REGLEMENTĂRI din 21 februarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 240 din 18 martie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 6REFERIRE LALEGE 336 31/05/2002
ART. 6REFERIRE LAOUG 152 14/10/1999
ART. 18REFERIRE LAORDIN 263 25/03/2003
ART. 18REFERIRE LAREGLEMENTARI 25/03/2003
ART. 18REFERIRE LAHG 541 01/08/1991
ART. 46REFERIRE LAORDIN 89 02/02/2004
ART. 46REFERIRE LAREGLEMENTARI 02/02/2004
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 263 25/03/2003
ANEXA 1REFERIRE LAREGLEMENTARI 25/03/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 181 21/02/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 181 21/02/2004

privind acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului pentru medicamentele de uz uman autorizate deja în statele membre ale Uniunii Europene prin procedură descentralizată



 + 
Capitolul IIntroducere + 
Articolul 1Prezentele reglementări descriu procedura simplificată de autorizare care poate fi folosită de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), în calitate de autoritate competentă membră a CADREAC (Collaboration Agreement of Drug Regulatory Authorities of European Union Associated Countries – Acordul de colaborare a autorităţilor competente în domeniul medicamentului din ţările asociate la Uniunea Europeană), pentru acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele de uz uman care au fost deja autorizate de statele membre ale Uniunii Europene (UE) prin procedură descentralizată, inclusiv pentru variaţiile şi reautorizările consecutive, denumită în continuare procedură simplificată CADREAC.
 + 
Articolul 2Utilizarea procedurii simplificate CADREAC porneşte de la premisa că diferenţele în practica medicală între statele membre ale UE şi România nu sunt, în general, de importanţă majoră pentru sănătatea publică şi de aceea evaluarea făcută de statul membru de referinţă din UE poate fi acceptată ca fiind relevantă de către ANM.
 + 
Articolul 3Procedura simplificată CADREAC descrisă în prezentele reglementări oferă posibilitatea armonizării rezumatului caracteristicilor produsului (RCP), prospectului şi documentaţiei medicamentelor de uz uman autorizate în România cu RCP, prospectul şi documentaţia medicamentelor de uz uman autorizate în statele membre ale UE prin procedură descentralizată, creând în acelaşi timp premisa armonizării în viitor a genericelor care vor apărea pentru denumirea comună internaţională (DCI) conţinută în respectivele medicamente inovatoare.
 + 
Capitolul IIPrevederi generale + 
Articolul 4Folosirea procedurii simplificate CADREAC pentru autorizarea în România a unui medicament de uz uman este recomandabilă, dar nu este obligatorie nici pentru solicitantul autorizaţiei de punere pe piaţă, nici pentru ANM.
 + 
Articolul 5Procedura simplificată CADREAC este iniţiată de un solicitant prin depunerea unei cereri de autorizare de punere pe piaţă la ANM, împreună cu documentaţia adiţională specifică procedurii.
 + 
Articolul 6Folosirea procedurii simplificate CADREAC descrise în prezentele reglementări nu exonerează ANM de responsabilităţile ce îi revin în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 336/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru eliberarea autorizaţiilor de punere pe piaţă, aprobarea variaţiilor şi reautorizărilor şi pentru supravegherea măsurilor de siguranţă pe teritoriul României.
 + 
Articolul 7Există trei opţiuni pe baza cărora medicamentele pot fi incluse în procedura simplificată CADREAC:a) numai medicamentele depuse cu dosar complet pentru procedură descentralizată în statele membre ale UE şi trimise pentru procedura simplificată CADREAC la ANM, de asemenea cu dosar complet şi pentru extensiile lor de linie, respectiv alte concentraţii, forme farmaceutice, căi de administrare, modificări ale substanţei active, ulterioare autorizării de punere pe piaţă a primului produs al liniei;b) medicamentele menţionate la lit. a) la care se adaugă şi extensiile de linie autorizate în UE prin procedură descentralizată pentru primul medicament din linie care a fost autorizat în UE prin procedură descentralizată în baza unui dosar complet, dar primul produs al liniei nu este armonizat în România cu produsul autorizat în UE; procedura simplificată CADREAC aplicată extensiei de linie poate să înceapă doar după armonizarea primului produs din linie, realizată prin variaţii;c) toate produsele trimise pentru procedura simplificată CADREAC, inclusiv produsele generice.
 + 
Articolul 8Opţiunea ANM referitoare la medicamentele de uz uman care pot fi subiectul procedurii simplificate CADREAC în România este precizată în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 9ANM poate decide începerea procedurii simplificate CADREAC fie după terminarea procedurii de recunoaştere mutuală de către statele membre interesate din UE, de exemplu după ziua 90, descrisă în continuare ca varianta I, fie atunci când autorizaţia de punere pe piaţă este eliberată doar de către statul membru de referinţă din UE, descrisă în continuare ca varianta II.
 + 
Articolul 10Varianta aleasă de ANM este precizată în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 11Principiul de bază al procedurii simplificate CADREAC constă în faptul că dosarul şi RCP trimise pentru autorizarea de punere pe piaţă, precum şi dezvoltarea produsului după autorizare, măsurile urgente de siguranţă şi variaţiile produsului sunt identice în România cu cele acceptate în statul membru de referinţă din UE, fapt care trebuie să fie garantat de către solicitant.
 + 
Articolul 12(1) Singurele diferenţe care pot fi acceptate pentru medicamentele autorizate în România prin procedura simplificată CADREAC faţă de condiţiile în care au fost autorizate medicamentele în UE prin procedură descentralizată sunt:– denumirea medicamentului;– numele deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă;– numărul de mărimi de ambalaj autorizate de punere pe piaţă în România poate fi mai mic decât numărul autorizat în UE.(2) Clasificarea pentru eliberarea medicamentului este stabilită de ANM.
 + 
Articolul 13Statul membru de referinţă din UE trebuie să pună la dispoziţia solicitantului raportul de evaluare actualizat.
 + 
Articolul 14(1) Statul membru de referinţă din UE trebuie să pună la dispoziţia ANM toate informaţiile necesare, inclusiv în perioada următoare autorizării de punere pe piaţă, respectiv documentele "alerte rapide" şi "restricţii urgente de siguranţă", prin intermediul solicitantului sau direct, în baza declaraţiei de acces la informaţiile deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE.(2) În vederea comunicării dintre ANM şi autorităţile competente din statele membre ale UE în care este autorizat medicamentul respectiv, trebuie să fie nominalizate de către solicitant persoanele de contact.
 + 
Articolul 15În situaţiile în care apar întrebări sau dubii ale ANM referitoare la raportul de evaluare al statului membru de referinţă din UE, pot fi cerute de la solicitant documente adiţionale faţă de dosarul iniţial sau poate fi efectuată o evaluare suplimentară în conformitate cu procedura naţională curentă.
 + 
Articolul 16În situaţia în care se optează pentru varianta II a procedurii simplificate CADREAC, respectiv procedura este în derulare în paralel atât la ANM, cât şi în statul/statele membru/membre interesat/interesate din UE, experţi şi observatori ai ANM vor primi aprobarea de a participa la sesiunile de facilitare ale Grupului de lucru pentru facilitarea recunoaşterii mutuale (Mutual Recognition Facilitation Group – MRFG) în baza unui acord scris al solicitantului din statul membru de referinţă din UE, prezentat în formatul descris în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 17Intervalul de timp în care se finalizează procedura de evaluare în vederea autorizării de punere pe piaţă este precizat în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 18Toate cerinţele necesare pentru depunerea dosarului sunt prevăzute în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 263/2003; cerinţele privind taxele şi tarifele care trebuie plătite pentru autorizarea de punere pe piaţă sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 541/1991 şi în Hotărârea Consiliului de administraţie al ANM nr. 15 din 15 mai 2001.
 + 
Capitolul IIIResponsabilităţile părţilor interesate + 
Articolul 19Solicitantul sau deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din România va garanta că:a) dosarul depus este identic cu cel depus în statele membre interesate din UE;b) va fi disponibilă aprobarea prevăzută în anexa nr. 1 de la producătorul substanţei active care deţine partea confidenţială a dosarului de bază al substanţei active (Drug Master File – DMF), în cazul în care s-a folosit procedura DMF europeană;c) medicamentul va rămâne identic cu cel autorizat în UE şi în perioada ulterioară autorizării în România;d) toate informaţiile necesare pe parcursul procedurii descentralizate pentru varianta II vor fi depuse la timp la ANM.
 + 
Articolul 20Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE va semna o aprobare, prezentată în formatul descris în anexa nr. 1, privind accesul la informaţie şi participarea experţilor sau a observatorilor ANM la sesiunile de facilitare ale MRFG atunci când este cazul; această aprobare va fi trimisă autorităţii competente din statul membru de referinţă din UE şi o copie a aprobării va fi trimisă la ANM.
 + 
Articolul 21Autoritatea competentă a statului membru de referinţă din UE va asigura accesul deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă din UE la raportul de evaluare actualizat şi la informaţiile ulterioare autorizării, când este cazul, respectiv documentele "alerte rapide" şi "restricţii urgente de siguranţă".
 + 
Articolul 22ANM va asigura confidenţialitatea informaţiei generate pe parcursul procedurii simplificate CADREAC.
 + 
Articolul 23(1) ANM va trimite raportul privind rezultatul procedurii simplificate CADREAC în România, prezentat în formatul descris în anexa nr. 2, la autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE şi o copie a raportului la Secretariatul CADREAC.(2) În cazul dezacordului cu rezultatul evaluării din UE sau al acceptării altor modificări decât a celor definite la art. 12 alin. (1), raportul va include argumentarea acestora şi va fi, de asemenea, trimis celorlalte autorităţi competente CADREAC.
 + 
Capitolul IVIniţierea procedurii simplificate CADREAC + 
Articolul 24(1) Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE iniţiază procedura simplificată CADREAC şi notifică autorităţii competente din statul membru de referinţă din UE faptul că va fi depusă o cerere la ANM şi declară că autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE va asigura accesul ANM la informaţiile privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea produsului menţionat.(2) În cazul în care solicitantul foloseşte varianta II a procedurii simplificate CADREAC, va confirma, de asemenea, că este de acord cu participarea experţilor ANM la sesiunile de facilitare ale MRFG, conform prevederilor anexei nr. 1.
 + 
Capitolul VDepunerea cererii de autorizare prin procedura simplificată CADREAC + 
Articolul 25Varianta procedurii simplificate CADREAC aleasă de ANM este precizată în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 26Depunerea documentaţiei se face în concordanţă cu cerinţele administrative ale ANM prevăzute în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman.
 + 
Capitolul VIVarianta I a procedurii simplificate CADREAC + 
Articolul 27Cererea de autorizare prin varianta I a procedurii simplificate CADREAC poate fi depusă oricând după încheierea respectivei proceduri descentralizate în UE şi după ce raportul de evaluare actualizat este disponibil.
 + 
Articolul 28Solicitantul care intenţionează să autorizeze în România prin varianta I a procedurii simplificate CADREAC un medicament autorizat în UE prin procedură descentralizată trebuie să depună la ANM următoarele documente:a) cerere de autorizare de punere pe piaţă, în formatul specific ANM, prevăzut în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman, însoţită de datele administrative şi mostrele cerute de către ANM conform aceloraşi reglementări;b) documentaţie de autorizare identică cu cea depusă la autorităţile competente din statele membre interesate din UE pentru procedura descentralizată;c) lista consolidată a întrebărilor puse de statele membre interesate din UE în cadrul procedurii descentralizate şi răspunsurile solicitantului în cadrul procedurii descentralizate, respectiv răspunsuri până în ziua 65 la întrebările puse de statele membre interesate în cadrul procedurii descentralizate şi răspunsurile ulterioare;d) raportul de evaluare actualizat al autorităţii competente din statul membru de referinţă din UE, inclusiv RCP armonizat; dacă s-a folosit procedura DMF europeană, raportul de evaluare a părţii confidenţiale a DMF trebuie solicitat direct de la statul membru de referinţă din UE.
 + 
Articolul 29În cazul în care este disponibil doar raportul de evaluare al statului membru de referinţă din UE, solicitantul trebuie să pună la dispoziţia ANM următoarele informaţii privind procedura descentralizată:a) lista statelor membre interesate din UE;b) istoricul procedurii descentralizate;c) procesele-verbale ale sesiunilor de facilitare ale MRFG, dacă este cazul;d) informaţii asupra motivelor de retragere a cererii, dacă este cazul;e) scrisoarea statului membru de referinţă din UE privind încheierea procedurii, cu RCP ataşat.
 + 
Articolul 30În cazul în care au fost aprobate variaţii după terminarea procedurii descentralizate, trebuie anexată o listă a acestora la momentul depunerii la ANM a cererii de autorizare; la dosarul original trebuie anexate documentaţia depusă în statele membre ale UE pentru susţinerea acestor variaţii, raportul sau rapoartele de evaluare a variaţiei, dacă este cazul, şi scrisoarea de acceptare a variaţiei de către autorităţile competente din statele membre ale UE.
 + 
Articolul 31În cazul în care cererea este depusă la ANM la mai mult de 9 luni după autorizarea în statul membru de referinţă din UE şi vizează o substanţă activă nouă, trebuie depus la ANM ultimul raport periodic de aducere la zi a datelor de siguranţă.
 + 
Articolul 32Trebuie depusă la ANM lista angajamentelor impuse postautorizare în cadrul procedurii descentralizate, dacă există, şi situaţia îndeplinirii lor.
 + 
Articolul 33Solicitantul trebuie să depună la ANM o declaraţie referitoare la:a) angajamentul de a colabora cu ANM în acelaşi mod în care colaborează deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă cu autorităţile competente din statele membre ale UE şi de a menţine identic produsul autorizat de ANM cu cel autorizat de autorităţile competente din statele membre ale UE, respectiv de a notifica şi a implementa în perioada postautorizare toate măsurile urgente de siguranţă simultan în statele membre ale UE şi în România şi de a depune şi a implementa toate variaţiile, o dată acceptate în statele membre ale UE, fără întârzieri nejustificate;b) faptul că dosarul depus la ANM este identic cu cel depus în statele membre interesate din UE pentru procedura descentralizată, inclusiv toate informaţiile depuse pentru susţinerea oricărei variaţii pentru care s-a depus cerere şi care a fost acceptată la momentul depunerii cererii în România, precum şi informaţiile referitoare la angajamentele postautorizare, dacă există, respectiv dacă documentaţia reflectă situaţia produsului în statele membre ale UE la momentul depunerii cererii la ANM;c) faptul că RCP propus în limba română este traducerea ultimului RCP aprobat prin procedura descentralizată.
 + 
Articolul 34Solicitantul va depune declaraţia deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE şi, dacă este necesară, de asemenea, aprobarea deţinătorului părţii confidenţiale a DMF, prezentată în formatul descris în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 35Procedura de evaluare folosită de ANM în cazul cererilor de autorizare de punere pe piaţă prin varianta I a procedurii simplificate CADREAC este procedura descrisă în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman.
 + 
Articolul 36ANM va trimite raportul asupra rezultatului procedurii simplificate CADREAC în România, prezentat în formatul descris în anexa nr. 2, la autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE şi o copie a raportului la Secretariatul CADREAC.
 + 
Capitolul VIIVarianta II a procedurii simplificate CADREAC + 
Articolul 37Înainte de depunerea cererii de autorizare prin varianta II, se recomandă ca solicitantul să consulte ANM.
 + 
Articolul 38Cererea de autorizare prin varianta II poate fi depusă după emiterea raportului de evaluare de către autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE.
 + 
Articolul 39Solicitantul care intenţionează să autorizeze în România prin varianta II a procedurii simplificate CADREAC un medicament aflat în procedură de recunoaştere mutuală în UE şi pentru care a fost eliberată autorizaţie de punere pe piaţă doar de către statul membru de referinţă din UE trebuie să depună la ANM următoarele documente:a) cerere de autorizare de punere pe piaţă, în formatul specific ANM, prevăzut în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman, însoţită de datele administrative şi mostrele cerute de către ANM conform aceloraşi reglementări;b) documentaţie de autorizare identică cu cea depusă la autorităţile competente din statele membre interesate din UE pentru procedura descentralizată;c) raportul de evaluare al autorităţii competente din statul membru de referinţă din UE, inclusiv RCP aprobat de autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE, în limba engleză; dacă s-a folosit procedura DMF europeană, raportul de evaluare a părţii confidenţiale a DMF trebuie solicitat direct de la statul membru de referinţă din UE.
 + 
Articolul 40Solicitantul trebuie să depună la ANM o declaraţie referitoare la:a) angajamentul de a colabora cu ANM în acelaşi mod în care colaborează deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă cu autorităţile competente din statele membre ale UE şi de a menţine identic produsul autorizat de ANM cu cel autorizat de autorităţile competente din statele membre ale UE, respectiv de a notifica şi a implementa în perioada postautorizare toate măsurile urgente de siguranţă simultan în statele membre ale UE şi în România şi de a depune şi a implementa toate variaţiile, o dată acceptate în statele membre ale UE, fără întârzieri nejustificate;b) faptul că dosarul depus la ANM este identic cu cel depus în statul membru de referinţă din UE şi în statele membre interesate din UE pentru procedura descentralizată, dacă este cazul;c) faptul că va informa ANM despre fiecare etapă a procedurii descentralizate.
 + 
Articolul 41Solicitantul va depune declaraţia deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE şi, dacă este necesară, de asemenea, aprobarea deţinătorului părţii confidenţiale a DMF, prezentată în formatul descris în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 42Solicitantul pune la dispoziţia ANM informaţiile privind procedura descentralizată în timp util, în conformitate cu procedura şi termenele descrise în Ghidul pentru bună practică pentru procedura de recunoaştere mutuală, revizuit.
 + 
Articolul 43Procedura de evaluare folosită de ANM în cazul cererilor de autorizare de punere pe piaţă urmând varianta II a procedurii simplificate CADREAC este procedura descrisă în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman.
 + 
Articolul 44ANM va trimite raportul asupra rezultatului procedurii simplificate CADREAC în România, prezentat în formatul descris în anexa nr. 2, la autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE şi o copie a raportului la Secretariatul CADREAC.
 + 
Capitolul VIIIVariaţiile la autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentelor care au fost autorizate prin procedura simplificată CADREAC + 
Articolul 45În conformitate cu art. 19 lit. c), deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă va transmite şi va implementa variaţiile în România în acelaşi mod ca şi în statele membre ale UE.
 + 
Articolul 46Documentele care trebuie depuse la ANM de către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă în vederea notificării sau aprobării variaţiilor sunt următoarele:a) notificarea sau cererea de aprobare a variaţiilor, în formatul specific ANM, prevăzut în Reglementările privind procedura de evaluare a variaţiilor la termenii autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 89/2004, însoţită de datele administrative şi mostrele cerute de ANM conform aceloraşi reglementări;b) scrisoarea de acceptare a variaţiei în cauză, trimisă deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă şi, dacă este cazul, statului membru interesat din UE de către statul membru de referinţă din UE;c) raportul de evaluare actualizat al statului membru de referinţă din UE sau amendamente la raportul de evaluare ori raportul de evaluare a variaţiei, dacă este eliberat;d) documentaţie de susţinere a cererii identică cu cea care este sau a fost depusă în cadrul procedurii descentralizate pentru variaţia respectivă;e) RCP actualizat, în limba engleză, în cazul în care variaţia a determinat modificarea acestuia şi, de asemenea, textul RCP, prospectului şi/sau al etichetei, dacă este cazul, în limba română, cu evidenţierea tuturor propunerilor de modificări comparativ cu versiunea aprobată.
 + 
Capitolul IXReînnoirea autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru medicamentele autorizate în România prin procedura simplificată CADREAC + 
Articolul 47Reînnoirea autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru medicamentele autorizate în România prin procedura simplificată CADREAC se efectuează în conformitate cu prevederile referitoare la reautorizare din Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman.
 + 
Capitolul XIncluderea retrospectivă a medicamentelor aprobate în UE prin procedură descentralizată în procedura comună CADREAC + 
Articolul 48Orice medicament autorizat în România prin procedură naţională, dar care este autorizat în UE prin procedura descentralizată, poate fi armonizat retrospectiv în România cu statutul acestuia în UE prin variaţie/variaţii la autorizaţia de punere pe piaţă existentă, trimisă/trimise de deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi implementată/implementate în România.
 + 
Articolul 49Principiile procedurii şi responsabilităţile părţilor interesate se aplică în acelaşi mod ca şi în cazul iniţierii procedurii simplificate CADREAC pentru acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă de către ANM pentru medicamente de uz uman deja autorizate în statele membre ale UE prin procedura descentralizată.
 + 
Articolul 50Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din România trebuie să consulte ANM în fiecare caz în care intenţionează să utilizeze includerea retrospectivă.
 + 
Articolul 51După consultarea cu ANM menţionată la art. 50, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE informează autoritatea competentă din statul membru de referinţă că medicamentul respectiv va fi armonizat în România cu statutul său din UE, declară că autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE poate pune la dispoziţia ANM orice informaţie privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea medicamentului respectiv şi este de acord cu participarea experţilor sau a observatorilor ANM la sesiunile de facilitare ale MRFG, dacă este cazul.
 + 
Articolul 52Documentele care trebuie depuse la ANM de către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă în vederea includerii retrospective sunt următoarele:a) cererea de autorizare, în formatul specific ANM, prevăzut în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman, însoţită de datele administrative şi mostrele cerute de ANM conform aceloraşi reglementări;b) documentele corespunzătoare menţionate în lista pentru varianta I a procedurii simplificate CADREAC.
 + 
Articolul 53Procedura de evaluare folosită de ANM în cazul cererilor de includere retrospectivă în sistemul comun CADREAC este procedura descrisă în Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman.
 + 
Articolul 54ANM va trimite raportul asupra rezultatului procedurii simplificate CADREAC în România, prezentat în formatul descris în anexa nr. 2, la autoritatea competentă din statul membru de referinţă din UE şi o copie a raportului la Secretariatul CADREAC.
 + 
Articolul 55Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele reglementări.
 + 
Anexa 1la reglementăriAPROBAREpentru accesul la informaţii între autoritatea competentă a statului membrude referinţă din UE şi ANMDenumirea produsului:Nr. procedurii descentralizate (de recunoaştere mutuală):Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE notifică prin prezenta autorităţii competente a statului membru de referinţă din UE depunerea unei cereri de autorizare de punere pe piaţă a următorului medicament la ANM:denumirea medicamentului, forma farmaceutică, concentraţia, mărimea ambalajului/ambalajelor(diferenţele de denumire comercială, dacă este cazul)deţinătorul propus al autorizaţiei de punere pe piaţă în RomâniaDeţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE este de acord ca autoritatea competentă a statului membru de referinţă din UE să pună la dispoziţia ANM orice informaţie privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea medicamentului sus-menţionat. Informaţiile furnizate nu trebuie să fie mai multe decât cele care sunt disponibile statelor membre ale UE. În cazul în care este folosită varianta II a procedurii simplificate CADREAC, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă din statul membru de referinţă din UE este de acord cu participarea experţilor şi a observatorilor ANM la sesiunile de facilitare ale MRFG.–––NOTĂ C.T.C.E.Textul este scris cu litere italiceInformaţiile vor fi folosite de ANM în conformitate cu Reglementările privind autorizarea de punere pe piaţă, supravegherea, publicitatea, etichetarea şi prospectul produselor medicamentoase de uz uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 263/2003.Această aprobare este eliberată la data menţionată mai jos şi este valabilă pe parcursul perioadei în care medicamentul este autorizat în statele membre ale UE şi, respectiv, în România.Data: Semnătura deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţăNumele şi prenumele:Adresa:NOTĂ:Textul cu litere italice trebuie înlocuit cu date specifice pentru fiecare produs.
 + 
Anexa 2la reglementăriRAPORTreferitor la autorizaţia de punere pe piaţă eliberată de ANM pentru medicamentulcare este subiectul procedurii descentralizate în UEANMCătre: Autoritatea competentă a statului membru de referinţă din UEDenumirea produsului în statul membru de referinţă din UE, forma/formele farmaceutică/farmaceutice, concentraţia/concentraţiile relevantă/relevante pentru acest raportDCI sau denumirea comună a substanţei/substanţelor activeNumărul/Numerele procedurii descentralizate pentru medicamentul respectivNumele deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă în statul membru de referinţă din UE–––NOTĂ C.T.C.E.Textul este scris cu litere italice[] Raport privind acceptarea autorizaţiei de punere pe piaţă din cadrul procedurii descentralizate[] Raport privind dezacordul cu autorizaţia de punere pe piaţă din cadrul procedurii descentralizate*)[] Raport privind refuzul variaţiei*)[] Raport privind includerea retrospectivă a medicamentului în baza de date a medicamentelor aprobate conform procedurii simplificate CADREAC[]Cerere către statul membru de referinţă din UEDenumirea produsului în RomâniaNumărul/Numerele autorizaţiei/autorizaţiilor de punere pe piaţă în RomâniaData emiterii deciziei de autorizare de punere pe piaţă în RomâniaNumele deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă în RomâniaForma/Formele farmaceutică/farmaceutice, concentraţia/concentraţiile, mărimea/mărimile de ambalaj autorizată/autorizate în România–––NOTĂ C.T.C.E.Textul este scris cu litere italiceModificările RCP şi prospectului (a se specifică diferenţele, cu excepţia diferenţelor privind denumirea produsului, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, numărul autorizaţiei naţionale de punere pe piaţă)Modificările de etichetare (a se specifică diferenţele, cu excepţia diferenţelor privind denumirea produsului, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, numărul autorizaţiei de punere pe piaţă în România)

     
  Note explicative*):
  Anexe
  Data: Semnătura persoanei responsabile ANM

NOTĂ:Textul cu litere italice trebuie înlocuit cu date specifice pentru fiecare produs. + 
Anexa 3la reglementări

                          CERINŢELE SPECIFICE ALE ANM
Ţara

Dome-
niul de
apli-
care al
proce-
durii
simpli-
ficate
CADREAC

Momen-
tul de-
punerii
cererii

Timpul
net es-
timat
pentru
finali-
zarea
proce-
durii
simpli-
ficate
CADREAC

Limba
în care
trebuie
prezen-
tat
dosarul

Numă-
rul de
copii
care
tre-
buie
depuse

Posibi-
litatea
trans-
mite-
rii
elec-
tronice
a do-
cumen-
taţiei

Nece-
sar de
mostre
şi/
sau
sub-
stanţe

Alte
aspecte
spe-
cifice

Data
imple-
mentă-
rii
proce-
durii
sim-
pli-
ficate
CADREAC

Româ-
nia

Numai
în ca-
zul me-
dica-
mente-
lor de-
puse cu
dosar
complet
pentru
proce-
dura
descen-
trali-
zată în
statele
membre
ale UE
şi tri-
mise la
ANM
pentru
proce-
dura
simpli-
ficată
CADREAC
de ase-
menea
cu do-
sar
complet
şi pen-
tru ex-
tensii-
le lor
de li-
nie (
art. 7
lit. a)
din
prezen-
tele
regle-
mentări
şi pen-
tru ge-
nerice-
le au-
toriza-
te în
UE prin
proce-
dura
descen-
trali-
zată
Vari-
anta I

6 luni

Engleză
română

– o co-
pie:
toată
docu-
menta-
ţia
-două
copii:
rapor-
tul de
evalu-
are ac-
tuali-
zat al
statu-
tului
membru
de re-
ferinţă
din UE,
RCP fi-
nal al
proce-
durii
descen-
trali-
zate,
RCP,
pros-
pectul
şi eti-
cheta-
rea
propuse
în lim-
ba ro-
mână

Este po-
sibilă
transmi-
terea
dosaru-
lui în
format
Pharm-
bridge-
DAMOS,
CD-ROM,
împreună
cu docu-
mentaţia
pe su-
port
hârtie,
cu con-
ţinut
identic;
RCP şi
prospec-
tul (
versiu-
nea fi-
nală
aproba-
tă) în
limba
română,
pe o
dischetă
de 3,5
inch,
folosind
Word
pentru
Windows

2 mos-
tre de
produs
medica-
mentos
prezen-
tate în
ambalaj
secun-
dar
– sub-
stanţa
de re-
ferinţă
(dacă
este
prevă-
zută în
proce-
dura de
testa-
re)

Data
publi-
cării
proce-
durii
comune
CADREAC

––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x