PROCEDURĂ din 4 ianuarie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 32 din 15 ianuarie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2037 08/07/2016
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 1REFERIRE LAHG 44 22/01/2004
CAP. 1REFERIRE LANORMA 22/01/2004
CAP. 1REFERIRE LALEGE 571 22/12/2003 ART. 153
CAP. 1REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 70
CAP. 1REFERIRE LACODUL FISCAL 22/12/2003 ART. 153
CAP. 1REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 70
CAP. 2REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 44
CAP. 2REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003 ART. 70
CAP. 2REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 44
CAP. 2REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003 ART. 70
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2037 08/07/2016
ActulAPROBAT DEORDIN 6 04/01/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 6 04/01/2010
ActulREFERIT DEHOTARARE 13 30/09/2010

pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA



 + 
Capitolul IDepunerea cererii şi a documentelor justificative1. Organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă fiscală este înregistrată, denumit în continuare organ fiscal competent, poate aproba utilizarea altei perioade fiscale decât luna sau trimestrul, la solicitarea persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, în condiţiile prevăzute de pct. 80 alin. (2)-(3) din normele metodologice, respectiv:– semestrul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;– anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.2. În vederea utilizării ca perioadă fiscală a semestrului sau a anului calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună o cerere justificată la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie a anului pentru care se exercită opţiunea.3. Cererea se completează pe formularul 306 "Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic", cod MFP 14.13.03.02/p, prevăzut în anexa nr. II la ordin.4. Cererea se depune direct la registratura organului fiscal competent ori la poştă, prin scrisoare recomandată.5. Cererea va fi însoţită de documente din care să rezulte activitatea desfăşurată şi periodicitatea acesteia, şi anume:a) declaraţie pe propria răspundere privind activitatea efectiv desfăşurată;b) balanţele de verificare întocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, după caz;c) jurnalul de vânzări întocmit pentru anul fiscal anterior;d) alte documente relevante pentru luarea deciziei.6. Cererea se soluţionează în termenul prevăzut de art. 70 din Codul de procedură fiscală.
 + 
Capitolul IIAnaliza documentelor şi emiterea deciziei1. Zilnic, cererile contribuabililor împreună cu documentaţia anexată se transmit spre soluţionare compartimentului analiză de risc din cadrul organului fiscal competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.2. Compartimentul de specialitate analizează cererea şi documentele anexate, urmărind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la cap. I.3.1. În cazul în care, pentru fundamentarea deciziei, sunt necesare informaţii suplimentare relevante, organul fiscal va solicita contribuabilului, în scris, prezentarea acestora.3.2. În acest caz, termenul prevăzut pentru soluţionarea cererii se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării şi data primirii documentelor solicitate, potrivit prevederilor art. 70 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.4. În urma analizei efectuate, compartimentul de specialitate întocmeşte Referatul de analiză, prevăzut în anexa la prezenta procedură, prin care propune aprobarea sau respingerea cererii.5.1. În baza Referatului de analiză, compartimentul de specialitate întocmeşte, în două exemplare, Decizia privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată, prevăzută în anexa nr. III la ordin.5.2. Referatul de analiză şi Decizia privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal.6. După aprobare, compartimentul de specialitate comunică persoanei impozabile Decizia privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedură fiscală.7.1. În cazul deciziilor de aprobare a perioadei fiscale pentru taxa pe valoarea adăugată, o copie a deciziei se transmite compartimentului cu atribuţii în gestionarea Registrului contribuabililor, care operează modificarea în vectorul fiscal al persoanei impozabile.7.2. Dosarul solicitării, inclusiv în cazul deciziilor de respingere a perioadei fiscale, se transmite compartimentului cu atribuţii în gestionarea dosarului fiscal, în vederea arhivării la dosarul fiscal al persoanei impozabile.7.3. Dosarul solicitării cuprinde:– cererea persoanei impozabile;– documentaţia anexată cererii;– Referatul de analiză;– un exemplar din Decizia privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată.8. Perioada fiscală aprobată este valabilă începând cu termenele de declarare şi plată următoare datei comunicării Deciziei privind perioada fiscală pentru taxa pe valoarea adăugată şi se menţine pe durata păstrării condiţiilor prevăzute la cap. I pct. 1.9. La data modificării condiţiilor care au stat la baza aprobării perioadei fiscale prin decizia mai sus menţionată, persoana impozabilă este obligată să înştiinţeze în scris organul fiscal competent, prin completarea unei declaraţii de menţiuni, în vederea actualizării vectorului fiscal pentru taxa pe valoarea adăugată.
 + 
Anexa ––la procedură––––MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICEAGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂDirecţia Generală a Finanţelor Publice ……………Administraţia Finanţelor Publice ……………..Nr.AvizatŞef compartiment specialitate,AprobatConducătorul unităţii fiscale,REFERAT DE ANALIZĂA. Date de identificare a persoanei impozabileDenumire …………………………………………………..Cod de înregistrare în scopuri de TVA …………………………Domiciliu fiscal ……………………………………………Obiect de activitate principal ……………………………….Cod CAEN …………………………………………………..B. Analiza documentară a cererii nr. …………/dataAu fost analizate următoarele documente:C. Analiza informaţiilor deţinute de organul fiscalAu fost analizate următoarele informaţii:D. Concluzii:a) Se propune aprobarea cererii privind utilizarea ca perioadăfiscală a semestrului/ anului calendaristic []b) Se propune respingerea cererii, având în vedere următoarele: []…………………………………………………………..…………………………………………………………..Întocmit,–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x