PROTOCOL din 29 martie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 4 octombrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHG 39 16/01/2003
ActulREFERIT DEPROTOCOL 29/10/2002
ART. 5APROBAT DEHG 814 14/09/2000

între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul transmisiunilor



Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Bulgaria, denumite în continuare părţi contractante,dorind să asigure şi sa dezvolte relaţiile de cooperare în domeniul transmisiunilor militare,având la baza principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994,au convenit următoarele: + 
Articolul 1ScopPrezentul protocol se încheie în scopul stabilirii cadrului juridic necesar în vederea realizării condiţiilor tehnice pentru asigurarea legăturilor de transmisiuni şi a cooperării în domeniul transmisiunilor militare, în conformitate cu competentele stipulate în legislaţia statelor părţilor contractante.
 + 
Articolul 2Forme de cooperareCooperarea dintre părţile contractante se va realiza în următoarele forme:a) organizarea, realizarea şi exploatarea unor canale de transmisiuni pentru cooperare în domeniul militar;b) intalniri periodice de lucru ale echipelor de experţi în domeniul transmisiunilor pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;c) schimburi de experienta pe linia pregătirii personalului de specialitate şi a exploatării tehnicii de transmisiuni;d) participarea cu observatori şi/sau cu subunitati la aplicatiile şi la exerciţiile organizate de părţile contractante pe linie de transmisiuni;e) participarea în comun la exercitii pe linie de transmisiuni, organizate în cadrul sau în spiritul PfP, în vederea testarii interoperabilitatii mijloacelor de transmisiuni.
 + 
Articolul 3Tipuri de legături de transmisiuni(1) Între părţile contractante se vor organiza legături prin fir şi prin radio.(2) Legăturile prin fir se vor asigura prin folosirea numerelor de apel ale centralelor telefonice, ale unor posturi telefonice principale, fax şi telex, instalate în ministerele apărării, statele majore generale şi categoriile de forte armate, precum şi prin folosirea unor circuite şi cai telefonice şi telegrafice, secretizate şi/sau nesecretizate, închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.(3) Legăturile radio se vor asigura prin organizarea unor direcţii radio pe unde scurte sau a unor reţele radio pe unde scurte şi ultrascurte.
 + 
Articolul 4Obligaţii privind organizarea, realizarea şi exploatarea legăturilor de transmisiuni(1) Părţile contractante se obliga sa acţioneze pentru asigurarea permanenta şi de calitate superioară a canalelor de transmisiuni organizate, potrivit prevederilor prezentului protocol.(2) Părţile contractante vor asigura condiţiile corespunzătoare pentru exploatarea permanenta a circuitelor şi/sau a căilor închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.(3) Orice problema care ar împiedica exploatarea normală a legăturilor de transmisiuni organizate potrivit prevederilor prezentului protocol va fi comunicată imediat celeilalte părţi contractante.(4) Pe timpul efectuării convorbirilor de serviciu, precum şi a schimbului de informaţii pe canalele de legătură se va folosi limba engleza.(5) Detaliile privind organizarea, realizarea şi exploatarea legăturilor menţionate la art. 3 vor face obiectul unei dispoziţii comune de transmisiuni, stabilită şi actualizată, la nevoie, prin consultări între structurile de specialitate ale părţilor contractante. Dispoziţia comuna de transmisiuni va fi semnată de reprezentanţii autorizaţi şi va fi aprobată de şefii statelor majore generale, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1A care este parte integrantă a prezentului protocol. Datele şi documentele de lucru necesare pentru funcţionarea legăturilor prin fir şi radio se vor asigura şi se vor trimite anual, alternativ, de către fiecare parte contractantă.(6) Dacă este necesar, părţile contractante vor elabora în comun instrucţiuni pentru folosirea canalelor de transmisiuni.
 + 
Articolul 5Protecţia informaţiilor(1) Până la intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind protecţia informaţiilor militare secrete informaţiile secrete schimbate potrivit prezentului protocol vor fi protejate în conformitate cu prevederile art. 5 din Acordul de colaborare dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994.(2) Deciziile privind schimbul informaţiilor militare secrete între părţile contractante vor fi luate de autorităţile de securitate competente, potrivit legislaţiei statelor.(3) Pentru comunicarea informaţiilor militare secrete cu nivelul de clasificare secret de serviciu sau mai înalt vor fi folosite numai canalele de transmisiuni echipate cu mijloace militare de secretizare.
 + 
Articolul 6Aspecte financiareCheltuielile pentru plata circuitelor şi/sau a canalelor telefonice şi telegrafice, închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii, vor fi suportate de părţile contractante, fiecare având obligaţia sa achite contravaloarea prestaţiilor efectuate pe propriul teritoriu naţional.
 + 
Articolul 7Soluţionarea divergentelorOrice divergenţe cu privire la interpretarea sau la aplicarea prevederilor prezentului protocol se vor soluţiona prin consultări între părţile contractante.
 + 
Articolul 8Dispoziţii finale(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări prin care părţile contractante se înştiinţează reciproc în scris ca au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadă de 5 ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de 5 ani. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre părţile contractante după 6 luni de la data primirii de către cealaltă parte contractantă a notificării scrise a unei astfel de intentii.(3) Fiecare parte contractantă poate propune în orice moment amendamente la prezentul protocol. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile primului paragraf al prezentului articol şi vor constitui parte integrantă a prezentului protocol.(4) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului protocol structurile responsabile ale celor două părţi contractante vor elabora şi vor inainta spre aprobare sefilor statelor majore generale dispoziţia comuna de transmisiuni.Semnat la Sofia la 29 martie 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile română, bulgara şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de diferenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.Pentru MinisterulApărării Naţionale din România,Sorin Frunzaverde,ministrul apărării naţionalePentru Ministerul Apărării din Republica Bulgaria,Boiko Noev,ministrul apărării
 + 
Anexa 1A–––SECRET DE SERVICIU(după completare)Exemplarul nr.Aprob AprobŞeful Statului Major General Şeful Statului Major Generaldin Ministerul Apărării al Forţelor Armate BulgareNaţionale al României………………. …………………DISPOZIŢIA COMUNA DE TRANSMISIUNINr. ………. din ………a Statului Major General din Ministerul Apărării Naţionale al României şi a Statului Major General al Forţelor Armate Bulgare pentru aplicarea prevederilor Protocolului dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul transmisiunilorI. Centre de transmisiuni– Centrul de transmisiuni al Ministerului Apărării Naţionale din România, în funcţiune la …….;– Centrul de transmisiuni al Ministerului Apărării din Republica Bulgaria, în funcţiune la …. .II. Organizarea transmisiunilor prin fir1. Pentru nevoile curente (schimbul de informaţii cu caracter nesecret) se folosesc numerele de apel ale echipamentelor de telecomunicaţii, instalate în ministerele apărării, statele majore generale şi categoriile de forte ale armatei, potrivit anexei nr. ……… .2. Pentru transmiterea informaţiilor secrete se folosesc circuitele şi/sau căile telefonice şi telegrafice, închiriate permanent de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii şi echipate cu aparatura de secretizare militară, potrivit anexei nr. ……. .3. Pentru exploatarea canalelor telefonice şi telegrafice secretizate se stabilesc următoarele:a) calea telefonica secretizata, numita convenţional ………., va funcţiona cu aparatura de tipul ………;b) calea telegrafica secretizata, numita convenţional ………, va funcţiona cu aparatura de tipul ………… . Aparatul final va fi de tipul …………, pe coala, cu viteza de lucru de ……. Bauds şi coeficientul total maxim al distorsiunilor de ……..%;c) documentele cu chei se vor asigura şi se vor trimite de către partea ………..;d) schimbarea cheilor se va efectua ………., la ora ………… (locală);e) convorbirile de serviciu între operatorii de la echipamentele de secretizare se vor efectua conform regulilor de folosire a acestora şi cu ajutorul tabelelor de convorbiri, potrivit anexei nr. ……… .III. Organizarea transmisiunilor prin radio1. Pe linia statelor majore generale se organizează o direcţie radio pe unde scurte, denumita convenţional …….. . Pentru exploatarea acestei direcţii se stabilesc următoarele:a) staţiile radio vor fi de tipul ………. şi vor lucra, după programul stabilit, în telegrafie, teleimprimare şi fonie, nesecretizat şi/sau secretizat;b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea …………….;c) pentru secretizarea canalului radio se va folosi aparatura de tipul …………;d) documentele cu chei se vor asigura şi se vor trimite de către partea …………;e) schimbarea cheilor se va efectua ………, la ora ………… (locală);f) convorbirile de serviciu între operatorii de la echipamentele de secretizare se vor efectua conform regulilor de folosire a acestora şi cu ajutorul tabelului de convorbiri, potrivit anexei nr. ……….. .2. Pe linia statelor majore ale aviaţiei şi apărării antiaeriene se organizează:2.1. În scopul activităţilor comune pe aerodromurile stabilite şi pentru acordarea de sprijin aeronavelor militare aflate în dificultate, precum şi pentru operaţiuni de căutare şi salvare se stabilesc următoarele canale de comunicaţii:a) sol-aer …………….;b) mijloace de radionavigatie ……….., dacă sunt convenite.2.2. Semestrial, la apariţia unor modificări sau în cazul schimbării aerodromurilor stabilite mai sus canalele de comunicaţii se vor stabili de comun acord între statele majore ale aviaţiei şi apărării antiaeriene.3. Pe linia statelor majore ale marinei militare se organizează:3.1. O direcţie radio pe unde scurte, denumita convenţional …………. . Pentru funcţionarea acestei direcţii se stabilesc următoarele:a) staţiile radio vor fi de tipul …………. şi vor lucra, potrivit programului stabilit, în telegrafie, teleimprimare şi fonie, nesecretizat;b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea ………….. .3.2. Doua reţele radio pe unde ultrascurte, denumite convenţional ……….., şi ……………, pentru navigaţia maritima (legături uscat-nava şi nava-nava). Pentru funcţionarea acestor reţele se stabilesc următoarele:a) staţiile radio vor fi de tipul …….. şi vor lucra, după programul stabilit, în fonie, nesecretizat, asigurându-se recepţie permanenta;b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea ………. .3.3. Convorbirile de serviciu între operatorii de la staţiile radio se vor efectua potrivit anexei nr. …….. .IV. Prevederi finalePersoanele cu funcţii de conducere din ministerele apărării, din statele majore generale şi categoriile de forte ale armatei, care au dreptul sa utilizeze canalele de transmisiuni realizate, sunt cele menţionate în anexa nr………. .Adresarea apelurilor telefonice, faxurilor, telegramelor şi a radiogramelor este permisă numai cu indicarea denumirii în clar a funcţiei, gradului, numelui şi prenumelui destinatarului.Semnat, Semnat,…………….. ……………..–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x