PROCEDURĂ din 1 noiembrie 2018

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 09/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 968 din 15 noiembrie 2018
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5 03/02/2023
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 181 01/11/2018
ART. 3REFERIRE LALEGE 123 10/07/2012
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5 03/02/2023
ActulREFERIT DEORDIN 91 23/06/2022
ActulAPROBAT DEORDIN 181 01/11/2018
ActulCONTINUT DEORDIN 181 01/11/2018
ActulREFERIT DEORDIN 181 01/11/2018





Notă
Aprobată prin Ordinul nr. 181 din 1 noiembrie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 968 din 15 noiembrie 2018.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Secţiunea 1Scop și domeniu de aplicare + 
Articolul 1Prezenta procedură stabilește valoarea, condițiile și modul de constituire și restituire a garanțiilor financiare în cadrul relațiilor contractuale de furnizare a energiei electrice dintre clienții finali și furnizorii de energie electrică, inclusiv furnizorii de ultimă instanță, precum și modul de actualizare, executare și reconstituire a garanțiilor financiare în cadrul activității de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal și de ultimă instanță.  + 
Articolul 2Prevederile prezentei proceduri se aplică în relația cu clienții finali, în cadrul activității de furnizare a energiei electrice, de către:a)furnizorii de energie electrică, inclusiv furnizorii de ultimă instanță, denumiți în continuare furnizori, în situația prevăzută la art. 4 din prezenta procedură;b)furnizorii de ultimă instanță, în situația prevăzută la art. 5 alin. (1).
 + 
Secţiunea a 2-aDefiniții și abrevieri + 
Articolul 3(1)În înțelesul prezentei proceduri, termenii utilizați au următoarele semnificații:a)actualizarea garanției financiare – redimensionarea garanției financiare la o valoare calculată la o dată ulterioară constituirii acesteia, conform prezentei proceduri;b)garanție financiară – instrument financiar constituit în vederea garantării obligațiilor comerciale asumate de către clientul final în relația cu furnizorul;c)prețul energiei electrice furnizate – prețul energiei electrice prevăzut în contractul de furnizare, care include tarifele serviciilor asociate și toate taxele aferente consumului final de energie electrică, conform reglementărilor specifice în vigoare;d)reconstituirea garanției financiare – constituirea garanției financiare la valoarea calculată conform prezentei proceduri, după executarea acesteia;e)Regulament de furnizare – Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare;f)sistarea temporară a furnizării de energie electrică – întreruperea cu caracter temporar a alimentării cu energie electrică prin deconectarea locului de consum, fără rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice și cu menținerea posibilității de reconectare după încetarea motivelor care au condus la această măsură.(2)Definițiile prevăzute la alin. (1) se completează cu termenii și expresiile din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, și din reglementările specifice aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.(3)Abrevierile utilizate în cadrul prezentei proceduri au următoarele semnificații:FUI – furnizorul de ultimă instanță obligat și furnizorul de ultimă instanță opțional;ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
 + 
Capitolul IIGaranții financiari + 
Secţiunea 1Constituirea garanției financiare + 
Articolul 4Furnizorii au dreptul să solicite clienților finali constituirea de garanții financiare în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni ale acestora menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare. + 
Articolul 5(1)FUI au dreptul să solicite clienților finali constituirea de garanții financiare atunci când clienții finali se află în situația de a le fi întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru neplata contravalorii facturilor de energie electrică, de cel puțin două ori pe parcursul derulării relației contractuale, în cazul contractelor încheiate pe o perioadă de maximum 1 an, și respectiv de cel puțin două ori în 12 luni consecutive, în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată mai lungă de 1 an sau pe perioadă nedeterminată.(2)FUI transmite clientului final, odată cu factura de energie electrică, solicitarea constituirii garanției financiare în cuantumul stabilit conform prezentei proceduri, iar clientul final are obligația de constituire a garanției financiare la dispoziția FUI în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii de energie electrică prin intermediul căreia s-a transmis solicitarea.
 + 
Secţiunea a 2-aTipuri de garanții financiare + 
Articolul 6(1)În vederea garantării obligațiilor comerciale asumate de clienții finali în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu furnizorii se pot utiliza toate tipurile de garanții financiare în conformitate cu prevederile legale în domeniu.(2)Clienții finali au dreptul să opteze asupra modului în care este constituită garanția financiară, dintre tipurile de garanții agreate de furnizori și prevăzute de aceștia într-o procedură specifică elaborată în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (6). (3)Toate tipurile de garanții financiare pentru care se încheie un contract care implică o terță parte, trebuie să cuprindă clauze potrivit cărora garanția constituită va fi:a)executată de către furnizor, în condițiile prevăzute la art. 9 și/sau în condițiile prevăzute în contractele de furnizare a energiei electrice;b)restituită clientului final, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 11 alin. (2).
 + 
Secţiunea a 3-aStabilirea valorii garanției financiare + 
Articolul 7(1)În situația prevăzută la art. 4 valoarea garanției financiare constituite de către clientul final se stabilește astfel încât să acopere cantitatea de energie electrică consumată pe o perioadă echivalentă de maximum un an, la prețul energiei electrice furnizate.(2)În cazul prevăzut la art. 5 valoarea garanției financiare se stabilește astfel încât să acopere cantitatea de energie electrică estimată a se consuma de către clientul final pe o perioadă de maximum 3 luni de zile, la prețul energiei electrice furnizate. Consumul de energie electrică estimat se determină de către FUI pe baza consumului mediu zilnic realizat de clientul final în ultimele 6 luni, iar atunci când acest lucru nu este posibil, pe baza consumului convenit de către părți la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.
 + 
Secţiunea a 4-aActualizarea valorii garanției financiare + 
Articolul 8(1)FUI actualizează valoarea garanției financiare dacă clientul final își modifică profilul de consum și/sau dacă se modifică prețul energiei electrice furnizate, valabile la data constituirii garanției financiare. (2)În situația în care valoarea actualizată a garanției financiare este mai mare decât valoarea garanției financiare deja constituită, FUI notifică clientului final valoarea actualizată. Notificarea se transmite odată cu prima factură de energie electrică emisă după actualizare și precizează explicit obligația clientului final de a actualiza garanția financiară în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii prin intermediul căreia a fost transmisă notificarea. (3)În situația în care valoarea actualizată a garanției financiare este mai mică decât valoarea garanției financiare constituite, FUI comunică clientului final valoarea actualizată. Notificarea se transmite odată cu prima factură de energie electrică emisă după actualizare și precizează explicit dreptul clientului final de a actualiza garanția financiară, în sensul diminuării acesteia, la noua valoare comunicată.
 + 
Secţiunea a 5-aExecutarea garanției financiare + 
Articolul 9(1)FUI este îndreptățit să execute garanția financiară în limita valorii facturilor emise și neîncasate aferente energiei electrice consumate. (2)FUI comunică clientului final intenția de executare a garanției financiare prin intermediul preavizului de deconectare transmis conform prevederilor contractuale.(3)În cazul în care clientul final nu achită sumele restante până la termenul prevăzut în preaviz, FUI procedează după cum urmează:a)dacă valoarea debitelor este mai mică sau egală cu valoarea garanției financiare, FUI execută garanția financiară și întrerupe procesul de deconectare a locului de consum;b)dacă valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanției financiare, FUI execută garanția financiară și continuă procesul de deconectare a locului de consum.(4)Executarea garanției financiare nu exonerează clientul final de la plata penalităților calculate conform contractului de furnizare a energiei electrice.
 + 
Secţiunea a 6-aReconstituirea garanțiilor financiare + 
Articolul 10(1)În cazul executării totale sau parțiale a garanției financiare, FUI are dreptul să solicite reconstituirea acesteia, la valoarea calculată conform prevederilor art. 7 alin. (2).(2)Solicitarea de reconstituire a garanției financiare se transmite de către FUI odată cu prima factură de energie electrică emisă după executarea garanției financiare.(3)Clientul final are obligația de a reconstitui garanția financiară în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii prevăzute la alin. (2).
 + 
Secţiunea a 7-aRestituirea garanțiilor financiare + 
Articolul 11(1)În cazul încetării contractelor de furnizare a energiei electrice, la determinarea sumei care se restituie clienților finali, furnizorii iau în considerare debitele la zi ale acestora.(2)Garanția financiară se restituie clientului final, astfel:a)în maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare a energiei electrice în urma schimbării furnizorului, în măsura în care nu a fost executată;b)în maximum 10 zile de la data încetării contractului de furnizare a energiei electrice, în măsura în care nu a fost executată;c)în maximum 10 zile, din inițiativa furnizorului, dacă timp de 12 de luni consecutive de la constituirea garanției financiare clientul final nu s-a aflat în situațiile prevăzute la art. 4 și la art. 5 alin. (1).
 + 
Capitolul IIIDispoziții tranzitorii și finale + 
Articolul 12(1)Furnizorii includ în contractele de furnizare a energiei electrice sau, după caz, într-un act adițional la contractul de furnizare a energiei electrice clauze referitoare la tipul garanției financiare constituită de clientul final, precum și condițiile de constituire, actualizare, executare, reconstituire și restituire a acesteia.(2)Clientul final are obligația de a transmite furnizorului documentul care atestă constituirea/actualizarea/reconstituirea garanției financiare, prin mijloacele de comunicare și la termenele prevăzute în notificări, în conformitate cu prevederile contractului încheiat și ale prezentei proceduri. (3)Notificările privind constituirea, actualizarea, executarea, reconstituirea și restituirea garanțiilor financiare se transmit de către FUI clienților finali odată cu facturile de energie electrică sau, după caz, cu preavizele de deconectare și precizează explicit data-limită de constituire/actualizare/reconstituire a acestora.(4)Refuzul constituirii/actualizării/reconstituirii garanției financiare, în condițiile prezentei proceduri, poate duce la deconectarea locului de consum pentru situația prevăzută la art. 4 și respectiv, la sistarea temporară a energiei electrice pentru situația prevăzută la art. 5 alin. (1).(5)Prevederile prezentei proceduri nu se aplică clienților casnici înregistrați drept clienți vulnerabili în condițiile stabilite prin Regulamentul de furnizare. (6)În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei proceduri, fiecare furnizor elaborează o procedură specifică referitoare la tipurile de garanții financiare care pot fi constituite și la modul de constituire, executare, actualizare, reconstituire și restituire a garanțiilor financiare. Procedura se publică de către furnizori pe pagina proprie de internet și se afișează la punctele unice de contact ale acestora, inclusiv la punctele de informare regională/locală ale FUI.
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x