Poziţia Comună a Consiliului UE nr. 2004/31/PESC din 9 ianuarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 258 din 29 martie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulACCEPTAT DELEGE 62 21/03/2005
ActulCONTINUT DELEGE 62 21/03/2005

privind impunerea unui embargo de arme, muniţii şi echipament militar contra Sudanului



Consiliul Uniunii Europene,Având în vedere Tratatul asupra Uniunii Europene şi în special Articolul 15 al acestuia,Întrucât:(1) Prin Decizia 94/165/PESC *1) din 15 martie 1994, Consiliul a impus un embargo de arme, muniţii şi echipament militar, inclusiv de transfer de tehnologie militară, contra Sudanului.–––*1) OJ L 75, 17.3.1994, p.1(2) Având în vedere continuarea războiului civil în ţară, Consiliul consideră că este necesar să se menţină embargoul de arme al UE împotriva Sudanului. Obiectivul de Uniunii Europene este promovarea păcii durabile şi reconcilierii în Sudan.(3) Embargoul trebuie să permită exceptările umanitare de la actualul embargo de arme şi să permită demararea operaţiunilor de deminare în Sudan.(4) Embargoul de arme trebuie consolidat pentru a acoperi, totodată, asistenţa şi consultanţa tehnică în domeniu şi asistenţa financiară pentru furnizarea de arme şi asistenţa tehnică conexă, dar ar trebui să permită ca anumite exceptări umanitare în ceea ce priveşte asemenea asistenţe, inclusiv privind echipamentul şi materialul pentru operaţiunile de deminare, să fie autorizate de statele membre.(5) Este adecvată consolidarea acestor măsuri într-un singur instrument şi abrogarea Deciziei 94/165/PESC.(6) Este necesară acţiunea Comunităţii pentru implementarea anumitor măsuri,A ADOPTAT ACEASTĂ POZIŢIE COMUNĂ: + 
Articolul 11. Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de arme şi material conex de toate tipurile, inclusiv arme şi muniţii, vehicule militare şi echipament, echipament paramilitar şi părţi componente ale celor sus-numite, către Sudan, de către naţionalii statelor membre sau de pe teritoriul statelor membre, sau folosirea navelor sau avioanelor acestora, va fi interzisă, dacă va proveni sau nu de pe teritoriile lor.2. Vor fi de asemenea interzise:(a) Acordarea, vânzarea, furnizarea sau transferul de asistenţă tehnică, serviciile de brokeraj şi alte servicii legate de activităţile militare şi de furnizarea, fabricarea, întreţinerea şi utilizarea de arme şi materiale legate de acestea, de toate tipurile, inclusiv arme şi muniţii, vehicule şi echipament militar, echipament paramilitar şi părţi componente pentru cele sus-menţionate, direct sau indirect către orice persoană, entitate sau organizaţie, pentru Sudan sau pentru a fi utilizate în Sudan.(b) Acordarea de asistenţă financiară sau finanţarea operaţiunilor militare, inclusiv prin donaţii private, împrumuturi şi exporturi de asigurări de credit, pentru orice vânzare, furnizare, transfer sau export de arme şi materiale conexe, sau pentru orice acordare, vânzare, furnizare sau transfer de asistenţă tehnică pentru acestea, servicii de brokeraj şi alte servicii, direct sau indirect oricărei persoane, entităţi sau organizaţii din Sudan sau pentru a fi folosite în Sudan.
 + 
Articolul 21. Articolul 1 nu se va aplica pentru:(a) Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de echipament militar neletal, destinat scopurilor umanitare sau de protecţie, sau programelor ONU, UE şi ale Comunităţii, de consolidare a capacităţii instituţionale, sau materialelor destinate operaţiunilor UE şi ONU de gestionare a crizelor;(b) Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de echipament de deminare sau de materiale folosite în operaţiunile de deminare;(c) Acordarea de finanţare şi asistenţă financiară legată de asemenea echipament;(d) Acordarea de asistenţă tehnică pentru asemenea echipament;cu condiţia ca asemenea exporturi să fi fost aprobate anterior de către autoritatea competentă a statului membru respectiv.2. Articolul 1 nu se va aplica în cazul echipamentului de protecţie, inclusiv jachetelor şi căştilor militare, exportate temporar către Sudan de către personalul ONU, al UE al Comunităţii sau al statelor sale membre, reprezentanţi ai media şi asistenţi umanitari şi de dezvoltare şi alt personal asociat, doar pentru uzul lor personal.3. Statele membre vor analiza livrările în baza acestui articol, caz după caz, luând în considerare, în totalitate, criteriile stabilite în cadrul Codului de conduită privind exportul de arme al UE, adoptat la 8 iunie 1998. Statele Membre vor trebui să adopte măsuri speciale de protecţie împotriva utilizării abuzive a autorizărilor acordate în baza acestui articol, şi, acolo unde este cazul, să ia măsurile necesare pentru repatrierea echipamentului.
 + 
Articolul 3Pentru scopurile acestei Poziţii Comune, termenul "asistenţă tehnică" se va referi la orice suport tehnic legat de reparaţii, dezvoltare, asamblare, fabricare, testare, menţinere sau orice alte servicii tehnice, şi poate lua forma instrucţiilor, consilierii, pregătirii, transmiterii de cunoştinţe şi aptitudini sau serviciilor de consultanţă; asistenţa tehnică include formele verbale de asistenţă.
 + 
Articolul 4Statele membre se vor informa reciproc imediat şi vor informa Comisia asupra măsurilor luate în baza acestei Poziţii Comune şi îşi vor furniza informaţii relevante pe care le deţin în legătură cu această Poziţie Comună.
 + 
Articolul 5În scopul maximizării impactului măsurilor menţionate anterior, Uniunea Europeană va încuraja statele ne-membre să adopte măsuri restrictive similare cu cele cuprinse în această Poziţie Comună.
 + 
Articolul 6Această Poziţie Comună va fi revizuită la 12 luni de la adoptare şi apoi la fiecare 12 luni]. Va fi abrogată în cazul în care Consiliul apreciază că obiectivele sale au fost atinse.
 + 
Articolul 7Decizia 94/165/PESC este abrogată prin prezenta.
 + 
Articolul 8Această Poziţie Comună va intra în vigoare la data adoptării.
 + 
Articolul 9Această Poziţie Comună va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.Întocmit la Bruxelles, 9 ianuarie 2004.Pentru ConsiliuPreşedinteB. Cowen–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x