PROCEDURĂ din 2 august 2013

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 01/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 14 august 2013
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 115 25/06/2020
ActulACTUALIZEAZA PEPROCEDURA 02/08/2013
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 72 din 2 august 2013, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 14 august 2013.
 + 
Articolul 1(1)Certificatul de competență privind creșterea și protecția puilor de carne, denumit în continuare certificatul de competență profesională, se eliberează celor care absolvă cursuri de formare profesională în domeniul normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne.(2)Tematica pentru cursurile de formare profesională prevăzute la alin. (1) are la bază prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 30/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne, cu modificările ulterioare, care transpune prevederile Directivei 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne. Aceasta este furnizată, la cerere, de către Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, organismului desemnat să organizeze și să desfășoare cursurile anterior menționate. Acesta trebuie să dețină experiență, personal și echipamentele necesare pentru organizarea cursurilor de formare profesională prevăzute la alin. (1).(3)Organismul desemnat pentru organizarea cursurilor de formare pentru personalul implicat în creșterea și protecția puilor de carne trebuie să îndeplinească următoarele condiții:a)să aibă o experiență de minimum 5 ani în formarea profesională a adulților,b)să dovedească finalizarea cu succes, în ultimii 5 ani, a cel puțin 4 contracte câștigate în procedura de achiziții publice în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, încheiate cu respectarea prevederilor legale, prin care au fost furnizate servicii de formare profesională a adulților;c)să dovedească faptul că a organizat cursuri de formare profesională destinate adulților, atât la nivelul instituțiilor sau autorităților publice centrale, cât și al celor locale;d)să aibă o echipă de minimum 4 specialiști, absolvenți ai studiilor de medicină veterinară, instruiți pe domeniul bunăstare a animalelor și cu experiență în formarea profesională a adulților, pe domeniul anterior menționat.(4)Cerințele minime obligatorii privind echipa de specialiști sunt următoarele:a)să fie absolvenți ai facultății de medicină veterinară;b)să aibă minimum 5 ani experiență profesională în specialitatea studiilor;c)să aibă experiență de minimum un an în elaborarea și livrarea cursurilor de formare profesională, domeniul bunăstare a animalelor, sau în coordonarea implementării prevederilor legislative în domeniul anterior menționat.(5)Echipamentele minime pe care trebuie să le dețină organismele interesate sunt cele utilizate pentru prezentarea de materiale audio și video, retroproiectoare, flip-charturi. Organismele desemnate trebuie să aibă posibilitatea de multiplicare a unor materiale și de tipărire a suportului de curs, în vederea distribuirii acestuia către participanți.(6)În termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei proceduri, organismele interesate în a fi desemnate pentru organizarea cursurilor depun la Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dosare din care să reiasă experiența în organizarea cursurilor de formare profesională a adulților, însoțite de CV-urile experților, în conformitate cu cele prevăzute la alin. (3).(7)La selecție, organismele primesc minimum 50 de puncte pentru dosarul depus, urmând să primească câte 10 puncte pentru toate documentele depuse din care trebuie să reiasă: experiența și echipamentele deținute și minimum 50 de puncte pentru CV-urile experților, respectiv câte 10 puncte pe CV, pentru îndeplinirea cerințelor minime precizate la alin. (4). Fiecare an suplimentar, în ceea ce privește experiența profesională în specialitatea studiilor de minimum 5 ani sau peste cea de minimum un an în elaborarea și livrarea cursurilor de formare profesională, domeniul bunăstare a animalelor, se punctează cu un punct/an. Se punctează cu câte un punct următoarele documente depuse împreună cu CV-ul expertului, din care să reiasă: experiență demonstrată în domeniul formării pe domeniul bunăstării animalelor, în calitate de expert național pe misiuni TAIEX ale Comisiei Europene sau lector la instruirile organizate în cadrul unui proiect de twinning, precum și calitatea de participant la instruirile organizate de Comisia Europeană sau la proiecte de twinning, pe domeniul bunăstării animalelor. În termen de 10 zile de la depunere, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor finalizează selecția dosarelor, organismul al cărui dosar a întrunit cel mai mare punctaj va fi desemnat să organizeze cursurile de formare profesională, iar datele acestuia de contact se vor posta pe pagina web a instituției.(8)Organismul desemnat are obligația de a depune anual, la Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, în intervalul cuprins între 1 și 15 octombrie, pentru anul anterior, un raport scris din care să reiasă următoarele:a)numărul de cursanți care au participant la cursurile de formare profesională;b)perioada și locul de desfășurare a cursurilor;c)numărul de experți utilizați și tematica cursurilor susținute de fiecare;d)numărul de materiale distribuite, precum și fotocopii de pe suportul de curs;e)disponibilitatea experților pentru anul în curs.(9)În cazul în care, din raportul scris, reiese schimbarea tematicii cursurilor, lipsa disponibilității experților sau nedistribuirea suportului de curs, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor poate suspenda delegarea competenței organismului desemnat de a organiza cursuri de formare profesională pe termen de o lună, perioadă în care se depun acte din care să reiasă remedierea neconformităților constatate. În caz de constatare a remedierii neconformităților se ridică suspendarea. Dacă acestea nu se remediază, se mai dă un termen de două luni pentru remediere, iar dacă nici la finalul acestui termen neconformitățile nu se remediază, se poate retrage delegarea competenței de organizare a cursurilor, iar procedura de delegare se reia cu prevederile stipulate la alin. (2). + 
Articolul 2(1)Certificatul de competență profesională este obligatoriu pentru proprietarii și crescătorii de pui de carne, care dețin ferme cu peste 500 de pui. Aceste cursuri nu sunt obligatorii pentru:a)proprietarii și crescătorii care dețin exploatații destinate creșterii puilor în sistem extensiv;b)proprietarii și crescătorii care dețin exploatații în care puii sunt crescuți în aer liber sau în sistem ecologic și nici pentru cei care dețin exploatații în care sunt crescuți doar pui pentru reproducție;c)persoanele care dețin stații de incubație;d)proprietarii și crescătorii care dețin exploatații cu mai puțin de 500 de pui.(2)Certificatul de competență este valabil pe o perioadă de 4 ani și este redactat conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.(3)Pentru obținerea certificatului de competență profesională, la finalul cursurilor de formare profesională prevăzute la alin. (1) se organizează un examen cu durată de 40 de minute, care constă într-o probă scrisă sub forma unui test de tip grilă cu 30 de întrebări, fiecare întrebare având câte 4 răspunsuri posibile; pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări.(4)Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recunoaște experiența profesională a proprietarilor sau a crescătorilor de pui, care dețin ferme cu efective de peste 500 de pui și care au participat la cursuri înainte de intrarea în vigoare a prevederilor prezentei proceduri, în următoarele condiții:a)depunerea la sediul organismului desemnat a unei cereri, precum și a unei fotocopii după adeverința eliberată în urma participării la cursul mai sus menționat;b)susținerea examenului prevăzut la alin. (3).
 + 
Articolul 3Certificatul de competență profesională se eliberează de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, pe raza cărora funcționează ferma proprietarului sau în care își desfășoară activitatea crescătorul de pui de carne. + 
Articolul 4În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri, personalul prevăzut la art. 2 este obligat să obțină certificatul de competență profesională. + 
Articolul 5(1)În timpul inspecțiilor în fermele de pui de carne cu peste 500 de capete, medicului veterinar oficial i se prezintă, la cerere, certificatul de competență profesională.(2)Cerințele referitoare la exploatații, condiții de densitate sporite, biosecuritate, fiziologia puilor, aspecte legate de manipularea, transportul și uciderea de urgență a puilor trebuie să fie difuzate de către proprietarul sau crescătorul care a absolvit cursurile de competență profesională personalului din fermă, sub formă de ghiduri sau de instrucțiuni.
 + 
Articolul 6(1)Certificatul de competență profesională se eliberează în baza următoarelor documente:a)cerere;b)act de identitate în original și copie;c)atestat de promovare în original și copie, eliberat ca urmare a promovării cursului de formare profesională;d)taxa de eliberare, în cuantum de 7 lei.(2)Certificatul de competență profesională se eliberează în termen de 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii.
 + 
Articolul 7(1)Certificatele de competență profesională se înregistrează într-un registru de evidență, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.(2)Registrul de evidență este numerotat pe fiecare pagină, legat cu șnur, iar pe ultima pagină se înscrie numărul de pagini și se aplică ștampila instituției care organizează cursurile.(3)Registrul general de evidență este gestionat de compartimentul bunăstare a animalelor din cadrul direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București. + 
Articolul 8(1)În cazul în care crescătorul de pui de carne săvârșește de două ori într-o perioadă de 6 luni abateri prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare referitoare la protecția puilor de carne, direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București dispune retragerea certificatului de competență profesională.(2)Retragerea certificatului de competență profesională se face în baza unei decizii a directorului executiv al direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, conform formularului prevăzut în anexa nr. 3. În termen de 5 zile de la retragerea certificatului de competență profesională, direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București informează Direcția generală sanitară veterinară și pentru siguranța lanțului alimentar, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privitor la acest aspect.(3)Decizia privind retragerea certificatului de competență profesională are la bază un proces-verbal întocmit conform modelului din anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 109/2005 privind stabilirea formularului-tip al Procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a persoanelor împuternicite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să folosească modelul de proces-verbal, cu modificările ulterioare. Procesul-verbal este întocmit de medicul veterinar oficial, în urma verificărilor efectuate, și este înregistrat la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.(4)După anularea certificatului de competență profesională, crescătorul de pui de carne urmează din nou cursurile de formare profesională, în vederea eliberării unui nou certificat de competență profesională.(5)Certificatul de competență profesională nu poate fi eliberat de mai mult de două ori într-o perioadă de 3 ani. + 
Articolul 9După expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de competență profesională se eliberează un nou certificat numai celor care au absolvit un nou curs de formare profesională. + 
Articolul 10(1)În cazul furtului, pierderii, distrugerii și deteriorării certificatului de competență profesională, titularul poate solicita eliberarea unui duplicat.(2)În cazul deteriorării certificatului de competență profesională, titularul predă emitentului, la data eliberării duplicatului, exemplarul deteriorat.(3)Cererea de eliberare a duplicatului este însoțită de următoarele acte, care se arhivează:a)declarația scrisă, pe propria răspundere, a titularului certificatului de competență profesională, în care sunt cuprinse datele de identificare, numărul și seria certificatului, împrejurările în care certificatul a fost furat, pierdut, distrus sau deteriorat;b)o copie a actului de identitate.(4)Duplicatul are aceleași număr și aceeași dată ca originalul, cu o nouă serie.(5)Pe duplicat, în colțul din dreapta sus, se aplică mențiunea "DUPLICAT".(6)În registrul prevăzut la art. 7 se menționează, cu cerneală roșie, seria, numărul și data emiterii duplicatului.
 + 
Articolul 11(1)Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile de la data înregistrării cererii.(2)Duplicatele se eliberează o singură dată pe perioada valabilității certificatului de competență profesională.(3)Taxa de eliberare a duplicatului este în cuantum de 10 lei. + 
Articolul 11^1Documentația necesară obținerii Certificatului de competență profesională și a duplicatului se poate depune și online, scanat, prin platforma Punctului de contact unic electronic – PCUe, dezvoltată de Agenția pentru Agenda Digitală a României.(la 12-08-2020,
Actul a fost completat de Articolul III din ORDINUL nr. 115 din 25 iunie 2020, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 12 august 2020
)
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură. + 
Anexa nr. 1la procedurăROMÂNIAAUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELORDIRECȚIA SANITAR-VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR ……………..CERTIFICAT DE COMPETENȚĂprivind creșterea și protecția puilor de carne

1. IDENTIFICAREA PERSOANEI:

1.1. Nume

1.2. Prenume
1.3. Data nașterii

1.4. Locul și țara
nașterii
1.5. Naționalitatea

2. NUMĂRUL CERTIFICATULUI:
2.1. Prezentul certificat este valabil până la data de:
3. DSVSA CARE EMITE CERTIFICATUL:
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
3.1. Adresa DSVSA ………………………..
Localitatea ……………………., județul/sectorul ………………,
str. ………………….. nr. ….., codul poștal …………

3.2. Telefon 3.3. Fax 3.4. E-mail
3.5. Data 3.6. Locul 3.7. Ștampila

 + 
Anexa nr. 2la procedurăREGISTRUde evidență a certificatelor de competențăprofesională pentru proprietarii/crescătorii de pui de carne careau absolvit cursuri privitoare la creșterea și protecția acestora

Nr. crt. Nume și prenume CI (număr și serie) CNP Data eliberării Semnătura de primire Numele și semnătura persoanei care eliberează Nr. și seria duplicatului Data eliberării duplicatului

 + 
Anexa nr. 3la procedurăAUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELORDIRECȚIA SANITAR-VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR ………………..DECIZIEprivind retragerea Certificatului de competențăprofesională privind creșterea și protecția puilor de carneNr. ………. din ………..Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ………………….., având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 30/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne, cu modificările ulterioare, și ale Procesului-verbal înregistrat la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ……………….. sub nr. ………. din data de ………….., întocmit de ………………, medic veterinar oficial al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ………………..,DECIDE:Începând cu data de ……….., conform Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 72/2013 privind aprobarea Procedurii de organizare și de desfășurare a cursurilor de instruire privind creșterea și protecția puilor de carne, se retrage Certificatul de competență profesională privind creșterea și protecția puilor de carne nr. …., valabil până la data de ……………., eliberat de …………………..Reluarea activității se efectuează după obținerea prin examen a unui nou certificat de competență profesională.Nerespectarea prezentelor măsuri atrage sancționarea contravențională, conform normelor legale în vigoare.Director executiv,…………………(numele și prenumele)………………….(semnătura și ștampila oficială)–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x