PROCEDURĂ din 25 august 2010 (*actualizată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 859 11/08/2021
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUHG 1214 06/12/2011
ActulACTUALIZEAZA PEPROCEDURA 25/08/2010
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 859 11/08/2021
ActulREFERIT DEORDIN 1047 16/07/2019

de solicitare şi de acordare de către Ministerul Apărării Naţionale a autorizărilor de survol/avizelor pentru efectuarea zborurilor cu aeronave civile sau de stat în spaţiul aerian naţional(actualizată până la data de 21 decembrie 2011*)



–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 21 decembrie 2011 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse până la această data de către HOTĂRÂREA nr. 1.214 din 6 decembrie 2011.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilorI. Procedura generală + 
Articolul 1Ministerul Apărării Naţionale, denumit în continuare M.Ap.N., prin Secţia Survol, relaţii şi reglementări aeronautice, acordă autorizarea de survol pentru efectuarea următoarelor tipuri de activităţi aeronautice în spaţiul aerian naţional:a) survolul municipiului Bucureşti sub înălţimea de 3.000 m de către aeronave de stat sau civile, cu excepţia zborurilor executate în limita zonei de control de aerodrom (CTR) Băneasa şi a zborurilor de îndepărtare după decolare şi de apropiere pentru aterizare pe aerodromurile certificate situate pe raza municipiului Bucureşti;b) survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, cu sau fără aterizare pe aeroporturi din România, şi care transportă trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte materiale periculoase;c) survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, cu sau fără aterizare pe aeroporturi din România şi fără transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;d) zboruri pentru activităţi de determinări topogeodezice la o scară mai mare de 1: 20.000, fotografiere aeriană sau filmări aeriene, executate cu aeronave de stat;e) zboruri executate cu aeronave de stat străine şi civile străine, care aterizează/decolează pe/de pe aerodromuri militare.
 + 
Articolul 2M.Ap.N., prin Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice, acordă avizul prealabil pentru efectuarea următoarelor tipuri de activităţi aeronautice în spaţiul aerian naţional:a) zboruri interne şi internaţionale, cu sau fără decolare/aterizare de pe/pe teritoriul României, cu aeronave civile care transportă trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;b) zboruri pentru activităţi de determinări topogeodezice la o scară mai mare de 1: 20.000, fotografiere aeriană sau filmări aeriene, executate cu aeronave civile.
 + 
Articolul 3M.Ap.N., prin Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice, obţine autorizări de survol ale altor state pentru aeronavele de stat româneşti care execută misiuni internaţionale.
 + 
Articolul 4(1) Cererile pentru acordarea autorizării de survol prevăzută la art. 1 se formulează în următoarele termene:a) 7 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare, pentru survolul municipiului Bucureşti sub înălţimea de 3.000 m, de către aeronavele de stat sau civile, care nu execută misiuni de urgenţă;b) 10 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare, pentru survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, cu sau fără aterizare pe aeroporturi din România, şi care transportă trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;c) 3 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare, pentru survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, fără aterizare pe aeroporturi din România şi fără transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;d) 5 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare, pentru survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, cu aterizare pe aeroporturi din România şi fără transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase; la acest termen de adresare, pentru aeronavele de stat străine şi civile străine, se adaugă două zile lucrătoare pentru solicitările de acces pe platformele de parcare militare ale bazelor aeriene;e) 10 zile lucrătoare înainte de data estimată de decolare, pentru zboruri de determinări topogeodezice la o scară mai mare de 1:20.000, fotografiere aeriană sau filmări aeriene, executate cu aeronave de stat; cererea va fi însoţită de avizele prevăzute de actele normative în vigoare;f) 2 ore înainte de ora de decolare, pentru survolul teritoriului României de către aeronave de stat străine, care execută misiuni din categoria urgenţe medicale, intervenţii în zone calamitate sau operaţiuni de căutare-salvare.(2) Cererile pentru obţinerea avizului prevăzut la art. 2 lit. a) se adresează prin A.A.C.R. la termenul prevăzut la art. 19 alin. (2) din anexa nr. 1, iar cele pentru obţinerea avizului prevăzut la art. 2 lit. b) direct la M.Ap.N./Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice, cu 10 zile lucrătoare înainte de data estimată pentru efectuarea zborului; cererile pentru obţinerea avizului M.Ap.N. vor fi însoţite de avizele prevăzute de actele normative în vigoare, inclusiv de autorizaţia specială emisă de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (O.R.N.I.S.S.).(3) Cererile de obţinere a autorizărilor de survol pentru aeronave de stat româneşti care urmează să execute zboruri internaţionale se înaintează către M.Ap.N. – Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice – în termenele stabilite de fiecare stat survolat. M.Ap.N. înaintează solicitările de survol pe cale diplomatică, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
II. Excepţii de la procedura generală + 
Articolul 5(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. a), survolul municipiului Bucureşti sub înălţimea de 3.000 m de către aeronavele civile sau de stat, care execută misiuni din categoria urgenţe medicale, cu aterizare pe platformele de aterizare ale instituţiilor medicale, se poate executa, după depunerea planului de zbor, numai în baza informării, cu cel puţin 15 minute înainte de decolare, a M.Ap.N. – Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice, cu privire la tipul de aeronavă, indicativul radio, traiectul de zbor, ora estimată de aterizare şi locul aterizării; această excepţie este valabilă numai pentru operatorii aerieni civili autorizaţi să execute serviciul de ambulanţă aeriană şi pentru aeronavele de stat desemnate să execute misiuni din categoria urgenţe medicale.(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. a), zborurile executate în limita zonei de aerodrom (CTR) Băneasa, precum şi pe rutele de apropiere în vederea aterizării sau de îndepărtare după decolare de pe aerodromurile certificate situate pe raza municipiului Bucureşti nu necesită autorizarea/avizul M.Ap. N. şi se execută în condiţiile stipulate în Publicaţia de informare aeronautică a României (AIP – România), în circularele de informare aeronautică şi în mesajele NOTAM.(3) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. c), se consideră autorizare de survol acceptarea de către M.Ap.N. a planului de zbor depus pentru aeronavele militare ale statelor semnatare ale unor acorduri încheiate în acest sens cu statul român.
III. Dispoziţii finale + 
Articolul 6(1) Operatorii aeronavelor sau intermediarii acestora vor înainta către M.Ap.N. – Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice, concomitent cu cererea de autorizare/avizare, copiile avizelor necesare executării misiunii sau, după caz, copiile documentelor aprobatorii de executare a activităţilor respective.(2) Cererile pentru acordarea autorizării de survol/avizului, adresate M.Ap.N. – Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice de către operatorii aeronavelor, direct sau prin intermediar, implică, în ambele cazuri, răspunderea cu privire la corectitudinea informaţiilor cuprinse în cereri.(3) Operatorii aeronavelor de stat vor întocmi cererile pentru obţinerea autorizării de survol în conformitate cu formularul-tip prezentat în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură. În cazul zborurilor cu aeronave de stat străine, cererile se vor transmite pe canal diplomatic.(4) Orice modificare survenită în graficul de operare a zborurilor aeronavelor de stat străine care nu execută misiuni de urgenţă, după obţinerea aprobării, respectiv introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificată a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificată la M.Ap. N. – Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice cu cel puţin 48 de ore înainte de data de operare.
 + 
Articolul 7Secţia survol, relaţii şi reglementări aeronautice din M.Ap. N. va transmite solicitanţilor autorizarea acordată şi va informa instituţiile cu atribuţii în organizarea, conducerea şi controlul activităţilor aeronautice în spaţiul aerian al României.
 + 
Articolul 8În cazul zborurilor cu aeronave de stat străine, solicitările de scutire de la plata tarifelor de navigaţie terminală şi aeroportuare, în condiţiile legii, se adresează Secţiei survol, relaţii şi reglementări aeronautice din cadrul M.Ap. N. care va întreprinde demersurile necesare în acest sens.
 + 
Articolul 9Activitatea de procesare şi de emitere a autorizărilor de survol se asimilează activităţilor aeronautice de prestare de servicii de trafic aerian, cu toate obligaţiile şi drepturile ce decurg din aceasta.
 + 
Anexăla Procedura de solicitare şi de acordare de către Ministerul ApărăriiNaţionale a autorizărilor de survol/avizelor pentru efectuarea zborurilorcu aeronave civile sau de stat în spaţiul aerian naţionalFORMULARUL-TIPal cererii pentru acordarea autorizării de survol decătre Ministerul Apărării NaţionaleCerere pentru aprobare diplomatică de zbor-REQUEST FOR DIPLOMATIC CLEARANCE-1. Ţara (Country): ……………………………………………2. Naţionalitatea aeronavei (Naţionality of aircraft): ……………3. Operatorul aerian (Air Operator): ……………………………4. Nr. şi tipul aeronavei (Number and Type of the aircraft):…………………………………………………………….5. Nr. înmatriculare (Registration Number): ……………………..6. Indicativ radio (Callsign): …………………………………7. Echipaj: nume comandant, nr. şi grade (Crew: captain, number and ranks):………………………………………………………….8. Data zborului (Date of Flight): ……………………………..9. Aeroport de decolare, data şi ora UTC (Origin Airfield, date and time UTC):……………………………………………………….10. Punctul de intrare în România, data şi ora UTC (Entry Point into Romanian Airspace, date and time UTC):…………………………………………………………….11. Ruta de zbor în România (Flight Route into Romanian Airspace):……………………………………………………………..12. Aeroport de aterizare/decolare în/din România, data şi ora UTC (Landing/Departure Airfield în/from România, date and time UTC):…………………………………………………………….13. Punctul de ieşire din România, data şi ora UTC (Exit Point from Romanian Airspace, date and time UTC):…………………………………………………………….14. Aeroport de destinaţie, data şi ora UTC (Destination Airfield, date and time UTC):…………………………………………………………….15. Scopul zborului (Purpose of Flight): ………………………..16. Pasageri VIP: nivelul de reprezentare (VIP pax.: officials level):……………………………………………………….17. Pasageri: număr, tip (militari, civili) (Pax: number, type (troops, civilians):…………………………………………………………….18. Cargo: natura încărcăturii, cantitatea (cargo: type, amount):…………………………………………………………….19. Organizatorul (Freighter): …………………………………20. Beneficiarul (Beneficiary): ………………………………..21. Armament, muniţie, materiale periculoase şi echipament foto/video la bord (Fixed armaments, ammo, dangerous goods and air photo/video equipment on board):…………………………………………………………….22. Solicitări (Facilities Requested):a) alimentare (Refuel): ………………………………………;b) pază aeronavă (Aircraft Guards): ……………………………;c) scutiri de taxe (Free Charges): …………………………….;d) parcare în baza militară (Parking on Military Air Base): ………;e) alte solicitări (other requests):…………………………. .23. Semnătura şi ştampila Data solicitării(Signature and stamp) (Date of application)………………….. …………………–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x