PROCEDURĂ din 29 septembrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 892 din 29 decembrie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 391 04/03/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LAORDIN 915 25/03/2008
ART. 5REFERIRE LAORDIN 465 14/04/2008
ART. 5REFERIRE LAORDIN 415 09/04/2008
ART. 5REFERIRE LAHG 1208 14/10/2003
ART. 5REFERIRE LAORDIN 172 26/09/2003
ART. 5REFERIRE LALEGE 85 18/03/2003
ART. 5REFERIRE LANORMA 14/10/2003
ART. 5REFERIRE LAORDIN 273 04/09/2001
ART. 12REFERIRE LAORDIN 337 20/04/2007
ART. 12REFERIRE LAHG 656 06/10/1997
ART. 19REFERIRE LAHG 1021 25/06/2004
ART. 28REFERIRE LAORDIN 172 26/09/2003
ART. 28REFERIRE LAORDIN 273 04/09/2001
ART. 29REFERIRE LAORDIN 273 04/09/2001
ART. 37REFERIRE LAORDIN 172 26/09/2003
ART. 38REFERIRE LAORDIN 172 26/09/2003
ANEXA 2REFERIRE LAHG 1208 14/10/2003
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 85 18/03/2003
ANEXA 2REFERIRE LANORMA 14/10/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 391 04/03/2010
ActulAPROBAT DEORDIN 2827 29/09/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 2827 29/09/2008

de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor (proiectarea şi verificarea planurilor de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi a proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere, asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier pentru lucrări miniere şi activităţi de execuţie a lucrărilor miniere)



 + 
Capitolul I + 
Secţiunea 1Prevederi generale + 
Articolul 1(1) Prezenta procedură stabileşte metodologia de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor (proiectarea şi verificarea planurilor de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi a proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere, asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier pentru lucrări miniere şi activităţi de execuţie a lucrărilor miniere).(2) Activităţile prevăzute la alin. (1) se efectuează de către specialişti, atestaţi tehnico-profesional de comisia nominalizată prin decizie de către directorul Unităţii de management al proiectului din Ministerul Economiei şi Finanţelor.(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) persoanele fizice cetăţeni ai Uniunii Europene care pot proba absolvirea unui program de formare profesională echivalent cu cel organizat la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni.
 + 
Articolul 2Persoanele fizice care doresc să îşi desfăşoare activitatea în domeniul lucrărilor de închidere a minelor pe teritoriul României sunt obligate să fie atestate tehnico-profesional în conformitate cu prevederile prezentei proceduri.
 + 
Articolul 3Prezenta procedură stabileşte modalităţile, tehnicile şi domeniile de atestare, precum şi condiţiile de participare la examenele de atestare a specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul lucrărilor de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor, în calitate de proiectanţi, diriginţi de şantier şi executanţi ai lucrărilor de închidere a minelor, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (3).
 + 
Secţiunea a 2-aTermenii utilizaţi + 
Articolul 4În contextul prezentei proceduri, termenii referitori la activitatea procedurală sunt definiţi după cum urmează:a) lucrări miniere – lucrări de proiectare, conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a obiectivelor miniere;b) proiectant – persoana juridică responsabilă, în condiţiile legii, cu activitatea de proiectare şi verificare a soluţiilor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere, în conformitate cu exigenţele cuprinse în prevederile legale, care îndeplineşte următoarele atribuţii:1. elaborează conţinutul planului de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi al documentaţiilor aferente;2. elaborează proiectul tehnic de închidere a obiectivelor miniere şi al documentaţiilor aferente;3. verifică respectarea conţinutului documentaţiei, pe faze de proiectare;4. asigură încadrarea soluţiilor tehnico-economice prevăzute în documentaţii în prevederile legale, inclusiv în normele PSI şi de sănătate şi securitate în muncă;5. asigură respectarea prevederilor legale cu privire la sistematizare şi urbanism;6. răspunde de conformitatea documentaţiei de execuţie a lucrărilor miniere cu reglementările legale şi tehnice specifice;c) responsabil cu execuţia lucrărilor miniere – persoana juridică responsabilă, în condiţiile legii, cu implementarea sistemului de calitate în realizarea lucrărilor miniere, având disponibilităţi de personal calificat şi de echipamente specifice, care să dea garanţia respectării exigenţelor de calitate stabilite în prevederile legale şi în documentaţia aferentă executării lucrărilor miniere, verificată şi aprobată;d) diriginte de şantier pentru lucrări miniere – persoana juridică însărcinată de către investitor cu verificarea calităţii/cantităţii materialelor şi produselor puse în operă şi/sau cu verificarea execuţiei corecte a lucrărilor miniere;e) diriginte de şantier rezident – persoana fizică însărcinată de către firma de dirigenţie să asigure verificarea permanentă în şantier pe durata desfăşurării lucrărilor;f) diriginte de şantier coordonator – persoana fizică însărcinată de către firma de dirigenţie să asigure coordonarea între mai multe şantiere, în cazul proiectelor complexe;g) procedură – mod specific de a efectua o activitate;h) verificare – confirmarea prin examinare şi prezentare de probe obiective a faptului că cerinţele specifice de calitate a lucrărilor miniere au fost satisfacute.
 + 
Capitolul IICadrul legal + 
Articolul 5La baza prevederilor prezentei proceduri au stat următoarele acte normative:Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare;Hotărarea Guvernului nr. 1.208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare;Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 273/2001 pentru aprobarea Manualului de închidere a minelor;Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 172/2003 privind aprobarea formei contractului de execuţie de lucrări de închidere a minelor şi refacere a mediului/conservare;– Ordinul ministrului economiei şi finanţelor, al ministrului transporturilor şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor nr. 915/465/415/2008 pentru aprobarea condiţiilor contractuale generale şi speciale la încheierea contractelor de lucrări.
 + 
Capitolul IIIObiectivele atestării tehnico-profesionale a specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor + 
Articolul 6(1) Obiectivele principale urmărite prin atestarea specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor (proiectarea şi verificarea planurilor de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi a proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere, asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier pentru lucrări miniere şi activităţi de execuţie a lucrărilor miniere), denumiţi în continuare specialişti, sunt:a) creşterea nivelului calitativ al lucrărilor;b) folosirea corectă a resurselor bugetare alocate lucrărilor de închidere a minelor/carierelor şi de refacere a mediului;c) aplicarea celor mai bune practici internaţionale în domeniul conservării şi închiderii minelor/carierelor la proiectarea şi execuţia lucrărilor fizice;d) asigurarea respectării normativelor tehnice şi a prevederilor legale în proiectare, încredinţarea contractelor şi execuţia lucrărilor miniere;e) garanţia că închiderea şi reconstrucţia ecologică respectă principiul dezvoltării durabile.(2) Aplicarea prezentei proceduri are drept scop realizarea, în mod unitar şi în conformitate cu prevederile legale, a activităţilor specialiştilor pentru lucrările de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor.
 + 
Articolul 7(1) Atestarea tehnico-profesională a specialiştilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2) de către comisia numită prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor nu conduce la transferul de responsabilităţi de la persoana autorizată la organul de autorizare şi nici nu îi exonerează pe aceştia de obligaţiile ce le revin.(2) Autorizarea tehnico-profesională a specialiştilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2) nu acoperă şi autorizările necesare legiferate pentru activităţile specifice în domeniile reglementate de alte acte normative în vigoare şi a căror respectare este obligatorie.
 + 
Capitolul IVDomeniul de aplicare + 
Articolul 8(1) Prezenta procedură se aplică pentru atestarea persoanelor fizice care solicită aceasta, ca specialişti în domeniul închiderii şi reconstrucţiei ecologice a minelor/carierelor (proiectarea şi execuţia lucrărilor miniere şi asistenţa tehnică pentru monitorizarea în timpul execuţiei lucrărilor şi monitorizarea postînchidere).(2) Atestarea recunoaşte capacitatea tehnică şi experienţa profesională a specialiştilor în vederea exercitării unor funcţii în domeniul închiderii şi reconstrucţiei ecologice a minelor/carierelor.
 + 
Articolul 9Atestarea specialiştilor care exercită funcţii conform art. 7 este obligatorie.
 + 
Capitolul VDomenii de autorizare + 
Articolul 10Domeniile din activitatea de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare postînchidere a obiectivelor miniere pentru care se atestă specialişti pentru proiectarea, execuţia şi urmărirea realizării lucrărilor sunt următoarele:┌───┬────────────────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────┐│ │Clasificare CAEN│ │Direcţia de ││Nr.├──────────┬─────┤ Domeniul de atestare │specialitate din ││crt│Secţiunea/│Grupa│ │Ministerul ││ │Subsecţiu-│ │ │Economiei şi ││ │nea │ │ │Finanţelor │├───┼──────────┼─────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────┤│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │├───┼──────────┼─────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────┤│ 1.│ F/45 │ 4511│Demolarea construcţiilor, │Direcţia generală││ │ │ │terasamente şi organizare de şantier │resurse minerale ││ │ │ │ │(DGRM) │├───┼──────────┼─────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────┤│ 2.│ KA/74 │ 7420│Activităti de arhitectură, inginerie şi│DGRM ││ │ │ │servicii de consultanţă tehnică legată │ ││ │ │ │de aceasta │ │├───┼──────────┼─────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────┤│ 3.│ O/90 │ 9001│Colectarea şi tratarea apelor uzate │DGRM │├───┼──────────┼─────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────┤│ 4.│ G/51 │ 5157│Comerţ cu ridicata al deşeurilor şi │DGRM ││ │ │ │resturilor │ │└───┴──────────┴─────┴───────────────────────────────────────┴─────────────────┘
 + 
Articolul 11(1) Un specialist poate fi atestat, la cererea sa, în unul sau mai multe dintre domeniile prevăzute la art. 10.(2) Pot fi atestaţi, la cerere, numai absolvenţii de studii superioare tehnice de lungă sau scurtă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalent.
 + 
Articolul 12Domeniile de activitate cuprinse la art. 10 sunt în conformitate cu Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi 301 bis din 5 noiembrie 1997, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 293 din 3 mai 2007.
 + 
Capitolul VIProcedura atestării + 
Articolul 13Atestarea tehnico-profesională a specialiştilor se realizează de către Comisia de examinare, numită prin decizie a directorului Unităţii de management al proiectului din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
 + 
Articolul 14(1) Comisia de examinare în vederea atestării, numită prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, va avea în componenţă un număr de 7 membri:1. preşedinte – directorul Unităţii de management al proiectului – Ministerul Economiei şi Finanţelor;2. membru – reprezentant al Direcţiei generale resurse minerale – Ministerul Economiei şi Finanţelor;3. membru – reprezentant al Direcţiei generale resurse minerale – Ministerul Economiei şi Finanţelor;4. membru – reprezentant al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă – Ministerul Economiei şi Finanţelor;5. membru – specialist financiar din cadrul Unităţii de management al proiectului – Ministerul Economiei şi Finanţelor;6. membru – specialist tehnic din cadrul Unităţii de management al Proiectului – Ministerul Economiei şi Finanţelor;7. membru – reprezentant al Direcţiei generale juridice – Ministerul Economiei şi Finanţelor.(2) În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri se înfiinţează, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, Comisia de examinare.(3) Componenţa Comisiei de examinare se poate modifica/completa, după caz, în baza unei motivaţii justificate, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.
 + 
Articolul 15Pentru atestarea tehnico-profesională a specialiştilor, persoanele fizice interesate trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:1. să aibă studii superioare tehnice de lungă sau scurtă durată în domeniul în care se solicită atestarea;2. să aibă vechimea în activitatea de specializare (minieră, construcţii industriale, protecţia mediului, geologie/hidrogeologie etc.) de minimum un an;3. să se înscrie şi să frecventeze cursurile de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în activitatea de închidere şi ecologizare a obiectivelor miniere, organizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni;4. să susţină şi să promoveze examenul scris şi oral în faţa Comisiei de atestare numite prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor;5. să obţină la examen media notelor minimum 7 (şapte).
 + 
Articolul 16(1) Înscrierea la examenul de atestare şi susţinerea examenului în faţa Comisiei de atestare sunt gratuite.(2) Celelalte cheltuieli legate de derularea procesului de instruire, în vederea însuşirii cunoştinţelor teoretice şi practice, conform programei de specialitate aprobate, se suportă de partea interesată.
 + 
Articolul 17Direcţia generală resurse minerale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, prin Unitatea de management al proiectului, are obligaţia:a) să facă propuneri de specialitate pentru întocmirea programei de pregătire a personalului propus pentru autorizare;b) să reactualizeze şi să promoveze spre aprobare, ori de câte ori este nevoie, programa de pregătire a personalului propus spre atestare.
 + 
Articolul 18(1) În temeiul ordinului ministrului economiei şi finanţelor de aprobare a programei de pregătire a candidaţilor pentru atestare tehnico-profesională a specialiştilor şi de numire a Comisiei de atestare, Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni organizează activităţile aferente pregătirii profesionale şi desfăşurării examenelor de atestare tehnico-profesională a specialiştilor.(2) Activitatea de secretariat privind procedura de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a obiectivelor miniere va fi asigurată de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni.(3) Atribuţiile secretariatului sunt următoarele:– primeşte şi înregistrează cererile de înscriere la cursul de atestare tehnico-profesională;– primeşte şi verifică dosarele solicitanţilor;– comunică persoanelor care au depus cereri şi dosare pentru înscriere dacă în urma verificării au fost admise sau respinse;– primeşte şi înregistrează cererile de eliberare a atestatelor tehnico-profesionale;– după admiterea la curs, asigură fiecărui cursant suportul de curs, conform programei aprobate.
 + 
Capitolul VIIDocumentele solicitate în vederea atestării + 
Articolul 19(1) Înscrierea la cursul pentru atestarea tehnico-profesională a specialiştilor se face pe baza:a) cererii, conform modelului prezentat în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură;b) dosarului candidatului, care conţine obligatoriu următoarele documente:1. curriculum vitae, conform modelului comun european aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 13 iulie 2004;2. diploma de absolvire a instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, de licenţă, în copie legalizată;3. copie de pe carnetul de muncă;4. 3 fotografii 3 x 4 cm;5. memoriu de activitate, conform modelului prezentat în anexa nr. 6, care face parte integrantă din prezenta procedură.(2) Dosarul se depune la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni, care analizează şi comunică în termen de 15 zile solicitantului:a) dacă dosarul este acceptat;b) dacă documentele sunt complete;c) domeniul (după caz, domeniile) pentru care este admis să participe la procedura de atestare.(3) Dosarele care nu corespund se restituie solicitanţilor, la cerere.
 + 
Articolul 20Înscrierea la cursurile de atestare se face numai pentru persoanele al căror dosar este complet, în conformitate cu prevederile art. 19.
 + 
Articolul 21Emiterea atestatului pentru persoanele care au absolvit cursul se face la cererea acestora.
 + 
Capitolul VIIIDesfăşurarea examenului de atestare + 
Articolul 22Examenul de atestare tehnico-profesională se desfăşoară după absolvirea cursului de pregătire, conform programei specifice fiecărei categorii de specialişti, şi constă în două probe: scris şi oral.
 + 
Articolul 23Examenul este precedat de o dezbatere organizată de membrii comisiei în vederea clarificării tuturor problemelor ridicate de cursanţi.
 + 
Articolul 24(1) Se consideră atestaţi candidaţii care au obţinut la examen media notelor minimum 7.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), lectorii care asigură instruirea prin predarea cursului de instruire şi consultanţă "Reglementări şi proceduri specifice de conservare, închidere şi ecologizare a minelor" şi membrii Comisiei de examinare, la absolvirea cursului, se consideră atestaţi şi li se eliberează certificate de atestare.(3) Eliberarea certificatului de atestare pentru persoanele menţionate la alin. (2) se face la cererea celor interesaţi, după depunerea dosarului cuprinzând documentele prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. b) pct. 1, 2 şi 4.
 + 
Articolul 25(1) Rezultatul obţinut la examenul de atestare se comunică oficial de către Secretariatul Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni, în termen de maximum 15 zile de la susţinerea examenului de către candidaţi. Certificatul de atestare se eliberează personal candidaţilor de către Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni.(2) Modelul certificatului de atestare este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta procedură.(3) Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Secretariatul Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni şi în temeiul procesului-verbal de examinare, al cărui model este prezentat în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură, eliberează certificatele de atestare emise şi le înregistrează în Registrul de eliberare a certificatelor de atestare.
 + 
Articolul 26(1) Evidenţa certificatelor de atestare, pe categorii de specialişti, de domenii de activitate, precum şi a eventualelor sancţiuni se ţine într-un registru de evidenţă la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni.(2) Lista specialiştilor atestaţi, precum şi lista celor cu atestare anulată sau suspendată temporar se vor publică pe site-ul www.minind.ro.
 + 
Articolul 27Certificatul de atestare are un termen de valabilitate de 3 ani.
 + 
Capitolul IXDrepturile şi obligaţiile titularilor de certificate de atestareA. În domeniul proiectării + 
Articolul 28Proiectarea şi verificarea conţinutului planurilor de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi al proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere se fac pentru cerinţele stabilite în Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 273/2001 şi în Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 172/2003.
 + 
Articolul 29(1) Sunt supuse verificării următoarele documente:a) documentaţia tehnică de proiectare necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire-demolare şi a avizelor prevăzute la art. 14 din anexa la Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 273/2001;b) documentaţiile tehnice şi detaliile de realizare a lucrărilor miniere sub formă de planşe, breviare de calcul, caiete de sarcini, necesare pentru constatarea cerinţelor impuse de lege.(2) Persoana atestată verifică orice alte modificări sau completări ale planului de încetare a activităţii şi ale proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor miniere, survenite pe durata execuţiei lucrărilor miniere.(3) Persoana atestată efectuează verificări numai pentru domeniile în care a fost atestată.
 + 
Articolul 30Persoana atestată are obligaţia ca în cadrul verificărilor pe care le efectuează să urmărească:a) condiţiile specifice de pe amplasamentul lucrărilor miniere din punct de vedere calitativ şi cantitativ;b) modul de respectare a reglementărilor tehnice în vigoare, referitor la cerinţele legale privind planul de încetare a activităţii şi proiectele tehnice de execuţie a lucrărilor miniere.
 + 
Articolul 31Persoana atestată semnează şi ştampilează piesele scrise şi desenate numai în condiţiile în care documentaţia transmisă de proiectant este corespunzătoare din punctul de vedere al cerinţelor stabilite prin prevederile legale.
 + 
Articolul 32Pentru încadrarea într-o formă unitară, ştampila este confecţionată conform detaliilor prevăzute în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezenta procedură.
 + 
Articolul 33Persoana atestată întocmeşte şi ţine la zi un registru de evidenţă a proiectelor verificate.
 + 
Articolul 34Persoana atestată nu poate verifica, semna şi ştampila, în această calitate, proiectele întocmite de ea sau la a căror elaborare a participat.
 + 
Articolul 35Eventualele litigii dintre proiectantul verificator şi proiectant pot fi rezolvate de către un expert tehnic atestat, angajat de investitor. Decizia expertului este obligatorie pentru ambele părţi, iar răspunderea pentru soluţiile date îi revine acestuia.
B. În domeniul execuţiei lucrărilor de închidere şi ecologizare a minelor + 
Articolul 36Asigurarea calităţii execuţiei lucrărilor miniere se face în mod diferenţiat în funcţie de domeniile de activitate prevăzute la art. 10, printr-un sistem propriu de calitate, conform reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 37Persoana atestată are în principal drepturile şi obligaţiile prevăzute în Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 172/2003, precum şi alte drepturi şi obligaţii specifice, aşa cum sunt precizate în contractul de execuţie a lucrărilor miniere.
C. În domeniul dirigenţiei de şantier + 
Articolul 38(1) Persoana atestată are dreptul să ocupe o funcţie de diriginte de şantier pentru asigurarea asistenţei tehnice pe durata execuţiei lucrărilor de închidere şi reconstrucţie ecologică a minei/carierei.(2) Diriginţii de şantier răspund faţă de investitor/beneficiar, conform legii, pentru verificarea realizării corecte a obligaţiei de a urmări realizarea prevederilor din contract privind execuţia lucrărilor de închidere şi reconstrucţie ecologică a minei/carierei şi au în principal drepturile şi obligaţiile prevăzute în Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 172/2003, precum şi alte drepturi şi obligaţii specifice, aşa cum sunt precizate în contractul de asistenţă tehnică pe durata execuţiei lucrărilor.
 + 
Articolul 39Dacă persoana atestată, în mod justificat, ajunge la concluzia că se impune luarea de măsuri imediate pentru prevenirea producerii de accidente cu urmări grave – victime omeneşti sau pagube materiale -, le aduce la cunoştinţă, în scris, investitorilor sau beneficiarilor lucrărilor şi, după caz, investitorului, care sunt obligaţi să le pună în aplicare.
 + 
Capitolul XDispoziţii finale + 
Articolul 40(1) Certificatul unui specialist atestat poate fi suspendat pe o perioadă de 6 luni sau anulat prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.(2) Comisia de atestare decide suspendarea sau anularea temporară a certificatului de atestare tehnico-profesională, în baza unui raport de constatare, întocmit de Direcţia generală resurse minerale, ca urmare a unor sesizări din partea unor organe cu atribuţii de control stabilite prin lege.
 + 
Articolul 41(1) Pe durata suspendării certificatului de atestare, persoana fizică nu mai poate îndeplini activităţile pentru care a fost atestată.(2) Suspendarea certificatului de atestare se anulează de către emitent la propunerea Comisiei de atestare, în baza următoarelor documente:a) cerere întocmită de persoana căreia i s-a suspendat certificatul de atestare;b) actul organului administrativ de control care a întocmit procesul-verbal de constatare a abaterilor, prin care se certifică îndeplinirea măsurilor înscrise în procesul-verbal de constatare.
 + 
Articolul 42(1) Anularea certificatului de atestare se face atunci când se produc accidente tehnice la lucrările miniere:– în cazul antreprenorului, pentru nerespectarea soluţiilor din proiectul tehnic de execuţie;– în cazul dirigintelui de şantier, pentru neurmărirea modului de respectare a soluţiilor tehnice din perimetrul tehnic de execuţie;– în cazul proiectanţilor, pentru soluţiile tehnice dovedite neviabile la punerea în operă.(2) Certificatul de atestare, ştampila şi legitimaţia, prezentate în anexele nr. 4 şi 5, care fac parte integrantă din prezenta procedură, se vor depune de către titular la Secretariatul Comisiei de atestare, pe bază de proces-verbal, în termen de 72 de ore de la data primirii ordinului ministrului economiei şi finanţelor pentru anularea certificatului de atestare.
 + 
Articolul 43(1) În cazul în care abaterile pentru care s-a suspendat sau s-a anulat certificatul de atestare constituie contravenţie sau infracţiune privind calitatea lucrărilor miniere, în afara sancţiunilor menţionate mai sus se vor aplica şi sancţiunile prevăzute de legea penală.(2) Persoana căreia i s-a anulat certificatul de atestare tehnico-profesională nu se mai poate prezenta la Comisia de atestare pentru obţinerea unui nou certificat de atestare.
 + 
Articolul 44(1) Contestaţia la decizia de suspendare sau de anulare a certificatului de atestare se depune de către persoana în cauză la Ministerul Economiei şi Finanţelor – Secretariatului Comisiei de examinare, în termen de 15 zile de la data luării la cunoştinţă de raportul în scris al organelor de control.(2) În cazul în care contestaţia nu este fondată, cheltuielile generate de rezolvarea acesteia se suportă de către persoana care a făcut contestaţia.(3) Soluţionarea contestaţiei se face de către Ministerul Economiei şi Finanţelor prin Comisia de examinare. Decizia este definitivă şi poate fi atacată în justiţie.
 + 
Anexa 1la procedurăDomnule director,Subsemnatul ………………………., de profesie ………….., domiciliat în ……………….., posesor al buletinului/cărţii de identitate seria …. nr. …………, cod numeric personal ……………….., în conformitate cu prevederile Procedurii de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor, solicit înscrierea la examenul de atestare pentru …………………………………………… în domeniul …………………………………………… .Anexez la prezenta dosarul aferent candidatului la atestare, care conţine următoarele documente:– curriculum vitae;– diploma de absolvire (copie);– memoriu de activitate profesională;– copie de pe carnetul de muncă;– 3 fotografii 3 x 4 cm;– memoriu de activitate.        Data Semnătura,    …………… ……………Domnului director al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni
 + 
Anexa 2la procedură┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR ││ ┌──────────────┐ ││ │ │ ││ │ Fotografie │ ││ M │ 3 x 4 │ ││ I │ │ CERTIFICAT DE ATESTARE ││ N └──────────────┘ Seria A nr. ……. din ………. ││ I ││ S Se atestă domnul (doamna) ………………………………………………………………….││ T născut(ă) în anul ………, luna ………., ziua …….., în localitatea ……………………….,││ E judeţul (sectorul) ………………….., ţara ……………………, de profesie ……………..,││ R domiciliat(ă) în localitatea ……………………….., str. ……………………. nr. ………,││ U bl. …., sc. …., ap. ….., judeţul (sectorul) ……………………., să desfăşoare activitatea de││ L ││ SPECIALIST ACTIVITĂŢI ÎNCHIDERI DE MINE ││ E pentru lucrări miniere: ││ C …………………………………………… ││ O …………………………………………… ││ N …………………………………………… ││ O ││ M Atestarea se acordă în concordanţă cu prevederile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările ││ I ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii ││ E minelor nr. 85/2003, cu modificările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor ││ I nr. 2.827/2008 pentru aprobarea Procedurii de atestare tehnico-profesională a specialiştilor în ││ activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor (proiectarea şi verificarea ││ Ş planurilor de încetare a activităţii obiectivelor miniere şi a proiectelor tehnice de execuţie a ││ I lucrărilor miniere, asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier pentru lucrări miniere şi activităţi de ││ execuţie a lucrărilor miniere), ca urmare a îndeplinirii condiţiilor de atestare, şi dă dreptul de ││ F exercitare a activităţii pentru care s-a eliberat prezentul certificat, cu respectarea prevederilor ││ I legale. ││ N ││ A Valabil până la data de ……………………… ││ N ││ Ţ Secretar general, ││ E ……………………….. ││ L ││ O Directorul general al Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni, ││ R ……………………………………………….. ││ ││ (Notă – pe hârtie fond albastru-deschis) │└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 3la procedurăPROCES-VERBAL DE EXAMINAREpentru atestarea tehnico-profesională a ………………din data de ……………………………Comisia de atestare, numită prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. ….., având următoarea componenţă:1. …………………………………………………… preşedinte;2. …………………………………………………… membru;3. …………………………………………………… membru;4. …………………………………………………… membru;5. …………………………………………………… membru;6. …………………………………………………… membru;7. …………………………………………………… membru,a supus examinării candidaţii înscrişi pentru atestarea tehnico-profesională în domeniul ……………….. pentru titlul de ………………. .Examinarea din data de …………. s-a desfăşurat în ……………………… şi a constat în următoarele probe: ……………………………………………………………………………………………….. .Candidaţii înscrişi la examenul de atestare în domeniul ……………. pentru funcţia de ……………………. au obţinut următoarele rezultate:

Nr. Numele şi Titlul pentru care Media la examen
crt prenumele au fost examinaţi Observaţii
candidaţilor Proba scrisă Proba orală Media
0 1 2 3 4 5 6

În urma rezultatelor obţinute la examen, următorii specialişti sunt declaraţi atestaţi de către comisie:

Nr.
crt.

Numele şi prenumele
specialiştilor
atestaţi
Titlul pentru care
au fost examinaţi

Media la examen

Observaţii

0 1 2 3 4

În conformitate cu prevederile procedurii de atestare aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.827/2008, nu au obţinut atestarea următorii candidaţi:

Nr.
crt

Numele şi prenumele
candidaţilor care nu
au obţinut atestarea

Titlul pentru care
s-au înscris la examen

Motivul pentru
care nu au
fost atestaţi

Observaţii

0 1 2 3 4

    Data …………… Comisia de atestare,                                               …………………… + 
Anexa 4la procedurăŞtampila specialiştilor atestaţi tehnico-profesional care desfăşoară activitatea de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor.
 + 
Anexa 5la procedurăForma şi conţinutul legitimaţiei aferente specialiştilor pentru lucrări de închidere şi reconstrucţie ecologică a minelor/carierelor, atestaţi tehnico-profesional
 + 
Anexa 6la procedurăMEMORIU DE ACTIVITATENumele ……………………….Prenumele …………………….Data naşterii …………………I. Studii superioareFacultatea ……………………………………………….Specialitatea …………………………………………….Data absolvirii …………………………………………..II. Activitatea profesionalăA. Locuri de muncă şi funcţii deţinute

Nr.
crt.
Unitatea
(instituţia)
Anul

Funcţia

Descrierea sumară
a atribuţiilor de serviciu
0 1 2 3 4

B. Lucrări elaborate/executate

Nr.
crt.
Denumirea
lucrării
Anul,
luna
Beneficiarul

Precizarea principalelor caracteristici
tehnico-economice ale lucrării
0 1 2 3 4

III. Activitatea ştiinţificăa) lucrări publicate (titlul lucrării, editura, anul);b) activităţi didactice în învăţământul superior (instituţia de învăţământ superior, facultatea, catedra, disciplina, funcţia didactică);c) doctorat (data înmatriculării ca doctorand, teza de doctorat, data susţinerii).                                                         Semnătura,                                                      ……………..––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x