PROCEDURĂ din 12 octombrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 751 din 6 noiembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 35 05/06/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 13 09/01/2007
ART. 4REFERIRE LAHG 867 17/07/2003
ART. 4REFERIRE LAORDIN 38 19/12/2003
ART. 4REFERIRE LAREGULAMENT 17/07/2003
ART. 7REFERIRE LALEGE 13 09/01/2007
ART. 7REFERIRE LAHG 867 17/07/2003
ART. 7REFERIRE LAORDIN 38 19/12/2003
ART. 7REFERIRE LAREGULAMENT 17/07/2003
ART. 29REFERIRE LALEGE 13 09/01/2007
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 35 05/06/2013
ActulREFERIT DEORDIN 16 11/05/2012
ActulREFERIT DEPROCEDURA 11/05/2012
ActulREFERIT DEORDIN 48 08/05/2008
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 08/05/2008
ActulREFERIT DEORDIN 129 11/12/2008
ActulREFERIT DEREGULAMENT 11/12/2008
ActulREFERIT DEORDIN 128 11/12/2008
ActulREFERIT DECOD TEHNIC 11/12/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 38 12/10/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 38 12/10/2007

de soluţionare a neînţelegerilor legate de încheierea contractelor dintre operatorii economici din sectorul energiei electrice, a contractelor de furnizare a energiei electrice şi a contractelor de racordare la reţea



 + 
Capitolul IScop + 
Articolul 1Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare Autoritate competentă, soluţionează neînţelegerile care pot interveni la încheierea contractelor între operatorii economici din sectorul energiei electrice, a contractelor de furnizare a energiei electrice, precum şi a contractelor de racordare la reţea, în conformitate cu Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2Prezenta procedură este elaborată în scopul creării unui mecanism de soluţionare operativă, eficientă, transparentă şi echidistantă a neînţelegerilor apărute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice.
 + 
Capitolul IIDomeniu de aplicare + 
Articolul 3Prezenta procedură stabileşte tipurile neînţelegerilor apărute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice, care sunt supuse spre analiză Autorităţii competente, precum şi modalităţile şi etapele de soluţionare a acestora.
 + 
Articolul 4(1) Sunt supuse prevederilor prezentei proceduri:a) neînţelegerile apărute la încheierea contractelor dintre operatorii economici din sectorul energiei electrice, a contractelor de furnizare a energiei electrice şi a contractelor de racordare la reţea;b) neînţelegerile apărute la încheierea actelor adiţionale prin care se preiau prevederi ca urmare a modificării legislaţiei sau de reglementare.(2) Neînţelegerile apărute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice pot avea ca obiect:a) clauze negociabile din contractele-cadru elaborate de Autoritatea competentă conform prevederilor legale în vigoare;b) clauze noi, care sunt conforme legislaţiei în vigoare în domeniu şi pe care părţile doresc să le includă în contractele pe care le încheie;c) clauze minimale din contractele-cadru, cărora părţile le dau interpretări diferite.(3) Neînţelegerile apărute la încheierea contractelor de racordare pot avea ca obiect şi modul de respectare a prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele de interes public, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2003, de către emitenţii avizelor tehnice de racordare şi a prevederilor Metodologiei pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea , aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2003.
 + 
Articolul 5Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentei proceduri:a) neînţelegerile apărute la contractele în curs de derulare, cu excepţia art. 4 alin. (1) lit. b);b) neînţelegerile asupra unor probleme ce nu fac obiectul reglementărilor în vigoare din sectorul energiei electrice;c) neînţelegerile a căror rezolvare, conform legii, intră în competenţa instanţelor judecătoreşti sau a altor organe abilitate, inclusiv aspecte legate de proprietate pentru capacităţi energetice existente;d) solicitările de eliberare a amplasamentelor prin devierea/ reamplasarea capacităţilor energetice existente.
 + 
Capitolul IIIDefiniţii + 
Articolul 6Termenii utilizaţi sunt definiţi în anexa nr. 1.
 + 
Capitolul IVDocumente de referinţă + 
Articolul 7Aplicarea dispoziţiilor prezentei proceduri se face prin coroborarea cu prevederile următoarelor acte normative:a) Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare;b) Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2003;c) Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2003;d) contractele-cadru emise de Autoritatea competentă.
 + 
Capitolul VSoluţionarea neînţelegerilor apărute la încheierea contractelor + 
Secţiunea 1Aspecte generale + 
Articolul 8(1) Soluţionarea neînţelegerilor apărute în faza precontractuală se face de către Autoritatea competentă prin declanşarea procedurii de soluţionare în baza unei cereri înaintate de una sau de ambele părţi implicate, în care se prezintă neînţelegerile apărute în cursul negocierilor pentru încheierea contractului.(2) În cazul neînţelegerilor precontractuale, în care una dintre părţi este o structură organizatorică, din cadrul unui operator economic furnizor, distribuitor, transportator sau producător de energie electrică ori termică în cogenerare, care are atribuţii de a stabili relaţii contractuale, declanşarea procedurii de soluţionare a neînţelegerii se va face numai după parcurgerea procedurii de mediere la nivelul operatorului economic de care aparţine structura organizatorică respectivă.(3) Pentru un contract se pot depune cel mult două cereri de soluţionare a neînţelegerilor apărute la încheierea acestuia, cu subiecte distincte, cereri care vor fi analizate şi soluţionate separat.(4) Limba oficială utilizată pe parcursul desfăşurării acestei proceduri este limba română, iar documentele redactate într-o limbă străină vor fi însoţite de traducerea legalizată.(5) Pe parcursul soluţionării cererii, părţile vor fi tratate în mod egal şi nediscriminatoriu.(6) Soluţionarea neînţelegerilor apărute la încheierea contractelor presupune parcurgerea următoarelor etape: medierea la nivelul operatorului economic, în condiţiile alin. (2), procedura prealabilă şi procedura propriu-zisă.
 + 
Secţiunea a 2-aMedierea la nivelul operatorului economic + 
Articolul 9(1) Declanşarea medierii în condiţiile art. 8 alin. (2) are loc în momentul primirii de către operatorul economic a cererii prin care una sau ambele părţi implicate solicită acestuia medierea cu privire la modul de soluţionare a neînţelegerii apărute la încheierea contractului.(2) Cererea de declanşare a procedurii de mediere va fi însoţită de documentele pe care partea/părţile îşi întemeiază susţinerile.(3) Operatorul economic va analiza neînţelegerile în baza propriei proceduri de mediere şi va formula soluţii de rezolvare a acestora în termen de 15 zile lucrătoare, calculate de la data înregistrării cererii de mediere.(4) Operatorul economic este obligat să asigure imparţialitatea şi transparenţa pe parcursul procedurii de mediere.
 + 
Articolul 10După formularea soluţiei de mediere la nivelul operatorului economic, părţile au următoarele opţiuni :a) îşi însuşesc soluţia dată de operatorul economic, iar în acest caz neînţelegerea se consideră rezolvată;b) una sau ambele părţi nu îşi însuşesc soluţia dată de operatorul economic şi declanşează procedura prealabilă la nivelul Autorităţii competente, prin transmiterea cererii în termen de maximum 15 zile lucrătoare, calculate de la data primirii răspunsului formulat de operatorul economic, prin scrisoare cu confirmare de primire şi, după caz, prin fax; în cazul netransmiterii cererii în termenul menţionat, Autoritatea competentă consideră că neînţelegerea a fost soluţionată.
 + 
Secţiunea a 3-aProcedura prealabilă + 
Articolul 11Declanşarea procedurii prealabile are loc în momentul primirii cererii prin care una sau ambele părţi implicate solicită recomandarea Autorităţii competente cu privire la modul de soluţionare a neînţelegerii apărute la încheierea contractului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 10 lit. b).
 + 
Articolul 12Etapele procedurii prealabile sunt:a) primirea cererii prin care se solicită recomandarea Autorităţii competente;b) analizarea documentaţiei pe care partea/părţile îşi întemeiază susţinerile;c) redactarea recomandării de către Autoritatea competentă şi transmiterea acesteia părţilor.
 + 
Articolul 13(1) Cererea de declanşare a procedurii prealabile va fi însoţită de documentele pe care partea/părţile îşi întemeiază susţinerile.(2) Documentele ce însoţesc cererea de declanşare a procedurii prealabile constau în:a) copie a contractului în divergenţă;b) tabel în care se precizează punctele rămase în divergenţă, poziţia părţilor şi documentele pe care părţile îşi întemeiază susţinerile, după modelul prevăzut în anexa nr. 3;c) documente financiare, după caz;d) corespondenţa dintre părţi, relevantă pentru contractul respectiv;e) decizii ale organelor jurisdicţionale;f) extrase din reglementările legale în vigoare, necesare soluţionării neînţelegerii;g) alte documente cuprinzând informaţii tehnice sau de altă natură, necesare soluţionării neînţelegerii;h) soluţia dată la nivelul operatorului economic respectiv sau dovada sesizării acestuia în cazul neprimirii răspunsului.(3) În cazul neînţelegerilor de tipul celor prezentate la art. 4 alin. (3), cererea de declanşare a procedurii prealabile va fi însoţită, după caz, şi de :a) documentaţia depusă pentru obţinerea avizului tehnic de racordare/de amplasament, în copie certificată;b) un exemplar din studiul de coexistenţă/fişa de coexistenţă/ studiul de soluţie pentru racordarea la reţea/pentru eliberarea amplasamentului;c) documentaţia depusă pentru încheierea contractului de racordare/pentru eliberarea amplasamentului/pentru realizarea condiţiilor de coexistenţă, în copie certificată ;d) avizul tehnic de racordare/avizul de amplasament, în copie certificată;e) documentaţia depusă pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare.(4) Certificarea copiilor documentelor prevăzute la alin. (2) şi (3) se face de către partea care le prezintă. Aceasta conţine precizarea "conform cu originalul", data, numele în clar al celui care face certificarea, semnătura acestuia şi ştampila unităţii respective.
 + 
Articolul 14(1) Redactarea şi transmiterea recomandării se fac în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii.(2) Se pot cere părţilor documente suplimentare, referitoare la neînţelegerea reclamată, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii, atunci când se consideră necesar.(3) Dacă documentele suplimentare solicitate sunt transmise în termenul stabilit de Autoritatea competentă, redactarea şi transmiterea recomandării se vor face în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii acestora.(4) În cazul în care documentele suplimentare solicitate nu sunt transmise în termenul stabilit de Autoritatea competentă, recomandarea va fi redactată pe baza documentelor existente.(5) Recomandarea se comunică ambelor părţi implicate prin scrisoare cu confirmare de primire şi, după caz, prin fax.
 + 
Articolul 15(1) Părţile au obligaţia de a confirma însuşirea, în totalitate sau în parte, sau neînsuşirea recomandării Autorităţii competente, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, calculate de la data primirii răspunsului prin scrisoare cu confirmare de primire şi, după caz, prin fax.(2) În cazul în care părţile nu comunică răspunsul în termenul prevăzut la alin. (1), se prezumă că şi-au însuşit recomandarea Autorităţii competente, iar procedura se consideră încheiată.ART 16(1) În situaţia când părţile îşi însuşesc parţial recomandarea, acestea redactează un proces-verbal, în care includ clauzele rămase în divergenţă şi poziţia fiecăreia dintre părţi, cu argumentele pe care îşi întemeiază susţinerile, după modelul prevăzut în anexa nr. 3. Documentele pe care părţile îşi întemeiază susţinerile vor fi anexate la procesul-verbal şi transmise la Autoritatea competentă, odată cu cererea de soluţionare a neînţelegerii apărute la încheierea contractelor, pentru continuarea cu etapa propriu-zisă a procedurii.(2) În cazul în care părţile nu îşi însuşesc recomandarea sau una dintre părţi refuză semnarea procesului-verbal, fiecare parte are obligaţia de a-şi justifica în scris poziţia conform notei justificative prevăzute în anexa nr. 4, pe care o va transmite Autorităţii competente, împreună cu solicitarea de declanşare a procedurii propriu-zise de soluţionare a neînţelegerilor rămase în divergenţă şi cu orice alt document care îi justifică poziţia.
 + 
Secţiunea a 4-aProcedura propriu-zisă + 
Articolul 17Declanşarea procedurii propriu-zise are loc în momentul primirii cererii prin care una sau ambele părţi implicate, împreună sau separat, solicită Autorităţii competente soluţionarea neînţelegerilor rămase în urma recomandării formulate în etapa anterioară.
 + 
Articolul 18Etapele procedurii propriu-zise sunt:a) primirea cererii de declanşare a procedurii propriu-zise;b) constituirea Comisiei de analiză şi soluţionare a neînţelegerilor;c) pregătirea audierii şi convocarea părţilor;d) audierea părţilor;e) emiterea deciziei şi transmiterea acesteia părţilor.
 + 
Articolul 19(1) Cererea de soluţionare a neînţelegerii, întocmită după modelul prevăzut în anexa nr. 2, va fi însoţită de procesul-verbal redactat şi semnat de părţi sau de nota justificativă, în conformitate cu precizările art. 16, şi va fi transmisă Autorităţii competente.(2) Dacă soluţionarea neînţelegerii apărute la încheierea contractelor este solicitată doar de una dintre părţi, aceasta va comunică celeilalte părţi un exemplar al cererii; dovada comunicării cererii către cealaltă parte va fi transmisă la Autoritatea competentă odată cu cererea. În cazul în care părţile nu au încheiat procesul-verbal, vor transmite direct Autorităţii competente punctul de vedere, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 4.(3) La cererea transmisă Autorităţii competente vor fi anexate, dacă este cazul, documente justificative suplimentare, care pot contribui la clarificarea situaţiei create, precum şi motivul pentru care nu a fost încheiat procesul-verbal menţionat la alin. (1).(4) Părţile vor prezenta documentele în copie certificată.(5) Toate documentele prezentate de părţile implicate pe parcursul derulării unei proceduri de soluţionare a neînţelegerilor precontractuale rămân în arhiva Autorităţii competente.(6) Documentele vor fi transmise în aceeaşi zi atât Autorităţii competente (într-un singur exemplar), cât şi celeilalte părţi implicate, prin grija părţii care deţine documentul în original.
 + 
Articolul 20(1) Autoritatea competentă, prin compartimentul de specialitate, stabileşte Comisia de analiză şi soluţionare a neînţelegerilor, denumită în continuare Comisie.(2) Comisia este alcătuită dintr-un număr impar de membri cu drept de vot, dar nu mai puţin de 3, şi un secretar.(3) Comisia va fi compusă din angajaţi ai compartimentului de specialitate, un angajat al compartimentului juridic şi, după caz, angajaţi ai celorlalte compartimente din cadrul Autorităţii competente.(4) Pentru soluţionarea neînţelegerii apărute la încheierea contractelor, Autoritatea competentă poate apela şi la consultanţi, persoane fizice/juridice. Consultanţii nu vor face parte din Comisie.(5) Contravaloarea serviciului prestat de consultanţi va fi suportată conform reglementărilor emise de Autoritatea competentă.
 + 
Articolul 21(1) În vederea pregătirii audierii, Comisia poate cere părţilor informaţii suplimentare, completarea documentaţiei depuse şi/sau precizări scrise, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea cererii de declanşare a procedurii propriu-zise de soluţionare a neînţelegerilor precontractuale.(2) Convocarea părţilor în vederea audierii se face cu cel puţin 2 zile lucrătoare înainte de termenul fixat.(3) Comunicarea convocării se va face prin scrisoare cu confirmare de primire şi prin fax, dacă este posibil.(4) Comunicările se fac la adresele indicate de părţi în cerere. Schimbările ulterioare ale adresei nu vor fi luate în considerare decât dacă Autoritatea competentă este înştiinţată în prealabil.
 + 
Articolul 22Audierea are loc, de regulă, la sediul Autorităţii competente, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, calculate de la data înregistrării cererii sau, după caz, de la data primirii datelor solicitate.
 + 
Articolul 23(1) Părţile pot participa la audiere personal sau prin reprezentanţii legali. În ambele cazuri, părţile vor prezenta împuterniciri din partea conducerii operatorilor economici.(2) Oricare dintre părţi poate cere ca audierea să se facă în lipsa ei, pe baza cererii şi a actelor depuse. Solicitarea se va face în scris.(3) Lipsa uneia dintre părţi de la dezbateri nu determină oprirea/întreruperea derulării procedurii sau luarea unei hotărâri în defavoarea ei.(4) Dacă ambele părţi, deşi înştiinţate, nu se prezintă la dezbateri, Comisia îşi va continua activitatea.(5) Prin excepţie de la alin. (4), dacă părţile solicită, în prealabil, reprogramarea audierii, Comisia poate amâna o singură dată audierea.(6) Audierea reprogramată va avea loc în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data fixată iniţial şi va fi comunicată părţilor, în conformitate cu prevederile art. 21.
 + 
Articolul 24(1) În cadrul audierii părţile îşi exprimă punctele de vedere.(2) Expunerea părţilor va fi clară şi concisă, cu argumente de drept şi/sau de fapt.(3) După ce fiecare parte îşi prezintă poziţia, membrii Comisiei pot pune întrebări pentru clarificarea aspectelor divergente.
 + 
Articolul 25(1) În vederea apărării intereselor legitime ale părţilor, membrii Comisiei şi consultanţii sunt obligaţi să nu publice şi să nu divulge datele şi informaţiile de care iau cunoştinţă în această calitate, fără a avea acordul scris al părţii implicate.(2) Dosarul este confidenţial. Nicio altă persoană în afara părţilor, a Comisiei şi a conducerii Autorităţii competente nu are acces la dosar fără acordul scris al părţilor şi fără încuviinţarea Comisiei, cu excepţia situaţiei în care aceste date sunt solicitate de către o autoritate a statului, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 26(1) Proiectul de decizie va fi elaborat în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care a avut loc audierea şi va fi supus aprobării preşedintelui Autorităţii competente.(2) Proiectul de decizie se va adopta cu majoritate simplă de voturi. Este interzisă abţinerea membrilor Comisiei de la vot.(3) Proiectul de decizie va cuprinde soluţia la care au ajuns membrii Comisiei şi va reflecta concluziile la care s-a ajuns în urma audierii părţilor, a analizării faptelor, a susţinerilor şi documentelor existente la dosar.
 + 
Articolul 27Proiectul de decizie va cuprinde :a) elementele de identificare a părţilor în divergenţă (numele/denumirea părţilor, domiciliul, calitatea acestora);b) motivele de drept şi/sau de fapt;c) obiectul neînţelegerii;d) soluţia dată.
 + 
Articolul 28(1) Comunicarea deciziei va fi făcută părţilor în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia, prin scrisoare recomandată şi prin fax.(2) Procedura de soluţionare a neînţelegerii apărute la încheierea contractelor se încheie odată cu comunicarea deciziei către părţi, dacă decizia respectivă nu este contestată, sau odată cu comunicarea răspunsului Autorităţii competente la eventuala contestaţie.
 + 
Articolul 29(1) Faţă de părţi decizia Autorităţii competente prin care se soluţionează neînţelegerea apărută are caracter obligatoriu.(2) Decizia poate fi contestată la Autoritatea competentă de partea care se consideră vătămată, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicarea acesteia.(3) Răspunsul Autorităţii competente la contestaţie va fi comunicat părţii vătămate în termen de 15 zile calendaristice de la înregistrarea contestaţiei.(4) Dacă partea vătămată este nemulţumită de soluţia dată contestaţiei sale, se poate adresa Curţii de Apel Bucureşti – Secţia contencios administrativ, conform prevederilor Legii nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale + 
Articolul 30Termenele pentru desfăşurarea etapelor şi/sau acţiunilor prevăzute în cadrul cap.V secţiunea a 3-a şi a 4-a pot fi depăşite, cu acordul conducerii Autorităţii competente, dacă obiectul neînţelegerii are implicaţii deosebite asupra siguranţei funcţionării sistemului electroenergetic sau activităţii consumatorilor/operatorilor economici respectivi.
 + 
Articolul 31(1) Pe toată durata procedurii, dar nu mai târziu de data emiterii deciziei Autorităţii competente cu privire la neînţelegerea respectivă, părţile pot soluţiona pe cale amiabilă neînţelegerea apărută.(2) Părţile sunt obligate să comunice Autorităţii competente înţelegerea la care au ajuns, în termen de 24 de ore de la data la care neînţelegerea s-a soluţionat, fără a se depăşi termenul menţionat la alin. (1).
 + 
Articolul 32Autoritatea competentă poate completa sau corecta erorile materiale din conţinutul deciziei, după comunicarea acesteia părţilor.
 + 
Articolul 33(1) Dosarul se păstrează la sediul Autorităţii competente un an de la data emiterii deciziei prin care este soluţionată neînţelegerea, iar dacă aceasta este contestată, perioada de un an se socoteşte de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.(2) Evidenţa dosarelor şi a deciziilor Autorităţii competente privind soluţionarea neînţelegerilor se va ţine în registre speciale, prin grija compartimentului de specialitate.
 + 
Articolul 34Pentru asigurarea medierii la nivelul operatorilor economici în condiţiile art. 9, aceştia vor elabora proceduri proprii pentru aplicarea prevederilor prezentei proceduri, în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 35Prevederile prezentei proceduri se completează cu dispoziţiile legale în vigoare.
 + 
Articolul 36Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură.
 + 
Anexa 1––-la procedură––––DEFINIŢII

Acces la reţeaua electrică de
interes public

Dreptul operatorilor economici care produc
şi/sau furnizează energie electrică, precum şi
al consumatorilor de energie electrică de a se
racorda şi de a folosi, în condiţiile legii,
reţelele electrice de transport şi distribuţie
Audiere

Etapă a procedurii propriu-zise de soluţionare a
neînţelegerilor apărute la încheierea
contractelor în cadrul căreia părţile îşi expun
punctele de vedere şi argumentele pe care le
consideră pertinente, depun documente
suplimentare, considerate relevante pentru
soluţionarea neînţelegerii, cu posibilitatea de
a se formula întrebări pentru clarificarea
neînţelegerii
Autoritate competentă

Autoritatea Naţională de Reglementare în
Domeniul Energiei
Aviz de amplasament

Răspunsul scris al operatorului de reţea la
cererea unui solicitant, în care se precizează
punctul de vedere al acestuia faţă de propunerea
de amplasament al obiectivului solicitantului
Aviz tehnic de racordare

Aviz scris valabil numai pentru un anumit
amplasament, care se emite de către operatorul
de reţea, la cererea unui utilizator, asupra
posibilităţilor şi condiţiilor de racordare la
reţeaua electrică, pentru satisfacerea
cerinţelor utilizatorului precizate la
solicitarea avizului
Capacitate energetică

Instalaţiile de producere a energiei electrice
sau a energiei termice în cogenerare, reţele
electrice şi alte echipamente electroenergetice
Compartiment de specialitate

Compartiment din cadrul autorităţii competente,
care are atribuţii în soluţionarea
neînţelegerilor apărute la încheierea
contractelor
Contract de racordare

Contract prin care un operator de reţea se
angajează să realizeze instalaţia pentru
racordarea solicitantului la reţeaua electrică,
iar acesta se angajează să achite operatorului
de reţea tariful de racordare
Decizie

Document cu caracter obligatoriu pentru părţi,
emis de Autoritatea competentă, prin care se
soluţionează neînţelegerile apărute la
încheierea contractelor
Operator de distribuţie

Orice persoană care deţine, sub orice titlu, o
reţea electrică de distribuţie şi este titulară
a unei licenţe de distribuţie prin care răspunde
de operarea, asigurarea întreţinerii şi, dacă
este necesar, dezvoltarea reţelei de distribuţie
într-o anumită zonă şi, acolo unde este
aplicabil, interconectarea acesteia cu alte
sisteme, precum şi de asigurarea capacităţii pe
termen lung a sistemului de a răspunde cererilor
rezonabile privind distribuţia energiei
electrice
Fişă de coexistenţă

Document tehnic în care se menţionează şi se
compară condiţiile stabilite în norme pentru
coexistenţa între instalaţiile electrice şi
obiectivul pentru care se solicită avizul de
amplasament, cu date concrete specifice
amplasamentului respectiv
Furnizor

Persoană juridică, titulară a unei licenţe de
furnizare
Instalaţie de utilizare

Instalaţie electrică a utilizatorului, în aval
de punctul de delimitare
Mediere

Procesul prin intermediul căruia două părţi se
întâlnesc cu o a treia parte, care intermediază
negocierea ajutând părţile să îşi identifice
interesele şi să soluţioneze conflictul într-un
mod acceptabil pentru ambele părţi
Neînţelegeri (apărute)

Neînţelegeri apărute la încheierea contractelor
în sectorul energiei electrice
Părţi

Persoanele fizice/juridice care încheie un
contract în sectorul energiei electrice
Producător de energie
electrică

Persoană fizică sau juridică, titulară de
licenţă, având ca specific activitatea de
producere a energiei electrice, inclusiv în
cogenerare
Recomandare

Punctul de vedere al Autorităţii competente cu
privire la modul de soluţionare a neînţelegerii
apărute la încheierea contractelor în sectorul
energiei electrice
Reţea electrică de interes
public
Reţeaua electrică la care se pot racorda
cel puţin 2 utilizatori
Sectorul energiei electrice

Ansamblul activităţilor şi instalaţiilor de
producere a energiei electrice şi a energiei
termice în cogenerare, transport, servicii de
sistem, distribuţie şi furnizare a energiei
electrice, inclusiv importul şi exportul
energiei electrice, precum şi schimburile
naturale şi/sau de avarie cu sistemele
electroenergetice ale ţărilor vecine
Studiu de coexistenţă

Documentaţie tehnico – economică în care se
determină, pe bază de calcule, măsurători,
observaţii etc. implicaţiile de natură mecanică
şi/sau electrică pe care le are asupra reţelei
electrice amplasarea unor construcţii,
instalaţii sau reţele de altă natură pe
elementele, în culoarul sau zonele de protecţie
şi/sau de siguranţă ale acesteia şi se
stabilesc, dacă este cazul, lucrările necesare
pentru îndeplinirea condiţiilor de coexistenţă
stabilite de norme şi costurile acestor lucrări
Studiu de soluţie pentru
eliberarea
amplasamentului

Documentaţie tehnico-economică prin care
se analizează şi se stabilesc soluţii pentru
devierea şi/sau mutarea instalaţiilor electrice
aflate pe amplasamentul unui obiectiv, în
vederea eliberării acestuia şi se stabilesc
costurile lucrărilor necesare
Studiu de soluţie pentru
racordarea la reţea

Documentaţie tehnico-economică în care, pe baza
datelor şi a cerinţelor unui utilizator şi a
caracteristicilor reţelei, se stabilesc, se
analizează şi se propun variante raţionale,
posibile tehnic şi fezabile economic, pentru
soluţii de racordare la reţea a instalaţiei
utilizatorului
Operator de transportator

Orice persoană care deţine, sub orice titlu, o
reţea electrică de transport şi este titulară a
unei licenţe de transport prin care răspunde de
operarea, asigurarea întreţinerii şi, dacă este
necesar, dezvoltarea reţelei de transport într-o
anumită zonă şi, acolo unde este aplicabilă,
interconectarea acesteia cu alte sisteme
electroenergetice, precum şi de asigurarea
capacităţii pe termen lung a sistemului de a
acoperi cererile rezonabile pentru transportul
energiei electrice
Zonă de protecţie

Zonă adiacentă capacităţii energetice, extinsă
în spaţiu, în care se introduc interdicţii
privind accesul persoanelor şi regimul
construcţiilor
Zonă de siguranţă

Zonă adiacentă capacităţilor energetice, extinsă
în spaţiu, în care se instituie restricţii şi
interdicţii în scopul asigurării funcţionării
normale şi pentru evitarea punerii în pericol a
persoanelor, bunurilor şi mediului; zona de
siguranţă cuprinde şi zona de protecţie

 + 
Anexa 2––-la procedură––––CERERE DE SOLUŢIONARESubsemnaţii/Subscrisele:1. (nume/denumire; numele reprezentanţilor legali; domiciliu, sediu; număr de înmatriculare la registrul comerţului; telefon/fax), prin reprezentant legal ……….., şi2. idem,solicităm soluţionarea neînţelegerii/neînţelegerilor intervenite în cadrul negocierilor desfăşurate pentru încheierea contractului ………. , având în vedere că s-au parcurs etapele:[ ] medierii neînţelegerilor precontractuale[ ] procedurii prealabile(Urmează expunerea, pe scurt, a obiectului neînţelegerii, cu datele aferente:[ ] indicarea contractului;[ ] indicarea clauzelor divergente.)Solicităm soluţionarea prezentei cereri în lipsă, pe baza actelor depuse la dosar:[ ] DA[ ] NUprin :[] declanşarea procedurii prealabile;[] declanşarea procedurii propriu-zise.Data………….Semnătura părţii 1, Semnătura părţii a 2-a,………………… ……………………
 + 
Anexa 3––-la procedură––––PROCES – VERBALpentru punctele rămase în divergenţă la încheierea contractului/eliberarea avizului tehnic de racordare nr. ……pentru ……….

Nr.
crt.

Formularea
articolului
aflat în
divergenţă
Formularea
phărţii 1

Formularea
părţii a 2-a

Justificarea
formulării
părţii 1

Justificarea
formulării
părţii a 2-a

1.
2.
3.
4.
….

Data………….Semnătura părţii 1, Semnătura părţii a 2-a,……………….. ………………. + 
Anexa 4––-la procedură––––NOTĂ JUSTIFICATIVĂpentru punctele rămase în divergenţă la încheiereacontractului/eliberarea avizului tehnic deracordare nr …. pentru……….

Nr.
crt.
Formularea articolului
aflat în divergenţă
Formularea phărţii

Justificarea formulării
părţii
1.
2.
3.
4.
….

Data………….Semnătura……………––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x