PROCEDURA din 27 februarie 2004 (*actualizata*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1775 31/08/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEPROCEDURA 27/02/2004
ActulREFERIRE LAHG 142 06/02/2003
ActulREFERIRE LAHG 142 06/02/2003 ART. 8
ANEXA 2REFERIRE LAHG 142 06/02/2003
ANEXA 3ARE LEGATURA CUORDIN 806 24/11/2004 ART. 7
ANEXA 3REFERIRE LAHG 142 06/02/2003 ART. 9
ANEXA 3REFERIRE LAHG 142 06/02/2003 ART. 10
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1775 31/08/2007

de esantionare pentru verificarea respectarii condiţiilor privind conţinutul de sulf din combustibilii lichizi(actualizata până la data de 13 decembrie 2004*)



–––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 9 martie 2004. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 13 decembrie 2004 cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 806 din 24 noiembrie 2004. + 
Secţiunea A1. Agentii economici care introduc pe piaţa şi utilizeaza combustibili lichizi care intra sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 142/2003 privind limitarea continutului de sulf din combustibilii lichizi au urmatoarele obligaţii:a) sa verifice conţinutul de sulf din combustibilii lichizi în laboratoarele proprii, pentru fiecare lot de combustibili lichizi introdus pe piaţa şi/sau utilizat;b) sa pastreze inregistrarea tuturor cantităţilor de combustibili lichizi introdusi pe piaţa şi/sau utilizati, precum şi rapoartele de încercări privind determinarea continutului de sulf;c) sa transmita trimestrial Ministerului Economiei şi Comerţului, conform tabelului de mai jos, urmatoarele informaţii:– tipul de combustibil;– producătorul, importatorul (cu identificarea producătorului de la care provine combustibilul);– numărul de identificare al lotului aferent acestor cantitati;– cantitatea totala a lotului;– cantitatea introdusa pe piaţa şi/sau utilizata;– conţinutul de sulf al fiecarui lot. ┌────┬───────┬───────────────┬──────────┬─────────┬──────────────────┬───────┐ │Nr. │Tipul │Producător / │Nr. de │Canti- │Cantitatea în- / │Conti- │ │crt.│ de │ / │iden- │tatea │trodusa pe / │nutul │ │ │combus-│ / │tificare │totala │piaţa (UM)/ │de sulf│ │ │tibil │ / │al lotului│a lotului│ / Cantitatea│ al │ │ │ │/ Importator│ │ (UM) │/ utilizata(UM)│lotului│ ├────┼───────┼───────────────┼──────────┼─────────┼──────────────────┼───────┤ │ │…….│ │ │ │ / │ │ │ │…….│ │ │ │ / │ │ │ │…….│ │ │ │ / │ │ └────┴───────┴───────────────┴──────────┴─────────┴──────────────────┴───────┘2. Prin agent economic se înţelege agentul economic care produce, importa, distribuie sau utilizeaza combustibili lichizi cărora le sunt aplicabile prevederile Hotărârii Guvernului nr. 142/2003.
 + 
Secţiunea B1. În conformitate cu prevederile art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 142/2003, Ministerul Economiei şi Comerţului are obligaţia de a verifica prin esantionare respectarea condiţiilor privind conţinutul de sulf din combustibilii lichizi.2. Activitatea de esantionare se realizează de organisme specializate, recunoscute în acest scop de Ministerul Economiei şi Comerţului.3. Activitatea de esantionare consta în prelevarea probelor de combustibili lichizi şi efectuarea incercarilor de determinare a continutului de sulf al acestora.4. Recunoasterea acestor organisme se face în urma unui proces de evaluare, bazat pe criteriile prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta procedura.5. Lista organismelor recunoscute pentru efectuarea activităţii de esantionare a combustibililor lichizi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.6. Organismele recunoscute pentru efectuarea activităţilor de esantionare vor transmite Ministerului Economiei şi Comerţului rezultatele incercarilor efectuate asupra esantionului şi o copie a procesului-verbal de esantionare în maximum 3 zile de la data prelevarii probei.7. Procesul-verbal de esantionare va fi completat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedura şi se va întocmi în 3 exemplare:– un exemplar pentru Ministerul Economiei şi Comerţului;– un exemplar pentru organismul recunoscut să efectueze probele;– un exemplar pentru agentul economic de la care s-a prelevat esantionul.8. Metodologia de esantionare este prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta procedura.9. Pe recipientele utilizate pentru prelevarea probelor de combustibili lichizi se aplică o eticheta ce va contine informaţiile prevăzute în anexa nr. 4 la prezenta procedura.10. Ministerul Economiei şi Comerţului stabileste care este numărul minim anual de esantioane pentru a fi analizate, precum şi locul de unde se vor preleva acestea.11. Activitatea de esantionare se face pe bază de contract între organismele recunoscute în acest scop şi Ministerul Economiei şi Comerţului.12. Activitatea de esantionare pentru combustibilii lichizi importaţi, desfăşurată la punctele vamale, se realizează în conformitate cu prevederile protocolului incheiat în acest sens între Ministerul Economiei şi Comerţului şi Autoritatea Naţionala a Vamilor.13. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedura.
 + 
Anexa 1la proceduraCRITERIILEde evaluare a organismelor în vederea recunoasteriiCondiţii minime:1. sa dispună de personal instruit şi experimentat, de mijloace şi echipamente adecvate;2. personalul să aibă competenţa tehnica, experienta în domeniu şi integritate profesionala;3. să asigure independenta în realizarea efectuării esantionarii;4. pastrarea de către personal a confidentialitatii datelor şi informaţiilor;5. existenta unei asigurări de raspundere civila.
 + 
Anexa 2la procedura   Denumirea organismului recunoscut care efectueaza activitatea de esantionare   Telefon …………., fax ………………   Strada ……………. nr. ……., localitatea …………..                                PROCES – VERBAL          de esantionare în vederea determinarii continutului de sulf                                 Nr. ……..    Incheiat azi ……………., ora ……….    Agentul economic……………………………………………… sau                     (denumirea completa, adresa, telefon, fax, e-mail)    Reprezentantul transportatorului……………………………………                           (numele, prenumele, actul de identitate, seria/nr.)    Mijlocul de transport ………… seria …… nr. ………    Reprezentantul organismului recunoscut pentru efectuarea activităţii de    esantionare ……………………………………,    functia ………………, legitimatia nr. ………..    În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 142/2003,    am procedat la prelevarea urmatoarelor probe: ┌────┬────────────┬───────────────┬───────────────┬────────────┬───────────┐ │Nr. │ Denumirea │Producător / │Cantitatea din │ Cantitatea │ │ │crt.│ produsului │ / │care s-a pre- │pentru proba│ Observatii│ │ │ │ / │levat proba │ │ │ │ │ │/ Importator*)│ (UM) │ (UM) │ │ ├────┼────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼───────────┤ │ │…………│ │ │ │ │ │ │…………│ │ │ │ │ │ │…………│ │ │ │ │ └────┴────────────┴───────────────┴───────────────┴────────────┴───────────┘___________    *) Cu identificarea producătorului de la care provine combustibilul.    Probele au fost prelevate în prezenta…………….., care a primit spre                           (reprezentantul agentului economic)    pastrare proba martor introdusa într-un recipient curat şi uscat,    cu sigiliul nr. ……….. .                                                     Semnatura    Probele reprezentand………………………………. au fost preluate                         (proba, contraproba cu nr. sigiliu)    pentru a fi expediate la Laboratorul……………. de către………….    reprezentantul organismului recunoscut pentru efectuarea activităţii de    esantionare…………………… .   Persoana care preleveaza proba, Agentul economic,   …………………………. ………………
 + 
Anexa 3la proceduraMETODOLOGIE DE ESANTIONAREProba laborator – cantitatea de produs extrasa dintr-un lot pentru a da indicatii cu privire la calitatea lotuluiContraproba – proba care se păstrează de către laboratorul de încercări pentru a fi utilizata în caz de litigiuProba martor – proba care se păstrează de către agentul economicÎn vederea determinarii continutului de sulf din combustibilii lichizi se preleveaza 3 probe, identificabile oricand. O proba este destinata determinarii continutului de sulf în laboratorul de încercări, a doua este destinata pastrarii în laborator drept contraproba, iar a treia este destinata pastrarii de către agentul economic ca proba martor.În toate cazurile probele prelevate vor fi sigilate. Aceste sigilii se vor aplica pe eticheta aferenta probelor.Înainte de utilizare recipientele pentru prelevarea probelor trebuie să fie verificate din punct de vedere al integritatii şi etanseitatii. Recipientul se inchide cu un capac prevăzut cu o garnitura nedeteriorata, rezistenta la combustibil.Probele vor fi introduse numai în recipiente destinate în mod special pentru acest scop. Recipientele trebuie să fie curate şi uscate şi se vor sigila şi eticheta cu o eticheta de carton pe care se vor menţiona informaţiile conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la procedura. Cantitatea de combustibil lichid necesară pentru cele 3 probe este de 0,6 litri.Proba martor şi contraproba vor avea sigilii duble. Un sigiliu va fi al agentului economic verificat, iar celalalt sigiliu va fi al organismului recunoscut pentru efectuarea activităţii de esantionare.Posesorii celor 3 probe nu au dreptul sa distruga sau sa modifice starea probei aflate în pastrarea lor.Persoana care preleveaza proba are responsabilitatea de a manipula, ambala şi transporta proba respectiva de la locul de prelevare până la laboratorul care efectueaza încercările, în maximum 24 de ore de la momentul prelevarii.Informaţiile de pe eticheta aferenta probei, referitoare la provenienţă acesteia, trebuie să fie complete şi lizibile. Eticheta se aplică pe recipientul pentru prelevarea probei astfel încât sa nu se desprinda sau să se detaseze usor ulterior.Contraproba sigilata se păstrează, timp de 30 de zile, la loc ferit de razele soarelui, intr-o camera racoroasa, uscata şi ferita de praf.Evidenta probelor prelevate se va tine într-un registru special al laboratorului care efectueaza încercările. În registrul special de evidenta se inscriu informaţiile menţionate pe etichetele fixate la probele sigilate.Prelevarea probelor se va face la rezervor, vagon-cisterna, autocisterna, compartiment de nava petroliera, conducta, punct de bransare.Prelevarea probelor se realizează cu respectarea normelor de protectia muncii şi a normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. Standardele de referinţa pentru metoda de esantionare şi pentru aparatura de esantionare ce se utilizeaza la prelevarea probelor pot fi SR EN 3170:2003 sau SR EN 3171:2003.Metodele de referinţa pentru determinarea continutului de sulf din combustibilii lichizi sunt cele menţionate în art. 9 şi 10 din Hotărârea Guvernului nr. 142/2003 privind limitarea continutului de sulf din combustibilii lichizi.–––––Penultimul alineat al anexei 3 a fost modificat de pct. 1 al art. VII din ORDINUL nr. 806 din 24 noiembrie 2004, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1.189 din 13 decembrie 2004.
 + 
Anexa 4la procedura  Denumirea organismului recunoscut care efectueaza activitatea de esantionare  Proba laborator/Proba martor/Contraproba  Nr. sigiliului…….                                                          Loc pentru sigiliu                             ETICHETA PENTRU PROBA                      (insoteste fiecare proba de produs)    Nr. şi data procesului-verbal de esantionare………………………….    Denumirea produsului……………………………………………….    Numărul de identificare al lotului din care s-a prelevat proba şi cantita-    tea aferenta acestuia …………………………..    Cantitatea prelevata pentru proba ………………..    Parametrii de determinat…………………………    ………………………………………………    Data şi ora prelevarii ………………………….    Numărul de identificare pentru rezervor, vagon-cisterna, autocisterna, com-    partiment de nava petroliera, conducta, punct de bransare………………    Agentul economic de la care s-a prelevat proba………………………..  Persoana care preleveaza proba, Agentul economic/Reprezentantul  ………………………… transportatorului,(numele, functia, semnatura şi stampila) ………………………….                                      (numele, functia, semnatura şi stampila)–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x