PROCEDURĂ din 30 octombrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 754 din 6 noiembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1762 16/07/2015
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1762 16/07/2015
ActulREFERIT DEHG 152 04/03/2015
ActulREFERIT DEORDIN 8 12/01/2013
ActulREFERIT DEREGULAMENT 12/01/2013
ActulAPROBAT DEORDIN 906 30/10/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 906 30/10/2007

de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea protecţiei unei indicaţii geografice sau denumiri de origine a unui produs agricol ori alimentar



 + 
Articolul 1Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia de industrie alimentară, verifică documentaţia pentru înregistrarea şi dobândirea protecţiei unei indicaţii geografice sau denumiri de origine a unui produs agricol ori alimentar.
 + 
Articolul 2(1) Documentaţia pentru înregistrarea unei indicaţii geografice sau denumiri de origine a unui produs agricol ori alimentar, în vederea dobândirii protecţiei, se elaborează de către grupul de producători sau procesatori în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 510/2006 privind protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine ale produselor agricole şi alimentare şi ale Regulamentului (CE) nr. 1.898/2006 pentru implementarea Regulamentului (CE) nr. 510/2006, publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.(2) Documentaţia pentru înregistrarea unei indicaţii geografice sau denumiri de origine a unui produs agricol ori alimentar, în vederea dobândirii protecţiei, se transmite în format de hârtie şi electronic pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.(3) Documentaţia este însoţită de următoarele documente:a) actul de asociere, indiferent de forma sau componenţa juridică a grupului de producători ori procesatori, şi statutul; în asociaţie pot să fie incluse şi organizaţii de promovare a produsului, care reprezintă un interes economic al producătorilor sau procesatorilor din care fac parte;b) declaraţie pe propria răspundere că grupul reprezintă producătorii sau procesatorii din arealul geografic delimitat în caietul de sarcini;c) caietul de sarcini care trebuie să conţină elementele prevăzute la art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006;d) documentul unic care trebuie să conţină elementele prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 1.898/2006 pentru implementarea Regulamentului (CE) nr. 510/2006;e) date, înscrisuri etc., care să evidenţieze legătura cu arealul geografic, legătura dintre zona geografică şi calitatea sau caracteristicile produsului ori o calitate specifică, reputaţia sau alte caracteristici ale produsului, din care să rezulte că produsul pentru care se solicită protecţia prezintă alte caracteristici de calitate care îl diferenţiază de produsele din aceeaşi categorie obţinute în afara zonei de producţie;f) date, înscrisuri, referinţe bibliografice etc., din care să rezulte legătura istorică de realizare a produsului;g) date socioeconomice conţinând următoarele informaţii:– producţia actuală;– cantitatea estimată pe 5 ani;– numărul clienţilor (actuali şi potenţiali) pe fiecare segment al filierei produsului (producţie, distribuţie, comercializare etc.);– destinaţia geografică a produsului actuală şi estimată pe 5 ani;h) situaţia economică actuală şi estimată pe 5 ani;i) hartă color de dimensiune adecvată care să permită delimitarea precisă a zonei de producţie sau graniţele stabilite;j) declaraţie pe propria răspundere prin care se atestă autenticitatea informaţiilor furnizate;k) copie de pe contractul încheiat cu un organism privat de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare pentru verificarea şi certificarea realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini;l) alte date şi informaţii din care să rezulte necesitatea dobândirii protecţiei.
 + 
Articolul 3(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale examinează prin mijloace corespunzătoare dacă documentaţia primită în conformitate cu art. 5 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 510/2006 este justificată şi îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezenta procedură.(2) În fiecare lună Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale publică pe site-ul propriu lista indicaţiilor geografice sau denumirilor de origine care au făcut obiectul unei cereri de înregistrare în vederea dobândirii protecţiei, precum şi data depunerii acestora.
 + 
Articolul 4În cazul în care documentaţia nu este completă, se va informa în scris grupul aplicant, în termen de 30 de zile, în vederea completării acesteia. Dacă în termenul stabilit grupul aplicant transmite informaţii inadecvate sau nu transmite informaţiile solicitate, documentaţia depusă este anulată.
 + 
Articolul 5În cazul în care documentaţia depusă este completă, aceasta se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea acordării unei perioade de 60 de zile în care orice persoană fizică sau juridică legitim interesată, stabilită în ţară, îşi poate declara opoziţia faţă de cererea de înregistrare.
 + 
Articolul 6(1) Înregistrarea indicaţiei geografice sau a denumirii de origine în Registrul naţional al indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine protejate naţional se efectuează la data încetării perioadei de opoziţie şi transmiterii certificatului de conformitate a realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, în copie, eliberat de către organismul privat de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare.(2) Indicaţia geografică sau denumirea de origine a unui produs agricol ori alimentar dobândeşte protecţie naţională de la data înregistrării în Registrul naţional al indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine protejate naţional, care încetează la data dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene.(3) Registrul naţional al indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine protejate naţional se publică periodic pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 + 
Articolul 7Verificarea şi monitorizarea activităţii organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare sunt prevăzute în anexa nr. 1a), care face parte integrantă din prezenta procedură.
 + 
Anexa 1a)la procedura prevăzută în anexa nr. 1VERIFICAREA ŞI MONITORIZAREAactivităţii organismelor private de inspecţie şicertificare a produselor agricole sau alimentare + 
Articolul 1Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia de industrie alimentară, verifică şi monitorizează activitatea organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare.
 + 
Articolul 2Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o copie legalizată a documentului care atestă acreditarea conform standardului european EN 45011 sau standardului ISO/CEI 65 (Cerinţe generale pentru organisme care operează cu sistemul de certificare a produselor) şi documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 11 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 510/2006.
 + 
Articolul 3Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe:a) să dispună de structură, echipamente şi proceduri care să permită efectuarea tuturor activităţilor privind verificarea, controlul şi certificarea respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini;b) să fie persoane juridice cu sediul în România; persoanele juridice care au sediul principal în statele membre sau în ţări cu echivalenţă în Uniunea Europeană obţinută prin decizia Comisiei Europene pot verifica şi controla respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini, cu condiţia stabilirii şi menţinerii în România, în condiţiile legii, a unui sediu secundar pe toată durata desfăşurării activităţii lor;c) să aibă cel puţin un an experienţă în activitatea de inspecţie/certificare;d) să dispună de un laborator propriu acreditat sau să aibă un contract de colaborare cu un astfel de laborator, pentru a executa toate analizele şi determinările necesare în vederea efectuării verificării, controlului şi certificării respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini;e) să dispună de personal calificat pentru efectuarea verificărilor şi controalelor;f) să fie independente de toate părţile implicate, imparţiale şi integre; organismul de inspecţie şi certificare şi personalul său nu trebuie să fie supuse niciunei presiuni comerciale sau financiare care ar putea să le influenţeze deciziile;g) să satisfacă în totalitate exigenţele stabilite în standardul european EN 45011 sau în standardul ISO/CEI 65 (Cerinţe generale pentru organisme care operează cu sistemul de certificare a produselor).
 + 
Articolul 4(1) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare permit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale accesul la birourile şi facilităţile lor.(2) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, lista operatorilor verificaţi şi controlaţi până la data de 31 decembrie a anului anterior, cuprinzând numele şi adresa operatorului, tipul operatorului (producător, procesator), tipul produsului, data înregistrării, data certificării.(3) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale orice neregulă sau încălcare privind respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini şi sancţiunea aplicată.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x