de diagnostic prin examene de laborator şi supraveghere a pestei porcine clasice
+
Articolul 1(1) Diagnosticul pestei porcine clasice prin examene de laborator se realizează consecutiv apariţiei îmbolnăvirilor şi creşterii ratei mortalităţii la porcinele domestice din gospodării şi exploataţii de porcine sau la porcinele sălbatice/mistreţii din fonduri de vânătoare, conform următoarei proceduri: … a) deţinătorul de animale anunţă medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul constatării creşterii morbidităţii şi/sau a mortalităţii la porcine; … b) medicul veterinar de liberă practică împuternicit efectuează ancheta epidemiologică iniţială, realizează examene clinice şi necropsice şi în cazul unei suspiciuni privind pesta porcină clasică notifică imediat medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale şi direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti cu privire la datele epidemiologice şi aspectele anatomopatologice şi clinice evidenţiate; … c) medicul veterinar oficial, responsabil cu pesta porcină clasică de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, analizează datele primite şi se deplasează la locul suspiciunii, unde, împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, efectuează examene clinice, necropsice şi ancheta epidemiologică detaliată şi dispune măsurile de restricţii sanitar-veterinare pentru suspiciunea de pestă porcină clasică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; … d) medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale sau medicul veterinar de liberă practică împuternicit, sub controlul medicului veterinar oficial, prelevă şi expediază imediat la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti următoarele probe: … 1. stern;2. amigdale, limfonoduri-retrofaringiene, parotidiene, mandibulare, mezenterice sau hepatogastrice-splină, rinichi, porţiunea distală a ileonului;3. sânge pe anticoagulant.(2) Probele se prelevă, se prelucrează primar şi se manipulează cu precauţie deosebită, pentru a se evita eventuala diseminare a virusului din focarul suspicionat; prelevarea probelor se realizează cu ajutorul unor instrumente sterile adecvate şi utilizate numai în acest scop, cum ar fi: … a) bisturie; … b) cuţite; … c) foarfeci de diferite dimensiuni; … d) cleşti; … e) dălţi; … f) fierăstraie. … (3) Instrumentele folosite la prelevarea probelor de la un animal se folosesc pentru prelevarea de probe de la un alt animal numai după ce au fost sterilizate, pentru a se evita contaminarea lor cu material viral de la cadavrul de porcine de la care s-au prelevat anterior probe şi pentru a elimina riscul apariţiei unor rezultate fals pozitive la testele de izolare a virusului pe culturi celulare sau la cele de amplificare a genomului viral – RT-PCR. … (4) După prelevare, probele se identifică cu înscrisuri lizibile ce nu se şterg în cursul manipulărilor şi sunt supuse unor operaţiuni de condiţionare şi ambalare, în scopul conservării materialelor patologice, cu menţinerea viabilităţii eventualilor agenţi virali şi excluderea posibilităţii de contaminare a mediului pe durata transportului către laborator. … (5) Probele prelevate sunt ambalate corespunzător în recipiente etanşe sau în pungi duble de plastic; este recomandat să se folosească câte o pungă sau alt recipient din material plastic pentru fiecare probă, acestea fiind închise foarte bine, pentru a se evita scurgerile de lichide; fiecare pungă în care s-a introdus o probă prelevată se introduce apoi într-o altă pungă, iar între acestea se pune o etichetă pe care se specifică tipul de organ, numărul probei şi numele deţinătorului sau codul exploataţiei; probele prelevate de la un animal au acelaşi număr; echipamentele de protecţie şi instrumentele de prelevare a probelor se utilizează numai pentru o singură exploataţie şi sunt destinate decontaminării, la părăsirea acesteia. … (6) În timpul transportului, probele se menţin la temperatura de refrigerare, evitându-se variaţiile mari de temperatură; în acest scop, probele prelucrate primar şi ambalate sunt introduse în lăzi izoterme etanşe, împreună cu pachete sau recipiente criogene ermetic închise şi congelate; probele prelevate nu se congelează pentru a se permite evidenţierea antigenului viral în interiorul celulelor; transportul probelor prelevate către laborator se realizează în condiţii care să prevină diseminarea virusului în mediul exterior; în interiorul lăzilor izoterme etanşe se introduce material absorbant, suficient pentru a absorbi lichidele scurse accidental. … (7) Probele prelevate din fiecare exploataţie sunt ambalate şi expediate separat la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti; acestea sunt însoţite de o notă în care sunt înscrise date legate în principal de aspectele clinice, morfopatologice şi epidemiologice evidenţiate. … +
Articolul 2(1) Laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti efectuează analizele necesare infirmării sau confirmării suspiciunii de pestă porcină clasică, conform diagramelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2. … (2) Pentru analizele efectuate de laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prin tehnicile de detecţie de antigen viral prin test de imunofluorescenţă directă IFD se efectuează identificarea antigenului viral prin testul de imunoperoxidază cu anticorpi monoclonali IPO şi/sau detecţie de genom viral prin RT-PCR, se emit buletine de analiză. … (3) În situaţia în care rezultatul testului de imunofluorescenţă directă este negativ, iar cel al testului de detecţie de genom este pozitiv, este necesară prelevarea suplimentară de probe de la alte porcine din aceeaşi exploataţie, ce prezintă semne clinice şi/sau leziuni pe baza cărora se suspicionează pesta porcină clasică. … (4) În situaţia în care în exploataţie nu mai există alte porcine, probele sunt trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică şi Pesta Porcină Africană din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, pentru efectuarea testului de izolare pe culturi celulare şi a altor teste confirmative; probele menţionate la alin. (3) sunt însoţite şi de rezultatele examenelor de laborator efectuate la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. … (5) În toate situaţiile în care un singur test rapid de detecţie a antigenului sau genomului viral este pozitiv la examenele efectuate în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, exploataţia este considerată în continuare suspectă de contaminare şi rămâne supusă măsurilor de restricţie sanitar-veterinară şi supraveghere sanitar-veterinară specială, prevăzute în anexa nr. 1. … +
Articolul 3(1) În cazul focarelor primare, confirmarea pestei porcine clasice se face pe baza manifestărilor clinice, a leziunilor şi a existenţei a două teste rapide consecutive de detecţie a virusului cu rezultat pozitiv sau a izolării virusului bolii pe culturi celulare. … (2) În cazul focarelor secundare, confirmarea bolii se face pe baza manifestărilor clinice, a leziunilor, a existenţei datelor epidemiologice ce relevă legături cu un focar primar şi a unui test rapid de detecţie a virusului cu rezultat pozitiv ori a izolării virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare, prevăzute în anexa nr. 1. … (3) Atunci când probele provin de la animale care au fost vaccinate cu mai puţin de 30 de zile înainte de momentul prelevării, diagnosticul se face utilizând succesiunea de teste prevăzută la anexa nr. 3. … (4) Pe baza buletinului de analiză, medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, împreună cu medicul veterinar oficial responsabil cu pesta porcină clasică de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, declară oficial boala. … (5) În situaţia prevăzută la alin. (4), direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti notifică existenţa bolii la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică şi Pesta Porcină Africană şi la Serviciul de epidemiologie, analiză de risc, prognoză şi statistică veterinară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. … (6) Simultan, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti pune în aplicare măsurile de control al bolii în focar şi de prevenire a difuzării acesteia în teritoriu, prin medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale şi prin medicul veterinar de liberă practică împuternicit, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcină clasică de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. … (7) Infirmarea unei suspiciuni notificate oficial se realizează pe baza inexistenţei semnelor clinice, a leziunilor şi a existenţei a două teste rapide consecutive de detecţie a virusului, cu rezultate negative, sau a testului de izolare a virusului pe culturi celulare, cu rezultat negativ, conform anexelor nr. 1 şi 2. … (8) În situaţia prevăzută la alin. (7), direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti suspendă măsurile de restricţie impuse anterior, dar continuă să monitorizeze exploataţia prin medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale care are responsabilitatea supravegherii sanitar-veterinare a acesteia, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcină clasică de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. … +
Articolul 4Monitorizarea pestei porcine clasice prin examene de laborator are următoarele obiective:a) evaluarea privind pesta porcină clasică la mistreţi; … b) evaluarea situaţiei pestei porcine clasice la porcinele domestice din exploataţiile comerciale industriale de porcine şi din exploataţiile nonprofesionale de porcine care au fost vaccinate de urgenţă în cadrul unor programe aprobate de Comisia Europeană şi a rezultatelor vaccinării de urgenţă; … c) aplicarea rapidă şi eficientă a măsurilor de control şi eradicare a bolii; … d) înregistrarea, procesarea şi utilizarea datelor epidemiologice în relaţie cu pesta porcină clasică; … e) stabilirea măsurilor de control şi eradicare a bolii; … f) stabilirea fondurilor necesare realizării acţiunilor de supraveghere; … g) evaluarea mistreţilor privind rezultatele aplicării vaccinării de urgenţă pentru imunizarea orală a acestora, aprobată de Comisia Europeană; … h) realizarea de examene clinice şi prelevare de probe pentru examene de laborator, ce trebuie efectuate cu respectarea instrucţiunilor conţinute în prezenta normă sanitar-veterinară. … +
Articolul 5Supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţiile comerciale industriale de porcine se face diferit în funcţie de aplicarea sau nu a vaccinării de urgenţă şi de tipul de vaccin folosit şi se bazează pe:a) examene clinice ale efectivelor de animale; … b) examene de laborator efectuate pe probe prelevate consecutiv examenelor clinice, pe probe prelevate în orice moment al anului, de la animale moarte sau bolnave, ce prezintă semne clinice sau leziuni ce conduc la suspiciunea de pestă porcină clasică, dar şi pe probe prelevate randomizat de la diferite categorii de animale sănătoase, în scopul atestării inexistenţei bolii în exploataţie. … +
Articolul 6(1) În cazul porcinelor vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, supravegherea pentru pesta porcină clasică din exploataţiile comerciale industriale de porcine se realizează prin examene clinice virusologice şi examene serologice. … (2) Examenele virusologice utilizate pentru realizarea supravegherii, prevăzute la alin. (1), sunt următoarele: … a) test de detecţie de genom viral – RT-PCR; … b) izolarea virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare; … c) detecţie de antigen viral prin imunofluorescenţă directă – IFD; … d) identificarea antigenului viral cu anticorpi monoclonali – IPO. … (3) Sunt supuse supravegherii sanitar-veterinare prin examene de laborator virusologice toate categoriile de porcine, după cum urmează: … a) pentru vieri, prelevarea de probe de sânge se realizează în tuburi cu substanţă anticoagulantă, astfel încât să permită detectarea virusului la o prevalenţă a bolii de 1%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; prelevarea de probe se realizează de 2 ori pe an; aceste probe sunt analizate prin teste de detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe; … b) pentru scroafe, prelevarea de probe de sânge se realizează în tuburi cu substanţă anticoagulantă, astfel încât să permită detectarea virusului la o prevalenţă a bolii de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; prelevarea de probe se realizează de 2 ori pe an; aceste probe sunt testate pentru detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe; … c) pentru purceii sugari proveniţi de la scroafe vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, prelevarea de probe de sânge se realizează în tuburi cu substanţă anticoagulantă, astfel încât să permită detectarea virusului la o prevalenţă a bolii de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; sunt vizate, în special, animalele febrile, restul probelor prelevându-se în mod randomizat; probele se prelevă de 4 ori pe an; aceste probe sunt analizate prin teste de detecţie de genom viral, în pool-uri de câte 10 probe. … (4) Probele destinate efectuării examenelor virusologice pe porcine moarte sau bolnave, cu semne clinice şi leziuni ce pot fi atribuite pestei porcine clasice şi examinate prin imunofluorescenţă directă, identificare de antigen viral cu anticorpi monoclonali, detecţie de genom viral sau izolare de virus pe culturi celulare din organe sau măduvă sternală sunt cele prevăzute la art. 1. … (5) Procesarea probelor prevăzute la alin. (3), interpretarea rezultatelor obţinute la testele de laborator, precum şi acţiunile ce trebuie aplicate după diagnostic sunt prezentate la art. 1. … (6) Probele prelevate pentru supravegherea prin examene virusologice de la animalele în viaţă constau în sânge integral recoltat în tuburi cu substanţă anticoagulantă şi sunt lucrate în laboratoarele de biologie moleculară; trebuie asigurată identificarea corectă a probelor, bazată pe înregistrările care se fac în legătură cu asocierea celor 10 probe, pentru care se efectuează un singur test de detecţie de genom viral, în scopul asigurării trasabilităţii acestora, în cazul unui rezultat pozitiv; prelucrarea acestor probe se realizează la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Biologie Moleculară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, pentru: … a) recoltarea de sânge în monovete care conţin substanţă anticoagulantă – EDTA; … b) comasarea a 10 probe – pool-ul, care se realizează la laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, prin transferul cu pipete cu stripuri sterile a câte 100 æl de sânge integral din fiecare probă participantă la realizarea probei comune într-un nou tub steril şi listarea probelor incluse sub un număr de identificare comun; … c) congelarea rapidă a tuburilor cu probe comasate, la temperatura de -20°C, anterior transportului către locul de procesare în lăzi frigorifice izoterme; … d) contraprobele reţinute după efectuarea testelor de laborator sunt conservate la temperatura de -80°C. … (7) Examenele serologice utilizate în scopul separării porcilor trecuţi prin infecţie sau anterior vaccinaţi cu vaccin viu atenuat de porcii sănătoşi vaccinaţi cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 sunt realizate prin ELISA pentru detecţia de anticorpi faţă de proteina Erns. … (8) Sunt supuse supravegherii sanitar-veterinare prin examene serologice mai multe categorii de porcine, prelevându-se probe atât de la animale bolnave febrile, cât şi de la animale sănătoase alese randomizat, în scopul confirmării inexistenţei bolii în efectiv, astfel: … a) de la purceii înţărcaţi proveniţi de la scroafe vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 se prelevă probe de ser, pentru a se detecta o prevalenţă a bolii de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare unitate epidemiologică, la interval de 6 luni; anterior prelevării de probe, trebuie obţinute informaţiile necesare despre statusul imunologic al scroafelor din exploataţie; dacă scroafele au fost vaccinate în anul 2006 sau anterior cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la această categorie de animale; … b) de la porcinele la îngrăşat: … 1. în exploataţii, de la animale în vârstă de peste 4 luni şi vaccinate cu vaccin deletat se prelevă probe de ser pentru a se detecta o prevalenţă a bolii de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare subunitate epidemiologică, la interval de 6 luni;2. suplimentar, în abator vor fi prelevate probe de ser de la fiecare lot de porci graşi supuşi tăierii, ce provin din aceeaşi exploataţie, în scopul detecţiei unei prevalenţe a bolii de 20%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;c) de la vierii vaccinaţi cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 se prelevă probe de ser pentru a se detecta o prevalenţă a bolii de 2%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, la interval de 6 luni; trebuie obţinute informaţii privind statusul imunologic al vierilor în cauză; dacă vierii au fost vaccinaţi în 2006 şi nu există vieri nevaccinaţi cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la această categorie de animale; … d) de la scroafele vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 se prelevă probe de ser pentru a se detecta o prevalenţă a bolii de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, la interval de 6 luni; anterior, trebuie obţinute informaţii privind statusul imunologic al scroafelor în cauză; dacă scroafele au fost vaccinate în 2006 sau anterior cu vaccin viu, nu se vor preleva probe de la această categorie de animale. … (9) În cazul unor rezultate pozitive, laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv ale municipiului Bucureşti urmează să evalueze situaţia epidemiologică din exploataţia comercială industrială de porcine. … +
Articolul 7(1) Procedura care se aplică în cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns constă în: … a) procedura de bază, destinată clarificării situaţiei epidemiologice a exploataţiei în care au fost detectate animale vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns, care este următoarea: … 1. inspecţia exploataţiei suspecte se efectuează de către medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcină clasică de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;2. verificarea înregistrărilor privind sănătatea şi parametrii de producţie a animalelor din exploataţie;3. inspecţia fiecărei unităţi a exploataţiei;4. examinarea clinică a tuturor categoriilor de porcine existente în exploataţie;5. retestarea acestor probe după cel puţin două săptămâni, în cazurile la care rezultatul examenului de laborator este dubios;6. aceste măsuri trebuie suplimentate prin examene virusologice de detecţie de genom viral, izolarea virusului pe culturi celulare, imunofluorescenţă directă, urmate de analiza secvenţială a virusului, în cazul unor rezultate pozitive;b) procedura suplimentară, aplicată atunci când probele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns, supuse investigaţiilor de virusneutralizare comparativă, efectuate în scopul realizării diagnosticului diferenţial faţă de anticorpii altor pestivirusuri, respectiv virusul diareei virale bovine sau virusul bolii de graniţă, au relevat existenţa celor mai mari titruri de anticorpi neutralizanţi faţă de virusul pestei porcine clasice sau au furnizat rezultate neconcludente, care constă în: … 1. de la animale coabitante cu cele seropozitive sau aflate în apropierea acestora se prelevă un număr mai mare de probe destinate unor investigaţii virusologice şi serologice suplimentare;2. în caz de rezultat neconcludent la testul de virusneutralizare şi rezultate negative la teste virusologice, se ucid animalele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns şi se suspendă suspiciunea de pestă porcină clasică;3. după obţinerea seroconversiei pozitive pe un animal sau pe un număr redus de animale prin testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns, ceea ce dovedeşte contactul porcinelor din exploataţie cu virusul sălbatic, exploataţia în cauză va fi supusă supravegherii sanitar-veterinare pentru o perioadă de 30 de zile;4. atunci când rezultatul testărilor virusologice este negativ, animalele pot fi tăiate fără restricţii, pentru consum uman sau prelucrare industrială.(2) Se defineşte ca focar de pestă porcină clasică exploataţia în care sunt detectate un număr mare de probe serologic pozitive pe animale vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 sau în cazul în care examenele virusologice sunt pozitive. … (3) Dacă virusul pestei porcine clasice este detectat la porcinele dintr-o exploataţie, exploataţia în cauză este supusă restricţiilor sanitar-veterinare de control al bolii şi se pune în aplicare planul de combatere a pestei porcine clasice în focar şi de prevenire a difuzării bolii în teritoriu. … (4) Dacă boala a fost diagnosticată într-o subunitate epidemiologică a unei exploataţii şi nu există interrelaţii funcţionale cu celelalte subunităţi ale exploataţiei care deţin porcine, subunitatea respectivă este supusă restricţiilor sanitar-veterinare de control al bolii şi se pune în aplicare planul de combatere a pestei porcine clasice în focar şi de prevenire a difuzării bolii în teritoriu, iar celelalte subunităţi ale exploataţiei sunt supuse monitorizării pentru pesta porcină clasică, până la ridicarea măsurilor de carantină din subunitatea afectată. … +
Articolul 8(1) În cazul porcinelor nevaccinate, supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţiile comerciale industriale de porcine se realizează prin examene clinice virusologice şi examene serologice. … (2) Examinarea clinică se realizează respectând următoarea conduită: … a) Inspecţii clinice zilnice ale tuturor porcilor, efectuate de medicul veterinar de liberă practică din exploataţie sau deţinătorul de animale. Animalele care prezintă modificări ale statusului de sănătate vor fi supuse examenului clinic ce include obligatoriu măsurarea temperaturii corporale. Rezultatul inspecţiilor clinice se înregistrează în registrul de exploataţie. … b) Examenul post-mortem zilnic al animalelor moarte efectuat de medicul veterinar de liberă practică din exploataţie. Numărul minim de animale care vor fi supuse examenului postmortem este de cel puţin 6. Ţinta examenelor post-mortem o vor reprezenta animalele moarte recent sau în agonie, care au prezentat febră şi semne clinice întâlnite în pesta porcină clasică. Rezultatul acestor examene post-mortem se înregistrează în Registrul fermei. … c) Înregistrarea zilnică în Registrul exploataţiei a pierderilor prin mortalitate, efectuată de către deţinătorul de animale. … d) Raportarea săptămânală de către deţinătorul de animale către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, a pierderilor de porcine înregistrate. … e) Notificarea către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, efectuată de deţinătorul de animale a oricărei modificări a statusului de sănătate, în special când sunt aplicate tratamente cu antibiotice, a creşterii mortalităţii peste procentul tehnologic. Pe baza acestei notificări medicul veterinar oficial se deplasează în exploataţie pentru a efectua un control oficial suplimentar. … f) Controlul oficial lunar efectuat de medicul veterinar oficial constă în: … (i) controlul documentelor privind parametrii de producţie, pierderile prin mortalitate pe durata fiecărei luni, înregistrările privind tratamentele efectuate, înregistrările privind inspecţiile clinice şi examenele post-mortem efectuate zilnic de medicul veterinar de liberă practică din exploataţie;(îi) verificarea măsurilor de biosecuritate ale exploataţiei;(iii) inspecţii clinice ale tuturor porcinelor efectuate de medicul veterinar de liberă practică din exploataţie. Ţinta o reprezintă în special sugarii, animalele tinere, animalele tarate, subdezvoltate, vindecate recent după boală, animalele introduse recent în exploataţie. Animalele care prezintă modificări ale statusului de sănătate vor fi supuse examenului clinic ce include obligatoriu măsurarea temperaturii corporale. Numărul minim de porci ce vor fi examinaţi permite detectarea febrei cu o prevalenţă de 10% şi confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. De la animalele care prezintă febră şi semne clinice întâlnite în pesta porcină clasică se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant pentru testul PCR;(iv) examen post-mortem al animalelor moarte. Numărul de animale care vor fi supuse examenului necropsic este de cel puţin 10. Ţinta examenelor post-mortem o reprezintă: sugarii, animalele tinere.(3) Examenele virusologice utilizate pentru realizarea supravegherii, prevăzute la alin. (1), sunt următoarele: … a) test de detecţie de genom viral – RT-PCR; … b) izolarea virusului pestei porcine clasice pe culturi celulare; … c) detecţie de antigen viral prin imunofluorescenţă directă – IFD; … d) identificarea antigenului viral cu anticorpi monoclonali – IPO. … (4) Pentru supravegherea prin examene virusologice probele se vor preleva astfel: … a) de la porci cu vârsta între 60 şi 120 de zile, de două ori pe an se prelevă probe de sânge pe anticoagulant pentru a detecta o prevalenţă de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, prioritar de la porcinele cu stare febrilă, de la celelalte porcine prelevarea de probe făcându-se în sistem randomizat. Probele sunt testate prin RT-PCR în sistem pull de câte 10 probe; … b) de la animalele bolnave care în timpul examenelor clinice prezintă febră şi semne clinice întâlnite în pesta porcină clasică; … c) de la animalele moarte sau în agonie la care se efectuează examen necropsic se prelevă probe pentru examene virusologice dacă prezintă leziuni care să indice prezenţa pestei porcine clasice. Numărul de animale la care se efectuează aceste examene trebuie să fie de cel puţin 10; … d) de la animalele moarte, independent de prezenţa leziunilor de pestă porcină clasică, lunar, se prelevă câte 10 seturi de organe din fiecare exploataţie pentru efectuarea de examene virusologice prin teste rapide de imunofluorescenţă şi RT-PCR. Pentru RT-PCR, probele vor fi lucrate în pool-uri de câte 10 probe; … e) de la animalele sacrificate în abator se vor preleva cel puţin 10 seturi de organe pentru fiecare lot sacrificat, respectiv stern, splină, lilmfonoduri, amigdală; probele vor fi prelevate randomizat de către medicul veterinar oficial şi vor fi supuse examenelor de laborator prin teste de imunofluorescenţă directă sau RT-PCR. … (5) Pentru supravegherea prin examene serologice probele de ser se vor preleva astfel: … a) de la porcinele la îngrăşat, în vârstă de peste 4 luni, trimestrial se prelevă probe de ser pentru a detecta o prevalenţă de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare exploataţie; … b) de la scroafele nevaccinate sau vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, la interval de 6 luni, din fiecare exploataţie se vor preleva probe de ser pentru a detecta o prevalenţă de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; … (6) Probele de ser prelevate de la scroafe care au fost vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 vor fi testate cu kitul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns. … (7) Probele de ser prelevate de la porcii la îngrăşat şi de la scroafele nevaccinate vor fi testate cu un kit ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2. … +
Articolul 9(1) Procedura care se aplică în cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2 constă în: … a) procedura de bază, destinată clarificării situaţiei epidemiologice a exploataţiei în care au fost detectate animale nevaccinate pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2, care este următoarea: … (i) inspecţia exploataţiei suspecte de către medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, sub controlul medicului veterinar oficial responsabil cu pesta porcină de la nivelul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitatea supravegherii sanitar-veterinare a acesteia;(îi) verificarea înregistrărilor privind sănătatea şi parametrii de producţie a animalelor din exploataţie;(iii) inspecţia fiecărei unităţi a exploataţiei;(iv) examinarea clinică a tuturor categoriilor de porcine existente în exploataţie;(v) retestarea probelor pozitive examinate prin teste de virusneutralizare comparativă, utilizându-se simultan cele 3 pestivirusuri, respectiv virusul pestei porcine clasice, virusul bolii de graniţă şi virusul diareei virale bovine;(vi) retestarea acestor probe, după cel puţin două săptămâni, în cazurile dubioase;(vii) aceste măsuri trebuie suplimentate prin examene virusologice de detecţie de genom viral, izolarea virusului pe culturi celulare, imunofluorescenţă directă, urmate de analiza secvenţială a virusului, în cazul unor rezultate pozitive;b) procedura suplimentară, aplicată atunci când probele pozitive la testul ELISA supuse investigaţiilor de virusneutralizare comparativă, efectuate în scopul realizării diagnosticului diferenţial faţă de anticorpii altor pestivirusuri, respectiv virusul diareei virale bovine sau virusul bolii de graniţă, au relevat existenţa celor mai mari titruri de anticorpi neutralizanţi faţă de virusul pestei porcine clasice sau au furnizat rezultate neconcludente, care constă în: … (i) de la animale coabitante cu cele seropozitive sau aflate în apropierea acestora se prelevă un număr mai mare de probe destinate unor investigaţii virusologice şi serologice suplimentare;(îi) în caz de rezultat neconcludent la testul de virusneutralizare şi rezultate negative la testele virusologice, animalele pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2 se ucid şi medicul veterinar oficial de la circumscripţia sanitar-veterinară zonală suspendă suspiciunea de pestă porcină clasică;(iii) după obţinerea sero-conversiei pozitive pe un animal sau pe un număr redus de animale prin testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2, ceea ce dovedeşte contactul porcinelor din exploataţie cu virusul sălbatic, exploataţia în cauză va fi supusă supravegherii sanitar-veterinare pentru o perioadă de 30 de zile. +
Articolul 10(1) Supravegherea pentru pesta porcină clasică în exploataţiile comerciale industriale de porcine care nu vaccinează animalele se realizează prin examene clinice, virusologice şi examene serologice. … (2) Examinarea clinică se realizează respectând prevederile art. 8 alin. (2). … (3) Pentru supravegherea prin examene virusologice probele se vor preleva astfel: … a) de la animalele bolnave care în timpul examenelor clinice prezintă febră şi semne clinice întâlnite în pesta porcină clasică; … b) de la animalele moarte sau în agonie se efectuează examen necropsic, iar dacă prezintă leziuni care să indice pesta porcină clasică, se prelevă probe pentru examenele virusologice. Numărul de animale la care se efectuează examene virusologice trebuie să fie de cel puţin 10; … c) de la animalele moarte, independent de prezenţa leziunilor de pestă porcină clasică, lunar, se prelevă câte 10 seturi de organe din fiecare exploataţie pentru efectuarea de examene virusologice prin teste rapide de imunofluorescenţă şi RT-PCR. Pentru RT-PCR probele vor fi lucrate în pool-uri de câte 10 organe; … d) de la animalele sacrificate în abator se vor preleva cel puţin 10 seturi de probe pentru fiecare lot sacrificat, stern, splină, linfonoduri, amigdală; probele vor fi prelevate randomizat de către medicul veterinar oficial şi vor fi supuse examenelor de laborator prin teste de imunofluorescenţă directă sau RT-PCR. … (4) Pentru supravegherea prin examene serologice probele de ser se vor preleva astfel: … a) de la porcii la îngrăşat, în vârstă de peste 4 luni, lunar, din fiecare exploataţie se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. … b) de la scroafele vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, trimestrial, din fiecare exploataţie se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. … c) de la porcii proveniţi din comerţul intracomunitar sau ţări terţe, din fiecare lot se vor preleva probe pentru detecţia unei prevalenţe de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. … (5) Probele de ser prelevate de la scroafe care au fost vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 vor fi testate folosind kitul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns. … (6) Probele de ser prelevate de la porcii la îngrăşat nevaccinaţi pot fi testate cu un kit ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2. … (7) În cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2 sau Erns se aplică procedurile descrise în cadrul art. 7 sau 9, după caz. … +
Articolul 11(1) În cazul vaccinării cu vaccin viu atenuat, supravegherea exploataţiilor nonprofesionale de porcine pentru pesta porcină clasică se realizează prin: … a) examinarea clinică a tuturor efectivelor de porcine de două ori pe an sau cu ocazia vaccinărilor; … b) supravegherea serologică pentru evaluarea eficienţei vaccinării antipestoase, efectuată pe câte 15 probe prelevate de două ori pe an din fiecare localitate, la 28 de zile de la vaccinarea porcilor; probele sunt examinate în cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prin testul ELISA pentru detecţie de anticorpi specifici virusului pestei porcine clasice; pentru realizarea detecţiei de anticorpi specifici virusului pestei porcine clasice trebuie îndeplinite următoarele condiţii: … (i) kitul ELISA trebuie să asigure detecţia tuturor anticorpilor induşi de antigenele virusului pestei porcine clasice şi să interfereze cât mai puţin cu anticorpi induşi de alte pestivirusuri ce pot infecta porcinele;(îi) în acest scop este necesar să se realizeze captura şi detecţia anticorpilor-ţintă cu anticorpi monoclonali ce discriminează anticorpii induşi de virusul pestei porcine clasice de anticorpii induşi de alte pestivirusuri;(iii) supraveghere virusologică.(2) Prelevarea probelor destinate examenelor virusologice de la porcine din exploataţiile nonprofesionale se realizează astfel: … a) de la porcine care în momentul examenelor clinice de rutină, prevăzute la alin. (1) lit. a), prezintă semne clinice ce induc suspiciunea de pestă porcină clasică; … b) de la animalele moarte cu vârsta de peste două luni se prelevă probe pentru testele de imunofluorescenţă directă. … (3) De la porcine cu semne clinice ce induc suspiciunea de pestă porcină clasică se prelevă probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă pentru efectuarea de teste de detecţie de genom viral. … (4) De la toate porcinele moarte recent care prezintă leziuni întâlnite în pesta porcină clasică se prelevă probe de organe şi de stern; pe aceste probe se efectuează iniţial testul de imunofluorescenţă directă, după care se respectă succesiunea de investigaţii prevăzută în metodologiile de lucru, prevăzute în anexele nr. 1-3. … (5) De la porcinele tăiate în afara sacrificării tradiţionale şi care, consecutiv examinării ante- şi post-mortem, prezintă semne clinice sau leziuni ce induc suspiciunea de pestă porcină clasică se prelevă probe de organe şi de stern, urmând metodologiile de lucru prevăzute la alin. (4), nefiind permis consumul cărnii până la finalizarea rezultatelor de laborator. … (6) Toţi porcii tăiaţi în perioada sacrificărilor tradiţionale vor fi examinaţi ante- şi post-mortem, recoltându-se probe pentru examene virusologice de la cei cu semne clinice sau leziuni, nefiind permis consumul cărnii până la finalizarea rezultatelor de laborator. … (7) În cazul porcilor tineri crescuţi în libertate, în trimestrul al patrulea al anului, atunci când sunt recuperaţi de deţinători, se vor preleva probe pentru examene serologice şi virusologice, care să permită detecţia unei prevalenţe a bolii de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. … +
Articolul 12În cazul nevaccinării, supravegherea exploataţiilor nonprofesionale de porcine pentru pesta porcină clasică se realizează prin:1. Examene clinice care se efectuează astfel:a) supravegherea clinică a tuturor porcilor din exploataţiile nonprofesionale cel puţin de două ori pe an. De la animalele cu febră sau afectate clinic se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant pentru RT-PCR; … b) inspecţii clinice trimestriale a tuturor exploataţiilor cu peste 10 porci. De la animalele cu febră sau afectate clinic se vor preleva probe de sânge pe anticoagulant. Probele vor fi testate prin RT-PCR în pooll-uri de câte 10 probe. … 2. Examene virusologice pe probe prelevate astfel:a) de la animale moarte care prezintă leziuni întâlnite în pesta porcină clasică se prelevă probe de stern şi organe pentru teste de RT-PCR şi imunofluorescenţă directă; … b) de la animale care în timpul examenelor clinice prezintă febră şi semne clinice întâlnite în pesta porcină clasică se prelevă sânge pe anticoagulant pentru RT-PCR. … 3. Examene serologice pe probe de ser prelevate de două ori pe an de la animale nevaccinate cu vârsta de peste 6 luni. Din fiecare localitate vor fi prelevate probe astfel încât să se detecteze o prevalenţă de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. Probele vor fi testate prin ELISA pentru detecţia anticorpilor pentru proteina E2.4. În cazul rezultatelor pozitive la testul ELISA pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina E2, pe probe de la animale nevaccinate cu vârsta de peste 4 luni, se aplică procedurile descrise în art. 9. +
Articolul 13(1) Supravegherea porcilor mistreţi pentru pestă porcină clasică se realizează pe următoarele probe:a) probe de stern; … b) set de organe; … c) sânge sau lichid toracoabdominal. … (2) Probele prevăzute la alin. (1) sunt prelevate: … a) de la toţi porcii mistreţi vânaţi; un procent semnificativ din porcii mistreţi vânaţi trebuie reprezentat de animale tinere, inclusiv tineret porcin în vârstă de sub 6 luni; … b) de la porci mistreţi găsiţi morţi. … (3) Probele prelevate sunt examinate în cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin: … a) detecţie prin testul ELISA pentru anticorpi, pe probe de sânge sau lichid toracoabdominal; … b) imunofluorescenţă directă pentru detecţie de antigen viral, pe probe de stern sau organe. … (4) Pentru supravegherea pe probe prelevate de la porcii mistreţi vânaţi, care nu prezintă leziuni ce pot induce suspiciunea de pestă porcină clasică, nu se aplică metodologia de lucru folosită în diagnosticul pestei porcine clasice prevăzută în anexe, fiind suficient un singur test rapid de detecţie a antigenului sau genomului viral. … (5) În cazul porcilor mistreţi găsiţi morţi sau al celor vânaţi, care prezintă leziuni ce induc suspiciunea de pestă porcină clasică, precum şi al celor cu vârsta între 3-6 luni, la care probele examinate au avut rezultat negativ la testul de imunofluorescenţă directă, se efectuează suplimentar şi detecţie de genom viral pe probe comasate – pool-uri de câte 10 probe. … +
Articolul 14(1) Testarea animalelor pentru pesta porcină clasică prin examene de laborator se impune: … a) în cazul în care se suspicionează pesta porcină clasică, pe baza manifestărilor clinice sau aspectelor lezionale asemănătoare pestei porcine clasice, constând în: … (i) febră combinată cu diferite simptome;(îi) avorturi şi probleme de infertilitate în ultimele 3 luni;(iii) tremor congenital la purceii sugari;(iv) boli cronice şi animale tarate;(v) hemoragii, infarcte şi hematoame;(vi) butoni cecali;b) în exploataţii cu contact direct sau indirect cu porci mistreţi, în regiuni unde boala există la aceştia; … c) în exploataţii comerciale industriale de porcine cu teste serologice pozitive pentru proteină Erns; … d) în cazul în care există o suspiciune oficială; … e) în cazul în care sunt dispuse depopulări preventive ale efectivelor suspecte; … f) în cazul în care se confirmă pesta porcină clasică. … (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) sunt necesare următoarele acţiuni: … a) efectuarea de examene clinice pentru a detecta febra la o prevalenţă de 5% la scroafe şi vieri şi 10%, conform prevederilor anexei nr. 5, la celelalte categorii de porci; … b) efectuarea de examene post-mortem cu prelevare de probe pentru examene de laborator, de la porcii morţi, afectaţi clinic, sau de la 3-4 congeneri ai acestora; … c) în exploataţiile comerciale industriale de porcine, la efectivele vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008 se vor preleva probe pentru detecţia anticorpilor faţă de proteina Erns pentru o prevalenţă a bolii de 5% la scroafe şi 10%, conform prevederilor anexei nr. 5, din alte categorii de porci suspecţi de îmbolnăvire. … (3) Atunci când se procedează la uciderea porcilor în scopul combaterii bolii sau în scop preventiv, se prelevă randomizat probe pentru testare virusologică şi serologică, ca să asigure detecţia unei prevalenţe a bolii de 5% la scroafele de reproducţie şi 10% la alte categorii de porci, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5. … +
Articolul 15Conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, pentru aprobarea unor mişcări ale porcilor se efectuează:a) examinarea clinică a porcilor cu 24 de ore înainte de mutare; … b) dacă porcii sunt mutaţi în altă exploataţie, cei ce au mai mult de 3-4 luni vor fi examinaţi randomizat pentru detecţia febrei la o prevalenţă a acesteia de 5% la scroafe şi 10% la celelalte categorii de porci sau 20% la porcii pentru tăiere, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; în cazul vierilor vor fi testate toate animalele existente. … +
Articolul 16În cazul vaccinării de urgenţă, supravegherea în zonele de protecţie şi de supraveghere a focarelor de pestă porcină clasică se realizează în următoarele 3 etape:a) examen clinic al tuturor porcinelor existente, în primele 7 zile după instituirea zonelor de restricţie şi inventarierea tuturor exploataţiilor de porcine, cu prelevare de probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă, de la porcine ce prezintă febră, precum şi examen necropsic, cu prelevare de probe pentru teste virusologice de la toate porcinele moarte recent; … b) monitorizare a porcinelor din zona de protecţie şi de supraveghere pe toată perioada restricţiilor sanitar-veterinare, cu prelevarea de probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă de la porcinele bolnave şi/sau febrile şi probe de stern şi organe pentru examene virusologice de la porcinele moarte; … c) examene clinice, efectuate pentru fiecare subunitate a exploataţiei înainte de ridicarea măsurilor de carantină, pentru depistarea eventualelor porcine febrile, cu prelevare de la acestea a unor probe de ser pentru examene serologice dublate de probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă, pentru examene de detecţie de genom viral, după cum urmează: … (i) pentru depistarea porcinelor febrile se examinează un număr de exemplare care să asigure depistarea infecţiei la o prevalenţă a bolii de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;(îi) pentru detecţia scroafelor febrile, numărul de scroafe examinate trebuie să asigure depistarea eventualelor scroafe infectate, cu o prevalenţă de 5%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;(iii) în centrele de colectare a materialului seminal de porcine se examinează toţi vierii. +
Articolul 17În cazul vaccinării de urgenţă, supravegherea porcinelor din exploataţiile afectate de pesta porcină clasică, după ridicarea măsurilor de restricţie şi repopularea acestora, se realizează astfel:a) în cazul exploataţiilor în care testarea spaţiilor pentru prezenţa virusului pestei porcine clasice cu purcei santinelă mai mari de 120 de zile nu este posibilă, efectivul repopulat trebuie strict supravegheat pentru o perioadă de cel puţin 21 de zile, prin: … (i) examinare clinică randomizată, săptămânal, care să asigure o detecţie a bolii la o prevalenţă de 5% la scroafe şi 10% la alte categorii de porci şi o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5;(îi) examinarea lezională a tuturor porcinelor moarte sau bolnave cu prelevare de probe pentru examene virusologice;(iii) la două săptămâni după repopulare, prelevarea randomizată de probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă, pentru efectuarea examinării virusologice prin RT-PCR, de la un număr suficient de mare de purcei, pentru a se putea detecta o prevalenţă a bolii de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5, pentru fiecare subunitate epidemiologică; subunitatea epidemiologică este definită ca grup de adăposturi, adăpost sau compartiment al unui adăpost din exploataţie;b) în cazul în care se efectuează repopularea totală cu tineret porcin sau porcine la îngrăşat, se prelevă randomizat probe de sânge în tuburi cu substanţă anticoagulantă pentru efectuarea examinării virusologice prin RT-PCR, ce trebuie să asigure detecţia unei prevalenţe a pestei porcine clasice de 20%, cu confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; … c) în cazul repopulării cu scroafe sau vieri, numărul de probe prelevate trebuie să asigure detecţia unei prevalenţe a pestei porcine clasice de 10%, cu o confidenţă de 95%, conform prevederilor anexei nr. 5; … d) dacă repopularea se face cu animale vaccinate cu vaccin marker până în luna aprilie 2008, în exploataţiile comerciale industriale de porcine testele virusologice se pot dubla prin teste serologice prin ELISA pentru detecţia anticorpilor pentru proteina Erns. … +
Articolul 18Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta procedură. +
Anexa 1la procedură–––– METODOLOGIE DE LUCRU ÎN DIAGNOSTICUL PESTEI PORCINE CLASICE FOCAR PRIMAR TESTE VIRUSOLOGICE ┌──────────────────────────────────────┐ │ Suspiciune │ │ pe baza semnelor clinice şi/sau a │ │ leziunilor specifice pestei porcine │ └─────────────────┬────────────────────┘ │ ▼ ┌────────────────────┴────────────────────────┐ │ Prelevarea de probe │ │stern,amigdale, limfonoduri, splină, rinichi,│ │ ileon, sânge pe anticoagulant şi trimiterea │ │ în condiţii de refrigerare la laboratoarele │ │ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │ │ alimentelor judeţene, respectiv a │ │ municipiului Bucureşti │ └────────────────────┬────────────────────────┘ │ ––––––––––––-┼–––––––––––––- ▼ ┌────────────────────┴───────────────────────┐ │ Testul de imunofluorescenţă directă (IFD) │ │ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │ │veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │ │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│ └─┬──┬─────────────────────────────┬─────────┘ ┌───────────┘ ▲ └──────────────┐ │ │ ▼ ▼ │ ┌────────────┴────────┐ ┌────┴─────┐ │ │ Pozitiv – Buletin │ │ Negativ │ │ │ de Analiză │ └────┬─────┘ │ ┌────┤ suspiciune │ │ │ │ │notificare suspiciune│ │ ┌─────────┴──┐ ▼ └──────────────┬──────┘ │ │ Prelevare │ ┌─────────────────────┴──────────┐ └─┐ ▼ │ de probe │ │ Testul de imunoperoxidază (IP) │ ▼ ┌───┴──┐ │suplimentare│ │ cu anticorpi monoclonali în │ ┌────┴───┐ │ PCR*)│ │ **) │ │laboratoarele sanitar-veterinare│ sau │ PCR*) │ │ │ │ │ │şi pentru siguranţa alimentelor │ └┬──┬──┬─┘ └──┬──┬┘ └─────┬──────┘ │judeţene stabilite la Institutul│ ▲ │ │ │ │ ▲ │ de Diagnostic şi Sănătate │ │ │ │ │ └──┐ │ │ Animală ****) │◄─┐ │ │ │ │ │ │ └────────┬────────┬──────────────┘ │ │ │ │ │ │ │ ┌──┘ └───┐ ┌──────────┼───┘ │ │ │ ▼ │ ▼ │ │ │ ┌───┘ └─┐ │ ┌┴─────┴──────┐ ┌───┴─────┐ ▼ │ │ ▼ ▼ ▼ │ Pozitiv │ │ Pestă │ ┌──┴──┴──┐ ┌───┴──┴┐ ┌─────┴─┐ ┌────┴──┐ │ Buletin de │ │ Pozitiv │ │ Negativ│ │Negativ│ │Pozitiv│ │Negativ│ │ Analiză │ └────┬────┘ └────────┘ └──┬────┘ └──┬────┘ └────┬──┘ │ suspiciune, │ │ │ │ │ │ notificare │ ▼ ▼ ▼ │ │ suspiciune │ ┌─────┴──────┐ ┌────────┴─┐ ┌─────┴─────┐ ▼ └──┬──────────┘ │ Buletin de │ │ Pestă │ │ Pestă │┌─────┴────┐ | │ Analiză │ │ Negativ │ │ Pozitiv ││ Pestă │ | │ confirmare,│ │Buletin de│ │Buletin de ││ Negativ │ |***) │ notificare │ │ Analiză │ │ Analiză ││Buletin de│ | └─────┬──────┘ │notificare│ │confirmare,││ Analiză │ | │ └──────────┘ │notificare │└──────────┘ | └──┐ ┌─────────────┤ │ | │ │ └───────────┘–––––▼–––––––-┼–––––┼–––––––– ┌────────────┴──────────────┐ ▼ ▼ │Izolare pe culturi celulare│ ┌───┴──────────────┴─────┐ │Institutul de Diagnostic şi│ │ Izolare + Secvenţiere │ │ Sănătate Animală │ │Institutul de Diagnostic├──►─┐ └────────────┬──────────────┘ │ şi Sănătate Animală │ │ ┌────────────┐ ┌───────┴──────┐ └────────────────────────┘ │ │ Laboratorul│ │ │ ├─►┤Comunitar de│ ▼ ▼ ┌────────────────┐ │ │Referinţă de│┌─────┴────┐ ┌──────┴────┐ │ Secvenţiere │ │ │ la Hanovra ││ Negativ │ │ Pozitiv ├──────►│ Institutul de ├─────────►─┘ └────────────┘│ pestă │ │ pestă │ │ Diagnostic şi ││ Buletin │ │Buletin de │ │Sănătate Animală││de analiză│ │ Analiză │ └────────────────┘│ │ │confirmare,│└──────────┘ │ notificare│ └───────────┘––- *) La cele 9 laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelorjudeţene, respectiv al municipiului Bucureşti + Institutul de Diagnostic şiSănătate Animală, conform notei. **) Prelevare de probe suplimentare de la alţi porci existenţi în ferma saugospodăria respectivă care prezintă semne clinice şi/sau leziuni specifice depestă porcină care vor fi supuse testelor de diagnostic conform diagramei flux.Dacă în gospodăria respectivă nu mai există alte animale din specia porcinărezultatul final va fi dat în urma examenului de izolare pe culturi celulare. ***) În cazul în care în exploataţie nu mai sunt alte porcine. ****) Testul IP se va efectua în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentrusiguranţa alimentelor judeţene care au promovat ring-testul organizat deInstitutul de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru această metodă. Notă: . TL – TL . CT – CT . CL – CL, IL, GR . BR – BR, GL, VN, DZ . IS – IS, VS, BC . SV – SV, BT, NT, BN . BV – BV, CV, HG, SB, MS . AR – AR, TM, CS, HD, AB . SM – SM, MM, SJ, BH, CJ . IDSA – celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG, VL, GJ, MH, DJ, OT, TR) +
Anexa 2la procedură–––– FOCAR SECUNDAR Teste virusologice ┌───────────────────────────────────────┐ │ Suspiciune │ │ pe baza semnelor clinice a leziunilor │ │ specifice pestei porcine şi a datelor │ │ epidemiologice │ └─────────────────┬─────────────────────┘ │ ▼ ┌─────────────────────┴────────────────────────┐ │ Prelevarea de probe organe │ │(stern amigdale, limfonoduri, splină, rinichi,│ │ileon) şi sânge pe anticoagulant şi trimiterea│ │ în condiţii de refrigerare la laboratoarele │ │ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │ │ alimentelor judeţene, respectiv a │ │ municipiului Bucureşti │ └─────────────────────┬────────────────────────┘ │ –––––––––┼––––––––––- ▼ ┌────────────────────┴───────────────────────┐ │ Testul de imunofluorescenţă directă (IFD) │ │ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │ │veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │ │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│ └───┬──────────────────────────────┬─────────┘ ┌───────────┘ └──────────────┐ │ │ ▼ ▼ ┌───┴─────┐ ┌───┴─────┐ │ Negativ │ │ Pozitiv │ └────┬────┘ └────┬────┘ │ │ ▼ ▼ ┌────┴────┐ ┌───────┴───────┐ │ PCR*) │ │ Pestă pozitiv │ └────┬────┘ └───────────────┘ │ ┌────┴─────┐ │ │ ▼ ▼ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ │Negativ│ │Pozitiv│ └───┬───┘ └───┬───┘ │ │ │ │ │ │ ▼ ▼ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ │Negativ│ │Pozitiv│ │ pestă │ │ pestă │ └───────┘ └───────┘––––––––––––––––––––––––––-–– *) La cele 9 laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelorjudeţene, respectiv al municipiului Bucureşti + Institutul de Diagnostic şiSănătate Animală, conform notei. Notă: . TL – TL . CT – CT . CL – CL, IL, GR . BR – BR, GL, VN, DZ . IS – IS, VS, BC . SV – SV, BT, NT, BN . BV – BV, CV, HG, SB, MS . AR – AR, TM, CS, HD, AB . SM – SM, MM, SJ, BH, CJ . IDSA – celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG, VL, GJ, MH, DJ, OT, TR) +
Anexa 3la procedură–––– FOCAR PRIMAR TESTE VIRUSOLOGICE PENTRU PORCINELE RECENT VACCINAŢI ┌──────────────────────────────────────┐ │ Suspiciune │ │ pe baza semnelor clinice şi/sau a │ │ leziunilor specifice pestei porcine │ │ la animale vaccinate cu vaccin viu │ │ la mai puţin de 30 de zile în urmă │ └─────────────────┬────────────────────┘ │ ▼ ┌────────────────────┴───────────────────────┐ │ Prelevarea de probe │ │stern,amigdale, limfonoduri,splină, rinichi,│ │ileon, sânge pe anticoagulant şi trimiterea │ │în condiţii de refrigerare la laboratoarele │ │ sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │ │ alimentelor judeţene, respectiv a │ │ municipiului Bucureşti │ └────────────────────┬───────────────────────┘ │ –––––––––┼––––––––––- ▼ ┌────────────────────────────────────────────┐ │ Testul de imunofluorescenţă directă (IFD) │ │ efectuat la toate laboratoarele sanitar- │ │veterinare şi pentru siguranţa alimentelor │ │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti│ └─┬────────────────────────────────┬─────────┘ ┌───────────┘ └─────────────┐ │ ▼ ▼ ┌────────────┴────────┐ ┌────┴─────┐ │ Pozitiv – Buletin │ │ Negativ │ │ de Analiză │ └────┬─────┘ │ suspiciune │ │ │notificare suspiciune│ │ └──────────┬──────────┘ │ └──┐ ▼ ▼ ┌───┴──┐ ┌────┴───┐ │ PCR*)│ │ PCR*) │ │ │ └───┬──┬─┘ └──┬──┬┘ │ │ │ │ │ │ │ └──┐ │ │ │ │ │ │ │ ▼ ┌────┘ └──┐ │ ┌┴────────────┐ │ │ ▼ │ Pozitiv │ │ │ ┌────┴──┐ │ Buletin de │ │ │ │Negativ│ │ Analiză │ │ │ └────┬──┘ │ suspiciune, │ │ │ │ │ notificare │ ▼ ▼ │ │ suspiciune │ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ▼ └──┬──────────┘ │Pozitiv│ │Negativ│┌─────┴────┐ | ┌─────────────────────────────┤ │ │ ││ Pestă │ | │ └───────┘ └───┬───┘│ Negativ │ | │ ││Buletin de│ | │ ││ Analiză │ | │ │└──────────┘ | │ │ | │ │–––––┼––––┼–––––––––––––––┼––- ▼ ▼ │ ┌─────────┴────────────┴────┐ ┌──────────────────────────┴──────┐ │ Secvenţiere + Izolare pe │ │ Izolare pe culturi celulare │ │ culturi celulare │ │ Institutul de Diagnostic şi │ │Institutul de Diagnostic şi│ │ Sănătate Animală │ │ Sănătate Animală pentru │ └───┬──────────────────────┬──────┘ │tipizarea tulpinii de virus│ ▼ ▼ └────────┬──────┬───────────┘ ┌────┴────┐ ┌──────┴──────┐ │ │ │ Pozitiv │ │ Negativ │ ┌─────┘ └─────┐ └────┬────┘ │Negativ pestă│ │ │ ▼ │ Buletin de │ │ │ ┌──────────────┴─────────────┐ │ Analiză │ │ │ │ Secvenţiere şi/sau identi- │ └─────────────┘ ▼ ▼ │ficare cu anticorpi monoclo-│┌──────┴──────┐ ┌─────────┴───┐ │ nali pentru tipizarea ││ Tulpina │ │ Tulpina │ │ tulpinii de virus ││ vaccinată │ │ sălbatică │ └────┬──────────────────┬────┘│Negativ pestă│ │Pozitiv pestă│ ▼ ▼│ Buletin de │ │ Buletin de │ ┌──────┴───────────┐ ┌───┴──────────────┐│ Analiză │ │ Analiză │ │Tulpina sălbatică │ │Tulpina vaccinată ││ │ │ confirmare, │ │ Pozitiv pestă │ │ Negativ pestă │└─────────────┘ │ notificare │ │Buletin de Analiză│ │Buletin de Analiză│ └────────┬────┘ └───────┬──────────┘ └──────────────────┘ │ ▼ │ ┌───────┴────────────────┐ │ │Laboratorul Comunitar de│ └──────┤Referinţă de la Hanovra │ └────────────────────────┘ Nota*): . TL – TL . CT – CT . CL – CL, IL, GR . BR – BR, GL, VN, DZ . IS – IS, VS, BC . SV – SV, BT, NT, BN . BV – BV, CV, HG, SB, MS . AR – AR, TM, CS, HD, AB . SM – SM, MM, SJ, BH, CJ . IDSA – celelalte 10 judeţe + Municipiul Bucureşti (IF, PH, DB, AG, VL, GJ, MH, DJ, OT, TR) +
Anexa 4la procedură––––Ancheta epidemiologică – modelDirecţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor………………………………………………CSVZ ………………………………………………Data ………………………………………………ANCHETĂ EPIDEMIOLOGICĂA. Investigaţii epidemiologice pentru pesta porcină clasică1. Data vizitei ……………………………………………………….. (zi/lună/an)2. Durata vizitei: …………………………. ore3. Raport de vizită compus din:…………………………………………………………………………….4. Exploataţia vizitată de autoritatea veterinară competentă…………………………………………………………………………….B. Declaraţie privind statusul exploataţiei vizitate1. Exploataţia este [] suspectată [] infectată2. Exploataţia a fost declarată suspectată/infectată pe baza:[] inspecţiei clinice efectuate la data de ……………… (zi/lună/an)Durata: ……………… ore[] confirmării prin buletin de laborator emis la data: ……………… (zi/lună/an)Durata: ……………… ore3. Suspiciunea de infectare/infectarea cu virusul pestei porcine clasice s-a realizat pe baza:[] notificării oficiale [] trasabilităţii[] anchetei epidemiologice [] altele …………………………………de către:[] deţinător [] medicul veterinar de liberă practică împuternicit[] medicul veterinar oficial [] comerciantul de animale[] laborator [] alteleC. Informaţii privind exploataţia cu porcine suspectă/infectată1. Numele şi prenumele, adresa deţinătorului de animale ……………………………2. Numărul unic al exploataţiei …………………………………………………3. Adresa exploataţiei: ………………………………………………………..4. Coordonatele exploataţieiTelefon: ………………………….Fax: ………………………….Mail: ………………………….Numele medicului veterinar: …………………………………………5. Dacă deţinătorul porcine are exploataţii în alte locaţiiAdresă: ……………………………………………………………………..6. Tipul exploataţieia) Prezenţa altor specii de animale în exploataţie: … [] da [] nuSe specifică specia şi numărul de animale ……………………………………….b) Pentru exploataţiile comerciale industriale de porcine, prezenţa altor utilităţi: … [] depozit de furaje[] centrul de carantină pentru import – comerţ intracomunitar[] centrul de colectare pentru export – comerţ intracomunitar[] altele ……………………………………………………………………[] centru de creştere a vierilor[] alte dependinţe …………………………………………………………….c) Prezenţa următoarelor specii şi categorii de animale: … [] păsări domestice[] păsări ouătoare[] broileri[] curcani[] struţi[] alte animale de fermă[] animale sălbatice de captivitate[] alte animale …………………………………………….D. Localizarea geografică a exploataţieiExploataţia este localizată în:[] zona arondată circumscripţiei sanitar-veterinare de asistenţă: …………………….[] zona de protecţie: ……………………………………………………………[] zona de supraveghere: …………………………………………………………[] zona de vaccinare: ……………………………………………………………E. Existenţa altor exploataţii de porcine sau fonduri de vânătoare în care există mistreţi, pe o rază de 1 km în jurul exploataţiei suspectate/infectate[] da [] nuAdresa exploataţiei de proximitate ………………………………………………..F. Evoluţia bolii în exploataţieSe întocmeşte o hartă referitoare la adăposturile pentru porcinele existente în exploataţie şi diagrama fluxului de producţie; adăposturile pentru porcine şi compartimentele acestora, drumurile interioare, precum şi drumurile de acces la exploataţie, locuinţele muncitorilor care activează în exploataţie şi care au localizare în incinta acestora şi exploataţiile din jurul celei în cauză trebuie identificate prin numere.G. Rezultatul examinărilor clinicePentru fiecare adăpost/compartiment/padoc cu porcine suspectate şi infectate se precizează:1. Categoria de porcine ………………………………………………………….2. Numărul şi vârsta medie a porcinelor ……………………………………………3. Descrierea semnelor clinice depistate …………………………………………..4. Numărul şi vârsta porcinelor afectate …………………………………………..5. Numărul şi vârsta porcinelor suspecte de contaminare ……………………………..6. Numărul de probe prelevate pentru examenele de laborator ………………………….H. Date anamnetice privind apariţia bolii1. La ce dată au apărut primele semne clinice? ………………………. (ziua/luna/anul)2. În care adăpost/compartiment/padoc?………………………………………………3. Descrierea evoluţiei bolii în ultimile zile (istoricul bolii)4. Dacă porcinele au fost supuse unor tratamente medicamentoase în ultimele 21 de zile?[] da [] nu5. Ce medicamente şi regimul de administrare ………………………………………..6. Efectul administrării medicamentelor: ……………………………………………7. Rezultatul diagnosticului diferenţial: …………………………………………..I. Examenele de laborator pentru porcinele de la care s-au prelevat probe şi evaluarea rezultatului acestora1. Numărul total de porcine ……………………………………………………….2. Categoria de porcine …………………………………………………………..3. Nr. de identificare a porcinelor ………………………………………………..4. Localizarea acestora în exploataţie, cu precizarea adăpostului/compartimentului/padocului………………………………………………………………………………..5. Dacă au fost prelevate, în ultima lună, probe pentru examene de laborator[] da [] nu6. Data …………………….. (ziua/luna/anul)7. Dacă animalele bolnave şi/sau suspecte au fost:[] izolate [] nu au fost izolate8. Evoluţia mortalităţii înainte de notificarea suspiciunii sau a boliiSe specifică numărul de porcine care au murit în ultimele 4 săptămâni în exploataţie ……..J. Porcine prezente în exploataţie1. Scroafe …………………………………………….2. Vieri ………………………………………………3. Purcei sugari ……………………………………….4. Porcine tineret ……………………………………..5. Porcine la îngrăşat ………………………………….K. Numărul de porcine bolnave, pe categorii de producţie ……………………………….L. Alte specii de animale prezente în exploataţie şi numărul acestora1. Bovine ……………………………. Da/Nu2. Ovine …………………………….. Da/Nu3. Caprine …………………………… Da/Nu4. Cabaline ………………………….. Da/Nu5. Păsări ……………………………. Da/Nu6. Câini …………………………….. Da/Nu7. Pisici ……………………………. Da/Nu8. Iepuri ……………………………. Da/Nu9. Altele ……………………………. Da/NuM. Date privind furajarea porcinelor1. Sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animală provenite din alte exploataţii?[] da [] nu2. Numele persoanelor de la care s-au preluat resturile menajere de origine animală ………….3. sunt porcinele furajate cu resturi menajere de origine animală provenite din exploataţia proprie?[] da [] nuN. Date privind relaţiile epidemiologice cu alte porcine1. Există contacte cu animale din exploataţiile din vecinătate?[] da [] nu2. Numele şi adresa exploataţiilor de contact: ……………………………………………O. Date privind introducerea de porcine în exploataţie1. Au fost introduse porcine sau animale din alte specii în exploataţie în ultimele 6 săptămâni?[] da [] nu2. Numărul şi originea acestora: ………………………………………………………..3. Animalele introduse provin dintr-o exploataţie în care se cresc şi porcine?[] da [] nu4. Numele şi adresa persoanei care a transportat porcinele sau alte specii de animale în exploataţie:……………………………………………………………………………………….5. Transportul porcinelor sau al altor specii de animale în exploataţie s-a efectuat cu un vehicul al deţinătorului exploataţiei?[] da [] nu6. A fost acest vehicul de transport împrumutat altor persoane?[] da [] nu7. Vehiculul utilizat a fost supus dezinfecţiei înainte de transport?[] da [] nuP. Date privind porcinele livrate din exploataţii1. Au fost livrate porcine din exploataţie în ultimele 6 săptămâni?[] da [] nu2. Data livrării, numărul de porcine livrate şi destinaţia acestora3. Dacă nu au fost transportate cu un vehicul ce aparţine deţinătorului exploataţiei, se specifică numărul de identificare al vehiculului şi numele persoanei care a efectuat transportul ……………4. Livrarea porcinelor la destinaţie a fost efectuată?[] de către deţinătorul care a livrat porcinele, fără a transporta şi alte specii de animale în acelaşitransport;[] de către deţinătorul care a livrat animalele, împreună cu alte specii de animale;[] de către un transportator autorizat, cu precizarea numelui şi a numărului de autorizare aleacestuia.5. Informaţii privind destinaţia porcinelor livrate din exploataţie:a) Adresa destinaţiei de livrare: ………………………………………………………. … b) Dacă până la destinaţia de livrare porcinele au trecut prin alte exploataţii de porcine sau centre de colectare pentru porcine ……………………………………………………………….. … R. Date privind modalităţi de transmitere indirectă a pestei porcine clasice1. Există unelte, maşini agricole, materiale deţinute de deţinătorul exploataţiei suspecte/infectate, împrumutate altor persoane?[] da [] nu2. Identificarea persoanelor cărora le-au fost împrumutate cele menţionate la pct. 1 ………….3. A preluat exploataţia gunoi de grajd de la alte exploataţii de porcine aflate pe o rază de 200 de metri de exploataţia suspectă/infectată?[] da [] nu4. A fost livrat gunoi de grajd din exploataţia suspectă/infectată în ultimele 4 săptămâni?[] da [] nu5. Date privind destinaţia gunoiului livrat:Denumirea şi numărul unic ale exploataţiei: ………………………………………………Adresa exploataţiei: …………………………………………………………………..Data livrării (ziua/luna/anul): …………………………………………………………6. A fost livrat gunoi către exploataţia suspectă/infectată în ultimele 4 săptămâni?[] da [] nu7. Informaţii despre originea gunoiului:Denumirea şi numărul unic al exploataţiei: ……………………………………………….Adresa exploataţiei: …………………………………………………………………..Data livrării (ziua/luna/anul) ………………………………………………………….S. Date privind persoanele care au avut acces în exploataţiiNumele şi codul numeric ale persoanelor care au vizitat exploataţia suspectă/infectată în ultimele 4 săptămâni: ……………………………………1. Medici veterinari, cu excepţia celor angajaţi de deţinătorul exploataţiei, medici veterinari de liberă practică împuterniciţi şi medici veterinari oficiali care au în responsabilitate exploataţia: …………………….2. Persoane care se ocupă cu transportul sau comercializarea de porcine: …………………….3. Persoane care se ocupă cu transportul sau comercializarea de produse sau subproduse provenite de la porcine: …………………………………………………………………………………4. Persoane deţinătoare de porcine: ……………………………………………………..5. Persoane ce aparţin unor societăţi al căror obiect de activitate este colectarea, transportul şi procesarea gunoiului de grajd: ………………………………………………………………6. Persoane care lucrează în exploataţii comerciale industriale de porcine: ……………………7. Transportatori de animale: ……………………………………………………………Ş. Persoane care nu au venit în contact cu porcine, dar au vizitat exploataţia suspectă/infectată:1. Numele, prenumele şi codul numeric personal: ……………………………………………2. Data: ………………………………………………………………………………3. Scopul vizitei: ……………………………………………………………………..T. Date privind ecarisarea şi procesarea porcinelor moarte:………………………………………………………………………………………Ţ. Comentarii suplimentare:………………………………………………………………………………………ÎntocmitMedic veterinar oficial,………………………………………..(nume, prenume, semnătură, parafă) +
Anexa 5la procedură––––NUMĂRde probe prelevate pentru diagnosticareaPPC – confidenţa 95% ┌──────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐ │ Nr. porcine │ 20% │ 10% │ 5% │ │ ├─────────────┴────────────┴────────────┤ │ │ Prevalenţa │ ├──────────────┼─────────────┬────────────┬────────────┤ │ 10 │ 8 │ 10 │ 10 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 20 │ 10 │ 16 │ 19 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 30 │ 11 │ 19 │ 26 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 40 │ 12 │ 21 │ 31 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 50 │ 12 │ 22 │ 35 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 60 │ 12 │ 23 │ 38 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 70 │ 13 │ 24 │ 40 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 80 │ 13 │ 24 │ 42 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 90 │ 13 │ 25 │ 43 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 100 │ 13 │ 25 │ 45 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 120 │ 13 │ 26 │ 47 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 140 │ 13 │ 26 │ 48 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 160 │ 13 │ 27 │ 49 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 180 │ 13 │ 27 │ 50 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 200 │ 13 │ 27 │ 51 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 250 │ 14 │ 27 │ 53 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 300 │ 14 │ 28 │ 54 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 350 │ 14 │ 28 │ 54 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 400 │ 14 │ 28 │ 55 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 450 │ 14 │ 28 │ 55 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 500 │ 14 │ 28 │ 56 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 600 │ 14 │ 28 │ 56 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 700 │ 14 │ 28 │ 57 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 800 │ 14 │ 28 │ 57 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 900 │ 14 │ 28 │ 57 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 1.000 │ 14 │ 29 │ 57 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 1.200 │ 14 │ 29 │ 57 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 1.400 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 1.600 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 1.800 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 2.000 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 3.000 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 4.000 │ 14 │ 29 │ 58 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 5.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 6.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 7.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 8.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 9.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ ├──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤ │ 10.000 │ 14 │ 29 │ 59 │ └──────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘––-