PROCEDURĂ din 2 august 2013

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 01/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 517 din 19 august 2013
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 115 25/06/2020
ActulACTUALIZEAZA PEPROCEDURA 02/08/2013
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 73 din 2 august 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 517 din 19 august 2013.
 + 
Articolul 1(1)Certificatul de competență pentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și pentru responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare, denumit în continuare certificatul de competență profesională, se eliberează celor care absolvă cursuri de formare profesională în domeniul protecției animalelor în momentul operațiunilor de ucidere.(2)Tematica pentru cursurile de formare profesională prevăzute la alin. (1) are la bază prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii și este furnizată de către Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, din cadrul Autorității naționale sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, organismului desemnat să organizeze și să desfășoare cursurile anterior menționate. Acesta trebuie să dețină experiență, personal și echipamentele necesare pentru organizarea cursurilor de formare profesională prevăzute la alin. (1).(3)Organismul desemnat pentru organizarea cursurilor de formare pentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și pentru responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare trebuie să dețină experiență, personal și echipamentul necesar, respectiv trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă o experiență de minimum 5 ani în formarea profesională a adulților;b)să dovedească finalizarea cu succes, în ultimii 5 ani, a cel puțin 4 contracte câștigate în procedura de achiziții publice în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, încheiate cu respectarea prevederilor legale, prin care au fost furnizate servicii de formare profesională a adulților;c)să dovedească faptul că a organizat cursuri de formare profesională destinate adulților, atât la nivelul instituțiilor sau al autorităților publice centrale, cât și al celor locale;d)să aibă o echipă de minimum 4 specialiști, absolvenți ai studiilor de medicină veterinară, instruiți pe domeniul bunăstarea animalelor și cu experiență în formarea profesională a adulților, pe domeniul anterior menționat.(4)Cerințele minime obligatorii privind echipa de specialiști sunt următoarele:a)să fie absolvenți ai facultății de medicină veterinară;b)să aibă minimum 5 ani experiență profesională în specialitatea studiilor;c)să aibă experiență de minimum un an în elaborarea și livrarea cursurilor de formare profesională, domeniul bunăstarea animalelor, sau în coordonarea implementării prevederilor legislative în domeniul anterior menționat.(5)Echipamentele minime pe care trebuie să le dețină organismele interesate sunt cele utilizate pentru prezentarea de materiale audio și video, retroproiectoare, flip-charturi. Organismul desemnat trebuie să aibă posibilitatea de multiplicare a unor materiale, precum și de tipărire a suportului de curs, în vederea distribuirii acestuia către participanți.(6)În termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei proceduri, organismele interesate în a fi desemnate pentru organizarea cursurilor depun la Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dosare din care să reiasă experiența în organizarea cursurilor de formare profesională a adulților, însoțite de CV-urile experților, în conformitate cu prevederile alin. (3).(7)La selecție, organismele primesc minimum 50 de puncte pentru dosarul depus, urmând să primească câte 10 puncte pentru toate documentele depuse din care trebuie să reiasă: experiența și echipamentele deținute și minimum 50 de puncte pentru CV-urile experților, respectiv câte 10 puncte pe CV, pentru îndeplinirea cerințelor minime prevăzute la alin. (4). Fiecare an suplimentar, în ceea ce privește experiența profesională în specialitatea studiilor de minimum 5 ani sau peste cea de minimum un an în elaborarea și livrarea cursurilor de formare profesională, domeniul bunăstare a animalelor, se punctează cu un punct/an. Se punctează cu câte un punct următoarele documente depuse împreună cu CV-ul expertului, din care să reiasă: experiență demonstrată în domeniul formării pe domeniul bunăstării animalelor, în calitate de expert național pe misiuni TAIEX ale Comisiei Europene sau lector la instruirile organizate în cadrul unui proiect de twinning, precum și calitatea de participant la instruirile organizate de Comisia Europeană sau la proiecte de twinning, pe domeniul bunăstării animalelor. În termen de 10 zile de la depunere, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor finalizează selecția dosarelor, iar organismul al cărui dosar a întrunit cel mai mare punctaj va fi desemnat să organizeze cursurile de formare profesională, iar datele acestuia de contact se vor posta pe pagina web a instituției.(8)Organismul desemnat are obligația de a depune anual, la Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, în intervalul cuprins între 1 și 15 octombrie, pentru anul anterior, un raport scris din care să reiasă următoarele:a)numărul de cursanți care au participant la cursurile de formare profesională;b)perioada și locul de desfășurare a cursurilor;c)numărul de experți utilizați și tematica cursurilor susținute de fiecare;d)numărul de materiale distribuite, precum și fotocopii de pe suportul de curs;e)disponibilitatea experților pentru anul în curs.(9)În cazul în care din raportul scris reiese schimbarea tematicii cursurilor, lipsa disponibilității experților sau nedistribuirea suportului de curs, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor poate suspenda delegarea competenței organismului desemnat de a organiza cursuri de formare profesională pe termen de o lună, perioadă în care se depun acte din care să reiasă remedierea neconformităților constatate. În caz de constatare a remedierii neconformităților se ridică suspendarea. Dacă acestea nu se remediază, se mai dă un termen de două luni pentru remediere, iar dacă nici la finalul acestui termen neconformitățile nu se remediază se poate retrage delegarea competenței de organizare a cursurilor, iar procedura de delegare se reia cu prevederile stipulate la alin. (2). + 
Articolul 2(1)Certificatul de competență profesională este obligatoriu pentru:a)personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, respectiv personalul implicat în realizarea operațiunilor de: descărcare, manipulare a animalelor, imobilizare, asomare, sângerare și sacrificare;b)personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere pentru controlul bolilor sau în uciderile de urgență;c)personalul implicat în uciderea animalelor pentru blană;d)responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare. Sunt exceptate de la această prevedere abatoarele care sacrifică mai puțin de 1.000 de unități animal viu pentru mamifere sau 150.000 de unități pe an pentru păsări sau iepuri de crescătorie.(2)Certificatul de competență este valabil pe o perioadă de 4 ani și este redactat conform modelului prevăzut în anexa nr. 1. Certificatele de competență sunt recunoscute pe teritoriul tuturor statelor membre.(3)România recunoaște certificatele de competență profesională eliberate într-un alt stat membru, tematica cursurilor absolvite având la bază prevederile Regulamentului Consiliului (CE) 1.099/2009 .(4)Pentru obținerea certificatului de competență profesională, la finalul cursurilor de formare profesională prevăzute la alin. (1) se organizează un examen cu durata de 40 de minute, care constă într-o probă scrisă sub forma unui test de tip grilă, cu 30 de întrebări, fiecare întrebare având câte 4 răspunsuri posibile; pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări.
 + 
Articolul 3Certificatul de competență profesională se eliberează de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, în baza atestatului de promovare eliberat ca urmare a promovării cursului de formare profesională de către organismul care a organizat cursurile de pregătire profesională, pentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și responsabili cu bunăstarea animalelor din abatoare, din abatoarele sau unitățile de pe raza județului/municipiului București în care se realizează operațiuni de ucidere. + 
Articolul 4În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri, personalul prevăzut la art. 2 este obligat să obțină certificatul de competență profesională. + 
Articolul 5(1)În timpul inspecțiilor în abatoare sau în fermele destinate bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, păsărilor, animalelor pentru blană, medicului veterinar oficial i se prezintă, la cerere, certificatele de competență profesională.(2)Manipularea animalelor, imobilizarea, asomarea, sângerarea și sacrificarea, precum și responsabilitatea de a acorda asistență abatorului, care intră în sarcina responsabilului cu bunăstarea animalelor, se încredințează numai celor care au urmat cursurile de formare prevăzute la art. 7 din Regulamentul (CE) 1.099/2009 .(3)Uciderea și uciderea de urgență a animalelor se încredințează numai persoanelor care au urmat cursurile menționate la alin. (2). + 
Articolul 6(1)Certificatul de competență profesională se eliberează în baza următoarelor documente:a)cerere;b)act de identitate în original și copie;c)atestat de promovare în original și copie, eliberat ca urmare a promovării cursului de formare profesională;d)declarație a solicitantului, în scris, că nu a comis încălcări grave ale dreptului comunitar și/sau național în domeniul protecției animalelor în decursul ultimilor 3 ani;e)taxă de eliberare în cuantum de 7 lei.(2)Certificatul de competență profesională se eliberează în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. + 
Articolul 7(1)Certificatele de competență profesională se înregistrează într-un registru de evidență, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.(2)Registrul general de evidență este numerotat pe fiecare pagină, legat cu șnur, iar pe ultima pagină se înscrie numărul de pagini și se aplică ștampila direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.(3)Registrul general de evidență este gestionat de compartimentul bunăstarea animalelor din cadrul direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. + 
Articolul 8(1)În cazul în care personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și a celor destinate responsabililor cu bunăstarea animalelor din abatoare săvârșește de două ori într-o perioadă de 6 luni abateri prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare referitoare la protecția animalelor în timpul operațiunilor de ucidere, direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București dispune retragerea certificatului de competență profesională.(2)Retragerea certificatului de competență profesională se face în baza unei decizii a directorului executiv al direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3; în termen de 5 zile de la retragerea certificatului de competență profesională, direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București informează Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privitor la acest aspect.(3)Decizia privind retragerea certificatului de competență profesională are la bază un proces-verbal întocmit conform modelului din anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 109/2005 privind stabilirea formularului-tip al Procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a persoanelor împuternicite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să folosească modelul de proces-verbal, cu modificările ulterioare. Procesul-verbal este întocmit de medicul veterinar oficial în urma verificărilor efectuate și este înregistrat la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.(4)După anularea certificatului de competență profesională, personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare urmează din nou cursurile de formare profesională, în vederea eliberării unui nou certificat de competență profesională.(5)Certificatul de competență profesională nu poate fi eliberat de mai mult de două ori într-o perioadă de 3 ani. + 
Articolul 9După expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de competență profesională se eliberează un nou certificat numai celor care au absolvit un nou curs de formare profesională, organizat în condițiile legii. + 
Articolul 10(1)În cazul furtului, pierderii, distrugerii și deteriorării certificatului de competență profesională, titularul poate solicita eliberarea unui duplicat.(2)În cazul deteriorării certificatului de competență profesională, titularul predă emitentului, la data eliberării duplicatului, exemplarul deteriorat.(3)Cererea de eliberare a duplicatului este însoțită de următoarele acte, care se arhivează:a)declarația scrisă, pe propria răspundere, a titularului certificatului de competență profesională, în care sunt cuprinse datele de identificare, numărul și seria certificatului, împrejurările în care certificatul a fost furat, pierdut, distrus sau deteriorat;b)o copie a actului de identitate.(4)Duplicatul va avea aceleași număr și aceeași dată ca originalul, cu o nouă serie.(5)Pe duplicat, în colțul din dreapta sus, se aplică mențiunea "DUPLICAT".(6)În registrul prevăzut la art. 7 se menționează, cu cerneală roșie, seria, numărul și data emiterii duplicatului.
 + 
Articolul 11(1)Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile de la data înregistrării cererii.(2)Duplicatele se eliberează o singură dată pe perioada valabilității certificatului de competență profesională.(3)Taxa de eliberare a duplicatului este în cuantum de 10 lei. + 
Articolul 11^1Documentația necesară obținerii Certificatului de competență profesională și a duplicatului se poate depune și online, scanat, prin platforma Punctului de contact unic electronic – PCUe, dezvoltată de Agenția pentru Agenda Digitală a României.(la 12-08-2020,
Actul a fost completat de Articolul IV din ORDINUL nr. 115 din 25 iunie 2020, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 12 august 2020
)
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură. + 
Anexa nr. 1la procedurăROMÂNIAAUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELORDIRECȚIA SANITAR-VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR …………………………………………CERTIFICAT DE COMPETENȚĂpentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și aoperațiunilor aferente sau pentruresponsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare*1)

1. IDENTIFICAREA PERSOANEI:
[] personal implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a
operațiunilor aferente
[] personal implicat în uciderea animalelor pentru blană
[] responsabil cu bunăstarea animalelor din abatoare
1.1. Nume
1.2. Prenume
1.3. Data nașterii 1.4. Locul și țara nașterii 1.5. Naționalitatea
2. NUMĂRUL CERTIFICATULUI:
2.1. Prezentul certificat este valabilă până la data de ………………
3. PRECIZĂRI PRIVIND CERTIFICATUL:
3.1. Categorii de animale
3.2. Tipuri de echipamente
3.3. Operațiuni
4. D.S.V.S.A. CARE EMITE CERTIFICATUL:
…………………………………………………………
…………………………………………………………
4.1. Adresa D.S.V.S.A ……………………………………….
Localitatea …………….., județul/sectorul ……………………,
str. ……………………… nr. ……, cod poștal ……………..
4.2. Telefon 4.3. Fax 4.4. E-mail
4.5. Data 4.6. Locul 4.7. Ștampila

––*1) Conform Regulamentului (CE) nr. 1.099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii. + 
Anexa nr. 2la procedurăREGISTRUde evidență a certificatelor de competențăprofesională pentru personalul implicat înrealizarea operațiunilor de ucidere și a operațiuniloraferente, precum și responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare

Nr. crt Nume și prenume CI (număr și serie) CNP Calificarea (*) Precizări privind certificatul (**) Data eliberării Semnătura de primire Numele și semnătura persoanei care eliberează Nr. și seria duplicatului Data eliberării duplicatului

(*)(1)Personal implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente(2)Personal implicat în uciderea animalelor pentru blană(3)Responsabil cu bunăstarea animalelor din abatoare(**)(1)Categorii de animale(2)Tipuri de echipamente(3)Operațiuni + 
Anexa nr. 3la procedurăAUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELORDIRECȚIA SANITAR-VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR …………………………..DECIZIEprivind retragerea certificatului de competențăprofesională pentru personalul implicat înrealizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente,precum și pentru responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoareNr. ………. din ………..Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ……………………., având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 1.099/2009 al Consiliului din 24 septembrie 2009 privind protecția animalelor în momentul uciderii și ale Procesului-verbal înregistrat la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor …………….. cu nr. ………. din data de ……….., întocmit de …………………………., medic veterinar oficial al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ………………………….,DECIDE:Începând cu data de ……………………………., conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 73/2013 privind aprobarea Procedurii de organizare și de desfășurare a cursurilor de formare pentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente, precum și a celor destinate responsabililor cu bunăstarea animalelor din abatoare, se retrage Certificatul de competență profesională pentru personalul implicat în realizarea operațiunilor de ucidere și a operațiunilor aferente sau pentru responsabilii cu bunăstarea animalelor din abatoare nr. ………………, valabil până la data de ……………………………., eliberat de ………….. .Reluarea activității se efectuează după obținerea prin examen a unui nou certificat de competență profesională.Nerespectarea prezentelor măsuri atrage sancționarea contravențională, conform legislației în vigoare.Director executiv,…………………(nume și prenume)…………………………..(semnătura și ștampila oficială)––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x