REGLEMENTĂRI SPECIFICE din 11 decembrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 3 ianuarie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAORDIN 173 16/10/2003
ART. 1REFERIRE LANORMA 16/10/2003
ART. 1REFERIRE LAORDIN 285 19/04/2002
ART. 1REFERIRE LAORDIN 79 04/03/2002
ART. 1REFERIRE LANORMA 19/04/2002
ART. 1REFERIRE LANORMA 04/03/2002
ART. 1REFERIRE LAORDIN 14 24/01/2000
ART. 1REFERIRE LANORMA 24/01/2000
ART. 20REFERIRE LAORDIN 285 19/04/2002
ART. 20REFERIRE LAORDIN 79 04/03/2002
ART. 20REFERIRE LANORMA 19/04/2002
ART. 20REFERIRE LANORMA 04/03/2002
ART. 41REFERIRE LAORDIN 285 19/04/2002
ART. 41REFERIRE LAORDIN 79 04/03/2002
ART. 41REFERIRE LANORMA 19/04/2002
ART. 41REFERIRE LANORMA 04/03/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 1540 11/12/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 1540 11/12/2006

referitoare la expunerea medicală în radiologia pediatrică



 + 
Capitolul IDomeniu şi scop + 
Articolul 1Prezentele reglementări completează Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologică, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante şi Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologică în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţională, cu modificările şi completările ulterioare, şi stabilesc principiile generale de radioprotecţie în cazul copiilor expuşi medical la radiaţii ionizante.
 + 
Capitolul IIDefiniţii + 
Articolul 2Termenii şi expresiile utilizate în prezentele reglementări sunt cele definite în actele normative prevăzute la art. 1.
 + 
Capitolul IIICerinţe generale + 
Articolul 3Examinarea radiologică a copilului va avea în vedere:a) particularităţile anatomice, patologice, biochimice şi fiziologice la copil, prezentate în tabelul 1, diferite pentru fiecare grupă de vârstă şi deosebite de cele ale unui pacient adult;b) sensibilitatea la radiaţia ionizantă mai mare în cazul copilului decât în cazul adultului.Tabelul 1 – Diferenţe esenţiale între copil şi adult, semnificative în radiologie

       
  1. Anatomie a) proporţiile corporale
      b) mărimea şi forma organelor
      c) dezvoltarea scheletului
      d) variaţia distribuţiei măduvei hematogene în timpul creşterii
  2. Patologie bolile specifice vârstei (boli congenitale de cord, ileus cu meconiu, copilul abuzat)
  3. Biochimie a) conţinutul total de apă al corpului (nou-născut – 90%, adult – 60%)
      b) masă adipoasă redusă
      c) metabolismul diferit al mediilor de contrast
  4. Fiziologie a) rată respiratorie mai mare (nou-născut – 80-120 de respiraţii/minut)
      b) ritm cardiac mai mare (nou-născut – 160-200 de bătăi/minut)
      c) mişcări rapide

 + 
Articolul 4În cazul copiilor, cele două principii de bază în protecţia radiologică a pacientului – justificarea procedurii şi optimizarea protecţiei – se aplică cu o exigenţă mărită.
 + 
Articolul 5În radiologia pediatrică este necesar personal experimentat, care să coopereze cu copiii, iar asistentele de radiologie vor avea o pregătire specifică radiologiei pediatrice.
 + 
Capitolul IVCerinţe privind spaţiile, instalaţiile şi echipamentele + 
Articolul 6Camerele de radiologie pentru pediatrie vor fi amenajate astfel încât să asigure o cooperare bună cu copiii.
 + 
Articolul 7Generatorul de radiaţii X va fi de înaltă frecvenţă, pentru a îmbunătăţi acurateţea şi reproductibilitatea expunerilor, şi va avea suficientă putere pentru a permite timpi de expunere mici.
 + 
Articolul 8Dispozitivul de control automat al expunerii (AEC) trebuie să permită valori ale parametrilor de expunere specifici pentru pediatrie şi va fi utilizat cu precauţie, fiind preferată selectarea manuală atentă a parametrilor de expunere.
 + 
Articolul 9Grila antiîmprăştiere va fi detaşabilă, în particular la sistemele fluoroscopice, şi va fi utilizată cu precauţie numai în cazul copiilor cu greutate corporală mare, prezenţa ei în fasciculul primar crescând semnificativ doza pacientului.
 + 
Articolul 10(1) Se respectă ajustarea corectă a grilei antiîmprăştiere la distanţa focar-film (DFF), care, de regulă, nu este diferită faţă de pacientul adult.(2) Dacă nu se foloseşte grila antiîmprăştiere, iar caseta este plasată pe masă, se alege o DFF de circa 100 cm sau, în cazuri speciale, mai mare.
 + 
Articolul 11În sistemele fluoroscopice, intensificatorii de imagine vor avea factori de conversie mare, pentru reducerea dozei pacientului.
 + 
Articolul 12Se recomandă combinaţiile film-ecran întăritor rapide, care prezintă avantaje în ceea ce priveşte reducerea dozei, cu menţinerea calităţii imaginii.
 + 
Articolul 13Se vor folosi casete, grile, mese şi plăci frontale pentru schimbătoarele de film din materiale uşoare, cu absorbţie redusă a radiaţiei X incidente.
 + 
Articolul 14Procesoarele de film vor fi menţinute în stare optimă de funcţionare şi verificate regulat prin proceduri de control al calităţii.
 + 
Articolul 15Condiţiile optime de vizionare a imaginii vor respecta următoarele cerinţe:a) intensitatea luminii incidente la ochiul privitorului de circa 100 cd/mp, care poate fi realizată în condiţiile luminozităţii negatoscopului cuprinse între 2.000 şi 4.000 cd/mp;b) culoarea luminii albă sau albastră şi constantă pe toată suprafaţa negatoscopului;c) mijloace de colimare a ariei de vizualizare;d) mijloace de mărire a detaliilor radiografice;e) o sursă punctiformă de lumină suplimentară de cel puţin 10.000 cd/mp;f) lumină ambientală redusă.
 + 
Articolul 16(1) Calitatea imaginii va fi o preocupare constantă în radiologia pediatrică; cu toate acestea, în cazul anumitor indicaţii clinice, o calitate mai slabă a imaginii poate fi acceptată în situaţiile în care acest lucru a fost prevăzut intenţionat şi este asociat cu o doză de iradiere mai scăzută.(2) Toate filmele neutilizate pentru diagnostic, din cauza calităţii imaginii sau a defectelor tehnice, vor fi păstrate, motivele respingerii urmând a fi analizate periodic, cu luarea măsurilor adecvate de corectare, ca parte componentă a unui program de audit al calităţii.
 + 
Articolul 17Din cauza dificultăţii de a obţine timpi de expunere scurţi şi a riscului expunerii unor pacienţi pediatrici aflaţi în aceeaşi încăpere, folosirea instalaţiilor mobile este restricţionată numai pentru cazurile în care nu există alte soluţii.
 + 
Articolul 18(1) Poziţionarea pacientului va fi precisă, indiferent dacă acesta cooperează sau nu.(2) Pentru sugari şi copii mici se vor utiliza dispozitive de imobilizare, care, aplicate corect, vor garanta că:a) pacientul nu se mişcă;b) fasciculul poate fi centrat corect;c) filmul este obţinut în proiecţia corectă;d) colimarea limitează dimensiunea câmpului la zona de interes diagnostic;e) este posibilă protejarea restului corpului;f) sunt uşor de utilizat;g) aplicarea lor nu traumatizează pacientul.(3) Utilitatea dispozitivelor de imobilizare va fi explicată părinţilor.(4) Absenţa acestor dispozitive de imobilizare interzice expunerea medicală.
 + 
Articolul 19În situaţia unor urgenţe medico-chirurgicale se va efectua procedura radiologică chiar în lipsa acestor dispozitive, asigurându-se confortul necesar expunerii cu aportul unor persoane voluntare.
 + 
Articolul 20Persoanele care ajută voluntar la efectuarea practicilor radiologice la copii se supun restricţiilor prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 285/79/2002.
 + 
Capitolul VJustificarea şi optimizarea + 
Articolul 21(1) Nicio expunere medicală nu va fi efectuată fără o justificare adecvată.(2) Orice examinare radiologică va aduce copilului bolnav un beneficiu clar în ceea ce priveşte precizarea diagnosticului, eficienţa tratamentului şi prognosticul.(3) Nu se va efectua nicio investigaţie radiologică atunci când se pot obţine aceleaşi rezultate prin alte metode de diagnostic, care ar implica un risc mai mic pentru copil.
 + 
Articolul 22(1) Medicul ordonator este obligat să prezinte în scris practicianului toate informaţiile necesare justificării expunerii solicitate.(2) Medicul ordonator va notifica scopul, motivaţia expunerii, elementele clinice particulare expunerii solicitate, precum şi alte expuneri medicale practicate anterior.(3) Decizia finală pentru examinarea radiologică a copilului revine practicianului (radiologului), pentru stabilirea procedurii celei mai adecvate, fiind esenţială o relaţie consultativă între medicul ordonator şi radiolog.
 + 
Articolul 23În cazul bolnavilor internaţi nu se va practica nicio expunere medicală la radiaţii ionizante decât după finalizarea şi notificarea examenului clinic general complet.
 + 
Articolul 24În cazul bolnavilor internaţi, la care expunerea medicală este succesivă altor expuneri, orice nouă solicitare a unei expuneri va fi însoţită de dosarul medical imagistic anterior.
 + 
Articolul 25Orice fel de expunere medicală la radiaţii ionizante va fi efectuată cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la drepturile pacientului.
 + 
Articolul 26(1) Toate dozele datorate expunerilor medicale vor fi menţinute la un nivel cât mai redus, fără a depăşi nivelele de referinţă corespunzătoare procedurii radiologice efectuate.(2) Solicitarea unei proceduri radiologice de către medicul ordonator va fi efectuată în concordanţă cu Ghidul de utilizare a examenelor radiologice şi imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie şi Imagistică Medicală, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Comisia de specialitate radiologie-imagistică medicală şi medicină nucleară a Ministerului Sănătăţii Publice.
 + 
Articolul 27(1) Optimizarea procedurii imagistice presupune interacţiunea a 3 aspecte: calitatea diagnostică a imaginii, doza de iradiere a pacientului şi alegerea tehnicii radiologice.(2) Pentru aspectele prevăzute la alin. (1) se vor respecta Criteriile de calitate a imaginii şi Ghidul de utilizare a examenelor radiologice şi imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie şi Imagistică Medicală, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Comisia de specialitate radiologie-imagistică medicală şi medicină nucleară a Ministerului Sănătăţii Publice.
 + 
Capitolul VIRecomandări specifice + 
Articolul 28(1) Pentru orice examinare radiologică adresată copiilor, se prevede un echipament standard din cauciuc plumbat pentru ecranarea porţiunilor de corp aflate în imediata apropiere a câmpului de diagnostic; pentru anumite tipuri de examene, se va adăuga o ecranare specială, pentru protecţia împotriva radiaţiei externe împrăştiate şi a radiaţiei extrafocale.(2) Pentru expuneri de 60-80 kV, reducerea maximă de 30-40% a dozei gonadice se obţine prin ecranare cu cauciuc plumbat, având echivalentul a 0,25 mm plumb, poziţionat în marginea câmpului de interes.
 + 
Articolul 29Pentru examinările radiologice care includ organele genitale în interiorul fasciculului primar sau la o distanţă mai mică de 5 cm de acesta, gonadele trebuie protejate ori de câte ori este posibil, fără a deteriora informaţia diagnostică.
 + 
Articolul 30(1) În serviciul de radiologie vor fi disponibile mijloace de protecţie de tipuri şi dimensiuni diferite;(2) Poziţionarea pacientului trebuie să asigure pe cât posibil excluderea gonadelor din fasciculul direct.(3) Colimarea şi proiecţia fasciculului vor avea în vedere expunerea numai la zona de strict interes şi minimizarea dozelor în ţesuturile cu risc mare.(4) Adolescentele vor fi chestionate asupra posibilităţii unei sarcini, atunci când se intenţionează efectuarea unor examinări abdominale.
 + 
Articolul 31(1) Includerea gonadelor în câmpul primar de radiaţii nu are nicio justificare în cazul radiografiilor abdominale, radiografiilor pelviene şi a cistouretrografiilor.(2) Este exceptată de la prevederile alin. (1) efectuarea radiografiilor pelviene în situaţia unor urgenţe medico-chirurgicale sau dacă metoda de explorare nu poate fi înlocuită cu altă tehnică de examinare neiradiantă.
 + 
Articolul 32(1) Ochii vor fi protejaţi în cazul examinărilor cu radiaţii X, care implică doze absorbite mari la nivelul ochilor.(2) Proiecţia posteroanterioară (PA) va fi utilizată preferenţial pentru orice pacient având vârsta şi gradul de cooperare care să permită poziţia decubit ventral, şezând sau în picioare.
 + 
Articolul 33Expunerea ţesutului mamar în dezvoltare va fi limitată, cea mai comună metodă fiind utilizarea proiecţiei PA în locul proiecţiei anteroposterioare (AP).
 + 
Articolul 34(1) Practicianul are obligaţia de a cunoaşte şi de a utiliza corect factorii adecvaţi de expunere radiografică: înalta tensiune (kV), valoarea nominală a punctului focal, filtrare, distanţa film-focar, caracteristicile grilei, aceştia având un impact considerabil asupra dozelor primite de pacient şi asupra calităţii imaginii.(2) Tuburile utilizate în pediatrie este necesar să fie prevăzute cu posibilitatea de adăugare a filtrelor suplimentare şi de schimbare cu uşurinţă a acestora.
 + 
Articolul 35Pentru pacienţii pediatrici, limitele de câmp vor fi vizibile sub forma marginilor clar neexpuse ale filmului, iar discrepanţele dintre fasciculul de radiaţii şi fasciculul de lumină ale colimatorului vor fi evitate prin verificări regulate.
 + 
Articolul 36Programele de control al calităţii reprezintă o parte importantă a unei practici radiologice eficiente în raport cu doza şi vor fi iniţiate cu prioritate în toate unităţile de radiololgie medicală cu specific pediatric.
 + 
Articolul 37În examinările de tomografie computerizată pediatrice (TC) se aplică parametrii tehnici specifici, iar în absenţa acestora, dacă se folosesc parametrii tehnici utilizaţi în mod obişnuit la adult, aceştia vor fi adaptaţi corespunzător.
 + 
Articolul 38Folosirea fluoroscopiei pulsatorii şi a echipamentelor digitale poate conduce la reducerea dozelor.
 + 
Articolul 39În radiologia pediatrică, examinările ce presupun doze mari, TC şi urografia intravenoasă (UIV) vor fi atent justificate.
 + 
Articolul 40Responsabilitatea dotării unităţii sanitare cu aparatură radiologică corespunzătoare, mijloace adecvate individuale şi colective de protecţie radiologică şi dispozitive ajutătoare de imobilizare pentru pacientul pediatric, prevăzute în prezentele reglementări, revine titularului de autorizaţie.
 + 
Articolul 41Respectarea prevederilor prezentelor reglementări se inspectează conform prevederilor art. 13 din Normele privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţiile ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 285/79/2002.
 + 
Articolul 42Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementări se sancţionează administrativ, disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, în condiţiile legii.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x