Poziţia Comună a Consiliului UE nr. 2004/133/PESC din 10 februarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 258 din 29 martie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulACCEPTAT DELEGE 62 21/03/2005
ActulCONTINUT DELEGE 62 21/03/2005

cu privire la măsurile restrictive împotriva extremiştilor din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) şi care abrogă Poziţia Comună 542/2001/PESC



CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,Având în vedere Tratatul instituind Comunitatea Europeană, şi în special la articolul 15, întrucât:(1) Consiliul a subliniat în repetate rânduri angajamentul său pentru stabilizarea şi normalizarea situaţiei din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), pe baza aplicării complete a Acordului Cadru.(2) Angajamentul Consiliului este demonstrat prin implicarea intensivă a înaltului Reprezentant/Secretar General, prin numirea unor Reprezentanţi Speciali ai UE succesivi, şi prin desfăşurarea operaţiunilor "Concordia" şi "Proxima".(3) În ciuda unei îmbunătăţiri de ansamblu a situaţiei, anumite persoane continuă să promoveze sau să participe la acţiuni violente care sfidează principiile fundamentale ale Acordului Cadru referitoare la stabilitatea, integritatea teritorială şi caracterul unitar şi multietnic al FYROM şi/sau să submineze şi să împiedice aplicarea concretă a Acordului prin acte care nu se înscriu într-un proces democratic.(4) De aceea este potrivit să implementăm măsuri vizate sub forma restricţionării admisiei pe teritoriul Statelor Membre, care să le vizeze pe persoanele menţionate, inclusiv pe cele care au reşedinţa în afara FYROM.(5) Aceste măsuri nu trebuie interpretate ca o limitare a libertăţii lor de opiniei şi exprimare.(6) Poziţia Comună a Consiliului 2001/542/CFSP din 16 iulie 2001 privind interdicţia vizelor pentru extremiştii din FYROM trebuie abrogată,A ADOPTAT PREZENTA POZIŢIE COMUNĂ: + 
Articolul 11. Statele Membre vor lua măsurile necesare pentru a preveni intrarea sau tranzitarea teritoriilor lor de către persoanele enumerate în Anexă, care promovează în mod activ sau care participă la acţiuni violente extremiste sfidând principiile fundamentale din Acordul Cadru Ohrid referitoare la stabilitatea, integritatea teritorială şi caracterul unitar şi multietnic al FYROM şi/sau care deliberat, subminează şi împiedică, în mod repetat şi ilegitim, aplicarea concretă a Acordului Cadru prin acte care nu se înscriu într-un proces democratic.2. Paragraful 1 nu instituie pentru Statele Membre obligaţia de a refuza intrarea pe teritoriul lor cetăţenilor proprii.
 + 
Articolul 21. Articolul 1(1) nu se aplică în cazurile în care un State Membru este ţinut de o obligaţie de drept internaţional, şi anume:(i) în calitate de ţară gazdă a unei organizaţii internaţionale interguvernamentale;(îi) în calitate de ţară gazdă a unei conferinţe internaţionale organizată de, sau sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite; sau(iii) conform unui tratat multilateral prevăzând privilegii şi imunităţi.Consiliul va fi informat corespunzător în fiecare dintre aceste cazuri.2. Paragraful 1 nu va fi interpretat ca aplicându-se şi în cazurile în care pe teritoriul unui Stat Membru îşi are sediul Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
 + 
Articolul 31. Statele Membre pot acorda excepţii de la măsurile impuse conform articolului 1(1) când călătoria este justificată prin raţiuni umanitare urgente sau raţiuni care ţin de participarea la reuniuni interguvernamentale, inclusiv cele promovate de Uniunea Europeană, când se poartă un dialog politic care promovează în mod direct democraţia, drepturile omului şi statul de drept în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.2. Un Stat Membru care doreşte să acorde excepţiile la care se face referire în paragraful 1 vor notifica în scris Consiliului. Excepţia va fi considerată ca acordată dacă unul sau mai mulţi dintre Membrii Consiliului nu vor obiecta în scris în termen de 48 de ore de la primirea notificării excepţiei propuse. În cazul în care unul sau mai mulţi dintre Membrii Consiliului obiectează, Consiliul poate decide să autorizeze excepţia propusă printr-o decizie luată cu majoritatea calificată.
 + 
Articolul 4În cazurile în care un Stat Membru, conform articolelor 2 şi 3, autorizează intrarea sau tranzitarea teritoriului său de către persoane enumerate în Anexă, autorizaţia se limitează la scopul pentru care a fost emisă şi numai la persoanele la care se referă.
 + 
Articolul 5Modificările listei prevăzute la Anexă se vor decide de către Consiliu, la propunerea unui Stat Membru sau a Comisiei. În cazul deciziilor referitoare la asemenea modificări, Consiliul va ţine cont de criteriile stipulate în Articolul 1(1).
 + 
Articolul 6Pentru a maximiza impactul măsurilor menţionate anterior, Uniunea Europeană va încuraja ţări terţe să adopte măsuri restrictive similare celor conţinute în prezenta Poziţie Comună.
 + 
Articolul 7Prezenta Poziţie Comună se aplică pe o perioadă de 12 luni. Va fi revizuită în mod constant. Va fi reînnoită sau amendată în mod corespunzător, dacă se apreciază de către Consiliu că obiectivele sale nu au fost îndeplinite.
 + 
Articolul 8Poziţia Comună 2001/542/CFSP este abrogată.
 + 
Articolul 9Prezenta Poziţie Comună va produce efecte de la data adoptării.
 + 
Articolul 10Prezenta Poziţie Comună va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.Convenită la Bruxelles, 10 februarie 2004.Pentru ConsiliuPreşedinteC. McCREEVY
 + 
Anexa Lista persoanelor la care se face referire în Articolul 1

  Nume ADILI Gafur
  Pseudonim Valdet Vardari
  Data naşterii 5.1.1959
  Locul naşterii/de origine Kicevo (Harandjell)
  Nume BAJRAMI Hamdi
  Pseudonim Breza
  Data naşterii 16.8.1981
  Locul naşterii/de origine Brest (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei)
  Nume BUTKA Spiro
  Pseudonim Vigan Gradica
  Data naşterii 29.5.1949
  Locul naşterii/de origine Kosovo
  Nume GEORGIEVSKI Goran
  Pseudonim Mujo
  Data naşterii 2.12.1969
  Locul naşterii/de origine Kumanovo
  Nume HYSENI Xhemail
  Pseudonim Xhimi Shea
  Data naşterii 15.8.1958
  Locul naşterii/de origine Lipkovo (Lojane)
  Nume JAKUPI Avdil
  Pseudonim Cakalla
  Data naşterii 20.4.1974
  Locul naşterii/de origine Tanusevce
  Nume REXHEPI Daut
  Pseudonim Leka
  Data naşterii 6.1.1966
  Locul naşterii/de origine Poroj
  Nume RUSHITI Sait
  Pseudonim Valdet Vardari
  Data naşterii 7.7.1966
  Locul naşterii/de origine Tetovo
  Nume SAMIU Izair
  Pseudonim Baci
  Data naşterii 23.7.1963
  Locul naşterii/de origine Semsevo
  Nume STOJKOV Goran
  Data naşterii 25.2.1970
  Locul naşterii/de origine Strumica
  Nume SULEJMANI Fadil
  Data naşterii 5.12.1940
  Locul naşterii/de origine Tetovo (Bosovce)
  Nume SULEJMANI Gyner
  Data naşterii 3.3.1954
  Ţara de naştere/de origine Turcia

 + 
Anexa 2Autorităţile şi instituţiile menţionate la art. 2 din lege1. Ministerul Afacerilor Externe2. Ministerul Justiţiei3. Ministerul Administraţiei şi Internelor4. Ministerul Apărării Naţionale5. Ministerul Finanţelor Publice6. Serviciul Român de Informaţii7. Banca Naţională a României–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x