REGULAMENT-CADRU din 10 iulie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 7 august 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 3REFERIRE LALEGE 219 25/11/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 828 10/07/2003
ActulCONTINUT DEHG 828 10/07/2003

privind concesionarea serviciului regulat de transport public local de călători



 + 
Capitolul IOrganizarea procedurii de concesionare + 
Articolul 1Contractul de concesiune a serviciului de transport public local de călători se încheie între primarul localităţii şi conducătorul operatorului autorizat sau al asociaţiei de operatori autorizaţi, câştigător/câştigătoare al/a licitaţiei privind concesionarea serviciului.
 + 
Articolul 2Concesionarea transportului public local de călători se va realiza simultan cu una sau mai multe dintre obiectivele rezultate din hotărârile consiliului local, judeţean sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, respectiv:a) concesionarea sau închirierea mijloacelor de transport local şi a infrastructurii aferente aflate în proprietatea publică sau privată a consiliului local, judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti;b) privatizarea societăţilor sau regiilor de transport local cu capital public, aflate sub autoritatea consiliilor locale, judeţene sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti;c) vânzarea unor bunuri aparţinând infrastructurii aferente, ţinând de domeniul privat al localităţii.
 + 
Articolul 3Etapele premergătoare procedurii de concesionare a serviciului de transport public local de călători vor avea următoarea succesiune:a) publicarea hotărârii de concesionare a serviciului de transport public local de călători şi a hotărârilor privind obiectivele prevăzute la art. 2;b) în termen de 15 zile de la data publicării hotărârilor, vor fi colectate preofertele operatorilor de transport interesaţi;c) serviciul de specialitate al consiliului local sau al Consiliului General al Municipiului Bucureşti va întocmi studiul de oportunitate, în funcţie de preofertele operatorilor de transport interesaţi, precum şi reţeaua de trasee şi programele de circulaţie pe acestea, care vor fi supuse dezbaterii şi aprobării consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz;d) serviciul de specialitate al consiliului local va întocmi caietul de sarcini sau caietele de sarcini, după caz, după cum a fost stabilită soluţia concesionarii transportului public local de călători, pe întreaga reţea de trasee, pe grupe de trasee sau pe un traseu, în funcţie de care castigatorii licitaţiei pot fi un operator, mai mulţi operatori, o asociaţie de operatori şi/sau mai multe asociaţii de operatori, după caz;e) licitaţia sau licitaţiile privind atât concesionarea serviciului de transport public local de călători, cat şi celelalte obiective prevăzute la art. 2 se vor realiza respectându-se reglementările Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor.
 + 
Articolul 4Concesiunea serviciului de transport public local de călători se poate realiza integral sau parţial, dar în deplina concordanta cu mărimea parcului de mijloace de transport pe care le va deţine operatorul sau asociaţia de operatori după castigarea licitaţiei.
 + 
Articolul 5Operatorul sau asociaţia de operatori care preia integral sau majoritar serviciul de transport public local de călători beneficiază de dreptul de preemţiune la concesionarea sau închirierea parcului de mijloace de transport şi a infrastructurii aferente, în măsura în care cu acestea se poate asigură realizarea serviciului respectiv. În acest caz preemtiunea se asigura şi pentru celelalte obiective prevăzute la art. 2.
 + 
Articolul 6Operatorii sau asociaţiile de operatori care preiau restul serviciului de transport public local de călători pot avea acces la restul mijloacelor de transport nepreluate de câştigătorul licitaţiei organizate pentru concesionarea majoritara a serviciului de transport public local de călători.
 + 
Articolul 7Operatorii sau asociaţiile de operatori prevăzute la art. 6 pot utiliza infrastructura aferentă deţinută de operatorul sau de asociaţia de operatori câştigător/câştigătoare al/a licitaţiei pentru atribuirea contractului privind concesionarea majoritara a transportului public local de călători, pe bază de taxa de utilizare plătită acestuia/acesteia în limitele stabilite de proprietarul infrastructurii.
 + 
Articolul 8(1) Pentru prestarea serviciului de transport public local de călători un operator sau o asociaţie de operatori poate obţine contract de concesiune pentru:a) întreaga reţea de trasee;b) o grupa sau mai multe grupe de trasee;c) un traseu sau mai multe trasee ale unei grupe ori trasee independente;d) o cursa sau mai multe curse de pe acelaşi traseu.(2) De regula, o grupa de trasee sau cursele de pe un traseu trebuie acordate numai unui singur operator ori unei singure asociaţii de operatori.
 + 
Articolul 9Operatorii de transport asociaţi vor face dovada asocierii prin act legalizat, conform prevederilor legale, pe baza căruia pot participa la licitaţiile respective. Dacă asociaţia de operatori de transport este castigatoarea licitaţiei, contractul de concesiune, celelalte acte întocmite şi obligaţiile ce decurg vor fi preluate în numele operatorului de transport autorizat din asociaţie, desemnat de aceasta prin actul de constituire şi care are o poziţie reprezentativa în asociaţie.
 + 
Articolul 10Transportul public local de călători poate fi prestat pe bază de contract de concesiune de către societatea sau regia cu capital public din subordinea consiliului local, judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, numai dacă aceasta este operator de transport public local de călători autorizat. Un astfel de operator autorizat nu poate face parte dintr-un grup de operatori asociaţi acceptat la licitaţie.
 + 
Capitolul IIDesfăşurarea procedurii de concesionare + 
Articolul 11În situaţia în care hotărârea consiliului local, judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, prevede concesionarea transportului public local de călători, precum şi realizarea obiectivelor prevăzute la art. 2, licitaţia se va desfăşura pentru toate obiectivele în pachet, acestea interconditionandu-se.
 + 
Articolul 12(1) Vor face obiectul concesiunii sau închirierii mijloacelor de transport numai acele mijloace apte de a obţine licenta de execuţie pe vehicul pentru transport local de călători, fără cheltuieli semnificative.(2) În caietul de sarcini al licitaţiei respective va fi consemnată şi starea tehnica a fiecărui mijloc de transport a cărui exploatare este prevăzută a fi concesionata.
 + 
Articolul 13(1) Mijloacele de transport respective vor fi concesionate sau închiriate împreună cu infrastructura aferentă şi cu traseele, grupa de trasee sau întreaga reţea de trasee pe care concedentul considera ca mijloacele de transport respective le pot deservi.(2) Aceasta licitaţie în pachet poate fi câştigată de un operator de transport autorizat sau de un grup de operatori de transport autorizaţi asociaţi.
 + 
Articolul 14În cazul în care operatorii de transport care au înaintat ofertele deţin şi mijloace de transport din categoria microbuze sau minibuze, licitaţia pentru concesionarea transportului pe trasee secundare se va tine separat.
 + 
Articolul 15Concesionarea transportului public local de călători se va desfăşura în următoarea succesiune:a) licitarea concesiunii pe întreaga reţea de trasee sau, după caz, pe reţele de trasee principale şi pe reţele de trasee secundare;b) în cazul în care pe o reţea de trasee nu a fost concesionat transportul în condiţiile prevăzute la lit. a), aceasta va fi împărţită în grupe de trasee pe care transportul va fi oferit pentru concesionare separat;c) în cazul în care pe o grupa de trasee transportul nu a fost concesionat în condiţiile prevăzute la lit. b), aceasta va fi împărţită în trasee pe care transportul va fi oferit pentru concesionare separat;d) în cazul în care pe un traseu transportul nu a fost concesionat în condiţiile prevăzute la lit. c), transportul va fi scos la licitaţie pe grupe de curse sau pe curse de pe acel traseu.
 + 
Articolul 16(1) De regula, pentru concesionarea transportului public local de călători cu autobuze, microbuze sau minibuze va trebui utilizata procedura licitaţiei publice deschise cu preselecţie.(2) Pentru concesionarea transportului public local de călători cu troleibuze sau tramvaie se va proceda, de regula, la licitaţia publică deschisă.
 + 
Articolul 17(1) În faza preselecţiei trebuie ca operatorul de transport să poată dovedi ca deţine parc de mijloace auto necesare pentru realizarea optima a programului de circulaţie de pe traseele solicitate, la care trebuie să deţină un plus de 30% mijloace de transport necesare pentru rezerve şi imobilizari pe cauze tehnice şi accidentale. În aceasta faza se va lua în considerare ca fiind deţinut şi parcul de mijloace de transport pe care operatorul se obliga sa îl concesioneze.(2) În procedura de preselecţie pot fi impuse şi alte criterii selective propuse de consiliul local, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de consiliul judeţean, după caz, conform anexei la prezentul regulament-cadru.
 + 
Articolul 18Caietul de sarcini al licitaţiei privind concesionarea transportului public local de călători trebuie să menţioneze necesarul de mijloace de transport şi capacitatea acestora pentru satisfacerea transportului respectiv.
 + 
Anexa ––la regulamentul-cadru–––––––CRITERII DE SELECŢIE– model orientativ –Comisia de preselecţie va face evaluarea ofertelor depuse, pe baza criteriilor de selecţie prezentate mai jos şi în conformitate cu numărul maxim de puncte pentru fiecare criteriu.1. Aspecte economice şi financiare ale ofertei – 100 de puncte:

    Criteriul Numărul de puncte
  1. Structura organizatorică a ofertantului şi, dacă este cazul, capitalul său social 5
  2. Situaţia economică şi financiară, inclusiv bonitatea financiară a ofertantului 10
  3. Experienţa ofertantului şi, dacă este cazul, a acţionarilor – membrilor grupului – acestuia în organizarea finanţării în scopul dezvoltării şi exploatării concesiunii sau a altor proiecte cu caracter similar 10
  4. Nivelurile tarifelor propuse pentru serviciile ce fac obiectul concesionării, la începerea exploatării, şi un sistem de determinare a nivelului tarifelor, ţinându-se seama de nivelurile maxime şi minime considerate adecvate pentru implementarea proiectului, precum şi de condiţiile de introducere a acestora 5
  5. Redevenţa 40
  6. Planul de finanţare pentru dezvoltarea şi exploatarea concesiunii, ţinându-se seama de următoarele aspecte, dar fără a se limita la acestea, din care: 30
    investiţiile din fondurile proprii (capitalul) ofertantului, care pot fi utilizate în scopul demarării proiectului cât mai repede posibil 5
    metoda obţinerii finanţării externe (credite, împrumuturi) 5
    capacitatea ofertantului de a asigura finanţare fără garanţi privind rambursarea unui credit de la bugetul concedentului 5
    plăţi către concedent şi formule propuse pentru repartizarea profitului generat de concesiune 5
    asigurarea financiară (de exemplu: acreditiv, garanţie de execuţie etc.) 5
    alte aspecte financiare 5

2. Aspecte tehnice ale ofertei – 110 puncte:

    Criteriul Numărul de puncte
  1. Pregătirea organizatorică şi tehnică a ofertantului, specifică transportului public, precum şi procedurile şi soluţiile tehnice propuse 10
  2. Programe pe care ofertantul se obligă să le implementeze pentru realizarea serviciului de transport public local de călători, din care: 70
    programe de reabilitare, extindere, modernizare a dotărilor existente 20
    programe de proiectare, execuţie de lucrări tehnico-edilitare, în scopul realizării acestora într-o concepţie unitară şi corelată cu programele de dezvoltare economico-socială a localităţilor, de amenajare a teritoriului, de urbanism şi de mediu 15
    programe de investiţii 25
    programe de exploatare eficientă a patrimoniului public şi/sau privat afectat serviciului 10
  3. Programul de organizare, control, supraveghere al serviciului de transport ce urmează a fi concesionat 10
  4. Conceptul privind administrarea, exploatarea, conservarea şi menţinerea în funcţiune a mijloacelor de transport 10
  5. Procedura de încasare a tarifelor 10

3. Aspecte juridice ale ofertei – 30 de puncte:

    Criteriul Numărul de puncte
  1. Condiţiile concesiunii, acceptate de către ofertant şi prezentate în caietul de sarcini 10
  2. Împărţirea riscului şi a răspunderii între concedent şi concesionar 5
  3. Forma de control şi de monitorizare cerută de concedent 5
  4. Sistemul de asigurare propus cu privire la implementarea concesiunii 5
  5. Durata propusă a concesiunii 5
    Numărul maxim de puncte: 240

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x