REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE din 25 februarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 261 din 15 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOG 57 16/08/2002 ART. 44
ANEXA 1REFERIRE LAHG 1336 27/12/2001
ANEXA 2REFERIRE LAOG 57 16/08/2002 ART. 57
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 7049 25/02/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 7049 25/02/2003

al Comisiei pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Comisia pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice, denumita în continuare Comisie, este organ de lucru al Colegiului consultativ pentru cercetaredezvoltare şi inovare, denumit în continuare Colegiu consultativ, constituită în temeiul art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.
 + 
Articolul 2(1) Misiunea Comisiei este de a analiza solicitarile editorilor şi de a întocmi propunerile pentru alocarea fondurilor prevăzute în bugetul de stat pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice.(2) Literatura tehnico-ştiinţifică include cărţi, publicaţii periodice, alte lucrări şi publicaţii periodice sau cu aparitie neregulata, inclusiv pe suport magnetic sau CD-ROM, a căror tematica abordeaza domeniile: ecologie, protecţia mediului şi gospodărirea apelor, energie, minerit, petrol şi gaze, geografie, geologie, construcţii de maşini, electrotehnica, mecanică fina, mecatronica, chimie, metalurgie, industria lemnului, celuloza şi hârtie, industrie uşoară, transporturi, comunicaţii, informatica, agricultura, industrie alimentara, zootehnie, medicina veterinara, piscicultura, construcţii, inginerie seismică, materiale de construcţii, reciclare materiale, urbanism, medicina şi farmacie, biotehnologie, genetica, matematica, fizica, politologie, management, marketing, istoria ştiinţei, istorie şi arheologie, economie, protecţie socială, sport, turism, filologie, lingvistica, critica şi estetica literară, folcloristica, cultura românească veche, bibliologie, biblioteconomie, etnologie şi etnografie, muzicologie, teorie şi critica de arta, lexicoane, enciclopedii, dictionare.(3) Propunerile Comisiei se înaintează spre aprobare ordonatorului principal de credite.
 + 
Articolul 3(1) Comisia este alcătuită din subcomisii şi are în componenta 8 membri, corespunzător secţiunilor sau profilurilor menţionate la art. 2, astfel:a) subcomisia nr. 1 – "Ştiinţele vieţii" – 2 membri;b) subcomisia nr. 2 – "Tehnica" – 3 membri;c) subcomisia nr. 3 – "Ştiinţe umaniste" – 2 membri.(2) Secretariatul Comisiei este asigurat de o persoană desemnată din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
 + 
Articolul 4Membrii Comisiei sunt specialişti sau cercetători de prestigiu, recunoscuţi în domeniul respectiv şi cu disponibilitate dovedită de a participa la activitatea Comisiei.
 + 
Articolul 5Calitatea de membru al Comisiei nu este incompatibilă cu calitatea de angajat la instituţia sau unitatea de la care acesta provine.
 + 
Articolul 6Pentru a contribui la îndeplinirea atribuţiilor Colegiului consultativ, prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia, Comisia va acţiona din proprie iniţiativă, la solicitarea autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sau la solicitarea Colegiului consultativ şi, implicit, a Biroului executiv al acestuia.
 + 
Capitolul 2Componenta şi funcţionarea + 
Articolul 7(1) Comisia are în componenta specialişti de valoare din cercetare, învăţământ, reprezentanţi ai Academiei Române, precum şi ai altor academii de ramura.(2) Componenta Comisiei se aproba prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, la propunerea Colegiului consultativ.
 + 
Articolul 8Comisia îşi desfăşoară activitatea pe baza prezentului regulament avizat de preşedintele Colegiului consultativ, cu respectarea prevederilor regulamentului-cadru.
 + 
Articolul 9Revocarea membrilor Comisiei se face din iniţiativa autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sau la propunerea preşedintelui Comisiei, cu avizul Biroului executiv al Colegiului consultativ, pentru:a) lipsa de activitate;b) nerespectarea principiilor de imparţialitate, independenta, confidenţialitate;c) nerespectarea prevederilor legale;d) în caz de conflict de interese;e) la cerere.
 + 
Articolul 10(1) Pentru activitatea desfăşurată membrii Comisiei sunt remuneraţi la nivelul gradului profesional cel mai mare din activitatea de cercetare-dezvoltare, stabilit pentru unităţile bugetare, în funcţie de orele efectiv lucrate.(2) Plata membrilor Comisiei se asigura de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare în luna următoare celei în care a desfăşurat activitatea, pe baza următoarelor documente:a) convocator pentru întrunirea Comisiei;b) foaie de prezenta a membrilor Comisiei pe luna ….;c) raport de activitate al Comisiei, avizat de Biroul executiv al Colegiului consultativ.
 + 
Articolul 11(1) Activitatea Comisiei este coordonata de un preşedinte numit prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, dintre membrii Colegiului consultativ, la propunerea Colegiului consultativ.(2) Revocarea preşedintelui Comisiei se face în aceleaşi condiţii în care a fost numit.(3) Preşedintele asigura buna funcţionare a Comisiei şi este direct răspunzător faţă de Colegiul consultativ, precum şi faţă de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, privind aplicarea politicii stabilite de acesta în ceea ce priveşte implementarea programului de activitate corespunzător.(4) În lipsa preşedintelui activitatea Comisiei este coordonata de un vicepreşedinte ales dintre membrii acesteia, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.(5) Preşedintele Comisiei coordonează şi activitatea uneia dintre subcomisiile componente.
 + 
Articolul 12Comisia se întruneşte ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau, în lipsa acestuia, a vicepreşedintelui.
 + 
Articolul 13(1) Hotărârile Comisiei se adoptă cu majoritatea simpla a voturilor membrilor prezenţi şi se comunică celor interesaţi, de către secretariatul acesteia, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data adoptării lor.(2) Comisia se convoacă în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitarea autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sau la solicitarea a minimum 3 membri ai Comisiei.
 + 
Articolul 14(1) Evaluarea solicitărilor de subventionare a literaturii tehnico-ştiinţifice primite de la editori se face, în cadrul subcomisiilor componente ale Comisiei, de către membrii acestora, în mod individual, pe baza criteriilor de selecţie prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul regulament.(2) În urma evaluării Comisia întocmeşte propunerea finala, pe care o înaintează spre aprobare autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, conform anexei nr. 3 la prezentul regulament.
 + 
Articolul 15Secretariatul Comisiei organizează sistemul de evidenta a activităţii Comisiei, elaborează şi tine evidenta următoarelor documente:a) solicitarile editorilor de subventionare a titlurilor de literatura tehnico-ştiinţifică;b) convocator de întrunire a Comisiei;c) foile de prezenta;d) procesele-verbale ale şedinţelor Comisiei;e) rapoartele de activitate ale Comisiei şi ale membrilor acesteia.
 + 
Articolul 16Documentele Comisiei se emit şi se transmit autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sau, după caz, Colegiului consultativ, sub semnatura preşedintelui sau, în lipsa acestuia, a vicepreşedintelui, prin grija secretarului Comisiei.
 + 
Capitolul 3Atribuţii + 
Articolul 17În vederea îndeplinirii rolului sau de organ de lucru al Colegiului consultativ, în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare al acestuia, Comisia are, în principal, următoarele atribuţii, cu referire la domeniul sau de activitate:a) elaborează propuneri privind fundamentarea necesarului anual de fonduri pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice;b) analizează solicitarile editorilor de subventionare a literaturii tehnico-ştiinţifice, în conformitate cu criteriile de selecţie prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul regulament;c) analizează situaţia fiecărui titlu, pe baza datelor cuprinse în fişa de calcul economic prevăzută în anexa nr. 2 la prezentul regulament, furnizate de editor. Comisia poate solicita editorilor şi alte elemente de natura ştiinţifică sau economică;d) propune sumele pentru subventionare, în limita fondurilor aprobate anual, dezbate propunerile pe titluri de lucrări sau publicaţii periodice, în funcţie de conţinutul tematic, pe care le înaintează spre aprobare autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare;e) face recomandări autorităţii de stat pentru cercetaredezvoltare de stimulare a editorilor în publicarea unor lucrări tehnico-ştiinţifice cu impact deosebit în ştiinţa şi tehnologie.
 + 
Capitolul 4Cod de conduita + 
Articolul 18Membrii Comisiei vor respecta, pe lângă principiile stabilite prin Codul de conduita pentru membrii comisiilor de specialitate ale Colegiului consultativ, şi următoarele principii:a) responsabilitatea individuală, din punct de vedere tehnic şi ştiinţific,b) evitarea conflictului de interese;c) obiectivitatea opiniilor şi aprecierilor exprimate;d) confidenţialitatea informaţiilor şi datelor acumulate în cursul diferitelor activităţi în cadrul Comisiei, precum şi a tuturor elementelor procesului de elaborare a hotărârilor Comisiei.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-CONDIŢII ŞI CRITERII DE SELECŢIEa titlurilor propuse de editori pentru subvenţionarealiteraturii tehnico-ştiinţifice1. Condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească editorul:– este persoana juridică română, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea literaturii tehnico-ştiinţifice;– nu este declarat, conform legii, în stare de incapacitate de plată, plăţile/conturile nu îi sunt blocate conform unei hotărâri judecătoreşti;– nu se face vinovat de declaraţii inexacte, cu rea-credinţa, cu privire la informaţiile solicitate de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare în vederea selectării titlurilor propuse pentru subventionare;– nu a încălcat în mod grav, cu rea-credinţa, prevederile unui alt contract de finanţare;– titlurile propuse nu au mai fost subvenţionate şi nu sunt propuse pentru finanţare altei autorităţi de stat.2. Criterii de selecţie2.1. Tematica titlurilor propuse pentru subventionare se încadrează în domeniile stabilite la art. 2 alin. (2) din regulament; pentru reviste de specialitate, domeniile sunt cele stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1.336/2001 privind domeniile şi specializările de referinţa din învăţământul universitar.2.2. Propunerile de subventionare şi documentele de fundamentare a acestora sunt întocmite cu respectarea condiţiilor stabilite de autoritatea de stat pentru cercetaredezvoltare şi au fost depuse în termenul stabilit de aceasta.2.3. Nivelul tehnico-ştiinţific al lucrării propuse, ţinându-se seama de:– recunoaşterea interna şi/sau internationala, precum şi, în cazul publicaţiilor periodice, traditia şi continuitatea în aparitie;– tematica abordata reprezintă domenii noi ale cunoaşterii, cu un impact economic, social şi cultural deosebit;– prestigiul ştiinţific al autorului/autorilor sau prestigiul instituţiei în care a/au desfăşurat sau desfăşoară activitatea.2.4. Creşterea accesibilitatii titlului propus, ca urmare a acordării subventiei, prin scăderea preţului de vânzare şi creşterea numărului de cititori.2.5. Pentru subvenţionarea revistelor de specialitate se tine seama şi de următoarele criterii:– vechimea;– frecventa apariţiei;– editarea într-o limbă de circulaţie internationala;– mărimea listei de difuzare;– componenta colectivului editorial;– existenta unei variante electronice;– relevanta domeniului (numărul de cercetători din domeniu, proiecte internaţionale în domeniu, publicaţii în domeniu în reviste internaţionale).
 + 
Anexa 2

    ––-
la regulament
––––-
Unitatea ……………………..
                                              ANTECALCUL
                   FIŞA DE CALCUL ECONOMIC ––––-
                                              POSTCALCUL
      privind propuneri de subventionare a literaturii tehnico-ştiinţifice
    Titlul lucrării …………………………………………….
    Autorul ……………………………………………………
. Valoarea (lei)
Rd. Articol de calculatie
Total Contribuţie
Ministerul
Educaţiei
şi
Cercetării
1. Cheltuieli directe, TOTAL, din care:
1.1. – drepturi de autor
1.2. – alte cheltuieli redactionale
1.3. – cheltuieli materiale (hârtie, carton etc.)
1.4. – manopera poligrafica
1.5. – alte cheltuieli directe
2. Cheltuieli de regie ale editurii/redactiei
3. Alte cheltuieli
4. Costuri de producţie totale (rd. 1 + rd. 2 + rd. 3)
5. Tiraj (exemplare) comandat de reţeaua comercială
6. Costul unui exemplar (rd. 4 : rd. 5)
7.

Preţul de vânzare al unui exemplar (mai puţin adaosul
comercial), propus de editura/redactie
8. Venituri totale (a + b)
a) din vânzarea tirajului (rd. 5 x rd. 7)
b) din alte surse (sponsorizări, publicitate etc.)
9. Venitul pe un exemplar (rd. 8/rd. 5)
10.

Suma solicitată pentru acoperirea cheltuielilor
(rd. 6 – rd. 9) x rd. 5 = rd. 4 – rd. 8
TOTAL:
    Datele se completează pe răspunderea noastră.
     Director, Redactor-şef, Director economic,
  …………….. ……………. ……………………..

 + 
Anexa 3

    ––-
la regulament
––––-
                                                         Se aprobă,
                                                         –––-
                                               Ministrul delegat la Ministerul
                                                  Educaţiei şi Cercetării
                                               pentru activitatea de cercetare,
                                                    Propunem aprobarea,
                                             Direcţia generală pentru politici,
                                          strategii de cercetare, plan naţional
                                                     Director general,
                                   PROPUNEREA
        Comisiei pentru subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice,
          consemnată în Procesul-verbal nr. ……………………..
                        din data de ………………..
Nr.
crt.

Editura

Denumirea lucrării

Autori(i)

Tiraj
aprobat
(nr.
exemplare)

Subvenţie
pe un
exemplar
(lei)

Total
subvenţie
col. 4 x
col. 5
(lei)
     Data ……………………
            Preşedintele Comisiei, Secretarul Comisiei,
          …………………….. ……………………..

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x