PROCEDURĂ din 7 septembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 624 din 11 septembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOUG 57 20/06/2007 ART. 38
ART. 8REFERIRE LALEGE 407 09/11/2006
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 57 20/06/2007 ANEXA 4
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1369 07/09/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 1369 07/09/2007
ART. 1REFERIT DEORDIN 1092 15/09/2008
ART. 1REFERIT DEORDIN 1386 13/09/2007

de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatică



 + 
Articolul 1(1) Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului stabileşte derogări pentru situaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, denumită în continuare Ordonanţă de urgenţă:a) din oficiu, conform recomandărilor planurilor de management şi/sau acţiune pentru conservarea speciilor, precum şi în baza studiilor realizate la solicitarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului;b) la solicitarea unei persoane juridice care are ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică;c) la solicitarea unei persoane fizice sau juridice, pentru alte situaţii decât cele prevăzute la lit. a) şi b).(2) La stabilirea derogărilor, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului trebuie să se asigure că sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:a) nu există o alternativă acceptabilă;b) măsurile derogatorii nu sunt în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.
 + 
Articolul 2Derogarea pentru fiecare situaţie specifică se acordă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, cu avizul Academiei Române.
 + 
Articolul 3(1) În vederea obţinerii derogării, solicitantul prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. b) trebuie să depună o cerere la sediul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.(2) În vederea obţinerii derogării, solicitantul prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. c) trebuie să depună o cerere la sediul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură.
 + 
Articolul 4Condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) se consideră îndeplinite atunci când derogarea solicitată prevede:a) recoltarea unui număr limitat şi în condiţii strict controlate a exemplarelor;b) perioada în care poate fi permisă recoltarea să fie adaptată la cerinţele biologice ale speciilor, respectând interdicţiile de recoltare în perioadele de reproducere şi de creştere a puilor;c) evaluarea continuă a mărimii populaţiilor şi a teritoriului ocupat de acestea;d) întreprinderea unor acţiuni continue de prevenire a producerii unor pagube.
 + 
Articolul 5(1) Cererea prevăzută la art. 3 alin. (1) trebuie să fie însoţită de următoarele documente justificative:a) referinţe ştiinţifice privind competenţa solicitantului: lucrări ştiinţifice, publicaţii, expoziţii, filme;b) copia contractului/proiectului de cercetare, inclusiv a protocolului experimental;c) hărţile care cuprind localizarea sitului/siturilor unde se aplică derogarea;d) avizul Academiei Române;e) avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz.(2) Cererea prevăzută la art. 3 alin. (2) trebuie să fie însoţită de următoarele documente justificative:a) documentele de constatare a pagubelor/vătămărilor corporale sau uciderilor, întocmite de către autorităţile competente;b) avizul Academiei Române;c) avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz.
 + 
Articolul 6Stabilirea derogărilor pentru situaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă în scopul evitării unor pagube/vătămări corporale sau ucideri ale speciilor de floră şi faună sălbatică se realizează numai dacă la documentele prevăzute la art. 5 se ataşează şi dovada că fiecare exemplar a fost monitorizat şi identificat în vederea recoltării.
 + 
Articolul 7Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului se pronunţă motivat în termen de maximum 48 de ore de la depunerea cererii de către solicitant pentru solicitările prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c), respectiv în termen de 30 de zile pentru solicitările prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b).
 + 
Articolul 8(1) În cazul în care măsurile derogatorii presupun capturarea speciilor de faună sălbatică prin vânare, aceasta se va face cu respectarea de către solicitant a prevederilor Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Derogările stabilite conform prezentei proceduri vor respecta condiţiile speciale stabilite pentru fiecare situaţie prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
 + 
Articolul 9(1) Pentru oricare dintre solicitările prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c), persoana fizică sau juridică transmite autorităţii locale pentru protecţia mediului un raport asupra fiecărei acţiuni derulate în baza derogării obţinute, în cel mult 7 zile de la desfăşurarea respectivei acţiuni, modelul raportului fiind prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură.(2) Rapoartele asupra fiecărei acţiuni derulate în baza derogărilor acordate prevăzute la art. 1 trebuie transmise de către persoana fizică sau juridică autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în maximum 30 de zile de la încheierea perioadei pentru care s-a acordat derogarea.
 + 
Articolul 10Controlul aplicării derogării se exercită de către personalul împuternicit din cadrul structurilor proprii ale Gărzii Naţionale de Mediu, respectiv de către structurile de administrare/custozii ariei naturale protejate.
 + 
Anexa 1───────la procedură─────────────FORMULAR DE SOLICITAREa derogării de la măsurile de protecţie a speciilor de florăşi faună sălbaticăCercetare ştiinţifică– model –I. Date de identificare ale solicitantuluiInstituţie sau organizaţieDenumirea şi obiectul de activitate: ……………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………Sediul: ……………………………………………………….………………………………………………………………………………………………………………………………Telefon: …………………………Fax: …………………………….Adresa de e-mail: …………………RecomandăriReferinţe ştiinţifice: enumeraţi lista lucrărilor, a publicaţiilor, a expoziţiilor, a filmelor etc.………………………………………………………………………………………………………………………………Recomandări de specialitate: precizaţi numele, adresa şi titlul persoanelor care pot garanta competenţa solicitantului şi interesul activităţii pe care doriţi să o desfăşuraţi.………………………………………………………………………………………………………………………………II. Speciile pentru care se solicită derogareaSpecia sau grupul de specii urmărită/urmărit cu regularitate sau studiată/studiat, pentru care se solicită o derogare anuală:

Speciile

Numărul
exemplarelor

Stadiul de
dezvoltare
(ouă, larve,
imature, plantule
sau adulţi, pui,
animale adulte)
Starea exemplarelor
înaintea prelevării
(vii, moarte, rănite,
cu dizabilităţi)

Starea
exemplarelor
după prelevare
(vii, moarte,
rănite, cu
dizabilităţi)

Precizaţi pentru fiecare specie vegetală sau animală numărul de specimene avute în vedere:………………………………………………………………..………………………………………………………………..………………………………………………………………..III. Tipul acţiunilor pentru care se solicită derogarea (bifaţi cazurile care corespund şi subliniaţi acţiunile vizate de cerere)Dacă derogarea se referă la o specie de animal:[] Capturarea exemplarelor din natură[] Uciderea intenţionată a exemplarelor din natură[] Perturbarea intenţionată a exemplarelor[] Adunarea sau deţinerea ouălor[] Deţinerea şi transportarea exemplarelor prelevate din naturăDacă derogarea se referă la o specie vegetală:[] Culegerea, adunarea, tăierea, dezrădăcinarea exemplarelor acestei specii din natură[] Deţinerea şi transportarea exemplarelor prelevate din naturăPrecizaţi cazul în care veţi modifica acţiunile vizate:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………IV. Tipul cercetării sau observării întreprinseSe are în vedere o cercetare fundamentală sau aplicată, de observare şi/sau de monitorizare a speciilor?………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Dacă este vorba de cercetare, care sunt obiectivele urmărite?……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………În ce cadru se înscrie cercetarea sau observarea? (copia contractului/proiectului de cercetare)………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………V. Locul în care se aplică derogareaCercetarea se va desfăşura în situl/siturile următoare (ataşaţi una sau mai multe hărţi la scara 1/25.000)┌─────────┬──────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┐│ Judeţul │ Localitatea │ Localizare (topo)/ │ ││ │ │Amenajistică (O.S., U.P., u.a.)│ Tipul habitatului│├─────────┼──────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼──────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼──────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼──────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼──────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤└─────────┴──────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┘VI. Perioada exercitării acţiunilor vizateData/Datele sau perioada/perioadele:…………………………………………………………………………………………………………………………Durata solicitată pentru derogare:…………………………………………………………………………………………………………………………VII. Mijloace, instalaţii şi metode avute în vedere pentru cercetare sau observareMijloace materiale, instalaţii (citaţi, iar dacă este cazul descrieţi dispozitivul):…………………………………………………………………………………………………………………………Protocol experimental: (precizaţi periodicitatea observaţiilor efectuate şi ataşaţi o anexă dacă este necesar)…………………………………………………………………………………………………………………………Angajamentele solicitantuluiDacă cererea va fi acceptată, solicitantul se obligă să:– transmită un raport asupra rezultatelor cercetării efectuate pe baza derogărilor. Acest document trebuie să fie transmis autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, în maximum 30 de zile de la încheierea perioadei pentru care s-a acordat derogarea;– nu degradează situl pentru care se aplică derogarea;– asigură o etichetare corectă a exemplarelor puse în colecţii.Prezenta cerere de derogare se introduce pentru că nu există altă soluţie satisfăcătoare şi pentru că derogarea nu dăunează menţinerii într-o stare favorabilă de conservare a populaţiilor speciilor respective în aria lor de răspândire naturală (conform documentelor anexate).Semnătura Data ……….. Localitatea …………………..Listaţi, dacă există, titlul şi numerele corespunzătoare ale anexelor adăugate. + 
Anexa 2───────la procedură────────────FORMULAR DE SOLICITAREa derogării de la măsurile de protecţie a speciilor de florăşi faună sălbaticăAlte situaţii– model –I. Date de identificare ale solicitantului[] Persoană juridică[] Persoană fizicăOrganism sau instituţieDenumirea şi domeniul de activitate:…………………………………………………………..…………………………………………………………..…………………………………………………………..Sediul/Adresa:…………………………………………………………..…………………………………………………………..Telefon: ………………………………Fax: ………………………………….Adresa de e-mail: …………………………………………..Persoană fizică/Persoană fizică delegată:Numele şi prenumele:…………………………………………………………..Profesia:…………………………………………………………..Funcţia:…………………………………………………………..Adresa personală:…………………………………………………………..Telefon: …………. Fax: …………..Adresa profesională:…………………………………………………………..Telefon: …………. Fax: …………..Adresa de e-mail:…………………………………………………………..II. Speciile şi exemplarele pentru care este solicitată derogarea(completaţi rubricile corespunzătoare)

Speciile

Numărul
exemplarelor

Stadiul de
dezvoltare
(ouă, larve,
imature, plantule
sau adulţi, pui,
animale adulte)
Starea exemplarelor
înaintea prelevării
(vii, moarte, rănite,
cu dizabilităţi)

Starea
exemplarelor
după prelevare
(vii, moarte,
rănite, cu
dizabilităţi)

III. Motivul cererii/derogării[] În interesul protejării faunei şi florei sălbatice, precum şi al conservării habitatelor naturale[] Pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, pădurilor, pescăriilor, apelor şi altor bunuri[] În interesul sănătăţii şi al securităţii publice sau pentru alte raţiuni de interes public major, inclusiv de natură socială ori economică, şi pentru consecinţe benefice de importanţă fundamentală pentru mediu[] În scopuri de repopulare şi reintroducere a acestor specii, precum şi pentru operaţiuni de reproducere necesare în acest scop, inclusiv răspândirea artificială a plantelor[] Pentru a permite, în condiţii strict controlate, într-o manieră selectivă şi într-o măsură limitată, prinderea sau deţinerea unui număr limitat şi specificat de exemplare din speciile prevăzute în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbaticeJustificarea solicitării: (precizaţi motivele şi obiectivele urmărite; anexaţi documentele justificative)…………………………………………………………….…………………………………………………………….…………………………………………………………….IV. Tipul acţiunilor pentru care este solicitată derogarea(bifaţi cazul corespunzător şi subliniaţi operaţiile vizate de cerere)Dacă derogarea se referă la o specie animală[] Capturarea indivizilor găsiţi în natură[] Deţinerea şi transportarea specimenelor prelevate din natură[] Uciderea intenţionată a indivizilor găsiţi în natură[] Perturbarea intenţionată a indivizilor[] Distrugerea, adunarea sau deţinerea ouălor[] Naturalizarea specimenelor găsite rănite, bolnave sau moarte, precum şi deţinerea şi transportarea specimenelor naturalizate[] Deteriorarea sau distrugerea siturilor de reproducere, a ariilor de odihnă sau a oricărui habitat natural al speciei[] Schimbul, vânzarea, cumpărarea, oferirea în scopul vânzării sau al schimbului, cedarea cu titlu gratuit a specimenelor prelevate din natură, inclusiv a animalelor naturalizateDacă derogarea se referă la o specie vegetală[] Culegerea, adunarea, tăierea, dezrădăcinarea specimenelor acestei specii din natură[] Distrugerea intenţionată a specimenelor acestei specii în natură[] Deteriorarea sau distrugerea intenţionată a habitatelor naturale în care s-a înregistrat prezenţa speciei respective[] Deţinerea şi transportarea specimenelor prelevate din natură[] Schimbul, vânzarea, cumpărarea, oferirea în scopul vânzării sau al schimbului, cedarea cu titlu gratuit a specimenelor, vii sau moarte, prelevate din naturăPrecizaţi acţiunile avute în vedere:……………………………………………………………….……………………………………………………………….……………………………………………………………….V. Localizare (completaţi secţiunile care se pretează)Locul de prelevare a speciilor (ataşaţi, de preferinţă, una sau mai multe hărţi la scara 1/25.000)– Judeţul: ………………. Localitatea: …………………….– Localizarea amenajistică (O.S., U.P., u.a.): ………………….– Tipul habitatului: …………………………………………– Prelevarea se realizează într-o arie naturală protejată/sit Natura 2000?Dacă da, numele şi statutul rezervaţiei, precum şi acordul administratorului sau custodelui:……………………………………………………………Stocarea sau destinaţia specimenelor (ataşaţi, de preferinţă, una sau mai multe hărţi la scara 1/25.000)– Judeţul: ……………. Localitatea: ……………………….– Localizarea amenajistică (O.S., U.P., u.a.): ………………….– Tipul habitatului: …………………………………………VI. Perioada exercitării acţiunilor vizate– Data/Datele sau perioada/perioadele:…………………………………………………………………………………………………………………………– Durata solicitată pentru derogare:……………………………………………………………VII. Mijloace, instalaţii şi metode avute în vedere pentru acţiunile vizateMijloace materiale, instalaţii: (citaţi, iar dacă este cazul descrieţi dispozitivul):…………………………………………………………………………………………………………………………Metode (mod de operare):…………………………………………………………………………………………………………………………VIII. Informaţii complementare acţiuniiA. În cazul cererii care vizează naturalizarea sau deţinerea animalelor găsite moarteIdentitatea şi adresa exactă a taxidermistului:…………………………………………………………………………………………………………………………B. În cazul cererii care vizează transportul animalelor vii:Compania de transport şi identitatea persoanelor responsabile de transport (dacă sunt altele decât solicitantul):…………………………………………………………………………………………………………………………Angajamentul solicitantuluiDacă cererea va fi acceptată, solicitantul se obligă să:– transmită autorităţii locale pentru protecţia mediului un raport asupra fiecărei acţiuni derulate în baza derogării obţinute, în cel mult 7 zile de la desfăşurarea respectivei acţiuni;– transmită autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului un raport asupra rezultatelor derogării, în maximum 30 de zile de la încheierea perioadei pentru care s-a acordat derogarea.Prezenta cerere de derogare se introduce pentru că nu există altă soluţie satisfăcătoare şi pentru că derogarea nu dăunează menţinerii într-o stare favorabilă de conservare a populaţiilor speciilor respective în aria lor de răspândire naturală (conform documentelor anexate).Semnătura Data ………… Localitatea ………….……….Listaţi, dacă există, titlul şi numerele corespunzătoare ale anexelor adăugate. + 
Anexa 3───────la procedură────────────RAPORTasupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute– model –Solicitant ……………………………………………………………………………………………………………..Specia pentru care s-a acordat derogarea…………………………………………………………..Numărul exemplarelor…………………………………………………….Stadiul de dezvoltare…………………………………………………………..Starea exemplarelor înainte de prelevare…………………………………………………………..Starea exemplarelor după prelevare…………………………………………………………..Locul de prelevare…………………………………………………………..Data prelevării…………………………………………………………..Mijloace, instalaţii şi metode avute în vedere…………………………………………………………..Stocarea şi destinaţia specimenelor…………………………………………………………..Data ………….. Semnătura ………….___________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x