*) TraducereI.Dispozițiile articolului 1 al Convenției sanitar-veterinare încheiate la Nicosia între guvernul Republicii Socialiste România și guvernul Republicii Cipru și ale prezentului protocol se aplică următoarelor animale vii și produse de origine animala:– ecvidee domestice și sălbatice; … – rumegatoare și porcine domestice și sălbatice; … – carnivore domestice și sălbatice; … – rozatoare domestice și sălbatice; … – fazani, potirnichi, porumbei domestici; … – păsări vii; … – pești și icre de peste, broaste, melci; … – carne, organe și măruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina și caprina; … – păsări tăiate, măruntaie de păsări și preparatele lor refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat; … – fulgi, pene, coarne, copite, unghii, mate și par de animal. … Animalele vii și produsele de origine animala, nespecificate în prezentul protocol, rămîn supuse reglementărilor fiecărei părți contractante. ... II.Punctele vamale autorizate pentru controlul sanitar-veterinar al animalelor și produselor specificate în prezentul protocol sînt desemnate de fiecare parte contractantă. … III.Bovideele, indiferent de destinația lor, vor fi însoțite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.Acest certificat poate fi colectiv pentru animalele din aceasta specie destinate macelariei; acestea vor fi identificate cu ajutorul unei mărci la ureche, purtînd primele trei litere ale denumirii tarii de origine și un număr de ordine.Caracteristicile acestei mărci vor fi menționate în certificat, fără sa mai fie necesară precizarea semnalmentelor animalelor. ... IV.Bovinele, ovinele, caprinele și porcinele pentru creștere vor fi însoțite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.Acest certificat poate fi colectiv; el trebuie să redea caracteristicile marcilor, făcute fie prin tatuaj la ureche, fie prin prinderea la ureche a unei plăci, purtînd un număr. ... V.Bovinele, ovinele, caprinele și porcinele pentru macelarie vor fi însoțite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3; acest certificat poate fi colectiv.Aceste animale sînt marcate conform condițiilor prevăzute în paragraful precedent, caracteristicile marcilor fiind reproduse în certificat. ... VI.Rumegatoarele și porcinele sălbatice vor fi însoțite de un certificat sanitar care va atesta ca acestea sînt sanatoase și provin dintr-o localitate care de cel puțin 6 săptămâni este:1.indemna de boli contagioase ale speciei; ... 2.situata la o distanta de peste 20 km de orice focar de febra aftoasa și pesta porcina, ultima condiție fiind necesară numai pentru porcinele sălbatice.Acest certificat nu va putea fi eliberat cu mai mult de 3 zile înainte de expedierea animalelor. ... ... VII.Rozatoarele domestice și sălbatice vor fi însoțite de un certificat sanitar atestant ca sînt sanatoase.Acest certificat va trebui sa precizeze, printre altele:– pentru iepurii de casa: ca provin dintr-o localitate indemna de mixomatoza și de tularemie; … – pentru iepurii salbatici; ca au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puțin 6 luni și imprejurul căreia, pe o raza de 30 km, în aceeași perioadă, nu s-a constatat aceasta boala. … Modelul certificatului figurează în anexa nr. 4.Fiecare iepure salbatic trebuie să aibă marcate la ureche (prin tatuare sau placuta) literele folosite pentru identificarea vehiculelor automobile ale tarii de origine în circulație internationala. ... VIII.(1)Fazanii și potirnichile vor fi însoțite de un certificat eliberat, cu cel mult 3 zile înainte de expedierea lor, de medicul veterinar al tarii exportatoare, care răspunde de carantina pasarilor; acest document este conform modelului specificat în anexa nr. 5.(2)Centrele de depozitare trebuie să fie construite, echipate și supravegheate în asa fel încît să se poată efectua un control sanitar eficace; în special în timpul carantinei, lotul va fi frecvent vizitat de un medic veterinar desemnat oficial de serviciul veterinar central al tarii exportatoare.Fiecare cadavru, în perioada de depozitare a vânatului, va trebui să fie examinat de un laborator specializat sau de la o secție specializată a unui laborator de diagnostic.În cazul cînd la una dintre păsările în carantina se constata o maladie infectioasa sau parazitara cu caracter contagios, în special pseudopesta aviara (boala Newcastle), tot lotul pasarilor de vanat va trebui să fie retras de la export.Medicul veterinar care răspunde de carantina va trebui sa urmărească retragerea de la export a oricărei păsări care prezintă o stare de slabire, chiar ușoară. ... IX.Carnea, organele, grasimile și maruntaiele comestibile, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig, de la solipede domestice și animale domestice din speciile bovina, ovina și porcina, trebuie să fi fost preparate în abatoare sau frigorifere autorizate pentru export. Sînt considerate organe comestibile; creieri, inimi, ficati, spline, limbi, picioare, cozi, rinichi, stomacuri, burti, ghinduri, capete, iar pentru specia porcina și sangele.Sînt considerate măruntaie: intestinele, tendoanele și nervii, pentru toate speciile menționate mai sus, precum și sangele, cu excepția sângelui de porc.Condițiile de autorizare a abatoarelor sînt specificate în anexa nr. 6. Produsele specificate mai sus trebuie să fi fost supuse unui control asigurat de medici veterinari oficiali, potrivit modalităților prevăzute în anexa nr. 7.Animalele de la care s-au obținut aceste produse nu trebuie să fi fost importate dintr-o țara pentru care partea contractantă destinată nu autoriza intrarea animalelor pe teritoriul sau.De asemenea, animalele nu trebuie să fi fost supuse unui tratament cu produse de natura sa afecteze calitatea carnii, ca: tiroostatice, antibiotice, cestrogene, (în alte scopuri decât cele terapeutice) și conservante.Seroasele nu trebuie să prezinte nici o urma de zgirietura sau razuiala, cu excepția acelora necesitate de scoaterea grasimii de prisos și, în acest caz, locul de unde a fost scoasa grasimea trebuie să poarte ștampila inspecției veterinare; nu trebuie să fi efectuat nici un fel de incizie decât aceea necesitata de inspecție; ganglionii limfatici nu trebuie să fi fost ridicati.Ștampila serviciului veterinar al abatorului de origine trebuie să fie conformă prescripțiilor prevăzute în anexa nr. 8, care determina, printre altele, condițiile în care ea trebuie să fie aplicată. Pe toate organele se va aplica ștampila cu cerneala.În afară de aceasta, ștampila va trebui să fie aplicată, cu cerneala, pe o eticheta, fixată în mod vizibil pe ambalaj și pe un duplicat al acesteia, așezat în interiorul ambalajului.Carnea speciilor indicate în prezentul articol trebuie să se prezinte:– pentru porci: în carcase tăiate în jumătăți: totuși, se pot importa separat sferturi, jamboane întregi cu os și spete întregi cu os, precum și bucăți din regiunea dorso-lombara cu os, slanina și piepti, cantarind peste 3 kg: ... – pentru alte specii: în carcase jupuite, întregi sau tăiate în jumătăți sau sferturi: ... Bucățile mai mici decât jumatatile și sferturile și carnea dezosata a animalelor din speciile bovina, ovina, caprina și porcina vor putea fi exportate dacă satisfac, printre altele, condițiile prevăzute în anexa nr. 9.Carnea, organele, grasimile și maruntaiele proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie să fie însoțite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10; pentru cele care provin din speciile bovina, ovina, caprina, porcina, textul acestui document se completează cu o dovadă certificând ca produsele respective au fost obținute de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicție pentru febra aftoasa și, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de porcine. … X.Păsările tăiate, maruntaiele și grasimea lor, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig, trebuie să fi fost preparate în abatoare autorizate, conform normelor indicate în anexa nr. 11. Aceste produse, precum și iepurii domestici, trebuie să fie însoțite de un certificat conform modelului indicat în anexa nr. 11. ... XI.Produsele și grasimele alimentare, altele decât cele prezentate în stare proaspăta, refrigerata, congelata sau conservată prin frig, conservele și preparatele pe bază de carne și de măruntaie și extrasele din carne trebuie să fie însoțite de un certificat sanitar conform modelului indicat în anexa nr. 13.Certificatul trebuie să fie completat cu atestarea ca produsele au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicție pentru febra aftoasa și, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de produse provenite de la porci, pentru următoarele articole:– carnati sau produse de carne similare, măruntaie sau sânge de rumegatoare și porcine; … – alte preparate din carne sau măruntaie, obținute de la rumegatoare și porcine. … Produsele de mai sus, cu excepția intestinelor, vezicilor și stomacurilor, trebuie să fi fost preparate în întreprinderi autorizate pentru export, condițiile de acceptare a acestor întreprinderi fiind indicate în anexa nr. 14. … XII.Vinatul impuscat trebuie să fie însoțit de un certificat conform modelului indicat în anexa nr. 15. ... XIII.Certificatele sanitare prevăzute în prezentul protocol trebuie să fie redactate în limba română și în limba engleza. … XIV.Animalele vii și produsele de origine animala menționate mai sus vor fi respinse de țara importatoare dacă ele nu îndeplinesc condițiile prevăzute în prezentul protocol.Motivul respingerii trebuie să fie menționat pe certificatul sanitar de către inspectorul veterinar al punctului vamal sau al stațiunii veterinare de la frontiera tarii importatoare.În cazul imposibilității de a le returna, animalele vor fi tăiate pe cheltuiala importatorului în abatorul cel mai apropiat de frontieră, desemnat de serviciul veterinar al tarii destinatoare; produsele vor fi distruse în laboratorul de ecarisaj cel mai apropiat, pe cheltuiala importatorului.În toate cazurile, serviciul veterinar central al tarii importatoare va incunostinta prin telegrama, în cel mai scurt timp, serviciul veterinar central al tarii exportatoare, asupra măsurilor pe care le-a luat și împrejurărilor care au impus aceste măsuri. Telegrama va fi confirmată printr-o informare detaliată. … XV.Vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii vor fi curatate și dezinfectate înainte de încărcare și după descărcare. Serviciile veterinare centrale ale părților contractante își vor comunică reciproc regulamentele în vigoare cu privire la dezinfectarea mijloacelor de transport. ... XVI.În caz de epizootie constatată pe teritoriul uneia dintre părțile contractante, cealaltă parte are dreptul sa interzică sau sa limiteze, pe toată durata pericolului de contaminare, importul animalelor și produselor animale, precum și al oricărui fel de produse care pot servi la propagarea contaminarii. … XVII.Prezentul protocol va intra în vigoare la aceeași dată și va rămîne în vigoare pentru aceeași durata ca și convenția sanitar-veterinara menționată la art. 1, dacă nu va fi înlocuit sau modificat de comun acord între părțile contractante la acest protocol. ... Întocmit la Nicosia la 23 iunie 1971, în doua exemplare originale în limba engleza. +
Anexa nr. 1
CERTIFICAT SANITAR
pentru ecvidee destinate creșterii sau de macelarieȚARA EXPORTATOARE…………………………………….MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTERUL AGRICULTURII ȘI RESRUSELOR NATURALE*1)Serviciul veterinar ..............................I.Proveniență animalelorNumele și adresa crescatorului .... (mențiune facultativă) ........Numele și adresa expeditorului ………………………………. ... II.Identificarea animalelorSpeciaCategoria (macelarie, creștere)*1)Vîrsta SexulMărcile și semnalmentele ... III.Mijloace de transportVagon, avion, camion sau vapor ………….(*1-*2)…………… ... IV.Informații sanitareSubsemnatul …………….(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus și examinate astăzi;a)nu prezintă nici un simptom clinic de boala) ... b)au fost ținute în ultimele 6 săptămâni într-o zona indemna de boli contagioase ale speciei și mai ales de durina, anemie infectioasa, encefalomielita ecvina și guturaiul cataral al calului; … c)au stat mai mult de 6 luni, imediat înaintea exportului, într-o regiune indemna de morva de mai mult de 6 luni. ... Sigiliul oficial,Făcut la ............ la.......... …
Semnatura medicului veterinar
.....................................*1) Se va șterge mențiunea inutila.*2) Se va indica: pentru vagoane și camioane: numărul; pentru avioane; numărul zborului; pentru vapoare: numele și întreprinderea maritima.NOTĂ:Prezentul certificat trebuie să se elibereze cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor. +
Anexa nr. 2
CERTIFICAT SANITAR
pentru bovine, ovine, caprine și porcine destinate creșterii ȚARA EXPORTATOARE…………………………………….MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTERUL AGRICULTURII ȘI RESRUSELOR NATURALE*1)Serviciul veterinar ..............................I.Proveniență animalelorNumele și adresa crescatorului ..... (mențiune facultativă) ........Numele și adresa expeditorului ………………………………. ... II.Identificarea animalelorSpeciaCategoria (macelarie, creștere)*1)Vîrsta SexulMărcile auriculare și semnalmente ... III.Mijloace de transportVagon, avion, camion sau vapor ……………. (*1-*2) ………… ... IV.Informații sanitareSubsemnatul …………….(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus și examinate astăzi;a)nu prezintă nici un simptom clinic de boala; ... b)au fost ținute în timpul ultimelor 30 zile într-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei și în special de febra aftoasa, bruceloza, scabie, tuberculoza, trichomozoa și vibroza (numai pentru bovine); de agalaxie contagioasa, febra catarala ovina și variola (numai pentru ovine și caprine) de pesta porcina clasica și africana (numai pentru porci); în această perioadă nu s-a constatat în jurul crescatoriei pe o raza de douăzeci kilometri nici un caz de febra aftoasa, variola (numai pentru ovine și caprine și de pesta (numai pentru porci); … c)au fost supuse la doua serodiagnostice la un interval de 3 săptămâni în vederea cercetării brucelozei; aceste probe au dat rezultat negativ; iar înaintea exportului, într-o regiune indemna de morva de mai mult de 6 luni. ... d)nu au prezentat niciodată simptome clinice de leucoza bovina, în efectivul din care provin nu s-a constatat niciodată nici un caz de leucoza bovina și animalele exportate au fost supuse controlului hematologic pentru leucoza cu rezultat negativ; … e)numai pentru vaci, ca au fost supuse unui examen bacteriologic al laptelui, în vederea cercetării mamitei infectioase, în cursul celor 15 zile care preced exportul; examenul bacteriologic a fost negativ; ... f)au fost vaccinate împotriva febrei aftoase, cu mai mult de 15 zile și nu mai puțin de 5 luni, cu un vaccin controlat oficial, activ contra virusurilor depistate pe teritoriul tarii exportatoare; … g)numai pentru ovine, ca au fost vaccinate împotriva variolei, cu mai mult de 15 zile și cu mai puțin de 4 luni; ... h)numai pentru porci, ca au fost vaccinati împotriva pestei porcine cu un vaccin care nu conține virus viu și împotriva rujetului, cu mai mult de o luna și mai puțin de 6 luni. … ... Făcut la ...................... Sigiliul oficial,
Semnatura medicului veterinar
…………………………………*1) Se va șterge mențiunea inutila.*2) Se va indica: pentru vagoane și camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele și întreprinderea maritima.NOTĂ:Prezentul certificat trebuie să se elibereze cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor. +
Anexa nr. 3
CERTIFICAT-SANITAR
pentru bovine, ovine, caprine și porcine de macelarieȚARA EXPORTATOARE ………………..MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTRUL AGRICULTURII ȘI RESURSELOR NATURALE*1)Serviciul veterinar........................I.Proveniență animalelorNumele și adresa crescatorului .... (mențiune facultativă) .........Numele și adresa expeditorului ………………………………. ... II.Identificarea animalelorSpeciaRasaVîrsta SexulMărcile auriculare ... III.Mijloace de transportVagon, camion, avion sau vapor …….. (*1-*2) ……………….. ... IV.Informații sanitareSubsemnatul ………… (numele)……………………………..Împuternicit oficial de guvernul, certific ca animalele indicate mai sus și examinate astăzi:a)nu prezintă nici un simptom clinic de boala; … b)provin dintr-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei și în special de febra aftoasa și variola (pentru oi) și pesta porcina (pentru porci); în decursul ultimelor 6 săptămâni nu s-a constatat pe o raza de 20 km, în jurul crescatoriei, nici un caz de febra aftoasa; ... c)bovinele în vîrsta de peste 6 luni au fost vaccinate contra febrei aftoase de mai mult de 15 zile și mai puțin de un an cu un vaccin controlat oficial, activ împotriva virusurilor depistate pe teritoriul tarii exportatoare. … ... Făcut la ................ la ...............Sigiliul oficial..........................Semnatura medicului veterinar*1) Se va șterge mențiunea inutila.*2) Se va indica: pentru vagoane și camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele și întreprinderea maritima.NOTAPrezentul certificat trebuie să fie eliberat cu cel mult 3 zile înaintea imbarcarii animalelor. +
Anexa nr. 4
CERTIFICAT-SANITAR
PRIVIND IEPURII DE REPRODUCȚIE ȚARA DE ORIGINE ………………..MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTRUL AGRICULTURII ȘI RESURSELOR NATURALE*1)Serviciu veterinar....................................I.Identificarea animalelorNatura ambalajului ..................................................Numărul coletelor ……………………………………………Caracteristici menționate la ureche și modul de identificare ........Greutatea neta ………………………………. ... II.Destinația produselorDe la ……. (locul de expediție) ………… animalele se expediază la …… (locul de destinație) …………………… cu vagon, camion, avion, vapor: …………………………….(*1-*2)Numele și adresa expeditorului .....................................Numele și adresa destinatarului ……………………………… ... III.Informații sanitareSubsemnatul …………..(numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus și examinate astăzi:a)sînt sanatoase; ... b)au fost prinse într-o localitate indemna de tularemie de cel puțin 6 luni și în jurul căreia, pe o raza de 50 km nu s-a constatat în aceeași perioadă aceasta boala. … ... Făcut la .............la....................Sigiul oficial ………………….
Semnatura medicului veterinar
……………………….*1) Se va șterge mențiunea inutila.*2) Se va indica: pentru vagoane și camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele și întreprinderea maritima. +
Anexa nr. 5
CERTIFICAT PRIVIND FAZANII ȘI POTARNICHILE DE REPRODUCȚIEȚARA DE ORIGINE ................................................MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTRUL AGRICULTURII ȘI RESURSELOR NATURALE*1)Searviciul veterinar …………..I.Identificarea animalelorSpecia animala …………………………………………….Numărul pasarilor .................................................Natura ambalajului …………………………………………Numărul coletelor ................................................. … II.Destinația animalelorDe la ....(locul de expediție)................. animalele se expediază la ............ (locul de destinație)............ cu vagon, camion, avion, vapor :............... (*1-*2) ........................Numele și adresa expeditorului ……………………………….Numele și adresa destinatarului .................................... … III.Informații sanitareSubsemnatul ...........(numele) medic veterinar însărcinat cu supravegherea carantinei pasarilor înainte de exportare, certific ca animalele indicate mai sus și examinate astăzi:a)sînt sanatoase și bine întreținute; … b)au fost prinse într-o zona indemna și situata la o distanta de peste 50 km de orice focar de boala Newcastle și de spirochetoza aviara, în timpul întregului sezon al recoltarii; ... c)au fost ținute în centrul de depozitare minimum 3 săptămâni, din ziua în care întregul lot destinat exportului a intrat în carantina. … ... Făcut la ............. la .............Sigiul oficial
Semnatura medicului veterinar
………………………………*1) Se va șterge mențiunea inutila.*2) Se va indica: pentru și camioane: numărul; pentru avioane; numărul zborului; pentru vapoare; numele și întreprinderea maritima. +
Anexa nr. 6
CONDIȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ ABATOARELE +
Articolul 1Pentru a putea fi autorizate în vederea exportului, abatoarele trebuie să îndeplinească condițiile generale stabilite în prezentul regulament, privind instalațiile, echipamentul, modul de funcționare, regulile de igiena și organizarea serviciului inspecției veterinare. +
Capitolul 1Condiții de instalatie și echipament +
Articolul 2Întreprinderile vizate la articolul 1 al prezentei anexe trebuie să asigure o separare corespunzătoare între sectorul salubru și sectorul insalubru și să fie amenajate în asa fel încît să asigure, de la introducerea în abator a animalului viu și pînă la ieșirea carnii și organelor considerate proprii pentru consumul uman, un mers continuu, fără posibilitatea returnarii și fără incrucisarea sau suprapunerea între animalele vii și carne, ori între carne și subproduse sau resturi. +
Articolul 3Locurile de stabulatie trebuie să fie prevăzute în asa fel încît să permită;– șederea unui număr maxim de animale pentru tăiere în cursul unei zile-munca; … – un repaus satisfăcător al animalelor înainte de tăiere. … +
Articolul 4Sălile de tăiere și de jupuire să fie de dimensiuni suficiente și sa îndeplinească condițiile de mai jos:1.să se rezerve un loc special pentru taierea porcilor; ... 2.locurile de tăiere și de scurgere a sângelui trebuie să fie separate de locurile de jupuire. Pentru vitele mari, dacă diferitele operațiuni care se succed, începînd de la scurgerea sângelui și pînă la terminarea jupuirii, nu se efectuează pe animalul atarnat, operațiunea în vederea jupuirii trebuie să se facă pe scripete metalic. … +
Articolul 5Locurile de golire și de prima spalare a organelor abdominale (stomacuri și intestinele), locurile de folosire a maruntaielor și a intestinelor trebuie să fie izolate de sala de jupuire, însă în apropierea acesteia.Sectorul de prelucrare a maruntaielor și intestinelor poate fi instalat în vecinătatea salilor de tăiere și de jupuire, dar între aceste doua grupuri de localuri trebuie să existe o separare corespunzătoare. +
Articolul 6Instalațiile frigorifice trebuie, în mod obligatoriu, sa cuprindă:1.una sau mai multe camere de răcire care să permită efectuarea acestei operații pe carcase și pe organele tuturor animalelor sacrificate într-o zi de muncă. ... 2.eventual una sau mai multe sali de capacitate suficienta, destinate depozitarii carnii și organelor sub regim de frig, dacă aceste produse vor trebui sa rămînă în întreprindere pentru ziua următoare celei în care s-a efectuat taierea. … +
Articolul 7Fiecare întreprindere trebuie să aibă, printre altele:1.un local de izolare a animalelor vii, bolnave sau suspecte; ... 2.un local amenajat pentru taierea acestor animale; … 3.un local de păstrare la rece a carcaselor și organelor; ... 4.un local destinat reținerii carnii, organelor și maruntaielor confiscate, pînă la predarea lor la ecarisaj (fiecare din locurile arătate mai sus va fi prevăzut cu un sistem de incuietoare cu cheie); … 5.localuri pentru antrepozitarea seului, pieilor, coarnelor și copitelor; ... 6.un loc amenajat și echipat pentru spalarea și dezinfectarea vehiculelor; … 7.vestiare, toalete și lavabouri instalate în număr suficient la ieșirea din WC-uri. ... +
Articolul 8Un local prevăzut cu incuietoare cu cheie, amenajat în mod corespunzător și destul de mare ca suprafața, va trebui să fie rezervat agenților serviciului de inspecție. +
Articolul 9Clădirile trebuie să fie amenajate astfel încît să permită cu usurinta aplicarea regulilor de igiena.Localurile specificate în articolele 4, 5, 6 și 7 (paragrafele 2, 3 și 5) din prezenta anexa trebuie să satisfacă, în special, condițiile de mai jos;1.podelele să fie în mod riguros etanse și nealunecoase, suficient de înclinate și cu o rețea de evacuare adecvată pentru scurgerea lichidelor; … 2.pereții interiori și tavanele să fie tencuite cu un material lavabil; pereții să aibă, pînă la înălțimea de cel puțin doi metri de la sol, o tencuiala rezistenta la putrezire. ... Localurile trebuie să fie, de asemenea prevăzute cu un dispozitiv de protecție împotriva insectelor și rozatoarelor. +
Articolul 10În fiecare întreprindere va trebui sa existe o rețea de apa potabilă sub presiune, excluzandu-se orice rețea de apa potabilă.Aceasta poate fi permisă, totuși, pentru funcționarea aparatelor de producere a frigului, cu condiția sa nu aibă nici o comunicare cu rețeaua de apa potabilă.Posturile de apa sub presiune trebuie să fie instalate în locuri corespunzătoare, în vederea curatirii localurilor, precum și a spalarii carcaselor după jupuire și inspecție.În sălile de tăiere și de jupuire, ca și în localurile de curățire a maruntaielor, trebuie să fie instalate posturi de apa calda.Iluminatul trebuie să se asigure în mod satisfăcător în toate locurile. Sălile în care animalele sînt tăiate și jupuite, carnurile și organele antrepozitate, stocate, prelucrate sau condiționate, trebuie să fie prevăzute cu lumina artificiala avînd aceleași caracteristici ca și lumina zilei.Va trebui să se asigure o aerisire suficienta în toate localurile. Evacuarea aburilor, gazului și fumului trebuie să fie realizată prin dispozitive special amenajate în acest scop. +
Articolul 11Dispozitivele folosite trebuie să fie făcute din materiale inalterabile și sa cuprindă cel puțin:1.recipiente pentru sânge; ... 2.bacuri cu burduf sau alte dispozitive adecvate primirii directe a organelor abdominale ale vitelor mari în momentul evisceratiei; … 3.carlige, platouri și mese care să poată permite efectuarea controlului sanitar al organelor și capatinilor; ... 4.recipiente etanse prevăzute cu capace cu balamale cu închidere imbucata, pentru colectarea resturilor; … 5.bacuri cu dispozitive de zavorare, pentru confiscari; ... 6.un dispozitiv pentru curățirea cu apa fierbinte a materialului folosit la receptionarea și transportarea viscerelor. … 7.lavabouri și posturi de spalare și dezinfecție, instrumente și unelte de lucru și de control, (cutite, fierastraie etc.). ... +
Capitolul 2Reguli de funcționare și igiena +
Articolul 12Animalele care, în momentul efectuării examenului clinic de către veterinarul abatorului, nu sînt considerate sanatoase trebuie să fie marcate în mod deosebit și așezate în grajdul lazaret. Animalele specificate în prezentul articol nu pot fi sacrificate decât în localul de tăiere prevăzut în acest scop în secția sanitară. +
Articolul 13Nu vor putea fi conduse spre locurile de tăiere decât animalele destinate a fi sacrificate imediat: toate celelalte trebuie să rămînă în grajdurile lor.Animalele trebuie să fie sacrificate și prelucrate în locurile care le sînt rezervate în sălile de tăiere, potrivit speciei sau categoriei din care fac parte. +
Articolul 14Sangele va trebui să fie adunat în recipiente prevăzute pentru control.Practica de suflare a carcaselor în scopul de a usura jupuirea pielii, precum și suflarea pulmonilor, este interzisă; în momentul evisceratiei, masa gastro-intestinala va trebui să fie recepționată direct în bacuri cu burduf sau pe o tabla de evisceratie sau pe platouri, după specia animalului și modul de lucru.Curățirea carcaselor cu ajutorul cirpelor este interzisă. Sînt interzise deschiderea și golirea viscerelor (stomacuri sau intestine) în altă parte decât în locurile rezervate special pentru acest scop.Pieile trebuie să fie transportate în depozite speciale cat se poate de repede după jupuire.Resturile trebuie să se depună în recipientele amenajate în acest scop. +
Articolul 15Carnea și organele reținute sau confiscate trebuie să fie transportate cat mai repede în localul destinat sechestrării sau distrugerii lor. Organele cu un volum mic confiscate și resturile trebuie să fie așezate în locurile de confiscare. +
Articolul 16Carcasele considerate bune pentru export trebuie să fie ținute în sali frigorifice, la o temperatura de pînă la 4 grade C, astfel ca temperatura din interiorul carnii sa nu depășească +7 grade C.Organele consumabile ca atare trebuie să fie transportate cat mai repede posibil din sala de jupuire în camera racitor pentru refrigerare. +
Articolul 17Personalul abatorului trebuie să poarte echipament de lucru adecvat, inclusiv o pieptanatura adecvată. Persoanele care au manipulat carnea sau organe insalubre trebuie imediat să-și spele mâinile și bratele și apoi sa și le dezinfecteze. +
Articolul 18Este interzis să se introducă și să se lase sa umble, în curțile și sălile abatoarelor, caini, pisici și păsări de curte.Distrugerea insectelor și rozatoarelor trebuie să se facă sistematica, în asa fel încît salubritatea carnii și organelor sa nu fie afectată. +
Articolul 19Localurile trebuie să fie curatate cat de des posibil și spalate cu multă apa, cel puțin la sfîrșitul zilei de muncă.Dezinfectarea grajdurilor, curților și salilor de producție va trebui să se facă de fiecare data cînd se constata o boala contagioasa. Materialul și instrumentele folosite de funcționarii serviciului de inspecție și de cei angajați pentru taierea și jupuirea animalelor, precum și pentru pregatirile ulterioare, trebuie să fie bine întreținute și curatate cu grija ori de câte ori este necesar.În afară de aceasta, ele trebuie să fie dezinfectate de fiecare data cînd s-au murdarit. +
Capitolul 3Personalul de inspecție +
Articolul 20Numărul de inspectori veterinari și de supraveghetori trebuie să se stabilească ținînd seama de orele de muncă, în asa fel încît controlul veterinar să se poată exercita asupra tuturor animalelor, în condițiile fixate de regulamentul care stabilește condițiile de inspecție sanitară a animalelor, înainte și după tăiere în abatoarele de stat agreate pentru export. (anexa nr. 7) +
Anexa nr. 7
CONDIȚII DE CONTROL SANITAR AL ANIMALELOR ÎNAINTE
ȘI DUPĂ SACRIFICARE ÎN ABATOARELE AUTORIZATE PENTRU EXPORT +
Articolul 1Animalele pentru macelarie și pentru mezeluri, ale căror carne, organe și măruntaie comestibile sînt destinate exportului, nu pot fi sacrificate decât în abatoare autorizate în acest scop.Ele sînt supuse unui control sanitar, înainte și după sacrificare, în condițiile fixate prin prezentul regulament. +
Capitolul 1Prezentarea la controlul sanitar înainte de sacrificare +
Articolul 2Orice animal, înainte de a fi sacrificat, trebuie să fie prezentat la controlul sanitar de către proprietarul sau deținătorul sau. Sacrificarea trebuie să se efectueze chiar în ziua controlului sau a doua zi. În caz contrar, ea trebuie să fie amânate pînă la efectuarea unui nou control.Animalele care prezintă semne de oboseala nu pot fi sacrificate decât după un repaus de cel puțin 12 ore. +
Articolul 3Proprietarul sau deținătorul animalului este obligat sa acorde tot sprijinul și toate înlesnirile necesare efectuării controlului în bune condiții.În caz de refuz din partea sa, controlul nu va fi făcut sau va fi întrerupt și sacrificarea va fi amânată. +
Articolul 4Controlul sanitar înainte de sacrificare nu trebuie să se efectueze decât la lumina zilei sau la o lumina artificiala avînd aceleași caracteristici; el trebuie să se efectueze după metodele examenului clinic și, dacă este cazul, se face observatia termometrica. Controlul veterinar trebuie să se execute asupra:1.stării generale a sănătății și de întreținere și mai ales asupra simptomelor de agitatie, de febra sau de oboseala, consecutive transportului; ... 2.aparatului locomotor; … 3.stării suprafeței corpului și orificiilor naturale; ... 4.aparatului digestiv și mai ales asupra cavitatii bucale și aspectului materiilor fecale; … 5.aparatului respirator și mai ales asupra caracterelor miscarii respiratorii și stării primelor cai de respiratie; ... 6.aparatului cardio-vascular; … 7.aparatului genito-urinar, privind caracterele urinei și în special starea mamelei și a uterului la femele. ... +
Capitolul 2Prezentarea la controlul sanitar după sacrificare +
Articolul 5Pentru toate speciile de animale, eviscerarea trebuie să se facă, fără întîrziere, imediat după sacrificare.Cu excepția porcilor, jupuirea animalelor sacrificate este obligatorie. Porcii nejupuiti trebuie să fie epilati fie prin oparire, fie prin pirlire, fie prin amândouă aceste operații, fie prin orice alt procedeu aprobat de organul competent.Carcasele ecvideelor, bovinelor adulte și porcilor trebuie să fie tăiate în jumătăți prin despicarea longitudinala a coloanei vertebrale. +
Articolul 6Viscerele precum și capul și limba, cînd sînt desprinse de carcasa, trebuie să fie așezate în apropierea acesteia și prevăzute, ca și carcasa respectiva, cu o marca sau un semn distinctiv care să permită recunoașterea apartenentei lor comune la același animal.Rinichii pentru toate speciile, trebuie să rămînă aderenti la carcasa și să fie scoși din invelisul lor. +
Articolul 7Leziunile care pot exista pe carcasa, organe sau măruntaie nu pot fi nici scoase, nici mascate, nici tăiate înainte de prezentarea la control.În afară de cazul în care este vorba de intervenții cerute de serviciul veterinar de control, este interzis, înainte de a se aplică ștampila de salubritate:1.să se scoată orice parte din animalul tăiat sau să se supună la orice fel de tratament, cu excepția tăierii pentru stringerea sângelui pentru intrebuintari alimentare; … 2.să se procedeze la fragmentarea carcasei sau să se scoată organe, mai ales din cele destinate opoterapiei. ... +
Articolul 8Controlul sanitar al animalelor după sacrificare trebuie să se efectueze în condițiile fixate de prezentul capitol.Operațiile de sacrificare și de jupuire a animalelor trebuie să facă obiectul unei permanente supravegheri de către serviciul de control veterinar. +
Articolul 9Serviciul veterinar de control poate face incizii exploratoare la carcasa, organe și măruntaie; el poate cere taierea anumitor piese sau regiuni, dacă aceste operații sînt indispensabile efectuării controlului.Viscerele se supun unui examen vizual, completat prin palpare și, dacă este nevoie, prin incizie.Cercetarea ganglionilor trebuie să comporte totdeauna incizii multiple, făcute după axul cel mare al fiecărui ganglion, în asa fel încît să se poată obține o tăiere în felii cat se poate de subtiri, +
Articolul 10Controlul post-mortem va comporta examenul:a)sângelui, în ce privește atît culoarea cat și capacitatea de coagulare, urmărindu-se depistarea unor elemente străine; ... b)capului, gitului, ganglionilor limfatici-retrofaringieni și submaxilari și amigdalelor, limba fiind scoasa cat mai mult posibil pentru a permite o cercetare amănunțită a gurii și gitlejului; … c)plamanilor, traheei artere, ganglionilor bronhici și mediastinali, traheii și principalelor ramificatii bronhice, care trebuie să fie desfăcute longitudinal, iar plamanul larg incizat în treimea sa posterioară; ... d)pericardului și inimii; … e)diafragmei; ... f)ficatului, vezicii, canalelor biliare și ganglionilor retrohepatici și pancreatici; … g)tubului digestiv, ganglionilor limfatici stomacali și mezenterici; ... h)splinei; … i)rinichilor, ganglionilor lor limfatici și al vezicii; ... j)organelor genitale; … k)mamelelor și ganglionilor lor limfatici; ... l)diferitelor părți ale carcasei și mai ales tesutului conjunctiv. … +
Articolul 11Pentru depistarea tuberculozei la bovine, se va proceda la incizia sistematica a ganglionilor limfatici menționați în articolul precedent.În caz de indoiala, vor fi incizati de asemenea ganglionii cervicali superficiali, axilari, suprasternali, cervicali profunzi, costo-cervicali, poplitari, precrurali, ischiatici, iliaci și lomboaortici.La bovine în vîrsta de peste 6 săptămâni trebuie să se procedeze la:a)depistarea cysticercozei la nivelul limbii și esofagului, după ce acesta a fost degajat de trahee, inima, maseterii externi și interni, a diafragmei, a carei parte musculara va fi separată de seroasa, și a suprafețelor musculare făcute direct vizibile prin taierile sau inciziile efectuate cu prilejul sacrificarii; limba trebuie să fie supusă, pe fața sa interioară, unei incizii longitudinale; o incizie longitudinala se efectuează, de asemenea, pe inima în asa fel încît să se deschidă ventriculele traversand despartitura intraventriculara; aceasta incizie se completează prin doua taieturi efectuate în doua puncte opuse ale auriculelor la vîrf; cel puțin două incizii sînt făcute paralel cu fetele plane ale maxilarului inferior pe muschii maseteri și pteryoidieni interni în asa fel încît să se desfaca pe o latime de o palma doua fisii de muschi suprapusi; ... b)depistarea distomatozei prin incizii efectuate pe fața posterioară a ficatului la nivelul marilor canale biliare și printr-o incizie adanca la baza lobului Sipiegel. … La vaci, uterul trebuie să fie incizat longitudinal și mamelele deschise printr-o incizie lungă și adanca pînă la sinusurile galactofore.La viței, inspectorul trebuie să examineze în special regiunea ombilicala și articulatiile care vor fi incizate în caz de suspiciune de artrita indicată de hipertrofia ganglionului corespunzător sau de deformarea regiunii articulare. +
Articolul 12La ecvidee, trebuie să se procedeze, în special, la depistarea morvei, prin examenul mucoaselor, traheei, laringelui, sinusului nazal și ramificatiilor sale, după despicarea capului în planul median și scoaterea despartiturii nazale. +
Articolul 13La porci, tuberculoza trebuie să fie depistata asa cum s-a arătat pentru bovine la articolul 11 de mai sus. Suprafețele taieturilor făcute pe coloana vertebrala, pe stern și în partea de jos a bazinului vor fi examinate întotdeauna.Trebuie să se procedeze, de asemenea, la depistarea cysticercozei prin explorarea suprafețelor musculare dezgolite în special la nivelul muschilor de pe latul pulpei și al peretelui abdominal, al muschilor diafragmei, al muschilor intercostali, al limbii, laringelui și inimii. +
Articolul 14La ovine și caprine, ficatul trebuie să se examineze la fel ca la bovine.Deschiderea inimii și incizarea ganglionilor limfatici nu trebuie să se facă decât în caz de suspiciune a unei stări patologice. +
Articolul 15Cînd controlul sanitar permite concluzii imediate asupra salubritatii carcasei și organelor și mai ales atunci cînd trebuie luate anumite probe în vederea efectuării unui examen de laborator, animalul sacrificat trebuie să fie reținut timp de cel puțin 24 ore.În acest caz, carcasa, după ce a fost prevăzută cu un sigiliu de plumb pentru identificare, viscerele și maruntaiele se aseaza într-o încăpere specială care permite asigurarea unei bune conservari.Pentru porci, în cazul cercetării pentru depistarea trichinelozei, durata reținerii se reduce la timpul strict necesar pentru examinarea probelor. +
Articolul 16În timpul reținerii se interzice oricui, în afară de inspectorul veterinar, sa ia vreo proba din diferitele părți ale animalelor care au fost reținute. +
Capitolul 3Concluzii la inspecție +
Articolul 17Nu vor putea fi livrate la export decât carnurile, organele și maruntaiele comestibile, care provin de la animalele declarate sanatoase la examenul ante-mortem și constatate la controlul post-mortem indemne de alterare sau leziune.Totuși pot fi amise la export carnurile de animale care prezintă leziuni ale organelor, precis localizate, fără sa fi provocat vreo reactie organică generală.Aceste organe nu vor putea fi însă exportate. +
Anexa nr. 8
ȘTAMPILAREA CĂRNII ȘI ORGANELOR DESTINATE EXPORTULUI +
Articolul 1Carnea și organele destinate exportului, care satisfac dispozițiile regulamentului privitor la condițiile controlului sanitar al animalelor, înainte și după sacrificare în abatoarele agreate pentru export, vor fi marcate cu ștampila indicată la articolul 2 de mai jos. Întrebuințarea oricărei alte mărci de salubritate este interzisă. +
Articolul 2Ștampila folosită în abatoarele române este un sigiliu cu cerneala, de forma ovala, avînd 6,5 centimetri latime și 4,5 centimetri înălțime.Pe sigiliu trebuie să figureze următoarele indicații perfect vizibile:– în partea superioară, cuvântul "ROUMANIE"; ... – în centru, numărul care permite identificarea abatorului agreat; ... – în partea inferioară, indicația "Serviciul veterinar de stat". ... Ștampila folosită în abatoarele ………………… este un sigiliu cu cerneala, de forma………….., care are …………. centimetri latime și ………. centimetri înălțime.Pe sigiliu trebuie să figureze următoarele indicații perfect vizibile:– în partea superioară, cuvântul (denumirea tarii) .............. ... – în centru, numărul care permite identificarea abatorului agreat; ... – în partea inferioară, semnul .................................... ... Caracterele au o înălțime de ……….. milimetri, pentru litere și de …………. pentru cifre. +
Articolul 3Carcasele care cantaresc mai mult de 60 kg trebuie să poarte marca ștampilei cel puțin pe fiecare jumătate de carcasa, în următoarele puncte: fața exterioară a pulpei, solduri, dos, spate, piept și pleura în regiunea sa dorsala.Celelalte carcase trebuie să poarte cel puțin patru mărci, aplicate pe spate și pe fetele exterioare ale membrelor posterioare. +
Articolul 4În cazul exportului carcaselor tăiate în bucăți, fiecare bucata trebuie să fie stampilata. +
Articolul 5Organele, precum și bucățile de slanina jupuite sau nejupuite de sorici, se stampileaza cu cerneala sau cu foc; pentru organe ștampila trebuie să fie aplicată cu cerneala pe doua etichete, una fiind fixată pe ambalaj, iar cealalata fiind pusă în interiorul acestuia.Aceasta eticheta poarta, printre altele, următoarele mențiuni:– numărul de serie, ... – denumirea anatomica a organelor; ... – indicarea speciei animale căreia îi aparțin organele; ... – greutatea neta a unității de ambalaje. ... +
Anexa nr. 9
REGULAMENT
privind carnea dezosata +
Capitolul 1Dispoziții generale +
Articolul 1Dispozițiile prezentului regulament se aplică numai pentru carnea de bovine, caprine, ovine și porcine prezentată în bucăți mari dezosate, în vederea vinzarii en-gros și demi-gros. Aceasta carne nu poate proveni de la animale sacrificate de urgenta pentru caz de boala sau de accident. +
Capitolul 2Condiții de instalare a întreprinderilor +
Articolul 2Întreprinderile, utilizate pentru prepararea și depozitarea carnii indicate în articolul 1 de mai sus, cuprind:– cel puțin o camera de refrigerare; … – o încăpere rezervată pentru prelucrarea carnii; … – eventual o încăpere pentru ambalare, comunicând direct cu prima; … – o încăpere pentru carnea sechestrata, care se închide cu cheia sau recipiente pentru carnea sechestrata, care se inchid cu cheie; … – eventual o camera de congelare; … – vestiare, spalatoare și closete. … Camera de refrigerare este construită potrivit regulilor de specialitate.Temperatura menținută acolo va fi între 00 și + 20 centigrade. Dimensiunile camerei trebuie să fie suficiente pentru a depozita carnea necesară pentru 2 zile de muncă și carnurile prelucrate în întreprindere, în afară de cazul în care ele nu sînt congelate sau conservate. +
Articolul 3Va fi prevăzută o linie aeriană sau orice alt dispozitiv de transport mecanic al carnii, de natura să facă posibila evitarea oricărui contact al acesteia cu solul sau cu pereții.Încăperea în care se prelucreaza și cea în care se ambaleaza vor avea dimensiuni în raport cu importanța operațiilor care trebuie să se efectueze acolo. Ele vor fi în asa fel amenajate încît aceste operații să poată fi realizate cu usurinta și în cele mai bune condiții de igiena alimentara și de securitate pentru muncitori. Aerisirea, ventilarea și iluminarea lor în timpul zilei și al nopții trebuie să fie bine asigurate. În aceste doua încăperi, temperatura nu trebuie să depășească +100 centigrade.Pereții și despartiturile, pînă la o înălțime minima de doi metri de la pardoseala, vor fi imbracate cu materiale rezistente la lovituri, impermeabile, care nu putrezesc, cu o suprafața neteda.Podeaua va fi impermeabila, rezistenta la putrezire și la lovituri, ușor de spălat și cu panta corespunzătoare care să permită scurgerea apelor de spălat spre orificiile prevăzute cu un cos, cu câte un gratar, cu sifon și puse în legătură cu rețeaua generală de evacuare a apelor folosite de întreprindere.Unghiurile de racordare a pereților, între ei și cu pardoseala, vor fi amenajate în ciuburi rotunjite.Întreprinderea va avea instalatie de alimentare cu apa potabilă, în afară de cazul în care este vorba despre apa necesară funcționarii aparatelor pentru producerea frigului. Rețeaua de apa potabilă nu trebuie să comunice cu aceasta instalatie specială, ale carei țevi trebuie să fie vopsite în roșu și care nu trebuie să aprovizioneze încăperile rezervate pentru depozitarea sau prelucrarea carnii. Robinetele de apa trebuie să fie în număr suficient și astfel filetate încît să permită spalarea cu furtunul a pardoselii, a pereților și despartiturilor.În încăperea de prelucrare vor fi instalate aparate sau dispozitive destinate spalarii și dezinfectarii materialului folosit la prelucrarea carnii.Mesele și suprafețele pe care se lucrează vor fi acoperite, pe toată suprafața lor, cu un material rezistent, care nu putrezeste, ușor de spălat și de dezinfectat.În încăperea de prelucrare a carnii vor fi așezate în număr suficient recipiente etanse, sterilizabile, în unghiurile interioare rotunjite, prevăzute cu capace cu inchizatori care se imbuca între ele și inconjurate în exterior cu o bandă vopsita în galben de cel puțin 5 cm latime, pentru a colecta oasele și resturile care provin de la prelucrarea carnii. Ele vor fi rezervate numai acestui scop.După importanța întreprinderii, trebuie să fie instalate unu sau mai multe posturi curente de apa calda curgătoare și aparate corespunzătoare pentru spalatul cu apa calda și dezinfectarea materialului marunt și în special a cutitelor. +
Articolul 4În fiecare încăpere vor fi așezate, în mod corespunzător, termometre inregistratoare sau termometre cu mercur, verificate, în scopul de a permite controlarea cu usurinta a temperaturii în orice moment. +
Articolul 5În întreprinderi vor fi instalate dispozitive în vederea asigurării unei protecții eficace contra rozatoarelor și insectelor. Accesul cainilor și al pisicilor va fi interzis în încăperi.Se vor pune la dispoziția personalului vestiare, spalatoare și WC-uri. WC-urile vor avea hârtie igienica. Ele nu trebuia să aibă în nici un caz comunicare directa cu sălile de prelucrare sau de depozitare a carnii.Spalatoarele vor fi prevăzute cu sapun și cu prosoape care nu pot fi folosite decât o singură dată. +
Capitolul 3Igiena încăperilor, materialului și personalului +
Articolul 6Toate încăperile, precum și materialul, instrumentele și diferitele scule, folosite în întreprindere, vor fi menținute în perfecta stare de curățenie și folosință.Încăperea rezervată prelucrării carnii va fi spalata cel puțin o dată pe zi, după terminarea lucrului, cu una dintre soluțiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare. Același lucru trebuie făcut și mai des, dacă este necesar, pentru mesele, recipientele, uneltele și carligele care vin în contact cu carnea.Mașinile sau părțile de mașini și în general materialele, după demontare, dacă are loc, vor fi curatate și apoi sterilizate fie cu apa fiarta curgătoare, fie cu vapori sub presiune, fie cu una dintre soluțiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare și care nu sînt susceptibile sa altereze carnea. +
Articolul 7Personalul însărcinat cu manipularea carnii este obligat sa păstreze cea mai mare curățenie. Vor fi așezate, în locuri potrivite, anunțuri amintind ca, după folosirea WC-urilor, personalul trebuie să se spele bine pe mâini.În încăperile de prelucrare sau de depozitare a carnii se interzice scuipatul, fumatul și consumarea alimentelor. +
Articolul 8Conducerea întreprinderii va trebui sa pună la dispoziția personalului sau îmbrăcăminte de protecție, inclusiv teci, lavabile, care trebuie să fie purtate în permanenta în timpul lucrului și schimbate ori de câte ori este nevoie.Va trebui să fie asigurată o supraveghere medicală regulată a personalului, în special pentru a se evita orice pericol de contaminare a carnii. +
Capitolul 4Originea, prelucrarea, condiționarea și ambalarea cărnii. +
Articolul 9Pentru prepararea carnii specificate în articolul 1 al prezentei anexe se poate folosi numai carnea provenită de la animalele sacrificate într-un abator agreat pentru export și care poarta ștampila rezervată carnii considerate corespunzătoare pentru export. Ea trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să fie prezentată în carcase, în jumătăți sau în sferturi; ... b)sa fi fost supusă la sfîrșitul operațiunii de sacrificare și menținută pe toată durata depozitarii și transportului la o temperatura mai mica sau egala cu +40 centigrade, temperatura din interior a carnii netrebuind să depășească +70 centigrade. … +
Articolul 10Din momentul introducerii în întreprinderea de preparare destinatara, carnea menționată la articolul 9 al prezentei anexe va fi depozitata în încăperea de refrigerare. Ea nu poate fi în nici un caz introdusă în încăperea de prelucrare fără sa fi fost supusă controlului veterinar. Transportul carnii din încăperea de refrigerare în cea de prelucrare trebuie să se facă întotdeauna cu ajutorul unuia dintre dispozitivele prevăzute în articolul 3 al prezentei anexe nici un fel de carne nu va putea fi introdusă în încăperea de prelucrare dacă temperatura interioară atinge sau depășește +70 centigrade.Nici un fel de carne nu va putea fi introdusă în încăperea de prelucrare dacă temperatura sa interioară atinge sau depășește +7° centigrade. +
Articolul 11Operațiile de dezosare și de transare, efectuate în vederea pregătirii carnii în piese mari, vor fi astfel efectuate încît să se obțină bucăți tăiate pentru comerțul en-gros și demi-gros. +
Articolul 12Transarea și dezosarea se vor executa în asa fel încît să se evite orice murdarire a carnii.Sparturile de oase și cheagurile de sânge vor fi inlaturate.Tesutul conjunctiv intramuscular, vasele sanguine, seroasele și toți ganglionii limfatici ai carcasei trebuie să fie mentinuti aderentii la grupurile musculare prin legăturile lor naturale.Depozitele de grasime enumerate mai jos vor putea face obiectul unei eliminari parțiale: grasimea bazinului și a rinichiului, osînza, grasimea de pe coaste, grasimea inguinala sau perimamară și grasimea de acoperire. +
Articolul 13Oasele, resturile și diferitele deșeuri prin natura lor sau rezultate de la tăiere vor fi strânse, pe măsura ce apar, în recipiente adecvate. +
Articolul 14După transare și dezosare, piesele mari de carne vor fi transportate în încăperea de condiționare sau într-o parte a incaperii de prelucrare rezervată pentru condiționare, cu ajutorul recipientelor sau al unui material automat, în buna stare de întreținere și curățenie.Fiecare piesa mare de carne va fi infasurata într-o foaie de material transparent, incolor, inodor și rezistent la putrezire.Impachetarea carnii dezosate și tăiate în piese mari va urma imediat după operațiile prevăzute în alineatele precedente. +
Articolul 15Fiecare ambalaj va fi format din cel puțin o foaie de material transparent, incolor, inodor, rezistent la putrezire și suficient de mare pentru a asigura o protecție eficace a conținutului sau, contra oricărei murdarii din cursul manipularilor la care se supune în mod normal. Oricare ar fi ambalajul folosit, acesta trebuie să fie suficient de solid. Refolosirea ambalajului va fi permisă numai dacă acestea sînt în perfecta stare de întreținere sau curățenie.Stampilarea pieselor nu se impune decât dacă acestea au o greutate mai mare de 3 kg. Cînd întreprinderea de transare și dezosare este inclusă într-un abator, ștampila folosită este la fel ca cea a abatorului; cînd întreprinderea de transare și dezosare este separată de abator, ștampila folosită este aceea a întreprinderii de transare.Cînd piesele mici (cu o greutate mica de 3 kg) se condiționeaza individual, foaia de condiționare trebuie să poarte în exterior, cu caractere ușor lizibile, următoarele mențiuni:1.firma (denumirea întreprinderii exportatoare); sediul și numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare; ... 2.specia animalului și denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare; … 3.greutatea neta; ... 4.data condiționarii, respectiv luna și ziua. … Piesele mici sau mari trebuie să fie așezate în ambalaje care să poarte vizibil, cu caractere ușor lizibile, următoarele mențiuni:1.firma, sediul și numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare; … 2.specia animalului și denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare; ... 3.greutatea neta; … 4.data ambalarii, pentru carnea în piese mici sau data dezosarii pentru carnea în piese mari. ... În plus, ștampila inspecției veterinare a abatorului (dacă întreprinderea de transare și dezosare face parte din abator) sau a întreprinderii de transare și dezosare (dacă aceasta nu face parte din abator) trebuie să se aplice cu cerneala pe o eticheta fixată pe ambalaj într-o formă vizibila și pe un duplicat așezat în interiorul ambalajului. +
Articolul 16Imediat după ambalare, carnea va fi refrigerata, congelata sau conservată prin frig.Tratamentul prin refrigerare este socotit suficient atunci cînd temperatura în centrul ambalajului nu este superioară:– pentru carnea refrigerata la + 20 centigrade ... – pentru carnea congelata la -100 centigrade ... – pentru carnea conservată prin frig la -180 centigrade ... Aceste temperaturi trebuie să fie constant menținute pe toată durata depozitarii sau stocării carnii înainte de expediție. +
Anexa nr.10
CERTIFICAT SANITAR
pentru carne, organe și măruntaie, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate,
de solipede domestice sau animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina și porcinaȚARA EXPORTATOARE .......................MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ȘI APELORMINISTERUL AGRICULTURII ȘI RESURSELOR NATURALE*1)Serviciul veterinar …………………………….I.Identificarea produselorSpecia animalului de proveniență, ……………………………Felul pieselor ....................................................Natura ambalajului (dacă exista): ……………………………Numărul coletelor .................................................Greutatea neta ……………………………………………. ... II.Proveniență produselorAdresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat (e) ………….