PROTOCOL DE COOPERARE din 13 martie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 21 septembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 2351 30/12/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAACORD 25/06/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 2351 30/12/2010
ActulAPROBAT DEHG 966 22/08/2007
ActulCONTINUT DEHG 966 22/08/2007

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru în domeniul cercetării şi dezvoltării



Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru (denumite în continuare părţi contractante), în baza Acordului privind cooperarea economică, industrială şi tehnică dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru, semnat la 25 iunie 1993,recunoscând importanţa cercetării şi dezvoltării în creşterea economiilor lor naţionale şi în îmbunătăţirea standardelor socioeconomice de trai,dorind să întărească şi să dezvolte cooperarea ştiinţifică şi tehnologică pe baza egalităţii şi avantajului reciproc,au convenit cele ce urmează: + 
Articolul 1Cooperare în domeniul cercetării şi dezvoltăriiPărţile contractante vor sprijini şi vor dezvolta cooperarea în domeniul cercetării şi dezvoltării între cele două state, pe baza egalităţii şi avantajului reciproc, conform prevederilor prezentului protocol, legislaţiei şi reglementărilor existente în fiecare stat.
 + 
Articolul 2Înfiinţarea unei comisii mixte1. În scopul aplicării prevederilor prezentului protocol, se înfiinţează o comisie mixtă formată din reprezentanţi desemnaţi de către cele două părţi contractante (denumită în continuare Comisie mixtă).2. Sarcinile Comisiei mixte vor fi următoarele:– identificarea domeniilor de cooperare pe baza informaţiilor primite din partea instituţiilor din fiecare ţară şi pe baza politicilor naţionale în domeniu;– crearea condiţiilor favorabile pentru punerea în aplicare a prezentului protocol;– facilitarea şi sprijinirea realizării programelor şi proiectelor comune;– examinarea progresului activităţilor legate de prezentul protocol;– realizarea de schimburi de opinii privind perspectivele comune ale cooperării bilaterale în domeniul cercetării şi dezvoltării, precum şi examinarea de noi propuneri pentru dezvoltarea cooperării.3. Comisia mixtă se va întruni cel puţin la fiecare 2 ani sau oricând se consideră necesar, alternativ în România şi Republica Cipru, şi va încheia protocoale ce vor conţine evaluarea activităţilor trecute şi prezente şi vor identifica domenii viitoare de cooperare, precum şi lista proiectelor comun acceptate de cooperare în urma evaluării propunerilor primite.4. Comisia mixtă poate să-şi stabilească propriile reguli de procedură.
 + 
Articolul 3Lansarea Programului comun de cooperare în domeniul cercetării1. Părţile contractante vor lansa un program comun de cooperare în domeniul cercetării, invitând organizaţii de cercetare-dezvoltare, universităţi, organizaţii publice şi private şi întreprinderi din cele două ţări, denumite în continuare parteneri de cooperare, pentru a depune propuneri de proiecte în ariile tematice specificate în Programul comun de cooperare în domeniul cercetării.2. Principalul scop al Programului va fi implementarea proiectelor de cercetare şi dezvoltare, inclusiv prin schimburi de rezultate şi de oameni de ştiinţă, cercetători şi tehnicieni. Programul poate include, de asemenea, organizarea şi participarea la întâlniri, conferinţe, simpozioane şi workshopuri.3. Condiţiile de finanţare care vor guverna Programul comun de cooperare în domeniul cercetării vor fi incluse în Apelul pentru propuneri.
 + 
Articolul 4Prevederi financiareFiecare parte va acoperi cheltuielile privind călătoria, cazarea şi subzistenţa sau diurna oamenilor de ştiinţă, cercetătorilor şi experţilor proprii. Partea română va acoperi costurile menţionate în conformitate cu reglementările naţionale.
 + 
Articolul 5Exploatarea rezultatelor cercetării1. Rezultatele ştiinţifice şi tehnologice, precum şi alte informaţii ce derivă din cooperarea în cadrul Programului comun de cooperare în domeniul cercetării vor fi publicate sau exploatate comercial cu consimţământul celor 2 parteneri de cooperare şi în conformitate cu convenţiile internaţionale ale părţilor contractante din domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală.2. Oamenii de ştiinţă, cercetătorii, experţii şi instituţii din state terţe sau din cadrul organizaţiilor internaţionale pot fi invitaţi, cu consimţământul celor 2 parteneri de cooperare, pentru a participa la proiectele şi programele care se desfăşoară în cadrul prezentului protocol. Cheltuielile unei astfel de participări vor fi suportate de către terţa parte numai dacă cele două părţi care colaborează nu au convenit altfel în scris.
 + 
Articolul 6Cooperarea în cadrul programelor europene de cercetarePărţile contractante vor promova cooperarea oamenilor de ştiinţă, a cercetătorilor şi a experţilor în cadrul programelor europene de cercetare.
 + 
Articolul 7Implementarea protocoluluiActivităţile descrise în cadrul prezentului protocol vor fi implementate de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România şi de către Fundaţia de Promovare a Cercetării din Republica Cipru.
 + 
Articolul 8Verificarea implementării protocolului1. Orice diferende legate de interpretarea şi implementarea prezentului protocol vor fi soluţionate prin consultări în cadrul Comisiei mixte sau între părţile contractante.2. Fiecare parte contractantă, în conformitate cu legislaţia şi reglementările naţionale, va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea celor mai bune condiţii de implementare a prezentului protocol.
 + 
Articolul 9Mobilitatea personalului şi a echipamentelor1. În ceea ce priveşte activităţile comune de cooperare în cadrul prezentului protocol, fiecare parte contractantă va lua, în conformitate cu obligaţiile internaţionale, cu legile şi reglementările naţionale, în special cele legate de integrarea economică, uniunea vamală şi alte chestiuni economice, toate măsurile naţionale necesare în vederea facilitării intrării şi ieşirii persoanelor şi echipamentelor celeilalte părţi contractante din cadrul proiectelor din prezentul protocol.2. Cercetătorii care realizează vizite în cadrul prezentului protocol trebuie să deţină asigurare medicală pe perioada şederii în ţara de primire.
 + 
Articolul 10Obligaţii din cadrul altor protocoale/tratatePrevederile prezentului protocol nu vor afecta valabilitatea sau execuţia obligaţiilor asumate de părţile contractante în cadrul altor tratate internaţionale, inclusiv a celor din cadrul Uniunii Europene.
 + 
Articolul 11Intrarea în vigoare a protocolului1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări prin care părţile contractante îşi comunică faptul că au fost îndeplinite toate procedurile interne necesare ca prezentul protocol să între în vigoare.2. Prezentul protocol va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 5 ani şi va fi reînnoit în mod automat pentru perioade succesive de 5 ani, dacă niciuna dintre părţile contractante nu va notifica în scris intenţia sa de a denunţa prezentul protocol. Încetarea valabilităţii va intra în vigoare la 6 luni de la data respectivei notificări.3. Încetarea valabilităţii prezentului protocol nu va afecta proiectele sau programele convenite în cadrul Programului comun de cooperare în domeniul cercetării şi care nu sunt realizate în totalitate în momentul încetării prezentului protocol.Semnat la Bucureşti la 13 martie 2007, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, greacă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare a prezentului protocol, va prevala textul în limba engleză.Pentru Guvernul României,Anton Anton,preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare ŞtiinţificăPentru Guvernul Republicii Cipru,Antonis Michaelides,ministrul comerţului, industriei şi turismului–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x