REGLEMENTARE TEHNICĂ din 18 octombrie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 752 din 26 octombrie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 9REFERIRE LAHG 584 15/04/2004
ART. 12REFERIRE LAORDIN 607 09/09/2008
ART. 12REFERIRE LAMETODOLOGIE 09/09/2008
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 53 08/06/2015
ActulREFERIT DENORMĂ 08/06/2015
ActulAPROBAT DEORDIN 231 18/10/2011
ActulCONTINUT DEORDIN 231 18/10/2011

privind cerinţele tehnice generale ale stingătoarelor portabile şi ale stingătoarelor mobile de incendiu şi condiţiile pentru introducerea lor pe piaţă (Anexa nr. 3)



 + 
Capitolul IDomeniu de aplicare şi definiţii + 
Articolul 1Prevederile prezentei reglementări tehnice se aplică stingătoarelor portabile şi stingătoarelor mobile de incendiu care nu au mai fost introduse pe piaţă şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European şi stabilesc cerinţele tehnice generale pentru asigurarea unui înalt nivel de siguranţă, de protecţie a sănătăţii, a mediului şi a consumatorilor.
 + 
Articolul 2Stingătorul portabil de incendiu este stingătorul proiectat să fie purtat şi acţionat cu mâna şi care, în stare de serviciu, are o masă de maximum 20 kg.
 + 
Articolul 3Stingătorul mobil de incendiu este stingătorul proiectat să fie transportat şi acţionat cu mâna şi care are o masă mai mare de 20 kg. Stingătorul mobil de incendiu este montat pe roţi.
 + 
Articolul 4Declaraţia de conformitate este declaraţia făcută de către producător sau furnizor prin care acesta informează, pe propria răspundere, despre faptul că un produs sau un serviciu este conform cu un document tehnic normativ.
 + 
Articolul 5Manualul de utilizare şi întreţinere este documentul ataşat produsului, la fiecare livrare, care trebuie să conţină informaţii cu privire la:a) modalităţi şi instrucţiuni de utilizare;b) periodicitatea pentru inspecţii, întreţinere şi reîncărcarea stingătoarelor;c) date tehnice necesare efectuării service-ului, respectiv montarea şi demontarea corectă a stingătorului, încărcătura nominală, tipul agentului de stingere şi a agentului propulsor, controlul presiunii şi altele asemenea;d) lista pieselor de schimb cu menţionarea codului, descrierea şi materialul acestora;e) lista unităţilor de service;f) fişa tehnică de securitate pentru agentul de stingere, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare;g) alte instrucţiuni importante în opinia producătorului.
 + 
Capitolul IICerinţe tehnice generale, metode de încercare şi analiză + 
Articolul 6(1) Caracteristicile şi performanţele tehnico-tactice impuse stingătoarelor portabile de incendiu sunt cele prevăzute de standardul SR EN 3, cu toate părţile ce îi revin.(2) Pentru stingătoarele mobile de incendiu, caracteristicile şi performanţele tehnico-tactice impuse sunt cele prevăzute de standardul SR EN 1866, cu toate părţile ce îi revin.(3) Cerinţele tehnice generale minime pentru stingătoarele portabile de incendiu se referă la presiunea la temperatura maximă de operare, verificarea masei totale, controlul descărcării, poziţia de operare, ansamblul-furtun, mijloacele de verificare a presiunii pentru stingătoare presurizate permanent, încărcătura nominală, toleranţa de umplere, proiectarea orificiului de umplere, durata de operare – durata minimă, durata de operare – abaterea valorilor măsurate, încărcătura reziduală, începutul descărcării, ciclurile de temperatură, menţinerea gazului propulsor, cerinţele referitoare la componente, forţa de operare pentru stingătoarele cu CO(2), forţa de operare pentru alte tipuri de stingătoare, dispozitivele de siguranţă, filtrul pentru stingătoare, pe bază de apă, furtunul şi sistemul de cuplare pentru stingătoare, altele decât cele cu CO(2), supapa de control a stingătoarelor cu CO(2), supapa de control al descărcării pentru alte tipuri de stingătoare, indicatorul de presiune, pâlnia/furtunul pentru stingătoarele cu CO(2), rezistenţa pâlniei la încărcarea statică, securitatea fixării pâlniei/furtunului, rezistenţa pâlniei la temperatură, rezistenţa la coroziune externă, rezistenţa la coroziune internă, performanţele pe focare clasa A, performanţele pe focare clasa B, identificare şi marcare.(4) Cerinţele tehnice generale minime pentru stingătoarele mobile de incendiu se referă la verificarea masei totale, încărcătura nominală, toleranţa de umplere, durata de operare – abaterea valorilor, încărcătura reziduală, menţinerea gazului propulsor, supapa de control al descărcării, poziţia de operare, ansamblul-furtun, cerinţele referitoare la componente, dispozitivele de control al descărcării, dispozitivele de siguranţă, filtrele pentru stingătoare pe bază de apă, alte cerinţe pentru stingătoare, identificare, marcare, rezistenţa la coroziunea externă şi performanţele pe focare clasa B.
 + 
Articolul 7Materialele utilizate pentru stingătoarele portabile/mobile de incendiu vor avea caracteristici fizice şi mecanice astfel încât acestea să reziste la încercările prevăzute de standardul SR EN 3, cu toate părţile ce îi revin, şi de standardul SR EN 1866, cu toate părţile ce îi revin.
 + 
Articolul 8Metodele de încercare şi analiză pentru stingătoarele portabile/mobile de incendiu sunt cele prevăzute de standardul SR EN 3, cu toate părţile ce îi revin, şi de standardul SR EN 1866, cu toate părţile ce îi revin.
 + 
Articolul 9Stingătoarele portabile şi stingătoarele mobile de incendiu trebuie să respecte şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a echipamentelor sub presiune, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în legislaţia naţională Directiva 97/23/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 mai 1997 de apropiere a legislaţiilor statelor membre referitoare la echipamentele sub presiune.
 + 
Articolul 10Marcarea stingătoarelor portabile şi a stingătoarelor mobile de incendiu se face în limba română, fără a exclude prezentarea şi în alte limbi străine, conform prevederilor standardului SR EN 3, cu toate părţile ce îi revin, şi standardului SR EN 1866, cu toate părţile ce îi revin.
 + 
Articolul 11Orice tip de atenţionare sau instrucţiuni de utilizare trebuie să fie în mod obligatoriu în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi străine.
 + 
Capitolul IIIProcedura pentru evaluarea conformităţii + 
Articolul 12Pentru introducerea pe piaţă a stingătoarelor portabile şi a stingătoarelor mobile de incendiu, producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul şi distribuitorul trebuie să respecte condiţiile prevăzute de Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 607/2008 privind aprobarea Metodologiei de certificare a conformităţii în vederea introducerii pe piaţă a mijloacelor tehnice pentru apărarea împotriva incendiilor.
 + 
Articolul 13(1) Examinarea în vederea eliberării certificatului pentru introducerea pe piaţă a stingătoarelor portabile şi a stingătoarelor mobile de incendiu se face prin evaluarea conformităţii cu prezenta reglementare tehnică.(2) La evaluare se va verifica dacă cerinţele tehnice generale ale stingătoarelor portabile şi ale stingătoarelor mobile de incendiu, cuprinse în prezenta reglementare tehnică, se regăsesc în:a) certificatul de conformitate emis de un organism de certificare acreditat pentru domeniul relevant de activitate de evaluare a conformităţii, care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93;b) declaraţia de conformitate dată de furnizor conform prevederilor standardului SR EN ISO/CEI 17050.(3) În cazul în care produsul nu deţine certificatul de conformitate, la evaluare se va verifica dacă cerinţele tehnice generale ale stingătoarelor portabile şi stingătoarelor mobile de incendiu, cuprinse în prezenta reglementare tehnică, se regăsesc în:a) rapoartele de încercare emise de un laborator acreditat pentru domeniul relevant de activitate, care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008;b) documentaţia tehnică aferentă produsului;c) declaraţia de conformitate dată de furnizor conform prevederilor standardului SR EN ISO/CEI 17050;d) certificatul pentru controlul producţiei în fabrică pentru produsul menţionat în cerere, eliberat de un organism care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008.(4) Pentru producătorul care are implementat un sistem de management al calităţii privind fabricarea produsului este necesară o copie a acestui document, fără a se mai depune certificatul pentru controlul producţiei în fabrică.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 14Termenul de garanţie al stingătoarelor portabile şi al stingătoarelor mobile de incendiu este stabilit de producător.
 + 
Articolul 15Producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul şi distribuitorul trebuie să asigure service-ul, în România, în perioada de garanţie şi postgaranţie.
 + 
Articolul 16(1) Stingătorul portabil/mobil de incendiu este însoţit la livrare de certificatul pentru introducerea pe piaţă, declaraţia de conformitate, manualul de utilizare şi întreţinere, fişa tehnică de securitate a agentului de stingere, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de certificatul de garanţie, redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestor documente şi în alte limbi străine.(2) Certificatul de garanţie trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei, respectiv întreţinere, reparare, înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.
 + 
Articolul 17Producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul şi distribuitorul trebuie să respecte cerinţele tehnice generale impuse de prezenta reglementare tehnică pe baza cărora s-a emis certificatul pentru introducerea pe piaţă.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x