PROTOCOL din 26 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARIINr. 4.969 din 6 noiembrie 2001MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 110.049 din 26 februarie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 10 aprilie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 160
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 587 22/12/2003
ActulREFERIT DEORDIN 39 22/01/2003
ActulREGULI SI NORME DE APLICAREORDIN 39 22/01/2003
ActulREGULI SI NORME DE APLICAREMETODOLOGIE 22/01/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 110049 26/02/2002
ActulREFERIT DEORDIN 5158 13/12/2002

privind parteneriatul în organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ preuniversitar şi a formării continue a adulţilor în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic



Ministerul Educaţiei şi Cercetării, reprezentat prin doamna Ecaterina Andronescu, în calitate de ministru, şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, reprezentat prin domnul Ilie Sarbu, în calitate de ministru,de comun acord au convenit la încheierea prezentului protocol, cu următoarele clauze: + 
Capitolul 1Obiectul protocolului + 
Articolul 1Prezentul protocol stabileşte modalităţile de cooperare, precum şi măsurile comune care urmează să fie luate de către părţile semnatare în vederea reabilitării învăţământului agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic, a sporirii gradului de eficienta a procesului de educaţie şi pregătire profesională specifică acestor domenii de învăţământ.
 + 
Capitolul 2Învăţământul preuniversitar din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic + 
Articolul 2Începând cu data înregistrării prezentului protocol la cele doua ministere se instituie regimul de parteneriat în formarea profesională iniţială şi continua în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.Unităţile de învăţământ în cadrul cărora se vor aplica prevederile prezentului protocol vor fi stabilite de comun acord de către părţi.
 + 
Articolul 3Pentru crearea cadrului general al parteneriatului în formarea profesională iniţială şi continua în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic:1. părţile vor face demersurile necesare şi îşi vor comunică reciproc proiectele de acte normative iniţiate, în vederea armonizării legislaţiei interne cu legislaţia Uniunii Europene în domeniul de reglementare al prezentului protocol;2. Ministerul Educaţiei şi Cercetării se consulta cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor cu privire la elaborarea proiectelor de acte normative cu implicaţii în procesul instructiv-educativ din învăţământul preuniversitar din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic;3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor cooperează pentru realizarea programelor de colaborare cu organisme locale, naţionale şi internaţionale, care vizează învăţământul preuniversitar din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic;4. Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nomenclatorul meseriilor şi specializărilor pentru domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic şi promovează proiectul hotărârii Guvernului de aprobare a acestuia.
 + 
Articolul 4În vederea finanţării investiţiilor şi cheltuielilor privind asigurarea şi dezvoltarea bazei materiale a unităţilor şcolare din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic:1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare şi cu sprijinul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, precum şi al consiliilor locale, urmăreşte modernizarea bazei materiale corespunzător nevoilor de dezvoltare socioeconomice locale sau regionale, curriculumului naţional ori curriculumului la dispoziţia şcolii, precum şi modul în care este utilizat terenul agricol în folosinţă;2. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin specialiştii din reţea, sprijină aplicarea strategiei de autofinanţare a unităţilor şcolare din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic prin facilitarea relaţiilor cu agenţii economici, în vederea asigurării materiilor prime, a pieţei de desfacere etc.;3. părţile se angajează sa promoveze adaptarea formării iniţiale în domeniul agricol, agromontan şi de industrie alimentara la nivelul programelor de reforma deja derulate (de exemplu, PHARE VET RO9405), precum şi la nivelul programelor în derulare la nivelul Uniunii Europene (prin proiecte regionale sau internaţionale).
 + 
Articolul 5Pentru perfecţionarea resurselor umane angajate în cadrul unităţilor şcolare nominalizate conform alin. 2 al art. 2:1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu consultarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, organizează, conform art. 160 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, perfecţionarea şi formarea continua a cadrelor didactice de specialitate din învăţământul preuniversitar agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic;2. la unităţile de învăţământ agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic directorul este, de regula, cadru didactic a cărui specialitate coincide cu profilul şcolii;3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu consultarea şi cu sprijinul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, organizează manifestări ştiinţifice privind promovarea elementelor de noutate din domeniul agriculturii.
 + 
Articolul 6Organizarea reţelei de învăţământ agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic se va face avându-se în vedere următoarele:1. reţeaua unităţilor şcolare supuse parteneriatului în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic se stabileşte printr-un ordin comun;2. planul de şcolarizare pentru învăţământul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic se stabileşte de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu consultarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor;3. specialişti din cadrul celor două ministere elaborează un regulament de funcţionare a fermelor şcolare din unităţile şcolare de profil, în concordanta cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 7Referitor la organizarea procesului de învăţământ:1. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în calitate de partener, participa prin specialiştii săi la elaborarea planurilor de învăţământ şi a programelor şcolare din cadrul ariei curriculare "Tehnologii", pentru învăţământul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic;2. la solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor propune membri în comisiile de absolvire a învăţământului profesional şi postliceal, precum şi în comisiile naţionale pentru olimpiadele interdisciplinare şi concursurile pe meserii;3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării colaborează cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor pentru organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor interdisciplinare şi a concursurilor pe meserii.
 + 
Capitolul 3Formarea profesională continua + 
Articolul 8Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, organizează în cadrul unităţilor şcolare de profil cursuri de calificare şi de conversie profesională.
 + 
Articolul 9Ministerul Educaţiei şi Cercetării colaborează cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor pentru elaborarea unor standarde minime pentru furnizorii de formare specifice domeniilor agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
 + 
Articolul 10Ministerul Educaţiei şi Cercetării colaborează cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor pentru punerea în aplicare a strategiei de aderare a României la Uniunea Europeană şi prin stabilirea domeniilor prioritare de formare continua a adulţilor, prin programe finanţate, în cadrul proiectelor regionale sau internaţionale.
 + 
Articolul 11Ministerul Educaţiei şi Cercetării solicita experţi şi/sau colaboratori de la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor în procedurile de autorizare a furnizorilor de formare în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic pentru expertizarea resurselor şi avizare tehnica, pe care îi propune Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
 + 
Articolul 12Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomanda Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor unităţile specializate ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor pentru pregătirea şi perfecţionarea formatorilor din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
 + 
Articolul 13Experţi din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor participa, în colaborare cu Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, la elaborarea metodologiei de autorizare a furnizorilor de formare din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
 + 
Articolul 14Ministerul Educaţiei şi Cercetării colaborează cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor la identificarea nevoilor locale de formare profesională şi promovare socială specifice derulării Planului naţional pentru agricultura şi dezvoltare rurală, precum şi a celorlalte programe comunitare care vizează dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural românesc.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 15Calendarul activităţilor care decurg din aplicarea prezentului protocol, precum şi orice alte măsuri ce urmează să fie luate în vederea aplicării clauzelor se aproba prin ordin comun.La finalul fiecărui an şcolar părţile vor desemna experţi care să evalueze rezultatele colaborării dintre părţi în baza aplicării prevederilor prezentului protocol, experţi care vor formula şi eventuale propuneri cu privire la direcţiile de colaborare ce se impun a fi accentuate în următorul interval.
 + 
Articolul 16Prezentul protocol se aplică până la data intrării în vigoare a legii învăţământului preuniversitar.Clauzele prezentului protocol pot fi modificate de comun acord în conformitate cu modificările apărute prin acte normative care reglementează domeniul de aplicare a acestuia.
 + 
Articolul 17Prezentul protocol va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x