PRECIZĂRI METODOLOGICE din 9 august 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 758 din 19 august 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 341 25/03/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 341 25/03/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 1193 09/08/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 1193 09/08/2004

privind stingerea prin compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat, potrivit prevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004



 + 
Articolul 1(1) Obligaţiile datorate bugetului de stat, reprezentând impozite, taxe şi contribuţii, cu excepţia impozitului pe veniturile din salarii, scadente până la data de 30 noiembrie 2004 şi neachitate până la această dată de agenţii economici distribuitori de carburanţi şi lubrifianti, denumiţi în continuare furnizori, se sting prin compensare cu contravaloarea carburanţilor şi lubrifianţilor livraţi de aceştia până la data de 15 decembrie 2004 Serviciului de Protecţie şi Pază, în limita sumei de până la 10,0 miliarde lei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, în limita sumei de până la 780,0 miliarde lei,'Serviciului Român de Informaţii, în limita sumei de până la 100,0 miliarde lei, precum şi unităţilor subordonate acestora, denumite în continuare beneficiari.(2) Furnizorii sunt cei stabiliţi prin ordin al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, al ministrului de stat, ministrul administraţiei şi internelor, şi al directorului Serviciului Român de Informaţii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 2Pentru stingerea prin compensare a obligaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), atunci când furnizorul este reprezentat de o sucursală, beneficiarii întocmesc procesul-verbal de compensare a obligaţiilor de plată, denumit în continuare proces-verbal, în 6 exemplare originale, conform modelului prezentat în anexa nr. 1. Când procesul-verbal este iniţiat de unităţi subordonate beneficiarilor, acesta va fi întocmit în 7 exemplare originale.
 + 
Articolul 3(1) La pct. 1 al procesului-verbal beneficiarul completează pe propria răspundere contravaloarea facturilor neachitate până la data încheierii acestuia, toate exemplarele originale ale procesului-verbal fiind apoi transmise furnizorului acestuia, menţionat la pct. 2 al procesului-verbal, în vederea confirmării obligaţiilor datorate acestuia.(2) După confirmarea sumelor de către furnizor, cele 7 exemplare ale procesului-verbal sunt înaintate beneficiarului menţionat la pct. 3 al procesului-verbal, pentru confirmarea pe propria răspundere a obligaţiilor înregistrate de unităţile subordonate şi a încadrării sumelor în limita maximă prevăzută prin art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004.
 + 
Articolul 4(1) Beneficiarul va înainta apoi exemplarele certificate ale procesului-verbal unităţii sale subordonate, care le va transmite organului fiscal teritorial la care sucursala furnizoare este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, menţionat la pct. 4 al procesului-verbal.(2) Organul fiscal teritorial înscrie la pct. 4.1 al procesului-verbal cuantumul obligaţiilor datorate bugetului de stat, pe felurile de impozite, taxe şi contribuţii, prevăzute la art. 1 alin. (1), restante şi neachitate până la data completării procesului-verbal sau curente, după caz. Accesoriile aferente obligaţiilor restante, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, se vor înscrie separat şi vor fi calculate până la aceeaşi dată.(3) În situaţia în care nivelul obligaţiilor de plată datorate bugetului de stat de către sucursala furnizoare este mai mare decât suma datorată de beneficiar, iar acesta este reprezentat de unităţi subordonate, organul fiscal teritorial efectuează stingerea obligaţiilor nominalizate în procesul-verbal la pct. 4.2, în limita sumei înscrise la pct. 1 al acestuia, reţine un exemplar al procesului-verbal, iar pe celelalte le transmite după cum urmează:a) unităţii subordonate beneficiarului;b) beneficiarului;c) sucursalei furnizorului;d) furnizorului;e) organului fiscal în a cărui evidenţă se află înregistrat furnizorul;f) direcţiei generale a finanţelor publice, compartimentul buget şi contabilitate publică, în a cărei rază teritorială îşi are sediul furnizorul.(4) Atunci când procesul-verbal este iniţiat de beneficiari şi nu de unităţile subordonate acestora, cele 6 exemplare originale vor fi distribuite de organul fiscal la care sucursala furnizoare este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, conform prevederilor alin. (3), cu excepţia exemplarului menţionat la lit. a).
 + 
Articolul 5(1) În cazul în care sucursala furnizoare nu are la bugetul de stat obligaţii de plată dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) sau nivelul acestora este mai mic decât suma de încasat de la beneficiar, suma respectivă ori diferenţa rămasă va fi stinsă la nivel central cu obligaţiile către bugetul de stat ale furnizorului, persoană juridică, căruia îi este subordonată sucursala care a livrat carburanţii şi/sau lubrifianţii.(2) Pentru stingerea diferenţei rămase se va efectua procedura prevăzută la art. 3, după care organul fiscal teritorial la care sucursala furnizoare este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe înscrie la pct. 4.1 al procesului-verbal cuantumul obligaţiilor bugetare, conform dispoziţiilor art. 4 alin. (2) şi efectuează stingerea acestora la pct. 4.2 al procesului-verbal.(3) Dacă sucursala furnizorului nu are obligaţii către bugetul de stat, organul fiscal va menţiona la pct. 4.1 al procesului-verbal această situaţie, completând la pct. 4.3 suma ce urmează a fi stinsă la nivel central.(4) După efectuarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2), organul fiscal teritorial respectiv reţine un exemplar al procesului-verbal, un exemplar îl transmite sucursalei furnizoare, iar pe celelalte le transmite organului fiscal la care este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe persoana juridică de care aparţine sucursala furnizoare.(5) Organul fiscal prevăzut la alin. (4), după înscrierea la pct. 5.1 al procesului-verbal a obligaţiilor de plată la bugetul de stat ale furnizorului şi după efectuarea stingerii obligaţiilor respective la pct. 5.2, reţine un exemplar al procesului-verbal, iar pe celelalte 4 exemplare le transmite după cum urmează:a) unităţii subordonate beneficiarului;b) beneficiarului;c) furnizorului;d) direcţiei generale a finanţelor publice, compartimentul buget şi contabilitate publică, în a cărei rază teritorială îşi are sediul furnizorul.(6) Când procesul-verbal este întocmit numai de beneficiari şi nu şi de unităţile subordonate acestora, cele 6 exemplare ale procesului-verbal vor urma acelaşi circuit, conform alin. (4) şi (5), cu excepţia exemplarului afectat unităţii subordonate beneficiarului.
 + 
Articolul 6În cazul în care furnizorul nu are sucursale, procesele-verbale se vor întocmi în 5 exemplare originale în cazul unităţilor subordonate beneficiarilor şi în 4 exemplare când acestea sunt întocmite de beneficiarii înşişi. Procesele-verbale vor urma aceeaşi procedură şi acelaşi circuit ca cele prezentate la art. 4 şi 5.
 + 
Articolul 7Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sau Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, în a căror rază teritorială îşi au sediul beneficiarii menţionaţi la art. 1 alin. (1), vor transmite lunar, până în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, pentru procesele-verbale primite până la data de 25 a lunii respective, informaţiile respective Ministerului Finanţelor Publice – Direcţia generală a tehnologiei informaţiei, în conformitate cui instrucţiunile transmise de această direcţie.
 + 
Articolul 8(1) Reflectarea în contabilitatea furnizorilor şi a sucursalelor acestora a operaţiunilor de stingere prin compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat cu contravaloarea carburanţilor şi/sau a lubrifianţilor livraţi, potrivit prevederilor art. 1 şi 2, se efectuează potrivit reglementărilor contabile aplicabile.(2) în contabilitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază şi/sau a unităţilor din subordinea acestora, operaţiunile de stingere prin compensare a obligaţiilor datorate furnizorilor, prin compensare cu sumele datorate de aceştia la bugetul de stat, se reflectă în creditul contului 701 "Finanţarea în baza unor acte normative speciale" – analitic 701.09 "Finanţarea în baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004″.(3) în creditul acestui cont Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi/sau unităţile din subordinea acestora înregistrează sumele datorate şi neachitate agenţilor economici distribuitori de carburanţi şi lubrifianti, care au intrat în acţiunea de stingere prin compensare a unor obligaţii bugetare, conform prevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004.(4) Pe baza procesului-verbal de compensare a obligaţiilor la plată, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 48/2004, se efectuează înregistrarea:234 "Furnizori" = 701 "Finanţarea în baza unor acte normative analitic distinct speciale" – analitic701.09 "Finanţarea în baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004″cu sumele compensate prevăzute la pct. 4.2. şi 5.2, după caz, din anexa nr. 1.(5) Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi/sau unităţile din subordinea acestora, ale căror obligaţii de plată au rezultat din cumpărarea unor produse conform Ordonanţei Guvernului nr. 48/2004, întocmesc „Contul de execuţie privind cheltuielile bugetare efectuate prin compensare”, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, pe baza sumelor evidenţiate în cadrul contului 701.09 „Finanţarea în baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2004″. Contul de execuţie se prezintă ca anexă distinctă la situaţiile financiare trimestriale şi anuale pentru instituţii publice. Sumele compensate nu se cuprind în „Contul de execuţie al bugetului instituţiei publice” (anexa nr. 10) şi în „Detalierea cheltuielilor” (anexa nr. 14) la situaţiile financiare pentru instituţii publice.
 + 
Articolul 9(1) Procedura de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat, cuprinse în prezentele precizări metodologice, se aplică până la data de 20 decembrie 2004.(2) Procesul-verbal reprezintă documentul justificativ de înregistrare a operaţiunilor de compensare în evidenţa analitică pe plătitori – persoane juridice la organul fiscal teritorial, în evidenţa contabilă a furnizorilor, în evidenţele beneficiarilor şi ale unităţilor subordonate acestora, implicaţi în procedura de compensare cuprinsă în prezentele precizări metodologice.(3) Se vor compensa numai obligaţiile menţionate în procesul-verbal, în ordinea prevăzută de prevederile legale în vigoare.(4) Data compensării obligaţiilor datorate bugetului de stat de către furnizori şi sucursalele acestora este data la are conducătorul organului fiscal competent a aprobat operaţiunea de compensare, conform sumelor menţionate la pct. 4.2 sau 5.2 din procesul-verbal.
 + 
Articolul 10Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele precizări metodologice.
 + 
Anexa 1la precizările metodologice– model –    Beneficiarul*1)………………………………    Unitatea subordonată*2) ……………………….    Adresa ……………………………………..    Codul fiscal ………………………………..                       Proces verbal nr. ____/__________     de compensare a obligaţiilor de plată, potrivit prevederilor art 8 din                 Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privire la          rectificarea bugetului de stat pe anul 2004 în relaţia cu*3)                            ___________________________                                        

COD FISCAL
5)
6)

 

Explicaţii

Nr.
rând
Suma
– lei –
1. Suma reprezentând contravaloarea facturilor neachitate
privind livrarea de*4) __________ până la data încheierii
procesului verbal._______

Răspundem pentru datele de mai sus,

Director, Conducătorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,

2. Furnizorul*3) _______________________
Confirmăm exactitatea datelor de la pct. 1

Director, Conducătorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,

3. Beneficiarul*1)
Confirmăm pe proprie răspundere datele de la pct. 1 şi
încadrarea în limita maximă precizată prin art. 8 din
Ordonanţa Guvernului cu privire la rectificarea bugetului
de stat pe anul 2004 nr. 48/2004.

Ordonator principal de credite,
L.S.

4. Organul fiscal teritorial în evidenta căruia se afla
inregistrata sucursala furnizorului*5)________________

4.1. Obligaţii datorate bugetului de stat*5)___________
în suma totală de ______________ din care:
a) 14.01 Accize _______________________________________
b) 14.01 Accesorii aferente accizelor _________________
c) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, exploa-
tare şi exploatare a resurselor minerale ______________
d) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, exploatare şi exploatare a resurselor
minerale ______________________________________________
e) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia internă şi
gazele naturale _______________________________________
f) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul din
producţia internă şi gazele naturale __________________
g) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi închirieri ______
h) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din concesiuni
şi închirieri _________________________________________
i) 22.01.11 Vărsăminte de la persoane juridice pentru
persoane cu handicap neîncadrate ______________________
j) 22.01.11 Accesorii aferente vărsămintelor de la per-
soane juridice pentru persoane cu handicap neîncadrate__
k) 09.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap ________________________________
l) 09.01.09 Accesorii aferente contribuţiei agenţilor
economici pentru persoane cu handicap _________________

Director, Şef serviciu,
L.S.

4.2. Se sting obligaţii datorate bugetului de stat*5) ale
_____________ în suma totală de ____________
din care:
a) 14.01 Accize _______________________________________
b) 14.01 Accesorii aferente accizelor _________________
c) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, exploa-
tare şi exploatare a resurselor minerale ______________
d) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, exploatare şi exploatare a resurselor
minerale ______________________________________________
e) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia internă şi
gazele naturale _______________________________________
f) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul din
producţia internă şi gazele naturale __________________
g) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi închirieri _____
h) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din concesiuni
şi închirieri _________________________________________
i) 22.01.11 Vărsăminte de la persoane juridice pentru
persoane cu handicap neîncadrate ______________________
j) 22.01.11 Accesorii aferente vărsămintelor de la per-
soane juridice pentru persoane cu handicap neîncadrate__
k) 09.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap ________________________________
l) 09.01.09 Accesorii aferente contribuţiei agenţilor
economici pentru persoane cu handicap _________________

APROBAT COMPENSAREA
Director/Data_________ Sef serviciu,
L.S.

4.3. Obligaţiile beneficiarilor unităţi subordonate ră-
mase nestinse la nivelul organelor fiscale teritoriale
în evidenţa cărora se afla înregistrate sucursalele,
transmise pentru a fi stinse de către organul fiscal
teritorial în evidenţa căruia se afla înregistrat fur-
nizorul (pct. 1-pct. 4.2) _____________________________

Director, Şef serviciu,
L.S.

5. Organul fiscal teritorial în evidenţa căruia se află
înregistrat furnizorul*6)

5.1. Obligaţii datorate bugetului de stat de furnizor-
persoana juridică
a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii econo-
mici**) ________________________________________________
b) 01.01.01 Accesorii aferente impozitului pe profit de
la agenţi economici ____________________________________
c) 08.01.03 Impozit pe dividende la la societăţile
comerciale _____________________________________________
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului pe dividende
dela societăţile comerciale ____________________________
e) 13.01 Taxa pe valoarea adăugată _____________________
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoarea adăugată__
g) 14.01 Accize _______________________________________
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor _________________
i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, exploa-
tare şi exploatare a resurselor minerale ______________
j) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, exploatare şi exploatare a resurselor
minerale ______________________________________________
k) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia internă şi
gazele naturale _______________________________________
l) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul din
producţia internă şi gazele naturale __________________
m) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi închirieri _____
n) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din concesiuni
şi închirieri _________________________________________
o) 20.01 Vărsăminte din profitul net al regiilor ______
p) 20.01 Accesorii aferente vărsămintelor din profitul
net al regiilor ________________________________________
q) 22.01.11 Vărsăminte de la persoane juridice pentru
persoane cu handicap neîncadrate ______________________
r) 22.01.11 Accesorii aferente vărsămintelor de la per-
soane juridice pentru persoane cu handicap neîncadrate__
s) 09.01.09 Vărsăminte de la persoane juridice pentru
persoanele cu handicap ________________________________
t) 09.01.09 Accesorii aferente vărsămintelor de la per-
soanele juridice pt. persoane cu handicap _____________

5.2. Se sting obligaţiile datorate bugetului de stat de
furnizor persoana juridică*6) în suma totală
de _____________________ din care:
a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii econo-
mici**) ________________________________________________
b) 01.01.01 Accesorii aferente impozitului pe profit de
la agenţi economici ____________________________________
c) 08.01.03 Impozit pe dividende la la societăţile
comerciale _____________________________________________
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului pe dividende
dela societăţile comerciale ____________________________
e) 13.01 Taxa pe valoarea adăugată _____________________
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoarea adăugată__
g) 14.01 Accize _______________________________________
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor _________________
i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, exploa-
tare şi exploatare a resurselor minerale ______________
j) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, exploatare şi exploatare a resurselor
minerale ______________________________________________
k) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia internă şi
gazele naturale _______________________________________
l) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul din
producţia internă şi gazele naturale __________________
m) 22.01.07 Venituri din concesiuni şi închirieri _____
n) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din concesiuni
şi închirieri _________________________________________

**) În cazul IMM-urilor se va completa cu impozitul
pe venitul microintrepriderilor

01

02

03
04

05

06

07

08
09

10

11

12

13

14

15

16
17

18

19
20

21
22
23

24

25

26

27

28

29

30

31

32
33
34
35
36
37

38

39

40
41
42

43
44

45

46

47

48

49

50

51

52

53
54
55
56
57
58

59

60

61
62
63

_______

_______

_______
_______

_______

_______

_______

_______
_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______
_______

_______

_______
_______

_______
_______
_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______
_______
_______
_______
_______
_______

_______

_______

_______
_______
_______

_______
_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______
_______
_______
_______
_______
_______

_______

_______

_______
_______
_______

    *1)Denumirea completa a beneficiarului, Serviciul de Protecţie şi Paza,Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciul Roman de Informaţii, fărăiniţiale.    *2) Se completează numai în cazul în care beneficiarul este reprezentat de ounitate subordonată.    *3) Denumirea completa a furnizorului, persoana juridica sau sucursalaacesteia, după caz, prevăzuta prin ordin.    *4) Se inscrie, după caz, produsul achiziţionat.    *5) Denumirea completa a sucursalei furnizorului, fără iniţiale.    *6) Se completează numai în cazul furnizorului persoana juridică. + 
Anexa 2la precizările metodologice– model –    INSTITUŢIA ……………CONTUL DE EXECUŢIEprivind cheltuielile bugetare efectuate prin compensare, potrivitprevederilor art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2004 cu privirela rectificarea bugetului de stat pe anul 2004

  – mii lei –
    Cod  
  Denumirea indicatorilor*) Capitol  
  Titlu Suma
  Articol  
   
   
     
  *) Se înscrie denumirea capitolelor de cheltuieli bugetare.                                                                                                          
  Ordonator principal de credite, L.S. Conducătorul compartimentului financiar-contabil,

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x