PROGRAM din 23 decembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 6 ianuarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 1145 27/10/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 1050 12/10/2005
ActulREFERIRE LAHG 924 11/08/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 505 08/11/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 97 07/10/2005
ActulREFERIRE LAREGULI 11/08/2005
ActulREFERIRE LACERINTE 11/08/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 147 29/12/2004
ActulREFERIRE LANORMA 29/12/2004
ActulREFERIRE LANORMA 29/12/2004
ActulREFERIRE LANORMA 29/12/2004
ActulREFERIRE LANORMA 29/12/2004
ActulREFERIRE LAHOTARARE 1198 24/10/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 438 18/06/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 295 12/07/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 112 12/03/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 91 14/03/2002
ActulREFERIRE LANORMA 12/03/2002
ActulREFERIRE LANORMA 14/03/2002
ActulREFERIRE LANORMA 24/10/2002
ActulREFERIRE LANORMA 12/07/2002
ActulREFERIRE LANORMA 18/06/2002
ActulREFERIRE LAORDIN 856 23/11/2001
ActulREFERIRE LANORMA 23/11/2001
ActulREFERIRE LAORDIN 975 16/12/1998
ActulREFERIRE LANORMA 16/12/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 147 23/12/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 147 23/12/2005

de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2006



A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

           
  Nr. crt. Denumirea Produs Loc de prelevare Mod de recoltare probe
  1 2 3 4 5
  1. Aflatoxină Arahide*) (conform ordinelor în vigoare) Depozit alimentar Ori de câte ori situaţia o impune***).
      Nuci*) (conform ordinelor în vigoare) Depozit alimentar Ori de câte ori situaţia o impune***).
      Fructe uscate*) (conform ordinelor în vigoare) Depozit alimentar Ori de câte ori situaţia o impune***).
      Cereale*) Depozit/siloz Se va preleva, randomizat, un număr de maxim 200 probe, conform Programului cifric aprobat.
      Specii (fructele) destinate producerii de condimente: Depozit condimente La primul import pentru fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o
  – Capsicum spp. (fructele uscate ale acestuia, întregi sau măcinate, inclusiv chilii, pudră de chili, cayenne şi paprika);   impune***).
  – Piper spp. (fructele acestuia, inclusiv piper alb sau negru);
  – Myristica fragrans (nucşoară);
  – Zingiber officinale (ghimbir);
  – Curcumalonga (turmeric).
  2. Ochratoxină A Cereale – inclusiv orez şi hrişcă – (conform ordinelor în vigoare)**) Depozit/siloz Se va preleva, randomizat, un număr de maxim 200 probe, conform Programului cifric aprobat.
      Cafea boabe prăjită şi măcinată Depozit La primul import pentru fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***).
      Cafea solubilă Depozit La primul import pentru fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune***).
  3. Patulina Sucuri fructe (conform ordinelor în vigoare) Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe Se vor preleva probe randomizat, începând cu trimestrul III al anului 2006, conform Programului cifric aprobat.
  4. Plumb Cereale (inclusiv hrişcă)**) Depozit/siloz Se vor preleva probe randomizat, conform Programului cifric aprobat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune.
  5. Cadmiu Cereale**) Depozit/siloz Se vor preleva probe randomizat, conform Programului cifric aprobat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune.
      Seminţe de soia destinate procesării Fabrica de ulei de soia Se vor preleva probe randomizat, conform Programului cifric aprobat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune.
  6. Deoxinivalenol Cereale cu excepţia porumbului*) Depozit/siloz Se va preleva, randomizat, un număr de maxim 200 probe, conform Programului cifric aprobat.
  7. Zearalenonă Cereale cu excepţia porumbului*) Depozit/siloz Se va preleva, randomizat, un număr de maxim 200 probe, conform Programului cifric aprobat.

–––Notă *) Nu se referă şi la produsele procesate din acesteaNotă **) Nu se referă şi la produsele cerealiere procesateNotă ***) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri, iar la primul import costurile determinate de prelevare, analiza şi transportul produselor sunt suportate de către importator;– Depozitele de la care se prelevează probele aparţin agenţilor economici care au activitate de depozitare şi sunt înregistraţi la Registrul Comerţului la clasa 6312;– Depozitele/silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 3000 tone.– Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi la secţiile zonale pentru controlul reziduurilor;– Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana 3 a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animală şi non-animală aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 97/1050/1145/505/2005 publicat în Monitorul Oficial nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005.– Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă a alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor;– La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numărul depozitelor/silozurilor şi capacitatea acestora;– În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtona cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constata o neregula care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

           
  Grupa şi denumirea Reziduuri de pesticide Produse de origine non-animală Loc de prelevare Frecvenţa probelor recoltate
  1 2 3 4 6
  Grupa A – INSECTICIDE
  A.1. Organofosforice MALATHION Grâu panificaţie Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
  Mere Siloz
  Struguri de masă Piaţă agroalimentară Programului cifric aprobat.
  Struguri pentru vin
  PARATHION Banane Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
  Portocale Piaţă agroalimentară
  Struguri de masă Programului cifric aprobat.
  Struguri pentru vin
  DIAZINON Mere Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat.
  Vişine Piaţă agroalimentară
  A.2. Organoclorurate LINDAN Grâu panificaţie Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
  Porumb Siloz
  Cartofi de toamnă Piaţă agroalimentară Programului cifric aprobat.
  Cartofi timpurii
  Mere
  A.3. Carbamaţi CARBARIL Portocale Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
  Banane Piaţă agroalimentară
  Cartofi de toamnă Programului cifric aprobat.
  Cartofi timpurii
  Struguri
  A.4. Piretroizi de sinteză CIPERMETRIN Grâu Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat.
  Vişine Siloz
  Struguri de masă Piaţă agroalimentară Se vor preleva probe începând cu trimestrul II 2006.
  Struguri pentru vin
    DELTAMETRIN Grâu Depozit Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
  Cartofi de toamnă Siloz
  Cartofi timpurii Piaţă agroalimentară Programului cifric aprobat.
  Mere
  Vişine
  Grupa B – ACARICIDE
    BROMPROPILAT Mere Piaţă agroalimentară Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat. Se vor preleva probe începând cu trimestrul IV 2006.
  Portocale Depozit
  Mandarine  

– Depozitele de la care se prelevează probele aparţin agenţilor economici care au activitate de depozitare şi sunt înregistraţi la Registrul Comerţului la clasa 6312;– Depozitele/silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 3000 tone;– Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi secţiile zonale pentru controlul reziduurilor;– Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana 2 a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 privind aprobarea Normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animala şi non-animala şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală;– Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă a alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor;– La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, numărul depozitelor/silozurilor şi capacitatea acestora, mărimea pieţei agroalimentare.– În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.C. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ Şl VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

             
  Nr. crt. Unitatea ClasaCAEN MODALITATE DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
        PRIN INSPECŢIE Frecvenţa PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
          Natura probei recoltate Frecvenţa recoltării probelor pentru examenele de la litera D1 din Program
  1. Fabricarea pâinii; fabricarea produselor de panificaţie şi patiserie 1581 trimestrial
  2. Fabricarea produselor de morărit 1561 semestrial
  3. Fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor şi a altor produse similare 1582 semestrial
  4. Fabricarea amidonului şi a produselor din amidon 1562 semestrial
  5. Prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor 1533 semestrial
  6. Fabricarea sucurilor de fructe şi legume 1532 semestrial Sucuri de fructe semestrial
  7. Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor brute 1541 anual
  8. Fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor rafinate 1542 semestrial
  9. Fabricarea margarinei şi produselor comestibile similare 1543 semestrial Margarină semestrial
  10. Prelucrarea cartofului şi conservarea produselor din cartofi 1531 anual  
  11. Fabricarea zahărului 1583 semestrial    
  12. Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase 1584 trimestrial    
  13. Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cus-cus-ului şi a altor produse făinoase similare 1585 semestrial    
  14. Prelucrarea ceaiului şi a cafelei 1586 semestrial Maioneză semestrial
  15. Fabricarea condimentelor 1587 semestrial Condimente şi amestecuri de condimente Concentrate alimentare  
  16. Fabricarea altor produse alimentare 1589 semestrial    
  17. Fabricarea băuturilor alcoolice distilate 1591 anual    
  18. Fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie 1592 anual    
  19. Fabricarea vinurilor 1593 semestrial    
  20. Fabricarea cidrului şi a vinului din fructe 1594 semestrial    
  21. Fabricarea altor băuturi obţinute prin fermentare 1595 semestrial    
  22. Fabricarea berii 1596 semestrial    
  23. Fabricarea malţului 1597 semestrial    
  24. Producţia de ape minerale (carbogazoasă şi plată) îmbuteliate la sursă 1598 semestrial    
  25. Fabricarea băuturilor nealcoolice 1599 semestrial Băuturi răcoritoare semestrial
  26. Depozite (de produse alimentare) 6312 semestrial    
  27. Comerţ cu ridicata 513 Randomizat, conform unui program trimestrial, de la maxim 5 unităţi/lună    
  28. Comerţ cu amănuntul 522 Randomizat, conform unui program trimestrial, de la maxim 5 unităţi/lună    
  29. Cantine şi alte unităţi de preparare a hranei (catering) 555 anual    

– În cazul în care în urma inspecţiei se constată nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igiena (Hotărârea de Guvern nr. 1198/2002publicată în Monitorul Oficial nr. 866 din 2.12.2002;Hotărârea de Guvern nr. 924/2005publicată în Monitorul Oficial nr. 804 din 5.09.2005), Procesul verbal de constatare întocmit urmare a inspecţiei va prevede data până la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesităţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATORD1. Condiţii microbiologice

         
  Nr. crt. Produs Examen de laborator
  Organoleptic Microbiologic
  0 1 3 4
  1. Margarină de consum culoare, gust, miros, consistenţă Bacterii coliforme, Salmonella, E coli, Stafilococ coagulazo pozitiv
  2. Maioneză culoare, gust, miros, consistenţă Număr total de germeni aerobi mezofili, Bacterii coliforme, Salmonella, E coli, Stafilococ coagulazo pozitiv
  3. Condimente şi amestecuri de condimente culoare, gust, miros Bacterii coliforme, Salmonella, E coli, Stafilococ coagulazo pozitiv, Bacillus cereus
  4. Concentrate alimentare culoare, gust, miros Număr total de germeni aerobi mezofili, Bacterii coliforme, E coli
  5. Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe culoare, gust, miros Număr total de germeni aerobi mezofili, Bacterii coliforme, E coli, drojdii şi mucegaiuri
  6. Ape minerale (carbogazoasă şi plată) îmbuteliate la sursă culoare, gust, miros Număr total de germeni aerobi mezofili

D2. Aditivi

           
  Nr. crt. Aditivi Produs Loc de prelevare Frecvenţa prelevării de probe
  0 1 2 3 4
  1. Tocoferoli (E306-E309) Sucuri de legume şi fructe Unităţi de procesare Începând cu trimestrul IV, trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune
  2. Carbonat de calciu (E170) Pâine Unităţi de procesare Începând cu trimestrul IV, trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune
  3. Lecitină (E322), amidon modificat (E1400-1412, E1414, E1422) Ciocolată şi bomboane de ciocolată Unităţi de procesare Începând cu trimestrul IV, trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune
  4. Sulfiţi (E221, E222-225, E228) Snacks pe bază de cereale şi cartofi Cartofi prelucraţi (inclusiv cartofi refrigeraţi şi congelaţi Unităţi de procesare Începând cu trimestrul IV, trimestrial şi ori de câte ori situaţia o impune

– Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, la laboratoarele judeţene /a municipiului Bucureşti din reţeaua Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.– Condiţiile microbiologice pentru parametrii din tabelul D1 sunt în conformitate cu prevederileOrdinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente publicat în Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999.– Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru aditivii din tabelul D2 sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman, publicat în Monitorul Oficial partea I, nr. 722/2002.– Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă a alimentelor / standarde, mărci şi calitatea alimentelor;– În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se vor preleva probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.E. EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE

         
  Teste de sanitaţie: Frecvenţa controlului Locul de prelevare Microbiologic
  – suprafeţe de lucru
  Conform unui program trimestrial, randomizat, de la maxim 3 Unităţi/lună unităţi de procesare, depozitare şi comercializare Număr total de germeni Bacterii coliforme
  – ustensile, recipiente
  – utilaje
  – ambalaje
  – echipamente de protecţie
  – mâini
  – aeromicroflora

– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

       
  Nr. crt. Produsele controlate Frecvenţa recoltării probelor şi examinării
  1. Legume şi fructe*) O dată pe trimestru dintr-o piaţă agroalimentară din zonele cu risc crescut de contaminare radioactivă

–––Notă *) se referă la produsele care fac obiectul Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat în Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 7.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv după un accident nuclear sau altă situaţie de urgentă radiologică.– Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi celelalte laboratoare specializate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;– Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat în Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 07.05.2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv după un accident nuclear sau altă situaţie de urgenţă radiologică.G. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL ALIMENTELOR Şl FURAJELOR MODIFICATE GENETIC

         
  Nr. crt. EXPLOATAŢIE AGRICOLĂ/ UNITATEA MODALITATE DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
      PRIN INSPECŢIE PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
      Frecvenţa Frecvenţa recoltării probelor
  1. 2. 3. 4.
  1. Exploataţii agricole cultivatoare de soia Pe toată perioada activităţii*)
  Conform unui program trimestrial, randomizat pentru exploataţiile agricole cultivatoare de soia
  2. Depozite de soia (intermediari) Pe toată perioada activităţii*) – La primul import pentru fiecare ţară de origine şi pentru 10% din importurile provenite din ţări terţe.
  Conform unui program trimestrial
  – O dată pe an pentru depozitele care au capacităţi egale sau mai mari de 3.000 tone.
  3. Fabrica de ulei de soia O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*) O dată pe an pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de organisme modificate genetic.
  4. Unităţi de procesare soia (altele decât cele pentru producţia de ulei) O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*) O dată pe an pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de organisme modificate genetic.
  5. Fabrici de nutreţuri combinate O dată pe trimestru pentru fiecare fabrică*) O dată pe an prin recoltare de probe din depozitele de materii prime pe bază de soia, declarate a fi libere de organisme modificate genetic.
  Se vor preleva probe, conform unui program randomizat, de la max. 3 unităţi din fiecare judeţ.
    Fabrici de procesare carne care utilizează produse din soia Conform unui program trimestrial, randomizat pentru unităţile care folosesc produse din soia*) O dată pe an din fabrici care utilizează produse din soia, prin recoltare de probe din materii prime pe baza de soia, declarate a fi libere de organisme modificate genetic. Se vor preleva probe, conform unui program randomizat, de la max. 3 unităţi din fiecare judeţ.

–––Notă *) Se referă la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii– Analizele se efectuează la Institutul de Diagnoza şi Sănătate Animala;– Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă a alimentelor/standarde, marci şi calitatea alimentelor, începând cu trimestrul II al anului 2006;– În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constata o neregula care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.– Metodele de prelevare a probelor urmează să fie stabilite prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; până la data de 1 aprilie 2006.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x