PROGRAM DE ACŢIUNI din 23 decembrie 2003 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEPROGRAM 23/12/2003
ART. 1REFERIRE LAORDIN 389 29/08/2002
ART. 1REFERIRE LANORMA 29/08/2002 ANEXA 1
ART. 3ARE LEGATURA CUORDIN 11 02/06/2004 ART. 1
ART. 11ARE LEGATURA CUORDIN 11 02/06/2004 ART. 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru îmbunătăţirea calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă(actualizat până la data de 8 iunie 2004*)



–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 8 iunie 2004 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 11 din 2 iunie 2004.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentul program stabileşte etapele, obiectivele, responsabilităţile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru realizarea standardelor de calitate şi salubritate pentru laptele materie primă destinat procesării industriale, în conformitate cu standardele stabilite în cap. IV din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe bază de lapte, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 389/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
 + 
Articolul 2Pentru aplicarea prevederilor prezentului program, în cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin decizie a directorului executiv, se vor nominaliza persoanele care îndeplinesc atribuţiile specifice la nivelul direcţiei sanitare veterinare în domeniul supravegherii şi controlului producţiei şi procesării laptelui şi produselor lactate.
 + 
Capitolul IIEtapele şi obiectivele prezentului program + 
Articolul 3Pentru atingerea parametrilor de calitate şi salubritate ai laptelui materie primă destinat procesării industriale, în cadrul prezentului program se stabilesc următoarele etape:a) etapa I: perioada 1 martie 2004-31 decembrie 2004;b) etapa a II-a: perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2006;c) etapa a III-a: perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008;d) etapa a IV-a: perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009––––Lit. d) a art. 3 a fost modificată de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 11 din 2 iunie 2004 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 8 iunie 2004.
 + 
Articolul 4Obiectivele stabilite pentru etapa I a prezentului program sunt următoarele:a) realizarea de instruiri pentru fermieri referitoare la igiena adăposturilor pentru animale, igiena şi bunăstarea animalelor, igiena mulsului, colectării şi transportului laptelui materie primă;b) asigurarea condiţiilor de igienă a mulsului şi de bunăstare a animalelor în exploataţiile autorizate de animale producătoare de lapte materie primă;c) colectarea laptelui materie primă destinat procesării în unităţi autorizate numai la nivelul centrelor de colectare autorizate conform cerinţelor legislaţiei specifice;d) efectuarea unor analize fizico-chimice pentru determinarea grăsimii, acidităţii, densităţii, gradului de impurificare şi temperaturii la laptele materie primă la nivelul centrelor de colectare;e) organizarea la nivel naţional a reţelei de recoltare a probelor de lapte materie primă la nivelul producerii şi al procesării laptelui materie primă;f) asigurarea capacităţii analitice în cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în vederea testării calităţii laptelui materie primă;g) constituirea bazei de date pentru monitorizarea parametrilor de calitate ai laptelui materie primă.
 + 
Articolul 5Obiectivele stabilite pentru etapa a II-a a prezentului program sunt următoarele:a) reducerea numărului total de germeni/ml lapte materie primă <1.000.000 şi a numărului de celule somatice/ml lapte materie primă <600.000;b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecărei exploataţii autorizate de animale producătoare de lapte, de către toţi producătorii, pentru asigurarea calităţii laptelui materie primă;c) monitorizarea permanentă a parametrilor de calitate şi salubritate ai laptelui materie primă destinat procesării, provenit de la deţinătorii de animale producătoare de lapte materie primă şi de la unităţile de procesare a laptelui.
 + 
Articolul 6Obiectivele stabilite pentru etapa a III-a a prezentului program sunt următoarele:a) reducerea numărului total de germeni/ml lapte materie primă <500.000 şi a numărului de celule somatice/ml lapte materie primă <400.000;b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecărei exploataţii de animale producătoare de lapte, de către toţi producătorii, pentru asigurarea calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă.
 + 
Articolul 7Obiectivele stabilite pentru etapa a IV-a a prezentului program sunt următoarele: reducerea numărului total de germeni/ml lapte materie primă <100.000 şi a numărului de celule somatice/ml lapte materie primă <400.000.
 + 
Capitolul IIIMăsuri şi acţiuni + 
Articolul 8În vederea realizării obiectivelor stabilite la art. 4, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor întreprinde următoarele măsuri şi acţiuni:a) evaluarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare şi cerinţele de bunăstare a animalelor în exploataţiile autorizate de animale producătoare de lapte şi autorizarea acestora potrivit cerinţelor legislaţiei specifice; în urma evaluării modului în care sunt respectate condiţiile zooigienice din exploataţiile autorizate de animale producătoare de lapte, acestea se vor clasifica astfel:(i) care îndeplinesc condiţiile zooigienice;(ii) care nu îndeplinesc condiţiile zooigienice cu programe de restructurare şi care vor îndeplini aceste condiţii la data de 1 ianuarie 2007;(iii) care nu îndeplinesc condiţiile zooigienice fără programe de restructurare;b) controlul modului în care sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare a centrelor de colectare a laptelui materie primă şi autorizarea acestora potrivit cerinţelor legislaţiei specifice;c) asigurarea materialelor necesare recoltării probelor de lapte materie primă;d) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, cu echipamente şi aparatură performante pentru determinarea rapidă a numărului total de germeni şi a numărului de celule somatice din laptele materie primă;e) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, cu echipamente şi aparatură performante pentru determinarea rapidă a parametrilor fizico-chimici la laptele materie primă;f) nominalizarea, în cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, a personalului responsabil de controlul calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă;g) constituirea şi organizarea reţelei de recoltare a probelor de lapte materie primă, formată din medici veterinari concesionari, medici veterinari zonali, medici veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animală şi personal de specialitate din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti;h) asigurarea recoltării probelor de lapte materie primă, conform unui program stabilit, astfel:(i) de la producători (ferme, exploataţii individuale): recoltarea probelor de lapte de către medicii veterinari concesionari, conform programului cifric stabilit de direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti;(ii) de la centrele de colectare a laptelui materie primă: recoltarea probelor de lapte de către medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animală şi de către medicii veterinari zonali, acolo unde nu sunt organizate circumscripţii sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animală;(iii) de la unităţile de procesare a laptelui: recoltarea probelor la recepţia laptelui, separat pe rute (trasee), de către medicii veterinari de stat care asigură supravegherea unităţii respective;(iv) de la producători, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui: recoltarea probelor de către personal de specialitate din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti în cazul expertizelor sau litigiilor;i) organizarea, în colaborare cu alte organisme de specialitate, de instruiri periodice pentru personalul implicat în testarea calităţii laptelui materie primă, producătorii particulari şi pentru personalul din exploataţiile de animale producătoare de lapte, precum şi pentru procesatorii de lapte şi produse lactate, pe teme specifice din domeniul legislaţiei şi metodelor pentru asigurarea calităţii şi salubrităţii laptelui şi produselor lactate.
 + 
Articolul 9(1) Frecvenţa şi modul de recoltare a probelor de lapte materie primă de la cele trei niveluri (producător, centru de colectare şi unitatea de procesare a laptelui), precum şi frecvenţa controlului stării de sănătate a animalelor prin teste pentru depistarea mastitelor subclinice la animalele producătoare de lapte materie primă vor fi stabilite prin Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţia mediului, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.(2) În cazurile în care se constată neconformităţi la parametrii laptelui materie primă livrat centrelor de colectare, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor dispune măsuri de extindere a controalelor la producători pentru stabilirea şi înlăturarea cauzelor care au dus la apariţia acestor neconformităţi.(3) Laptele materie primă care nu corespunde parametrilor de calitate şi salubritate, respectiv număr total de germeni şi număr de celule somatice, va fi prelucrat numai în produse semifabricate destinate procesării ulterioare în brânzeturi topite.
 + 
Articolul 10(1) Operatorii şi conducătorii unităţilor de tratare sau de procesare a laptelui sunt obligaţi să efectueze în mod constant, în baza unor programe de autocontrol avizate de autoritatea veterinară competentă, analiza calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă recepţionat, prin analiza probelor de lapte recoltate de la producători, de la centrele de colectare şi la recepţia în unitate.(2) Probele de lapte materie primă recoltate în cadrul programelor de autocontrol ale unităţilor se vor analiza în laboratoare autorizate de către autoritatea veterinară competentă, iar rezultatele analizelor, precum şi cantităţile de lapte din care au fost recoltate probele se vor evidenţia prin documente scrise ce vor fi prezentate autorităţii veterinare competente ori de câte ori este nevoie.(3) Probele de lapte materie primă recoltate în cadrul programelor de autocontrol se vor analiza şi la parametrii "număr total de germeni", "număr de celule somatice", "punct crioscopic" şi "grăsime".
 + 
Articolul 11Condiţiile pentru acceptarea laptelui materie primă destinat tratării sau procesării în unităţile de tratare sau de procesare sunt următoarele:a) începând cu data de 1 ianuarie 2007:(i) numărul total de germeni/ml lapte materie primă <1.000.000;(ii) numărul de celule somatice/ml lapte materie primă <600.000;b) începând cu data de 1 ianuarie 2009:(i) numărul total de germeni/ml lapte materie primă <500.000;(ii) numărul de celule somatice/ml lapte materie primă <400.000;c) începând cu data de 1 ianuarie 2010:(i) numărul total de germeni/ml lapte materie primă <100.000(ii) numărul de celule somatice/ml lapte materie primă <400.000––––-Lit. c) a art. 11 a fost modificată de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 11 din 2 iunie 2004 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 8 iunie 2004.
 + 
Articolul 12Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor monitoriza şi vor comunica lunar Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară cantităţile şi parametrii de calitate şi salubritate ai laptelui materie primă recepţionat de unităţile de procesare a laptelui şi produselor lactate.
 + 
Articolul 13Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară va întreprinde următoarele acţiuni:a) organizarea de instruiri pentru personalul sanitar veterinar implicat în recoltarea, transportul şi analiza probelor de lapte materie primă, pe teme specifice;b) monitorizarea, centralizarea, interpretarea şi informarea lunară a Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare privind datele transmise de direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, referitoare la cantităţile şi parametrii de calitate şi salubritate ai laptelui materie primă destinat procesării.
 + 
Articolul 14În baza datelor transmise de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, Agenţia Naţională Sanitară Veterinară va dispune direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti măsurile corespunzătoare în vederea realizării obiectivelor stabilite.
 + 
Articolul 15Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului vor elabora strategii comune în vederea cointeresării producătorilor şi procesatorilor de lapte şi produse lactate pentru realizarea parametrilor calitativi şi de salubritate la laptele materie primă, stabiliţi la art. 10.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x