PROTOCOL din 10 martie 1988

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 2 din 12 ianuarie 1993
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONVENTIE 10/03/1988
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DERECTIFICARE 267 10/07/2018
ActulREFERIT DELEGE 411 09/11/2006
ActulREFERIT DECONVENTIE 16/05/2005
ActulREFERIT DELEGE 366 15/09/2004
ActulREFERIT DEPROTOCOL 15/05/2003
ActulREFERIT DELEGE 623 19/11/2002
ActulREFERIT DECONVENTIE 09/12/1999
ActulREFERIT DEHG 80 15/03/1997
ActulREFERIT DEACORD 15/10/1996
ActulREFERIT DELEGE 123 22/12/1992

pentru reprimarea actelor ilicite împotriva siguranţei platformelor fixe situate pe platoul continental*)



Notă *) Traducere.Statele părţi la prezentul protocol,fiind părţi la Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite împotriva siguranţei navigaţiei maritime,recunoscind ca motivele pentru care convenţia a fost elaborata se aplică, deopotrivă, platformelor fixe situate pe platoul continental,ţinînd seama de dispoziţiile numitei convenţii,afirmind ca problemele care nu sînt reglementate prin prezentul protocol vor continua să fie guvernate de regulile şi principiile dreptului internaţional general,au convenit precum urmează: + 
Articolul 11. Dispoziţiile art. 5 şi 7 şi cele ale art. 10 la 16 din Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite împotriva siguranţei navigaţiei maritime (denumita în continuare convenţia), se aplică deopotrivă, mutatis mutandis, infracţiunilor prevăzute la art. 2 al prezentului protocol, cînd aceste infracţiuni sînt săvîrşite la bord sau împotriva platformelor fixe situate pe platoul continental.2. În cazurile în care prezentul protocol nu este aplicabil potrivit paragrafului 1, dispoziţiile sale sînt totuşi aplicabile dacă autorul sau autorul prezumat al infracţiunii este descoperit pe teritoriul unui stat parte, altul decît statul în ale cărui ape interioare sau în marea teritorială a căruia platforma fixa este situata.3. În înţelesul prezentului protocol platforma fixa desemnează o insula artificiala, o instalatie sau o lucrare ataşată permanent de fundul marii în vederea explorării sau exploatării resurselor sau pentru alte scopuri economice.
 + 
Articolul 21. Săvîrşeşte o infracţiune orice persoană care în mod ilicit şi intentionat:a) pune stapinire pe o platforma fixa sau exercita controlul asupra acesteia prin violenta ori ameninţare cu violenta; saub) săvîrşeşte un act de violenta împotriva unei persoane aflate la bordul unei platforme fixe, dacă acest act este de natura sa compromita siguranţa platformei; sauc) distruge o platforma fixa sau îi cauzează daune de natura sa compromita securitatea sa; saud) plaseaza sau pune să se plaseze pe o platforma fixa, prin orice mijloc ar fi, un dispozitiv sau o substanţa apta sa distruga platforma fixa sau de natura sa compromita siguranţa sa; saue) raneste sau ucide orice persoană, cînd aceste fapte prezintă o legătură de conexitate cu una dintre infracţiunile prevăzute la alin. a)-d) fie ca aceasta a fost comisă, fie ca a fost tentativa.2. Săvîrşeşte, de asemenea, o infracţiune orice persoană care:a) incearca sa comita una dintre infracţiunile prevăzute la paragraful 1; saub) instiga o altă persoană sa comita una dintre aceste infracţiuni, dacă infracţiunea este efectiv comisă, sau este în orice mod complicele persoanei care săvîrşeşte o asemenea infracţiune; sauc) ameninta sa comita oricare dintre infracţiunile prevăzute la alin. b) şi c) ale paragrafului 1, dacă aceasta ameninţare este de natura sa compromita siguranţa platformei fixe, ameninţarea menţionată fiind sau nu legată, potrivit legislaţiei naţionale, de o condiţie vizind a constringe o persoană fizica sau juridică sa îndeplinească sau să se abţină sa îndeplinească un act oarecare.
 + 
Articolul 31. Orice stat parte ia măsurile necesare stabilirii competentei sale urmărind atribuirea jurisdicţiei asupra infracţiunilor prevăzute la art. 2 cînd infracţiunea este săvîrşită:a) împotriva sau la bordul unei platforme fixe cînd ea se afla pe platoul continental al acestui stat; sau b) de către un cetăţean al acestui stat.2. Un stat parte poate, de asemenea, să-şi stabilească competenţa urmărind atribuirea jurisdicţiei asupra oricăreia dintre aceste infracţiuni:a) cînd este comisă de o persoană apatridă cu reşedinţa obişnuită în acest stat;b) cînd, în cursul săvîrşirii sale, un cetăţean al acestui stat este reţinut, amenintat, rănit ori ucis; sauc) cînd ea este comisă în scopul constringerii acestui stat de a îndeplini un act oarecare sau să se abţină.3. Orice stat parte care şi-a stabilit competenţa pentru cazurile vizate la paragraful 2 notifica aceasta Secretarului general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumit în continuare secretarul general). Dacă numitul stat, ulterior, abroga aceasta legislaţie, el notifica aceasta secretarului general.4. Orice stat parte ia măsurile necesare pentru a-şi stabili competenţa, urmărind atribuirea jurisdicţiei asupra infracţiunilor prevăzute la art. 2, în cazurile în care autorul prezumat al infracţiunii se afla pe teritoriul sau şi nu-l extrădează unuia dintre statele părţi care şi-au stabilit competenţa în conformitate cu paragrafele 1 şi 2 ale prezentului articol.5. Prezentul protocol nu inlatura nici o competenţa penală exercitată în conformitate cu legislaţia naţionala.
 + 
Articolul 4Nici o dispoziţie a prezentului protocol nu afectează în vreun fel regulile dreptului internaţional privitoare la platformele fixe situate pe platoul continental.
 + 
Articolul 51. Prezentul protocol este deschis la 10 martie 1988 la Roma şi, de la 14 martie 1988 la 9 martie 1989, la sediul Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumita în continuare organizaţia), semnării de către oricare stat care a semnat convenţia. El rămîne apoi deschis aderării.2. Statele îşi pot exprima consimţămîntul de a fi legate de prezentul protocol prin:a) semnarea fără rezerve cît priveşte ratificarea, acceptarea sau aprobarea; saub) semnarea sub rezerva ratificării, acceptării sau aprobării, urmată de notificare, de acceptare sau de aprobare; sauc) aderare.3. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea se efectuează prin depunerea unui instrument în acest scop la secretarul general.4. Numai un stat care a semnat convenţia fără rezerva cu privire la ratificare, acceptare sau aprobare sau care a ratificat, acceptat, aprobat convenţia sau a aderat la ea poate deveni parte la prezentul protocol.
 + 
Articolul 61. Prezentul protocol intră în vigoare nouăzeci de zile socotite de la data la care trei state fie ca au semnat protocolul, fără rezerva, privitor la ratificare, acceptare sau aprobare, fie ca au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare. Totuşi, prezentul protocol nu poate intră în vigoare mai înaintea intrării în vigoare a convenţiei.2. Pentru un stat care depune un instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare a prezentului protocol sau de aderare la acesta după ce condiţiile guvernind intrarea sa în vigoare au fost îndeplinite, ratificarea, acceptarea sau aderarea produce efect la nouăzeci de zile după data depunerii.
 + 
Articolul 71. Prezentul protocol poate fi denunţat de către oricare dintre statele părţi în orice moment după expirarea unei perioade de un an, socotită de la data la care prezentul protocol intră în vigoare faţă de acest stat.2. Denunţarea se efectuează prin depunerea unui instrument de denunţare la secretarul general.3. Denunţarea produce efect la un an după data la care secretarul general a primit instrumentul de denunţare sau la expirarea oricărui termen mai lung denunţat în acest instrument.4. O denunţare a convenţiei de către un stat parte este considerată ca denunţare a prezentului protocol de către aceasta parte.
 + 
Articolul 81. O conferinţa poate fi convocată de către organizaţie în vederea revizuirii sau modificării prezentului protocol.2. Secretarul general convoacă o conferinţa a statelor părţi la prezentul protocol spre a revizui sau modifica protocolul, la cererea unei treimi din statele părţi sau a cinci state părţi, dacă aceasta din urma cifra este mai ridicată.3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare depus după data intrării în vigoare a unui amendament la prezentul protocol este considerat a se aplică protocolului astfel modificat.
 + 
Articolul 91. Prezentul protocol este depus la secretarul general.2. Secretarul general:a) informează toate statele care au semnat prezentul protocol sau au aderat la el, precum şi pe toţi membrii organizaţiei despre:(i) orice noua semnatura sau orice depunere a unui nou instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum şi despre data lor;(îi) data intrării în vigoare a prezentului protocol;(iii) depunerea oricărui instrument de denunţare a prezentului protocol, precum şi despre data la care a fost primit şi despre data la care denunţarea produce efect;(iv) primirea oricărei declaraţii sau notificări făcute în puterea prezentului protocol sau a convenţiei, privind prezentul protocol;b) transmite copii certificate conforme ale prezentului protocol tuturor statelor care l-au semnat sau au aderat.3. Imediat după intrarea în vigoare a prezentului protocol, o copie certificată conformă este transmisă de către depozitar secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite spre a fi înregistrată şi publicată potrivit art. 102 al Cartei Naţiunilor Unite.
 + 
Articolul 10Prezentul protocol este întocmit într-un singur exemplar original în limbile engleza, arabă, chineza, spaniola, franceza şi rusa, fiecare text fiind deopotrivă autentic.Drept pentru care subsemnaţii, autorizaţi în modul cuvenit de către guvernele lor respective, au semnat prezentul protocol.Făcut la Roma, astăzi zece martie una mie noua sute optzeci şi opt.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x