PROCEDURĂ din 13 februarie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR MINISTERUL MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 6 aprilie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 23 13/02/2023
ART. 2REFERIRE LALEGE 49 07/04/2011
ART. 2REFERIRE LAOUG 57 20/06/2007
ART. 4REFERIRE LALEGE 107 25/09/1996
ART. 11REFERIRE LALEGE 49 07/04/2011
ART. 11REFERIRE LAOUG 57 20/06/2007
ART. 12REFERIRE LALEGE 49 07/04/2011
ART. 12REFERIRE LAOUG 57 20/06/2007
ART. 12REFERIRE LAHG 930 11/08/2005
ART. 12REFERIRE LANORMA 11/08/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 23 13/02/2023
ActulCONTINUT DEORDIN 23 13/02/2023
ActulREFERIT DEORDIN 23 13/02/2023
ActulREFERIT DENORMA 02/10/2023





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 23/717/2023, publicat în MOnitorul Oficial al României, Partea I, nr. 889 din 6 aprilie 2023.
 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1(1)Prezenta procedură se aplică în cazul în care a fost emisă o hotărâre a Centrului local de combatere a bolilor prin care se dispune metoda de neutralizare prin incinerare și/sau îngropare la fața locului a subproduselor de origine animală.(2)Centrul local de combatere a bolilor ia decizia cu privire la metoda alternativă de neutralizare: îngropare sau incinerare în groapă.(3)Pentru a decide metoda de neutralizare, Centrul local de combatere a bolilor analizează fiecare caz în parte, luând în considerare cu prioritate alternativa incinerării în groapă; doar atunci când incinerarea nu este posibilă, se adoptă decizia îngropării fără incinerare.(4)Îngroparea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se face după consultarea prealabilă a direcției de sănătate publică, a Administrației Naționale „Apele Române“, prin structurile subordonate, a autorității administrației publice centrale pentru protecția mediului, prin structurile competente subordonate, și a autorității administrației publice locale.(5)Metodele alternative de incinerare și/sau îngropare utilizate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman sunt aplicate în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie, în următoarele situații:a)când transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată sanitar-veterinar pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală nu îndeplinește cerințele sanitar-veterinare de colectare în siguranță de către unitățile de ecarisare și există pericolul propagării de riscuri pentru sănătatea publică sau animală;b)când capacitatea de neutralizare a unităților de neutralizare autorizate sanitar-veterinar este depășită. + 
Articolul 2Etapele preliminare care trebuie respectate în procesul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman sunt următoarele:a)informarea autorității administrației publice locale;b)identificarea amplasamentelor pentru îngroparea subproduselor de origine animală, care să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute la art. 12, precum și alte condiții impuse de către autoritățile competente în domeniul sănătății și protecției mediului;c)solicitarea avizului sau a altui act de reglementare din partea agențiilor județene pentru protecția mediului pentru fiecare locație de îngropare identificată;d)marcarea pe teren a amplasamentelor identificate, precum și pe planuri de situație care vor fi puse la dispoziția autorităților administrației publice locale, agențiilor județene pentru protecția mediului și direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – serviciile teritoriale județene/administratorului ariei naturale protejate, dacă locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate;e)informarea medicului veterinar oficial și a autorităților administrației publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor;f)informarea autorității competente pentru protecția mediului și a autorității competente de gospodărire a apelor din județul pe raza căruia urmează să fie amplasată groapa destinată procedurii de îngropare, serviciului teritorial – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate/administratorului ariei naturale protejate, dacă locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate;g)recensământul populației de animale care trebuie ucise, în vederea stabilirii dimensiunii gropii;h)identificarea altor produse sau materiale infectate care trebuie îngropate/incinerate;i)procurarea materialelor necesare procedurilor de îngropare/incinerare, dezinfectării teritoriului și a echipamentelor utilizate, împrejmuirii gropilor;j)asigurarea necesarului de personal și instruirea prealabilă a acestuia;k)asigurarea echipamentelor și a mijloacelor tehnice necesare îngropării/incinerării;l)stabilirea traseelor de transport al cadavrelor la locul de îngropare/incinerare;m)în situația în care locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate se va solicita acordul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – serviciile teritoriale județene/administratorului ariei naturale protejate. În acest sens, se va transmite o solicitare însoțită de precizarea locației, respectiv harta în format electronic vectorial, fișier de tip shp în sistem stereografic de proiecție 1970;n)în situația în care locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate este obligatorie respectarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 3Aprobarea planului de măsuri se face în cadrul Centrului local de combatere a bolilor.
 + 
Capitolul IIIncinerarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman + 
Articolul 4Arderea se poate face într-o groapă sau într-un șanț, săpate pe un câmp plat, poziționate pe cât posibil aproape de ferma de animale, respectând distanța până la pânza freatică și la resursele de apă. De asemenea, să nu fie în zona inundabilă, în zonele de protecție definite de Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, în perimetrul de protecție hidrogeologică și minimum 50 m față de cursurile de apă. La stabilirea locului unde se realizează groapa de incinerare se au în vedere aspectele prevăzute la art. 12. + 
Articolul 5Lungimea și lățimea gropii de incinerare se stabilesc în funcție de necesarul prognozat pentru incinerare, dar nu mai mare de 10 x 10 m, iar adâncimea se stabilește de către un specialist hidrogeolog din cadrul autorității locale în domeniul apei, în funcție de condițiile hidrogeologice și litologice locale, cu respectarea amplasării bazei gropii la cel puțin 1,5 m deasupra cotei maxime la care se află nivelul hidrostatic al apei subterane freatice. + 
Articolul 6Începând de la baza gropii se asigură următoarele straturi:a)strat continuu de pământ argilos – argilă sau bentonită, de minimum 40 cm pe toată suprafața;b)materialul de incinerat este așezat în straturi succesive pe ruguri de material lemnos. + 
Articolul 7Combustibilul folosit este benzina sau, în caz excepțional, motorina cu conținut scăzut de sulf. + 
Articolul 8Ulterior incinerării cadavrelor de animale, groapa de incinerare trebuie copertată cu un strat de 1,5 m de pământ sau de materiale inerte. + 
Articolul 9Pentru evitarea infiltrării apei de precipitație în interiorul gropii, aceasta trebuie acoperită cu un material impermeabil. + 
Articolul 10Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se împrejmuiește cu un gard de sârmă introdus în pământ la o adâncime de 25-30 cm, asigurat cu lacăt, și se marchează, pentru atenționare, pe perioada stabilită de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu următoarea inscripție:ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEST PERIMETRU – PERICOL DE CONTAMINARE!
 + 
Articolul 11În situația în care locul de incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate, este necesară respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIIÎngroparea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman + 
Articolul 12La stabilirea locului unde se realizează îngroparea se au în vedere următoarele:a)amplasarea gropilor trebuie realizată în aval de orice captare de apă subterană – foraj, dren, fântână domestică, în afara perimetrului de protecție hidrogeologică, cu respectarea prevederilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică;b)într-o primă etapă se realizează un foraj geotehnic cu adâncimea de minimum 5 m, adaptat în funcție de litologia depozitelor întâlnite în timpul săpării, care să arate succesiunea litologică, proprietățile terenului, precum și existența unei ape freatice și adâncimea acesteia; forajul se realizează în aval de groapă, pe direcția generală de curgere a apei subterane freatice, pentru a putea să fie echipat ca foraj hidrogeologic și să fie utilizat pentru monitorizarea gropii, atunci când este cazul;c)gropile se realizează, pe cât este posibil, pe soluri ce nu sunt permeabile, respectiv argiloase, pentru a se evita contaminarea prin transmiterea agentului patogen în pânza freatică, baza gropii situându-se la cel puțin 2 m deasupra nivelului hidrostatic;d)panta terenului nu trebuie să fie mai mică de 10º și nici mai mare de 30º;e)în situația în care locul de îngropare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate, este necesară respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 13Este de preferat ca locul pentru îngropare să fie de forma unui șanț, pentru ca echipamentele grele, cum ar fi excavatoarele, să poată face săpăturile de la suprafața pământului, fără a fi nevoite să intre în adâncime. + 
Articolul 14Procedeul de îngropare este următorul:a)se sapă un șanț care poate avea adâncimea variabilă, în funcție de numărul de animale care trebuie îngropate și de adâncimea la care se află pânza de apă freatică; lățimea șanțului trebuie să fie de 2,5-3 m, iar lungimea este variabilă, în funcție de numărul de animale;b)pentru evitarea infiltrării apei din precipitații în interiorul gropii, aceasta trebuie acoperită cu un material impermeabil. + 
Articolul 15Succesiunea straturilor în interiorul gropii, de jos în sus, este următoarea:a)așternerea unui strat de nisip;b)geomembrana – folie de plastic sau prelată de cel puțin 1,5 mm – se așterne pe toată suprafața gropii, inclusiv pe taluzuri;c)un strat de nisip;d)un strat continuu de pământ argilos – argilă sau bentonită, de minimum 40 cm;e)un strat de substanțe dezinfectante – pulbere;f)un strat de cadavre;g)un strat de substanțe dezinfectante – pulbere;h)un strat de argilă;i)un strat de folie;j)un strat de pământ de minimum 1-2 m. + 
Articolul 16Șanțul este umplut pe trei sferturi, pentru a permite dilatarea conținutului. + 
Articolul 17În funcție de agentul patogen responsabil de declanșarea epizootiei, se efectuează secționarea abdomenului la cadavrele de suine sau puncționarea rumenului la cadavrele de rumegătoare. + 
Articolul 18Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se împrejmuiește cu un gard de sârmă introdus în pământ la o adâncime de 25-30 cm, asigurat cu lacăt, și se marchează, pentru atenționare, pe perioada stabilită de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu următoarea inscripție:ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEST PERIMETRU – PERICOL DE CONTAMINARE!
 + 
Capitolul IVEvidențe + 
Articolul 19Persoana desemnată din cadrul autorităților administrației publice locale pe teritoriul cărora este declarată epizootia păstrează înregistrări privind următoarele date:a)cantitățile de subproduse de origine animală și speciile de la care provin subprodusele de origine animală incinerate sau îngropate;b)data incinerării sau a îngropării;c)coordonatele locurilor de incinerare sau de îngropare, stabilite conform legislației în vigoare.
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x