PROCEDURĂ din 23 martie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 285 din 31 martie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 61 30/01/2008
CAP. 3MODIFICAT DEORDIN 510 23/07/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1619 23/12/2003
ActulREFERIRE LAORDIN 257 20/07/2002
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 20/07/2002
ActulREFERIRE LAHG 1030 18/10/2001 ANEXA 1
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001 ANEXA 1
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001 ANEXA 2
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001 ANEXA 5
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 61 30/01/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 205 23/03/2004
CAP. 3MODIFICAT DEORDIN 510 23/07/2004

de prelevare a probelor în cazul inspecţiei fitosanitare la import



În cadrul carantinei fitosanitare şi în aplicarea legislaţiei în vigoare, prelevările de probe la import sunt destinate verificării absenţei organismelor de carantină prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.619/2003.Modalităţile prevăzute în prezenta procedură iau în considerare riscurile fitosanitare legate de fluxurile diferite de mărfuri la import în România, rezultând astfel două cazuri concrete în care pot fi prelevate probe:1. când se observă simptome suspecte;2. în cazul unui plan de monitorizare şi a filierelor cu risc fitosanitar.1. Prelevarea probelor în caz de observare a simptomelor suspecteÎn timpul unui control fitosanitar pentru plantele, produsele vegetale şi articolele reglementate prevăzute în Partea B din anexa nr. 5 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.619/2003, când se constată un simptom suspect, care lasă să se bănuiască prezenţa unui organism de carantină, trebuie să se efectueze o prelevare de probe pentru analize, incluzând simptomul suspect.Aprecierea făcută de inspectorul fitosanitar va lua în considerare riscurile cunoscute în funcţie de filiere, utilizând în acest sens documentele şi informaţiile disponibile (vademecum, documente O.E.P.P. etc.).În tabelul de mai jos sunt date câteva exemple de filiere şi de organisme dăunătoare care trebuie să facă obiectul unei inspecţii mai amănunţite, dar această listă nu este limitativă.    Tabelul nr. 1

       
  Plante, produse vegetale Origine Organisme dăunătoare căutate în mod prioritar
  Fructe de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. A se vedea vademecum în funcţie de ţările contaminate Xanthomonas campestris sau Cercospora angolensis sau Guignardia citricarpa
  Toate fructele Toate ţările, mai ales cele cunoscute ca fiind contaminate Specii din familia Tephritidae
  Plante de Dendranthema (DC) Des Moul Oricare Puccinia horiana
  Orice plantă gazdă Oricare Liriomyza sativae, Liriomyza huidobrensis, Amauromyza maculosa
  Plate destinate plantării de Impatiens de Noua Guinee Oricare Tomato spotted wilt virus
  Plate destinate plantării de Pelargonium l' Herit ex. Ait. Oricare Tomato ring spot virus
  Orice plantă gazdă Oricare Rhizoecus hibisci

Florile importate şi alte plante sensibile sunt controlate vizual şi prin metode corespunzătoare (scuturare, Berlese etc.) pentru depistarea organismelor dăunătoare de carantină, în special Thrips palmi şi Bemisia tabaci. Insectele suspecte depistate, indiferent de stadiul de dăunare, sunt trimise la Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară pentru determinare.În cazul observării unor simptome la plantele şi produsele vegetale neprevăzute în Partea B din anexa nr. 5 la normele metodologice aprobate prinHotărârea Guvernului nr. 1.030/2001, modificată prinHotărârea Guvernului nr. 1.619/2003(de exemplu: flori tăiate de Gerbera, plante de Ficus, păstăi de fasole verde etc.), se vor preleva probe pentru analize de laborator.Transporturile din care au fost prelevate probe suspecte nu se vămuiesc decât după obţinerea rezultatului analizelor de laborator. În aşteptarea rezultatului analizei, loturile respective trebuie să fie consemnate într-un spaţiu unde eventualul organism dăunător nu se poate răspândi. Acest spaţiu trebuie să fie cunoscut în orice moment de către inspectoratul de carantină fitosanitară vamală vizat.2. Prelevarea probelor în cazul unui plan de monitorizare şi a filierelor cu risc fitosanitarFilierele cu risc fitosanitar au fost stabilite în baza experienţelor anterioare din România şi a informaţiilor furnizate de alte state. La import se vor preleva probe din toate loturile de plante prevăzute în tabelul nr. 2, pentru originile indicate în acest tabel.    Tabelul nr. 2

       
  Plante Origine Organisme dăunătoare căutate în mod prioritar
  Tuberculi de cartof de sămânţă Oricare Ralstonia solanacearum, Clavibacter sepedonicus
  Tuberculi de cartof de consum Ţări cunoscute ca fiind contaminate Ralstonia solanacearum, Clavibacter sepedonicus
  Plante miniaturizate (bonsai) Oricare Nematozi
  Seminţe de Lycopersicon lycopersicum Oricare Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
  Seminţe de Zea mays Ţări non UE Erwinia stewartii
  Seminţe de Phaseolus vulgaris Ţări non UE Xanthomonas campestris pv. phaseoli
  Seminţe de Medicago sativa Ţări non UE Dytilenchus dipsaci, Clavibacter michiganensis ssp. insidiosus
  Seminţe de Allium sp. Oricare Dytilenchus dipsaci
  Seminţe de Oryza sp. Ţări non UE Aphelenchoides besseyi
  Seminţe şi boabe pentru consum din genurile Triticum, Secale şi xTriticosecale Ţări contaminate, listate în Partea B din anexa nr. 5 Tilletia indica
  Plante destinate plantării de Fragaria sp. Oricare Aphelenchoides besseyi şi virusuri
  Plante destinate plantării de Rubus L., Malus L. şi Prunus L. Oricare Virusuri
  Bulbi de Tulipa sp., Allium sp., Gladiolus sp., Iris sp., destinaţi plantării Oricare Ditylenchus dipsaci şi virusuri
  Plante destinate plantării de Vitis vinifera Ţări UE Tobacco ring spot virus, Tomato ring spot virus
  Plante de Humulus lupulus, destinate plantării Oricare Verticillium alboatrum
  Plante de Araceae, Marantaceae, Musaceae, Perseae, Strelitziaceae înrădăcinate sau cu mediu de cultură ataşat Oricare Radopholus similis
  Lemn de conifere Ţări noneuropene Bursaphelenchus xylophilus
  Sol ataşat plantelor cultivate în aer liber Oricare Globodera rostochiensis şi Globodera pallida
  Sol şi mediu de creştere Ţări listate în Partea B din anexa nr. 5 Nematozi

Transporturile din care s-au prelevat probe conform tabelului nr. 2 se vămuiesc fără a se aştepta rezultatul analizelor de laborator. În cazul în care în urma analizelor de laborator se confirmă prezenţa organismelor de carantină, la următorul import cu aceeaşi origine nu se face vamă decât după primirea rezultatului analizelor de laborator. În cazul seminţelor şi materialului săditor se va întocmi raport de carantină către unitatea fitosanitară din judeţul de destinaţie, în vederea aplicării prevederilor art. 16 din Regulamentul privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului săditor, aprobat prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 257/2002.În tabelul nr. 3 sunt redate cantităţile minime necesare pentru efectuarea analizelor de laborator în vederea depistării organismelor dăunătoare.

     Tabelul nr. 3
 

┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐ │ Produsul │ Mărimea minimă a probei (g/lot; │ │ │ bucăţi/lot) │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1. Seminţe │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.1. Cereale: │ │ │ – porumb │ 500 g │ │ – orez │ 1.000 g │ │ – altele (grâu, secară, triticale) │ 1.000 g │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.2. Oleaginoase: │ │ │ – floarea soarelui │ 500 g │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.3. Cruciferae │ 250 g │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.4. Leguminoase: │ │ │ – fasole │ 500 g │ │ – lucernă │ 250 g │ │ – trifoi │ 250 g │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.5. Legume: │ │ │ – ceapă │ 20 g │ │ – praz │ 20 g │ │ – tomate │ 3,3 g (1.000 de seminţe) │ │ – ardei │ 3,3 g (1.000 de seminţe) │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 1.6. Alte seminţe: │ │ │ – Prunus spp. │ 1.000 g │ │ – Rubus spp. │ 3,3 g (1.000 de seminţe) │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 2. Tuberculi, bulbi, rizomi │ │ │ – Allium spp. │ 1.000 g │ │ – Solanum tuberosum*) │ 200 de bucăţi │ │ – plante ornamentale: │ │ │ ● diametrul <0,6 cm │ 20 de bucăţi │ │ ● diametrul > 0,6 cm │ 10 bucăţi │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 3. Plante destinate plantării │ │ │ (altele decât seminţe) │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 3.1. Plante la ghiveci │ 1 (una) bucată │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 3.2. Arbuşti şi pomi fructiferi │ │ │ – ramuri │ 6 bucăţi de 25 cm lungime │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 3.3. Butaşi de viţă-de-vie │ 5 bucăţi │ │ │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 3.4. Răsaduri │ 10 bucăţi │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 4. Produse din plante │ │ │ – lemn │ 500 g (rumeguş şi/sau │ │ │ bucăţi de lemn) │ ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤ │ 5. Sol şi mediu de creştere │ 300 g │ └──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘––-    *) Acolo unde este cazul, se vor preleva minimum 250 g de sol aderenttuberculilor.Toate probele trimise la Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară trebuie să fie însoţite de o cerere de analiză. Formularul cererii de analiză va fi transmis de Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară.–––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x