Informatii Document
Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 56 din 24 iunie 1967
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Acte referite de acest act: | |
Acte care fac referire la acest act: | |
privind aplicarea articolului 1 al Convenţiei veterinare încheiate la 13 februarie 1967 între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Franceze
I. Dispoziţiile articolului 1 al Convenţiei veterinare de mai sus şi ale prezentului Protocol se aplică următoarelor animale vii şi produse de origine animala: – ecvidee domestice şi sălbatice; – rumegatoare şi porcine domestice şi sălbatice; – carnivore domestice şi sălbatice; – rozatoare domestice şi sălbatice; – fazani, potirnichi, porumbei domestici; – păsări vii; – peşti şi icre de peste, broaste, melci; – carne, organe şi măruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina, refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat; – preparate pe bază de carne, organe şi măruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina; – păsări tăiate, măruntaie de păsări şi preparatele lor refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat; – fulgi, pene, coarne, copite, unghii. Animalele vii şi produsele de origina animala, nespecificate în prezentul Protocol, rămîn supuse reglementării fiecăreia din Părţile contractante. II. Punctele vamale autorizate pentru controlul sanitar al produselor specificate în Convenţie sînt desemnate de fiecare Parte contractantă. III. Ecvideele, indiferent de destinaţia lor, vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa 1. Acest certificat poate fi colectiv pentru animalele din aceasta specie destinate macelariei; acestea vor fi identificate cu ajutorul unei mărci la ureche, purtind primele trei litere ale denumirii tarii de origine şi un număr de ordine. Caracteristicile acestei mărci vor fi menţinute în certificat, fără sa mai fie necesară precizarea semnalmentelor animalelor. IV. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru creştere vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa 2. Acest certificat poate fi colectiv; el trebuie să redea caracteristicile marcilor, făcute fie prin tatuaj la ureche, fie prin prinderea la ureche a unei plăci, purtind un număr. V. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru macelarie vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa 3; acest certificat poate fi colectiv . Aceste animale sînt marcate conform condiţiilor prevăzute în paragraful precedent, caracteristicile marcilor fiind reproduse în certificat.VI. Rumegatoarele şi porcinele sălbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar atestind ca sînt sanatoase şi provin dintr-o localitate care de cel puţin şase saptamini este: 1. – indemna de boli contagioase ale speciei; 2. – situata la o distanta de peste 20 de km de orice focar de febra aftoasa şi pesta porcina, ultima condiţie fiind necesară numai pentru porcinele sălbatice. Acest certificat nu poate fi eliberat cu mai mult de trei zile înainte de expedierea animalelor. VII. Rozatoarele domestice şi sălbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar atestind ca sînt sanatoase. Acest certificat va trebui sa precizeze, printre altele: – pentru iepurii de casa: ca provin dintr-o localitate indemna de mixomatoza şi de tularemie; – pentru iepurii salbatici: ca au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin şase luni şi imprejurul căreia, pe o raza de 50 de km, în aceeaşi perioadă nu s-a constatat aceasta boala. Modelul certificatului figurează în anexa 4. Fiecare iepure salbatic trebuie să aibă marcate la o ureche (prin tatuare sau placuta) literele folosite pentru identificarea vehiculelor automobile ale tarii de origine în circulaţie internationala. VIII. 1. Fazanii şi potirnichile vor fi însoţite de un certificat eliberat, cu cel mult trei zile înainte de expedierea lor, de medicul veterinar al tarii exportatoare, care răspunde de carantina pasarilor; acest document este conform modelului specificat în anexa 5. 2. Centrele de depozitare trebuie să fie construite, echipate şi supravegheate în asa fel încît să se poată efectua un control sanitar eficace; în special în timpul carantinei lotul va fi frecvent vizitat de un medic veterinar desemnat oficial de serviciul veterinar central al tarii excportatoare. Fiecare cadavru, în perioada de depozitare a vinatului, va trebui să fie examinat de un laborator specializat sau de o secţie specializată a unui laborator de diagnostic. În cazul ca la una din păsările în carantina se constata o maladie infectioasa sau parazitara cu caracter contagios, în special pseudopesta aviara (boala Newcastle), tot lotul pasarilor de vinat va trebui să fie retras de la export. 10% din păsările din centrul de depozitare vor trebui să fie supuse unei luari de singe în vederea analizei anticorpilor pseudopestei aviare (boala Newcastle) cu ajutorul Testului H.I. În caz de reactie pozitiva, se va dispune retragerea de la export a tuturor pasarilor din centrul de depozitare, precum şi oprirea introducerii de păsări în acesta pînă la terminarea operaţiunilor de sacrificare şi dezinfectare. Medicul veterinar care răspunde de carantina va trebui sa urmărească retragerea de la export a oricărei păsări care prezintă o stare de slabire, chiar uşoară. IX. Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele comestibile, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig de la solipede domestice şi animale domestice din speciile bovina, caprina, ovina şi porcina, trebuie să fi fost preparate în abatoare autorizate pentru export. Organele comestibile constau din următoarele: creieri, inimi, ficati, picioare, cozi, rinichi, ghinduri, capete, iar pentru specia porcina şi din singe. Maruntaiele cuprind: intestinele, tendoanele şi nervii, pentru toate speciile menţionate mai sus, precum şi single, cu excepţia singelui de porc. Condiţiile de autorizare a abatoarelor sînt specificate în anexa 6. Produsele specificate mai sus trebuie să fi fost supuse unui control asigurat de medici veterinari oficiali, potrivit modalităţilor prevăzute în anexa 7. Animalele de la care s-au obţinut aceste produse nu trebuie să fi fost importate dintr-o ţara pentru care Partea contractantă destinatara nu autoriza intrarea animalelor pe teritoriul sau. De asemenea, animalele nu trebuie să fi fost supuse unui tratament cu produse de natura sa afecteze calitatea carnii, ca: tireostatice, antibiotice, oestrogene (în alte scopuri decît cele terapeutice) şi conservante. Seroasele nu trebuie să prezinte nici o urma de zgirietura sau razuiala, cu excepţia acelora necesitate de scoaterea grasimii de prisos şi, în acest caz, locul de unde a fost scoasa grasimea trebuie să poarte ştampila inspecţiei veterinare; nu trebuie să se fi efectuat nici un fel de incizie decât aceea necesitata de inspecţie; ganglionii limfatici nu trebuie să fi fost ridicati. Ştampila serviciului veterinar al abatorului de origine trebuie să fie conformă prescripţiilor prevăzute în anexa 8, care determina, între altele, condiţiile în care ea trebuie să fie aplicată. Cu excepţia limbilor şi inimilor animalelor din speciile ovina şi caprina, capetele, limbile, inimile, plămînii şi ficatii tuturor speciilor vor trebui să fie marcate cu cerneala sau cu foc. În afară de aceasta, pe toate organele, ştampila va trebui să fie aplicată cu cerneala pe o eticheta, fixată în mod vizibil pe ambalaj şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului. Carnea speciilor indicate în prezentul articol trebuie să prezinte: – pentru porci: în carcase tăiate în jumătăţi; totuşi se pot importa separat sferturi, jamboane întregi cu os şi spete întregi cu os, precum şi bucăţi din regiunea dorso-lombara cu os, slanina şi piepti cintarind peste 3 kg; – pentru alte specii: în carcase jupuite, întregi sau tăiate în jumătăţi sau sferturi. Bucăţile mai mici decît jumatatile şi sferturile şi carnea dezosata a animalelor din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina vor putea fi exportate dacă satisfac, între altele, condiţiile prevăzute în anexa 9. Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie să fie însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa 10; pentru cele care provin din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina, textul acestui document se completează cu o dovadă certificind ca produsele respective au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicţie pentru cauza de febra aftoasa şi, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de porcine. X. Păsările tăiate, maruntaiele şi grasimea lor, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie să fi fost preparate în abatoare autorizate, conform normelor indicate în anexa 11. Aceste produse, precum şi iepurii domestici, trebuie să fie însoţite de un certificat conform modelului indicat în anexa 12. XI. Produsele şi grasimile alimentare, altele decît cele prezentate în stare proaspăta, refrigerata, congelata sau conservată prin frig, conservele şi preparatele pe bază de carne şi măruntaie şi extrasele din carne trebuie să fie însoţite de un certificat sanitar, conform modelului indicat în anexa 13.Certificatul trebuie să fie completat cu atestarea ca produsele au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicţie pentru cauza de febra aftoasa şi, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de produse provenite de la porci, pentru următoarele articole: – cirnati sau produse de carne similare, măruntaie sau singe de rumegatoare sau porcine; – alte preparate din carne sau măruntaie, obţinute de la rumegatoare şi porcine.Produsele de mai sus, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor, trebuie să fi fost preparate în întreprinderi autorizate pentru export, condiţiile de acceptare a acestor întreprinderi fiind indicate în anexa 14. XII. Vinatul impuscat trebuie să fie însoţit de un certificat conform modelului indicat în anexa 15. XIII. Certificatele sanitare prevăzute în prezentul Protocol trebuie să fie redactate în limba română şi în limba franceza. XIV. Animalele vii şi produsele de origine animala menţionate mai sus vor fi respinse de ţara importatoare dacă ele nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul Protocol. Motivul respingerii trebuie să fie menţionat pe certificatul sanitar de către inspectorul veterinar al punctului vamal sau al staţiunii veterinare de la frontiera tarii importatoare. În cazul imposibilităţii de a le returna, animalele vor fi tăiate pe cheltuiala importatorului în abatorul cel mai apropiat de frontieră, desemnat de serviciul veterinar al tarii destinatare; produsele vor fi distruse în laboratorul de ecarisaj cel mai apropiat, pe cheltuiala importatorului. În toate cazurile, serviciul veterinar central al tarii importatoare va incunostinta prin telegrama, în cel mai scurt timp, serviciul veterinar central al tarii exportatoare, asupra măsurilor pe care le-a luat şi împrejurărilor care au impus aceste măsuri. Telegrama va fi confirmată într-o informare detaliată. XV. Vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii vor fi curatate şi dezinfectate, înainte de încărcare şi după descărcare. Serviciile veterinare centrale ale Părţilor contractante îşi vor comunică reciproc regulamentele în vigoare cu privire la dezinfectarea mijloacelor de transport.XVI. În caz de epizootie constatată pe teritoriul uneia din părţile contractante, cealaltă Parte are dreptul sa interzică sau sa limiteze, pe toată durata pericolului de contaminare, importul animalelor şi produselor animale, precum şi al oricărui fel de produse care pot servi la propagarea contaminarii. ––––