PROCEDURĂ din 10 septembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 672 din 2 octombrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 2REFERIRE LALEGE 244 29/04/2002 ART. 29
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 796 10/09/2007

de punere în aplicare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole



 + 
Capitolul IDefiniţii1.1. Retragerea sub control a subproduselor vitivinicole – măsura prin care producătorii sunt obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform prevederilor prezentului ordin.1.2. Denaturarea drojdiei de vin – acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin, astfel încât din produsul rezultat să nu mai poată fi extras un vin apt pentru consumul uman.1.3. Drojdia de vin – reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării vinului în recipienţi sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului.1.3.1. Se consideră drojdie de vin şi reziduul depus în recipienţii cu must de struguri după tratamente autorizate sau în timpul stocării, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului.1.4. Tescovina – reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi.1.5. Producătorul – orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare, din producţia proprie ori din achiziţii.
 + 
Capitolul IIPersoanele care au obligaţia aplicării măsurii de retragere sub control2.1. Producătorii care obţin o cantitate mai mare de 10 hl de vin şi/sau must sunt obligaţi să depună şi să înregistreze, în conformitate cu art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia de stocuri, recoltă şi producţie la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR, compartimentul inspecţii.2.2. Producătorii prevăzuţi la pct. 2.1 au obligaţia de a retrage întreaga cantitate de subproduse vitivinicole rezultate în urma procesului de vinificare, potrivit obligaţiei minime de retragere sub control, ce se acoperă prin tescovină şi drojdie, exprimate în volume grade alcool şi hl.2.3. Implementarea sistemului de retragere sub control a subproduselor vitivinicole (drojdie şi tescovină) la producători se face de către DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de implementare.2.4. Producătorii care înstrăinează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la pct. 4.2.2.5. Producătorii care achiziţionează mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la pct. 4.2.2.6. Producătorii care produc vinuri spumante sunt exceptaţi de la obligaţia prevăzută la pct. 4.2, pentru cantităţile corespunzătoare vinurilor spumante produse.
 + 
Capitolul IIICerinţe privind caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole care fac obiectul măsurii3.1. Tescovina proaspătă rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică potenţială:a) 2,1 litri alcool pur la 100 kg de tescovină în cazul vinurilor albe DOC;b) 3 litri alcool pur la 100 kg de tescovină în celelalte cazuri.Este interzisă suprapresarea tescovinei proaspete.3.2. Drojdia de vin rezultată în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică:a) 3,5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în cazul vinurilor albe DOC;b) 5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în celelalte cazuri.Este interzisă suprapresarea drojdiei de vin.3.3. În cazul în care caracteristicile minime determinate ale subproduselor sunt mai mici decât cele prevăzute la pct. 3.1 şi/sau 3.2, producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse, până la limita minimă prevăzută de prezentul ordin.3.4. Obligaţia de retragere sub control a subproduselor (% volum şi hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică minimă pe fiecare zonă viticolă şi categoria de calitate şi culoare a vinului obţinut, astfel:3.4.1. tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din România:a) zona viticolă B: 8,5% vol.;b) zona viticolă C I a: 9% vol.;c) zona viticolă C II: 9,5% vol.;3.4.2. cantitatea de alcool conţinută de subprodusele vitivinicole va fi de cel puţin:a) 10% din volumul de alcool conţinut în vinul de masă alb, roz, roşu şi vinul DOC roşu;b) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC alb.3.5. Cantitatea minimă de subproduse ce trebuie supuse retragerii sub control se determină astfel:– cantitatea de vin obţinută (hl) x tăria alcoolică (în funcţie de zona viticolă prevăzută la pct. 3.4.1) = X (hl şi % vol. alcool);– X (volum şi hl) x procentul (prevăzut la pct. 3.4.2) = Y, cantitatea minimă de subproduse vinicole ce trebuie retrasă sub control (hl şi % vol. alcool).
 + 
Capitolul IVModalitatea şi procedurile de retragere sub control a subproduselor vitivinicole4.1. Modalităţi de retragere sub control a tescovinei4.1.1. Retragerea sub control a tescovinei se face prin:a) folosirea acesteia la furajarea animalelor:b) obţinerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole;c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului;d) distilarea pentru obţinerea de rachiu din tescovină sau a alcoolului;e) exportul în ţări terţe UE;f) livrarea către un incinerator autorizat;g) livrarea la o groapă ecologică autorizată;h) orice alte proceduri prin care tescovina nu mai poate fi folosită în vinificaţie.4.1.2. Producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea procesului de vinificaţie.4.1.3. Producătorii vor determina tăria alcoolică a tescovinei proaspete certificată printr-un buletin de analiză şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 1a) la prezenta procedură.Întreaga cantitate de tescovină va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri.Dovada îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub control a tescovinei se va face prin documente justificative.4.2. Modalităţi de retragere sub control a drojdiei4.2.1. Retragerea sub control a drojdiei de vin se face prin denaturare, introducându-se în masa acesteia cel puţin 2 grame de clorură de sodiu (NaCl)/kg sau 2 grame de clorură de potasiu (KCl)/kg.4.2.2. Ulterior denaturării, drojdia de vin poate avea următoarele destinaţii:a) extragerea de acid tartric şi alte produse;b) exportul în ţări terţe UE;c) livrarea către un incinerator autorizat;d) livrarea la o groapă ecologică autorizată sau staţie de epurare a apelor uzate;e) orice alte proceduri prin care drojdia de vin devine improprie pentru a mai fi utilizată ulterior în vinificaţie.4.2.3. Pentru procedura prevăzută la pct. 4.2.2 lit. e), retragerea sub control a drojdiei de vin, este obligatorie obţinerea avizului I.S.C.T.V.4.2.4. Producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu cel puţin 48 de ore înaintea efectuării operaţiunii de denaturare.4.2.5. Producătorii vor determina tăria alcoolică a drojdiei de vin, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de separare, prevăzută în anexa nr. 16 la prezenta procedură.Întreaga cantitate de drojdie de vin va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri.Dovada îndeplinirii obligaţiei prevăzute la pct. 4.2.1 lit. c) se va face prin întocmirea procesului-verbal de denaturare, prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură.4.3. Proceduri de retragere sub control a subproduselor vitivinicole4.3.1. I.S.C.T.V. este instituţia abilitată să efectueze prin verificări scriptice şi faptice modul de realizare a măsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru cel puţin 6% din totalul cantităţilor de subproduse vitivinicole la nivel judeţean.4.3.2. Pentru verificarea obligaţiei minime de subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control, inspectorul teritorial al I.S.C.T.V. va ridica un număr de 3 eşantioane reprezentative pentru fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinării tăriei alcoolice. Două dintre eşantioanele ridicate vor fi predate spre efectuarea analizelor fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al treilea eşantion, împreună cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va rămâne la producător.4.3.3. Recipientele în care se vor introduce eşantioanele prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea condiţiilor de păstrare, fără a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici ai produsului de analizat. Procurarea recipientelor se va face de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
 + 
Capitolul V5. Sancţiuni5.1. Producătorii care nu vor aplica prevederile prezentului ordin vor fi sancţionaţi astfel:a) prin excluderea de la acordarea sprijinului financiar provenit din fonduri naţionale şi/sau europene pentru următoarele două campanii viticole;b) prin aplicarea sechestrului asupra unei cantităţi de vin echivalente cu cantităţile minime de subproduse vitivinicole care trebuiau retrase sub control, care ulterior va fi supusă procesului de denaturare conform punctului 4.2.1 de către organismul de inspecţie al I.S.C.T.V.
 + 
Anexa 1a)–––la procedură––––

                   FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
        a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie

┌───┬────┬────────┬────────────┬────────┬─────────────┬──────────┬────────┬────┐│Nr.│ │Raportul│Cantitatea │Culoarea│Destinaţia de│Cantitatea│Poten- │ ││crt│Data│ de │de struguri │strugu- │ producţie │ de │ţialul │Ob- ││ │ │vinifi- │vinificată │rilor ├─────┬───────┤tescovină │alcoolic│ser-││ │ │caţie │[kg (sau t)]│(albi/ │ Vin │Vin de │rezultată │al tes- │va- ││ │ │nr. … │ │negri) │ DOC │ masă │ (kg) │covinei │ţii ││ │ │data… │ │ │ │ │ │ │ │├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤└───┴────┴────────┴────────────┴────────┴─────┴───────┴──────────┴────────┴────┘ + 
Anexa 1b)–––la procedură––––

                 FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
       a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de vinificaţie

┌───┬────┬────────┬────────────┬────────┬────────────────────────┬────────┬────┐│Nr.│ │Raportul│Cantitatea │Culoarea│ Categoria de calitate│Poten- │ ││crt│Data│ de │rezultată │vinului │ a vinului │ţialul │Ob- ││ │ │vinifi- │ (kg) │ ├──────────┬─────────────┤alcoolic│ser-││ │ │caţie │ │(alb/ │ Vin DOC │Vin de masă │ al │va- ││ │ │nr. … │ │ rosu) │ │ │drojdiei│ţii ││ │ │data… │ │ │ │ │(% vol.)│ │├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤└───┴────┴────────┴────────────┴────────┴──────────┴─────────────┴────────┴────┘ + 
Anexa 2––-la procedură––––Vizat––I.S.C.T.V.PROCES-VERBALde realizare a denaturării drojdiei de vin rezultateîn urma Procesului de vinificaţie nr. ……. din datade ……., încheiat astăzi, ……..Persoană fizică/Societatea Comercială …….., cu domiciliul/sediul social în ……., având CNP/CUI ……., reprezentat(ă) prin ……. (acolo unde este cazul), în urma notificării transmise în data de ……. a realizat procesul de denaturare a drojdiei de vin în cantitate de ……. kg, având o tărie alcoolică de ……, conform buletinului de analiză eliberat de ……, în data de ….., peste care s-a adăugat …… kg de NaCl sau KCl, urmând a avea următoarea destinaţie: …… (prevăzută la punctul 4.2.2 lit. a)-e).Semnătura,––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x