Informatii Document
Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 896 din 28 decembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Acte referite de acest act: | |
Acte care fac referire la acest act: | |
privind efectuarea controlului oficial în unităţile de prelucrare, procesare, depozitare, transport şi valorificare a produselor şi subproduselor alimentare de origine nonanimală
I. GeneralităţiControalele oficiale se efectuează fără o avertizare prealabilă.Controalele oficiale se efectuează pentru toate etapele de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor şi subproduselor alimentare de origine nonanimală sau selectiv, pentru una ori mai multe dintre etapele menţionate anterior care se consideră a fi necesar să fie supuse activităţii de inspecţie şi control.Controalele oficiale se efectuează pentru:a) produsele alimentare provenind din: … 1. schimburile comerciale desfăşurate pe teritoriul României;2. schimburile comerciale dintre statele membre ale Uniunii Europene;3. import;b) produsele destinate exportului. … Inspectorul autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor este însoţit de un reprezentant al societăţii comerciale sau de o persoană abilitată să răspundă întrebărilor inspectorului, care să fie prezentă pe tot parcursul inspecţiei şi controlului.II. ScopControalele oficiale se realizează pentru a se verifica conformitatea cu regulile ce au drept scop prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor până la niveluri acceptabile pentru sănătatea publică.Controalele oficiale asigură suportul informativ pentru realizarea evaluării riscului în domeniul siguranţei alimentelor.III. DefiniţiiÎn înţelesul prezentei proceduri, următorii termeni se definesc astfel:a) verificare – controlul, prin examinarea şi prin luarea în considerare a evidenţelor, sub raportul îndeplinirii cerinţelor specificate; … b) inspecţie – examinarea oricărui aspect privind alimentele, pentru a se verifica faptul că astfel de aspecte sunt conforme cu cerinţele legislaţiei în domeniul alimentelor; … c) monitorizare – realizarea de observaţii sau măsuri planificate secvenţial, cu scopul de a obţine o evaluare generală a nivelului de conformitate cu legislaţia în domeniul alimentelor; … d) supraveghere – o examinare, cu caracter preventiv, a activităţii uneia sau mai multor întreprinderi cu activitate în domeniul alimentelor, a operatorilor economici ori a activităţilor acestora; … e) neconformitate – neconcordanţa cu legislaţia în domeniul alimentelor; … f) prelevare de probe pentru analiză – recoltarea de probe de alimente sau de orice alte substanţe reprezentative pentru producerea, prelucrarea şi distribuţia alimentelor, cu scopul de a se verifica prin analiză conformitatea cu legislaţia în domeniul alimentelor; … g) reţinere oficială – procedura prin care autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor dispune ca alimentele să nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii economici, în conformitate cu instrucţiunile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; … h) trasabilitate – posibilitatea identificarii şi urmăririi, pe parcursul tuturor etapelor de producţie, procesare şi distribuţie, a unui aliment, a hranei pentru animale, a unui animal destinat pentru producţia de alimente sau a unei substanţe care urmează ori care poate fi încorporată într-un aliment sau în hrana pentru animale; … i) producţia – totalitatea produselor obţinute din prelucrarea, procesarea, depozitarea, transportul, valorificarea şi comercializarea produselor alimentare de origine nonanimală. … IV. Etapele controlului oficialControalele oficiale se efectuează utilizându-se una sau mai multe dintre metodele de control, cum ar fi: inspecţia, monitorizarea, supravegherea, verificarea, prelevarea de probe şi analiza.A. InspecţiaÎn cadrul activităţii de inspecţie se verifică următoarele:1. Condiţiile generale de funcţionare a unităţii:a) profilul unităţii; … b) amplasarea unităţii; … c) construcţia; … d) împrejmuirea unităţii; … e) căile de acces în unitate; … f) platforma de gunoi menajer. … 2. Depozitele de materii prime, materiale auxiliare, produse finite, ambalaje, etichete:a) igiena spaţiilor de depozitare; … b) sistemul de ventilare (funcţionalitate şi eficienţă) şi modul de înregistrare şi control al temperaturii şi umidităţii; … c) capacitatea depozitelor şi dotarea acestora pentru asigurarea condiţiilor optime de păstrare, cu respectarea condiţiilor de compatibilitate; … d) modul de depozitare a materiilor prime şi de rulare a stocurilor; … e) salubritatea ambalajelor; … f) prelevarea de probe pentru determinarea de contaminanţi şi reziduuri de pesticide, în conformitate cu legislaţia în vigoare; … g) documentele de însoţire a produselor finite (declaraţie/certificate de conformitate) şi documentele care să ateste condiţiile privind siguranţa alimentară; … h) modul de ambalare a produselor finite; … i) modul de depozitare şi marcare a substanţelor chimice cu risc potenţial de contaminare. … 3. Spaţiile de producţie:a) proiectare, amplasare, construcţie şi dimensionare; … b) existenţa vestiarelor corespunzătoare; … c) aprovizionarea cu apă potabilă, caldă şi rece; … d) spaţii separate pentru spălarea materiei prime, unde este cazul; … e) sistem adecvat de colectare a reziduurilor lichide şi solide; … f) sursa de agent termic; … g) instalaţii, utilaje şi echipamente de lucru. … 4. Amenajarea şi organizarea fluxului tehnologic:a) asigurarea circuitelor funcţionale pentru desfăşurarea fluxului tehnologic fără intersectări între fazele salubre şi cele insalubre; … b) controlul întreţinerii şi dotării cu dispozitive şi utilaje de lucru specifice profilului (cernatoare, separatoare, magneţi, site, tăvăluguri etc.); … c) sistemul de ventilaţie; … d) aparatura de măsură şi control; … e) procedurile operaţionale standard de sanitaţie (SSOP); … f) implementarea şi funcţionarea unui sistem de siguranţă al alimentelor bazat pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – HCCP); … g) verificarea sistemului de alimentare cu apă rece şi caldă, controlul potabilităţii apei. … 5. Spaţiile destinate depozitării detergenţilor şi dezinfectanţilor.6. Spaţiile destinate curăţării instalaţiilor, utilajelor şi echipamentelor de lucru.7. Anexele (vestiare, grupuri sanitare etc.).8. Mijloacele de transport, spaţiul necesar spălării şi dezinfecţiei mijloacelor de transport, condiţiile de transport şi modul cum se face recepţia materiei prime şi a materiilor auxiliare.9. Laboratoarele proprii:a) asigurarea spaţiului/compartimentare; … b) analize conform metodelor standardizate; … c) asigurarea aparaturii şi a reactivilor; … d) calificarea şi competenţa personalului; … e) întreţinerea aparaturii, verificare, calibrare; … f) evidenţa şi monitorizarea parametrilor controlaţi. … 10. Evacuarea deşeurilor:a) sistemul de precolectare şi colectare a deşeurilor; … b) existenţa spaţiului pentru depozitarea recipientelor pentru colectarea deşeurilor (ghene) şi racordarea acestora la reţeaua centrală de apă-canal; … c) existenţa contractului cu o firmă de salubrizare. … 11. Aplicarea ghidurilor de bune practici sau aplicarea normelor pentru siguranţa alimentelor.12. Aplicarea programelor preliminare.13. Stabilirea punctelor critice de control.14. Monitorizarea punctelor critice de control.B. Prelevarea de probe şi analizaSe vor realiza:a) prelevarea de teste de sanitaţie; … b) recoltarea de alte probe, ori de câte ori există suspiciuni sau atunci când sunt depistate neconformităţi, pentru produsele alimentare de origine nonanimală (contaminanţi, reziduuri de pesticide etc.) pentru care sunt prevăzute limite maxime admise în legislaţia din domeniul alimentelor; recoltarea se realizează de către inspectori ai autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform metodelor prevăzute de lege, iar în cazul în care acestea nu sunt prevăzute, conform procedurilor emise de autoritatea centrală sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; … c) întocmirea procesului-verbal de prelevare de probe şi a cererii de analiză; … d) trimiterea către laboratoare specializate a probelor prelevate, însoţite de documentele de mai sus. … Se vor respecta următoarele :a) Prelevarea probelor dintr-un lot se va efectua o singură dată pentru produsele care necesită aceeaşi metodă de prelevare, pentru toată gama de analize de laborator, astfel încât rezultatul acestora să fie transmis în mod obligatoriu în perioada de valabilitate a produsului reţinut, dar nu mai târziu de 30 de zile. … b) Analizele se vor efectua numai în laboratoare acreditate, iar rezultatele/buletinele de analiză vor fi transmise şi operatorului economic. … c) Lotul din care s-au prelevat probele este reţinut şi depozitat în condiţii corespunzătoare până la obţinerea rezultatelor/buletinelor de analiză. … d) Nerespectarea prevederilor de la pct. a), b) şi c) atrage pentru persoanele vinovate răspunderea potrivit prevederilor legale. … C. Inspecţia stării de igienă a personaluluiSe verifică:a) echipamentul de protecţie a personalului (halat, bonetă, mănuşi, şorţuri, încălţăminte de protecţie etc.); … b) igiena personală. … D. Controlul documentelorSe verifică existenţa:a) programelor de igienizare a unităţii; … b) documentelor pentru monitorizarea şi controlul punctelor critice (PC) şi a punctelor critice de control (PCC); … c) programelor pentru instruirea personalului în domeniul siguranţei alimentelor; … d) documentelor care să ateste provenienţa produselor depozitate; … e) documentelor pentru înregistrarea temperaturii, după caz; … f) programului acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare (DDD) şi eficienţa acestora; … g) buletinelor de analiză pentru materiile prime; … h) buletinelor de analiză pentru produsele finite; … i) buletinelor de analiză pentru apa potabilă; … j) buletinelor de analiză pentru teste de sanitaţie; … k) dosarului cu autorizaţii şi avize; … l) documentelor care să ateste trasabilitatea produselor; … m) controlului potabilităţii apei. … E. Examinarea sistemelor de verificareSe controlează documentele care să ateste verificarea aparatelor de măsură şi control (AMC-urile), buletinele metrologice, monitorizarea şi înregistrarea parametrilor tehnologici.V. Documente elaborate la finalizarea controlului oficialDupă realizarea activităţii de supraveghere, inspecţie şi control, inspectorul autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor completează fişa de control, procesul-verbal de constatare, precum şi celelalte documente necesare aplicării de măsuri în caz de neconformitate.VI. Măsuri, sancţiuniÎn funcţie de situaţia existentă la faţa locului şi de rezultatele analizelor de laborator, se aplică măsurile corespunzătoare, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările ulterioare, şi cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 301/2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedurile de înregistrare a activităţilor de vânzare directă de produse primare, a activităţilor de vânzare cu amănuntul şi a activităţilor de fabricare a alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.Astfel, pot fi dispuse:a) aplicarea de sancţiuni; … b) confiscarea în vederea distrugerii produselor improprii consumului uman; … c) reţinerea oficială; … d) propunere de suspendare, închiderea unităţii. … În situaţia în care, în urma activităţilor de supraveghere, inspecţie şi control, se constată că operatorii economici încalcă în mod flagrant alte prevederi legale legate de producţia, depozitarea, transportul sau comercializarea alimentelor şi furajelor care nu ţin de legislaţia privind siguranţa alimentelor şi furajelor, autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor va notifica autorităţile competente să sancţioneze respectivele fapte.––––-