PROCEDURĂ din 29 decembrie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CULTURII SI PATRIMONIULUI NATIONALMINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 93 din 6 februarie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAORDIN 2562 04/10/2010
ART. 1REFERIRE LAPROCEDURA 04/10/2010
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1038 29/12/2011
ActulCONTINUT DEORDIN 1038 29/12/2011

de emitere a certificatului de descărcare de sarcină arheologică în cazul proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional



 + 
Articolul 1(1) Cercetarea arheologică desfăşurată în vederea emiterii certificatului de descărcare de sarcină arheologică în cazul proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional se realizează cu respectarea Procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Activitatea de cercetarea arheologică în cazul proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional se realizează cu respectarea standardelor şi procedurilor arheologice.(3) Metodologia de cercetare, termenele intermediare şi finale de realizare a lucrărilor în cazul proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional se stabilesc de către responsabilul ştiinţific de şantier de comun acord cu arheologul desemnat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. (C.N.A.D.N.R. – S.A.), companie de interes strategic naţional care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.(4) Eventualele contestaţii sau sesizări cu privire la nerespectarea standardelor şi procedurilor arheologice constatate de către arheologul desemnat de C.N.A.D.N.R. – S.A sau de către responsabilul ştiinţific de şantier vor fi analizate de către Comisia Naţională de Arheologie.
 + 
Articolul 2(1) În cazul unui teren în care nu a fost confirmat potenţialul arheologic, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării arheologice, instituţia organizatoare a cercetării arheologice are obligaţia de a depune raportul de cercetare tehnic preliminar, care va avea conţinutul prevăzut în anexa nr. 1, în vederea obţinerii certificatului de descărcare de sarcină arheologică.(2) În cazul unui teren cu potenţial arheologic reperat, în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării arheologice, instituţia organizatoare a cercetării arheologice are obligaţia de a depune raportul de cercetare tehnic preliminar, care va avea conţinutul prevăzut în anexa nr. 2, în vederea obţinerii certificatului de descărcare de sarcină arheologică.(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), instituţia organizatoare a cercetării arheologice are obligaţia de a depune documentaţia finală, în termen de 6 luni de la finalizarea cercetării arheologice, la direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi la C.N.A.D.N.R. – S.A.(4) Raportul de cercetare tehnic preliminar prevăzut la alin. (1) şi (2) se depune la direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniul naţional, respectiv a municipiului Bucureşti corespunzătoare unităţii administrativ-teritoriale pe care se află situl arheologic, care are obligaţia de a verifica conformitatea documentaţiei cu procedurile arheologice şi cu structura prevăzută în anexa nr. 1 sau nr. 2, după caz.(5) Direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniul naţional, respectiv a municipiului Bucureşti va înainta documentaţia direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la constatarea conformităţii acesteia, potrivit prevederilor alin. (4).(6) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional convoacă în regim de urgenţă Comisia Naţională de Arheologie sau biroul executiv al acesteia, pentru analizarea şi aprobarea raportului de cercetare tehnic preliminar.(7) Pe baza aprobării rapoartelor de cercetare de către Comisia Naţională de Arheologie, potrivit alin. (6), direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniul naţional, respectiv a municipiului Bucureşti emite certificatul de descărcare de sarcină arheologică, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea aprobării.
 + 
Articolul 3Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi C.N.A.D.N.R. – S.A. colaborează în vederea publicării, anual, a documentaţiilor finale corespunzătoare cercetărilor arheologice desfăşurate în cazul proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional, într-o colecţie a "Caietelor Naţionale de Arheologie Preventivă – Autostrada".
 + 
Articolul 4Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta procedură.
 + 
Anexa 1la procedurăStructura şi conţinutul raportului decercetare tehnic preliminar pentru obţinerea certificatelor dedescărcare de sarcină arheologică încazul neconfirmării potenţialului arheologicRaportul va conţine în mod obligatoriu următoarele elemente:1. localizarea administrativă completă:a) judeţul;b) comuna;c) satul;d) punctul;e) codul sitului din Repertoriul arheologic naţional (RAN)/Lista monumentelor istorice (LMI);2. pentru fiecare cercetare arheologică:a) delimitarea topografică a săpăturii arheologice în coordonate ST-70;b) numele şi prenumele fiecărui membru al colectivului;c) instituţia de afiliere;d) ridicarea topo cu marcarea ariei săpăturii arheologice;e) scurtă descriere a numărului de secţiuni (lungime, lăţime, orientare, adâncime);f) stratigrafia generală a perimetrului investigat;g) fotografii generale ale zonei şi ale secţiunilor înainte şi după cercetare;h) parte desenată (dacă este cazul).Raportul va conţine, la final, formula necesară eliberării certificatelor de descărcare de sarcină arheologică:"Pe baza cercetărilor arheologice desfăşurate în punctul…., perioada…., arheologii….., instituţia…., am constatat neconfirmarea potenţialului arheologic al perimetrului delimitat de următoarele coordonate ST-70: (se completează cu inventarul coordonatelor pentru care se solicită descărcarea). Propunem eliberarea certificatului de descărcare arheologică şi operarea modificărilor necesare în RAN şi LMI."
 + 
Anexa 2la procedurăStructura şi conţinutul raportului decercetare tehnic preliminar pentru obţinerea certificatelor dedescărcare de sarcină arheologicăîn cazul potenţialului arheologic reperatRaportul va conţine în mod obligatoriu următoarele elemente:1. localizarea administrativă completă:a) judeţul;b) comuna;c) satul;d) punctul;e) codul sitului din Repertoriul arheologic naţional (RAN)/Lista monumentelor istorice (LMI);2. pentru fiecare cercetare arheologică:a) delimitarea topografică a săpăturii arheologice în coordonate ST-70;b) numele şi prenumele fiecărui membru al colectivului;c) instituţia de afiliere;d) perioada cronologică, cultura (conform anexei nr. 11 la Procedura de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010, cu modificările şi completările ulterioare);e) tipul de sit (conform anexei nr. 12 la Procedura de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010, cu modificările şi completările ulterioare);f) scurtă prezentare a sitului, amplasarea sitului şi un istoric al acestuia şi al cercetărilor;g) ridicarea topo cu marcarea ariei săpăturii arheologice;h) prezentarea principalelor descoperiri;i) desene şi fotografii ale complexelor şi materialului arheologic descoperit (inclusiv scanări ale documentaţiei de şantier).Raportul va conţine, la final, formula necesară eliberării certificatelor de descărcare de sarcină arheologică:"Pe baza cercetărilor arheologice desfăşurate în punctul …., perioada …., arheologii ….., instituţia …., am constatat ………………………. pentru perimetrul delimitat de următoarele coordonate ST-70: (se completează cu inventarul coordonatelor pentru care se solicită descărcarea). Propunem eliberarea certificatului de descărcare arheologică şi operarea modificărilor necesare în RAN şi LMI."–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x