PROTOCOL din 27 mai 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 25/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 430 din 24 iunie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LADECIZIE 61 24/04/2009
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 10/04/2009
ActulREFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 107
ActulREFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 133
ART. 1REFERIRE LADECIZIE 61 24/04/2009
ART. 1REFERIRE LAPROTOCOL 10/04/2009
ART. 1REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 107
ART. 2REFERIRE LADECIZIE 86 17/04/2006
ART. 2REFERIRE LAHOTARARE 13/04/2006
ART. 2REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 170 14/12/2015
ActulREFERIT DEPROTOCOL 08/12/2015
ActulCONTINUT DEDECIZIE 77 09/06/2009

privind desemnarea colectorului unic al remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe, repartizarea remuneraţiilor colectate către organismele de gestiune colectivă beneficiare şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectivă colector unic



Având în vedere:– Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 61/2009 pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului privind Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datorează remuneraţia compensatorie pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale, precum şi cuantumul acestei remuneraţii;– pct. 3 din metodologia stabilită prin Protocolul încheiat de părţi la data de 10 aprilie 2009;– prevederile art. 107 şi 133 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare;subscrisele:– Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), cu sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sectorul 1, prin director general Ana Achim;– Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, intr. B, et. 3, cam. 50-52, sectorul 1, prin director general Mircea Mureşan;– Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Jules Michelet nr. 15-17, sectorul 1, prin director general Ştefan Gheorghiu;– Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), cu sediul în municipiul Bucureşti, şos. Nicolae Titulescu nr. 88B, sectorul 1, prin preşedinte Dan Popi;– Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFAR-ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, et. 3, cam. 44, sectorul 1, prin director executiv Ionel Udrescu;– Asociaţia pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme din România (ADPFR), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Maria Rosetti nr. 7-9, ap.18, sectorul 2, prin preşedinte Sorinel Chelariu,convin prin prezentul protocol după cum urmează: + 
Articolul 1Remuneraţia compensatorie pentru copia privată reprezentând drepturi patrimoniale de autor şi conexe, datorată de importatorii şi fabricanţii de aparate şi suporturi potrivit dispoziţiilor art. 107 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum este prevăzută şi de metodologia stabilită prin Protocolul din 10 aprilie 2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 316 din 13 mai 2009, prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 61/2009 pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului privind Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datorează remuneraţia compensatorie pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale, precum şi cuantumul acestei remuneraţii, va fi colectată de către Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (denumită în cele ce urmează UPFR), desemnată astfel colector unic al acestei remuneraţii.
 + 
Articolul 2(1) Remuneraţia colectată de UPFR în calitate de colector unic de la importatorii şi fabricanţii de aparate şi suporturi, ce se cuvine şi se repartizează organismelor de gestiune colectivă beneficiare, este cea prevăzută de Hotărârea arbitrală din 13 aprilie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 11 mai 2006 prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 86/2006 pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Hotărârii arbitrale din 13 aprilie 2006 privind stabilirea modalităţii de repartizare între organismele de gestiune colectivă beneficiare a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată colectivă de către organismele colectorilor unici, hotărâre care va fi coroborată cu dispoziţiile art. 107^2 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Din sumele colectate va fi dedus în prealabil comisionul de colectare.(2) În cazul în care pentru un domeniu de creaţie dintre cele prevăzute în hotărârea arbitrală există două sau mai multe organisme de gestiune colectivă care gestionează aceeaşi categorie de drepturi, remuneraţiile vor fi repartizate de UPFR către organismul de gestiune colectivă stabilit colector unic pentru acel domeniu de creaţie, cu excepţia cazului în care organismele de gestiune colectivă din acel domeniu de creaţie comunică colectorului unic un protocol prin care stabilesc ca plata remuneraţiilor să se facă direct organismelor beneficiare şi proporţia repartizării.
 + 
Articolul 3Sumele colectate de UPFR în calitate de unic colector al remuneraţiei pentru copia privată se vor evidenţia într-un cont analitic distinct.
 + 
Articolul 4(1) Înainte de repartizarea sumelor colectate către organismele de gestiune colectivă beneficiare, UPFR va deduce şi va reţine din acestea cheltuielile ce acoperă costurile reale efectuate pentru colectarea remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale.(2) Potrivit prezentului protocol, se consideră cheltuieli reale privind colectarea:a) cheltuielile salariale pentru 3 angajaţi (drepturile salariale la care se adaugă toate contribuţiile aferente diferitelor fonduri bugetare);b) comisioanele bancare;c) costurile funcţionării a două posturi telefonice şi a unui fax (abonament şi convorbiri telefonice);d) consumabile (toner, hârtie etc.);e) cota-parte a cheltuielilor de regie aferente suprafeţei unei camere;f) cheltuieli judiciare şi de executare silită pentru recuperarea remuneraţiilor şi depunerea raportărilor (taxe de timbru, timbru judiciar, onorarii experţi contabili, onorarii avocaţi, onorarii executori judecătoreşti etc.);g) cheltuieli poştale;h) cheltuieli de mentenanţă şi actualizare programe informatice pentru realizarea în format unitar a raportărilor de către utilizatori;i) cheltuieli de deplasare;j) cheltuieli pentru mijloace tehnice necesare (calculatoare, inclusiv programele informatice aferente, imprimante, fax, copiatoare, scaner etc.);k) alte cheltuieli necesare desfăşurării activităţii de colectare a remuneraţiilor datorate de importatorii şi fabricanţii de suporturi şi aparate.
 + 
Articolul 5(1) Repartizarea remuneraţiilor colectate rezultate în urma deducerii costurilor reale de colectare se va efectua lunar de către UPFR, în calitate de colector unic, către organismele de gestiune colectivă beneficiare potrivit art. 2.(2) Repartizarea remuneraţiilor se face trimestrial, până cel târziu la data de 15 a lunii următoare trimestrului în care au fost colectate.
 + 
Articolul 6(1) Cheltuielile reale legate de activitatea de colectare şi repartizare vor fi suportate proporţional cu sumele încasate de toate categoriile de beneficiari şi nu vor putea depăşi 2% din remuneraţia colectată în acel an.(2) Întrucât la data semnării prezentului protocol nu se cunoaşte o dimensiune a sumelor ce vor fi colectate, în cazul în care va fi necesar, UPFR va convoca organismele beneficiare pentru a decide asupra comisionului real de colectare.
 + 
Articolul 7Organismele de gestiune colectivă beneficiare ale remuneraţiilor pot solicita organismului colector unic al remuneraţiilor informaţii cu privire la sumele colectate. Cererea se depune cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data la care se doreşte a fi comunicată informaţia.
 + 
Articolul 8Organismele de gestiune colectivă convin întâlniri trimestriale, la convocarea colectorului unic sau a oricărui organism beneficiar, în cadrul cărora vor fi discutate: evoluţia încasărilor, potenţialul de dezvoltare a numărului de plătitori, situaţia litigiilor, precum şi propuneri şi soluţii la eventuale probleme.
 + 
Articolul 9Organismele de gestiune colectivă se obligă să păstreze confidenţialitatea tuturor informaţiilor primite de la organismul de gestiune colectivă colector unic, organismul de gestiune colectivă ce ar divulga terţilor astfel de informaţii fiind direct răspunzător pentru prejudiciile ce ar fi cauzate şi solicitate de plătitorii de copie privată.
 + 
Articolul 10Drepturile asupra bazelor de date constituite de colectorul unic sunt proprietatea acestuia şi protejate potrivit legii şi nu vor putea fi comunicate către celelalte organisme de gestiune colectivă, utilizate de acestea sau comunicate terţilor decât în condiţiile legii.
 + 
Articolul 11Orice modificare a prezentului protocol este posibilă prin acte adiţionale încheiate între organismele de gestiune colectivă beneficiare, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.*Prezentul protocol s-a încheiat la Bucureşti astăzi, 27 mai 2009, în 7 (şapte) exemplare originale cu forţă probantă egală, din care noi, fiecare parte semnatară, am primit câte un exemplar, iar unul urmează a fi depus la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.UCMR-ADAAna Achim,director generalDACIN SARAMircea Mureşan,director generalUPFAR-ARGOAIonel Udrescu,director executivCREDIDAMŞtefan Gheorghiu,director generalUPFRDan Popi,preşedinteADPFRSorinel Chelariu,preşedinte––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x