnice aplicabile;b)responsabil tehnic cu execuția – persoana fizică responsabilă cu implementarea sistemului de calitate în realizarea lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale, care se asigură de disponibilitatea de personal calificat și de echipamente specifice, care să dea garanția respectării cerințelor de calitate stabilite în documentația aferentă lucrărilor de montaj;c)expert tehnic de calitate și extrajudiciar – persoana fizică responsabilă pentru desfășurarea unei activități complexe (care cuprinde, după caz, cercetări, experimentări sau încercări, studii, relevee, analize și evaluări necesare) pentru cunoașterea stării tehnice a unei lucrări de montaj dotări tehnologice industriale existente sau care stabilește modul în care un proiect respectă cerințele prevăzute de lege, în vederea fundamentării măsurilor de intervenție;d)procedură – mod specific de a efectua o activitate;e)verificare – confirmare prin examinare și prezentare de probe obiective a faptului că cerințele specifice de calitate a lucrărilor de montaj au fost satisfăcute;f)entitate competentă – Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Bușteni – CPPI Bușteni sau orice alt furnizor de formare profesională acreditat în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Capitolul VIDomenii de autorizare + 
Articolul 9Domeniile de activitate pentru care se atestează specialiștii pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul regulament. + 
Articolul 10Un specialist poate fi atestat, la cererea sa, în unul sau mai multe dintre domeniile/subdomeniile prevăzute în anexa nr. 1, cu condiția respectării tuturor condițiilor de studii, vechime și instruire, prevăzute la art. 14. + 
Articolul 11Domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 sunt în conformitate cu Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007.
 + 
Capitolul VIIProcedura atestării + 
Articolul 12Atestarea tehnico-profesională a specialiștilor se realizează de către Comisia de atestare, numită prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri pentru domeniile prevăzute în anexa nr. 1, în temeiul prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002. + 
Articolul 13(1)Comisia de atestare are în componență un număr de 5 membri, în următoarea structură:1.președinte – directorul direcției cu atribuții în domeniul investițiilor din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;2.membru – directorul general al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Bușteni – C.P.P.I. Bușteni;3.membru – cadru didactic universitar, cu încadrare minimă de conferențiar și având titlul de doctor în specialitate, cu o vechime în activitățile de montaj și investiționale de peste 20 de ani;4.membru – specialist atestat în montajul dotărilor tehnologice industriale, doctor în științe inginerești, cu o vechime în activitățile de montaj și investiționale de peste 20 de ani;5.membru – reprezentant al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR);6.secretar științific, membru de rezervă – specialist în domeniul lucrărilor de investiții din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu o vechime de peste 15 ani în această activitate, atestat în lucrările de montaj al dotărilor tehnologice industriale.(la 20-03-2020,
Alineatul (1) din Articolul 13 , Capitolul VII a fost modificat de Articolul I din ORDINUL nr. 589 din 28 februarie 2020, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 20 martie 2020
)
(2)Componența Comisiei de atestare se poate modifica/ completa, după caz, în baza unei motivații justificate.
 + 
Articolul 14(1)Pentru atestarea tehnico-profesională ca specialiști, persoanele fizice interesate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:A.Pentru specialiștii verificatori de proiecte:a)să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul științelor inginerești, în specializarea în care se solicită atestarea;b)să aibă vechime în activitatea de proiectare de minimum 8 ani, atestată conform copiei de pe carnetul de muncă;c)să fi realizat documentații pentru minimum 5 lucrări de montaj al dotărilor tehnologice industriale în domeniul supus atestării;d)să dețină certificat de absolvire, eliberat de o entitate competentă, a cursului privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, organizat în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002;e)să își însușească cunoștințele teoretice și practice cuprinse în Programa de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor verificatori de proiecte, responsabili tehnici cu execuția și experți tehnici de calitate și extrajudiciari pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale aferente activităților din industrie, aprobată prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri;f)să fie înscris pentru examenul de atestare în baza unei cereri întocmite potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul regulament, depusă la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri;g)să susțină în fața Comisiei de atestare examenul: probă scrisă și orală;h)să susțină, în cadrul interviului, o lucrare întocmită în baza unei teme alese de către solicitant și conform conținutului-cadru elaborat de către Comisia de atestare;i)să obțină calificativele minime prezentate la art. 23.B.Pentru responsabilii tehnici cu execuția:a)să aibă studii superioare în domeniul științelor inginerești, în specializarea în care se solicită atestarea;b)să aibă vechime în activitatea de executare a lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale de minimum 5 ani, atestată conform copiei de pe carnetul de muncă;c)să aibă experiență dovedită prin documentele aferente lucrărilor de montaj, cuprinse în Memoriul de activitate, prevăzut în anexa nr. 8, care face parte integrantă din prezentul regulament;d)să dețină certificat de absolvire a cursului, eliberat de o entitate competentă, privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, organizat în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002;e)să își însușească cunoștințele teoretice și practice cuprinse în Programa de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor verificatori de proiecte, responsabili tehnici cu execuția și experți tehnici de calitate și extrajudiciari pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale aferente activităților din industrie, aprobată prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri;f)să fie înscris pentru examenul de atestare în baza unei cereri conforme modelului prevăzut în anexa nr. 2, depusă la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri;g)să susțină în fața Comisiei de atestare examenul: probă scrisă și orală;h)să susțină, în cadrul interviului, o lucrare întocmită în baza unei teme alese de către solicitant și conform conținutului-cadru elaborat de către Comisia de atestare;i)să obțină calificativele minime prezentate la art. 23.C.Pentru experții tehnici de calitate și extrajudiciari:a)să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul științelor inginerești, în specializarea în care se solicită atestarea;b)să aibă vechime în sfera activităților destinate lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale de peste 12 ani (proiectare și execuție), atestată conform copiei de pe carnetul de muncă;c)să nominalizeze în Memoriul de activitate, prevăzut în anexa nr. 8, 20 de lucrări de montaj al dotărilor tehnologice industriale, pentru care a avut responsabilități directe privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, precum și contribuții la înlăturarea unor neajunsuri ivite pe parcursul derulării lucrărilor;d)să dețină certificat de absolvire, eliberat de o entitate competentă, a cursului privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, organizat în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002;e)să fie înscris pentru examenul de atestare, în baza unei cereri conforme modelului prevăzut în anexa nr. 2, depusă la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri;f)să își însușească cunoștințele teoretice și practice cuprinse în Programa de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor verificatori de proiecte, responsabili tehnici cu execuția și experți tehnici de calitate și extrajudiciari pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale aferente activităților din industrie, aprobată prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri;g)să susțină în fața Comisiei de atestare examenul: probă scrisă și orală;h)să susțină, în cadrul interviului, o lucrare întocmită în baza unei teme alese de către solicitant și conform conținutului-cadru elaborat de către Comisia de atestare;i)să obțină calificativele minime prezentate la art. 23.(2)În temeiul prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri evaluează, prin factorii responsabili menționați în Ordinul ministrului economiei și comerțului nr. 324/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind monitorizarea și controlul specialiștilor atestați pentru lucrările de montaj pentru utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002, cu modificările ulterioare.(3)În temeiul Programei de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor, aprobată prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri, entitățile competente, evaluate în conformitate cu prevederile alin. (2), organizează activitățile aferente tehnico-profesionale ale specialiștilor. + 
Articolul 15(1)Nu se percep taxe pentru:– înscrierea la examenul de atestare;– susținerea examenului în fața Comisiei de atestare.(2)Cheltuielile legate de însușirea cunoștințelor teoretice și practice prin participarea și promovarea cursului se suportă de partea interesată.
 + 
Articolul 16Direcțiile de specialitate din minister trebuie:– să stabilească domeniile concrete, instalațiile și utilajele tehnologice la care, conform legii, trebuie întocmite expertize, verificări și supervizarea lucrărilor de retehnologizare, modernizare, dezvoltare și investiții noi;– să evalueze modalitatea de avizare în toate etapele lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale, cu personal propriu propus pentru autorizare sau cu specialiști atrași;– să facă propuneri pentru întocmirea programei de pregătire a personalului propus pentru autorizare;– să transmită Direcției generale planificare și dezvoltare economică propunerile de programă analitică și propuneri pentru componența Comisiei de atestare. + 
Articolul 17(1)Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spațiului Economic European (SEE), care doresc să dobândească accesul la profesie în România, sunt admiși pentru susținerea examenului de atestare pe baza următoarelor documente:A.Pentru specialiștii verificatori de proiecte:a)acte de studii superioare, de lungă durată, în domeniul științelor inginerești, obținute în unul dintre aceste state, după recunoașterea acestor documente conform prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare;b)vechime în activitatea de proiectare de minimum 8 ani, atestată conform copiei și traducerii autorizate de pe documente relevante emise de autorități competente din unul dintre statele membre ale UE sau SEE;c)realizarea de documentații pentru minimum 5 lucrări de montaj al dotărilor tehnologice industriale în domeniul supus atestării;d)certificat de absolvire a unui curs privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale organizat de o entitate competentă, așa cum este definită în prezentul regulament, sau de o entitate cu competențe similare dintr-un stat membru UE sau SEE.B.Pentru responsabilii tehnici cu execuția:a)acte de studii superioare în domeniul științelor inginerești, obținute în unul dintre aceste state, după recunoașterea acestor documente conform prevederilor Legii nr. 200/2004, cu modificările și completările ulterioare;b)vechime în activitatea de executare a lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale de minimum 5 ani, atestată conform copiei și traducerii autorizate de pe documente relevante emise de autorități competente dintr-un stat membru UE sau SEE;c)experiență dovedită prin documentele aferente lucrărilor de montaj;d)certificat de absolvire a unui curs privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale organizat de o entitate competentă, așa cum este definită în prezentul regulament, sau de o entitate cu competențe similare dintr-un stat membru UE sau SEE.C.Pentru experții tehnici de calitate și extrajudiciari:a)acte de studii superioare, de lungă durată, în domeniul științelor inginerești, obținute în unul dintre aceste state, după recunoașterea acestor documente conform prevederilor Legii nr. 200/2004, cu modificările și completările ulterioare;b)vechime în sfera activităților destinate lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale de peste 12 ani (proiectare și execuție), atestată conform copiei și traducerii autorizate de pe documente relevante emise de autorități competente dintr-un stat membru UE sau SEE;c)nominalizarea a 20 de lucrări de montaj al dotărilor tehnologice industriale, la care persoana care solicită atestarea a avut responsabilități directe privind calitatea lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale, precum și contribuții la înlăturarea unor neajunsuri ivite pe parcursul derulării lucrărilor;d)certificat de absolvire eliberat de o entitate competentă, așa cum este definită în prezentul regulament, sau de o entitate cu competențe similare dintr-un stat membru al UE sau SEE a cursului privind managementul riscurilor tehnologice, securității și calității lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale.(2)Toți specialiștii menționați la alin. (1) trebuie să se înscrie pentru susținerea examenului de atestare (în baza unei cereri conforme modelului prevăzut în anexa nr. 2, depusă la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri), să își însușească cunoștințele teoretice și practice cuprinse în Programa de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor, să susțină examenul (proba scrisă și orală), să prezinte în cadrul unui interviu în fața Comisiei de atestare o expertiză elaborată în conformitate cu tema aleasă, întocmită în formatul cerut de către Comisia de atestare, și să obțină calificativele minime prezentate la art. 23.(3)Prevederile alin. (1) lit. a) se aplică și cetățenilor români, posesori ai actelor de studii obținute într-un stat membru al UE sau al SEE.(4)Recunoașterea actelor de studii este efectuată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
 + 
Capitolul VIIIDocumentele solicitate în vederea atestării + 
Articolul 18(1)Admiterea la examenul de atestare tehnico-profesională a specialiștilor se face pe baza:– cererii scrise a solicitantului (conform modelului prevăzut în anexa nr. 2);– dosarului candidatului, compus din:a)curriculum vitae (conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul regulament);b)actul de studii sau atestatul de recunoaștere/echivalare emis de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (copie și traducere autorizată);c)certificatul de absolvire eliberat de o entitate competentă, aferent cursului privind managementul riscurilor tehnologice, securității și abilitării lucrărilor de montaj al dotărilor tehnologice industriale;d)memoriul de activitate, din care să rezulte pentru fiecare categorie de atestare condițiile prevăzute la art. 14 (conform modelului prevăzut în anexa nr. 8);e)3 fotografii cu dimensiunea 3 x 4 cm.(2)Dosarul se depune la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Dosarul este analizat și se comunică solicitantului, în termen de 15 zile, dacă dosarul este complet sau, după caz, se solicită clarificări.(3)Dosarele care nu corespund cerințelor precizate în prezenta procedură se restituie solicitantului, cu motivarea restituirii, în vederea completării acestora, dacă este cazul.
 + 
Articolul 19Persoanele fizice atestate își pot desfășura activitatea în una dintre următoarele forme:● angajat al unei persoane juridice care are prevăzute în statut activități de verificare a proiectelor, execuție de lucrări montaj dotări tehnologice industriale cu un program propriu de calitate, sub îndrumarea unui responsabil tehnic cu execuția sau expertizarea tehnică de calitate a acestor lucrări, cu respectarea prevederilor legale;● autorizat ca persoană fizică să desfășoare activități în mod independent;● angajat al investitorului, cu contract de muncă sau altă formă legală de colaborare privind prestările de servicii.
 + 
Capitolul IXDesfășurarea examenului de atestare + 
Articolul 20Examenul de atestare tehnico-profesională se desfășoară după un curs de pregătire conform prevederilor Programei de pregătire a candidaților pentru atestare tehnico-profesională a specialiștilor și constă în:● susținerea probei scrise;● susținerea probei orale;● susținerea, în cadrul interviului, a lucrării elaborate în baza conținutului-cadru elaborat de către Comisia de atestare.
 + 
Articolul 21(1)Persoanele fizice care au dobândit atestarea în calitatea de verificator de proiecte, responsabil tehnic cu execuția și expert tehnic de calitate și extrajudiciar într-un alt stat membru al UE sau SEE pot desfășura aceste activități pe teritoriul României după prezentarea copiei de pe documentul de atestare, însoțită de traducere autorizată, și după susținerea unui test de cunoaștere a legislației specifice în domeniu, care este disponibilă pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și pe site-ul CPPI Bușteni.(2)Documentele sunt depuse la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, iar testul se susține la sediul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri sau la CPPI Bușteni.(3)Persoanele fizice care au absolvit testul sunt înscrise în Registrul de evidență a certificatelor de atestare. + 
Articolul 22În vederea perfecționării cunoștințelor profesionale ale specialiștilor atestați și a cunoștințelor privind legislația și reglementările tehnice în vigoare, se organizează la CPPI Bușteni și la entitățile competente cursuri, dezbateri și aplicații pentru domeniile prevăzute în anexa nr. 1, conform prevederilor Ordinului ministrului economiei și comerțului nr. 324/2005, cu modificările ulterioare. + 
Articolul 23Se consideră atestați candidații care au obținut la examen următoarele calificative minime:● verificatori de proiecte: media 8;● responsabili tehnici cu execuția: media 7;● experți tehnici de calitate și extrajudiciari: media 9.
 + 
Articolul 24(1)Rezultatul obținut la examenul de atestare se comunică oficial de către Comisia de atestare la Direcția generală planificare și dezvoltare economică, în termen de maximum 15 zile de la susținerea examenului de către candidați. Certificatele de atestare, legitimațiile și ștampila se eliberează personal candidaților de către Comisia de atestare, în termen de 15 zile de la susținerea examenului de către aceștia.(2)Modelul certificatului de atestare este prevăzut după cum urmează:● pentru verificatori de proiecte – în anexa nr. 4 a), care face parte integrantă din prezentul regulament;● pentru responsabilii tehnici cu execuția – în anexa nr. 4 b), care face parte integrantă din prezentul regulament;● pentru experții tehnici de calitate și extrajudiciari – în anexa nr. 4 c), care face parte integrantă din prezentul regulament.(3)Comisia de atestare, în temeiul procesului-verbal de examinare (prevăzut în anexa nr. 5, care face parte integrantă din prezentul regulament), înregistrează certificatele de atestare, emise pentru fiecare categorie de specialiști atestați, în Registrul de evidență a certificatelor de atestare.(4)În temeiul prevederilor Ordinului ministrului economiei și comerțului nr. 324/2005, cu modificările ulterioare, Direcția generală planificare și dezvoltare economică va monitoriza activitatea specialiștilor atestați, inclusiv evidența certificatelor de atestare. + 
Articolul 25(1)Evidența certificatelor de atestare, pe categorii și domenii de activitate, precum și a eventualelor sancțiuni se ține într-un registru la Direcția generală planificare și dezvoltare economică.(2)Completarea registrului de evidență se face prin grija specialistului din această direcție, membru în Comisia de atestare, în cel mult 15 zile de la data întocmirii procesului-verbal de examinare.
 + 
Articolul 26(1)Certificatul de atestare are un termen de valabilitate de 3 ani.(2)Reatestarea se face în baza susținerii unui nou examen.(3)Candidații care nu au obținut media minimă stabilită la art. 23 se pot prezenta la un nou examen de atestare.
 + 
Capitolul XDrepturile și obligațiile titularilor de certificate de atestareA.Verificatorul de proiecte + 
Articolul 27Verificarea tehnică de calitate a proiectelor pentru lucrările de montaj dotări tehnologice industriale se face pentru cerințele stabilite la art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002. + 
Articolul 28(1)Sunt supuse verificării tehnice:a)documentația tehnică de proiectare necesară obținerii autorizației de construire;b)documentațiile tehnice și detaliile de realizare a montajului sub formă de planșe, breviare de calcul, caiete de sarcini, necesare constatării cerințelor impuse de lege.(2)Verificarea tehnică se execută și la proiectele întocmite în urma unor rapoarte de către respectivii experți tehnici de calitate, în vederea confirmării că proiectele respectă cerințele stabilite de lege.(3)Proiectantul, proprietarul, investitorul sau administratorul împreună cu executantul răspund, potrivit legii, pentru supunerea la verificare a întregului proiect și pentru modificările efectuate fără acceptul verificatorului tehnic, dacă prin acestea se afectează calitatea lucrărilor de montaj a dotărilor industriale.(4)Verificatorul de proiecte atestat efectuează verificări numai pentru domeniile în care a fost atestat.
 + 
Articolul 29Verificatorul de proiecte atestat are obligația ca în cadrul verificărilor pe care le efectuează să urmărească:a)cotele privitoare la condițiile specifice de amplasament și condițiile de exploatare tehnologică;b)modul de respectare a reglementărilor tehnice în vigoare. + 
Articolul 30Verificatorul de proiecte atestat semnează și ștampilează piesele scrise și desenate numai în condițiile în care documentația transmisă de investitor este corespunzătoare din punctul de vedere al cerințelor stabilite prin prevederile legale. + 
Articolul 31Pentru încadrarea într-o formă unitară ștampila este confecționată conform detaliilor prevăzute în anexa nr. 6, care face parte integrantă din prezentul regulament. + 
Articolul 32Verificatorul de proiecte atestat întocmește și ține la zi un registru de evidență a proiectelor verificate. + 
Articolul 33Verificatorul tehnic atestat nu poate semna și ștampila (verifica) în această calitate proiectele întocmite de el sau la a căror elaborare a participat. + 
Articolul 34Eventualele litigii dintre verificatorul tehnic atestat și proiectant pot fi rezolvate de către un expert tehnic de calitate și extrajudiciar, angajat de investitor. Decizia expertului este obligatorie pentru ambele părți, iar răspunderea pentru soluțiile date revine acestuia.
B.Responsabilul tehnic cu execuția + 
Articolul 35Asigurarea calității execuției lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale se face în mod diferențiat în funcție de domeniile de activitate prezentate în anexa A printr-un sistem propriu de calitate, conform Regulamentului privind controlul lucrărilor de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale din anexa nr. V la Ordinul ministrului industriei și comerțului nr. 323/2000, cu participarea directă a responsabililor tehnici cu execuția atestați. + 
Articolul 36Responsabilii tehnici cu execuția atestați au următoarele obligații:a)să admită execuția lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale numai pe baza proiectelor și a detaliilor de execuție verificate de specialiști verificatori de proiecte atestați;b)să verifice și să avizeze fișele și proiectele tehnologice de execuție a lucrărilor de montaj, procedurile de realizare a acestor lucrări, planurile de verificare a execuției, proiectele de organizare a execuției lucrărilor, precum și programele împreună cu graficele aferente lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale;c)să întocmească și să țină la zi un registru de evidență a lucrărilor de montaj dotări tehnologice pe care le coordonează tehnic și de care răspund;d)să pună la dispoziția organelor de control toate documentele necesare pentru verificarea respectării prezentului regulament;e)să oprească execuția lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale în cazul în care s-au produs defecte grave de calitate sau abateri de la prevederile proiectului de execuție a montajului și să permită reluarea lucrărilor numai după remedierea acestora.
C.Expertul tehnic de calitate și extrajudiciar al proiectelor și al lucrărilor de montaj + 
Articolul 37Expertizarea tehnică de calitate a lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale este o activitate complexă care se efectuează de către experți tehnici de calitate și extrajudiciari atestați, atunci când o reglementare legală sau un organism cu atribuții de control al statului în domeniul lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale prevede acest lucru sau când o situație deosebită o impune pentru:a)rezolvarea unor situații care intervin la lucrările existente:– în cazul dezastrelor sau accidentelor datorate fenomenelor naturale, acțiunilor umane sau activităților tehnologice;– în vederea determinării, în orice stadiu, a stării tehnice aferente lucrărilor de montaj pentru evaluarea capacității acestora de satisfacere a cerințelor conform legii;b)rezolvarea litigiilor privind calitatea tehnică a unor proiecte sau a execuției unor lucrări de montaj. + 
Articolul 38Dacă expertul tehnic de calitate și extrajudiciar atestat ajunge în mod justificat la concluzia că se impune luarea unor măsuri imediate pentru prevenirea unor accidente cu urmări grave – victime omenești sau pagube materiale – le va aduce la cunoștință, în scris, proprietarilor sau administratorilor lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale și, după caz, investitorului, care sunt obligați să le pună în aplicare. + 
Articolul 39(1)Expertul tehnic de calitate și extrajudiciar atestat, analizează, după caz:– condițiile de amplasament și de exploatare a lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale;– starea lucrărilor de montaj care se supun expertizei tehnice de calitate;– documentele care au stat la baza realizării lucrărilor de montaj în fazele de proiectare, execuție și exploatare;– prevederile din reglementările tehnice care au stat la baza realizării lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale și cele în vigoare la data efectuării expertizei tehnice de calitate.(2)Expertul tehnic de calitate și extrajudiciar poate solicita beneficiarului, în cazuri justificate, măsurători sau verificări suplimentare care să permită evaluarea corectă a bunei funcționări a instalațiilor tehnologice analizate (măsurători tensometrice, probe de presiune, temperatură etc.).
 + 
Articolul 40Pe baza activităților prevăzute la art. 37, expertul tehnic atestat elaborează raportul de expertiză tehnică de calitate cuprinzând soluții și măsuri care se impun pentru fundamentarea tehnică și economică a deciziei de intervenție ce se însușește de către proprietarii sau administratorii lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale și, după caz, de către investitor. Expertul tehnic de calitate și extrajudiciar atestat semnalează situațiile în care, în urma intervenției sale, se impune verificarea proiectului și sub aspectul altor cerințe decât cele la care se referă raportul de expertiză tehnică de calitate întocmit. + 
Articolul 41Expertul tehnic de calitate și extrajudiciar atestat are următoarele obligații:a)să întocmească raportul de expertiză tehnică de calitate privind modul de respectare a prevederilor legale;b)să nu extragă și să nu transmită, pentru a fi folosite în alte scopuri, elemente ale proiectului și detalii de execuție verificate în cadrul expertizei tehnice de calitate și considerate de proiectant drept de autor;c)să întocmească și să țină la zi un registru de evidență a expertizelor tehnice de calitate efectuate.
 + 
Articolul 42Proiectul întocmit pe baza raportului de expertiză tehnică de calitate trebuie însușit de către autorul acestuia, din punctul de vedere al respectării soluțiilor și a măsurilor propuse.
 + 
Capitolul XIDispoziții finale + 
Articolul 43(1)Certificatul unui specialist atestat poate fi suspendat pe o perioadă de 6 luni sau anulat.(2)Sunt considerate abateri și sunt supuse suspendării/anulării, după caz, certificatului de atestare următoarele fapte:– netransmiterea în termen de 30 de zile de la data scadentă (finele semestrului sau anului) a documentelor solicitate;– neactualizarea registrelor privind evidența participării la lucrările de montaj dotări tehnologice industriale;– neparticiparea la activitățile de monitorizare și control organizate de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului economiei și comerțului nr. 324/2005, cu modificările ulterioare, care sunt anunțate pe site-ul ministerului și pe site-ul CPPI Bușteni;– neinformarea Direcției generale planificare și dezvoltare economică, în timp util, în cazul unor evenimente accidentale din sfera lucrărilor de montaj utilaje, echipamente și instalații tehnologice industriale;– încălcarea prevederilor art. 16 din Ordonanța Guvernului nr. 95/1999, aprobată cu modificări prin Legea nr. 440/2002.(3)Anularea certificatului de atestare se face în următoarele cazuri:– când se produc accidente tehnice la lucrările de montaj dotări tehnologice din cauza nerespectării cerințelor de calitate în proiecte și în lucrările de execuție a montajului, avizate de către verificatorul de proiecte atestat, de către expertul tehnic cu calitatea atestat sau de către responsabilul tehnic cu execuția atestat;– când se întrunesc condiții pentru a treia suspendare a certificatului de atestare tehnico-profesională, într-o perioadă de maximum 5 ani.(4)Certificatul de atestare tehnico-profesională, ștampila și legitimația (prezentate în anexele nr. 4, 6 și 7, care fac parte integrantă din prezentul regulament) se depun de către deținător la cabinetul directorului general al Direcției generale planificare și dezvoltare economică, pe baza unui proces-verbal, în termen de 72 de ore de la data anulării certificatului de atestare.
 + 
Articolul 44(1)Decizia de suspendare sau de anulare a certificatului de atestare tehnico-profesională are la bază:a)raportul de constatare întocmit în acest sens de specialiștii din cadrul Direcției generale planificare și dezvoltare economică ca urmare a nerespectării prevederilor legale, inclusiv a obligațiilor și sarcinilor cuprinse în Ordinul ministrului economiei și comerțului nr. 324/2005, cu modificările ulterioare;b)referatul unui grup de 3 experți de calitate atestați, care analizează raportul de constatare și confirmă propunerea privind durata suspendării.Grupul de 3 experți este constituit din:– un expert tehnic de calitate atestat, numit prin ordin de către ministrul economiei, comerțului și mediului de afaceri;– un expert tehnic de calitate atestat, recomandat de o asociație profesională cu activitate în domeniu;– un expert tehnic de calitate atestat, propus de cel nominalizat pentru sancționare.(2)Cheltuielile implicate de analiza raportului de constatare se suportă de către specialistul atestat, al cărui certificat de atestare tehnico-profesională este propus pentru suspendare/anulare. + 
Articolul 45(1)Pe durata suspendării/anulării certificatului de atestare tehnico-profesională, persoana fizică nu mai poate îndeplini activitățile pentru care a fost atestată.(2)Suspendarea se anulează de către autoritatea care a eliberat certificatul de atestare tehnico-profesională, în baza următoarelor documente:a)cerere întocmită de persoana căreia i s-a suspendat certificatul;b)documentul întocmit de către reprezentanții împuterniciți ai Direcției generale planificare și dezvoltare economică prin mandat, prin care se certifică îndeplinirea măsurilor înscrise în procesul-verbal de constatare.
 + 
Articolul 46(1)În cazul în care abaterile pentru care s-a suspendat sau s-a anulat certificatul de atestare tehnico-profesională constituie și infracțiune la prevederile legale privind calitatea lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale, se pot aplica și prevederile legii penale.(2)Persoana căreia i s-a anulat certificatul de atestare tehnico-profesională nu se mai poate prezenta din nou la Comisia de atestare pentru obținerea unui nou certificat de atestare tehnico-profesională.
 + 
Articolul 47(1)Contestația la decizia de suspendare sau de anulare a certificatului de atestare tehnico-profesională se depune de către persoana în cauză la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri – Direcția generală planificare și dezvoltare economică, în termen de 7 zile de la data la care a luat cunoștință de raportul scris al organelor de control. În cazul în care contestația nu este fondată, cheltuielile generate de rezolvarea acesteia vor fi suportate de persoana care a făcut contestația.(2)Soluționarea contestației se face de către Comisia de soluționare a contestațiilor, numită prin ordin al ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri. Decizia este definitivă și poate fi atacată în instanță.
 + 
Articolul 48Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri publică pe site-ul ministerului lista specialiștilor atestați, suspendările și anulările certificatelor de atestare, cu precizarea domeniilor specialiștilor în care aceștia au obținut atestarea. + 
Articolul 49Prezentul ordin este în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii în România. + 
Articolul 50Procedurile de atestare prevăzute de prezentul regulament pot fi îndeplinite prin intermediul punctului de contact unic, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2009.
 + 
Anexa nr. 1la regulament
Corespondența codurilor domeniilor de atestare conform Clasificării CAEN

Clasificare CAEN Rev. 2 Clasificare CAENRev. 1 Domeniul de atestare
Divi-ziu nea Grupa Clasa Secțiunea Subsecți-unea
SECȚIUNEA B – INDUSTRIA EXTRACTIVĂ
05 CA 10 Extracția cărbunelui superior și inferior
051 0510 Extracția cărbunelui superior (PCS=>23865 kJ/kg)
052 0520 Extracția cărbunelui inferior (PCS<23865 kj kg)
06 061 0610 CA 11 Extracția petrolului brut și a gazelor naturale Extracția petrolului brut
062 0620 Extracția gazelor naturale
07 CB 13 Extracția minereurilor metalifere
071 0710 Extracția minereurilor feroase
072 Extracția minereurilor metalifere neferoase
0721 CA 12 Extracția minereurilor de uraniu și toriu
0729 Extracția altor minereuri metalifere neferoase
08 CB 14 Alte activități extractive
081 CB 141 Extracția pietrei, nisipului și argilei
0811 Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului,cretei și a ardeziei
0812 CB 142 Extracția pietrișului și nisipului; extracția argileiși caolinului
0891 CB 143 Extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale
0892 Extracția turbei
0893 CB 144 Extracția sării
0899 CB 145 Alte activități extractive n.c.a.
091 0910 Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale
099 0990 Activități de servicii anexe pentru extracția mineralelor
SECȚIUNEA C – INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE
13 DB 17 Fabricarea produselor textile
131 1310 Pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile
132 1320 Producția de țesături
133 1330 Finisarea materialelor textile
139 Fabricarea altor articole textile
14 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte
141 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepția articolelor din blană
1411 DC 19 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele
1412 Fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru
1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
1419 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii n.c.a.
142 1420 DB 18 Fabricarea articolelor din blană
143 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotaresau croșetare
1431 Fabricarea prin tricotare sau croșetare a ciorapilor și articolelor de galanterie
1439 Fabricarea prin tricotare sau croșetare a altor articole de îmbrăcăminte
15 151 Tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelorde harnașament; prepararea și vopsirea blănurilor
1511 DB 18 Tăbăcirea și finisarea pieilor; prepararea și vopsirea blănurilor
1512 Fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelor de harnașament
152 1520 Fabricarea încălțămintei
16 DD 20 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelordin paie și din alte materiale vegetale împletite
161 1610 Tăierea și rindeluirea lemnului
162 Fabricarea produselor din lemn, plută, paie și din alte materiale vegetale
1621 Fabricarea de furnire și a panourilor din lemn
1622 Fabricarea parchetului asamblat în panouri
1623 Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții
1624 Fabricarea ambalajelor din lemn
1629 Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie și din alte materiale vegetale împletite
17 Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie
171 DE 21 Fabricarea celulozei, hârtiei și cartonului
1711 DE 21 Fabricarea celulozei
1712 Fabricarea hârtiei și cartonului
172 Fabricarea articolelor din hârtie și carton
1721 DE 21 Fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton
1722 Fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton
1723 Fabricarea articolelor de papetărie
1724 Fabricarea tapetului
1729 Fabricarea altor articole din hârtie și carton n.c.a.
18 DE 22 Tipărire și reproducerea pe suporți a înregistrărilor
181 DE 21 Tipărire și activități de servicii conexe tipăririi
1811 Tipărirea ziarelor
1812 Alte activități de tipărire n.c.a.
1813 Servicii pregătitoare pentru pretipărire
1814 Legătorie și servicii conexe
1820 Reproducerea înregistrărilor
19 Fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului
191 1910 DF 23 Fabricarea produselor de cocserie
192 1920 Fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului
20 DG 24 Fabricarea substanțelor și a produselor chimice
201 Fabricarea produselor chimice de bază, a îngrășă- mintelor și produselor azotoase; fabricarea materialelor plastice și a cauciucului sintetic, în forme primare
2011 Fabricarea gazelor industriale
2012 Fabricarea coloranților și a pigmenților
2013 Fabricarea altor produse chimice anorganice, de bază
2014 Fabricarea altor produse chimice organice, de bază
2015 Fabricarea îngrășămintelor și produselor azotoase
2016 Fabricarea materialelor plastice în forme primare
2017 DH 25 Fabricarea cauciucului sintetic în forme primare
202 2020 Fabricarea pesticidelor și a altor produse agrochimice
203 2030 Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor
204 2041 Fabricarea săpunurilor, detergenților și a produselorde întreținere
2042 Fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice (de toaletă)
205 Fabricarea altor produse chimice
2051 Fabricarea explozivilor
2052 Fabricarea cleiurilor
2053 Fabricarea uleiurilor esențiale
2059 Fabricarea altor produse chimice n.c.a.
206 2060 Fabricarea fibrelor sintetice și artificiale
21 Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice
211 2110 Fabricarea produselor farmaceutice de bază
212 2120 Fabricarea preparatelor farmaceutice
22 DH 25 Fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice
221 DH 251 Fabricarea articolelor din cauciuc
2211 Fabricarea anvelopelor și a camerelor de aer; reșaparea și refacerea anvelopelor
2219 Fabricarea altor produse din cauciuc
222 DH 252 Fabricarea articolelor din material plastic
2221 Fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic
2222 Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic
2223 Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții
2229 Fabricarea altor produse din material plastic
23 DI 26 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice
231 DI 261 Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă
2311 Fabricarea sticlei plate
2312 Prelucrarea și fasonarea sticlei plate
2313 Fabricarea articolelor din sticlă
2314 Fabricarea fibrelor din sticlă
2319 Fabricarea de sticlărie tehnică
232 2320 DI 262 Fabricarea de produse refractare
233 Fabricarea materialelor de construcții din argilă
2331 DI 263 Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică
2332 DI 264 Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții, din argilă arsă
234 Fabricarea altor articole din ceramică și porțelan
2341 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodărescși ornamental
2342 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică
2343 Fabricarea izolatorilor și pieselor izolante din ceramică
2344 Fabricarea altor produse tehnice din ceramică
2349 Fabricarea altor produse ceramice n.c.a.
235 Fabricarea cimentului, varului și ipsosului
2351 DI 265 Fabricarea cimentului
2352 DI 265 Fabricarea varului și ipsosului
236 DI 266 Fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos
2361 Fabricarea produselor din beton pentru construcții
2362 Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții
2363 Fabricarea betonului
2364 Fabricarea mortarului
2365 Fabricarea produselor din azbociment
2369 Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos
237 2370 DI 267 Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei
239 Fabricarea produselor abrazive și a altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
2391 Fabricarea de produse abrazive
2399 DI 268 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
24 DJ 27 Industria metalurgică
241 2410 DJ 271 Producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje
242 2420 DJ 272 Producția de tuburi, țevi, profile tubulare și accesorii pentru acestea, din oțel
243 Fabricarea altor produse prin prelucrarea primară a oțelului
2431 DJ 273 Tragere la rece a barelor
2432 Laminare la rece a benzilor înguste
2433 Producția de profile obținute la rece
2434 Trefilarea firelor la rece
244 Producția metalelor prețioase și a altor metale neferoase
2410 DJ 274 Producția metalelor prețioase
2442 Metalurgia aluminiului
2443 Producția plumbului, zincului și cositorului
2444 Metalurgia cuprului
2445 Producția altor metale neferoase
2446 Prelucrarea combustibililor nucleari
245 DJ 275 Turnarea metalelor
2451 DJ 275 Turnarea fontei
2452 DJ 275 Turnarea oțelului
2453 DJ 275 Turnarea metalelor neferoase ușoare
2454 DJ 275 Turnarea altor metale neferoase
25 DJ 28 Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații
251 Fabricarea de construcții metalice
2511 DJ 281 Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice
2512 Fabricarea de uși și ferestre din metal
252 Producția de rezervoare, cisterne și containere metalice; producția de radiatoare și cazane pentru încălzire centrală
2521 DJ 282 Producția de radiatoare și cazane pentru încălzire centrală
2529 DJ 282 Producția de rezervoare, cisterne și containere metalice
253 2530 DJ 283 Producția generatoarelor de aburi (cu excepția cazanelor pentru încălzire centrală)
254 2540 DK 296 Fabricarea armamentului și muniției
255 2550 DJ 284 Fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastică; metalurgia pulberilor
256 Tratarea și acoperirea metalelor; operațiuni de mecanică generală pe bază de plată sau contract
2561 DJ 285 Tratarea și acoperirea metalelor
2562 DJ 285 Operațiuni de mecanică generală
257 DJ 286 Producția de unelte și articole de fierărie
2571 DJ 286 Fabricarea produselor de tăiat
2572 DJ 286 Fabricarea articolelor de feronerie
2573 DJ 286 Fabricarea uneltelor
259 DJ 287 Fabricarea altor produse prelucrate din metal
2591 DJ 287 Fabricarea de recipienți, containere și alte produse similare din oțel
2592 DJ 287 Fabricarea ambalajelor ușoare din metal
2593 DJ 287 Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanțuri și arcuri
2594 DJ 287 Fabricarea de șuruburi, buloane și alte articole filetate; fabricarea de nituri și șaibe
2599 DJ 287 Fabricarea altor articole din metal n.c.a.
26 DL 30 Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice
261 Fabricarea componentelor electronice
2611 DL 31 Fabricarea subansamblurilor electronice (module)
2612 DL 30 Fabricarea altor componente electronice
262 2620 DL 30 Fabricarea calculatoarelor și a echipamentelor periferice
263 2630 DL 32 Fabricarea echipamentelor de comunicații
264 2640 DL 32 Fabricarea produselor electronice de larg consum
265 DL 33 Fabricarea de echipamente de măsură, verificare, control și navigație; producția de ceasuri
2651 DL 333 Fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație
2652 Producția de ceasuri
266 2660 DL 33 Fabricarea de echipamente pentru radiologie, electrodiagnostic și electroterapie
267 2670 DL 33 Fabricarea de instrumente optice și echipamente fotografice
268 2680 Fabricarea suporților magnetici și optici destinați înregistrărilor
27 DL 31 Fabricarea echipamentelor electrice
271 Fabricarea motoarelor electrice, generatoarelor și transformatoarelor electrice și a aparatelor de distribuție și control a electricității
2711 Fabricarea motoarelor, generatoarelor și transforma- toarelor electrice
2712 Fabricarea aparatelor de distribuție și control al electricității
272 2720 Fabricarea de acumulatori și baterii
273 Fabricarea de fire și cabluri; fabricarea dispoziti- velor de conexiune pentru acestea
2731 Fabricarea de cabluri cu fibră optică
2732 Fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice
2733 Fabricarea dispozitivelor de conexiune pentru fire șicabluri electrice și electronice
274 2740 Fabricarea de echipamente electrice de iluminat
275 Fabricarea de echipamente casnice
2751 Fabricarea de aparate electrocasnice
2752 Fabricarea de echipamente casnice neelectrice
279 2790 Fabricarea altor echipamente electrice
28 DK 29 Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.
281 DK 292 Fabricarea de mașini și utilaje de utilizare generală
2811 DK 291 Fabricarea de motoare și turbine (cu excepția celor pentru avioane, autovehicule și motociclete)
2812 Fabricarea de motoare hidraulice
2813 Fabricarea de pompe și compresoare
2814 Fabricarea de articole de robinetărie
2815 Fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză și a elementelor mecanice de transmisie
282 Fabricarea altor mașini și utilaje de utilizare generală
2821 Fabricarea cuptoarelor, furnalelor și arzătoarelor
2822 Fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat
2823 Fabricarea mașinilor și echipamentelor de birou (exclusiv fabricarea calculatoarelor și a echipamentelor periferice)
2824 DK 294 Fabricarea mașinilor-unelte portabile acționate electric
2825 DK 297 Fabricarea echipamentelor de ventilație și frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic
2829 DK 292 Fabricarea altor mașini și utilaje de utilizare generală n.c.a.
283 2830 DK 293 Fabricarea mașinilor și utilajelor pentru agriculturăși exploatări forestiere
284 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea metalului șia mașinilor-unelte
2841 DK 294 Fabricarea utilajelor și a mașinilor-unelte pentru prelucrarea metalului
2849 DK 294 Fabricarea altor mașini-unelte n.c.a.
289 DK 295 Fabricarea altor mașini și utilaje cu destinație specifică
2891 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru metalurgie
2892 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții
2893 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea produselor alimentare, băuturilor și tutunului
2894 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru industria textilă, a îmbrăcămintei și a pielăriei
2895 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru industria hârtiei și cartonului
2896 DK 295 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea maselor plastice și a cauciucului
2899 Fabricarea altor mașini și utilaje specifice n.c.a.
29 Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor
291 2910 DM 34 Fabricarea autovehiculelor de transport rutier
292 2920 Producția de caroserii pentru autovehicule; fabricarea de remorci și semiremorci
293 Producția de piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule
2931 Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule
2932 Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule
30 DM 35 Fabricarea altor mijloace de transport
301 Construcția de nave și bărci
3011 DM 351 Construcția de nave și structuri plutitoare
3012 Construcția de ambarcațiuni sportive și de agrement
302 3020 DM 352 Fabricarea materialului rulant
303 3030 DM 353 Fabricarea de aeronave și nave spațiale
304 3040 Fabricarea vehiculelor militare de luptă
309 Fabricarea altor echipamente de transport n.c.a.
3091 DM 354 Fabricarea de motociclete
3092 DM 354 Fabricarea de biciclete și vehicule pentru invalizi
3099 DM 355 Fabricarea altor mijloace de transport n.c.a.
31 310 DN 361 Fabricarea de mobilă
3101 Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine
3102 Fabricarea de mobilă pentru bucătării
3103 Fabricarea de saltele și somiere
3109 Fabricarea de mobilă n.c.a.
32 Alte activități industriale n.c.a.
321 DN 362 Fabricarea bijuteriilor, imitațiilor de bijuterii și articolelor similare
322 3220 DN 363 Fabricarea instrumentelor muzicale
323 3230 DN 364 Fabricarea articolelor pentru sport
324 3240 DN 365 Fabricarea jocurilor și jucăriilor
325 3250 DL 33 Fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice
329 DN 366 Alte activități industriale
33 Repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor
331 Repararea articolelor fabricate din metal, repararea mașinilor și echipamentelor
3311 Repararea articolelor fabricate din metal
3312 Repararea mașinilor
3313 Repararea echipamentelor electronice și optice
3314 Repararea echipamentelor electrice
3315 Repararea și întreținerea navelor și bărcilor
3316 Repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale
3317 Repararea și întreținerea altor echipamentelor de transport n.c.a.
3319 Repararea altor echipamente
332 3320 Instalarea mașinilor și echipamentelor industriale
SECȚIUNEA D – PRODUCȚIA ȘI FURNIZAREA DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI TERMICĂ, GAZE, APĂ CALDĂ ȘI AER CONDIȚIONAT
35 Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat
351 EA 40 Producția, transportul și distribuția energiei electrice
3511 3512 EA EA 401 401 Producția de energie electrică Transportul energiei electrice
3513 EA 401 Distribuția energiei electrice
3514 Comercializarea energiei electrice
352 Producția gazelor; distribuția combustibililor gazoșiprin conducte
3521 EA 402 Producția gazelor
3522 EA 402 Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte
3523 Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte
353 3530 EA 403 Furnizarea de abur și aer condiționat
SECȚIUNEA E – DISTRIBUȚIA APEI; SALUBRITATE, GESTIONAREA DEȘEURILOR, ACTIVITĂȚI DE DECONTAMINARE
36 360 3600 EA 41 Captarea, tratarea și distribuția apei
37 370 3700 Colectarea și epurarea apelor uzate
38 Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile
381 Colectarea deșeurilor
3811 Colectarea deșeurilor nepericuloase
3812 Colectarea deșeurilor periculoase
382 Tratarea și eliminarea deșeurilor
3821 Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase
3822 Tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase
383 Recuperare materialelor
3831 Demontarea (dezasamblarea) mașinilor și a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor
3832 DN 37 Recuperarea materialelor reciclabile sortate
39 390 3900 Activități și servicii de decontaminare
SECȚIUNEA H – TRANSPORT ȘI DEPOZITARE
49 495 4950 Transporturi prin conducte
52 521 5210 Depozitări
SECȚIUNEA M – ACTIVITĂȚI PROFESIONALE, ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNICE
70 702 Activități de consultanță în management
7022 Activități de consultanță pentru afaceri și management
71 Activități de arhitectură și inginerie; activități detestări și analiză tehnică
712 7120 Activități de testări și analize tehnice
72 Cercetare-dezvoltare
721 Cercetare-dezvoltare în științe naturale și inginerie
7219 Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie

 + 
Anexa nr. 2la regulament
Domnule Director general,
Subsemnatul, ……, de profesie …….., domiciliat în ………….., posesor al buletinului/chărții de identitate seria …. nr. ….., cod numeric personal ……, în conformitate cu prevederile Procedurii de atestare tehnico-profesională a specialiștilor, solicit înscrierea la examenul de atestare pentru ………, în domeniul ………………………………….Anexez la prezenta cerere dosarul aferent candidatului la atestare, care conține următoarele documente:– curriculum vitae;– diploma de studii (copie legalizată)– memoriul de activitate profesională;– 3 recomandări din partea unor persoane juridice beneficiare a lucrărilor de montaj dotări tehnologice industriale;– copie de pe carnetul de muncă (sau documentul echivalent);– 3 fotografii 3 x 4 cm.Data …….. Semnătura……….
 + 
Anexa nr. 3la regulament
CURRICULUM VITAE
Numele și prenumele ……………………………………..Locul și data nașterii …………………………………..Domiciliul actual ……………………………………….Pregătirea profesională ………………………………….(specialitatea, instituția de învățământ superior absolvită, facultatea, secția, anul și media de la examenul de diplomă)……………………………………………………….Locul de muncă și funcția ………………………………..Adresa instituției ………………………………………Telefon la serviciu ……………………………………..Vechimea în muncă ……………………………………….Activitatea profesională …………………………………(perioada, instituții, funcții, activități etc.) …………………………………………………………………….Perfecționări …………………………………………..(denumirea perfecționării, instituția, perioada, alte aspecte)……………………………………………………….……………………………………………………….Activități științifice …………………………………..(lucrări publicate, invenții sau inovații, doctorat, activități didactice etc.……………………………………………………….……………………………………………………….Data ………… Semnătura………….
 + 
Anexa nr. 4a)la regulament
 + 
Anexa nr. 4b)la regulament
 + 
Anexa nr. 4c)la regulament
 + 
Anexa nr. 5la regulament
PROCES – VERBAL
de examinare pentru atestarea tehnico-profesională a
…………………………………………….
din data de …………
Comisia de atestare numită prin Ordinul ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri nr. 364/2010, având următoarea componență:1.………………………….. președinte;2.………………………….. membru;3.………………………….. membru;4.………………………….. membru;5.………………………….. membru;6.………………………….. membru;7.………………………….. membru,a supus examinării candidații înscriși pentru atestarea tehnico-profesională în domeniul ……….., pentru titlul de ………………Examinarea din data de …… s-a desfășurat în ………. și a constat din următoarele probe: ………………………………………………………………………………………………………………………Candidații înscriși la examenul de atestare în domeniul ………., pentru funcția de ………, au obținut următoarele rezultate:

Nr. crt. Numele și prenumele candidaților Titlul pentru care a fost examinat Rezultatul examinării Media laexamen Observații
Proba scrisă Probaorală Alte probe
0 1 2 3 4 5 6 7

În urma rezultatelor obținute la examen, următorii specialiști sunt declarați atestați de către comisie:

Nr. crt. Numele și prenumele specialistului atestat Titlul pentru carea fost examinat Media la examen Observații
0 1 2 3 4

În conformitate cu prevederile procedurii de atestare aprobate prin Ordinul ministrului economiei, comerțului și mediului de afaceri nr. 364/2010, nu au obținut atestarea următorii candidați:

Nr. crt. Numele și prenumele candidaților care nu au obținut atestarea Titlul pentru cares-au înscris la examen Motivul pentru care nu au fost atestați Observații
0 1 2 3 4

Comisia de atestare,……………….Data: …………………

 + 
Anexa nr. 6la regulament
FORMA ȘI DIMENSIUNILE ȘTAMPILELOR
aferente specialiștilor atestați tehnico-profesional
 + 
Anexa nr. 7la regulamentNOTĂ:În rubrica "domeniul de activitate" se va (vor) înscrie codul(urile) CAEN pentru care se acordă autorizarea și care sunt EXCLUSIVE.
 + 
Anexa nr. 8la regulament
MEMORIU DE ACTIVITATE
Numele …………………………………..Prenumele ………………………………..Data nașterii …………………………….I.Studii superioareFacultatea ……………………………….Specialitatea …………………………….Data absolvirii …………………………..Media examenului de diplomă ………………..II.Activitatea profesionalăA.Locuri de muncă și funcții deținute

Nr. crt. Unitatea (instituția) Anul Funcția Descrierea sumară a atribuțiilor de serviciu
0 1 2 3 4

B.Lucrări elaborate

Nr. crt. Denumirea lucrării Anul, luna Beneficiarul Precizarea principalelor caracteristici tehnico-economice ale lucrării
0 1 2 3 4

III.Activitatea științificăa)invenții și inovații:

Nr. crt. Denumirea invenției sau inovației Anul Nr. brevet ────────── Emitent Descrierea sumară a scopului și principiului de funcționare
0 1 2 3 4

b)lucrări publicate (titlul lucrării, editura, anul);

c)activități didactice în învățământul superior (instituția de învățământ superior, facultatea, catedra, disciplina, funcția didactică);d)doctorat (data înmatriculării ca doctorand, teza de doctorat, data susținerii).

–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x