PROCEDURĂ din 19 iulie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 736 din 29 iulie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 118 19/07/2024
ART. 1REFERIRE LALEGE 198 04/07/2023 ART. 167
ART. 1REFERIRE LALEGE 198 04/07/2023 ART. 206
ART. 4REFERIRE LAORDIN 177 16/11/2016
ART. 4REFERIRE LAORDIN 140 02/09/2016
ART. 4REFERIRE LAANEXĂ 02/09/2016 ART. 2
ART. 4REFERIRE LAANEXĂ 02/09/2016 ART. 23
ART. 4REFERIRE LAANEXĂ 02/09/2016 ART. 24
ART. 4REFERIRE LAANEXĂ 16/11/2016 ART. 2
ART. 4REFERIRE LAANEXĂ 16/11/2016 ART. 47
ART. 5REFERIRE LALEGE 198 04/07/2023
ART. 5REFERIRE LALEGE 198 04/07/2023 ART. 206
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 118 19/07/2024
ActulCONTINUT DEORDIN 118 19/07/2024
ActulREFERIT DEORDIN 118 19/07/2024





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 118 din 19 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 736 din 29 iulie 2024.
 + 
Articolul 1(1)Corpul instructorilor din unitățile de învățământ este format din cadrele militare și polițiștii care ocupă, în condițiile legii și ale prezentei proceduri, funcțiile prevăzute la art. 206 alin. (2) lit. b) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare. (2)Instructorii militari și de ordine publică, denumiți în continuare instructori, desfășoară activități didactice aferente modulelor cu specific militar și/sau polițienesc cuprinse în curriculumul unităților de învățământ, cu aplicarea în mod corespunzător a dispozițiilor art. 167 din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 2(1)Funcțiile de instructori se prevăd în statele de organizare ale unităților de învățământ cu grade militare sau, după caz, cu grade profesionale, potrivit prevederilor legale în vigoare.(2)În funcție de gradele militare/profesionale cu care sunt prevăzute funcțiile de instructori, acestea sunt ocupate de:a)ofițeri/ofițeri de poliție;b)maiștri militari sau subofițeri/agenți de poliție.(3)În funcție de natura lor, funcțiile instructorilor sunt:a)de execuție;b)de conducere. + 
Articolul 3În raport cu relațiile de muncă stabilite cu unitatea de învățământ, instructorii pot fi:a)titulari – încadrați în unitatea de învățământ, pe o perioadă nedeterminată, în condițiile prezentei proceduri;b)asociați – polițiști sau cadre militare, în activitate sau ale căror raporturi de serviciu au încetat din motive neimputabile acestora, care fac parte din categoria specialiștilor cu valoare profesională recunoscută în domeniu și îndeplinesc condițiile de studii prevăzute în fișa postului, precum și personalul didactic din cadrul sistemului național de învățământ cu specializare/ calificare corespunzătoare postului pentru specialitățile informatică, limbi străine și educație fizică și sport care desfășoară activități didactice specifice în condițiile legii, în sistemul de plată cu ora. + 
Articolul 4(1)Funcțiile vacante de instructori se ocupă, de regulă, prin concurs organizat cu respectarea prevederilor legale în vigoare și ale prezentei proceduri. (2)În situația concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de instructor prevăzute a fi ocupate cu ofițeri de poliție sau, după caz, cu agenți de poliție, dispozițiile art. 2-66 din anexa nr. 3 și ale art. 23 din anexa nr. 7 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.(3)În situația concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de instructor prevăzute a fi ocupate cu ofițeri sau, după caz, cu maiștri militari ori subofițeri, dispozițiile art. 2-74 din anexa nr. 3 și ale art. 47 din anexa nr. 7 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.(4)În situația concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor de execuție vacante de instructor, prin excepție de la dispozițiile art. 24 alin. (2) lit. a) din anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare, se susține în mod obligatoriu proba practică.(5)Proba prevăzută la alin. (4) constă în pregătirea și susținerea unei activități didactice la clasă, în cadrul unei teme aferente curriculumului, din specialitatea postului didactic scos la concurs și asigură aprecierea de către comisie a unor capacități precum: proiectarea didactică, comunicarea eficientă cu elevii, prelucrarea didactică a conținuturilor predării, folosirea metodelor activ-participative, obținerea rezultatelor și a feedbackului clasei/grupei de elevi.(6)Susținerea probei practice se desfășoară cu o formațiune de studiu, în baza unui proiect didactic, pe durata unei ore convenționale. Un exemplar al proiectului didactic se predă comisiei de concurs înainte de desfășurarea probei. Comisia de concurs apreciază calitatea prestației didactice și a proiectului didactic, potrivit unei fișe de observare a lecției stabilite de comisie în dimineața susținerii probei.
 + 
Articolul 5(1)Pot participa la concursul organizat pentru ocuparea unei funcții vacante specifice corpului instructorilor:a)ofițeri/ofițeri de poliție care îndeplinesc condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului, precum și condițiile generale de selecție prevăzute de Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru funcțiile vacante specifice corpului instructorilor prevăzute a fi ocupate cu ofițeri/ofițeri de poliție;b)maiștri militari sau subofițeri/agenți de poliție care îndeplinesc condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului, precum și condițiile generale de selecție prevăzute de Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru funcțiile vacante specifice corpului instructorilor prevăzute a fi ocupate cu maiștri militari sau subofițeri/agenți de poliție.(2)În situația prevăzută la alin. (1) lit. a), dispozițiile art. 206 alin. (7) și (8) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 6(1)Funcțiile vacante specifice corpului instructorilor pot fi ocupate, fără concurs, prin mutare ori detașare a instructorilor în cadrul corpului din care fac parte, cu respectarea reglementărilor în domeniul managementului resurselor umane aplicabile în MAI.(2)Atribuțiile funcțiilor de conducere vacante sau temporar vacante, specifice corpului instructorilor, pot fi exercitate cu caracter temporar, prin împuternicire, de instructori din cadrul corpului, în condițiile legii.
 + 
Articolul 7(1)Specialitatea studiilor de predare în care instructorii pot să desfășoare activități didactice se stabilește în funcție de:a)studiile universitare de licență/diploma, respectiv studiile postliceale pentru instructorii care ocupă funcții de maiștri militari sau subofițeri/agenți de poliție;b)studiile universitare de master și/sau specialitatea programelor de învățământ postuniversitar;c)studiile universitare de doctorat;d)competențele certificate potrivit reglementărilor în vigoare, dobândite prin studii universitare sau postuniversitare, prin programe de formare profesională a adulților sau programe pentru dezvoltare profesională continuă, autorizate, respectiv acreditate în condițiile legii, ori prin programe de formare continuă nonuniversitară desfășurate în cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională; e)programele de formare absolvite în străinătate, similare celor de la lit. a)-d), recunoscute în condițiile legii.(2)Instructorii își pot desfășura activitatea profesională de predare în cel mult trei specialități dobândite în condițiile prevăzute la alin. (1).

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x