PROCEDURA din 6 iulie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 383 din 13 iulie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 573 13/06/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOUG 76 24/05/2001
ART. 2REFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974
ART. 5REFERIRE LAOUG 76 24/05/2001 ART. 6
ART. 7REFERIRE LAOUG 76 24/05/2001
ART. 8REFERIRE LAOUG 76 24/05/2001 ART. 6
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 573 13/06/2002
ActulAPROBAT DEHG 625 06/07/2001

de autorizare a funcţionarii comercianţilor din punct de vedere sanitar veterinar



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezenta procedura reglementează condiţiile de solicitare şi de emitere a autorizaţiei sanitare veterinare, denumita în continuare autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acesteia, precum şi cuantumul taxelor aferente, în vederea autorizării funcţionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001.(2) Autorizaţia reprezintă documentul care condiţioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei sanitare veterinare, în scopul asigurării securităţii alimentelor şi pentru apărarea sănătăţii publice.(3) Eliberarea autorizaţiei în urma evaluării sediului social şi a activităţilor desfăşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfăşoare activităţile pentru care a fost autorizat.(4) Neeliberarea autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
 + 
Articolul 2În conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, comercianţii care deţin unităţi în care se desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar veterinar sunt obligaţi să solicite autorizarea sanitară veterinara de funcţionare pentru obiectivele proprii la înfiinţarea acestora, precizând fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.
 + 
Articolul 3(1) În cazul în care la sediul social al comerciantului nu se desfăşoară activităţi supuse procedurii de autorizare sanitară veterinara nu este necesară eliberarea autorizaţiei în aceasta etapa.(2) Eliberarea autorizaţiei se solicita de către comercianţi numai la înfiinţarea obiectivelor în care urmează să se desfăşoare activităţi supuse controlului sanitar veterinar.
 + 
Articolul 4Autorizaţia se eliberează de autoritatea sanitară veterinara competenţa în a carei raza teritorială se afla sediul social al comerciantului, respectiv direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
 + 
Articolul 5Direcţia sanitară veterinara teritorială are următoarele obligaţii:a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 76/2001;b) sa evalueze sediul social, obiectivele şi activităţile desfăşurate în acesta şi sa transmită reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care să conţină rezultatul evaluării, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţării încheierii judecătorului delegat.
 + 
Capitolul 2Obligaţiile solicitantului + 
Articolul 6(1) În vederea obţinerii autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va menţiona datele de identificare a sediului social, precum şi a obiectivelor şi activităţilor care se desfăşoară la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare autorizării, se vor depune:a) schita tehnica cu fluxul tehnologic;b) memoriul tehnic;c) contractul de muncă cu un medic veterinar pentru unităţile de producţie şi procesare;d) schita de amplasare şi proiectare pentru obiective nou-construite;e) dovada achitării taxei de autorizare, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 3.1 care face parte integrantă din prezenta procedura.
 + 
Capitolul 3Procedura de autorizare a funcţionarii comercianţilor1. Atribuţiile reprezentantului direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic + 
Articolul 7Reprezentantul direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic are următoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 76/2001:a) sa verifice dosarul pentru obţinerea autorizaţiei, cuprinzând documentele prevăzute la art. 6 alin. (2), şi sa îl transmită de îndată direcţiei sanitare veterinare teritoriale (cu borderou);b) sa verifice încadrarea corecta a fiecărei solicitări în cuantumul taxelor aferente autorizării;c) sa comunice direcţiei sanitare veterinare teritoriale, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul până la care trebuie să primească referatul cu privire la acordarea autorizaţiei solicitate sau, după caz, respingerea solicitării;d) sa comunice solicitantului data vizitei personalului de specialitate al direcţiei sanitare veterinare teritoriale la sediile supuse autorizării;e) sa completeze şi să semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, după caz, să asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformităţile constatate şi la actele normative ale căror prevederi nu sunt îndeplinite.2. Evaluarea sediilor şi/sau a activităţilor pentru care se solicita autorizarea
 + 
Articolul 8(1) Direcţia sanitară veterinara teritorială, prin personalul sau de specialitate, verifica condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.(2) Direcţia sanitară veterinara teritorială va întocmi referatul cuprinzând concluziile evaluării, propunand clar una dintre variantele prevăzute la art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 76/2001; în situaţia în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea funcţionarii vor fi precizate neconformităţile şi actele normative ale căror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.(3) Directorul direcţiei sanitare veterinare teritoriale sau persoana imputernicita de acesta, după caz, va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului delegat la Biroul unic.
 + 
Articolul 9În cazul în care la depunerea la Biroul unic a documentaţiei pentru înregistrarea şi autorizarea funcţionarii comercianţii nu dispun decât de sediul social şi nu deţin obiective în care se desfăşoară activităţi supuse controlului sanitar veterinar, reprezentantul direcţiei sanitare veterinare teritoriale delegat la Biroul unic va completa rubrica corespunzătoare din anexa la certificatul de înregistrare, cu menţiunea ca în aceasta etapa nu îi este necesară autorizarea.
 + 
Capitolul 4Perioada de valabilitate a autorizaţiei, precum şi cuantumul taxelor aferente + 
Articolul 10(1) Autorizaţia sanitară veterinara de funcţionare îşi păstrează valabilitatea pe perioada în care sunt îndeplinite condiţiile pentru care comerciantul a fost autorizat.(2) Pentru orice modificări ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizări, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate, comercianţii sunt obligaţi să solicite autorizarea de funcţionare din punct de vedere sanitar veterinar.
 + 
Articolul 11(1) Autorizaţia se retrage de către direcţia sanitară veterinara teritorială în cazul în care comerciantul nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru care a fost autorizat, prin completarea rubricii corespunzătoare din anexa la certificatul de înregistrare.(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui proces-verbal întocmit de direcţia sanitară veterinara teritorială, cu o motivatie temeinica privind neconformităţile şi actele normative ale căror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic.
 + 
Articolul 12Direcţiile sanitare veterinare teritoriale asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevăzută la art. 6 alin. (2), care a stat la baza eliberării autorizaţiei şi a retragerii acesteia.
 + 
Articolul 13Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.
 + 
Articolul 14(1) Obiectivele şi activităţile pentru care se emite autorizaţia, precum şi cuantumul taxelor aferente sunt prevăzute în anexa nr. 3.1.(2) Taxele pentru eliberarea avizului sanitar veterinar privind amplasarea, proiectarea şi construirea de noi obiective supuse controlului sanitar veterinar sunt în valoare de 50% din taxa prevăzută pentru autorizarea sanitară veterinara de funcţionare a acestora.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 15Prevederile prezentei proceduri se aplică în mod corespunzător şi pentru autorizarea funcţionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare – agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.
 + 
Anexa 1

     Obiectivele şi activităţile pentru care se emite autorizaţia sanitară
                veterinara, precum şi cuantumul taxelor aferente
Obiectivul

Taxa
(lei/U.M.)
Statie de incubaţie tip gospodăresc
Tabara de vara
Stana
Stupina
Menajerie
30.000

Punct de însămânţări artificiale 50.000
Genoteca de animale
Expoziţie de animale şi gradina zoologica
Magazin pentru desfacere animale de companie şi/sau hrana pentru
acestea
70.000

Ferma de animale
Târg de animale
Staţiune de monta naturala la animale
Cabinet medical veterinar
Laborator de control furaje
Laborator sanitar veterinar
Canisa
Şcoala pentru dresaj caini
100.000

Punct farmaceutic veterinar 100.000
Centru colectare lapte 100.000
Punct sau centru de colectare oua/miere 100.000
Bazine piscicole pentru creşterea materialului piscicol
Statie (punct) portuara de spalare şi dezinfecţie
Statie (punct) portuara de spalare şi dezinfecţie rutiera din
aeroport
150.000

Unităţi de tehnica medicală veterinara
Ferma zootehnica de elita
Herghelie
Depozit de material seminal
Baze de achiziţie a animalelor
500.000

Statie de incubaţie tip industrial
Bazine piscicole pentru material biologic
500.000

Farmacie veterinara 500.000
Dispensar veterinar 500.000
Clinica veterinara sau spital veterinar 500.000
Unităţi de tehnica medicală veterinara 500.000
Pensiune pentru animale de companie 500.000
Frizerie pentru animale de companie 500.000
Depozit furaje 500.000
Depozit de produse de uz veterinar 500.000
Ferma de carantina 500.000
Unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare 500.000
Unităţi de reproducţie şi selecţie animala 500.000
Fabrica pentru hrana animalelor 500.000
Unitate de cercetare ştiinţifică inclusiv cea care utilizează
animale de experienta
500.000

Unităţi specializate pentru producerea unor biostimulatori,
premixuri şi nutreturi medicamentate
500.000

Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente
de uz veterinar
500.000

Fabrica pentru nutreturi combinate 1.000.000
Fabrica producătoare de medicamente, biopreparate şi alte
produse de uz veterinar
1.000.000

Puţuri seci, cimitire de animale, crematorii Nu se taxeaza
Unitate prelucrare industriala a cadavrelor, produse de origine
animala confiscate, subproduse necomestibile
300.000

Centru (punct) tăiere 500.000
Depozit subproduse necomestibile 500.000
Punct de desfacere carne, peste, oua etc. 500.000
Punct sau centru colectare peste, produse din peste 500.000
Chiosc desfacere peste, produse din peste 500.000
Punct sau centru colectare batracieni, gasteropode, crustacee,
fructe de mare
500.000

Centru colectare prelucrare lapte 500.000
Carmangerie, macelarie 500.000
Unităţi portionare, preambalare carne şi produse din carne 500.000
Alte unităţi nenominalizate de prelucrare, depozitare carne,
produse şi subproduse comestibile şi necomestibile
500.000

Atelier semiconserve peste
Alte unităţi nenominalizate de prelucrare, depozitare peste,
produse din peste, batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de
mare
500.000
500.000

Unităţi portionare preambalare produse lactate 500.000
Unităţi de colectare, depozitare oua 500.000
Unitate de colectare şi prelucrare miere, alte produse 500.000
Alte unităţi nenominalizate pentru lapte, oua, miere, produse
apicole
500.000

Atelier preparate carne 700.000
Catering 700.000
Depozit alimentar, depozit frigorific peste, depozit produse
lactate
800.000

Restaurant clasic cu specific local/naţional, restaurant
crama, restaurant specializat pescaresc, vânătoresc, tip zahana,
lacto-vegetarian, dietetic, restaurant cantina
800.000

Hala pentru desfacere produse de origine animala 800.000
Fabrica branzeturi 1.000.000
Fabrica lapte praf, fabrica inghetata 1.000.000
Unităţi prelucrare batracieni, gasteropode, crustacee, fructe de
mare
1.000.000

Fabrica produse din carne, conserve, semiconserve, preparate din
carne, salamuri crude
1.200.000

Fabrica semipreparate culinare din carne şi mixte 1.200.000
Unităţi transare carne 1.200.000
Unităţi prelucrare membrane naturale 1.200.000
Unităţi fabricaţie membrane artificiale 1.200.000
Fabrica conserve, semiconserve peste 1.200.000
Fabrica produse lactate 1.200.000
Fabrica produse oua 1.200.000
Abator 1.500.000
Antrepozit frigorific 1.500.000
Supermarket 1.500.000
Combinat de carne 2.000.000

––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x