PROCEDURI din 19 septembrie 2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMÂNIA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 774 din 16 noiembrie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 51 12/12/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPENTRU APLICAREAHOTARARE 168 25/08/2010 ART. 24
ActulPENTRU APLICAREANORMA 25/08/2010 ART. 24
ART. 1REFERIRE LAHOTARARE 168 25/08/2010
ART. 1REFERIRE LANORMA 25/08/2010
ART. 2REFERIRE LAHOTARARE 182 22/09/2010
ART. 2REFERIRE LAHOTARARE 168 25/08/2010 ART. 11
ART. 2REFERIRE LANORMA 25/08/2010 ART. 11
ART. 3REFERIRE LAHOTARARE 168 25/08/2010 ART. 24
ART. 3REFERIRE LANORMA 25/08/2010 ART. 24
ART. 5REFERIRE LAHOTARARE 182 22/09/2010
ART. 6REFERIRE LAHOTARARE 168 25/08/2010
ART. 6REFERIRE LANORMA 25/08/2010
ANEXA 1REFERIRE LAHOTARARE 168 25/08/2010 ART. 11
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 25/08/2010 ART. 11
ANEXA 1REFERIRE LAHOTARARE 91 26/06/2007
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 656 07/12/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 51 12/12/2013
ActulAPROBAT DEHOTARARE 39 19/09/2012
ActulCONTINUT DEHOTARARE 39 19/09/2012

pentru aplicarea art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Revizuirea calităţii activităţii de audit desfăşurate de auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România (Cameră), persoane fizice şi firme de audit active, se efectuează de către Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională (DMCP), conform Normelor privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010, pe baza procedurilor stabilite de organismul profesional, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu, sub forma „listelor obiectivelor de inspecţie”, pe naturi de misiuni.
 + 
Articolul 2Listele de obiective, pe naturi de misiuni, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 182/2010 pentru aprobarea procedurilor privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, sunt structurate pe capitole, potrivit principalelor obiective ale inspecţiei calităţii activităţii de audit financiar şi a altor naturi de servicii profesionale din domeniu, prevăzute în art. 11 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010, şi sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele proceduri.
 + 
Articolul 3(1) Potrivit art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010, pe baza constatărilor, DMCP va stabili un procentaj cuprins între 0% şi 100%, obţinut astfel:– prin raportarea numărului obiectivelor pentru care răspunsul este "Da" la numărul total de obiective; şi– în funcţie de relevanţa constatărilor reieşite ca urmare a inspecţiei.(2) În funcţie de acest procentaj, auditorul inspectat va obţine un calificativ, după cum urmează:

Procentaj 0%-35% 36%-70% 71%-85% 86%-100%
Calificativ D C B A

 + 
Capitolul IIObiective fără relevanţă privind calitatea, care au impact asupra procentului utilizat la evaluare + 
Articolul 4(1) Unele dintre capitolele prezentate la art. 2 şi în anexă cuprind exclusiv obiective care, deşi nu au relevanţă pentru calitatea dosarului de audit, au un impact semnificativ asupra procentajului calculat pentru evaluarea calităţii, prin faptul că măresc inutil numărul răspunsurilor cu "Da", astfel:1. capitolul II – Verificarea conformităţii activităţii desfăşurate cu datele înscrise în cererea/declaraţia pentru obţinerea autorizaţiei de exercitare a profesiei; corectitudinea raportării veniturilor din activitatea de audit financiar, audit statutar, precum şi alte servicii profesionale, a achitării integrale şi la termen a cotizaţiilor şi a celorlalte obligaţii către Cameră;2. capitolul III – Îndeplinirea obligaţiilor cu privire la pregătirea continuă a auditorilor financiari, precum şi la frecventarea cursurilor suplimentare pentru auditorii financiari monitorizaţi pentru rezultate nesatisfăcătoare.(2) Aceste capitole se completează o singură dată în cadrul notei de inspecţie, indiferent de numărul de misiuni revizuite, şi nu au legătură cu calitatea documentării dosarului de audit în sine, fiind utile pentru evidenţele altor departamente, cum sunt:– Departamentul de servicii pentru membri (spre exemplu, când se constată diferenţe în plata cotizaţiilor sau modificări la registrul comerţului, necomunicate Camerei); ori– Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari (spre exemplu, pentru cunoaşterea şi eventuala sancţionare a membrilor care au absentat de la cursuri).
 + 
Capitolul IIIEvaluarea calităţii activităţii auditorilor financiari în funcţie de relevanţa constatărilor + 
Articolul 5Obiectivele de inspecţie aferente unor capitole din Procedurile privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 182/2010, care nu sunt legate nemijlocit de calitatea dosarului de audit, vor fi tratate în cuprinsul notei de inspecţie ca obiective preliminare, care condiţionează efectuarea revizuirii propriu-zise şi care nu vor intra în calculul procentajului obţinut ca urmare a inspecţiei. În această situaţie sunt:– capitolul II – Verificarea conformităţii activităţii desfăşurate cu datele înscrise în cererea/declaraţia pentru obţinerea autorizaţiei de exercitare a profesiei; corectitudinea raportării veniturilor din activitatea de audit financiar, audit statutar, precum şi alte servicii profesionale, a achitării integrale şi la termen a cotizaţiilor şi a celorlalte obligaţii către Cameră;– capitolul III – Îndeplinirea obligaţiilor cu privire la pregătirea continuă a auditorilor financiari, precum şi la frecventarea cursurilor suplimentare pentru auditorii financiari monitorizaţi pentru rezultate nesatisfăcătoare.
 + 
Articolul 6Evaluarea calităţii se face, conform art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010, prin raportarea numărului obiectivelor aferente capitolelor din prezentele proceduri, referitoare în mod direct la calitatea dosarului de audit (fără luarea în considerare a cap. II şi III ce cuprind exclusiv obiective ce nu ţin de calitatea dosarului de audit) pentru care răspunsul este „Da” la numărul total de obiective şi stabilirea unui procentaj cuprins între 0% şi 100%, iar pe baza acestuia a calificativului final, după cum urmează:

Procentaj 0%-35% 36%-70% 71%-85% 86%-100%
Calificativ D C B A

 + 
Capitolul IVMăsuri tranzitorii şi finale + 
Articolul 7Prezentele proceduri se aplică de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 8DMCP va duce la îndeplinire prezentele prevederi.
 + 
Anexa la proceduriOBIECTIVELEinspecţiei calităţii activităţii de auditfinanciar şi a altor naturi de servicii profesionaledin domeniu, prevăzute în art. 11 din Normele privindrevizuirea calităţii activităţii de audit financiar şia altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari,aprobate prin Hotărârea Consiliului CamereiAuditorilor Financiari din România nr. 168/2010Procedurile de evaluare a calităţii sunt structurate pe obiectivele inspecţiei calităţii activităţii de audit financiar şi a altor naturi de servicii profesionale din domeniu, prevăzute în art. 11 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010:a) capitolul I: Cunoaşterea ariei de cuprindere a activităţii de audit financiar şi a altor servicii profesionale, pe baza examinării conţinutului scrisorilor de misiune/contractelor de prestări servicii, precum şi a concordanţei acestora cu Standardele Internaţionale de Audit (ISA) sau cu standardele de audit intern ori cu alte standarde relevante, precum şi cu normele şi reglementările emise de Cameră şi de organismul de supraveghere publică;b) capitolul II: Verificarea conformităţii activităţii desfăşurate cu datele înscrise în cererea/declaraţia pentru obţinerea autorizaţiei de exercitare a profesiei; corectitudinea raportării veniturilor din activitatea de audit financiar, audit statutar, precum şi alte servicii profesionale, a achitării integrale şi la termen a cotizaţiilor şi a celorlalte obligaţii către Cameră;c) capitolul III: Îndeplinirea obligaţiilor cu privire la pregătirea continuă a auditorilor financiari, precum şi la frecventarea cursurilor suplimentare pentru auditorii financiari monitorizaţi pentru rezultate nesatisfăcătoare;d) capitolul IV: Verificarea implementării de către firma de audit/auditorul financiar persoană fizică a unui sistem intern de control al calităţii, conform ISQC 1 şi ISA 220, pentru misiunile de audit al situaţiilor financiare ale entităţilor cu care a încheiat contracte de prestări servicii sau alte misiuni efectuate în calitate de auditor financiar;e) capitolul V: Evaluarea sistemului intern de asigurare a calităţii sub aspectul conformităţii cu ISA relevante şi cu cerinţele de independenţă prevăzute de Codul etic al profesioniştilor contabili;f) capitolul VI: Verificarea elaborării de către firmele de audit/auditorii financiari persoane fizice, pentru entităţile aflate sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi a oricăror entităţi definite prin lege sau reglementări ca entităţi de interes public, a unor proceduri de revizuire a asigurării calităţii, specifice acestor categorii de misiuni;g) capitolul VII: Inspectarea foilor de lucru ale misiunii de audit al situaţiilor financiare, selectată pentru revizuirea gradului de adecvare a controlului calităţii pentru a evalua:– conformitatea cu standardele profesionale şi cu cerinţele normative şi legale;– respectarea prevederilor referitoare la efectuarea propriu-zisă a auditului financiar, în conformitate cu Ghidul pentru un audit de calitate şi cu ISA;h) capitolul VIII: Verificarea implementării de către firma de audit/auditorul financiar persoană fizică, în temeiul obligaţiilor stabilite prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 91/2007 privind aplicarea legislaţiei specifice privind combaterea şi prevenirea operaţiunilor de spălare a banilor şi/sau de finanţare a actelor de terorism de către auditorii financiari, a unor proceduri specifice, aplicabile clienţilor de audit şi ai altor servicii profesionale, pentru identificarea cazurilor de intermediere de către aceştia a actelor de terorism şi/sau de spălare a banilor, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, republicată;i) capitolul IX: Evaluarea conţinutului celui mai recent raport privind transparenţa, publicat de auditorii sau de firmele de audit inspectaţi/inspectate. Acest capitol se completează doar în cazul în care membrii Camerei au desfăşurat angajamente la entităţi de interes public.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x