de retragere sub control a subproduselor vitivinicole
+
Articolul 1În sensul prezentei proceduri, următorii termeni se definesc astfel:a) retragere sub control a subproduselor vitivinicole – măsura prin care producătorii sunt obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform prevederilor prezentei proceduri; … b) denaturare a drojdiei de vin – acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin, astfel încât produsul rezultat să nu mai poată fi utilizat în vinificaţie; … c) drojdie de vin – reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării vinului în recipiente sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului. Se consideră drojdie de vin şi reziduul depus în recipiente cu must de struguri după tratamente autorizate sau în timpul stocării, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului; … d) tescovină – reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi; … e) producător – orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare, din producţia proprie ori din achiziţii. … +
Articolul 2(1) Producătorii care efectuează retragerea sub control a subproduselor vitivinicole au obligaţia să întocmească şi să depună la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR, declaraţiile de recoltă şi producţie. … (2) Producătorii care înstrăinează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la art. 5. … (3) Producătorii care achiziţionează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la art. 5. … (4) Producătorii care produc vinuri spumante sunt exceptaţi de la obligaţia prevăzută la art. 5, pentru cantităţile corespunzătoare vinurilor spumante produse. … +
Articolul 3(1) Tescovina proaspătă rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică potenţială: … a) 2,1 l alcool pur la 100 kg de tescovină, în cazul vinurilor albe DOC; … b) 3 l alcool pur la 100 kg de tescovină, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea tescovinei proaspete. … (2) Drojdia de vin rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică: … a) 3,5 l alcool pur la 100 kg de drojdie de vin, în cazul vinurilor albe DOC; … b) 5 l alcool pur la 100 kg de drojdie de vin, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea drojdiei de vin. … (3) În cazul în care caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole sunt mai mici decât cele prevăzute la alin. (1) şi/sau (2), producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse până la limita minimă prevăzută de prezenta procedură. … (4) Obligaţia de retragere sub control a subproduselor vitivinicole (% volum/hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică naturală în volume aferentă zonelor viticole, astfel: … a) tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din România: … (i) zona viticolă B: 8,5% vol.;(îi) zona viticolă C I: 9% vol.;(iii) zona viticolă C II: 9,5% vol.;b) cantitatea de alcool conţinută de subprodusele vitivinicole va fi de cel puţin: … (i) 10% din volumul de alcool conţinut în vinul de masă (cu sau fără indicaţie geografică);(îi) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC.(5) Cantitatea minimă de subproduse vitivinicole ce trebuie supuse retragerii sub control se determină astfel: … a) cantitatea de vin obţinută (hl) x tăria alcoolică [în funcţie de zona viticolă prevăzută la alin. (4) lit. a)] = Z (% vol./hl); … b) Z (% vol./hl) x procentul [prevăzut la alin. (4) lit. b)] = Y, cantitatea minimă de subproduse vitivinicole ce trebuie retrasă sub control (% vol./hl). … +
Articolul 4(1) Retragerea sub control a tescovinei se face prin: … a) folosirea acesteia la furajarea animalelor; … b) obţinerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole; … c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului; … d) exportul în ţări terţe UE; … e) livrarea către un incinerator autorizat; … f) livrarea la o groapă ecologică autorizată; … g) orice alte proceduri prin care tescovina devine improprie utilizării în vinificaţie. … (2) Cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea procesului de vinificaţie, producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, denumită în continuare I.S.C.T.V. … (3) Producătorii vor determina tăria alcoolică a tescovinei proaspete, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 1. Întreaga cantitate de tescovină va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri. Dovada îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub control a tescovinei se va face prin documente justificative. … +
Articolul 5(1) Retragerea sub control a drojdiei de vin se face prin: … a) denaturare, introducându-se în masa acesteia cel puţin 2 g de clorură de sodiu (NaCl)/kg sau 2 g de clorură de potasiu (KCl)/kg; … b) orice alte proceduri prin care drojdia de vin devine improprie utilizării în vinificaţie. … (2) Ulterior retragerii, drojdia de vin poate avea următoarele destinaţii: … a) extragerea de acid tartric şi alte produse; … b) exportul în ţări terţe UE; … c) livrarea către un incinerator autorizat; … d) livrarea la o groapă ecologică autorizată sau la o staţie de epurare a apelor uzate; … e) livrarea către o distilerie autorizată. … (3) Producătorii au obligaţia de a notifica în scris, cu cel puţin 48 de ore înainte, inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu privire la efectuarea operaţiunii de retragere sub control. … (4) În vederea aplicării prevederilor alin. (1) lit. b) este obligatorie obţinerea avizului I.S.C.T.V. … (5) Producătorii vor determina tăria alcoolică a drojdiei de vin, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 2. Întreaga cantitate de drojdie de vin va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri. Dovada îndeplinirii obligaţiei prevăzute la alin. (1) se va face prin întocmirea Procesului-verbal de retragere sub control a drojdiei de vin, prevăzut în anexa nr. 3. … +
Articolul 6(1) I.S.C.T.V. este instituţia abilitată să efectueze prin verificări scriptice şi faptice modul de realizare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru cel puţin 6% din totalul cantităţilor de subproduse vitivinicole la nivel judeţean. … (2) Pentru verificarea obligaţiei minime de subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control, inspectorul teritorial al I.S.C.T.V. va ridica un număr de 3 eşantioane reprezentative pentru fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinării tăriei alcoolice. Două dintre eşantioanele ridicate vor fi predate pentru efectuarea analizelor fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al treilea eşantion, împreună cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va rămâne la producător. … (3) Recipientele în care se vor introduce eşantioanele prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea condiţiilor de păstrare, fără a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici ai produsului de analizat. Procurarea recipientelor se va face de către DADR. … +
Articolul 7Producătorii din sectorul vitivinicol care nu respectă prevederile prezentei proceduri nu pot beneficia de sprijin financiar aferent măsurilor din cadrul programului-suport pentru următoarea campanie viticolă, iar I.S.C.T.V. va aplica sechestru asupra unei cantităţi de vin echivalente cantităţilor de subproduse vitivinicole care trebuiau retrase sub control. +
Articolul 8Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură. +
Anexa 1───────la procedură─────────────FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂa tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie
*Font 9*
┌────┬────┬────────┬───────────┬────────┬────────────┬──────────┬───────────┬──────────┐│Nr. │ │Raportul│Cantitatea │Culoarea│Destinaţia │Cantitatea│Potenţialul│ ││crt.│Data│ de │ de │strugu- │de producţie│ de │alcoolic al│Observaţii││ │ │vinifi- │struguri │rilor ├────┬───────┤tescovină │tescovinei │ ││ │ │caţie │vinificată │(albi/ │Vin │ Vin │rezultată │ (% vol.) │ ││ │ │nr. …/│[kg(sau t)]│negri) │DOC │de masă│ (kg) │ │ ││ │ │……..│ │ │ │ │ │ │ │├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤├────┼────┼────────┼───────────┼────────┼────┼───────┼──────────┼───────────┼──────────┤└────┴────┴────────┴───────────┴────────┴────┴───────┴──────────┴───────────┴──────────┘ +
Anexa 2───────la procedură─────────────FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂa drojdiei de vin rezultate în urma procesului de vinificaţie┌────┬────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────┬────────────┬─────────┐│Nr. │ │Raportul de│Cantitatea│Culoarea │ Categoria │ Potenţialul│ ││crt.│Data│vinificaţie│rezultată │vinului │de calitate│alcoolic al │ Obser- ││ │ │nr. …/…│ (kg) │(alb/roşu)│ a vinului │ drojdiei │ vaţii ││ │ │ │ │ ├───┬───────┤ (% vol.) │ ││ │ │ │ │ │Vin│ Vin de│ │ ││ │ │ │ │ │DOC│ masă │ │ │├────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼───┼───────┼────────────┼─────────┤├────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼───┼───────┼────────────┼─────────┤├────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼───┼───────┼────────────┼─────────┤├────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼───┼───────┼────────────┼─────────┤├────┼────┼───────────┼──────────┼──────────┼───┼───────┼────────────┼─────────┤└────┴────┴───────────┴──────────┴──────────┴───┴───────┴────────────┴─────────┘ +
Anexa 3───────la procedură─────────────Vizat─────Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic VitivinicolPROCES – VERBALde retragere sub control a drojdiei de vinNr. …. din data de ……,încheiat astăzi, …….Persoana fizică/Societatea Comercială ……, cu domiciliul/sediul social în …….., având CNP/CUI ….., reprezentată prin …../(acolo unde este cazul)……, în urma notificării transmise în data de ……., a efectuat retragerea sub control a drojdiei de vin în cantitate de …. kg, având o tărie alcoolică de ….., conform buletinului de analiză eliberat de ………., în data de …………. .Retragerea sub control a drojdiei de vin a fost realizată prin ………. .Semnătura…………_________