în vederea aplicării derogărilor temporare de la dispoziţiile Deciziei Comisiei 2006/802/CE pentru mişcarea porcinelor pentru tăiere provenind din exploataţiile nonprofesionale din România şi utilizarea ulterioară a cărnii acestora
+
Articolul 1(1) Porcinele provenite din exploataţiile nonprofesionale, aşa cum sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 991 din 12 decembrie 2006, vaccinate cu vaccin convenţional viu atenuat, se sacrifică numai până la 31 august 2007 şi numai în unităţi de sacrificare autorizate sanitar-veterinar, care beneficiază de supraveghere sanitară veterinară din partea direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. … (2) Tăierea porcinelor vaccinate cu vaccin convenţional viu atenuat din exploataţiile nonprofesionale se face la o unitate autorizată sanitar veterinar aflată în acelaşi judeţ cu exploataţiile de origine sau la o unitate aflată într-un judeţ vecin. … +
Articolul 2Porcinele provenite din exploataţiile nonprofesionale se sacrifică în unităţile de sacrificare numai în partidă separată, separat în timp, urmată de curăţare şi dezinfecţie şi numai în condiţiile respectării următoarelor cerinţe:a) mişcările porcinelor sunt permise numai în cadrul judeţului de origine în mod direct, numai între exploataţia de origine şi unitatea desemnată de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, cu porci obligatoriu vaccinaţi, fiind excluşi porcii care nu au fost vaccinaţi; … b) porcinele să provină din exploataţii înregistrate în registrul exploataţiilor de porcine de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti; … c) animalele să fie identificate şi înregistrate în baza de date; … d) să provină din afara zonelor de protecţie şi supraveghere a unui focar activ de pestă porcină clasică; … e) animalele să fie însoţite de un certificat de sănătate emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care sunt precizate: … (i) numele şi prenumele deţinătorului;(îi) localitatea;(iii) codul exploataţiei;(iv) numărul porcilor încărcaţi în mijlocul de transport, cu evidenţierea individuală a numărului crotaliei de identificare şi a categoriei;(v) confirmarea identificării suplimentare prin tatuare după vaccinarea contra pestei porcine clasice;(vi) numărul de înmatriculare a mijlocului de transport;(vii) data aplicării vaccinării de necesitate cu vaccin convenţional viu atenuat;(viii) data efectuării şi rezultatul examenului clinic, inclusiv termometria, efectuate cu 24 de ore înainte de mişcarea porcilor;(ix) rezultatul examenelor de laborator, dacă este cazul;(x) fiecare transport este însoţit de un jurnal de călătorie sau plan de rută aprobat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti. +
Articolul 3Animalele sosite la sacrificare în conformitate cu art. 2 sunt supuse examinărilor ante- şi post-mortem, iar rezultatul examinărilor se înscrie separat în registrele de control. +
Articolul 4În cazul în care la un animal sosit la unitatea de sacrificare, în urma examenului ante-mortem, medicul veterinar oficial suspicionează o boală infectocontagioasă, inclusiv pesta porcină, izolează animalul, notifică la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti despre aceasta şi dispune toate măsurile stabilite de legislaţia sanitară veterinară în vigoare. +
Articolul 5Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, se acceptă pentru consum numai dacă la examenul post-mortem nu a fost declarată suspectă sau improprie pentru consum uman, în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi Consiliului nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139 din 30 aprilie 2004. +
Articolul 6(1) Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, se marchează cu o ştampilă diferită de cea folosită pentru carnea obţinută de la alţi porci – ovală, hexagonală, de formă pătrată, cu latura de 5 cm -, care conţine următoarele înscrisuri: … a) în partea superioară, ROMÂNIA sau codul ISO al ţării "RO", cu majuscule; … b) în centru, codul judeţului şi numărul de autorizare sanitar-veterinară al unităţii de tăiere; … c) în partea inferioară, CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule. … (2) Dimensiunea cifrelor este de 1 cm şi a literelor de 0,8 cm. … +
Articolul 7Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale se depozitează astfel încât să nu vină în contact cu celelalte cărnuri provenite de la animale din exploataţiile profesionale de porcine, iar în înregistrările de producţie întocmite de fiecare unitate de sacrificare să se evidenţieze separat traseul cărnii provenite de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat. +
Articolul 8Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale este comercializată numai prin unităţi autorizate sanitar-veterinar, de tipul carmangeriilor, măcelăriilor, halelor agroalimentare, în acelaşi judeţ cu exploataţia de origine a porcilor, cu respectarea condiţiilor generale de igienă. +
Articolul 9Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, nu face obiectul schimburilor intracomunitare şi nici nu este procesată în unităţile autorizate sanitar-veterinar, care derulează schimburi intracomunitare cu produse de origine animală. +
Articolul 10Medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unităţii, înscrie în certificatul de sănătate publică menţiunea PROVENIT DIN EXPLOATAŢIE NONPROFESIONALĂ, IAR CARNEA ESTE COMERCIALIZATĂ PE RAZA JUDEŢULUI, numele şi numărul de înregistrare veterinară ale unităţii de destinaţie. +
Articolul 11Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, trebuie să fie înregistrată la abator în conformitate cu instrucţiunile direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene +
Articolul 12În cazul în care, în urma unui control din partea unei direcţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, unitatea beneficiară nu realizează trasabilitatea separat pentru carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, sau se constată că în mod intenţionat a schimbat destinaţia cărnii, alta decât cum este precizată la art. 6 şi 7, se dispun retragerea de pe piaţă a cărnii, sancţionarea contravenţională a persoanei responsabile şi chiar suspendarea activităţii de sacrificare a porcinelor. +
Articolul 13Derogarea se aplică numai până la data de 31 august 2007, timp în care crescătorii de porcine implicaţi decid dacă rămân ca exploataţie cu acces doar pe piaţa locală sau solicită autorizarea ca exploataţie comercială dacă îndeplinesc cerinţele de biosecuritate şi alte cerinţe care le asigură accesul la piaţa naţională. +
Articolul 14(1) Direcţiile agricole şi pentru dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii acestora şi prin intermediul mass-mediei, informează populaţia cu privire la posibilitatea oferită de a sacrifica pe o perioadă temporară porcinele din exploataţiile nonprofesionale şi gestionează modul de afluire a porcilor din aceste exploataţii din judeţ către unităţile de tăiere, conform evidenţelor întocmite de către primărie, pentru fiecare localitate de origine în parte. … (2) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti coordonează şi controlează în exclusivitate respectarea prevederilor procedurii referitoare la aspectele sanitar-veterinare, inclusiv emiterea certificatului de sănătate şi a formularului de mişcare, fără să fie altfel implicaţi în activitatea comercială propriu-zisă. … –––––