REGULAMENT-CADRU din 18 noiembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 903 din 17 decembrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOUG 13 20/02/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 621 20/06/2002
ART. 1REFERIRE LAHG 373 18/04/2002
ART. 1REFERIRE LAOG 32 30/01/2002
ART. 1REFERIRE LAOG 16 24/01/2002
ART. 1REFERIRE LALEGE 326 28/06/2001
ART. 1REFERIRE LAHG 216 25/03/1999
ART. 1REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
ART. 8REFERIRE LAHG 216 25/03/1999
ART. 8REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
ART. 9REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998 ART. 7
ART. 19REFERIRE LALEGE 634 07/12/2002
ART. 19REFERIRE LAOG 32 30/01/2002 ART. 32
ART. 42REFERIRE LAHG 621 20/06/2002
ART. 42REFERIRE LAOG 16 24/01/2002
ART. 46REFERIRE LAHG 1591 18/12/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOUG 13 20/02/2008
ActulREFERIT DELEGE (R) 51 08/03/2006
ActulAPROBAT DEHG 1353 18/11/2003
ActulCONTINUT DEHG 1353 18/11/2003

de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare



 + 
Capitolul IActe normative de referinţă + 
Articolul 1Prezentul regulament-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, denumit în continuare regulament-cadru, a fost elaborat avându-se în vedere prevederile Legii serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 326/2001, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală – A.N.R.S.C., cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei Guvernului nr. 32/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 621/2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.
 + 
Capitolul IIDispoziţii generale + 
Articolul 2Prezentul regulament-cadru stabileşte cadrul juridic unitar privind etapele şi modalităţile ce trebuie îndeplinite în procedura de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.
 + 
Articolul 3(1) Prevederile prezentului regulament-cadru se aplică în toate cazurile în care autorităţile administraţiei publice locale hotărăsc administrarea şi gestionarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare în sistemul gestiunii delegate.(2) Obiectul delegării de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare îl constituie gestiunea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare şi a sistemelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare necesare pentru realizarea acestora.(3) În termen de 30 de zile de la data luării hotărârii de delegare de gestiune a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare prin modalitatea gestiunii delegate, autoritatea administraţiei publice locale competentă va elabora şi va aproba, pe baza regulamentului-cadru, propriul regulament de delegare a gestiunii serviciului, care face parte din documentaţia de pregătire a licitaţiei.(4) În vederea încheierii contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, consiliul local competent are obligaţia de a elabora şi a aproba, în termen de 6 luni de la luarea deciziei privind delegarea gestiunii, un studiu de specialitate pentru stabilirea soluţiei de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi documentaţia de pregătire a licitaţiei, aferentă delegării. Procedurile de licitaţie vor fi demarate în termen de două luni de la aprobarea documentelor de licitaţie.(5) Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare poate fi făcută numai către operatori atestaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, denumită în continuare A.N.R.S.C.(6) Monitorizarea procesului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare se face de către A.N.R.S.C.
 + 
Articolul 4Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare se face în conformitate cu legislaţia în vigoare, în condiţii de transparenţă, imparţialitate şi competitivitate prin următoarele modalităţi:a) contract de concesiune;b) contract de parteneriat public-privat.
 + 
Capitolul IIIDelegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin contract de concesiune + 
Secţiunea 1Proceduri prealabile delegării de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin contract de concesiune + 
Articolul 5(1) Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune are ca obiect serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.(2) Delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare se face prin licitaţie publică deschisă, după parcurgerea etapelor prevăzute la art. 3 alin. (3).
 + 
Articolul 6(1) În scopul ţinerii evidenţei documentelor şi informaţiilor cu privire la desfăşurarea procedurilor de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare şi la derularea contractelor de concesiune, autoritatea administraţiei publice locale competentă, în calitate de concedent, va întocmi şi va păstra două registre:a) registrul "Candidaturi şi oferte", care va cuprinde date şi informaţii referitoare la derularea procedurilor prealabile încheierii contractului de concesiune; se vor preciza cel puţin datele şi informaţiile referitoare la studiul de oportunitate, la depunerea candidaturilor şi la oferte;b) registrul "Contracte", care va cuprinde date şi informaţii referitoare la încheierea şi derularea contractului de concesiune; se vor preciza cel puţin datele şi informaţiile referitoare la obiectul contractului, durata contractului de concesiune, termenele de realizare a investiţiilor, termenele de plată a redevenţei, obligaţiile de mediu.(2) Registrele se întocmesc şi se păstrează la sediul autorităţii administraţiei publice locale competente.
 + 
Articolul 7(1) Toate documentele licitaţiei publice întocmite pe parcursul desfăşurării procedurilor de licitaţie publică se vor păstra de către autoritatea administraţiei publice locale competentă, într-un dosar al delegării de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, care se va întocmi pentru fiecare contract de concesiune.(2) Autoritatea administraţiei publice locale competentă are obligaţia de a păstra confidenţialitatea documentelor din dosarul delegării de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.
 + 
Secţiunea a 2-aIniţierea delegării gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin concesionare + 
Articolul 8Autoritatea administraţiei publice locale competentă, în calitate de concedent, poate iniţia procedura de concesionare prin întocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini şi prin publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei în conformitate cu prevederile Legii nr. 219/1998 şi a Hotărârii Guvernului nr. 216/1999.
 + 
Secţiunea a 3-aStudiul de oportunitate + 
Articolul 9Iniţierea delegării de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare are la bază un studiu de oportunitate, efectuat în prealabil prin grija autorităţii administraţiei publice locale competente, care va cuprinde, în principal, elementele precizate la art. 7 lit. a)-g) din Legea nr. 219/1998.
 + 
Articolul 10Studiul de oportunitate va fi aprobat prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale.
 + 
Secţiunea a 4-aCaietul de sarcini + 
Articolul 11(1) Caietul de sarcini va cuprinde condiţiile minime pentru desfăşurarea licitaţiei pentru delegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin concesiune.(2) Conţinutul caietului de sarcini, împreună cu studiul de oportunitate se aprobă prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale.
 + 
Articolul 12(1) Caietul de sarcini va fi pus în vânzare de către autoritatea administraţiei publice locale la sediul său şi/sau în alte locuri stabilite de aceasta şi prevăzute în anunţul publicitar.(2) Preţul caietului de sarcini se stabileşte de către autoritatea administraţiei publice locale.(3) Conţinutul caietului de sarcini-cadru are caracter minimal şi este prezentat în anexa nr. 2a).
 + 
Articolul 13Caietul de sarcini va cuprinde, în mod obligatoriu:a) condiţiile de exploatare a serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare ce face obiectul concesiunii şi obiectivele de ordin economic, financiar şi de mediu urmărite de autoritatea administraţiei publice locale privind exploatarea eficientă a serviciilor ce fac obiectul concesiunii;b) sarcinile autorităţilor administraţiei publice locale şi ale operatorului în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor şi modalitatea de finanţare a acestora, inclusiv termenele de realizare a investiţiilor;c) clauzele financiare şi de asigurări;d) regimul bunurilor utilizate de operator în derularea concesiunii;e) obligaţiile privind protecţia mediului, a sănătăţii publice şi de siguranţă în exploatare, stabilite conform legislaţiei în vigoare;f) obiectul concesiunii: datele necesare identificării exacte a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare ce face obiectul delegării de gestiune, care rezultă din fundamentarea tehnico-economică prevăzută în studiul de oportunitate, inventarul complet al bunurilor şi instalaţiilor aferente sistemului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare din punct de vedere cantitativ, tehnic şi valoric, precum şi aria în care se desfăşoară activitatea concesionată;g) destinaţia serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare;h) obligativitatea funcţionării serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare delegate în regim de continuitate şi de permanenţă, în condiţiile îndeplinirii cel puţin a indicatorilor minimi de performanţă prevăzuţi de legislaţia în vigoare;i) interdicţia subdelegării de gestiune a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare;j) durata pentru care se face delegarea de gestiune;k) redevenţa minimă şi modul de calcul al acesteia;l) condiţii specifice legate de natura bunurilor şi serviciilor publice ce fac obiectul delegării de gestiune, cu privire la aspecte precum: exploatarea în condiţii de siguranţă, folosirea şi conservarea patrimoniului public încredinţat prin delegare de gestiune, protecţia mediului, protecţia muncii, sănătatea publică şi altele;m) cuantumul garanţiilor ce urmează a fi depuse de către operator în conformitate cu legislaţia în vigoare;n) clauze referitoare la încetarea contractului de delegare de gestiune;o) în cazul serviciilor publice existente, clauze referitoare la personalul angajat şi la protecţia socială;p) modalităţi de transfer al activităţii de la operatorul existent;q) controlul exercitat de concedent şi cerinţele de raportare;r) condiţiile de eligibilitate a operatorilor care participă la licitaţia publică de concesionare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare;s) criteriile de selecţie a ofertelor şi ponderea acestora pe o scală ce măsoară importanţa criteriilor.
 + 
Articolul 14(1) Finanţarea lucrărilor de investiţii se asigură din următoarele surse:a) fonduri proprii ale operatorului şi alocaţii de la bugetul local, conform obligaţiilor din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare;b) credite bancare, inclusiv credite garantate de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către stat;c) sprijin nerambursabil obţinut prin aranjamente bilaterale sau multilaterale;d) alte surse constituite în condiţiile legii;e) participarea capitalului privat în cadrul unor contracte de parteneriat de tipul "construieşte-operează-transferă" şi variante ale acestuia;f) sume alocate de la bugetul de stat ca participare la cofinanţarea unor proiecte realizate din asistenţă financiară externă nerambursabilă şi/sau împrumuturi externe la a căror realizare contribuie şi Guvernul, precum şi pentru finanţarea unor programe aprobate prin legi speciale;g) din economii rezultate din dotări cu echipamente de performanţă;h) alte surse.(2) Investiţiile efectuate de operator pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului public se vor amortiza de către operatorul de alimentare cu apă şi de canalizare, pe durata contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.(3) Investiţiile străine în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare beneficiază de toate facilităţile legale în vigoare în momentul încheierii tranzacţiei. Facilităţile obţinute vor fi menţionate în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare şi vor fi valabile pe perioada stabilită la încheierea acestuia. În situaţia obţinerii de către investitor a unor facilităţi ulterioare, contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare va fi modificat în mod corespunzător, cu avizul A.N.R.S.C.(4) Investiţiile care se realizează din fonduri proprii ale investitorilor rămân în proprietatea acestora pe toată durata contractului, dacă nu s-a convenit altfel la încheierea acestuia; în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare se va menţiona modul de repartiţie a acestor bunuri la încetarea din orice cauză a acestuia.
 + 
Secţiunea a 5-aAnunţul publicitar + 
Articolul 15(1) După aprobarea caietului de sarcini, autoritatea administraţiei publice locale competentă va proceda la publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei.(2) În cazul procedurii licitaţiei publice deschise, se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de difuzare naţională şi într-unul de difuzare locală, anunţul licitaţiei publice deschise, care va conţine în mod obligatoriu:a) denumirea şi sediul autorităţii administraţiei publice care organizează licitaţia;b) serviciul public la care se referă delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare şi durata delegării;c) locul de unde poate fi achiziţionat, contra cost, caietul de sarcini şi de unde pot fi obţinute instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare;d) obiectivele pe care şi le propune autoritatea administraţiei publice;e) actele cerute ofertanţilor pentru dovedirea experienţei tehnice şi manageriale în gestionarea unor sisteme similare, a bonităţii şi capacităţii financiare de a răspunde la cerinţele specifice prevăzute în caietul de sarcini, inclusiv cazierul judiciar al persoanei care are calitatea de administrator al operatorului;f) data şi locul de primire a ofertelor;g) durata în care ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor;h) data, ora şi locul de deschidere a ofertelor.(3) Anunţul privind organizarea licitaţiei se va afişa şi la sediul autorităţii administraţiei publice locale competente, precum şi la locul unde se desfăşoară activitatea serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare propus spre concesionare.
 + 
Secţiunea a 6-aInstrucţiuni privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin contract de concesiune + 
Articolul 16Instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare, precum şi criteriile de selecţie vor fi elaborate şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale competentă şi vor fi puse la dispoziţie celor interesaţi, o dată cu vânzarea caietului de sarcini, la sediul acesteia şi/sau la locul prevăzut în anunţul publicitar.I. Comisia de evaluare
 + 
Articolul 17(1) Membrii comisiei de evaluare se numesc prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale competente.(2) Reprezentanţii concedentului vor fi specialişti în domeniul furnizării/prestării serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.(3) Comisia de evaluare va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri, care nu poate fi mai mic de 5.(4) Din comisia de evaluare vor face parte:a) reprezentanţi ai concedentului, dintre care cel puţin unul cu pregătire juridică;b) reprezentanţi ai direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz;c) un reprezentant al autorităţii de mediu competente.(5) Preşedintele comisiei de evaluare este numit de concedent dintre reprezentanţii acestuia în comisia de evaluare.(6) Secretarul comisiei de evaluare este numit de către preşedinte dintre membrii comisiei de evaluare.(7) La şedinţele comisiei de evaluare preşedintele poate invita pentru consultare personalităţi recunoscute pentru experienţa şi competenţa lor în domeniul activităţilor de alimentare cu apă şi de canalizare, în calitate de consultanţi.(8) Reprezentanţii autorităţilor publice centrale sau locale ori invitaţii care sunt soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv cu persoanele fizice participante la licitaţia publică, cu asociaţii, cu acţionarii care deţin poziţie de control în societăţile comerciale participante la licitaţia publică, precum şi cu administratorii sau cenzorii acestora sau care se găsesc în conflicte de interese nu pot fi membri ai comisiei de evaluare.(9) Membrii comisiei de evaluare şi invitaţii sunt obligaţi să dea o declaraţie de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate pe propria răspundere, după termenul limită de depunere a ofertelor/candidaturilor, care se va păstra la dosarul concesiunii.(10) În caz de incompatibilitate, preşedintele comisiei de evaluare îl va sesiza de îndată pe concedent despre existenţa stării de incompatibilitate şi va propune înlocuirea persoanei incompatibile.(11) Atribuţiile comisiei de evaluare sunt:a) analizarea şi evaluarea candidaturilor;b) selectarea ofertelor pe baza datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în plicul exterior;c) analizarea şi evaluarea ofertelor;d) întocmirea raportului de evaluare care cuprinde descrierea procedurii de concesionare şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigător sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigător nici un ofertant, cauzele respingerii.e) întocmirea proceselor-verbale prevăzute de lege;f) desemnarea câştigătorului licitaţiei publice.(12) Comisia de evaluare este legal întrunită numai în prezenţa tuturor membrilor.(13) Comisia de evaluare adoptă decizii în mod autonom şi numai pe baza criteriilor de selecţie prevăzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare.(14) Deciziile comisiei de evaluare se adoptă cu votul majorităţii membrilor.(15) Membrii comisiei de evaluare au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în candidaturile sau ofertele analizate.II. Depunerea ofertelor
 + 
Articolul 18(1) Ofertele vor fi redactate în limba română.(2) Ofertele se depun la locul precizat în anunţul publicitar, în două plicuri închise şi sigilate, unul exterior şi unul interior, care vor respecta condiţiile prevăzute la alin. (3) şi în termenul menţionat la alin. (4).(3) Ofertele vor îndeplini următoarele condiţii:a) plicul exterior trebuie să conţină documentele prin care se dovedeşte cumpărarea caietului de sarcini, precum şi documentele enumerate la art. 21 pct. 1;b) fiecare participant poate depune doar o singură ofertă;c) ofertele vor fi înregistrate, în ordinea primirii, într-un registru special denumit "Candidaturi şi oferte", precizându-se data şi ora;d) ofertele primite şi înregistrate după termenul limită de primire prevăzut în anunţul publicitar vor fi excluse de la licitaţie şi vor fi înapoiate ofertanţilor fără a fi deschise;e) oferta va fi depusă în numărul de exemplare stabilit de autoritatea administraţiei publice locale competentă şi prevăzut în anunţul publicitar. Fiecare exemplar trebuie să fie semnat de către ofertant.(4) Termenul de primire a ofertelor este între minimum 20 de zile calendaristice şi maximum 60 de zile calendaristice de la data publicării anunţului licitaţiei publice.
 + 
Articolul 19Oferta trebuie să conţină detaliat toate condiţiile prevăzute în caietul de sarcini şi alte obligaţii pe care ofertantul şi le asumă în cazul în care va câştiga licitaţia, precum şi date tehnice şi financiare referitoare la:a) investiţiile pe care se obligă să le realizeze, în condiţiile art. 13 lit. b) şi ale art. 14 alin. (1);b) perioada preconizată de amortizare a investiţiilor;c) standardele de calitate a bunurilor aduse ca investiţii;d) standardele de calitate şi indicatorii de performanţă ai serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare ce urmează a fi prestat;e) preţurile şi/sau tarifele pe care şi le propune să le practice, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 32 alin. (3^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 32/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 634/2002, cu modificările şi completările ulterioare;f) redevenţa pe care se obligă să o achite autorităţii administraţiei publice locale competente.
 + 
Articolul 20(1) Participanţii la licitaţie vor depune o garanţie de participare la licitaţie.(2) Garanţia de participare la licitaţie va fi stabilită de către concedent prin instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare.(3) Ofertantul va pierde garanţia de participare, dacă îşi retrage oferta înainte de desemnarea câştigătorului.(4) Garanţia de participare la licitaţie a ofertantului declarat câştigător va fi reţinută de către concedent până în momentul încheierii contractului de concesiune.(5) Concedentul este obligat să restituie celorlalţi ofertanţi garanţia de participare la licitaţie, în termen de 7 zile de la desemnarea ofertantului câştigător.
 + 
Articolul 21Ofertele conţinând plicurile, interior şi exterior, sigilate vor îndeplini următoarele cerinţe:1. Pe plicul exterior se va indica licitaţia publică pentru care este depusă oferta. Plicul exterior va trebui să conţină pe lângă dovada cumpărării caietului de sarcini şi:a) o fişă cu informaţii privind ofertantul şi o declaraţie de participare semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări;b) acte doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, precum şi garanţia de participare la licitaţie;c) atestarea A.N.R.S.C.2. Pe plicul interior se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum şi sediul social al acestuia. Acest plic va conţine oferta propriu-zisă.3. Plicurile sigilate vor fi predate comisiei de evaluare în ziua fixată pentru deschiderea lor.III. Desfăşurarea licitaţiei publice deschise
 + 
Articolul 22(1) Pentru desfăşurarea procedurii licitaţiei publice deschise este obligatorie participarea a cel puţin 2 ofertanţi.(2) După deschiderea plicurilor exterioare în şedinţa publică, comisia de evaluare va elimina ofertele care nu conţin totalitatea documentelor şi a datelor prevăzute la art. 21 şi la art. 18 alin. (3), precum şi a celor prevăzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.(3) Pentru continuarea desfăşurării procedurii de licitaţie este necesar ca după deschiderea plicurilor exterioare cel puţin două oferte să întrunească condiţiile prevăzute la art. 21.(4) În cazul în care până la expirarea termenului limită de depunere a ofertelor nu se depun cel puţin două oferte, autoritatea administraţiei publice locale competentă va proceda la republicarea anunţului publicitar, iar procedura licitaţiei publice va fi reluată de la etapa depunerii ofertelor.
 + 
Articolul 23După analizarea conţinutului plicului exterior secretarul comisiei de evaluare va întocmi procesul-verbal în care se va menţiona rezultatul analizei.
 + 
Articolul 24Deschiderea plicurilor interioare se face numai după semnarea procesului-verbal de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de către ofertanţi.
 + 
Articolul 25După analizarea ofertelor, comisia de evaluare poate cere ofertanţilor, în scris, precizări cu privire la conţinutul ofertei.
 + 
Articolul 26(1) Ponderea importanţei criteriilor de selecţie a ofertelor va fi stabilită de către autoritatea administraţiei publice locale competentă, în funcţie de caracteristicile serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare care face obiectul contractului de delegare a gestiunii prin concesiune.(2) Criteriile de selecţie a ofertelor, prevăzute în anexa nr. 1a), au caracter minimal şi se stabilesc de către autoritatea administraţiei publice locale competentă prin instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin concesiune.(3) Criteriile de selecţie a ofertelor privesc cantitatea şi calitatea serviciilor furnizate/prestate utilizatorilor.(4) Criteriile de selecţie a ofertelor au în vedere eficienţa economică, suma investiţiilor propuse, preţul prestaţiilor, costul lor de utilizare, valoarea lor tehnică, modul de rezolvare a obligaţiilor privind protecţia mediului şi a problemelor sociale, garanţiile profesionale şi financiare propuse de fiecare ofertant şi termenele de realizare a lucrărilor de investiţii.
 + 
Articolul 27(1) Comisia de evaluare alege oferta pe care o consideră cea mai bună din punct de vedere al satisfacerii criteriilor de selecţie.(2) În cazul în care există punctaje egale între ofertanţii clasaţi pe primul loc, departajarea acestora se va face în funcţie de punctajul obţinut pentru criteriul cu ponderea cea mai mare.
 + 
Articolul 28(1) Pe baza evaluării ofertelor comisia de evaluare întocmeşte un raport care cuprinde descrierea procedurii de concesiune şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigător sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigător nici un ofertant, cauzele respingerii, precum şi procesul-verbal de evaluare a ofertelor.(2) Procesul-verbal de evaluare a ofertelor este întocmit de către secretarul comisiei de evaluare şi se semnează de către toţi membrii acesteia.
 + 
Articolul 29(1) Comisia de evaluare transmite autorităţii administraţiei publice locale competente raportul, precum şi ofertele prezentate.(2) Raportul va fi depus la dosarul delegării de gestiune.(3) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului comisiei de evaluare, autoritatea administraţiei publice locale competentă procedează la informarea ofertantului câştigător despre alegerea sa, precum şi la anunţarea celorlalţi ofertanţi despre respingerea ofertelor lor.
 + 
Articolul 30În cazul în care licitaţia publică deschisă nu a condus la desemnarea unui câştigător, se va consemna această situaţie într-un proces-verbal, iar în termen de 45 de zile se va organiza o nouă licitaţie.
 + 
Articolul 31În termen de 10 zile calendaristice de la primirea comunicării de respingere a ofertelor, la solicitarea în scris a ofertanţilor respinşi, autoritatea administraţiei publice locale competentă le va transmite acestora o copie a procesului-verbal de evaluare a ofertelor.
 + 
Articolul 32(1) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea copiei procesului-verbal de evaluare a ofertelor, ofertanţii pot face contestaţii cu privire la modul cum au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează procedura concesiunii prin licitaţie publică deschisă, la sediul autorităţii administraţiei publice locale competente sau la locul depunerii ofertei, potrivit anunţului publicitar.(2) În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contestaţiei, autoritatea administraţiei publice locale competentă este obligată să soluţioneze contestaţia şi să comunice răspunsul său contestatorului.
 + 
Articolul 33(1) Pentru soluţionarea contestaţiilor autoritatea administraţiei publice locale competentă va numi o comisie formată din 3 membri.(2) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt numiţi de autoritatea administraţiei publice locale competentă prin hotărâre, dispoziţie sau decizie, după caz.
 + 
Articolul 34(1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza toate documentele întocmite de către comisia de evaluare şi va verifica respectarea dispoziţiilor legale care reglementează procedura delegării de gestiune prin concesiune.(2) La verificarea documentelor comisia de soluţionare a contestaţiilor va avea în vedere aspectele contestate de către contestator cu privire la respectarea dispoziţiilor legale referitoare la:a) modul de alcătuire a comisiei de evaluare;b) incompatibilitatea membrilor comisiei de evaluare;c) condiţiile de întrunire legală a comisiei de evaluare;d) evaluarea ofertelor în funcţie de criteriile de selecţie prevăzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare;e) modul de luare a deciziilor în cadrul comisiei de evaluare;f) modul de întocmire a raportului comisiei de evaluare.
 + 
Articolul 35(1) În cazul în care contestaţia este fondată, autoritatea administraţiei publice locale competentă va revoca decizia de desemnare a ofertantului câştigător şi o va notifica tuturor ofertanţilor.(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) autoritatea administraţiei publice locale competentă va decide anularea licitaţiei şi organizarea unei noi licitaţii.
 + 
Articolul 36În cazul unui răspuns negativ la contestaţia depusă de către ofertantul respins, acesta se poate adresa instanţei judecătoreşti competente de drept comun în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii administraţiei publice locale competente.
 + 
Articolul 37Dacă în urma a două licitaţii publice nu a fost desemnat nici un câştigător, concedentul va putea iniţia procedura negocierii directe.
 + 
Capitolul IVContractul de delegare de gestiune prin concesiune + 
Articolul 38Contractul de delegare de gestiune prin concesiune se încheie între autoritatea administraţiei publice locale competentă şi operatorul căruia i se deleagă gestiunea în condiţiile prevăzute în contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Capitolul VDispoziţii privind exercitarea dreptului de control + 
Articolul 39(1) Dreptul de control asupra delegării gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi/sau de canalizare revine instituţiilor abilitate de lege, precum şi de A.N.R.S.C.(2) Controlul delegării gestiunii va urmări, în special, respectarea prevederilor referitoare la:a) hotărârea de delegare de gestiune;b) publicitate;c) conţinutul documentaţiei, în mod deosebit al caietului de sarcini;d) componenţa şi modul de lucru ale comisiei de evaluare a ofertelor;e) termenele prevăzute de prezentul regulament-cadru;f) informarea factorilor interesaţi despre acordarea sau încetarea concesiunii.
 + 
Articolul 40Activităţile de monitorizare şi control al modului de respectare a obligaţiilor stabilite în contractele de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare se realizează de către A.N.R.S.C. prin compararea continuă a fiecărui indicator de performanţă cu nivelul atins de cel mai performant operator în domeniu, precum şi de autoritatea administraţiei publice locale competentă.
 + 
Capitolul VISancţiuni + 
Articolul 41(1) Încredinţarea unui contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare fără licitaţie publică sau unui operator nelicenţiat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.(2) Prestarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare fără existenţa licenţei de operare sau fără contract de delegare a gestiunii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.
 + 
Capitolul VIIDelegarea de gestiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin contract de parteneriat public-privat + 
Articolul 42Delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare prin parteneriat public-privat se efectuează în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 16/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 621/2002.
 + 
Capitolul VIIIDispoziţii finale + 
Articolul 43(1) Procedurile de licitaţie aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentului regulament-cadru îşi păstrează valabilitatea şi vor fi derulate până la finalizare în condiţiile respectării dispoziţiilor legale în vigoare în momentul începerii desfăşurării lor, în măsura în care clauzele contractului ce urmează a fi încheiat nu contravin prevederilor legale în vigoare.(2) Operatorii de servicii publice de alimentare cu apă şi de canalizare care operează în aria teritorială unde se desfăşoară licitaţia vor obţine licenţa în termen de 6 luni de la câştigarea licitaţiei pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.
 + 
Articolul 44Contractele de concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi/sau de canalizare valabil încheiate îşi produc efectele potrivit prevederilor contractuale, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 45Autorităţile administraţiei publice locale pot hotărî delegarea în mod direct a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare operatorilor care rezultă dintr-o reorganizare teritorială bazată pe principii de eficienţă economică şi performanţă operaţională, dacă capitalul social al acestora aparţine mai multor autorităţi locale. Hotărârea se va da în baza unui studiu de oportunitate care să evidenţieze că astfel se obţine un raport cost/calitate optim pentru serviciile furnizate/prestate utilizatorilor, ţinându-se seama de mărimea, gradul de dezvoltare şi de particularităţile economico-sociale ale localităţilor, de starea dotărilor şi echipamentelor tehnico-edilitare existente şi de existenţa unor programe de finanţare a exploatării, întreţinerii şi dezvoltării acestora, precum şi în baza consultării şi dezbaterii publice în urma cărora se va adopta soluţia optimă pentru utilizatori.
 + 
Articolul 46Toţi indicatorii de performanţă cuprinşi în Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.591/2002, se vor realiza în baza planurilor de conformare elaborate de ofertant şi care fac parte din ofertă. Planurile de conformare vor face parte integrantă din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare.
 + 
Anexa 1a)CRITERII DE SELECŢIE A OFERTELORComisia de evaluare va face evaluarea ofertelor depuse pe baza criteriilor de selecţie prezentate mai jos şi în conformitate cu numărul maxim de puncte pentru fiecare criteriu. Criteriile de selecţie prezentate sunt minimale.I. Criterii de eligibilitate a ofertanţilor1. Ofertantul poate fi orice persoană juridică română sau străină, operator în domeniul serviciilor publice concesionate, care îndeplineşte cumulativ criteriile de eligibilitate.2. Persoanele juridice menţionate la pct. 1 nu vor participa la licitaţie dacă:2.1. sunt în stare de faliment sau de lichidare, au afacerile administrate de un judecător-sindic sau activităţile lor comerciale sunt suspendate ori sunt într-o situaţie similară reglementată prin lege în ţara de origine.2.2. fac obiectul unei proceduri legale în curs pentru declararea lor în una dintre situaţiile menţionate la pct. 2.1.Ofertantul va depune în prima fază o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului său legal, în original, că nu este în nici una dintre situaţiile menţionate la pct. 2.1.-2.2.3. Ofertantul deţine licenţa/autorizaţia de operare în România, eliberată de A.N.R.S.C.Documentele pentru eligibilitate se prezintă într-un plic separat, care se deschide primul de către comisia de licitaţie. Dacă în urma examinării acestora ofertantul este declarat eligibil, se deschide mai întâi oferta tehnico-economică şi apoi cea financiară pentru evaluare. Dacă ofertantul este declarat neeligibil, acesta va fi notificat în acest sens, iar oferta tehnică şi cea financiară nu vor mai fi deschise şi vor fi returnate la cerere.După nominalizarea şi notificarea ofertantului câştigător în urma evaluării ofertelor, în termen de 15 zile calendaristice acesta va prezenta comisiei de evaluare veridicitatea celor declarate.II. Criteriile de selecţie a ofertelorA. Oferta financiară – pondere de 25% din totalul ofertei

  Criteriul Numărul de puncte
  a) Valoarea redevenţei 40
  b) Valoarea procentuală a profitului net reinvestit din total profit realizat anual în sistemul concesionat sub forma mijloacelor fixe care rămân în patrimoniul autorităţilor locale după terminarea contractului de concesiune 60
  TOTAL: 100

B. Criterii pentru oferta tehnico-economică – ponderede 75% din totalul ofertei1. Evaluarea ofertantului (credibilitate) – ponderede 20% din totalul ofertei

  Criteriul Numărul de puncte
  a) Experienţa ofertantului în exploatarea şi întreţinerea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare 20
  b) Pregătirea organizatorică şi tehnică a ofertantului 40
  c) Experienţa ofertantului în organizarea finanţării în scopul dezvoltării şi exploatării sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare sau a altor sisteme cu caracter similar 40
  TOTAL: 100

2. Evaluarea ofertei – pondere de 55% din totalul ofertei2.1. Oferta generală – pondere de 40% din totalul ofertei

  Criteriul Numărul de puncte
  a) Soluţii tehnice de eficientizare a exploatării sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare 10
  b) Cantitatea şi calitatea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare 3
  c) Prognoza evoluţiei nivelului serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare pe perioada concesionării faţă de nivelul actual 3
  d) Programul de retehnologizare şi reabilitare a sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare 20
  e) Planul de finanţare pentru dezvoltarea şi exploatarea obiectivului ce face obiectul delegării gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, ţinându-se seama de următoarele aspecte, dar fără a se limita la acestea: 15
    – investiţiile din fondurile proprii ale ofertantului, care pot fi utilizate imediat după semnarea contractului de delegare  
    – metoda obţinerii finanţării externe (credite, împrumuturi)  
    – capacitatea ofertantului de a asigura finanţare fără garanţii privind rambursarea din partea autorităţii administraţiei publice locale  
    – asigurarea financiară (acreditiv, garanţie de execuţie etc.)  
    – investiţii suplimentare prevăzute de ofertant în afara celor solicitate prin caietul de sarcini  
  f) Sistemul de management de mediu, sănătate şi siguranţă în exploatare propus a fi implementat 10
  g) Sistemul de AQ propus a fi implementat 5
  h) Sistemul de management cu clienţii propus a fi implementat 10
  i) Valoarea dotărilor, utilajelor alocate exploatării şi întreţinerii sistemului public de alimentare cu apă şi de canalizare 15
  j) Numărul de angajaţi propuşi a fi păstraţi în primii 4 ani de la intrarea în vigoare a contractului 6
  k) Valoarea procentuală din cifra de afaceri anuală ce va fi cheltuită integral în anul financiar următor pentru dezvoltarea forţei de muncă angajate 3
  TOTAL: 100

2.2. Oferta specială – pondere de 15% din totalul ofertei

  Criteriul Numărul de puncte
  a) Volumul investiţiilor suplimentare faţă de cele solicitate în caietul de sarcini şi cuprinse în oferta generală 40
  b) Planul de finanţare a investiţiilor suplimentare 40
  c) Alte facilităţi suplimentare (condiţii mai avantajoase de returnare a patrimoniului public decât cele solicitate de autorităţile locale) 20
  TOTAL: 100

––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x