REGULAMENT DE FUNCŢIONARE din 13 ianuarie 2016

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 05/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNEMINISTERUL APARARII NATIONALEMINISTERUL JUSTITIEIMINISTERUL CULTURIIMINISTERUL AFACERILOR INTERNEMINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE SI CERCETARII STIINTIFICEMINISTERUL SANATATIIMINISTERUL MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 370 din 13 mai 2016
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 182 09/02/2023
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 420 29/03/2006
ART. 1REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 4
ART. 4REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 5
ART. 8REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 3
ART. 11REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 8
ART. 11REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 9
ART. 13REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 3
ART. 15REFERIRE LAHG 420 29/03/2006 ART. 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 182 09/02/2023
ActulAPROBAT DEORDIN 13 13/01/2016
ActulCONTINUT DEORDIN 13 13/01/2016

a Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar, denumită în continuare CNDIU, înfiinţată în baza Hotărârii Guvernului nr. 420/2006 privind înfiinţarea şi organizarea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, cu modificările şi completările ulterioare, este organ consultativ al Guvernului. Activitatea CNDIU se desfăşoară pe baza legislaţiei naţionale, tratatelor internaţionale la care România este parte şi a prezentului regulament şi are ca obiectiv promovarea şi aplicarea în condiţii optime a dreptului internaţional umanitar, conform atribuţiilor stabilite prin art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2Sediul CNDIU este acelaşi cu cel al Secretariatului permanent şi este pus la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale. Atribuţiile Secretariatului permanent sunt îndeplinite de Centrul de Drept Internaţional Umanitar, denumit în continuare CDIU.
 + 
Articolul 3Finanţarea activităţilor Secretariatului permanent este asigurată de către Ministerul Apărării Naţionale, a celor de cooperare internaţională, de către ministerul care desemnează reprezentanţii pentru asemenea activităţi, iar a membrilor CNDIU, de către instituţiile care i-au desemnat.
 + 
Articolul 4(1) Preşedinţia este asigurată prin rotaţie, pentru o perioadă de un an, de către ministerele nominalizate la art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Mandatul preşedintelui CNDIU se exercită de la momentul preluării preşedinţiei şi încetează la momentul predării efective a acesteia către următoarea instituţie responsabilă, potrivit ordinii stabilite la art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 5(1) Pentru îndeplinirea sarcinilor ce-i revin, CNDIU, prin preşedintele desemnat, poate iniţia acţiuni pentru aplicarea prevederilor dreptului internaţional umanitar, inclusiv stabilirea de contacte cu instituţiile internaţionale cu răspunderi în domeniu.(2) CNDIU poate fi reprezentată la activităţile unor instituţii internaţionale cu răspunderi în domeniu şi poate organiza astfel de activităţi în ţară. Cheltuielile pentru aceste activităţi sunt suportate de ministerul (ministerele) interesat (interesate) de tematica abordată, potrivit legii.(3) CNDIU colaborează cu comisii naţionale din alte state, precum şi cu organisme interne şi internaţionale de profil în vederea identificării celor mai adecvate măsuri pentru promovarea dreptului internaţional umanitar.
 + 
Capitolul IIOrganizare şi funcţionare + 
Articolul 6(1) Aspectele cu privire la conducerea, organizarea şi gestionarea CNDIU se stabilesc pe timpul sesiunilor ordinare sau extraordinare.(2) Sesiunile ordinare se desfăşoară trimestrial, la sediul CDIU sau la sediul ministerului care deţine preşedinţia în exerciţiu a CNDIU.(3) Sesiunile extraordinare au loc la solicitarea a cel puţin unei treimi din numărul membrilor CNDIU. Data şi locul vor fi stabilite în raport cu ordinea de zi analizată. Cererea se depune la Secretariatul permanent.(4) CNDIU îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor săi. Hotărârile se adoptă cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
 + 
Articolul 7În cadrul sesiunilor CNDIU, membrii acesteia acţionează pe baza mandatului primit din partea ministerului pe care îl reprezintă.
 + 
Articolul 8(1) CNDIU poate constitui grupuri de lucru pentru elaborarea unor studii, rapoarte, avize şi propuneri necesare CNDIU ca organ consultativ al Guvernului.(2) Grupurile de lucru sunt conduse de un membru al CNDIU, avându-se în vedere domeniul vizat.(3) La formarea grupurilor de lucru sunt consultate cu prioritate instituţiile menţionate la art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare.(4) Preşedintele CNDIU poate participa la sesiunile grupurilor de lucru.
 + 
Articolul 9(1) Preşedintele sau, în absenţa acestuia, conducerea Secretariatului permanent stabileşte ordinea de zi a sesiunilor, consultându-se şi cu ceilalţi membri ai CNDIU.(2) Ordinea de zi poate fi completată la începutul fiecărei sesiuni, la propunerea oricărui membru al CNDIU.
 + 
Articolul 10Membrii onorifici pot participa, fără drept de vot, la sesiunile CNDIU şi ale grupurilor de lucru constituite în conformitate cu art. 8 alin. (1), la invitaţia preşedintelui acesteia, pe baza propunerii oricărui membru al CNDIU şi a hotărârii adoptate în acest sens la nivelul CNDIU.
 + 
Articolul 11Pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute la art. 8 şi 9 din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şeful Secretariatului permanent asigură:a) întocmirea unui dosar cu problemele analizate de CNDIU;b) gestionarea corespondenţei şi întocmirea unor documentare cu privire la activitatea CNDIU;c) elaborarea, cu sprijinul preşedinţiei în exerciţiu, a proiectului minutelor sesiunilor CNDIU;d) urmărirea îndeplinirii sarcinilor rezultate în urma dezbaterilor;e) arhivarea şi păstrarea documentelor cu privire la activitatea CNDIU.
 + 
Articolul 12(1) CNDIU se convoacă de ministerul care asigură preşedinţia în exerciţiu în mod direct sau prin intermediul Secretariatului permanent.(2) Sesiunile CNDIU sunt conduse de preşedinte, iar în absenţa acestuia, de membrul CNDIU din ministerul care asigură preşedinţia în exerciţiu.
 + 
Articolul 13(1) Minuta întocmită cu ocazia sesiunilor CNDIU cuprinde următoarele elemente: data sesiunii, membrii şi experţii prezenţi, sinteza punctelor de vedere exprimate de participanţi, concluziile şi hotărârile adoptate.(2) Proiectul de minută se transmite reprezentanţilor ministerelor prevăzute la art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi se agreează prin corespondenţă purtată prin intermediul poştei electronice. Forma finală a minutei se comunică acestora, prin grija Secretariatului permanent.(3) Textele scrise care au fost prezentate de către participanţi sunt transmise Secretariatului permanent.
 + 
Articolul 14(1) Participarea la sesiunile CNDIU a unor experţi poate fi asigurată, la invitaţia preşedintelui CNDIU, pe baza propunerii oricărui membru al CNDIU şi a hotărârii adoptate în acest sens la nivelul CNDIU, în funcţie de subiectele aflate pe ordinea de zi.(2) CNDIU sprijină experţii pentru a avea acces la documentele necesare îndeplinirii atribuţiilor, cu respectarea prevederilor legale privind accesul la informaţiile de interes public.
 + 
Articolul 15(1) Ministerul care deţine preşedinţia CNDIU elaborează un proiect de raport cu privire la activitatea CNDIU pe durata mandatului său, care este transmis spre consultare, prin intermediul poştei electronice, reprezentanţilor ministerelor prevăzute la art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Propunerile de modificare şi completare a raportului de activitate se transmit în termen de 15 zile.(2) Adoptarea raportului de activitate se face în cadrul ultimei sesiuni organizate de către ministerul care deţine preşedinţia CNDIU în anul respectiv.(3) După adoptare, raportul este înaintat prim-ministrului.
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x