PROCEDURA DE EVALUARE din 14 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 29 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 787 16/07/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LALEGE 188 08/12/1999 ART. 70
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 787 16/07/2008
ActulCONTINUT DEHG 1209 14/10/2003

a activităţii funcţionarilor publici debutanti



 + 
Articolul 1(1) Evaluarea activităţii funcţionarului public debutant se face în termen de 5 zile lucrătoare de la terminarea perioadei de stagiu, de regula, de către conducătorul compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea, denumit în continuare evaluator.(2) În mod excepţional, în cazul autorităţilor sau instituţiilor publice a căror structura nu este detaliată pe compartimente sau în cadrul cărora nu exista un funcţionar public de conducere care să coordoneze compartimentul, evaluatorul este funcţionarul public cu cea mai înaltă funcţie publică de conducere, desemnat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice.(3) Evaluatorul desemnat în condiţiile alin. (2) nu poate avea şi calitatea de îndrumător.
 + 
Articolul 2(1) Evaluarea activităţii funcţionarului public debutant consta în aprecierea modului de dobândire a cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare îndeplinirii atribuţiilor aferente unei funcţii publice, a cunoaşterii specificului activităţii autorităţii sau instituţiei publice şi a exigenţelor administraţiei publice.(2) Evaluarea activităţii funcţionarilor publici debutanti se face pe baza:a) referatului întocmit de îndrumător;b) raportului de stagiu întocmit de funcţionarul public debutant;c) raportului de evaluare întocmit de evaluator.
 + 
Articolul 3(1) Referatul prevăzut al art. 2 alin. (2) lit. a) se întocmeşte cu 5 zile lucrătoare înainte de terminarea perioadei de stagiu şi cuprinde următoarele elemente:a) descrierea activităţii desfăşurate de funcţionarul public debutant;b) aptitudinile pe care le-a dovedit funcţionarul public debutant în modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;c) conduita funcţionarului public debutant în timpul serviciului;d) concluzii privind desfăşurarea perioadei de stagiu şi recomandări privind definitivarea acesteia.(2) Referatul va fi întocmit potrivit modelului prezentat la pct. 2 din prezenta anexa şi va fi înaintat conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public debutant
 + 
Articolul 4(1) În cazul modificării, suspendării sau încetării raportului de serviciu al indrumatorului, acesta întocmeşte referatul pentru perioada de stagiu parcursă de funcţionarul public debutant până în acel moment.(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice numeşte, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public debutant, un alt funcţionar public definitiv, în calitate de îndrumător, pentru perioada de stagiu rămasă neefectuata.(3) Referatul întocmit în condiţiile alin. (1) se înaintează conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public debutant şi este avut în vedere la evaluarea acestuia la terminarea perioadei de stagiu.
 + 
Articolul 5Prevederile art. 4 se aplică în mod corespunzător în situaţia sanctionarii disciplinare a indrumatorului cu una dintre sancţiunile prevăzute la art. 70 alin. (3) lit. b)-e) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 6(1) La terminarea perioadei de stagiu funcţionarul public debutant completează raportul de stagiu, al cărui model este prezentat la pct. 3 din prezenta anexa.(2) Raportul de stagiu cuprinde descrierea activităţii desfăşurate de funcţionarul public debutant pe parcursul perioadei de stagiu, prin prezentarea atribuţiilor de serviciu, a modalităţilor de îndeplinire a acestora, precum şi eventualele dificultăţi intampinate.(3) Raportul de stagiu se înaintează de către funcţionarul public debutant evaluatorului.
 + 
Articolul 7(1) Pentru evaluarea activităţii funcţionarului public debutant, evaluatorul întocmeşte raportul de evaluare a perioadei de stagiu, al cărui model este prevăzut la pct. 4 din prezenta anexa.(2) Pentru completarea raportului de evaluare a perioadei de stagiu, evaluatorul:a) analizează referatul întocmit de îndrumător şi raportul de stagiu completat de funcţionarul public debutant;b) noteaza criteriile de evaluare în funcţie de gradul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;c) stabileşte calificativul de evaluare;d) face propuneri cu privire la numirea într-o funcţie publică definitivă sau eliberarea din funcţia publică.
 + 
Articolul 8Criteriile de evaluare a activităţii funcţionarului public debutant sunt:a) cunoaşterea reglementărilor specifice domeniului de activitate;b) cunoaşterea principiilor care guvernează administraţia publică şi a raporturilor administrative din cadrul autorităţii sau instituţiei publice;c) capacitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;d) adaptabilitate şi flexibilitate în îndeplinirea atribuţiilor;e) rationamentul, respectiv aptitudinea de a distinge corect între diverse optiuni în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu;f) comunicare, respectiv usurinta în transmiterea ideilor, în scris şi verbal, fluenta în scris, incluzând capacitatea de a scrie clar şi concis;g) capacitatea de a lucra în echipa, respectiv capacitatea de a se integra într-o echipa, de a-şi aduce contribuţia prin participare efectivă, de a sprijini activitatea echipei în realizarea obiectivelor acesteia;h) conduita în timpul serviciului;i) alte calităţi care îl recomanda pentru cariera de funcţionar public.
 + 
Articolul 9(1) Notarea criteriilor de evaluare şi stabilirea calificativului de evaluare se fac astfel:a) criteriile de evaluare se noteaza de la 1 la 5, nota 1 fiind cea mai mica, iar nota 5 fiind cea mai mare. Nota exprima aprecierea îndeplinirii fiecărui criteriu de evaluare în realizarea atribuţiilor de serviciu;b) se face media aritmetica a notelor acordate pentru fiecare criteriu de evaluare şi se obţine o nota finala;c) calificativul de evaluare se obţine transformand nota finala, după cum urmează: între 1,00-3,00 – necorespunzător; între 3,01-5,00 – corespunzător.(2) Semnificatia calificativelor de evaluare este următoarea:a) necorespunzător – funcţionarul public debutant nu a făcut dovada cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare exercitării funcţiei publice;b) corespunzător – funcţionarul public debutant a făcut dovada ca deţine cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice necesare exercitării funcţiei publice.
 + 
Articolul 10Evaluatorul consemnează în raportul de evaluare a perioadei de stagiu:a) propunerea privind numirea funcţionarului public debutant într-o funcţie publică definitivă, în situaţia în care calificativul de evaluare este "corespunzător";b) propunerea de eliberare din funcţie, în condiţiile legii, în situaţia în care funcţionarul public debutant a obţinut calificativul "necorespunzător".
 + 
Articolul 11(1) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu se aduce la cunoştinţa funcţionarului public debutant în termen de 3 zile lucrătoare de la completare.(2) Funcţionarul public debutant nemulţumit de rezultatul evaluării poate contesta, în termen de 3 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţa, calificativul de evaluare la funcţionarul public ierarhic superior evaluatorului. În situaţia prevăzută la art. 1 alin. (2) contestaţia se depune la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice.
 + 
Articolul 12(1) Funcţionarul public ierarhic superior evaluatorului ori, după caz, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice analizează raportul de evaluare a perioadei de stagiu, referatul întocmit de îndrumător şi raportul de stagiu redactat de funcţionarul public debutant.(2) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu poate fi modificat conform deciziei funcţionarului public ierarhic superior ori, după caz, a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, în situaţia în care constata ca aprecierile consemnate nu corespund realităţii.(3) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu, modificat în condiţiile alin. (2), este adus la cunoştinţa funcţionarului public debutant în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea contestaţiei.
 + 
Articolul 13Funcţionarul public debutant nemulţumit de rezultatul contestaţiei se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.2. Modelul referatului indrumatoruluiAutoritatea/Instituţia publică ……………………..REFERAT

   
  Numele şi prenumele funcţionarului public debutant . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Funcţia publică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Compartimentul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Perioada de stagiu: de la . . . . . . . . . . . . . la . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Data completării . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Descrierea activităţii desfăşurate de funcţionarul public
debutant:
Aptitudinile pe care le-a dovedit funcţionarul public debutant
în modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu:
Conduita funcţionarului public debutant în timpul serviciului:

   
  Concluzii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Recomandări . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi prenumele îndrumătorului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Funcţia publică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Semnătura . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3. Modelul raportului de stagiuAutoritatea/Instituţia publică …………………………RAPORT DE STAGIU

   
  Numele şi prenumele funcţionarului public debutant . . . . . . . . . . . . . . .
  Funcţia publică (debutant) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Perioada de stagiu: de la . . . . . . . . . . la . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Atribuţiile de serviciu*):

_________Notă *) Se vor trece atribuţiile prevăzute în fişa postului.

Alte atribuţii*):

____________Notă *) Se vor preciza atribuţiile stabilite de şeful ierarhic sau alte persoane cu funcţii de conducere.

Cursuri de specializare/alte forme de perfecţionare*):

___________Notă *) Se vor indica doar cele urmate pe parcursul perioadei de stagiu.

Activităţi din afară instituţiei în care s-a implicat:
Alte activităţi*):

_________Notă *) Se vor indica, dacă este cazul, articolele sau lucrările publicate, comunicări ştiinţifice etc.

Descrierea activităţii desfăşurate pe parcursul perioadei
de stagiu:
Dificultăţi intampinate pe parcursul perioadei de stagiu:

   
  Data întocmirii . . . . . . . . . . . .
  Semnătura . . . . . . . . . . . . . . . .

4. Modelul raportului de evaluare a activităţii funcţionarului public debutantAutoritatea/Instituţia publică …………………….RAPORT DE EVALUARE A PERIOADEI DE STAGIU

       
  Numele şi prenumele funcţionarului public debutant . . . . . . . . . . . . . .
  Funcţia publică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Compartimentul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Perioada de stagiu: de la . . . . . . . . . . la . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Data evaluării . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Nr. crt. Criterii de evaluare Nota
  1. Cunoaşterea reglementărilor specifice domeniului de activitate  
  2. Cunoaşterea specificului administraţiei publice  
  3. Capacitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu  
  4. Adaptabilitatea şi flexibilitatea în îndeplinirea atribuţiilor  
  5. Raţionament  
  6. Comunicare  
  7. Capacitatea de a lucra în echipă  
  8. Conduita în timpul serviciului  
  Calificativ de evaluare . . . . . . . . . . . . . .
  Propuneri . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Recomandări . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Numele şi prenumele evaluatorului . . . . . . . . . . . . . . .
  Funcţia publică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Data întocmirii . . . . . . . . . . . . . .
  Semnătura . . . . . . . . . . . . . . . . . .

────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x