PROCEDURĂ DE CONTROL din 29 iulie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILORMINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 19 ianuarie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 247 30/06/2009
ART. 1REFERIRE LAOUG 43 23/05/2007
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 247 30/06/2009
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 43 23/05/2007
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1160 29/07/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 1160 29/07/2010

privind importul, exportul şi tranzitul organismelor modificate genetic



 + 
Articolul 1(1) Obiectivul Procedurii de control privind importul, exportul şi tranzitul organismelor modificate genetic obţinute prin tehnicile biotehnologiei moderne, definite conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 247/2009, desfăşurată pe teritoriul vamal al României, este asigurarea protecţiei sănătăţii umane şi a mediului, în contextul mişcării transfrontieră a organismelor vii modificate genetic.(2) Prezenta procedură se aplică fără a încălca alte prevederi din legislaţia naţională şi internaţională privind transportul internaţional al mărfurilor, precum şi identificarea, detecţia, ambalarea şi etichetarea mărfurilor în general şi a mărfurilor modificate genetic în particular.(3) Sunt supuse prevederilor prezentei proceduri mărfurile modificate genetic menţionate în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2Introducerea sau scoaterea în/din România a mărfurilor modificate/nemodificate genetic încadrate la codurile tarifare prevăzute în anexa nr. 1 este permisă numai prin punctele de trecere a frontierei de stat în care sunt organizate posturi de inspecţie la frontieră unde se efectuează controale fitosanitare, sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
 + 
Articolul 3(1) Mărfurile modificate genetic încadrate la codurile tarifare prevăzute în anexa nr. 1 pot fi introduse/scoase în/din România şi plasate numai sub unul dintre următoarele regimuri vamale: punere în liberă circulaţie, export sau tranzit, definite conform reglementărilor vamale în vigoare.(2) Mărfurile modificate genetic încadrate la codurile tarifare prevăzute în lista A din anexa nr. 1 pot fi introduse/scoase în/din România şi plasate sub unul dintre regimurile vamale menţionate la alin. (1) pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, din care să rezulte că acestea sunt modificate genetic.(3) Mărfurile modificate genetic prevăzute în lista B din anexa nr. 1 pot fi introduse în România numai în scopul activităţilor de cercetare sau testare. Acestea pot fi plasate sub regimul vamal de punere în liberă circulaţie, cu prezentarea la biroul vamal a următoarelor documente:a) declaraţia pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic, din care să rezulte că sunt modificate genetic;b) acordul de import emis de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.(4) Mărfurile modificate genetic prevăzute în lista B din anexa nr. 1 pot fi scoase din România şi pot fi plasate sub regimul vamal de tranzit sau de export pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic, din care să rezulte că sunt modificate genetic.(5) Mărfurile nemodificate genetic încadrate la codurile tarifare prevăzute în anexa nr. 1 pot fi plasate sub orice regim vamal, definit conform reglementărilor vamale în vigoare, pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, din care să rezulte că acestea nu sunt modificate genetic.
 + 
Articolul 4(1) Autoritatea vamală permite plasarea mărfurilor încadrate la codurile tarifare prevăzute în anexa nr. 1 sub unul dintre regimurile vamale definite conform reglementărilor vamale, cu respectarea prevederilor prezentului articol.(2) În cazul în care mărfurile din anexa nr. 1 intră/ies în/din România pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor modificate genetic, o copie a declaraţiei se anexează la declaraţia vamală, cu menţiunea "conform cu originalul restituit operatorului economic", înscrisă de agentul vamal, care verifică pentru fiecare transport şi completarea de către operatorul economic a punctelor 1-8 din declaraţia pe propria răspundere.(3) La acordarea liberului de vamă pentru mărfurile prevăzute la alin. (2), autoritatea vamală semnează şi ştampilează declaraţia pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor modificate genetic, înscriind pe aceasta numărul şi data declaraţiei vamale.(4) În cazul mărfurilor care fac obiectul listei B din anexa nr. 1, care sunt modificate genetic şi sunt introduse în România sub regimul vamal de punere în liberă circulaţie, se prezintă la biroul vamal declaraţia pe propria răspundere privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic şi acordul de import. Agentul vamal înscrie pe copiile acordului de import şi ale declaraţiei pe propria răspundere numărul şi data declaraţiei vamale şi anexează la declaraţia vamală copii faţă-verso ale acestor documente, înscriind pe acestea menţiunea "conform cu originalul restituit operatorului economic".
 + 
Articolul 5(1) Operatorii economici care scot din România, sub regim vamal de export, mărfuri care fac obiectul listei B din anexa nr. 1 şi prezintă la biroul vamal declaraţie pe propria răspundere conform căreia mărfurile sunt modificate genetic sunt obligaţi ca, în termen de 7 zile lucrătoare înainte de fiecare export, să informeze comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe a cărui rază teritorială îşi are sediul persoana juridică cu privire la operaţiunile ce urmează a fi efectuate. Informarea se face prin transmiterea unei copii a declaraţiei pe propria răspundere prin poştă, poştă electronică sau fax.(2) Operatorii economici care introduc/scot în/din România, sub regim vamal de punere în liberă circulaţie/export, mărfuri care fac obiectul anexei nr. 1 şi prezintă la biroul vamal declaraţia pe propria răspundere conform căreia mărfurile nu sunt modificate genetic sunt obligaţi ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la efectuarea operaţiunii vamale de import sau în termen de 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea operaţiunii vamale de export, să informeze comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe a cărui rază teritorială îşi are sediul persoana juridică cu privire la operaţiunea efectuată. Informarea se face prin transmiterea unei copii a declaraţiei pe propria răspundere prin poştă, poştă electronică sau fax.
 + 
Articolul 6(1) Birourile vamale pot solicita, prin convocare scrisă transmisă prin fax sau poştă electronică, efectuarea unui control de specialitate de către reprezentanţii comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe a cărui rază se află biroul vamal, în cazul în care există suspiciuni privind concordanţa datelor din documentele prezentate autorităţii vamale.(2) Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu confirmă prin fax sau poştă electronică, în cadrul termenului fixat de autoritatea vamală pentru confirmare, participarea la controlul de specialitate pentru mărfurile supuse vămuirii, nominalizează persoana care participă la control şi întocmeşte procesul-verbal de constatare.
 + 
Articolul 7(1) Personalul împuternicit al comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu controlează mărfurile din domeniul de competenţă prin:a) verificarea documentelor de însoţire a transportului de mărfuri care fac obiectul anexei nr. 1;b) verificarea identităţii mărfurilor conform Registrului comunitar al alimentelor şi furajelor modificate genetic autorizate, disponibil pe pagina de internet a Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm);c) verificarea completării declaraţiei pe propria răspundere prevăzute în anexa nr. 2.(2) Rezultatul controlului prevăzut la alin. (1) este menţionat în procesul-verbal de control şi, dacă se stabileşte că identitatea mărfurilor nu este conformă cu documentele însoţitoare, personalul împuternicit al comisariatului judeţean din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu dispune următoarele măsuri:a) returnarea mărfii în cauză destinatarului pe cheltuiala importatorului;b) aducerea la cunoştinţa organelor de cercetare penală a existenţei unor neconformităţi la introducerea/scoaterea în/din ţară a mărfurilor în cauză.
 + 
Articolul 8La solicitarea autorităţilor implicate în aplicarea prevederilor prezentei proceduri, autoritatea vamală comunică datele statistice disponibile referitoare la operaţiunile vamale de punere în liberă circulaţie şi export efectuate cu mărfuri prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 9Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta procedură.
 + 
Anexa 1la procedurăLista A – Mărfuri modificate genetic în cazul cărora se acordă permisiunea introducerii/scoaterii pe/de pe teritoriul României pentru introducere pe piaţă (cultivare comercială/prelucrare industrială pentru alimente şi hrană pentru animale)

Nr.
crt.
Codul tarifar Denumirea mărfii
1. 0709 90 60 Porumb dulce
2. 0712 90 11 Hibrizi destinaţi însămânţărilor
3. 0712 90 19 Altele
4. 1005 10 11 Hibrizi dubli şi hibrizi încrucişaţi
5. 1005 10 13 Hibrizi încrucişaţi de 3 ori
6. 1005 10 15 Hibrizi simpli
7. 1005 10 19 Altele
8. 1005 10 90 Altele
9. 1005 90 00 Altele
10. 1201 00 90 Altele
11. ex. 1205 10 90 Altele (de rapiţă)
12. ex. 1205 90 00 Altele (de rapiţă, altele decât destinate însămânţării)
13. 1207 20 90 Altele
14. 0603 12 00 Garoafe

Lista B – Mărfuri modificate genetic în cazul cărora se acordă permisiunea introducerii/scoaterii în/din România numai în scopul activităţilor de cercetare sau testare

Nr.
crt.
Codul tarifar Denumirea mărfii
1. 0701 10 00 Destinaţi însămânţării
2. 0701 90 10 Destinaţi fabricării amidonului
3. ex. 0706 10 00 Morcovi şi napi (napi)
4. 0709 90 70 Dovlecei
5. 0807 20 00 Papaya
6. 1006 10 10 Destinate însămânţării
7. 1201 00 10 Destinate însămânţării
8. ex. 1205 10 10 Destinate însămânţării (de rapiţă)
9. ex. 1205 90 00 Altele (de rapiţă, destinate însămânţării)
10. 1207 20 10 Destinate însămânţării
11. 1209 21 00 De lucernă
12. ex. 0301 10 90 De apă sărată (Danio reiro – peştele-zebră)

 + 
Anexa 2la procedură

DECLARAŢIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE
privind mişcarea transfrontieră a organismelor vii modificate genetic
în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
43/2007 privind introducerea deliberată în mediu a organismelor
modificate genetic aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 247/2009

       Se completează separat pentru fiecare cod unic de identificare

1. COD TARIFAR *1)
Cod: [] nu este marfă modificată genetic *2)
[] este marfă modificată genetic *3)
  2.   DATELE DE CONTACT ALE OPERATORULUI ECONOMIC
    [ ] EXPORTATOR [ ] IMPORTATOR
  Denumire persoană juridică  
  Sediu  
  Localitate, regiune, cod, ţară  
  Telefon, Fax, E-mail  
  Nr. certificat de înregistrare Registrul comerţului/echivalent
3. PERSOANA DE CONTACT ALE OPERATORULUI ECONOMIC
Nume, prenume
Strada, număr
Localitate, regiune, cod, ţară
Telefon, Fax, E-mail
4. DATELE DE CONTACT ALE TRANSPORTATORULUI
Numărul de referinţă al
transportatorului
Nume, prenume
Strada, număr
Localitate, regiune, cod, ţară
Telefon, Fax, E-mail
5. CANTITATEA/VOLUMUL MĂRFII ŞI DENUMIREA COMERCIALĂ
Exprimată în unităţi
internaţionale:
  6.   TIPUL REGIMULUI VAMAL
  [ ] Punerea în libera circulaţie        
  [ ] Antrepozit vamal*4)        
  [ ] Perfecţionare activă*4) [ ] Export    
  [ ] Transformare sub control vamal*4) [ ] Perfecţionare pasivă*4) [ ] Tranzit
  [ ] Admitere temporară      

  7. CODUL UNIC DE IDENTIFICARE*5)
  CUI  
  8.   Declaraţie pentru mărfuri care nu sunt modificate genetic
    Declar că această marfă nu este modificată genetic Semnătură şi Ştampilă ………..
  9. SCOPUL MIŞCĂRII TRANSFRONTIERĂ
  [ ] 9.1. Utilizarea în condiţii de izolare a microorganismelor modificate genetic
  [ ] Cercetare – dezvoltare Declar că această marfă modificată genetic este destinată exclusiv utilizării în condiţii de izolare şi nu există nicio intenţie de a fi utilizată în alte scopuri. Semnătură şi Ştampilă  ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  Notificare*6) nr.  
  [ ] 9.2. Introducere deliberată în mediu pentru cercetare/testare/scop demonstrativ
  [ ] Cercetare – dezvoltare Declar că această marfă modificată genetic este destinată exclusiv introducerii deliberate în mediu pentru scop cercetare-dezvoltare şi nu există nicio intenţie de a fi utilizată în alte scopuri. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] Înregistrare de soiuri/hibrizi Declar că această marfă modificată genetic este destinată exclusiv testării de soi/hibrid pentru înregistrare şi nu există nicio intenţie de a fi utilizată în alte scopuri. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] Altele, specificaţii: Declar că această marfă modificată genetic este destinată exclusiv ……….. şi nu există nicio intenţie de a fi utilizată în alte scopuri. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] 9.3. Introducere pe piaţă pentru:
  [ ] Cultivare comercială Declar că această marfă modificată genetic este destinată cultivării în condiţiile respectării termenilor autorizaţiei. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] Folosire directă ca aliment şi/sau furaj Declar că această marfă modificată genetic este destinată utilizării directe ca aliment şi/sau furaj şi nu există nicio intenţie de a fi utilizată în alte scopuri. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] Folosire directă ca furaj Declar că această marfă modificată genetic este destinată utilizării directe ca furaj şi nu există nicio intenţie de a fi destinată utilizării directe ca aliment sau pentru a fi introdusă deliberat în mediu. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.  
  [ ] Prelucrare industrială pentru alimente şi furaje Declar că această marfă modificată genetic este destinată exclusiv procesării şi nu există nicio intenţie de a fi destinată utilizării directe ca aliment sau hrană pentru animale sau pentru a fi introdusă deliberat în mediu. Semnătură şi Ştampilă ………..
  autorizaţie/decizie nr.  
  acord import nr.  
  notificare nr.

10. DESCRIEREA ORGANISMULUI VIU MODIFICAT GENETIC
Denumire comună
Denumirea ştiinţifică
Încadrare taxonomică
Noi caracteristici genetice
introduse
Valoare
Simbolul pericol biologic *7)
pe ambalaj
Clasa de izolare *8)
11. PUNCT DE CONTACT AL AUTORITĂŢII IMPLICATE
Denumire autoritate
Sediu
Localitate, regiune, cod, ţară
Telefon, Fax, E-mail
12. PUNCT DE CONTACT ÎN CAZ DE SITUAŢII DE URGENŢĂ
PENTRU IMPORTATOR
Denumire
Nume şi prenume
Sediu
Localitate, regiune, cod, ţară
Telefon, Fax, E-mail
13. PUNCT DE CONTACT ÎN CAZ DE SITUAŢII DE URGENŢĂ
PENTRU EXPORTATOR
Denumire
Nume şi prenume
Sediu
Localitate, regiune, cod, ţară
Telefon, Fax, E-mail
  14.   DOCUMENTE ÎNSOŢITOARE OBLIGATORII
  [ ] copie după certificatul de înregistrare în Registrul Comerţului/echivalent
  [ ] copie după acordul de import emis de autoritatea competentă*9) *6)
  [ ] copie după autorizaţia emisă de autoritatea competentă*10) *7)
  [ ] plan de urgenţă în caz de accident în timpul transportului*11) *8)
  [ ] documente privind manipularea, depozitarea, transportul în condiţii de siguranţă*12) *11)
  [ ] documente privind utilizarea în condiţii de siguranţă

    Declar pe proprie răspundere că informaţiile prezentate în acest formular    sunt reale.    Semnătură exportator/importator legal ……..    Data …………….. Ştampila ( )    Biroul vamal …………..    Data ………………. Ştampila ( )––––*1) Declaraţia se completează pentru toate codurile tarifare prevăzute în anexa nr. 1.*2) Este obligatorie completarea punctelor 2-8.*3) Este obligatorie completarea întregului formular în funcţie de scopul utilizării ulterioare.*4) Se completează numai pentru mărfurile nemodificate genetic.*5) Conform Regulamentului (CE) nr. 65/2004 al Comisiei din 14 ianuarie 2004 de stabilire a unui sistem de elaborare şi alocare a unor identificatori unici pentru organismele modificate genetic.*6) Notificare pentru export sau pentru tranzit.*7) Este obligatorie completarea numai pentru microorganismele modificate genetic, în concordanţă cu punctul 9.1.*8) Este obligatorie completarea numai pentru microorganismele modificate genetic, în concordanţă cu punctul 9.1.*9) În concordanţă cu punctul 9*10) În concordanţă cu punctul 9*11) Pentru punctul 9.1*12) Pentru punctul 9.1 şi 9.2O copie a acestei declaraţii este oprită la biroul vamal.În cazul în care mărfurile nu sunt modificate genetic şi sunt introduse/scoase în/din ţară sub regim vamal de punere în liberă circulaţie/export, o copie a acestei declaraţii este transmisă, în termen de 3 zile lucrătoare de la efectuarea operaţiunii vamale de punere în liberă circulaţie sau în termen de 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea operaţiunii vamale de export, comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe a cărui rază teritorială se află punctul de inspecţie la frontieră.În cazul exportului mărfurilor modificate genetic care fac obiectul listei B o copie a acestei declaraţii este transmisă, în termen de 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea operaţiunii vamale de export, comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu pe a cărui rază teritorială se află punctul de inspecţie la frontieră.Orice informaţie sau date prezentate în acest formular, neconforme cu realitatea, se consideră fals şi uz de fals, care se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x