PROCEDURĂ din 8 februarie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 243 bis din 10 martie 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 31 08/02/2021
ART. 1REFERIRE LAHG 1188 29/12/2014
ART. 5REFERIRE LAORDIN 344 12/06/2019
ART. 5REFERIRE LALEGE 32 16/01/2019
ART. 5REFERIRE LANORMA 12/06/2019
ART. 5REFERIRE LAHG 1188 29/12/2014
ART. 5REFERIRE LAOUG 49 20/05/2009
ART. 15REFERIRE LAOUG 49 20/05/2009
ART. 20REFERIRE LALEGE 32 16/01/2019 ART. 41
ART. 20REFERIRE LALEGE 32 16/01/2019 ART. 42
ANEXA 4REFERIRE LAORDIN 344 12/06/2019
ANEXA 4REFERIRE LALEGE 32 16/01/2019
ANEXA 4REFERIRE LAHG 1188 29/12/2014
ANEXA 4REFERIRE LAOUG 49 20/05/2009
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 31 08/02/2021
ActulCONTINUT DEORDIN 31 08/02/2021





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 31 din 8 februarie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 243 din 10 martie 2021.
 + 
Capitolul IScopul și obiectivele procedurii + 
Articolul 1Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), este autoritatea competentă în domeniu, care conform H.G. nr. 1188/2014, autorizează din punct de vedere zootehnic centrele de depozitare, care depozitează și comercializează material seminal congelat și/sau embrioni, la nivel național, achiziționat din țările membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe și teritorii. + 
Articolul 2Scopul procedurii îl reprezintă garantarea unei utilizări raționale și sigure a materialului germinativ, corespunzător din punct de vedere zootehnic și sanitar veterinar, prin creșterea transparenței tranzacțiilor comerciale și urmărirea trasabilității acestuia după comercializare, pe baza unor înregistrări credibile. + 
Articolul 3Obiectivele principale ale procedurii sunt următoarele:a)utilizarea la însămânțare artificială a materialului seminal congelat provenit de la berbeci/țapi aprobați de autoritatea competentă;b)monitorizarea mișcărilor de material germinativ (stoc, intrări, ieșiri), inclusiv pe beneficiari;c)stabilirea condițiilor de comercializare a materialului germinativ la nivel național și modalitatea de înregistrare și transmitere a datelor către autoritatea competentă.
 + 
Articolul 4Prezenta procedură se aplică prestatorilor la nivel național, dar și serviciilor furnizate de către prestatorii stabiliți în România, cât și serviciilor furnizate transfrontalier, în România, de către prestatori stabiliți în alt stat membru.
 + 
Capitolul IIBaza legală a procedurii operaționale + 
Articolul 5Procedura are la bază următoarele acte normative:a)H.G. nr. 1188/2014, privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", cu modificările și completările ulterioare;b)Legea zootehniei nr. 32/2019;c)O.M. nr. 344/2019, privind Normele tehnice pentru desfășurarea activității inspecției de stat în zootehnie;d)Regulamentul nr. 1012/2016, privind ameliorarea animalelor;e)Regulamentul de punere în aplicare nr. 717/2017, de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului privind modelele de certificate zootehnice pentru animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea;f)Regulamentul de punere în aplicare nr. 602/2020, de modificare a Regulamentul de punere în aplicare nr. 717/2017, privind modelele de certificate zootehnice pentru animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea;g)Directiva 2006/123/CE, transpusă parțial în O.U.G. nr. 49/2009 privind serviciile în cadrul pieței interne.
 + 
Capitolul IIIActivitatea pentru care se emite autorizația + 
Articolul 6Autorizația se emite pentru activitatea de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat și/sau embrionilor, la nivel național, achiziționat din țările membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe și teritorii. + 
Articolul 7Codurile CAEN corespunzătore activității de autorizare sunt clasa 016, grupa 0162, respectiv activități auxiliare pentru creșterea animalelor, care includ activități legate de însămânțarea artificială, clasa 469, grupa 4690, care includ comerțul cu ridicata nespecializat, clasa 471, grupa 4719, care includ comerțul cu amănuntul în unități nespecializate și vânzări de produse nealimentare și clasa 521, grupa 5210, care includ exploatarea spațiilor de depozitare, și după caz, NACE (nomenclatorul de activități din Comunitatea Europeană) sau ISIC (clasificarea internațională standard a activităților economice elaborate de Comisia de Statistică a Națiunilor Unite).
 + 
Capitolul IVAutoritatea competentă care gestionează procedura + 
Articolul 8(1)Procedura este gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), cu sediul în șos. București – Ploiești, km 18,2, comuna Balotești, județul Ilfov, și structurile sale teritoriale.(2)Rolul structurilor teritoriale este de reprezentare, de control, verificare și consultanță în teritoriu.
 + 
Capitolul IVDesfășurarea procesului de autorizare + 
Articolul 9Documentele solicitate*) de procedura administrativă sunt următoarele:*) Documentele solicitate la lit. b, c, d, e, f, g, h se vor depune în copie, cu mențiunea conform cu originalul.a)cerere tip, către autoritatea competentă în domeniu, respectiv ANZ prin care se solicită autorizarea zootehnică a centrului de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat și/ sau embrionilor (anexa nr. 4 a);b)actul constitutiv al societății, de unde să reiasă obiectul de activitate, conform claselor CAEN. Hotărârea judecătorească de înființare a societății;c)certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului (ORC);d)certificat constatator eliberat de ORC;e)certificat de înregistrare fiscală;f)autorizația sanitară veterinară;g)regulamentul propriu de organizare și desfășurare a fluxului tehnologic pentru depozitarea și comercializarea materialului seminal congelat destinat însămânțării artificiale la nivel național (amplasarea, amenajarea și dotarea), precum și schița depozitului;h)contractul specialistului responsabil cu gestionarea, manipularea, verificarea calității, livrarea și marketingul materialului seminal congelat, diploma de studii și fișa postului.
 + 
Articolul 10(1)Operatorul economic solicită autorității competente emiterea autorizației zootehnice de funcționare.(2)În acest sens, va depune documentația completă prin intermediul sistemului informatic de utilitate publică, Punctul de contact unic electronic, denumit în continuare PCU electronic.(3)Autoritatea competentă transmite solicitantului o confirmare de primire a cererii, în termen de 5 zile calendaristice de la data primirii cererii. Confirmarea de primire a cererii trebuie să precizeze următoarele:a)termenul de procesare a cererii;b)căile de atac disponibile;c)după caz, mențiunea că, în lipsa unui răspuns în termenul specificat, autorizația se consideră acordată.(4)Cererea solicitantului este procesată în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete. Termenul poate fi prelungit o singură dată de către autoritatea competentă, pentru o perioadă de maximum 15 zile calendaristice. Valabilitatea documentelor depuse inițial nu este afectată de prelungirea dispusă de autoritatea competentă. Prelungirea termenului de autorizare, precum și durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzător și notificate solicitantului înainte de expirarea termenului inițial.(5)În cazul în care, persoana desemnată pentru evaluarea documentației constată că aceasta este incompletă, solicitantul este informat în cel mai scurt timp, dar nu în mai mult de 5 zile lucrătoare de la primirea cererii, cu privire la necesitatea transmiterii documentelor și precizărilor necesare, prin intermediul PCU electronic, precum și cu privire la consecințele asupra termenului de procesare a cererii, prevăzut la alin. (4).(6)În cazul în care, documentația este completă, comisia de evaluare alcătuită din specialiști ai ANZ-ului, desemnați prin decizia directorului general, verifică la fața locului îndeplinirea condițiilor de autorizare, întocmesc raportul de evaluare și propun eliberarea autorizației zootehnice de funcționare (anexa nr. 4 b).(7)Autorizația se transmite solicitantului în original, în termen de 30 de zile calendaristice de la data prezentării documentației complete.
 + 
Articolul 11Comisia de evaluare la fața locului, are următoarele atribuții:a)întocmește raportul de evaluare la fața locului și după caz, propun conducerii autorității competente amânarea sau eliberarea autorizației zootehnice de funcționare;b)conform legislației în vigoare membrii comisiei de evaluare verifică la fața locului îndeplinirea condițiilor de autorizare, cu respectarea principiilor de nediscriminare, necesitate, proporționalitate, egalitate și concurență loială;c)membrii comisiei de evaluare trebuie să asigure păstrarea secretului profesional asupra informațiilor din documentele studiate, potrivit legii.
 + 
Articolul 12(1)Autoritatea competentă are obligația de a răspunde, prin intermediul PCU electronic, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării, oricărei cereri de informații sau asistență, care vizează furnizarea de informații generale asupra modului în care cerințele sunt interpretate sau aplicate.(2)În cazul în care o cerere este respinsă pentru motive de natură procedurală, solicitantul este informat în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 5 zile lucrătoare.
 + 
Capitolul VLibera circulație a serviciilor + 
Articolul 13(1)Activitățile de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat și/sau embrioni, pot fi efectuate de operatori economici autorizați într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European. Serviciile pot fi furnizate de către prestatorii stabiliți în România, cât și transfrontalier, de către prestatori stabiliți în alt stat membru, numai după emiterea autorizației de către autoritatea competentă.(2)Pentru emiterea autorizației de către autoritatea competentă sunt necesare următoarele documente**):**) Documentele solicitate la lit. b, c, d, e, f, h, i se vor depune în copie tradusă, cu mențiunea conform cu originalul.a)cerere tip, către autoritatea competentă în domeniu, respectiv ANZ prin care se solicită autorizarea centrului de achiziție, depozitare și comercializare de material seminal congelat (anexa nr. 4 a);b)actul constitutiv al societății sau similar, de unde să reiasă obiectul de activitate, conform claselor NACE sau ISIC;c)actul de înregistrare la oficiul registrului comerțului, sau similar;d)certificat constatator eliberat de ORC, sau similar;e)certificat de înregistrare fiscală, sau similar;f)autorizația sanitară veterinară, sau similar;g)regulamentul propriu de organizare și desfășurare a fluxului tehnologic pentru depozitarea și comercializarea materialului seminal congelat destinat însămânțării artificiale la nivel național (amplasarea, amenajarea și dotarea), precum și schița depozitului;h)contractul specialistului, responsabil cu gestionarea, manipularea, verificarea calității, livrarea și marketingul materialului seminal congelat, diploma de studii și fișa postului, sau similar;i)autorizația emisă de statul emitent, sau similar.
 + 
Articolul 14Documentele se depun prin intermediul sistemului informatic de utilitate publică, Punctul de contact unic electronic (PCUe), conform art. 10. + 
Articolul 15În cazul în care este necesară verificarea legalității documentelor depuse în vederea autorizării, ANZ-ul contactează autoritățile competente din statul membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European în cauză, prin intermediul Sistemului de informare în cadrul pieței interne, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2009, privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii în România.
 + 
Capitolul VICondițiile zootehnice pentru autorizarea centrelor de depozitare a materialului seminal + 
Condiții zootehnice generale + 
Articolul 16(1)Centrul trebuie să dispună de spațiu aferent desfășurării fluxului tehnologic pentru stocarea, controlul și difuzarea materialului seminal congelat, spațiu separat pentru curățarea, dezinfectarea și sterilizarea instrumentarelor și materialelor utilizate la control, precum și birou pentru acte și evidențe.(2)Centrul trebuie să fie dotat cu echipamentele, instrumentarul și materialele necesare fluxului tehnologic pentru stocarea, controlul, și difuzarea materialului seminal (containere pentru stocare și transport, goblete de capacități diferite, pensă cu brațe lungi, microscop, platină încălzitoare, lame, lamele, fiole, coloranți, termostat, etc.).(3)Se interzice desfășurarea activităților specifice în alte spații, decât cele destinate acestora.(4)Dotarea fiecărui spațiu se face corespunzător cu activitățile care urmează a se desfășura în cadrul lor.(5)Clădirea centrului trebuie să dispună de curent electric, apă curentă și canalizare.(6)Centrul trebuie să dețină personal tehnic de specialitate, pregătit pentru gestionarea, manipularea, verificarea calității, livrarea și marketingul materialului seminal congelat, prezentarea catalogului cu valoarea de ameliorare a berbecilor/țapilor.(7)În centrele autorizate pot fi depozitați, de asemenea, embrioni congelați, cu condiția ca embrionii să fie depozitați în recipiente separate, în spațiile prevăzute pentru depozitarea materialului seminal congelat.
 + 
Condiții zootehnice specifice + 
Condiții zootehnice și genetice pentru materialul germinativ (m.s.c., embrioni), utilizat la însămânțare artificială + 
Articolul 17(1)Materialul germinativ (m. s. c., embrioni), indiferent de specie, care circulă din țările membre ale Uniunii Europene sau intră din țări terțe și teritorii, trebuie să provină din centre autorizate, care figurează pe o listă întocmită, actualizată și comunicată de autoritățile competente ale statelor respective Comisiei Europene.(2)Materialul germinativ (m.s.c., embrioni), trebuie să îndeplinească condițiile sanitar veterinare prevăzute de legislația specifică în vigoare.(3)Materialul germinativ (m.s.c., embrioni), trebuie să fie însoțit de certificat sanitar veterinar intracomunitar eliberat de către autoritatea competentă a țării de origine.(4)Recipientele utilizate pentru depozitarea și transportul materialului seminal congelat trebuie să fie dezinfectate și/ sau sterilizate periodic și aprovizionate cu agent criogenic (azot lichid), care nu a fost folosit anterior pentru alte produse de origine animală.(5)Dozele de material seminal congelat trebuie să fie signate (marcate) vizibil, care să permită stabilirea cu ușurință a datei de colectare a materialului seminal, specia, rasa și identificarea animalului donator, numărul autorizației centrului de colectare.(6)Centrele de depozitare trebuie să dețină registre, în care să înregistreze toate intrările și ieșirile de material seminal congelat.
 + 
Articolul 18(1)Pentru însămânțare artificială se utilizează materialul seminal colectat sau embrionii obținuți de la animale de reproducție de rasă pură din specia ovină și caprine, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă rezultatele testării performanțelor;b)să aibă actualizat rezultatul evaluării genetice estimat printr-o metodă acceptabilă din punct de vedere științific în conformitate cu principiile zootehnice, normele și standardele stabilite de centrele de referință relevante ale Uniunii Europene;c)să aibă rezultatele testelor din care rezultă particularitățile și defectele genetice;d)să fie identificate prin analiza grupei sanguine sau prin orice altă metodă adecvată care oferă cel puțin același grad de certitudine ca analiza ADN-ului.(2)Materialul germinativ (m.s.c., embrioni), comercializat sau introdus în Uniune trebuie însoțit de certificatul zootehnic tip, conform regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/717 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului privind modelele de certificate zootehnice pentru animalele de reproducție și materialul germinativ provenit de la acestea, modificat de Regulamentul de punere în aplicare nr. 602/2020, (anexele nr. 4 g – j).(3)Certificatul zootehnic se eliberează numai de societatea de ameliorare sau de autoritatea competentă care trimite materialul germinativ, atunci când acesta este comercializat în Uniune, sau de organismul de ameliorare sau de serviciul oficial al țării terțe de expediere, atunci când acesta este introdus în Uniune.(4)Autoritatea competentă poate autoriza ca materialul germinativ să fie însoțit de un certificat zootehnic emis pe baza informațiilor primite de la societatea de ameliorare autorizată, de către un centru de colectare sau un centru de depozitare a materialului seminal, sau de o echipă de colectare sau de producere de embrioni autorizată pentru comerțul în cadrul Uniunii, în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor.(5)Autoritatea competentă poate autoriza ca modelul certificatului zootehnic să nu fie utilizat cu condiția ca, informațiile legate de materialul germinativ (m.s.c., embrioni), să fie cuprinse în alte documente, care însoțesc materialul germinativ în cauză, emise de societatea de ameliorare sau organismul de ameliorare autorizat.(6)În cazul în care rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice sunt puse la dispoziția publicului pe site-ul internet, societățile de ameliorare, organismele de ameliorare și/sau centrele de colectare sau centrele de depozitare a materialului seminal, echipele de colectare sau de producere de embrioni autorizate, pot să facă în certificatul zootehnic o trimitere la site-ul internet unde pot fi accesate aceste rezultate.
 + 
Condiții și indici minimi pentru materialul seminal congelat de berbec/țap + 
Articolul 19Centrele pentru depozitare și comercializare a materialului seminal vor respecta următoarele condiții și indici minimi pentru materialul seminal congelat:– elemente de identificare a dozei: unitatea producătoare (codul centrului de colectare), număr matricol, numele și rasa berbec/țap, data colectării și congelării materialului seminal (șarja);– volumul dozei 0,5 ml;– mobilitatea spermatozoizilor 0,30%;– concentrația de spermatozoizi totali / doză 100 – 200 milioane;– concentrația de spermatozoizi mobili / doză 30 – 60 milioane;– spermatozoizi vii peste 30%;– spermatozoizi cu anomalii maximum 14%;– spermatozoizi imaturi maximum 2%.
 + 
Condiții pentru comercializarea materialului seminal congelat + 
Articolul 20(1)Se va comercializa materialul germinativ (m.s.c., embrioni), care circulă din țările membre ale Uniunii Europene sau intră din țări terțe și teritorii, aprobat de autoritatea competentă.(2)Materialul seminal congelat în paiete va fi livrat către beneficiari, numai în goblete cu capacitate corespunzătoare numărului de doze solicitate.(3)Transferul gobletelor cu material seminal congelat din containerul de depozit în containerele de transport se va efectua cât mai rapid posibil (maximum 5 secunde).(4)În containerele de transport și ale beneficiarilor nivelul azotului lichid trebuie să depășească extremitatea superioară a paietelor, cu excepția containerelor cu vaporizator.(5)Furnizorul predă m.s.c.-ul beneficiarului însoțit de următoarele documente: pedigreul cu valoarea de ameliorare a berbecilor/țapilor (la soliciatrea beneficiarului), buletin de analiză a calității, aviz de expediție și factură. În buletinul de calitate se completează numele și numărul matricol al berbecului/țapului, numărul de doze, șarja dozelor, mobilitatea spermatozoizilor după decongelare, numărul de spermatozoizi mobili / doză. Obligatoriu buletinul de calitate trebuie semnat de ambele părți.(6)Beneficiarul poate solicita furnizorului evaluarea calității materialului seminal congelat (mobilitatea spermatozoizilor după decongelare), recepționând numai materialul seminal congelat cu o mobilitate de minimum 0,30.(7)Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea beneficiarilor, în funcție de caz, societăți de ameliorare recunoscute, care desfășoară un program de ameliorare rasial aprobat, asociații ale crescătorilor, fermieri-crescători de ovine/caprine înregistrați în Registrul Național al Exploatațiilor, conform legislației în vigoare, societăți comerciale, ingineri zootehniști și medici veterinari autorizați, operatori de însămânțări artificiale, autorizați prin recunoașterea calificării profesionale.(8)În caz de litigii, la solicitarea beneficiarilor, ANZ-ul în cadrul laboratorului de profil va executa expertiza calitativă a parametrilor spermatici și va elibera buletin de calitate, ca urmare a evaluării unui număr de 2 doze/ șarjă/berbec/țap.(9)Comercializarea materialului germinativ (m.s.c, embrioni), care nu a fost aprobat, atrage după sine, retragerea autorizării, sau, după caz, aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 41 și 42 din Legea zootehniei.
 + 
Condiții pentru înregistrarea și transmiterea datelor + 
Articolul 21(1)Fiecare centru de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat autorizat trebuie să dețină registre actualizate, care să permită:a)identificarea importurilor (centru de proveniență, berbecii/țapii donatori, numărul de doze, data importului);b)rezultatele actualizate a testelor de evaluare genetică ale berbecilor/țapilor al cărui material seminal congelat îl comercializează;c)identificarea beneficiarului, numărul de doze livrate, data livrării;(2)Registrele pot fi ținute în format electronic, se păstrează pentru o perioadă de cel puțin trei ani, pentru a putea fi consultate de autoritatea competentă.(3)Anual, la finele anului se va transmite la autoritatea competentă (ANZ), situația mișcărilor de material seminal congelat pe berbeci/țapi (stoc, intrări, ieșiri, stoc final), inclusiv pe beneficiari, conform procedurii de lucru.(4)Centrul de depozitare autorizat va notifica către autoritatea competentă (ANZ), situația materialului seminal congelat achiziționat din centre de colectare autorizate de autoritatea competentă (ANZ), respectiv numărul de doze și centrul de colectare.
Registrul pentru evidența importurilor de material seminal congelat

Nr.crt. Berbecul/țapul Proveniența Data importului Număr doze
Nume Nr. matricol Rasa


Registrul pentru evidența comercializării materialului seminal congelat

Nr.crt. Berbecul/țapul Număr doze Județul Beneficiarul
Nume Nr. matricol Rasa


Situația mișcării materialului seminal congelat

crt.

Nr.
Berbecul/țapul Proveniența Număr doze
Nume Nr. matricol Rasa Stoc inițial Intrări Ieșiri Stoc final

 + 
Capitolul VIIDocumente furnizate de procedura administrativă + 
Articolul 22(1)Autorizație zootehnică de funcționare în format original pe hârtie, ștampilat (anexa nr. 4 c).(2)Durata de valabilitate a autorizației este nelimitată.(3)Evidența autorizațiilor emise se ține într-un registru special, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4 d.
 + 
Capitolul VIIIControalele centrelor de depozitare autorizate + 
Articolul 23(1)Centrele de depozitare autorizate sunt supuse unor inspecții periodice efectuate la intervale adecvate, în cadrul controlului permanent al respectării condițiilor de autorizare și de supraveghere.(2)Controalele de supraveghere se realizează de autoritatea competentă și structurile teritoriale (CRZ–OJZ), care au rol de reprezentare, control, verificare și consultanță în teritoriu.(3)Controalele se realizează de comisia desemnată prin decizia directorului general. + 
Articolul 24Centrele de depozitare autorizate trebuie să permită accesul comisiei de control în spațiile în care se desfășoară fluxul tehnologic, la toate documentele care au stat la baza autorizării, după caz, la documentele de proveniență, registre, evidențe, buletine de calitate, certificate, facturi, etc. + 
Articolul 25(1)În urma controlului de supraveghere periodic se întocmește o notă de control (anexa nr. 4 e), care se distribuie astfel:a)un exemplar la ANZ;b)un exemplar la CRZ;c)un exemplar la centrul de depozitare controlat.(2)În funcție de rezultatul evaluării, se dispune, după caz, menținerea autorizării, suspendarea activității până la remedierea deficiențelor, ori retragerea autorizării. + 
Articolul 26(1)În urma controlului de supraveghere periodic se întocmește o notă de control (anexa nr. 4 e), care se distribuie astfel:a)un exemplar la ANZ;b)un exemplar la CRZ;c)un exemplar la centrul de depozitare controlat.(2)În funcție de rezultatul evaluării, se dispune, după caz, menținerea autorizării, suspendarea activității până la remedierea deficiențelor, ori retragerea autorizării. + 
Suspendarea, retragerea și anularea autorizației + 
Articolul 27(1)În cazul în care, în urma analizării notei de control, întocmită cu ocazia controlului de supraveghere, se constată că centrul de depozitare nu mai îndeplinește condițiile care au stat la baza acordării autorizației, altele decât cele care atrag retragerea acesteia, comisia întocmește un raport de suspendare a autorizației.(2)Raportul de suspendare a autorizației cuprinde:a)abaterile constatate;b)propunerea pentru suspendarea autorizației;c)atenționarea conducerii centrului de depozitare ca, într-un interval rezonabil de timp de la comunicare să remedieze deficiențele constatate;d)căi de atac.(3)Raportul de suspendare se vizează de către șeful structurii de autorizare și se aprobă de către conducătorul autorității competente.(4)Raportul de suspendare se întocmeste în 3 exemplare, în termen de 15 zile de la data înregistrării notei de control la autoritatea competentă, și se comunică în termen de 5 zile de la data întocmirii acestuia:a)centrului de depozitare controlat;b)CRZ – OJZ.
 + 
Articolul 28Suspendarea autorizației încetează dacă, în termenul comunicat, centrul de depozitare autorizat face dovada îndeplinirii condițiilor de autorizare, prin depunerea la autoritatea competentă a unor documente în acest sens. + 
Articolul 29Autorizația se retrage dacă:a)se constată că nu sunt respectate condițiile pentru comercializarea materialului seminal congelat stipulate în procedura de lucru;b)se constată că nu sunt respectate condițiile pentru înregistrarea și transmiterea datelor;c)sustragere de la efectuarea controlului;d)se constată că centrul de depozitare autorizat, pe perioada suspendării, a comercializat material seminal congelat;e)nu se face dovada îndeplinirii condițiilor de autorizare, în termenul comunicat cu ocazia suspendării.
 + 
Articolul 30(1)În cazul în care în urma analizării notei de control, întocmită cu ocazia controlului de supraveghere, se constată existența uneia/unora din situațiile prevăzute la art. 29, comisia întocmește un raport de retragere a autorizației.(2)Raportul de retragere a autorizației cuprinde:a)abaterile constatate;b)propunerea pentru retragerea autorizației;c)căi de atac.(3)Raportul de retragere se vizează de către șeful structurii de autorizare și se aprobă de către conducătorul autorității competente.(4)Raportul de retragere se întocmește în 3 exemplare, în termen de 15 zile de la data înregistrării notei de control la autoritatea competentă, și se comunică în termen de 5 zile de la data întocmirii acestuia:a)centrului de depozitare controlat;b)CRZ – OJZ. + 
Articolul 31În cazul în care se retrage autorizația zootehnică de funcționare ANZ notifică către DSVSA județean, centrul de depozitare căruia i-a fost retrasă autorizația. + 
Articolul 32(1)Centrul de depozitare căruia i-a fost retrasă autorizația poate solicita o nouă autorizare numai după expirarea unui an de la data retragerii autorizației anterioare.(2)În cazul în care centrul de depozitare solicită o nouă autorizare fără respectarea termenului prevăzut la alin. (1), cererea se respinge ca prematură.
 + 
Capitolul IXPreschimbarea autorizației + 
Articolul 33În vederea preschimbării autorizației, operatorul economic depune prin intermediul sistemului informatic de utilitate publică, PCU electronic următoarele documente:a)cerere tip de preschimbare a autorizației (anexa nr. 4 f);b)documentele care justifică necesitatea preschimbării autorizației.
 + 
Anexa nr. 4aS.C. ………….Nr. …… din …………
CERERE-TIP DE AUTORIZARE
Către,
Directorul General al Agenției Naționale pentru Zootehnie
Subsemnatul/Subsemnata, …………., în calitate de ………… al ……….., cu sediul în localitatea ……….., județul ……….., str. ……….. nr. …., înregistrată la registrul comerțului sub nr. ………, solicit eliberarea autorizației pentru prestarea serviciului de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat și/sau embrioni, din specia ovine/caprine. Anexăm documentația necesară autorizării.DataSemnătura
 + 
Anexa nr. 4b
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE „Prof. dr. G. K. Constantinescu”

RAPORT DE EVALUARE
pentru autorizarea zootehnică a centrului de depozitare și
comercializare a materialului seminal congelat și/sau
embrionilor, la specia ovine și caprine
Subsemnații …………….. salariați la Agenția Națională pentru Zootehnie, având în vedere decizia nr. …….., din …………………….., în conformitate cu prevederile Legii Zootehniei nr. 32/2019, H.G. nr. 1188/2014, cu modificările și completările ulterioare, O.M. 344/2019 și Directiva 2006/123/CEE, transpusă parțial în OUG 49/2009, am verificat S.C. ……………. din județul …….. în vederea emiterii autorizației zootehnice de funcționare a unității pentru activitatea de achiziție, depozitare și comercializare a materialului seminal congelat clasa CAEN 0162, 4690, 4719, 5210, constatând următoarele:1.Personal încadrat:a)nr. total …………………b)nr. specialiști ………….2.Fluxul tehnologic:a)spații pentru recepție, depozitare, livrare …………………..……………………b)condiții de depozitare și de transport …………………….……………………c)dotarea cu aparatură pentru controlul calității m.s.c.-ului …………….……………………3.Amplasare, vecinătăți:a)distanța față de perimetrele locuibile ………….b)surse poluante în vecinătate …………………..4.Autorizații de funcționare emise de alte organe abilitate: …………………………………5.Alte aspecte: ………………..6.PROPUNERI:a)ÎNDEPLINEȘTE CONDIȚIILE pentru autorizarea zootehnică a activității de depozitare a materialului seminal congelat, având ca obiectiv comercializarea materialului seminal congelat, conform claselor CAEN 5210, 0162, 4690, 4719 …………………………….b)NU ÎNDEPLINEȘTE condițiile de autorizare zootehnică conform legislației în vigoare ……….…………
Din partea ANZ,
Din partea CRZ,
Din partea OJZ,
Din partea S.C.,
 + 
Anexa nr. 4cAvizat MADR
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE „Prof. dr. G. K. Constantinescu”
AUTORIZAȚIE
ZOOTEHNICĂ DE FUNCȚIONARE
NR. ……… DIN ……………..
În temeiul Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. ……., Directorul General al Agenției Naționale pentru Zootehnie, în conformitate cu prevederile Legii Zootehniei nr. 32/2019, H.G. nr. 1188/2014, cu modificările și completările ulterioare, O.M. 344/2019, Directiva 2006/123/CEE transpusă parțial în OUG 49/2009 și procedura de lucru, în baza raportului de evaluare nr. ………. din ……, dispune:Autorizarea zootehnică a centrului de depozitare al S.C. …….. din localitatea ………………., str. …………………, nr. …………, județul , având ca scop:
Depozitarea și comercializarea la nivel național a materialului
seminal congelat și/sau embrionilor, la speciile ovine și/sau caprine
Orice încălcare sau abatere de la condițiile și reglementările care au stat la baza emiterii prezentei autorizări, atrage după sine, pe lângă sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare și retragerea autorizației de funcționare.
DIRECTOR GENERAL,
 + 
Anexa nr. 4d
REGISTRU NAȚIONAL PENTRU EVIDENȚA CENTRELOR DE DEPOZITARE AUTORIZATE

Nr. crt. Data depunerii/ înregistrării cererii și a documentației Denumirea operatorului economic Adresa, sediu social, tel., fax, CUI Denumirea unității conform legislației specifice Adresă punct de lucru social, tel., fax Activitățile Nr./data autorizației Materialul genetic utilizat Observații*)

*) Se nominalizează data evaluării și măsurile dispuse pentru neconformitățile constatate. + 
Anexa nr. 4e
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE „Prof. dr. G. K. Constantinescu”

NOTĂ DE CONTROL
Subsemnații …………. salariați la Agenția Națională pentru Zootehnie, având în vedere decizia nr. …….., din ………, în conformitate cu prevederile Legii Zootehniei nr. 32/2019, H.G. nr. 1188/2014, cu modificările și completările ulterioare, O.M. 344/2019 și Directiva 2006/123/CEE, transpusă parțial în OUG 49/2009, am verificat S.C. ………… din județul …………. autorizată zootehnic pentru activitatea de depozitare și comercializare a materialului seminal congelat clasa CAEN 0162, 4690, 4719, 5210, constatând următoarele:1.Autorizații de funcționare emise de alte organe abilitate: ……………………..2.Aspecte ale mișcărilor de material seminal congelat (intrări, ieșiri, stoc la zi):…………..…………….…………….3.Aspecte privind utilizarea materialului seminal congelat difuzat în teritoriu și rezultatele obținute de către beneficiari: ………………….…………….4.Alte aspecte ………………….…………….5.PROPUNERI:…………….…………….
Din partea ANZ,
Din partea CRZ,
Din partea OJZ,
Din partea S.C.,
 + 
Anexa nr. 4fS.C. ………….Nr. …… din …………
CERERE DE PRESCHIMBARE A AUTORIZAȚIEI
Către,
Directorul General al Agenției Naționale pentru Zootehnie
Subsemnatul/Subsemnata, …………………, în calitate de ………… al ………….., cu sediul în localitatea …………., județul …………….., str. …………… nr. ……, înregistrată la oficiul registrului comerțului cu nr. ……………. autorizată pentru ………………… cu Autorizația nr. ……… din …………, solicit preschimbarea acesteia datorită următoarelor motive: ……………În susținerea cererii anexez documentele prevăzute în procedura de autorizare.DataSemnătura
 + 
Anexa nr. 4g
Certificat zootehnic pentru comerțul cu material seminal
provenit de la animale de reproducție de rasă pură

Certificat zootehnic, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1012, pentru comerțul cu material seminal provenit de la animalele de reproducție de rasă pură din următoarele specii:(a) specia bovină (Bos taurus, Bos indicus, Bubalus bubalis) (*14)(b) specia porcină (Sus scrofa) (*14)(c) specia ovină (Ovis aries) (*14)(d) specia caprină (Capra hircus) (*14)(e) specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus)(*14)Toate limbile oficiale ale UE în care sunt redactate certificatele zootehnice, inclusiv notele de subsol și observațiile, sunt disponibile în EUR-Lex (se poate include un logo al societății de ameliorare emitente, al autorității competente sau al centrului de colectare sau de depozitare a materialului seminal)
Numărul certificatului (*15)
Numele societății de ameliorare emitente/autorității competente/centrului de colectare sau de depozitare a materialului seminal (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)/trimiterea la certificatul zootehnic al animalului donator (*16)
 
Partea A. Informații despre masculul donator de reproducție de rasă pură (*17)
1.Numele societății de ameliorare emitente/autorității competente (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei masculului donator
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscris masculul donator (*15)
5.Numărul din registrul genealogic al mascululuidonator (*18) 6.Numărul individual de identificare a masculului donator din specia ecvină (*15) (*19)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
7. Identificarea masculului donator (*20)7.1. Sistem7.2. Numărul individual de identificare (*19)7.3. Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)7.4. Nume (*15) 8. Verificarea identității (*15) (*22) (*23)8.1. Metodă8.2. Rezultat
9.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*24) și țara de naștere a masculului donator
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*15) a crescătorului
11. Numele, adresa și adresa de e-mail (*15) a proprietarului
12. Pedigriul masculului donator (*23) (*25)
12.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15) 12.1.1.Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual deidentificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15)
12.1.2.Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15)
12.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15) 12.2.1.Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15)
12.2.2.Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*19) (*20)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)Nume (*15)
13. Informații suplimentare (*15) (*23) (*26)13.1. Rezultatele testării performanțelor13.2. Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)13.3. Defectele genetice și particularitățile genetice ale masculului donator legate de programul de ameliorare13.4. Alte informații relevante despre masculul donator13.5. Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice, cu privire la părinți și bunici, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 12
14. Validare (*27)
14.1. Întocmit la: … 14.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
14.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*28) care semnează certificatul)
14.4. Semnătura: …
 
Partea B. Informații cu privire la materialul seminal (*29)
1. Identificarea masculului (masculilor) donator(i) (*20) (*27)1.1. Numărul (numerele) individual(e) de identificare (*19)1.2. Numărul (numerele) de identificare în materie de sănătate a animalelor (*21)1.3. Numărul individual de identificare a masculului (masculilor) donator(i) din specia ecvină (*15) (*19)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|1.4. Trimiterea (trimiterile) la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e) animalului (animalelor) donator (donatoare) (*15)
2. Identificarea materialului seminal
Culoarea paietelor sau a altor ambalaje (*15) (*30) Codul paietelor sau al altor ambalaje Numărul paietelor sau al altor ambalaje (*31) Locul colectării Data colectării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601) Altele (*15) (*32)
           
           
           
3. Centrul de colectare sau de depozitare a materialului seminal de unde se expediază3.1. Nume3.2. Adresă3.3. Numărul aprobării
4. Destinație (se introduc numele și adresa)
5.Numele și adresa societății de ameliorare (*14), sau ale părții terțe (*14) desemnate de societatea de ameliorare respectivă, responsabilă cu efectuarea testărilor (*15) (*33)
6. Validare
6.1. Întocmit la: … 6.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
6.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*34) care semnează certificatul)
6.4. Semnătura: …
Observații:• Certificatul zootehnic se redactează în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru de expediere.• Culoarea semnăturii trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit.• Certificatul zootehnic poate fi eliberat în orientare tip portret sau orientare tip vedere.• Notele de subsol și observațiile din acest certificat zootehnic nu pot fi tipărite, cu condiția includerii în titlu a unei trimiteri la o sursă multilingvă de informații direct accesibilă.

 + 
Anexa nr. 4h
Certificat zootehnic pentru comerțul cu embrioni
proveniți de la animale de reproducție de rasă pură

Certificat zootehnic, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1012, pentru comerțul cu embrioni proveniți de la animalele de reproducție de rasă pură din următoarele specii:(a) specia bovină (Bos taurus, Bos indicus, Bubalus bubalis) (*54)(b) specia porcină (Sus scrofa) (*54)(c) specia ovină (Ovis aries) (*54)(d) specia caprină (Capra hircus) (*54)(e) specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus) (*54)Toate limbile oficiale ale UE în care sunt redactate certificatele zootehnice,inclusiv notele de subsol și observațiile, sunt disponibile în EUR-Lex (se poate include un logo al societății de ameliorare emitente, al autorității competente sau al echipei de colectare sau de producere a embrionilor)
Numărul certificatului (*55)
Numele societății de ameliorare emitente/autorității competente/echipei de colectarea sau de producere a embrionilor (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)/trimiterea la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e) animalului (animalelor) donator (donatoare) (*56)
 
Partea A. Informații despre femela donatoare de reproducție de rasă pură (*57)
1.Numele societății de ameliorare emitente/autorității competente (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei femelei donatoare
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscrisă femela donatoare (*55)
5.Numărul din registrul genealogic alfemelei donatoare (*58) 6.Numărul individual de identificare a femelei donatoare din specia ecvină (*55) (*59)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
7. Identificarea femelei donatoare (*60)7.1. Sistem7.2. Numărul individual de identificare (*59)7.3. Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)7.4. Nume (*55) 8. Verificarea identității (*55) (*62) (*63)8.1. Metodă8.2. Rezultat
9.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*64) și țara de naștere a femelei donatoare
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*55) a crescătorului
11. Numele, adresa și adresa de e-mail (*55) a proprietarului
12. Pedigriul femelei donatoare (*63) (*65)
12.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55) 12.1.1.Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
12.1.2.Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
12.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55) 12.2.1.Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
12.2.2.Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
13. Informații suplimentare (*55) (*63) (*66)13.1. Rezultatele testării performanțelor femelei donatoare13.2 Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)13.3 Defectele genetice și particularitățile genetice ale femelei donatoare legate de programul de ameliorare13.4 Alte informații relevante despre femela donatoare13.5 Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice, cu privire la părinți și bunici, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 12
14. Validare (*67)
14.1. Întocmit la: … 14.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
14.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*68) care semnează certificatul)
14.4. Semnătura: …
 
Partea B. Informații despre masculul donator de reproducție de rasă pură (*57)
1.Numele societății de ameliorare emitente (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei masculului donator
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscris masculul donator (*55)
5.Numărul din registrul genealogic almasculului donator (*58) 6.Numărul individual de identificare a masculului donator din specia ecvină (*55) (*59)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
7. Identificarea masculului donator (*60)7.1. Sistem7.2. Numărul individual de identificare (*59)7.3. Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)7.4. Nume (*55) 8. Verificarea identității (*55) (*62) (*63)8.1. Metodă8.2. Rezultat
9.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*64) și țara de naștere a masculului donator
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*55) a crescătorului
11. Numele, adresa și adresa de e-mail (*55) a proprietarului
12. Pedigriul masculului donator (*63) (*65)
12.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55) 12.1.1.Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
12.1.2.Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
12.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55) 12.2.1.Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate aanimalelor (*61)Nume (*55)
12.2.2.Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*59) (*60)Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)Nume (*55)
13. Informații suplimentare (*55) (*63) (*66)13.1. Rezultatele testării performanțelor masculului donator13.2. Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)13.3. Defectele genetice și particularitățile genetice ale masculului donator legate de programul de ameliorare13.4. Alte informații relevante despre masculul donator13.5. Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice, cu privire la părinți și bunici, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 12
14. Validare (*67)
14.1. Întocmit la: … 14.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
14.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*68) care semnează certificatul)
14.4. Semnătura: …
 
Partea C. Informații cu privire la embrioni (*69)  
1. Identificarea femelei donatoare (*60) (*67)1.1. Numărul individual de identificare (*59)1.2. Numărul de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)1.3. Numărul individual de identificare a femelei donatoare din specia ecvină (*55) (*59)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|1.4. Trimiterea la certificatul zootehnic al animalului donator (*55)
2. Identificarea masculului (masculilor) donator(i) (*60) (*67)2.1. Numărul (numerele) individual(e) de identificare (*59)2.2. Numărul (numerele) de identificare în materie de sănătate a animalelor (*61)2.3. Numărul individual de identificare a masculului (masculilor) donator(i) din speciaecvină (*55) (*59)|_|_|_|-|_|_|_|-|_|_|_|_|_|_|_|_|_|2.4. Trimiterea (trimiterile) la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e)2.4.1. masculului (masculilor) donator (donatori) (*54) (*55)2.4.2. materialului seminal (*54) (*55)
3. Identificarea embrionilor
Culoarea paietelor sau a altor ambalaje (*55) (*70) Codul paietelor sau al altor ambalaje Numărul paietelor sau al altor ambalaje Numărul de embrioni (*71) (*72) Locul colectării sau al producerii Data colectării sau a producerii (zz.ll.aaaa sau ISO 8601) Altele (*55) (*73)
             
             
             
4. Echipa de colectare sau de producere a embrionilor care face expedierea4.1. Nume4.2. Adresă4.3. Numărul aprobării
5. Destinație (se introduc numele și adresa)
Partea D. Informații cu privire la purtătoarea surogat a embrionului sau a embrionilor
6. Numărul individual de identificare (*59) a purtătoarei surogat (*55)
7. Validare
7.1. Întocmit la: … 7.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
7.3. Numele și funcția semnatarului: …  
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*74) care semnează certificatul)
7.4. Semnătura: …
Observații:• Certificatul zootehnic se redactează în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru de expediere.• Culoarea semnăturii trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit.• Certificatul zootehnic poate fi eliberat în orientare tip portret sau orientare tip vedere.• Notele de subsol și observațiile din acest certificat zootehnic nu pot fi tipărite, cu condiția includerii în titlu a unei trimiteri la o sursă multilingvă de informații direct accesibilă.

(*14) Se elimină dacă nu se aplică.(*15) Se lasă necompletat dacă nu se aplică.(*16) Dacă partea A certificatului zootehnic este păstrată necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic și se anexează o copie a certificatului zootehnic eliberat pentru masculul (masculii) donator(i) de reproducție de rasă pură, trebuie să se furnizeze o trimitere (numărul certificatului) la certificatul zootehnic al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură.(*17) Partea A a certificatului zootehnic poate rămâne necompletată sau poate fi retrasă din certificatul zootehnic în conformitate cu instrucțiunile de la nota de subsol 16.(*18) În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, se lasă spațiu liber dacă numărul din registrul genealogic este egal cu numărul individual de identificare.(*19) Se adaugă numărul individual de identificare, dacă este diferit de numărul din registrul genealogic. În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, se indică numărul individual de identificare în conformitate cu anexa II partea 1 capitolul I punctul 3 din Regulamentul (UE) 2016/1012, denumit „cod unic” la articolul 114 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/429. În cazul în care numărul individual de identificare fie nu este disponibil, fie este diferit de numărul sub care este înscris animalul în registrul genealogic, se introduce numărul din registrul genealogic.(*20) Pentru animalele din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină, identificare individuală în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor. Pentru animalele din specia porcină, identificare individuală în conformitate cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) și, după caz, cu articolul 12 din Regulamentul (UE) 2016/1012, și număr de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor.(*21) Numai pentru animalele din specia porcină: Numărul de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale privind identificarea și înregistrarea animalelor din specia porcină.(*22) Se solicită în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială. Se poate solicita de către societățile de ameliorare în conformitate cu articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia porcină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială.(*23) Dacă este necesar, se anexează foi suplimentare.(*24) Pentru animalele din speciile ovină și caprină ținute în condiții de creștere extensivă, în loc de data nașterii, se poate furniza anul nașterii (aaaa) și data identificării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601).(*25) Se introduce, după caz, „secțiunea principală” sau „secțiunea suplimentară”. Se pot furniza informații cu privire la alte generații.(*26) În cazul în care rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice pot fi accesate pe un site internet, se poate face de asemenea trimitere directă la site-ul internet respectiv.(*27) Obligatoriu doar dacă partea A a certificatului zootehnic este eliberată de societatea de ameliorare sau de o autoritate competentă menționată la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012 și dacă partea B din certificatul zootehnic este eliberată de un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal autorizat în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din regulamentul respectiv.(*28) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al societății de ameliorare sau al unei autorități competente menționate la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic.(*29) Dacă doar partea B a certificatului zootehnic este eliberată de un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal autorizat în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 și partea A a certificatului zootehnic rămâne necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic, punctul 1 din partea B trebuie completat, iar o copie a certificatului zootehnic pentru masculii donatori trebuie să fie atașată după cum urmează:(i)în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină sau porcină, în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea A din anexa I la Regulamentul (UE) 2017/717;(ii)în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2017/1940, din care cel puțin partea I este inclusă în documentul unic de identificare pe viață emis în conformitate cu articolul 118 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/429.(*30) Opțional.(*31) O paietă sau un alt ambalaj poate conține material seminal colectat de la mai mult de un animal de reproducție de rasă pură, cu condiția ca informațiile privind toți masculii donatori de reproducție de rasă pură să fie furnizate la punctul 1.4 din partea B.(*32) Dacă este cazul, se pot furniza informații privind materialul seminal sexat.(*33) Pentru materialul seminal destinat testării animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină sau caprină care nu au fost supuse testării performanțelor sau evaluării genetice, în conformitate cu limitele cantitative menționate la articolul 21 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) 2016/1012.(*34) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al societății de ameliorare, al unei autorități competente menționate la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012 sau al unui centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal autorizat în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din regulamentul respectiv, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic.(*54) Se elimină dacă nu se aplică.(*55) Se lasă necompletat dacă nu se aplică.(*56) Dacă partea A sau partea B a certificatului zootehnic este păstrată necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic și se anexează o copie a certificatului zootehnic eliberat pentru femela (femelele) donatoare de reproducție de rasă pură sau pentru masculul (masculii) donator(i) de reproducție de rasă pură, sau pentru materialul seminal al acestora, trebuie să se furnizeze o trimitere (numărul certificatului) la respectivul certificat zootehnic al femelei (femelelor) donatoare de reproducție de rasă pură sau al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură, sau al materialului seminal al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură respectiv(i).(*57) Partea A sau B a certificatului zootehnic poate rămâne necompletată sau poate fi retrasă din certificatul zootehnic în conformitate cu instrucțiunile de la nota de subsol 16.(*58) În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, se lasă spațiu liber dacă numărul din registrul genealogic este egal cu numărul individual de identificare.(*59) Se adaugă numărul individual de identificare, dacă este diferit de numărul din registrul genealogic. În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, se indică numărul individual de identificare în conformitate cu anexa II partea 1 capitolul I punctul 3 din Regulamentul (UE) 2016/1012, denumit „cod unic” la articolul 114 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2016/429. În cazul în care numărul individual de identificare fie nu este disponibil, fie este diferit de numărul sub care este înscris animalul în registrul genealogic, se introduce numărul din registrul genealogic.(*60) Pentru animalele din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină, identificare individuală în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor. Pentru animalele din specia porcină, identificare individuală în conformitate cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) și, după caz, cu articolul 12 din Regulamentul (UE) 2016/1012, și număr de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor.(*61) Numai pentru animalele din specia porcină: Numărul de identificare în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul sănătății animale privind identificarea și înregistrarea animalelor din specia porcină.(*62) Se solicită în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială. Se poate solicita de către societățile de ameliorare în conformitate cu articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia porcină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială ori în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină, porcină și ecvină utilizate pentru colectarea de ovule și embrioni.(*63) Dacă este necesar, se anexează foi suplimentare.(*64) Pentru animalele din speciile ovină și caprină ținute în condiții de creștere extensivă, în loc de data nașterii, se poate furniza anul nașterii (aaaa) și data identificării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601).(*65) Se introduce, după caz, „secțiunea principală” sau „secțiunea suplimentară”. Se pot furniza informații cu privire la alte generații.(*66) În cazul în care rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice pot fi accesate pe un site internet, se poate face de asemenea trimitere directă la site-ul internet respectiv.(*67) Obligatoriu doar dacă partea A sau B a certificatului zootehnic este eliberată de societatea de ameliorare sau de o autoritate competentă menționată la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012 și dacă părțile C și D din certificatul zootehnic sunt eliberate de o echipă de colectare sau de producere a embrionilor autorizată în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din regulamentul respectiv.(*68) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al societății de ameliorare sau al unei autorități competente menționate la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic.(*69) Dacă doar partea C și, după caz, partea D a certificatului zootehnic este eliberată de o echipă de colectare sau de producere a embrionilor autorizată în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012, și partea (părțile) A și/sau B a (ale) certificatului zootehnic rămâne (rămân) necompletată (necompletate) sau este (sunt) retrasă (retrase) din certificatul zootehnic, punctele 1 și 2 din partea C trebuie completate și copii ale certificatului zootehnic trebuie atașate după cum urmează:(a)pentru femelele donatoare:(i)în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină sau porcină, în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea A din anexa I la Regulamentul (UE) 2017/717;(ii)în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2017/1940, din care cel puțin partea I reprezintă o secțiune special concepută a documentului unic de identificare pe viață emis în conformitate cu articolul 118 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/429;

(b)pentru materialul seminal fertilizator:(i)astfel cum se descrie la litera (a), cu adaptările necesare pentru masculii donatori, sau(ii)în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea B din anexa I la Regulamentul (UE) 2017/717.(*70) Opțional.(*71) În cazul în care există mai mulți embrioni într-o paietă sau într-un alt ambalaj, trebuie să existe o indicație clară a numărului de embrioni.(*72) O paietă sau un alt ambalaj poate conține embrioni colectați sau produși din ovule colectate de la o singură femelă donatoare de reproducție de rasă pură fertilizată cu material seminal colectat de la mai mult de un mascul donator de reproducție de rasă pură, cu condiția ca informațiile privind toți masculii donatori de reproducție de rasă pură să fie furnizate la punctul 2.4 din partea C.(*73) După caz, se pot furniza informații cu privire la embrionii sexați sau la stadiul de dezvoltare a embrionului.(*74) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al societății de ameliorare, al unei autorități competente menționate la articolul 30 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2016/1012 sau al unei echipe de colectare sau de producere a embrionilor autorizate în conformitate cu articolul 31 alineatul (1) din regulamentul respectiv, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic. + 
Anexa nr. 4i
Certificat zootehnic pentru introducerea în Uniune a materialului
seminal provenit de la animale de reproducție de rasă pură

Certificat zootehnic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1012 pentru introducerea în Uniune a materialului seminal provenit de la animalele de reproducție de rasă pură din următoarele specii: (a) specia bovină (Bos taurus, Bos indicus, Bubalus(b) bubalis) (*13)(c) specia porcină (Sus scrofa) (*13)(d) specia ovină (Ovis aries) (*13)(e) specia caprină (Capra hircus) (*13)(f) specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus) (*13)Toate limbile oficiale ale UE în care sunt redactate certificatele zootehnice, inclusiv notele de subsol și observațiile, sunt disponibile în EUR-Lex (se poate include un logo al organismului de ameliorare emitent sau al centrului de colectare sau de depozitare a materialului seminal)
Numărul certificatului (*14)
Numele organismului de ameliorare emitent/centrului de colectare sau de depozitare a materialului seminal (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)/trimiterea la certificatul zootehnic al animalului donator (*15)
 
Partea A. Informații despre masculul donator de reproducție de rasă pură (*16)
1.Numele organismului de ameliorare emitent (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei masculului donator
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscris masculul donator (*14)
5. Numărul din registrul genealogic al masculului donator
6. Identificarea masculului donator (*17)6.1. Sistem6.2. Numărul individual de identificare6.3. Nume (*14) 7. Verificarea identității (*14) (*18) (*19)7.1. Metodă7.2. Rezultat
8.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*20) și țara de naștere a masculului donator
9. Numele, adresa și adresa de e-mail (*14) a crescătorului
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*14) a proprietarului
11. Pedigriul masculului donator (*19) (*21)
11.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogic Numărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14) 11.1.1.Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14)
11.1.2.Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14)
11.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogic Numărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14) 11.2.1.Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14)
11.2.2.Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*17) (*22)Nume (*14)
12. Informații suplimentare (*14) (*19) (*23)12.1. Rezultatele testării performanțelor12.2. Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)12.3. Defectele genetice și particularitățile genetice ale masculului donator legate de programul de ameliorare12.4. Alte informații relevante despre masculul donator12.5. Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice ale părinților și bunicilor, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 11
13. Validare (*24)
13.1. Întocmit la: … 13.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
13.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*25) care semnează certificatul)
13.4. Semnătura: …
 
Partea B. Informații cu privire la materialul seminal (*26)
1. Identificarea masculului (masculilor) donator(i) (*17) (*24)1.1. Numărul (numerele) individual(e) de identificare1.2. Trimiterea (trimiterile) la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e) animalului (animalelor) donator (donatoare) (*14)
2. Sistem de identificare
Culoarea paietelor sau a altor ambalaje (*14) (*27) Codul paietelor sau al altor ambalaje Numărul paietelor sau al altor ambalaje (*28) Locul colectării Data colectării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601) Altele (*14) (*29)
           
           
           
3. Centrul de colectare sau de depozitare a materialului seminal de unde se expediază3.1. Nume3.2. Adresă3.3. Numărul aprobării
4. Destinație (se introduc numele și adresa)
5.Numele și adresa societății de ameliorare (*13), sau ale părții terțe (*13) desemnate de societatea de ameliorare respectivă, responsabilă cu efectuarea testărilor (*14) (*30)
6. Validare
6.1. Întocmit la: … 6.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
6.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*31) care semnează certificatul)
6.4. Semnătura: …
Observații:• Certificatul zootehnic se redactează în cel puțin una dintre limbile oficiale ale țării de expediere.• Culoarea semnăturii trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit.• Certificatul zootehnic poate fi eliberat în orientare tip portret sau orientare tip vedere.• Notele de subsol și observațiile din acest certificat zootehnic nu pot fi tipărite, cu condiția includerii în titlu a unei trimiteri la o sursă multilingvă de informații direct accesibilă.

 + 
Anexa nr. 4j
Certificat zootehnic pentru introducerea în Uniune a embrionilor
proveniți de la animale de reproducție de rasă pură

Certificat zootehnic, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1012, pentru introducerea în Uniune a embrionilor proveniți de la animalele de reproducție de rasă pură din următoarele specii:(a) specia bovină (Bos taurus, Bos indicus, Bubalus bubalis) (*49)(b) specia porcină (Sus scrofa) (*49)(c) specia ovină (Ovis aries) (*49)(d) specia caprină (Capra hircus) (*49)(e) specia ecvină (Equus caballus și Equus asinus) (*49)Toate limbile oficiale ale UE în care sunt redactate certificatele zootehnice, inclusiv notele de subsol și observațiile, sunt disponibile în EUR-Lex (se poate include un logo al organismului de ameliorare emitent sau al echipei de colectare sau de producere a embrionilor)
Numărul certificatului (*50)
Numele organismului de ameliorare emitent/echipei de colectare sau producere a embrionilor (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)trimiterea la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e) animalului (animalelor) donator (donatoare) (*51)
 
Partea A. Informații despre femela donatoare de reproducție de rasă pură (*52)
1.Numele organismului de ameliorare emitent (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei femelei donatoare
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscrisă femela donatoare (*50)
5. Numărul din registrul genealogic al femelei donatoare
6. Identificarea femelei donatoare (*53)6.1. Sistem6.2. Numărul individual de identificare6.3. Nume (*50) 7. Verificarea identității (*50) (*54) (*55)7.1. Metodă7.2. Rezultat
8.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*56) și țara de naștere a femelei donatoare
9. Numele, adresa și adresa de e-mail (*50) a crescătorului
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*50) a proprietarului
11. Pedigriul femelei donatoare (*55) (*57)
11.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50) 11.1.1. Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.1.2. Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50) 11.2.1. Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogic Numărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.2.2. Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogic Numărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
12. Informații suplimentare (*50) (*55) (*59)12.1. Rezultatele testării performanțelor12.2. Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)12.3. Defectele genetice și particularitățile genetice ale femelei donatoare legate de programul de ameliorare12.4. Alte informații relevante despre femela donatoare12.5. Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice ale părinților și bunicilor, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 11
13. Validare (*60)
13.1. Întocmit la: … 13.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
13.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*61) care semnează certificatul)
13.4. Semnătura: …
 
Partea B. Informații despre masculul donator de reproducție de rasă pură (*52)
1.Numele organismului de ameliorare emitent (se furnizează datele de contact și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul internet)
2. Numele registrului genealogic 3. Numele rasei masculului donator
4.Clasa din secțiunea principală a registrului genealogic în care este înscris masculul donator (*50)
5. Numărul din registrul genealogic al masculului donator
6. Identificarea masculului donator (*53)6.1. Sistem6.2. Numărul individual de identificare6.3. Nume (*50) 7. Verificarea identității (*50) (*54) (*55)7.1. Metodă7.2. Rezultat
8.Data (se utilizează formatul zz.ll.aaaa sau ISO 8601) (*56) și țara de naștere a masculului donator
9. Numele, adresa și adresa de e-mail (*50) a crescătorului
10. Numele, adresa și adresa de e-mail (*50) a proprietarului
11. Pedigriul masculului donator (*55) (*57)
11.1.TatălNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50) 11.1.1. Bunicul paternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.1.2. Bunica paternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.2.MamaNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50) 11.2.1. Bunicul maternNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
11.2.2. Bunica maternăNumărul și secțiunea din registrul genealogicNumărul individual de identificare (*53) (*58)Nume (*50)
12. Informații suplimentare (*50) (*55) (*59)12.1. Rezultatele testării performanțelor12.2. Rezultatele actualizate ale evaluării genetice efectuate ultima dată la ….(se introduce data în format zz.ll.aaaa sau ISO 8601)12.3. Defectele genetice și particularitățile genetice ale masculului donator legate de programul de ameliorare12.4. Alte informații relevante despre masculul donator12.5. Alte informații relevante, inclusiv rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice ale părinților și bunicilor, în cazul în care nu sunt indicate la punctul 11
13. Validare (*60)
13.1. Întocmit la: … 13.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
13.3. Numele și funcția semnatarului: …  
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*61) care semnează certificatul)
13.4. Semnătura: …
 
Partea C. Informații cu privire la embrioni (*62)
1. Identificarea femelei donatoare (*53) (*60)1.1. Numărul individual de identificare1.2. Trimiterea la certificatul zootehnic al animalului donator (*50)
2. Identificarea masculului (masculilor) donator(i) (*53) (*60)2.1. Numărul (numerele) individual(e) de identificare2.2. Trimiterea (trimiterile) la certificatul (certificatele) zootehnic(e) al(e)2.2.1. masculului (masculilor) donator (donatori) (*49) (*50)2.2.2. materialului seminal (*49) (*50)
3. Identificarea embrionilor
Culoarea paietelor sau a altor ambalaje (*50) (*63) Codul paietelor sau al altor ambalaje Numărul paietelor sau al altor ambalaje Numărul de embrioni (*64) (*65) Locul colectării sau al producerii Data colectării sau a producerii (zz.ll.aaaa sau ISO 8601) Altele (*50) (*66)
             
             
             
4. Echipa de colectare sau de producere a embrionilor care face expedierea4.1. Nume4.2. Adresă4.3. Numărul aprobării
5. Destinație (se introduc numele și adresa)
Partea D. Informații cu privire la purtătoarea surogat a embrionului sau a embrionilor
6. Numărul individual de identificare (*53) a purtătoarei surogat (*50)
7. Validare
7.1. Întocmit la: … 7.2. data: …
(se introduce locul eliberării) (se introduce data eliberării)
7.3. Numele și funcția semnatarului: …
(se introduc cu majuscule numele și funcția persoanei (*67) care semnează certificatul)
7.4. Semnătura: …
Observații:• Certificatul zootehnic se redactează în cel puțin una dintre limbile oficiale ale țării de expediere.• Culoarea semnăturii trebuie să fie diferită de cea a textului tipărit.• Certificatul zootehnic poate fi eliberat în orientare tip portret sau orientare tip vedere.• Notele de subsol și observațiile din acest certificat zootehnic nu pot fi tipărite, cu condiția includerii în titlu a unei trimiteri la o sursă multilingvă de informații direct accesibilă.

(*13) Se elimină dacă nu se aplică.(*14) Se lasă necompletat dacă nu se aplică.(*15) Dacă partea A a certificatului zootehnic este păstrată necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic și se anexează o copie a certificatului zootehnic eliberat pentru masculul (masculii) donator(i) de reproducție de rasă pură, trebuie să se furnizeze o trimitere (numărul certificatului) la certificatul zootehnic al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură.(*16) Partea A a certificatului zootehnic poate rămâne necompletată sau poate fi retrasă din certificatul zootehnic în conformitate cu instrucțiunile de la nota de subsol 14.(*17) În conformitate cu legislația privind identificarea și înregistrarea animalelor din țara de expediere.(*18) Se solicită în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială. Se poate solicita, în conformitate cu articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1012, în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia porcină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială, de către societatea de ameliorare care ține registrul genealogic în care urmează să fie înscris descendentul animalului donator.(*19) Dacă este necesar, se anexează foi suplimentare.(*20) Pentru animalele din speciile ovină și caprină ținute în condiții de creștere extensivă, în loc de data nașterii, se poate furniza anul nașterii (aaaa) și data identificării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601).(*21) Se introduce, după caz, „secțiunea principală” sau „secțiunea suplimentară”. Se pot furniza informații cu privire la alte generații.(*22) Se adaugă numărul individual de identificare, dacă este diferit de numărul din registrul genealogic.(*23) În cazul în care rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice pot fi accesate pe un site internet, se poate face de asemenea trimitere directă la site-ul internet respectiv.(*24) Obligatoriu doar dacă partea A a certificatului zootehnic este eliberată de organismul de ameliorare, inclusiv serviciul oficial al țării de expediere, care este enumerat în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012 și dacă partea B din certificatul zootehnic este eliberată de un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul(1) din regulamentul respectiv.(*25) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al organismului de ameliorare, inclusiv serviciul oficial al țării de expediere care figurează pe listă în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic.(*26) Dacă doar partea B a certificatului zootehnic este eliberată de un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul x(1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 și dacă partea A a certificatului zootehnic rămâne necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic, punctul 1 din partea B trebuie completat și trebuie să se atașeze copii ale certificatelor zootehnice pentru masculii donatori, eliberate în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea A din anexa III la Regulamentul (UE) 2017/717.(*27) Opțional.(*28) O paietă sau un alt ambalaj poate conține material seminal colectat de la mai mult de un animal de reproducție de rasă pură, cu condiția ca informațiile privind toți masculii donatori de reproducție de rasă pură să fie furnizate la punctul 1.2 din partea B.(*29) Dacă este cazul, se pot furniza informații privind materialul seminal sexat.(*30) Pentru materialul seminal destinat testării animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină sau caprină care nu au fost supuse testării performanțelor sau evaluării genetice, în conformitate cu limitele cantitative menționate la articolul 21 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) 2016/1012.(*31) Persoana respectivă este un reprezentant autorizat să semneze certificatul zootehnic, al organismului de ameliorare, inclusiv serviciul oficial al țării de expediere, care figurează pe listă în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012, sau al unui centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul (1) din respectivul regulament.(*49) Se elimină dacă nu se aplică.(*50) Se lasă necompletat dacă nu se aplică.(*51) Dacă partea A sau partea B a certificatului zootehnic este păstrată necompletată sau este retrasă din certificatul zootehnic și se anexează o copie a certificatului zootehnic eliberat pentru femela (femelele) donatoare de reproducție de rasă pură sau pentru masculul (masculii) donator(i) de reproducție de rasă pură, sau pentru materialul seminal al acestora, trebuie să se furnizeze o trimitere (numărul certificatului) la certificatul zootehnic al femelei (femelelor) donatoare de reproducție de rasă pură sau al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură, sau al materialului seminal al masculului (masculilor) de reproducție de rasă pură respectiv(i).(*52) Partea A sau B a certificatului zootehnic poate rămâne necompletată sau poate fi retrasă din certificatul zootehnic în conformitate cu instrucțiunile de la nota de subsol 14.(*53) În conformitate cu legislația privind identificarea și înregistrarea animalelor din țara de expediere.(*54) Se solicită în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012 în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină, caprină și ecvină utilizate pentru colectarea de material seminal pentru inseminare artificială. Se poate solicita în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină utilizate pentru colectarea de ovule și embrioni, în conformitate cu articolul 22 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1012, de către societățile de ameliorare care conduc registrul genealogic în care urmează să fie înscris descendentul obținut din embrionii respectivi.(*55) Dacă este necesar, se anexează foi suplimentare.(*56) Pentru animalele din speciile ovină și caprină ținute în condiții de creștere extensivă, în loc de data nașterii, se poate furniza anul nașterii (aaaa) și data identificării (zz.ll.aaaa sau ISO 8601).(*57) Se introduce, după caz, „secțiunea principală” sau „secțiunea suplimentară”. Se pot furniza informații cu privire la alte generații.(*58) Se adaugă numărul individual de identificare, dacă este diferit de numărul din registrul genealogic.(*59) În cazul în care rezultatele testării performanțelor sau ale evaluării genetice pot fi accesate pe un site internet, se poate face de asemenea trimitere directă la site-ul internet respectiv.(*60) Obligatoriu doar dacă partea A sau B a certificatului zootehnic este eliberată de organismul de ameliorare, inclusiv de serviciul oficial al țării de expediere, care este enumerat în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012 și dacă părțile C și D ale certificatului zootehnic sunt eliberate de o echipă de colectare sau de producere a embrionilor care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul (1) din regulamentul respectiv.(*61) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant al organismului de ameliorare, inclusiv serviciul oficial al țării de expediere care figurează pe listă în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012, care este autorizat să semneze certificatul zootehnic.(*62) Dacă doar partea C și, după caz, partea D a certificatului zootehnic este eliberată de o echipă de colectare sau de producere a embrionilor care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/1012, și partea (părțile) A și/sau B a (ale) certificatului zootehnic rămâne (rămân) necompletată (necompletate) sau este (sunt) retrasă (retrase) din certificatul zootehnic, punctele 1 și 2 din partea C trebuie completate și copii ale certificatelor zootehnice trebuie atașate după cum urmează:(a)pentru femelele donatoare, în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea A din anexa III la Regulamentul (UE) 2017/717;(b)pentru materialul seminal fertilizator:(i)astfel cum se descrie la litera (a), cu adaptările necesare pentru masculii donatori, sau(ii)în conformitate cu modelul prevăzut în secțiunea B din anexa III la Regulamentul (UE) 2017/717.(*63) Opțional.(*64) În cazul în care există mai mulți embrioni într-o paietă sau într-un alt ambalaj, trebuie să existe o indicație clară a numărului de embrioni.(*65) O paietă sau un alt ambalaj poate conține embrioni colectați sau produși din ovule colectate de la o singură femelă donatoare de reproducție de rasă pură fertilizată cu material seminal colectat de la mai mult de un mascul donator de reproducție de rasă pură, cu condiția ca informațiile privind toți masculii donatori de reproducție de rasă pură să fie furnizate la punctul 2.2 din partea C.(*66) După caz, se pot furniza informații cu privire la embrionii sexați sau la stadiul de dezvoltare a embrionului.(*67) Persoana respectivă trebuie să fie un reprezentant autorizat să semneze certificatul zootehnic, al organismului de ameliorare, inclusiv serviciul oficial al țării de expediere, care figurează pe listă în conformitate cu articolul 34 din Regulamentul (UE) 2016/1012, sau al unei echipe de colectare sau de producere a embrionilor care acționează în numele organismului de ameliorare în conformitate cu articolul 33 alineatul (1) din respectivul regulament.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x