REGULAMENT-CADRU din 27 iunie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 654 din 9 iulie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 1150 27/06/2024
ART. 2REFERIRE LALEGE 153 28/06/2017
ART. 27REFERIRE LAORDIN 426 07/03/2019
ART. 27REFERIRE LACRITERII 07/03/2019
ART. 27REFERIRE LACODUL MUNCII (R) 24/01/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1150 27/06/2024
ActulCONTINUT DEORDIN 1150 27/06/2024
ActulREFERIT DEORDIN 1150 27/06/2024





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 1.150 din 27 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 9 iulie 2024.
 + 
Capitolul I Dispoziții generale + 
Articolul 1Prezentul regulament stabilește condițiile de organizare și desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcții de execuție specifice Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE. + 
Articolul 2(1)Ocuparea posturilor pentru funcții de execuție specifice MAE se face prin concurs, în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcții, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale actului normativ privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările și completările ulterioare.(2)Personalul angajat în condițiile alin. (1) derulează cu MAE raporturi de muncă.
 + 
Articolul 3(1)La concursul pentru ocuparea posturilor prevăzute pentru funcții de execuție specifice MAE, denumit în continuare concurs, fiecare candidat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:a)se bucură de toate drepturile politice și civile prevăzute în Constituția României, republicată, și în legile în vigoare;b)are cetățenia română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) sau cetățenia Confederației Elvețiene; c)cunoaște limba română, scris și vorbit;d)are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;e)are capacitate deplină de exercițiu;f)îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor posturilor scoase la concurs;g)are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate; h)nu a fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale, contra autorității, contra umanității, de corupție sau de serviciu, de fals ori contra înfăptuirii justiției sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face o persoană candidată la post incompatibilă cu exercitarea funcției contractuale pentru care candidează, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.(2)Numărul posturilor, gradele profesionale ale funcțiilor de încadrare, criteriile și condițiile de ocupare a posturilor vacante scoase la concurs se aprobă de către ministrul afacerilor externe.
 + 
Articolul 4(1)Concursul constă în parcurgerea următoarelor probe, după cum urmează:a)selecția dosarelor de înscriere;b)proba suplimentară, după caz;c)proba scrisă și/sau proba practică, în situația în care este necesară verificarea abilităților practice;d)interviul;e)verificarea conformității dosarului de concurs cu documentele în original [confruntarea documentelor în original, prezentate în format fizic, cu cele depuse electronic în etapa prevăzută la lit. a)];f)testarea medicală și psihologică;g)obținerea avizului Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru accesul la informațiile clasificate.(2)Probele de concurs prevăzute la alin. (1) lit. b), c) și d) se notează cu puncte de la 0 la 10.(3)După fiecare probă, fiecare candidat primește calificativul „admis“ sau „respins“. Se pot prezenta la următoarea probă a concursului numai candidații declarați „admis“ la proba precedentă.(4)La momentul înscrierii, fiecare candidat primește un cod unic de utilizator. (5)Pe parcursul concursului, listele candidaților declarați „admis“/“respins“ după fiecare probă se publică, pe baza codurilor de utilizator, pe pagina de internet a MAE. (6)După probele prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-g), lista finală a candidaților declarați „admis“ se publică pe pagina de internet a MAE folosindu-se codul unic de utilizator atribuit fiecărui candidat conform alin. (4). + 
Articolul 5(1)Organizarea concursului, constituirea și componența comisiilor de concurs, respectiv de soluționare a contestațiilor, stabilirea secretarului comisiilor, modalitatea de desfășurare a probelor și bibliografia de concurs (generală și specifică, după caz) se aprobă de către ministrul afacerilor externe. (2)În funcție de specificul posturilor ce trebuie ocupate un concurs poate fi organizat pentru unul sau mai multe profiluri. (3)În cazul în care un concurs este organizat pentru mai multe profiluri, iar un candidat a depus dosar de concurs pentru mai multe profiluri și este declarat „admis“ la selecția dosarelor pentru două sau mai multe profiluri pentru care MAE organizează concurs în aceeași zi și la aceeași oră, acesta se prezintă la proba scrisă pentru un singur profil.
 + 
Capitolul IIOrganizarea concursurilor + 
Secţiunea 1Publicitatea concursurilor + 
Articolul 6Anunțul privind posturile pentru care se organizează concurs, condițiile generale, condițiile și cerințele specifice de ocupare a posturilor, bibliografia și tematica de concurs, prezentul regulament, documentele solicitate candidaților pentru întocmirea dosarului de înscriere la concurs, calendarul de desfășurare a concursului și instrucțiunile privind încărcarea documentelor în platforma electronică se publică pe pagina de internet www.mae.ro și vor fi transmise spre publicare către portalul posturi.gov.ro cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru depunerea dosarelor de înscriere la concurs. Organizarea concursului poate fi adusă la cunoștința celor interesați și prin alte mijloace de comunicare în masă.
 + 
Secţiunea a 2-aComisiile de concurs și secretarul acestora + 
Articolul 7(1)În vederea organizării și desfășurării concursurilor se constituie, prin ordin al ministrului afacerilor externe, comisia de concurs, comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul concursului și se stabilește secretarul acestora.(2)Prin ordinul prevăzut la alin. (1) se stabilesc componența comisiilor, atribuțiile membrilor acestora, atribuțiile secretarului, precum și situațiile de incompatibilitate și de conflict de interese ale membrilor comisiilor și secretarului.(3)Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1) și secretarul sunt angajați ai MAE. O persoană poate face parte numai dintr-o singură comisie.(4)Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1) și secretarul, înainte de exercitarea acestei calități, dau o declarație despre luarea la cunoștință a situațiilor de incompatibilitate sau de conflict de interese prevăzute de lege, precum și o declarație de confidențialitate.
 + 
Capitolul IIIDesfășurarea concursurilor + 
Secţiunea 1Înscrierea și dosarul de concurs + 
Articolul 8(1)Candidații au la dispoziție 10 zile lucrătoare pentru înscriere, conform anunțului de organizare a concursurilor.(2)Înscrierea la concurs se realizează prin intermediul formularului electronic disponibil pe pagina de internet a MAE, secțiunea Carieră – „Oportunități de angajare“. (3)Pentru a putea participa la concurs, candidații își exprimă acordul pentru prelucrarea de către MAE a datelor cu caracter personal. Datele de identitate furnizate de candidați vor fi verificate cu înregistrările din Registrul național de evidență a persoanelor. Neconformitatea completării datelor de identitate atrage imposibilitatea participării la concurs.  + 
Articolul 9(1)Candidații încarcă în formularul electronic următoarele documente personale, scanate după original, în format pdf: a)actul de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflat în termen de valabilitate; b)certificatul de căsătorie sau alt document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz; c)diploma de licență sau, după caz, diploma de bacalaureat sau adeverința de absolvire (pentru absolvenții cărora nu li s-a eliberat încă diploma de licență, respectiv diploma de bacalaureat) aflată în termen de valabilitate, conform prevederilor legale; diplomele de absolvire eliberate de instituții de învățământ din afara țării vor fi însoțite de atestatele de recunoaștere sau echivalare emise de ministerul român de resort pentru domeniul educației sau de dovada depunerii solicitării de recunoaștere sau de echivalare a acestora; d)certificatul de cazier judiciar sau, după caz, extrasul de pe cazierul judiciar; e)formularul de înscriere la concurs (document pus la dispoziție de MAE odată cu instrucțiunile de înscriere la concurs) semnat de candidat, în care fiecare candidat va preciza, după caz, și limba străină care va fi testată în timpul concursului; f)curriculum vitae, model comun european, tehnoredactat în limba română și semnat de candidat; g)adeverința medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului; h)alte diplome și certificate care atestă pregătirea candidaților (dacă este cazul); i)documente care să ateste experiența sau vechimea în muncă și în specialitatea studiilor, în cazul în care condițiile specifice de ocupare a postului solicită acest lucru.(2)Documentele redactate în limbi străine prevăzute la alin. (1) lit. c), g) și i) trebuie să fie însoțite de traducerea autorizată în limba română. + 
Articolul 10(1)Pentru a fi declarați „admis“ ca urmare a selecției dosarelor de înscriere la concurs, candidații trebuie să îndeplinească întocmai condițiile de participare la concurs, iar forma documentelor depuse trebuie să respecte prevederile prezentului regulament, precum și instrucțiunile de înscriere. (2)Rezultatul selecției dosarelor se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de înscriere. (3)Candidații care au depus dosare pentru concurs pot transmite la adresa de e-mail a concursului, în termen de 1 zi lucrătoare de la publicarea listei candidaților declarați „admis“, respectiv „respins“ la această probă, contestații cu privire la rezultatul selecției dosarelor de înscriere. (4)Comisia de soluționare a contestațiilor are la dispoziție 1 zi lucrătoare pentru verificarea și soluționarea contestațiilor. Rezultatele soluționării contestațiilor se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termenul menționat anterior.(5)Lista finală a candidaților declarați „admis“ și „respins“ după proba selecției dosarelor de înscriere la concurs se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor soluționării contestațiilor. (6)Candidații declarați „admis“ după proba selecției dosarelor de înscriere la concurs au obligația de a se prezenta la secretarul comisiei de concurs cu documentele prevăzute la art. 9 alin. (1), în original, pentru certificarea acestora, la data și ora anunțate de Ministerul Afacerilor Externe pe pagina de internet, în secțiunea alocată concursului.
 + 
Secţiunea a 2-aProba suplimentară + 
Articolul 11În situația în care în condițiile și cerințele specifice posturilor scoase la concurs sunt prevăzute competențe lingvistice și/sau în domeniul tehnologiei informației, se organizează o probă suplimentară, care se desfășoară ulterior afișării rezultatelor finale la selecția dosarelor de înscriere la concurs, dar nu mai târziu de data prevăzută în anunțul de concurs pentru proba scrisă și/sau proba practică, după caz, sau proba interviului. + 
Articolul 12Proba suplimentară va fi notată cu note de la 1 la 10, iar rezultatele obținute vor fi luate în considerare la stabilirea punctajului final din cadrul probei interviului.
 + 
Secţiunea a 3-aProba scrisă + 
Articolul 13(1)Proba scrisă se organizează în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la publicarea listei candidaților declarați „admis“, respectiv „respins“ în urma probei de selecție a dosarelor de înscriere la concurs. Informațiile cu privire la programarea candidaților se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5).(2)Proba scrisă evaluează cunoștințele teoretice necesare ocupării posturilor pentru care se organizează concursul, în conformitate cu bibliografia și tematica de concurs, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză și sinteză a candidaților. (3)Proba scrisă se susține în limba română.  + 
Articolul 14Timpul destinat elaborării lucrării scrise nu poate depăși 3 ore din momentul comunicării subiectelor și este anunțat la începutul probei scrise. + 
Articolul 15Desfășurarea probei scrise are loc astfel: 1.Repartizarea candidaților în sala de concurs se face conform listei întocmite pentru fiecare sală, în ordine alfabetică, iar accesul candidaților în sală se face pe baza actului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflat în termen de valabilitate. După verificarea identității, fiecare candidat păstrează, la vedere, documentul care atestă identitatea, până la predarea lucrării. 2.Accesul candidaților în sala de concurs este permis până la ora anunțată, dar nu mai târziu de momentul deschiderii subiectelor de concurs.3.Candidații care nu se află în sală în momentul deschiderii subiectelor sunt declarați „absent“, respectiv „respins“.4.Candidaților le este interzis accesul în sala de concurs cu telefoane mobile sau cu orice alte mijloace de comunicare/informare/consultare. În timpul participării la proba scrisă sunt interzise deținerea și/sau folosirea oricăror surse de comunicare/informare/consultare care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, precum și marcarea lucrării astfel încât să fie posibilă identificarea autorului anterior stabilirii punctajului acordat pentru lucrare. 5.Nerespectarea dispozițiilor pct. 4 se sancționează cu eliminarea candidatului din concurs.6.Din momentul deschiderii subiectelor de concurs, ieșirea din sală a candidaților atrage eliminarea din concurs, cu excepția situațiilor de urgență în care aceștia sunt însoțiți de unul dintre membrii comisiei de concurs sau de către secretar.7.În elaborarea răspunsurilor, candidații utilizează numai coli de hârtie ștampilate de către MAE și pixuri puse la dispoziție de secretarul comisiei de concurs. La cerere, se pot pune la dispoziție, în mod suplimentar, coli de hârtie și pixuri.8.La expirarea timpului prevăzut la art. 14, candidații predau lucrările de concurs și subiectele sub semnătură, în faza de elaborare a răspunsurilor în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit la art. 14. Ultimii 4 candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări. 9.Nerespectarea timpului prevăzut la art. 14 se sancționează cu eliminarea candidatului din concurs.10.Candidatul are obligația de a preda comisiei de concurs lucrarea scrisă, la finalizarea acesteia ori la expirarea timpului alocat probei scrise. Comisia verifică lucrarea, o sigilează prin aplicarea unui autocolant pe colțul îndoit al foii unde este înscris numele și prin aplicarea ștampilei de concurs, notează numărul de pagini scrise, iar fiecare candidat are obligația să semneze pentru conformitate într-un proces-verbal.11.Comisia de concurs consemnează în procesul-verbal menționat la pct. 10 și informații cu privire la numărul total de candidați prevăzut, numărul de candidați prezenți, numărul și numele candidaților absenți, numărul lucrărilor, precum și, după caz, descrierea situațiilor prevăzute la pct. 1-6. Procesul-verbal se semnează de către membrii comisiei de concurs și de către secretar.
 + 
Articolul 16(1)Subiectele de concurs și baremul de corectare se afișează pe pagina de internet a MAE și la locul desfășurării concursului la finalul timpului alocat pentru susținerea probei. (2)Punctajul maxim pentru fiecare subiect din cadrul probei scrise se anunță candidaților în momentul comunicării subiectelor. (3)Lucrarea scrisă se notează de la 0 la 10 puncte.(4)Pentru a fi declarați „admis“ în urma probei scrise, candidații trebuie să obțină cel puțin punctajul final egal cu 5,00 și să obțină, la fiecare subiect, minimum jumătate din baremul aferent acestuia.(5)Comisia de concurs finalizează evaluarea probei scrise în termen de 1 zi lucrătoare de la data susținerii probei. Rezultatele probei scrise, respectiv lista candidaților declarați „admis“ și „respins“ în urma acesteia, se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data finalizării evaluării. (6)Candidații pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestații la rezultatele probei scrise, în termen de 1 zi lucrătoare din momentul afișării acestora. (7)Contestațiile se soluționează de către comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (6), iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluționarea contestațiilor.(8)Lista finală a candidaților declarați „admis“ și „respins“ după proba scrisă se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor soluționării contestațiilor.
 + 
Secţiunea a 4-a Proba practică + 
Articolul 17(1)Proba practică se desfășoară pe baza unui plan stabilit de comisia de concurs, care include următoarele criterii de evaluare:a)capacitatea de adaptare;b)capacitatea de gestionare a situațiilor dificile;c)îndemânare și abilitate în realizarea cerințelor practice;d)capacitatea de comunicare;e)capacitatea de gestionare a resurselor alocate pentru desfășurarea probei practice.(2)Pentru a fi declarați „admis“ în urma probei practice, candidații trebuie să obțină cel puțin punctajul final egal cu 5,00.(3)Comisia de concurs finalizează evaluarea probei practice în termen de 1 zi lucrătoare de la data susținerii probei. Rezultatele probei practice, respectiv lista candidaților declarați „admis“ și „respins“ în urma acesteia, se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data finalizării evaluării. (4)Candidații pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestații la rezultatele probei practice, în termen de 1 zi lucrătoare din momentul afișării acestora. (5)Contestațiile se soluționează de către comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (4), iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluționarea contestațiilor.(6)Lista finală a candidaților declarați „admis“ și „respins“ după proba practică se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor soluționării contestațiilor.
 + 
Secţiunea a 5-aInterviul + 
Articolul 18(1)Interviul are loc în maximum 4 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise și/sau a probei practice. Informațiile cu privire la ora și locul desfășurării interviului se publică pe pagina de internet a MAE în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), odată cu listele prevăzute la art. 17 alin. (6).(2)Interviul se realizează conform planului de interviu întocmit de comisia de concurs în ziua desfășurării probei, pe baza criteriilor de evaluare, cu respectarea bibliografiei și tematicii de concurs și a nevoilor de personal ale Ministerului Afacerilor Externe. Criteriile de evaluare pentru interviu sunt:a)abilități și cunoștințe impuse de post/funcție;b)capacitatea de analiză și sinteză;c)motivația candidatului;d)comportamentul în situații de criză;e)inițiativă și creativitate;f)abilități de comunicare.(3)Interviul va fi înregistrat pe suport audio-video.  + 
Articolul 19În urma interviului, pe baza criteriilor prevăzute la art. 18 alin. (2), fiecare candidat primește calificativul „admis“ sau „respins“. + 
Articolul 20Pentru a fi declarați „admis“ în urma interviului, candidații trebuie să obțină cel puțin punctajul final egal cu 5,00. Punctajul final se calculează ca medie aritmetică între nota obținută la proba suplimentară și nota obținută ca urmare a susținerii interviului.  + 
Articolul 21Lista candidaților declarați „admis“, respectiv „respins“ după proba interviului se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data susținerii interviului. + 
Articolul 22Candidații pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestații la rezultatele interviului în termen de 1 zi lucrătoare de la momentul afișării acestora. + 
Articolul 23Contestațiile se soluționează de către comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea termenului de depunere a contestațiilor la proba interviului, iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluționarea contestațiilor. + 
Articolul 24Lista finală a candidaților declarați „admis“ și „respins“ după proba interviului se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor soluționării contestațiilor. + 
Articolul 25(1)Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor obținute la proba scrisă și/sau la proba practică și interviu.(2)Punctajele finale ale concursului, în ordine descrescătoare, sunt înscrise într-un centralizator întocmit conform art. 4 alin. (5), în care se menționează pentru fiecare candidat punctajul obținut la fiecare dintre probele concursului, după caz, și care se publică pe pagina de internet a MAE în termen de 1 zi lucrătoare de la afișarea rezultatelor finale la proba interviului. (3)Se consideră „admis“ la concursul pentru ocuparea unui post vacant candidatul care a obținut cel mai mare punctaj dintre candidații care au concurat pentru același post, cu condiția ca aceștia să fi obținut punctajul minim necesar.(4)La punctaje egale are prioritate candidatul care a obținut punctajul cel mai mare la proba scrisă și/sau proba practică, iar dacă egalitatea se menține, candidații aflați în această situație vor fi invitați la un nou interviu, în urma căruia comisia de concurs va decide asupra candidatului câștigător.
 + 
Capitolul IVDispoziții finale + 
Articolul 26(1)Candidații declarați „admis“ la finalul probelor de concurs menționate la art. 4 alin. (1) lit. a)-e) sunt supuși unor testări medicale și psihologice la centrul de medicină care deservește MAE și completează formularele pentru solicitarea avizului ORNISS pentru accesul la informații clasificate. Candidații se prezintă în vederea efectuării testărilor medicale și psihologice, respectiv în vederea completării formularelor pentru solicitarea avizului ORNISS, la datele anunțate de MAE cu cel puțin 5 zile calendaristice înaintea desfășurării lor. (2)Candidații declarați „inapt“ în urma testelor medicale și psihologice, candidații care primesc avizul negativ al ORNISS pentru accesul la informații clasificate, precum și cei care nu se prezintă la datele anunțate pentru testările medicale și psihologice și pentru completarea formularelor necesare solicitării avizului ORNISS pentru accesul la informații clasificate sunt declarați „respins“ în cadrul concursului.(3)Candidații declarați „apt“ ca urmare a testărilor medicale și psihologice, care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informațiile clasificate, sunt declarați „admis“. Lista finală a candidaților declarați „admis“ în cadrul concursului se publică pe pagina de internet a MAE în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5). + 
Articolul 27(1)Candidații declarați „admis“ au obligația de a se prezenta la MAE în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data afișării rezultatelor finale.(2)Prin excepție de la prevederile alin. (1), în urma formulării unei cereri scrise și temeinic motivate, candidatul declarat „admis“ la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afișarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăși termenul de preaviz prevăzut pentru demisie în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de la data afișării rezultatelor finale ale concursului.(3)În cazul neprezentării la post la termenul stabilit la alin. (1) și (2), după caz, postul este declarat vacant, caz în care se comunică candidatului care a obținut nota finală imediat inferioară posibilitatea de a ocupa postul respectiv.(4)Candidatul căruia i se comunică posibilitatea de a ocupa postul respectiv, în condițiile alin. (3), va parcurge pașii prevăzuți la art. 26.(5)Candidații prevăzuți la alin. (1) vor fi informați cu privire la condițiile de încadrare, în condițiile legii, în vederea angajării. Cu această ocazie, candidaților li se pot cere documente suplimentare prevăzute de legislația în vigoare, necesare stabilirii condițiilor de încadrare. De asemenea, candidaților li se va comunica termenul-limită de finalizare a procedurii de angajare, în funcție de succesiunea aspectelor implicate de aceasta.(6)Pot fi angajați pe posturi prevăzute cu funcții de execuție specifice MAE numai candidații declarați „admis“ în cadrul concursului pentru ocuparea posturilor prevăzute pentru funcții de execuție specifice MAE care se prezintă la MAE la data anunțată ca fiind cea de începere a activității și care acceptă postul repartizat.(7)Candidații care nu se prezintă la sediul MAE la data anunțată ca fiind cea de începere a activității sau care refuză semnarea contractului de muncă sau care nu respectă termenul-limită de finalizare a procedurii de angajare pierd calitatea de candidați declarați „admis“ în cadrul concursului.(8)Încadrarea candidaților declarați „admis“ pe funcții de execuție și grade profesionale se face conform condițiilor de studii și vechime stabilite prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 426/2019 privind criteriile și condițiile de ocupare a posturilor vacante, precum și de încadrare și promovare a personalului din administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe și misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate în funcțiile de execuție specifice Ministerului Afacerilor Externe.
 + 
Articolul 28(1)În cazul în care, de la data anunțării concursului și până la afișarea rezultatelor finale ale acestuia, ministrul afacerilor externe este sesizat cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea și desfășurarea concursului, se procedează la verificarea celor sesizate, cu celeritate, de către o comisie ai cărei membri sunt desemnați prin ordin al ministrului afacerilor externe. (2)Sesizarea poate fi făcută de către membrii comisiei de concurs ori ai comisiei de soluționare a contestațiilor, de către oricare dintre candidați sau de către orice persoană interesată.(3)În situația în care verificările prevăzute la alin. (1) se realizează cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament și se constată că sunt respectate prevederile legale privind organizarea și desfășurarea concursului, acesta se desfășoară în continuare.(4)În cazul în care aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament, desfășurarea concursului va fi suspendată prin ordin al ministrului afacerilor externe, pe o perioadă de 15 zile lucrătoare.(5)Suspendarea concursului prevăzută la alin. (4) se finalizează astfel:a)dacă comisia desemnată potrivit alin. (1) constată existența unor deficiențe în respectarea prevederilor legale, concursul se anulează prin ordin al ministrului afacerilor externe;b)dacă se constată că prevederile legale au fost respectate, concursul se reia de la momentul suspendării. + 
Articolul 29În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data, ora și locul desfășurării concursului:a)concursul se amână pentru o perioadă de 15 zile lucrătoare, cu respectarea termenelor prevăzute de prezentul regulament;b)concursul se anulează dacă termenul prevăzut la lit. a) nu poate fi respectat. + 
Articolul 30În situația constatării necesității suspendării/ anulării/amânării/reluării concursului, Ministerul Afacerilor Externe are următoarele obligații:a)să publice un anunț în acest sens prin aceleași mijloace de informare folosite la publicarea anunțului de concurs;b)să informeze candidații ale căror dosare de concurs au fost înregistrate, după caz, prin orice mijloc de informare care poate fi dovedit, respectiv publicarea pe site-ul instituției/autorității publice și/sau prin poșta electronică. + 
Articolul 31(1)În situația reluării procedurii de concurs prevăzute la art. 28 alin. (5) lit. b), candidații au posibilitatea de a înlocui, până la data stabilită pentru prima probă, documentele depuse inițial la dosarul de concurs a căror valabilitate a încetat.(2)În situația în care concursul se anulează potrivit art. 28 alin. (5) lit. a) și art. 29 lit. b), candidații pot retrage documentele depuse la dosarul de concurs în original, în baza unei solicitări adresate în scris președintelui comisiei de concurs.(3)Documentele depuse la dosarul de concurs în original se înapoiază candidaților declarați „respins“, la solicitarea scrisă a acestora. În absența unei astfel de solicitări, dosarele depuse de candidați se arhivează de către MAE după finalizarea concursului, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x