PLAN din 28 octombrie 2022
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/12/2024 |
|
Informatii Document
Emitent: GUVERNULPublicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.089 bis din 11 noiembrie 2022
Nu exista actiuni suferite de acest act |
Nu exista actiuni induse de acest act |
Acte referite de acest act: |
Alegeti sectiunea:
Acte care fac referire la acest act: |
SECTIUNE ACT | REFERIT DE | ACT NORMATIV |
Actul | APROBAT DE | HOTARARE 1342 28/10/2022 |
Actul | CONTINUT DE | HOTARARE 1342 28/10/2022 |
Actul | REFERIT DE | HOTARARE 1342 28/10/2022 |
Notă
Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 1.342 din 28 octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.089 din 11 noiembrie 2022.
PLANUL DE REORGANIZARE/RESTRUCTURARE AL SOCIETĂŢII CARFIL S.A.
Rev.Ed. III-2022
SECȚIUNEA A
-
MEMORIU JUSTIFICATIV
Industria de apărare, sector economic de importanţă strategică, este componentă a sistemului naţional de apărare și securitate, implicată major în apărarea ţării, a intereselor, valorilor şi obiectivelor naţionale din domeniile apărării și securității.
Recentele evoluții în actualul context regional, respectiv apariția unei zonei de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acțiuni concrete în vederea protejării intereselor naționale, inclusiv prin acțiuni de asigurare a unor capacități de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile și strategice, precum și a serviciilor de mentenanță necesare.
Industria naţională de apărare este unul dintre sectoarele economice furnizoare ale acestor resurse, de importanţă vitală pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare (FSNA), reprezentând unul din instrumentele ce dau forţă şi valoare amplului proces de apărare a suveranităţii naţionale.
România, în calitate de membră a ONU, UE, NATO şi OSCE trebuie să-şi asume responsabilităţi care necesită sprijin, inclusiv din partea industriei de apărare, în rolul ei de gestionară a problemelor de pe agendele comune de securitate.
Strategia Naţională de Apărare stabileşte principiul conform căruia pentru gestionarea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor cu care se confruntă, România trebuie să dispună de resurse, forţe şi mijloace proprii.
Misiunea industriei de apărare este aceea de a răspunde interesului naţional în sprijinirea structurilor statului român pentru asigurarea independenţei, suveranităţii şi securităţii României, îndeplinirea sarcinilor şi angajamentelor ce îi revin ca stat membru al UE şi NATO, precum şi de a contribui la dezvoltarea cooperării industriale cu cei mai importanţi parteneri din sectorul industriei de apărare europene, din organizaţia nord atlantică şi cu alte state care nu fac parte din aceste structuri. Dezvoltarea viitoare a industriei de apărare a României are ca scop furnizarea de sisteme, echipamente, tehnică şi produse militare performante necesare forţelor FSNA, în scopul îndeplinirii misiunilor ce le revin pentru asigurarea apărării şi securităţii ţării.
Industria de apărare va trebui să se organizeze, reorganizeze şi să se adapteze pentru a satisface aceste nevoi.
S. CARFIL S.A. este înscrisă în Registrul operatorilor economici din industria de apărare, având capacități de producție necesare realizării produselor militare, sensibile și strategice, precum cercetare- dezvoltare, proiectare, încercare și testare, fabricare, modernizare, mentenanță, depozitare.
În Planul de mobilizare a economiei naționale pentru apărare 2021-2024 S. Carfil SA este prevăzută cu sarcini la mobilizare, în conformitate cu preverile Legii 232/2016 privind industria națională de apărare, cu modificările și completările ulterioare.
Societatea este într-un proces de dezvoltare în baza unei strategii pe patru ani, proces dependent de un plan de reorganizare/restructurare al societății și de dezvoltare a activităților.
Planul de reorganizare/restructurare al societăţii a fost întocmit în conformitate cu Legea nr. 232 din 2016 privind industria națională de apărare și pe baza strategiei de dezvoltare a S. CARFIL
S.A. pe perioada 2019-2023.
Planul cuprinde ansamblul măsurilor economico-financiare, de relocare a activităţilor, de retehnologizare și de dezvoltare a acestui operator economic cu tradiţie în cercetare-dezvoltare-testare- producţia şi mentenanţa armamentului şi a muniţiei.
Acest plan implică trei mari direcţii, și anume:
-
dezvoltarea de noi capacități de producție militară, retehnologizarea celor existente, realizarea de produse militare și de sisteme de armament noi, care să-i permită societății să funcţioneze pe principiile rentabilităţii şi eficienţei economico – financiare și să contribuie la siguranța aprovizionării forțelor din FSNA;
-
relocarea activităților nepirotehnice din orașul Brașov în locațiile de la Hărman;
-
rezolvarea situației investiției nefinalizate „Modernizare Turnătoria de fontă”.
Pentru fiecare din aceste direcții, managementul societății a stabilit obiective, resurse financiare necesare, termene de implementare, responsabilități și efecte așteptate. Toate acestea sunt detaliate în Anexa nr.7 (5 file clasificate).
-
Pentru dezvoltarea de noi capacități și retehnologizarea celor existente, societatea a dezvoltat parteneriate și a întocmit programe de investiții înca din anul 2019.
Pâna la finalul perioadei de reorganizare – restructurare se preconizează inființarea de patru noi capacități de fabricație. Pentru fiecare din aceste capacități în Anexa nr. 7 (5 file clasificate), sunt detaliate sumele necesare, perioadele de implementare și efectele preconizate. Totalul fondurilor necesare este de aproximativ 50 milioane lei. Trebuie amintit faptul ca dintre aceste noi capacități, una este rodul activității de cercetare dezvoltare pe programe naționale. O altă capacitate va fi implementată prin transfer tehnologic de la un partener dintr-o țară NATO.
Totalul investițiilor în retehnologizarea capacităților de fabricație existente, prin programele de investiții realizate, se ridică la suma de aproximativ 45 milioane lei, din care mai mult de jumatate s- au cheltuit cu noile echipamente. Toate echipamentele achiziționate sunt incluse in inventarul sectorului producției de apărare, document clasificat.
Putem spune ca la finalul implementarii planului de reorganizare – restructurare, capacitățile de fabricație strategice ale societății vor fi retehnologizate și modernizate în procent de 90 %.
-
Relocarea activităților nepirotehnice din orașul Brașov in locația proprietate a societății de la Hărman, mai exact de pe drumul județean Hărman-Bod, este impusă atât de considerente economice, strategice, de mediu cât și de management.
Relocarea este un proces complex care impune construcția a trei noi hale, reparații capitale și modernizări la atelierele existente, reabilitări de sisteme de utilități, stații de epurare și neutralizare, asigurarea independenței energetice din surse regenerabile, relocări de utilaje, omologarea noilor fluxuri și reamenajarea întregului sit. Pentru ca, prin planul de reorganizare – restructurare, se preconizează o creștere a numărului de locuri de muncă, s-a avut în vedere dotarea fiecărui atelier cu vestiare complet dotate (sală de mese, toalete, dușuri, etc.). Această acțiune a început încă din anul 2019, din surse proprii, reparându-se capital doua ateliere.
Obiectivele relocării, în număr de 18, necesită o finanțare de aproximativ 157 milioane lei.
La aceste obiective, mai trebuie adăugat cel de finalizare a Centrului de cercetare-testare – omologare, care pe lângă investițiile deja făcute mai necesită fonduri de aproximativ 3 milioane lei.
Toate aceste obiective, cu sume necesare, termene de implementare și responsabilități sunt cuprinse in Anexa nr.7 (5 file clasificate).
-
Societatea Carfil a inițiat în anul 1996 o investiție de modernizare a turnătoriei de fontă, cu scopul fabricației de fitinguri. Din motive care se regasesc in prezentul plan, modernizarea a fost oprită in anul 2004. Relocarea activităților din orașul Brașov în stația pirotehnică, implică și rezolvarea acestei investiții nefinalizate. Costurile cu întocmirea documentației necesare (ridicări topografice, evaluări, etc.) se ridică la aproximativ 50 mii lei.
Costurile totale de implementare a Planului de reorganizare – restructurare se ridica la suma de aproximativ 235 milioane lei. Până în prezent s-au derulat deja investiții de aproximativ 45 milioane lei.
Pentru finanțarea planului, societatea a realizat o strategie de valorificare a activelor din orașul Brașov, active care aparțin de fosta fabricație civilă de carburatoare și fitinguri.
Planul cuprinde o impărțire a acestor valorificări în șase etape. Sumele aproximative care s-ar putea obține din aceste valorificări sunt de 130 milioane lei, bani care pot susține substanțial acest plan.
Nu s-au luat in calcul sumele care s-ar putea obține din valorificarea activelor și echipamentelor ce aparțin de turnatoria de fontă (aproximativ 55 milioane lei).
În acest plan de valorificări nu sunt incluse capacitățile de producție militară!
În etapele de implementare a măsurilor, conducerea executivă va asigura actualizarea datelor şi informaţiilor cuprinse în Plan, luând în calcul situaţii precum: necesitatea reevaluării resurselor de orice natură, modificări ale elementelor luate în calcul ca ipoteze de lucru valabile la data elaborării, noi tipuri de conflict cu influențe în dezvoltarea noilor produse, noi tendințe în piaţa de produse si sisteme militare, modificarea solicitărilor beneficiarilor şi/sau a volumului comenzilor/contractelor, cursurile valutare, inflația, etc..
În acest context este necesară o permanentă ajustare, în funcţie de situaţia de fapt, cu luarea în calcul a datelor şi informaţiilor nou apărute şi în măsura în care pot fi anticipate, a efectele situaţiilor care survin pe parcurs, cu avizul/aprobarea, în prealabil, a acţionarilor şi/sau al Consiliului de Administraţie.
Planul urmează să fie supus analizei, avizării și aprobării în condițiile legii.
După obţinerea aprobărilor, împreună cu eventualele amendamente introduse în cursul procesului de avizare, materialul va fi transformat într-un document de lucru pentru punerea în aplicare a măsurilor propuse.
Concluzie:
În urma reorganizării societatea va fabrica pe capacități modernizate sau noi, produse militare si sisteme de armament moderne, unele unice pe plan mondial, conforme cu standardele NATO, răspunzând solicitărilor din piața internă și externă.
Parteneriatele în consorții cu academiile militare din România, concerne europene importante, IMM-uri din domeniul IT și al Inteligenței Artificiale, vor avea ca rezultat asimilarea de tehnologii noi şi fabricarea de sisteme de armament și muniții de ultimă generație.
Noile tehnologii vor reduce dependența societății și a țării de furnizorii externi, realizându-se siguranța aprovizionării.
Societatea va fi lider și partener în proiectele de cercetare-dezvoltare cu entități din țară și din străinătate și va deveni un furnizor de know-how.
-
-
-
PREZENTAREA ACTUALĂ A SOCIETĂŢII
-
Scurt istoric
Înfiinţarea uzinei este atestată documentar în Registrul firmelor industriale al Tribunalului Braşov sub firma „FABRICA DE MAŞINI ŞI TURNĂTORIE DUMITRU VOINA – SUCURSALA
BRAŞOV” la data de 20 iulie 1922.
În anul 1936 a avut loc autonomizarea uzinei sub denumirea „ÎNTREPRINDERILE METALURGICE D. VOINA SAR.” Braşov.
În perioada 1936-1944, uzina şi-a extins profilul de fabricaţie cu producţia de tehnică militară, ceea ce a condus la înfiinţarea unor ateliere de turnătorie, presare la cald, fierărie, strungărie şi cartonaje.
În anul 1952, din uzina rămasă după naţionalizare s-au desprins capacităţile de producţie pentru organe de asamblare, constituind o întreprindere independentă – Uzina "Brainer Bela". Partea rămasă a primit denumirea de „UZINA NR.2 – Braşov”.
În anul 1974, prin hotărâre a consiliului de miniştri, denumirea firmei s-a schimbat din „UZINA NR.2” în „ÎNTREPRINDEREA NR.2 – BRAŞOV”.
În anul 1991, prin hotărâre de guvern, unitatea s-a transformat în „UZINA CARFIL” Braşov, componentă a REGIEI AUTONOME DE TEHNICĂ MILITARĂ „RATMIL” Bucureşti.
În anul 1998, prin H.G. 705/15.10.1998, unitatea s-a transformat în societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, luând denumirea de S.C. CARFIL S.A. Braşov, filială a SOCIETĂŢII NAŢIONALE ROMARM S.A. Bucureşti, ulterior, prin HG 979/19.10.2000 devenind filială a COMPANIEI NAŢIONALE ROMARM S.A. Bucureşti. În această formulă, societatea îşi desfăşoară activitatea în prezent, având statut propriu şi personalitate juridică.
Prin H.G. nr.420/10.04.2003, S.C. CARFIL S.A. a suferit o divizare parţială prin crearea S.C. CARFIL INDUSTRIAL PARC S.A., în temeiul căreia, din patrimoniu unităţii s-a desprins o fracţiune împreună cu terenul aferent care a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Braşov.
Din anul 2015, unitatea îşi desfăşoară activitatea sub denumirea SOCIETATEA CARFIL S.A., filială a COMPANIEI NAŢIONALE ROMARM S.A., având statut propriu şi personalitate juridică.
Societatea Carfil S.A. Brasov, funcţionează în baza H.G. nr. 705/1998, privind înfiinţarea Societăţtii Naţionale ROMARM S.A., H.G. nr. 979/2000 completată cu H.G. nr. 952/2001, privind înfiinţarea Companiei Naţionale ROMARM S.A. şi este înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sub. Nr. J.8/596/2001, având codul fiscal RO 13945863.
Societatea deține Certificatul de înregistrare, conform Legii nr. 232/2016, cu nr. 18 din data de 17.05.2018.
-
Date de contact și funcționare
Adresa societăţii: Braşov, str. Zizinului, nr. 119, judeţul Braşov. Forma juridică: societate pe acţiuni – SA.
Numărul de înmatriculare la Registrul Comerţului: J8/596/2001. Codul unic de înregistrare: 13945863 atribut fiscal: RO.
-
Capital social şi structura acţionariatului
Capitalul social al societăţii este în valoare de 49.398.437,50 lei, format dintr-un număr de
19.759.375 acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei/acţiune, în următoarea structură:
Nr.
crt.
Denumirea acţionarului
%
Nr.acţiuni
Valoare capital
social (lei)
1
Persoane fizice *)
0
0
0
2
Persoane juridice*)
C.N. ROMARM S.A.
10,88
2.148.936
5.372.340
3
Bănci si /sau societăţi de investiţii
financiare**)
0
0
0
4
Statul Român prin M.E.A.T .
89,12
17.610.439
44.026.097,50
Total
100,00
19.759.376
49.398.437,50
*) dacă este cazul se precizează :-din care străine
**) din care SIF
-
Obiect de activitate
Obiectul principal de activitate al societăţii, aşa după cum este cuprins şi în Actul constitutiv, este fabricarea armamentului şi muniţiei – cod CAEN 2540.
De asemenea, obiectul de activitate al societăţii cuprinde şi:
-
clasa 1624 – Fabricarea ambalajelor din lemn;
-
clasa 2222 – Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic;
-
clasa 2229 – Fabricarea altor produse din material plastic;
-
clasa 2511 – Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice;
-
clasa 2521 – Producţia de radiatoare şi cazane pentru încălzire centrală;
-
clasa 2529 – Producţia de rezervoare, cisterne şi conteinere metalice;
-
clasa 2561 – Tratarea şi acoperirea metalelor;
-
clasa 2562 – Operaţiuni de mecanică generală;
-
clasa 2573 – Fabricarea uneltelor;
-
clasa 2592 – Fabricarea ambalajelor uşoare din metal;
-
clasa 2651 – Fabricarea de instrumente şi dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigaţie;
-
clasa 2932 – Fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule;
-
clasa 3312 – Repararea maşinilor;
-
clasa 3513 – Distribuţia energiei electrice;
-
clasa 3600 – Captarea, tratarea şi distribuţia apei;
-
clasa 3700 – Colectarea şi epurarea apelor uzate;
-
clasa 3811 – Colectarea deşeurilor nepericuloase;
-
clasa 3812 – Colectarea deşeurilor periculoase;
-
clasa 3821 – Tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
-
clasa 3822 – Tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
-
clasa 3831 – Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
-
clasa 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate;
-
clasa 4531 – Comerţ cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule;
-
clasa 4618 – Intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific, n.c.a.;
-
clasa 4619 – Intermedieri în comerţul cu produse diverse;
-
clasa 4673 – Comerţ cu ridicata al materialului lemons și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare;
-
clasa 4677 – Comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor;
-
clasa 4799 – Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor;
-
clasa 4931 – Transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători;
-
clasa 4939 – Alte transporturi terestre de călători n.c.a.;
-
clasa 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri;
-
clasa 5210 – Depozitări;
-
clasa 5590 – Alte servicii de cazare;
-
clasa 6820 – Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
-
clasa 6832 – Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract;
-
clasa 7112 – Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea;
-
clasa 7120 – Activităţi de testări şi analize tehnice;
-
clasa 7219 – Cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie;
-
clasa 9311 – Activităţi ale bazelor sportive.
-
-
Sector de activitate
Industria naţională de apărare.
-
Administrarea societății
Societatea este administrată în sistem unitar printr-un Consiliu de Administraţie, după cum urmează:
Luminiţa POPESCU
preşedinte
Constantin Sorin MÃNDUC
membru
Elviss Liviu BLEJDEA
membru
-
Administrare specială
Societatea se află în procedura de administrare specială şi de supraveghere financiară, instituită în temeiul Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării cu modificările şi completările ulterioare, prin Ordinul Ministrului Economiei şi Comerţului nr.183/14.04.2005.
-
Structura organizatorică a societăţii
Structura de guvernare a societății este structurată pe 3 niveluri ierahice, după cum urmează: Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie, Conducerea executivă.
Adunarea Generală a Acţionarilor este organismul societății care decide asupra Strategiei societăţii.
Administrarea societăţii se face în sistemul unitar, de către un Consiliu de Administraţie, compus din 3 administratori numiți prin ordin de ministru și confirmați de Adunarea Generală a Acţionarilor, pe o perioadă determinată de 4 plus încă 2 luni. Competenţele Consiliului de Administraţie au fost stabilite prin prevederile Statutului Societăţii şi sunt completate de prevederile Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare.
Organigrama societății
-
Organigrama societăţii a fost avizată în şedinţa Consiliului de Administraţie al filialei S. CARFIL S.A. din data de 24.06.2021 şi aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al C.N. ROMARM S.A. din data de 25.10.2021 – Anexa nr. 1 (1 fila neclasificata).
În structura organizatorică din organigrama din data de 24.06.2021 şi aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al C.N. ROMARM S.A. din data de 25.10.2021, sunt prevăzute un număr total de 650 posturi astfel:
TOTAL PERSONAL
T
650
Personal operativ
OP
442
Personal auxiliar
AUX
94
TESA
TESA
114
Alte functii
86
Conducere
28
Conținutul Regulamentului de Organizare si Funcționare în vigoare al S. CARFIL S.A. este în corelație cu structura organizatorică actuală prezentată anterior.
La momentul actual pentru S. CARFIL S.A. situația posturilor (total posturi, posturi ocupate și posturi vacante) este următoarea:
Categorii de personal
Total
Ocupate
Vacante
TESA din care:
114
66
45
conducere
28
23
4
Alte functii
86
43
26
Personal operativ
442
220
222
Personal auxiliar
94
79
15
TOTAL
650
364
286
Activitatea societăţii se desfăşoară în prezent, în oraşul Braşov, localitatea Hărman şi localitatea Vlădeni, fiind structurată pe următoarele sectoare:
Sectorul de producţie, cercetare și de mentenanță structurat astfel:
-Secţia Pirotehnică
-Atelier Muniţie
-Atelier Armament
-Biroul Pregătirea și Urmărirea Producției
-Compartiment Proiectare
-Atelier Mecano-Energetic
Sectorul administrativ, structurat după cum urmează:
-Compartimentul Juridic
-Compartimentul Audit intern
-Compartimentul Control financiar şi de gestiune
-Compartimentul Inspecţia generală şi anticorupţie
-Compartimentul Achiziţii
-Serviciul Intern de prevenire, protecţie, situaţii de urgenţă
-Compartimentul Management organizaţional
-Compartimentul Managementul resurselor umane
-Compartimentul Administrare patrimoniu şi investiţii
-Serviciul Managementul calităţii
-Structura de Securitate
-Compartimentul Administrativ şi pază
-Psiholog
-Consilieri
-Compartimentul Logistică materială
-Compartimentul Marketing, vânzări
-Compartimentul Financiar
-Compartimentul Contabilitate
-Compartimentul Analize economice
Depozitul de stoc (pentru rezerva A.N.R.S.P.S. din localitatea Vlădeni).
-
În structura organizatorică din organigrama din data de 10.06.2020 (previzionată) şi aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al C.N. ROMARM S.A. din data de 12.06.2020, sunt prevăzute un număr total de 650 posturi astfel:
TOTAL PERSONAL
T
650
Muncitori
M
501
direct productivi
dp
381
indirect productivi
ip
41
Deservire
d
79
Maiştri
m
7
Cercetare proiectare
cp
17
TESA
TESA
125
tehnic productiv
tp
14
adm. Secţii
as
16
adm. Centrală
ac
65
Conducere
c
30
Această organigramă, care corespunde strategiei de dezvoltare a societății pe perioada 2019- 2023 urmează a intra în vigoare în momentul în care condițiile financiare (pentru că presupune angajări de personal cu studii superioare) o vor permite, până atunci societatea va funcționa cu organigrama anterioară – cea descrisă la subpunctul I.
Organigrama aprobată în data de 12.06.2020 (previzionată) este prezentată în Anexa nr. 1 a (1 fila neclasificata).
Activitatea societăţii este prevăzută a se desfăşura într-o primă etapă tot în cele trei locații (oraşul Braşov, localitatea Hărman şi localitatea Vlădeni), fiind structurată pe aceleași două sectoare (producție și administrativ) exact ca în descrierea precedentă.
În funcție de modul cum va evolua activitatea de relocare, preconizăm ca în anul 2025, activitatea să se desfășoare în locațiile de la Hărman și de la Vlădeni.
-
Societatea este nominalizată în lista operatorilor ce au mijloace de producţie cuprinse în
„Inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională” prevăzut în Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare. În vederea păstrarii unui număr minim de personal pentru asigurarea necesităţilor la mobilizare, S. CARFIL S.A. a elaborat organigrama de avarie, conform art. 9 din Legea 232/2016.
În structura organizatorică din organigrama de avarie a S. CARFIL S.A., sunt prevăzute un număr total de 285 posturi astfel:
TOTAL PERSONAL
T
285
Muncitori
M
247
direct productivi
dp
0
indirect productivi
ip
3
Deservire
d
244
Maiştri
m
0
Cercetare proiectare
cp
0
TESA
TESA
38
tehnic productiv
tp
1
adm. Secţii
as
0
adm. Centrală
ac
11
Conducere
c
26
Organigrama de avarie a S. CARFIL S.A. este prezentată în Anexa nr. 1 b (1 fila neclasificata).
În conformitate cu prevederile Legii nr.232/2016, societatea este înscrisă în Registrul operatorilor economici din industria națională de apărare, deținând Autorizația nr. 18 din 17.05.2018. Contractul Colectiv de Muncă (C.C.M.) al S. CARFIL S.A. este înregistrat în registrul unic al
I.T.M. BRAŞOV la nr.14/590/23379/24.10.2019. Salariaţii au încheiate contracte individuale de muncă. Evaluarea personalului se face anual. De remarcat este că vârsta medie a personalului este 54 ani.
Concluzii:
Structura organizatorică actuală, aşa cum a fost prezentată, asigură în prezent funcţionarea societății, realizându-se sarcinile ce îi revin din punct de vedere al producţiei, mentenanţă, proiectare
– cercetare – dezvoltare, economico – financiar, servicii care apartin de directorul general, depozit de stoc, etc..
Structura organizatorică asigură funcţiile de bază a societăţii din punct de vedere al sarcinilor de mobilizare, menţinând nucleul critic de personal pe timp de pace.
Odată cu trecerea la o nouă etapă de dezvoltare a societății, structura organizatorică va fi adaptată respectivelor condițiilor de funcționare din noua organigramă aprobată pentru S. CARFIL
S.A. și va putea suferi modificări aprobate în conformitate cu reglementările statutare.
-
-
Conducerea executivă
Tanţău Mircea-Petru
Director general
Borcea Gigi
Director tehnic şi de logistică
Zamfir Nicolae
Director vânzări, depozite
Bolba-Mateescu Liliana-Ioana
Director economic
-
Aspecte de piață
Societatea nu este cotată pe piaţa de capital.
-
Situația participațiilor
Societatea nu deţine participaţii la capitalul social al altor societăţi.
-
Ajutoare de stat
Societatea nu a beneficiat de ajutoare de stat.
-
Asocieri
Societatea nu este asociată în participaţiune.
-
Aspecte zonale
Rata șomajului pentru judeţul BRAŞOV se prezintă astfel: media anului 2018 este de 2,20%, media anului 2019 este de 2,18 %, media anului 2020 este de 2,56 %, iar media anului 2021 este de 2,61 %.
-
Aspecte privind protecţia mediului
S. CARFIL S.A. deține următoarele autorizații pentru buna desfășurare a activităților privind politica de mediu:
-
Pentru sediul din municipiul Brașov, str. Zizinului nr.119:
-
autorizația de mediu nr.56 din 15.06.2017, valabilă până în data de 15.06.2022 pentru Secţia de prelucrări mecanice-producție tehnică militară;
-
autorizația de mediu nr.135 din 29.03.2013, valabilă până în data de 29.03.2023 pentru transport de mărfuri periculoase pe teritoriul României;
-
autorizația de gospodărire a apelor nr.58 din 02.08.2018, valabilă până în data de 02.08.2021 (în proces de reautorizare);
-
-
Pentru punctul de lucru din comuna Hărman, DJ 112 Hărman – Bod, km 4:
-
autorizația de mediu nr.25 din 10.02.2011, revizuită în data de 20.11.2012, valabilă până în data de 10.02.2021, aflată în procedura de revizuire la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov;
-
autorizația de gospodărire a apelor nr.57 din 02.08.2018, valabilă până în data de 02.08.2021 (în proces de reautorizare);
-
-
Pentru punctul de lucru din comuna Dumbrăvița, sat Vlădeni (la cca.800 m față de DN 1 Brașov –Făgăraș km 28+400 m):
-
autorizația de mediu nr.138 din 20.08.2010, valabilă până în data de 20.08.2020, aflată în procedura de revizuire la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov;
-
notificarea de punere în funcțiune nr.24 din 29.03.2016, valabilă până în data de 29.03.2020. Notă: Autorizația este în procesul de revizuire.
În domeniul protecției mediului, pentru S. CARFIL S.A. s-au realizat următoarele:
-
s-a obținut de la COMPANIA APA BRAȘOV, Acordul de deversare a apelor uzate menajere în rețeaua municipală de canalizare;
-
s-au transmis, societăților aflate în chirie pe amplasamentul S. CARFIL S.A. și Parcului Industrial Carfil, solicitări de igienizare a spațiilor proprii a drumurilor de acces;
-
s-au realizat buletine de analiză a apei pluviale;
-
s-a obținut certificatul de exceptare de la aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr.1.907/2006 pentru nitroglicerină.
Secția Pirotehnică Hărman și Depozitul Vlădeni au fost scoase în 2019 de pe Lista unităților SEVESO, prin apariția Legii nr.283/2018 pentru completarea art.2 alin.2 din Legea nr.59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, cele două amplasamente ale S. CARFIL S.A. fiind exceptate de la aplicarea prevederilor SEVESO.
Politica de mediu s-a axat pe respectarea legislaţiei de mediu în vigoare, naţională şi internaţională, pe respectarea autorizaţiilor de mediu pentru cele trei puncte de lucru, pe îndeplinirea măsurilor stabilite prin autorizaţiile de mediu şi la controalele de verificare efectuate de autorităţile abilitate.
Nu deţinem un sistem de management de mediu în conformitate cu ISO 14001.
Implementarea acestui sistem este un proces complex şi de durată, societatea aflându-se în prezent în etapa de analiză a managementului existent şi a conformităţii lui cu cerinţele standardelor pentru ISO 14001.
Deasemenea, planul de reorganizare/restructurare a societăţii are în vedere faptul că procesul de implementare al acestui sistem va continua după relocare.
Activitățile de protecție a mediului în Societatea CARFIL S.A. și previziuni pe termen mediu, cât și perspectiva realizării unor programe de investiții de mediu pentru perioada 2022-2026 (previziuni pe termen mediu) sunt prezentate în Anexa nr. 6 (1 fila neclasificata).
În perioada viitoare se impune cotinuarea demersurilor necesare pentru realizarea acestor proiecte în termen, aducând contribuții pentru îmbunătățirea calității mediului.
-
-
ANALIZA DIAGNOSTIC
-
Analiza situaţiei patrimoniale. Drepturi de proprietate
Bunurile imobile ipotecate – Nu este cazul
Bunurile mobile care fac obiectul unei garanţii reale mobiliare – Nu este cazul Bunurile asupra cărora poartă un privilegiu special – Nu este cazul
Bunurile imobile revendicate de terţi – Nu este cazul
Bunurile care fac obiectul contractelor de locaţie de gestiune – Nu este cazul Bunurile/activele disponibile care fac obiectul contractelor de închiriere:
-
Clădire producţie energetic – Contract de închiriere nr.1494/15.09.2005, prelungit prin acte adiţionale succesive;
-
Cabinet medical- parte din activul,,Cabinete medicale, Laborator psihologic, Cabinet protecţia muncii (construcţii instalaţii dispensar medical)” – Contract de închiriere nr.2177/21.10.2002, prelungit prin acte adiţionale succesive.
Bunurile care fac obiectul contractelor de asociere în participaţiune – Nu este cazul Bunurile care fac obiectul contractelor de leasing – Nu este cazul
Drepturi de proprietate asupra terenurilor:
Societatea deţine următoarele certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului după cum urmează:
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03-8002/15.11.2002 pentru suprafaţa de teren S = 144137,43 mp sediu social Braşov str. Zizinului nr. 119
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03- 8004/15.11.2002 pentru suprafaţa de teren S = 4547 mp parcare preuzinală Braşov str. Zizinului nr. 119
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03-8410/18.06.2003 pentru suprafaţa de teren S = 323451 mp Secţia Hărman
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03- 8409/28.02.2003 pentru suprafaţa de teren S = 43349 mp Poligon + plajă distrugere Olt
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03-8294/13.03.2003 pentru suprafaţa de teren S = 646089 mp Depozit RM Vlădeni
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03- 8918/07.01.2002 pentru suprafaţa de teren S = 1193 mp Braşov str. Drumul Cernatului nr.14A Bloc 1A
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03- 8296/06.05.2003 pentru suprafaţa de teren S = 1228 mp Braşov str. Zizinului nr. 109A Dormitor comun;
-
Certificat de atestare a dreptului de proprietate M03- 8295/22.04.2003 pentru suprafaţa de teren
S = 523 mp Braşov str. Înfrăţirii nr.9 Cămin nefamilişti prin sentinta civila nr. 130/CA din 24.02.2021 pronuntata de Tribunalul Brasov – Sectia a IIa Civila de contencios administrativ si fiscal.
Dreptul de proprietate intelectuală:
Societatea S. Carfil S.A. este proprietara documentațiilor constructive, tehnologice, de SDV- uri, ale calității, etc. pentru toate produsele militare din nomenclatorul de fabricație.
Pentru produsele aflate în faza de cercetare, atât cele câștigate prin programele naționale cât și pe cele dezvoltare prin contracte de prestări servicii de cercetare, politica societății este de a deține atât drepturile de proprietate intelectuală și drepturile de proprietate industrială.
Concluzii analiză patrimonială:
Terenurile ocupate în prezent de către S. CARFIL S.A. sunt proprietatea filialei, atât la sediul social din Braşov, cât şi la sediile secundare, respectiv punctele de lucru Secţia Pirotehnică Hărman şi Depozitul Rezerva de Mobilizare Vlădeni.
Clădirile din patrimoniul Filialei S. CARFIL S.A. nu sunt intabulate în CF.
După aprobarea Planului de reorganizare/restructurare al S. CARFIL S.A., care conține și partea de valorificare active, în baza solicitărilor de vânzare a acestor active, societatea le va intabula. Intabularea se va face în acel moment, deoarece, pe de o parte se va ști exact solicitarea cumpărătorului, iar pe de altă parte se elimină cheltuielile cu rapoarte de evaluare care s-ar putea referi la active incomplete.
-
-
Analiza activității comerciale
-
Analiza de piaţă
-
Ponderea vânzărilor
Ponderea vânzărilor pentru produse de tehnică militară pentru anul 2021:
-
la export este de 91,0%
-
la intern este de 0,20
-
la produse/servicii intern este de 8,80% (servicii de închiriere, depozitare produse, taxare energie electrică, apă-canal, probe poligon, deşeuri)
-
-
Structura pieţei şi cota de piaţă
Produsele fabricate de S. CARFIL S.A. au o cotă de 100% pe piaţa internă, fiind unic producător pentru produsele din nomenclatorul de fabricaţie.
Pe piaţa externă, informaţiile privind structura pieţei şi cota de piaţă nu sunt disponibile societăţii noastre.
În funcţie de structura/tipul produselor solicitate, S. CARFIL S.A poate oferi anual o cantitate de produse care să atingă o valoare între 15.000.000,00 şi 25.000.000,00 USD.
-
Tendinţele pieţei interne și externe
Pe plan intern, se identifică ca piaţă relevantă a societăţii piaţa produselor de tehnică militară specifică.
Potențialii beneficiari ai produselor aflate pe piaţa internă denumită în continuare piaţa relevantă sunt, dar fără a ne limita la aceştia:
-
Agenţi economici din industria producătoare de muniţie şi armament;
-
Ministerul Apărării Naţionale;
-
Ministerul Administraţiei şi Internelor;
-
Alte structuri din cadrul FSNA;
-
C.N. Romtehnica S.A.
Evolutia pieţei interne pentru produsele şi serviciile Societăţii CARFIL S.A. relevă o tendinţă de creştere, motivată de următorii factori:
-
cerințele Ministerului Apărării Naţionale pentru muniție explozivă, fapt nemaiîntâlnit din
1993;
-
numărul mare de produse militare aflate în omologare cu Armata Română;
-
comenzi în creştere la produsele speciale de la filiale colaboratoare.
Pe plan intern, S. CARFIL S.A. nu are competitori pentru produsele din nomenclatorul de
fabricaţie.
Pe plan extern:
CARFIL S.A. se bazează în principal pe două mari caracteristici ale produselor : performanţe şi calitate. Preţul este rezultatul îndeplinirii caracteristicilor amintite. Acestea reprezintă trăsăturile definitorii pe care clienții ar trebuie să le ia în calcul.
Performanţe superioare şi calitate superioară înseamnă un preț corespunzător.
Competiţia cu firmele străine care fabrică produse militare după standarde NATO ca și
Comerțul cu produse militare este în mare parte dominat de agenți intermediari între producători și ministerele apărării. Interesul, oricărui comerciant este de a câștiga cât mai mult, câștig pe care îl obține în dauna calității și performanțelor produselor.
În ultimii 15 ani, pe piaţă au intrat în mod agresiv firme din Bulgaria, Serbia, Bosnia Hertzegovina, Ucraina şi China. Preţurile oferite de aceste companii sunt cu mult diminuate faţă de preţurile reale (chiar şi de 2-3 ori mai mici). Calitatea acestor produse este însă pe măsura prețului, slabă.
Motivul obținerii acestor preţuri mici este dat de facilităţile din partea statelor amintite mai sus și anume: primele de export acordate de către state care pot fi în cuantum de 10% până la 20%, la materialele ieftine achiziționate din est şi alte facilități.
Un alt motiv este cel oferit de societăţile din Serbia, care lucrează în consorţii împreună cu băncile şi beneficiază de facilităţile bancare acordate de acestea.
China reprezintă, de asemenea, un alt exemplu de practicare a preţurilor mici, de dumping – ca ţară comunistă China, cu o economie planificată, are enorme facilități de export plus sute de miliarde de dolari investite în industria de apărare.
S. CARFIL S.A. nu poate face rabat de la calitatea produselor și de la performanțele acestora. Pentru a putea concura cu a producătorii care practică prețuri foarte mici, S. CARFIL S.A.,
aplică două soluții :
-
Prima soluție este reducerea costurilor de producție prin retehnologizarea capacităților de fabricație. Prin investițiile din anii 2019 și 2020 s-a reușit o retehnologizare în procent de 60% a capacităților. Acest proces, planificat, are ca țintă o retehnologizare de 90% în anul 2024. Prin retehnologizarea de până în prezent s-a reușit o reducere a prețurilor la unele produse de până la 25%.
-
A doua soluție este dezvoltarea de sisteme de armament și de muniții noi, adaptate noilor tipuri de conflicte și noilor concepte de înzestrare ale armatelor.
Din acest motiv am decis să colaborăm cu firme europene de top cum ar fi: Reihnmetall- Nitrochemie-Germania/Elveția, Kago-Austria pentru furnizarea de materiale energetice, Diehl Defence-Germania, Junghans-Germania, Leonardo-Italia, Konstrukta-Slovacia, Roxel-Franța, etc., pentru dezvoltarea de sisteme și muniții noi.
-
-
-
Principalii concurenţi pe piaţa internă și externă specifică
În prezent pe piaţa internă acţionează următorii concurenţi:
Societatea
Activităţi asociate societăţii
S. TOHAN S.A.
Posibilitatea realizarii unor produse de tehnică militară aproximativ similare: bombe de aruncător
S. U.M. MIJA S.A.
Posibilitatea realizarii unor produse de tehnică militară aproximativ similare: grenade explozive
Principalii concurenţi la nivel intern au un potențial moderat-slab al ofertei, astfel încât se poate opina că societatea deţine un potenţial mare în măsura în care se acoperă necesarul investiţional de primă urgenţă.
-
Principalii clienţi interni și externi
Principalii clienţi pentru produsele societăţii sunt redaţi în tabelul următor:
C L I E N T U L
% din cifra de
afaceri a anului 2019
% din cifra de
afaceri a anului 2020
% din cifra de
afaceri a anului 2021
C.N. ROMARM S.A. BUCUREŞTI
76,11
98,2
85,93
C.N. ROMTEHNICA S.A.
0
0
0
S. U.M. MIJA SA.
4,45
0
0
S. TOHAN S.A.
0,55
0
0
NOTA:
La data elaborării Planului, societatea nu derula activităţi pentru clienţii săi tradiţionali din FSNA.
La data completării Planului (ianuarie 2022), societatea are contracte de aproximativ 50 milioane lei cu FSNA.
-
Principalii furnizori interni și externi
Pentru desfăşurarea activităţii societatea foloseşte materiale şi utilităţi de la următorii furnizori:
FURNIZORUL
Materia prima (m.p.)/ Serviciul (s.)
Valoare an 2019
% în total cheltuieli materiale ale anului 2019
Valoare an 2020
% în total cheltuieli materiale ale anului 2020
Valoare an 2021
% în total cheltuieli materiale ale anului 2021
S. U.M.
Plopeni S.A
Produse forjate (m.p.)
–
–
32.166
0,67
428.704,39
9,93
S. U.M.
Plopeni.S.A
Tratamente termice (s.)
–
–
40.175
2,08
6.569,66
6,26
S. U.P.S.
Dragomireşti S.A
Încărcare produse (s.)
65.120
1,32
137.326
7,13
1.185.500
46,73
S.C. Eurobusines
S.R.L Braşov.
Repere produse Speciale (m.p.)
766.350
51,52
19.037
0,40
96.104
2,23
S.C. Crislar Giva S.R.L
Oţeluri (m.p.)
11.616,6
0,78
–
–
264
0,01
S.U.M Mija
Mecanism și bucșse
–
–
–
–
15.773
–
S.C. Antemie
S.R.L. Braşov
Repere speciale
(m.p.)
7.717,5
0,51
12.057
0,25
10.632
0,25
S.C. Feliantes
S.R.L. Braşov
Genţi , săculeţi, curele (m.p.)
136.814,22
9,2
616.881
12,9
159.900
3,70
S.Tohan Zărneşti S.A
Galvanizări, prelucrări (s.)
43.701,62
0.89
34.573
1,8
19.495,23
0,77
S.Tohan Zărneşti S.A
Repere speciale (m.p.)
14.140
0,95
15.000
0,31
20.661,20
0,48
S.C. Eco-Plating Bucureşti S.R.L.
Galvanizări (s.)
472
0,96
–
–
–
–
S.C. Upetrom 1 Mai Trading Ploieşti S.R.L.
Cromare dură (s.)
–
–
200.769
10,43
130.544
5,15
S.C. Body CoteTratament Termice S.R.L
Braşov
Tratamen-te termice
(s.)
40.059
0,81
12.330
0,65
5.057
0,002
S.C. Isoplus Special S.R.L.
Făgăraş
Transport special (s.)
10.403
0,21
56.369
2,92
43.044
1,70
S.C. I.O.R. S.R.L
Bucureşti
Aparate de
ochire (m.p.)
8.400
0,56
2112697
44,2
–
–
S.C. Gilinox S.R.L Bucureşti
Duraluminiu (m.p.)
–
–
–
–
18.970,28
0,44
S.C Vovi Prod
Prest S.R.L. Brasov
Duraluminiu (m.p.)
4.809
0,32
148.724
3,12
111.428,44
2,58
S.C. Marfa Mara Metal S.R.L Braşov
Oţeluri speciale (m.p.)
–
–
55.801
1,17
6.338,25
0,15
S.C. Senal S.R.L
Bacău
Ţevi oţel (m.p.)
–
–
155.328
3,25
106.359,33
2,46
S.C. Ricom Coop. Mestesug.
S.R.L Râşnov
Lăzi (m.p.)
–
–
141.712
2,96
96.966,50
2,25
S.C. DSN
21M cOffice
S.R.L. Bucureşti
Ansamblu de forţare (m.p.)
–
–
77.688
1,62
213.758
4,95
S.C.Promotor
S.R.L. Hunedoara
Închiriere autovehicul transport marfuri
periculoase. (s.)
17.640
0,35
–
–
–
–
S.C. Mecena
S.R.L. Braşov
Închiriere autobuz
transport personae (s.)
70.400
1,43
69.915
3,63
71.298
2,81
S.C. Cartanmina
S.R.L Târgovişte
Tocuri (m.p.)
1.500
0,1
22.491
0,47
177.071
4,10
Uniglobal
Serbia(Milan Blagojevic)
Casete, pulberi
capse electrice (m.p.)
–
–
–
–
328.742,63
7,62
Arsenal JSCO Bulgaria
Capse (m.p.)
–
–
–
–
112.458,04
2,61
Nitrochemie Wimmis
Elvetia
Pulbere B81 si B120
–
–
34.111
0,71
91.959,42
2,13
Kago Austria
Casete B60, B81, B120
–
–
619.625
12,96
221.012,51
5,12
Nitrochemie Wimmis
Elvetia
Pulbere B60,B81 si
B120
–
–
296.844
6,21
–
–
Ibak Savuma Turcia
Toc B60
–
–
94.054
1,97
74.691,61
1,73
S.C. Electrica Furnizare S.A – SEE Transilvania
Sud Braşov
Energie electrică (s.)
1.274.302
25,86
1.080.19
5,77
31,01
1.163.671,
77
65,48
S. Engie România S.A.
Gaze naturale (s.)
511.436,7
10,37
436.247,
21
12,52
551.577,02
31,03
Compania APA Braşov
Servicii de
canalizare (s.)
7.039,2
1,14
5.776,35
0,16
6.848,28
0,39
Vodafone România
Telefonie mobilă
(s.)
17.124,15
0,34
19.824,5
0
0,57
28.093,44
1,58
Telekom România
Telefonie fixă (s.)
9.396,99
0,19
9.481,46
0,27
9.980,94
0,56
S.C. Vodatel S.R.L.
Telecomunicaţii interne
(s.)
9.520
0,19
14.000,0
0
0,40
12.000
0,67
RCS RDS
Internet (s.)
5.799,01
0,17
5076,49
0,29
Precizări:
Valoare Cheltuieli Materiale în anul 2021= 4.316.152,67 lei Valoare Prestări Servicii în anul 2021 = 4.314.218,88 lei
Procentul % a fost calculat separat pentru cheltuieli Materiale și separat pentru Prestări Servicii.
-
Situaţia contractelor pe piaţa externă
Contractele de produse tehnice pentru export încheiate în anul 2019 sunt:
Nr. Crt.
Beneficiar
Produs
Buc.
Valoare
USD
1.
NET-ISRAEL
AG-9
2
22.000,00
2.
NET-ISRAEL
B 120 HE
100
50.064,00
3.
Kiesler, SUA
AG-9
169
1.681.275,00
4.
Kiesler, SUA
Arc percutor
150
Cui percutor
50
200,00
Contractele de produse tehnice pentru export încheiate în anul 2020 sunt:
Nr. Crt.
Beneficiar
Produs
Buc.
Valoare
USD
1.
Sierra Four Industries SUA
AG-7S
856
2.756.320,00
Complet 1/1 AG-7S
96
123.168,00
Complet 1/81 AG-7S
12
58.716,00
2
Kiesler, SUA
B60 FUM
3.000
249.000,00
3.
Kiesler, SUA
B60 FUM
5.000
415.000,00
4.
M.Ap.N., Moldova
OG-9/73 mm
634
223.168,00
5.
Kharisma Wira SDN, Malaiezia
OG-7/40 mm
160
24.000,00
6.
General Defense Corp , SUA
B60 FUM
3.000
390.000,00
7.
Kiesler, SUA
4 BN-27
4.000
500.000,00
În anul 2021 nu au fost încheiate contracte pentru livrare la export.
-
Activitatea de export
Prin statutul S. CARFIL S.A., prerogativele comercializării produselor de tehnică militară (armament şi muniţie) fabricate de filială, la intern şi export sunt ale C.N. ROMARM S.A..
S. CARFIL S.A. a răspuns cu promptitudine la toate solicitările de oferte, astfel:
-
pentru anul 2019 în număr de 186 cereri de ofertă;
-
pentru anul 2020, în număr de 222 de cereri de ofertă.
-
pentru anul 2021, în număr de 135 de cereri de ofertă.
Produsele din nomenclatorul societăţii au fost solicitate de C.N. ROMARM S.A. şi C.N. ROMTEHNICA S.A. pentru companii din S.U.A., Egipt, Turcia, Nigeria, Israel, Malaezia, etc., dar şi de la potenţialii beneficiari interni ai produselor fabricate la S. CARFIL S.A., precum M.Ap.N..
Din aceste cereri de ofertă, s-au concretizat prin contracte, 4 (patru) în anul 2019, 10 (zece) în anul 2020, și 3 (trei) în anul 2021 , respectiv:
Anul 2021:
-
pentru intern : U.M. 02550C Bucureşti
-
pentru extern: 0.
Urmare ofertelor transmise, S. CARFIL S.A. a primit comenzi şi a încheiat contracte de produse militare, astfel:
În anul 2019
-
-
la export în valoare de 1.753.539,00 usd
-
la intern în valoare de 2.100.631,00 lei
În anul 2020
-
la export în valoare de 4.516.204,00 usd + 202.880,00 euro
-
la intern în valoare de 91.611,77 lei.
În anul 2021
-
la export în valoare de 0,00 usd
-
la intern în valoare de 44.187.107,00 lei.
În anul 2019 în cadrul Compartimentului Marketing, Vânzări s-a încheiat un număr de 12 contracte de livrări produse și servicii, în anul 2020, 17 contracte de livrări produse şi servicii şi în anul 2021, 9 contracte de livrări produse şi servicii.
Ca urmare a celor prezentate, vânzările S. CARFIL S.A. pentru anii 2019, 2020, 2021 sunt structurate după cum urmează:
Extern:
PRODUS
VÂNZĂRI 2019
VÂNZĂRI 2020
VÂNZĂRI 2021
Speciale
7.025.302,00 lei
4.945.850 lei
12.293.927,12 lei
NOTĂ : În anul 2021, S. CARFIL S.A. a transmis către C.N. Romarm S.A. în principal, dar şi către alţi exportatori, un număr foarte mare de oferte, răspuns la solicitările primite. Aceste oferte se regăsesc în tabelul următor:
Nr. Oferta
Produs
Cantita te (buc)
Preț oferit
(USD)
Termen de livrare
Relația
2446/312/23.12.2020
AG 7 S
500
2.800
100 buc./luna
la 90 zile
ANGLIA
2443/312/23.12.2020
BOLT 5,56
63
BOLT CARRIER 5,56
82
2372/312/18.12.2020
A 82
100
7.900
50 buc/luna la
120 zile
B60 HE(M6R)
20.000
90
3500buc/luna la 90 zile
B81HE(M6R)
20.000
130
3000 buc/luna
la 90 zile
B82HE(M6R)
20.000
130
3000 buc/luna
la 90 zile
B120HE(M6R)
20.000
328
2500 buc/luna
la 90 zile
OG7O40(M6R)
20.000
90
3500buc/luna la 90 zile
59/312/14.01.2021
B120HE(M6R)
1.000
328
1000 buc la 90 zile
112/312/19.01.2021
OG7O40(M6R)
9.000
90
4000 buc/luna
la 90 zile
OG7O40(M6R)INERT
5.000
82
4000 buc/luna
la 90 zile
101/312/19.01.2021
TBG7-CRF4
100
740
100 buc la 180 zile
PICATINY- USA
146/312/21.01.2021
B60 HE(M6R)
3.000
90
3000 buc/luna
la 60 zile
146/312/21/01/2021
OG7O40(EL)
9.000
335
4000 buc/luna
la 90 zile
OG7O40(EL)INERT
5.000
125
4000 buc/luna
la 90 zile
B60FUM(PROX.)
1.000
425
1000 buc la 90 zile
SLOVACIA
B81FUM(PROX)
500
450
500 buc la 90 zile
155/312/22.01.2021
B60FUM (PROX)
1.000
425
1.000 buc. La
90 de zile
SLOVACIA
B81 FUM (PROX)
500
450
500 buc. la 90 de zile
208/312/29.01.2021
OG-7/40
26.276
90
4.000
buc./luna la 90 de zile
GLOBAL ORDONANCE
220/312/01.02.2021
B60 HE(M6R)
3.000
90
3.000 buc. la
90 de zile
BANGLADESH
B60 FUM, (M6-R)
1.000
140
1.000 buc. la
90 de zile
232/312/02.02.2021
B60 HE(M6R)
21.306
90
3.000
buc./luna la 90 de zile
B60 FUM (M6-R)
7.314
140
1.000
buc./luna la 90 de zile
231/312/02.02.2021
B60 HE (M6-R)
20.000
90
3.000
buc./luna la 90 de zile
ELBIT SYSTEMS
B60 FUM (M6-R)
7.000
140
1.000
buc./luna la 90 de zile
264/312/04.02.2021
Focos M6-R
50.000
30
4.000
buc./luna la 60 de zile
BANGLADESH
Cartus 60 mm
50.000
12
10.000
buc./luna la 60 de zile
Releu 60 mm
150.00
0
3
30.000
buc./luna la 90 de zile
237/312/02.02.2021
Tub carton 120 mm
20.000
buc. in 2021
si 30.000
buc. in 2022
16,5
euro
10.000
buc./luna la 30 de zile
HIRTENBERGE R DEFENCE AUSTRIA
309/312/09.02.2021
AG-7S PGO-7V)
400
900
2.000
2.800
2.770
2.750
6 luni de la semnare
12 luni de la semnare 24 luni de la
semnare
DACIA MILITARY INDUSTRY
294/312/08.02.2021
B60 HE (M6-R)
50.000
83
3.500
buc./luna la 90 de zile
NANOTECH DEFENSE BUCURESTI
B60 FUM (M6-R)
50.000
130
3.500
buc./luna la 90 de zile
B82 HE (M6-R)
50.000
126
3.000
buc./luna la 90 de zile
B82 FUM (M6-R)
50.000
145
3.000
buc./luna la 90 de zile
A60 C
300
3.600
100 buc./luna la 120 de zile
B60 HE (M6-R)
10.000
90
3.500
buc./luna la 90 de zile
OG-7/40 (M6-R)
3.000
90
3.000 buc. la
90 de zile
B81 HE (M6-R)
10.000
130
3.000
buc./luna la 90 de zile
B60 HE (M6-R)
10.000
130
3.000
buc./luna la 90 de zile
B82 HE (M6-R)
7.260
130
3.000
buc./luna la 90 de zile
B60 HE (M6-R)
10.000
90
3.500
buc./luna la 90 de zile
B120HE(M6R)
2.000
328
2.000 buc. la
90 de zile
321/312/09.02.2021
AG-7S PGO-7V)
50
2.800
50 buc./luna la
90 de zile
Complet 1/1 pt. AG-7S
50
950
50 de buc la 90 de zile
320/312/09.02.2021
AG-7V (PGO-7S)
200
2.600
200 buc. la 30 de zile
NANOTECH DEFENSE BUCURESTI
492/312/22.02.2021
AG-7V (PGO-7S)
200
2.100
200 buc. la 30 de zile
Focos M6-R (mecanic de impact)
5.000
25
5.000 buc. la
30 de zile
Focos UB-2M
(mecanic de impact)
5.000
60
5.000 buc. la
30 de zile
413/312/17.02.2021
OG-7/40 (M6-R)
300
100
300 buc. la 60 de zile
AFRICA
443/312/18.02.2021
Sistem mortier A60 S
2
4.800
2 buc. la 90 de zile
CAYMAN FORCE ELITE
B60 HE (M6-R)
256
100
256 buc. la 60
de zile
444/312/18.02.2021
Sistem mortier A60 S
2
4.800
2 buc. la 90 de zile
CAYMAN FORCE ELITE
B60 HE (M6-R)
1.000
100
1.000 buc. la
60 de zile
408/312/16.02.2021
B81 HE (M6-R)
480
130
480 buc. la 90 de zile
EST GATE EAU
B81 FUM (M6-R)
480
145
480 buc. la 90 de zile
511/312/24.02.2021
OG-7/40 (M6-R)
75.000
85
4.000
buc./luna la 90 de zile
B82 HE (M6-R)
41.000
126
3.000
buc./luna la 90 de zile
512/312/24.02.2021
modificare preturi oferta precedenta
NANOTECH DEFENSE
BUCURESTI
494/01.03.2021
AG-7S (PGO-7V si
complet 1/1 inclus)
500
2.800
100 buc./luna
la 90 zile
AD CONSULTING ISRAEL
Complet 1/1 pt. AG-7S
500
950
150 buc./luna
la 90 zile
Complet 1/9 pt. AG-7S
500
1.283
150 buc./luna
la 90 zile
Complet 1/81 pt. AG- 7S
500
4.893
150 buc./luna
la 90 zile
590/312/04.03.2021
reducere preturi cu 3%
AD CONSULTING ISRAEL
628/312/10.03.2021
B60 HE
40.000
90
3.000 buc/luna
la 90 zile
B60 SK
40.000
135
3.000
buc./luna la 90 de zile
654/312/15.03.2021
B120HE(M6R)
1.500
328
1.500 buc. la
90 zile
655/312/15.03.2021
OG-7/40
2.000
120
2.000 buc la
120 zile
667/312/17.03.2021
A60S
18
5.300
18 buc. la 90 zile
GLOBAL ORDONANCE
A60C
18
4.800
18 buc. la 90 zile
AG-7S (PGO-7V)
24
3.850
18 buc. la 90 zile
Ap. Ochire pe timp de noapte
24
5.694
Ap. Ochire PGO7VU
24
620 euro
Ap. Ochire NVA50
18
3.900
euro
719/312/24.03.2021
Plotting board
70
41
30 de zile de la comanda
KIESLER
739/312/26.03.2021
A82
200
7.900
50 buc./luna la
120 de zile
COREEA DE SUD
A60S
1.000
4.750
50 buc./luna la
90 de zile
AG9 (cu asig.din Dep.
M.Ap.N.)
200
18.600
50 buc./luna la
90 de zile
B120 HE (M6R)
8.000
328
2.500
buc./luna la 90 zile
756/312/30.03.2021
AG-7S (PGO7V)
12
3.220
10 buc. la 90 zile
BMD PRODUCTION SERBIA
OG-7/40 mm
180
145
180 buc. la 90 zile
757/312/30.03.2021
A60S
6
5.300
6 buc. la 90 zile
SERBIA
B60 HE (M6-R)
60
165
60 buc. la 90
zile
B60 SK (M6R)
120
185
120 buc. la 90 zile
785/312/05.04.2021
AG-7S (PGO7V)
1.000
3.450
100 buc./luna
la 90 zile
INDONEZIA
OG-7/40
1.000
145
1.000 buc. la
90 de zile
801/312/08.04.2021
B120 HE (M6R)
8.160
450
2.500
buc./luna la 90 de zile
B120 he (El.SQ)
8.160
790
2.500
buc./luna la 90 de zile
820/312/12.04.2021
OG7/40 inert
2.500
115
2.500
buc./luna la 90 de zile
BULGARIA
B60 HE (M6R)
1.000
145
1.000 buc. la
90 de zile
809/312/09.04.2021
AG-7S (PGO7V)
7
3.450
7 buc. la 90 de zile
AG7V
7
2.800
7 buc. la 90 de zile
AG-7S (IOAG7S)
7
3.750
7 buc. la 90 de zile
881/312/20.04.2021
B120 HE (proxy)
1.500
735
1.500 buc. la
180 de zile
TURCIA
894/312/22.04.2021
AG-9 (cu asig. Din dep. M.Ap.N)
50
19.500
50 de buc la 90 de zile de la asig.
Produselor din dep. M.Ap.N.
OG-9/73
2.000
325
2.000 buc. la
90 zile
OG-9/73
1.000
325
1.000 buc. la
90 de zile
OG-9/73 Practice
1.000
280
1.000 buc. la
90 de zile
OG-7/40
2.500
155
2.500 buc. la
90 de zile
OG-7/40 practice
1.000
125
1.000 buc. la
90 de zile
910/312/26.04.2021
OG-9/73
5.500
325
2.000
buc./luna la 90 zile
OG-7/40
9.000
155
3.000
buc./luna la 90 zile
911/312/26.04.2021
AG-7S (PGO-7V)
5.000
3.250
100 buc./luna
la 90 zile
IRAK- RED DEFENCE
OG-7/40
50.000
125
3.000
buc./luna la 90 zile
B120 HE (M6R)
5.000
430
2.500
buc./luna la 90 de zile
B120 HE (Proxi)
5.000
735
1.500
buc./luna la 180 zile
925/312/28/04/2021
B60 HE (MEF-2)
5.000
498
1.000
buc./luna la 120 zile
MAROC
939/312/10.05.2021
OG9/73 (UB2M)
5.000-
5.500
355
2.000buc./ luna la 90 zile
AFGANISTAN
OG-7/40 (M6R)
8.700-
9.000
155
3.000
buc./luna la 90 zile
943/312/10.05.2021
B81 FUM (M6R)
500
185
500 buc. la 90 de zile
THAILANDA
1004/31218.05.2021
B60 HE (M6R)
3.000
165
3.000
buc./luna la 90 zile
BANGLADESH
1003/312/18.05.2021
B81 FUM (M6R)
1.278
185
1.278 buc. la
90 de zile
1036/312/20.05.2021
OG-7/40 (M6R)
1.000
155
1.000 buc.la
90 de zile
1038/312/20.05.2021
AG-7S (PGO7V)
5
3.850
5 buc. la 60 de zile
FIELD STRE
TBG-7 CRF2-/70
90
660
90 buc. la 120 de zile
1072/312/24.05.2021
OG-9/73 (M6R)
7.600-
9.500
325
2.000
buc./luna la 90 zile
IDIQ-SUA
OG-7/40 (M6R)
12.000
– 15.000
115
3.000
buc./luna la 90 zile
1058/312/24.05.2021
AG-7V (PGO7V)
200
2.800
200 buc. la 30 de zile
ISRAEL
OG-7/40 (M6R)
5.000
155
5.000 buc. la
90 de zile
1084/312/26.05.2021
B120 HE (M6R)
20.000
425
3.000
buc./luna la 90 zile
SLOVACIA
B120 HE (PROXY)
20.000
735
1.000
buc./luna la 120 zile
B60HE (M6R)
27.138
145
4.000 buc.luna
la 90 zile
1101/312/28.05.2021
OG-7/40 (M6R)
1.000
120
reducere pret oferta anter.
ZELENY- CEHIA
1102/312/28.05.2021
OG-7/40 (M6R)
3.000
115
3.000
buc./luna la 90 zile
EXCALIBUR- CEHIA
AG-7S (PGO7V)
9
3.350
9 buc. la 90 zile
AG-9 (cu asig. Din dep. M.Ap.N)
15
19.600
15 buc. la 90 de zile
1107/312/28.05.2021
AG-9
100
19.500
50 buc./luna la
90 de zile
C.N. ROMTEHNICA S.A.
1110/312/28.05.2021
OG-7/40
20.000
115
3.000
buc./luna la 90 zile
EXCALIBUR- CEHIA
1080/312/25.05.2021
B60 HE M6R
2.500
135
2500
buc./luna90 de zile
B60 FUM (M6R)
2.500
155
2.500
buc./luna la 90 de zile
B81 HE (M6R)
1.600
175
1.600 buc. la
90 de zile
B81 FUM (M6R)
8.000
195
2.000
buc./luna la 90 zile
1155/312/08.06.2021
B60 HE (M6R) Inert
12
200
KIESLER (scop didactic)
B60 HE (EIF) Inert
12
210
B60 HE (PROXY)
Inert
12
230
B60 FUM (M6R) Inert
12
200
B82HE (M6R) Inert
12
240
B82 HE (EIF) Inert
12
250
B82 HE (PROXY)
Inert
12
270
B82 FUM (M6R) Inert
12
240
B120HE (M6R) Inert
12
410
B120 HE (EIF) Inert
12
430
B120 HE (PROXY)
Inert
12
450
B120 FUM (M6R)
Inert
12
410
1148/312/08.06.2021
OG-7/40 cu TNT
5.000
120
EGIPT
OG-7/40 cu comp. B
5.000
140
1144/312/08.06.2021
AG-7S (PGO-7V)
10
3.450
10 buc. la 90 de zile
A60 S
3
6.300
3 buc. la 90 de zile
AFRICA
A60 C
3
5.300
3 buc. la 90 de
zile
1158/312/09.06.2021
B81 HE (M6R)
1.000
175
1.000 buc. la
90 de zile
CAYMAN FORCE ELITE
1173/312/10.06.2021
OG-7/40 (M6R)
21.000
145
3.000
buc./luna la 90 de zile
BELGRAD
1178/312/11.06.2021
B60 FUM (M6R)
2.000
155
2.000 buc. la
90 de zile
MOD OMAN
1179/312/11.06.2021
TBG-9/ CRF/73 cu
focos antiricosheet inerta
50-125
720 usd
50-125 buc. la
90 de zile
IDIQ-SUA
1180/312/11.06.2021
TBG-7 CRF 1/40 mm
350
1.000
buc./luna la 90 de zile
KIESLER
TBG-7 CRF2/70 mm
660
1.000
buc./luna la 90 de zile
TBG-7 CRF 3/ 70 mm
860
800 buc./luna la 90 de zile
TBG9- CRF/73 mm
960
800 buc./luna la 90 de zile
B120 He (M6R)
380
2.500
buc./luna la 90 de zile
B120 HE (PROXY)
790
800 buc./luna
la 180 zile
B120 HE (EIF-2 CRF. El.)
795
800 buc,/luna la 90 de zile
B120 HE (el. Inel de etansare)
850
800 buc./luna
la 120 zile
1236/312/23.06.2021
B81 FUM (M6R)
8.000
245
2.000
buc./luna la 90 zile
1237/312/23.06.2021
A60 Commando
47
5.300
47 buc. la 90 de zile
1245/312/24.06.2021
Propellant charge for
OG-7
2.000
75
2.000 buc. la
90 de zile
ZENIPROM,
SERBIA
1307/312/30.06.2021
B60 HE (M6R)
30.000
135
4.000
buc./luna la 90 de zile
MOD KSA
B 81 HE (M6R)
25.000
175
3.000
buc./luna la 90 de zile
B82 HE (M6R)
25.000
175
3.000
buc./luna la 90 de zile
B120 HE (M6R)
10.000
425
2.500
buc./luna la 90 de zile
Booster PG-7PM pt.
OG-7
5.000
130
2.000
buc./luna la 90 zile
1352/312/07.07.2021
Focos M6-R
5.000
30
3.500
buc./luna la 90 de zile
KHAN ASPARUH TRADE
Booster PG-7PM pt.
OG-7
5.000
130
2.000
buc./luna la 90 zile
TBG-7 CRF-1
nedefi
nita
390
50 buc./luna la
90 de zile
TBG-7 CRF-2
nedefi
nita
690
50 buc./luna la
120 de zile
TBG-7 CRF-3
nedefi
nita
890
50 buc. la 90 de zile
1370/312/12.07.2021
AG-7S (PGO-7V)
350
3.450
50 buc./luna la
90 de zile
ISRAEL
AG-7S (IOAG7S)
350
3.750
50 buc./luna la
90 de zile
AG-7S (LON RPG-7)
350
8.700
50 buc./luna la
90 de zile
1374/312/12.07.2021
OG-7/40
15.000
145
3.000
buc./luna la 90 de zile
RED DEFENSE CORP
1379/312/13.07.2021
OG-7/40 cu TNT
26.500
120
3.000
buc./luna la 90 de zile
CAIRO, EGIPT
OG-7/40 cu comp. B
26.500
140
3.000
buc./luna la 90 de zile
1401/312/15.07.2021
AG-7S (PGO-7V)
25
3.450
25 buc. la 90 de zile
BLANE INT. SUA
Complet 1/9 pt. AG-7S
3
1.283
3 buc. la 90 de zile
Complet 1/81 pt.
AG7S
1
4.893
1 buc. la 90 de zile
1399/312/15.07.2021
B60 HE practice (M6- R)
500
90
500 buc. la 60 de zile
US 21
B81 HE practice (M6-
R)
500
110
500 buc. la 60
de zile
B60 HE (M6-R)
256
185
256 buc. la 90 de zile
1396/312/15.07.2021
B60 HE (electr.)
1.000
408
1.000 buc. la
120 zile
LICITATIE NSPA
B60 FUM (electr.)
200
450
200 buc. la
120 zile
1407/312/16.07.2021
AG-7S (PGO-7V)
25
3.450
25 buc. la 90 de zile
LICITATIE GUVERN SUA
Complet 1/9 pt. AG-7S
3
1.283
3 buc. la 90 de zile
Complet 1/81 pt.
AG7S
1
4.893
1 buc. la 90 de zile
1410/312/16.07.2021
B60 HE (M6-R)
2.000
265
2.000 buc. la
90 de zile
TEL AVIV, ISRAEL
B60 FUM (M6-R)
1.000
295
1.000 buc. la
90 de zile
1423/312/23.07.2021
Booster PG-7PM pt.
OG-7
10.100
130
2.000
buc./luna la 90 de zile
TRANSARMO RY, BG
1432/312/23.07.2021
M6-R
reduce re pret
pt. 5.000
buc.
de la 30 usd la 25 usd
1553/312/11.08.2021
OG-7/40 (M6R)
27.000
155
3.000
buc./luna la 90 de zile
KHAN ASPARUH TRADE
1592/312/19.08.2021
OG-7/40 (M6R)
2.000
155
2.000 buc. la
90 de zile
EXCALIBUR, CEHIA
OG-9/73
1.500
325
1500 buc. la
90 de zile
B82 HE (M6R)
2.000
165
2.000 buc. la
90 de zile
B 120 HE (M6R)
1.000
365
1.000 buc. la
90 de zile
AG-7S (PGO-7V)
300
3.450
100 buc./luna la 90 de zile
AG-7V
200
2.700
200 buc. la 30 de zile
AG-9 (cu asig. din
dep. M.Ap.N)
9
18.600
9 buc. la 90
zile
Focos M6R
5.000
30
5.000 buc. la
30 de zile
Focos UB-2M
5.000
90
5.000 buc. la
30 de zile
B82 HE (cu inel si f. el.)
7.000
860
400 buc./luna la 120 de zile
B120 HE (cu inel si f. el.)
7.000
1.080
1.000 buc. la
180 de zile
1594/312/19.08.2021
Focos M6R pt. OG-7
5.000
30
3.500
buc./luna la 90 de zile
EGIPT
Booster pt. PG-7PM (pt. OG-7)
5.000
130
2.000
buc./luna la 90 de zile
1591/312/19.08.2021
Aparat de ochire PGO- 7V
411
625
250 buc./luna la 180 de zile
ARMATA TURCA
Bipied pt. AG-7
411
340
250 buc./luna la 120 de zile
1576/312/17.08.2021
AG-7S (PGO-7V)
1.000
3.450
50 buc./luna la
90 de zile
1574/312/17.08.2021
Piese de schimb AG-7
LICITATIE SUA
1560/312/13.08.2021
AG-7V (PGO-7V)
200
2.700
200 buc. la 30 de zile
IMBER ENTREPRISES
1602/312/23.08.2021
OG-7/40 (M6R)
21.250
140
2.500 buc.luna
la 90 de zile
SC MIRSAND
SRL
1633/312/26.08.2021
M6R
5.000
30
3.500
buC/luna la90 zile
EGIPT
BUSTER PG7PM
5.000
130
2000 buc/luna
la 90 zile
1638/312/26.08.2021
B 60 F(ELECTR.)
50.000
450
2.000 buc/luna
la 120 zile
POLARMTEC- CIPRU
1642/312/27.08.2021
AG-7S
45
3450
40 buc la 90 zile
AG-7V
45
2700
45 buc la 30 zile
1671/312/03.09.2021
A 81
40
9200
50 buc la 180 zile
INDONEZIA
1682/312/08.09.2021
PS AG-7
AFRICA DE SUD
1699/312/09.09.2021
AG-7S
20
3.450
20 buc la 90 zile
ELVETIA
AG-7V
20
2.700
20 buc la 30
zile
1688/312/08.09.2021
AG-7S dezasamblat
2.100
2.800
150 buc/luna
la 90 zile
EGIPT
1731/312/13.09.2021
B 81 F
1.000
245
1.000 buc la
90 zile
RED DEFENCE- BUC
B 81 F(inel+f
.electroni
1.000
920
200 buc/luna
la 120 zile
1746/312/14.09.2021
ap.PGO-7V
500
625
250 buc/luna
la 180 zile
RWANDA
1766/312/17.09.2021
OG-7O40
3.000
140
3000 buc.la 90 zile
PAKISTAN
OG-7O40 practice
544
125
544 buc.la 90 zile
B 60 HE
500
265
500 buc.la 90
zile
B 60 F
500
295
500 buc.la 90 zile
1757/312/15.09.2021
B 120 HE
2.798,25
LEI
M,Ap,N.
B 82 HE
1.457,45
LEI
1813/312/27.09.2021
OG 9-O73-UB2
325
C.N.
ROMTEHNICA S.A.
B 120 HE
328
1804/312/24.09.2021
AG-7S
10
3.450
10 buc.la 90 zile
PAMCO- CEHIA
1863/312/12.10.2021
PS A 82
ALGERIA
PS AG-7
1850/312/07.10.2021
4 BN 42
21.250
78
3.000 buc/luna
la 90 zile
1875/312/13.10.2021
AG-7S
50
3.450
50 buc la 90 zile
1874/312/13.10.2021
OG7-O40
26.500
120
2.500 buc/luna
la 90 zile
1880/312/15.10.2021
AG-7S
100
3.450
100 buc.la 90 zile
NIGERIA
1879/14.10.2021
B 120 HE(PROXI)
1.500
730
1500buc la 180 zile
TURCIA
TBG-7CRF 2
2.446
590
1.000 buc/luna
la 90 zile
TBG-7CRF 2-practice
411
300
411 buc.la 90 zile
1946/312/27.10.2021
TBG-CRF-1
4.000
350
1.000
buc./luna la 90 de zile
PRODIGY ARMS
TBG-7 CRF-2
4.000
660
1.000
buc./luna la 90 de zile
TBG-7 CRF-3
4.000
860
800 buc. la 90 de zile
1953/312/27.10.2021
AG-7S
100
3.550
100 buc. la 90 de zile
PRODIGY ARMS
AG-7V
100
2.700
100 buc. la 30
de zile
1952/312/27.10.2021
OG-9/73
5.000
325
1.500
buc./luna la 90 de zile
B 82 HE
2.000
165
2.000
buc./luna la 90 de zile
B82 HE LR
2.500
532
2.500 buc. la
120 de zile
B120 HE
500
430
500 buc. șa 90 de zile
B120 HE LR
500
1.080
500 buc. la
180 de zile
1984/312/03.11.2021
AG-7V
200
2.565
reducere pret 2%
NANOTECH BUCUREȘTI
A60C
300
3.950
reducere pret 2%
B60 HE
100.00
0
91
reducere pret 2%
B82 HE
50.000
132
reducere pret 2%
B81 HE
10.000
132
reducere pret 2%
B82 FUM
50.000
145
reducere pret 2%
OG-7
3.000
115
reducere pret
2%
B120 HE
2.000
430
reducere pret 2%
1978/312/01.11.2021
B60 FUM
10.000
155
3.000
buc./luna la 90 de zile
ROYAL THAI ARMY
B81 FUM
2.000
185
2.000 buc. la
90 de zile
B120 FUM (M6R)
Inert
500
455
500 buc. la 90 de zile
1979/312/01.11.2021
OG-9/73
5.200
365
1.500
buc./luna la 90 de zile
CIPRU
OG-7/40
9.000
140
3.000
BUC./luna la 90 de zile
B60 HE
8.800
145
4.000
buc./luna la 90 de zile
B60 FUM
8.800
155
3.000
buc./luna la 90 de zile
B81 HE
9.600
165
2.500
buc./luna la 90 de zile
B81 FUM
9.600
185
2.500
buc./luna la 90 de zile
B82 HE
8.800
165
2.500
buc./luna la 90 de zile
B82 FUM
8.800
185
2.500
buc./luna la 90 de zile
B120 HE
10.000
430
1.500
buc./luna la 90 de zile
B120 FUM
10.000
455
1.500
buc./luna la 90 de zile
B120 HE LR
5.000
1.080
500 buc./luna la 180 de zile
2007/312/05.11.2021
A82
50
9.200
50 buc. la 180 de zile
A60S
50
6.300
50 buc. la 120 de zile
AG7V
50
2.800
50 buc. la 30 de zile
2813/312/08.11.2021
B60 HE
14.593
145
3.000
buc./luna la 90 de zile
EAU
2006/312/05.11.2021
A82
50
9.200
50 buc. la 180 de zile
A60S
50
6.300
50 buc. la 120 de zile
AG-7S fara ap. ochire
50
3.050
50 buc. la 90 de zile
1841/312/10.11.2021
OG-9/73
2.000
325
2.000
buc./luna la 90 de zile
RWANDA
1863/312/16.11.2021
AG-7V
50
2.800
50 buc. la 30 de zile
CN ROMTEHNICA
SA
AG-7S
50
3.550
50 buc. la 90 de zile
1885/312/19.11.2021
OG-7/40
6.000
140
3.000
buc./luna la 90 zile
B60HE
5.000
145
2.500
buc./luna la 90 de zile
B81 He
5.000
165
2.500
buc./luna la 90 de zile
B82 HE
5.000
165
2.500
buc./luna la 90 de zile
B120 HE
4.400
430
1.500 buc/luna la 90 de zile
B120 HE LR
3.300
1.080
500 buc./luna la 180 de zile
1904/312/23.11.2021
AG-7S
300
3.400
100 buc./luna
la 90 de zile
NIGERIA
A60 S
150
6.300
50 buc./luna la
120 de zile
A81 LR
150
10.500
30 buc./luna la
180 de zile
B60 HE
30.000
145
4.000
buc./luna la 90 de zile
1947/312/26.11.2021
AG-7V
25
2.800
imediat
PAKISTAN
1950/312/02.12.2021
B120 HE
8.000
328
2.500
buc./luna la 90 de zile
MOL IRAQ
B120 HE electr.
8.000
578
2.500
buc./luna la 90 de zile
A82 cu asig.din dep.MApN
200
8.400
50 buc./luna la
180 zile
A60S
1.000
6.500
60 buc. /luna la 180 de zile
A60C
1.000
5.500
60 buc./luna la
180 de zile
AG-9 cu asig.din dep.
MApN
200
19.500
20 buc./luna la
180 de zile
2004/312/10.12.2021
OG7 incarcat cu TNT fara incarcatura si fara focos
10.100
50
4.000
buc./luna la 90 de zile
EGIPT
OG-7 incarcat cu TNT cu focos M6R fara incarcatura
10.100
85
4.000
buc./luna la 90 de zile
Focos M6R
10.100
35
4.000
buc./luna la 90 de zile
2017/312/14.12.2021
OG7 40 mm
6.000
140
3.000
buc./luna la 120 de zile
AFRICA DE VEST
2018/312/14.12.2021
A60S
30
6.300
30 buc./luna la
120 de zile
B60 HE
500
145
500 buc. la 90 de zile
OG7
700
140
700 buc. la 90 de zile
2029/15.12.2021
AG-7S fara aparat
optic
100
2.950
100 buc. la 90
de zile
AG-7V
200
2.100
200 buc. la 30 de zile
2028/15.12.2021
AG-7 fara aparat, combinate
300
2.550
100 buc. la 30 de zile
200 buc. la 90 de zile
NIGERIA
2042/17.12.2021
AG-7 cu ajutaj interschimbabil si ap ochire
10
3.450
10 buc. la 60 de zile
CAYMAN FORCE ELITE
AG-7V cu ap de ochire
10
2.800
10 buc. la 30
de zile
-
-
Activitatea de import
Nr. Crt.
Denumire Produs
U.M.
Cantitate
Moneda
Valoare
Furnizor
An
1.
Casete 60 mm
buc
24.800
euro
31.248
Kago Austria
2021
2.
Focos DM 111
buc
601
euro
59.098
JUNGHANS Microtec
2021
3.
Pulbere B60
kg
5.000
euro
143.000
Nitrochemie Wimmis Elvetia
2021
În funcție de comenzile existente, S. CARFIL S.A. Brașov a întocmit cereri de ofertă pentru importul produselor sus menționate.
După obținerea ofertelor s-au întocmit solicitări ferme pentru cantitățile necesare în vederea derulării în bune condiții a comenzilor existente.
Importurile s-au realizat prin intermediul C.N. ROMARM S.A. și durata importului a fost de la 3 luni la 8 luni, în funcție de obținerea documentelor și licențelor necesare importului.
S-a urmărit găsirea unor potențiali furnizori care să asigure produse de calitate conform cerințelor S. CARFIL S.A Brașov.
La intrare în țară s-au întocmit toate documentele necesare importului de produse și s-au plătit taxele solicitate.
Mărfurile achiziționate au corespuns din punct de vedere calitativ și cantitativ.
Foarte important este faptul că S. CARFIL S.A. a reușit să înlocuiască furnizorul de pulberi cu un furnizor NATO și anume RHEINMETALL-NITROCHEMIE.
-
-
Dezvoltarea afacerii
În vederea creşterii eficienţei şi modernizării produselor din nomenclator, S. CARFIL S.A., în anii 2019 – 2021 a întreprins o serie de măsuri sub coordonarea C.N. ROMARM S.A., constând în participarea la expoziţii internaţionale, dar şi la demonstraţii anuale sau la trageri demonstrative cu aruncătoare, organizate în prezenţa unor delegaţii străine sau a unor reprezentanţi M.Ap.N..
Amintim demonstrații de tragere în poligonul propriu în fața următorilor vizitatori:
-
Trupe speciale americane;
-
Reprezentanți ai diferitelor firme americane;
-
Excelența Sa Ambasadorul Indoneziei;
-
Ministrul adjunct de interne al Iraq-ului;
-
Ofițeri superiori din armata Oman-ului.
Obiectul acestor demonstrații a fost prezentarea produselor din portofoliul S. CARFIL S.A. și iniţierea unor discuţii tehnico-comerciale.
Ca urmare a acestor demonstrații s-au solicitat din partea statelor Oman și Malayezia trimiterea de produse militare în țările lor pentru testare în vederea contractării.
De asemenea, s-au urmărit cerinţele şi necesităţile eventualilor beneficiari de produse de tehnică militară din fabricaţia S. CARFIL S.A..
Din punct de vedere al creşterii calităţii reperelor din componenţa produselor din fabricaţia S. CARFIL S.A., au avut loc vizite la companii europene de tradiție, la exerciţii de tragere demonstrative cu aruncătoare de bombe şi muniţie de diferite calibre, cu analiza posibilităţilor de cooperare pe acest segment.
Pentru a se alinia la cerinţele actuale în domeniul industriei de apărare, au avut loc o serie de întâlniri de lucru la sediul S. CARFIL S.A. împreună cu reprezentanţi ai C.N. ROMARM S.A. şi cu reprezentanţi ai unor companii străine, acestea urmând a se concretiza în posibile comenzi pentru produsele din nomenclator și colaborări pe linie de cercetare-inovare-dezvoltare la produse noi.
Propuneri privind strategia de poziţionare pe noi pieţe:
Pentru poziţionarea produselor din fabricaţia pe noua piață de profil, se au în vedere următoarele:
-
Omologarea de noi produse prin programele de cercetare – dezvoltare;
-
Identificarea de noi potenţiali parteneri, ca entitate individuală, sau prin aparatul central (C.N. ROMARM S.A.) pentru produsele din nomenclatorul de fabricaţie sau cele în curs de omologare, printre care enumerăm: state membre a Uniunii Europene, Canada, Australia, state din zona Asia-Pacific (Bangladesh, India, Pakhistan, Malayesia), Turcia, Israel .
-
Identificarea de noi parteneri, ca entitate individuală sau prin aparatul central (C.N. ROMARM S.A.) pentru transferuri Know-How, cum ar fi: state din nordul Africii (Egipt, Maroc, Algeria, Tunisia), Africa de Sud şi state din America de Sud (Columbia, Peru, Chile, Brazilia).
Societatea CARFIL S.A. beneficiază de un management şi o dotare tehnică bună, care permite o creştere a numărului de produse pe fluxurile de fabricaţie existente sau noi, o diversificare mai mare a produselor, inclusiv includerea de produse noi.
Se are în vedere consolidarea pieţei actuale şi promovarea produselor noi şi modernizate la actualii clienţi, inclusiv reluarea vânzărilor către clienţii tradiţionali din FSNA.
Programul investițional eșalonat până în anul 2024 va permite, pe lângă reducerea cheltuielilor foarte mari cu colaboratorii, posibilitatea realizării de noi capacități de fabricație, de noi produse militare și de noi echipamente de testare.
De asemenea, acest program de investiții va permite relocarea activităților nepirotehnice în locația de la Hărman, cu efecte benefice în ceea ce privește reducerea cheltuielilor convențional- constante cu implicații directe într-un preț mai competitiv pentru produsele noastre.
-
-
Activități de promovare
Membrii din conducerea S. CARFIL S.A. au participat la târguri naţionale şi internaţionale de profil și la alte întâlniri, în cadrul unor delegaţii de specialişti organizate de C.N. ROMARM S.A., în scopul promovării produselor din nomenclatorul de produse al societăţii, respectiv armament şi muniţie, astfel:
Anul 2019
-
Expoziția Internațională din Thailanda (14.11.2019 – 22.11.2019)
-
9th International Defence Exhibition -„Partener 2019”, Serbia (25.06.2019 – 29.06.2019)
Anul 2020
-
Misiunea Economică din Egipt, Cairo – organizată în 3 ediţii (01.11.2020 – 08.11.2020, 24.11.2020 – 30.11.2020, 13.12.2020 – 17.12.2020)
Anul 2021
-
Participare cu produse la ”Expozitia Internatională Egipt 2021” (decembrie 2020-ianuarie 2021)
Pentru produsele proprii, societatea dispune de cataloage şi prospecte, tipărite şi pe suporturi digile, de un înalt nivel calitativ.
Menționăm faptul că producția civilă a fost stopată în anul 2004.
-
-
-
Analiza activității tehnice
-
Producție
Societatea CARFIL S.A. deţine capacităţi de cercetare-dezvoltare-testare, producţie, depozitare, inclusiv poligon de testări dinamice.
astfel:
Gradul de încărcare a capacităţilor de producţie este de 13,91 % (media pe ultimii 3 ani)
– 2019- 14,20%
– 2020- 13,03%
– 2021- 14,52%
Aplicarea Programului reorganizare/restructurare și a strategiei de dezvoltare, va duce la o mult mai bună încărcare a capacităţilor.
Principalele hale/ateliere/clădiri: se prezintă în Anexa nr. 4 (9 file clasificate).
Capacităţi trecute în conservare: se prezintă în Anexa nr. 5 (1 fila clasificata).
Tehnologiile aplicate în societate:
-prelucrări mecanice, inclusiv utilaje CNC performante
S-au retehnologizat în proporție de 60% fluxurile de producţie pentru realizarea produselor de muniţie şi armament, obţinând astfel piese și componente cu un nivel de tehnicitate și o calitate superioară, în condiţii de toleranţe foarte scăzute.
-presări la rece în matriţe de mari dimensiuni
-sudură electrică TIG – VIG
Această nouă tehnologie de sudură permite realizarea corpilor de bombă cu eliminarea operaţiilor de presare la rece.
-prelucrări prin presare, injectare, suflare mase plastice
-execuţie şi asamblări subansamble și produse pirotehnice
Starea tehnică a echipamentelor şi liniilor tehnologice de producţie:
Echipamentele noi sunt în proporţie majoritară achiziţionate în perioada anilor 2019 – 2020, sunt performante, înlocuind în mare măsură dotările vechi cu utilaje clasice depăşite moral.
-
Investiții
Societatea CARFIL S.A. are următoarele investiţii în curs:
Denumire investiţie
Aprobată prin
Realizat din:
Bugetul de stat
-lei-
Resurse proprii
-lei-
Credit extern
-lei-
Modernizare turnătorie de fontă
H.G. nr. 01066/1996
38.603.700
1.233.410
58.681.326,63
Reabilitarea sistemului de hidranţi şi alimentarea cu apă potabilă în subunitatea Hărman şi poligon Hărman
HOT. CA nr.12/11.12.2014
–
98.845
–
Reactualizare studiu şi proiect fezabilitate
reabilitare sistem hidranţi Hărman
HOT. CA nr.13/12.12.2018
–
61.000
–
În Anexa nr. 8 (1 fila neclasificata) sunt prezentate investițiile tehnologice/dotările potrivit planului de reorganizare/restructurare în perioada 2021-2024.
Investițiile în valoare de 233.746 mii lei, din care 125.135 mii de la bugetul de stat și 108.608 mii lei surse proprii, vor duce la realizarea de profit, care cumulat pe aceași perioadă, este de 1.500 mii lei.
Din profitul realizat, pierderile societății, cumulate din anul 2001, se vor diminua conform legislației.
Pentru reducerea datoriilor, societatea a intocmit un plan prezentat la pagina 53.
Referitor la investiții, unul din obiectivele programului de reorganizare/restructurare este rezolvarea situației investitței nefinalizate Turnătoria de fontă.
Filiala are o investiţie nepusă în funcţiune ,,MODERNIZAREA TURNĂTORIEI DE FONTĂ”, aprobată prin H.G. nr. 01066/1996. Valoarea totală a investiţiei a fost de 6.085.000 lei, iar valoarea actualizată prin devizul general al investiţiei la 21.12.2004 de 100.411.639,40 lei, din care C+M (construcţie+montaj) în sumă de 44.623.968,20 lei. Sursele de finanţare au fost formate din credit extern în valoare de 14.757.915 Euro contractat cu Citibank Londra şi garantat de statul român prin scrisori de garanţie ale M.F.P. nr.683 şi 684 din 2000 şi alocaţii bugetare, primite pentru C+M+I (construcţie + montaj + investiţie linie fabricaţie) până la 30.09.2006: 38.603.700 lei.
În luna noiembrie 2000 a intrat în vigoare contractul financiar şi comercial cu firma FRITZ WERNER GmbH Germania în calitate de furnizor general de echipamente şi S.C. PROCONSTRUCT
S.R.L. Braşov antreprenor general.
Derularea creditului extern a constat în 3 rate pentru 15% de aproximativ 700.000 euro plus dobânzi şi 11 rate pentru 85% de aproximativ 1.140.000 euro plus dobânzi. S-au achitat de către Ministerul Finanţelor Publice până la 30.09.2006, în valoare de 14.059.850 euro.
Utiliajele au fost livrate conform contractului cu firma Fritz Werner în totalitate în 2001, cu asigurarea garanţiei 12 luni de la PIF, dar nu mai mult de 18 luni de la livrare. Fritz Werner a prelungit garanţia (pe costuri proprii) până la 30.04.2004, iar în acest moment utilajele au ieşit din garanţie. De asemenea, tot Fritz Werner, pe costuri proprii, a prelungit asigurarea până la 31.12.2004.
Stadiul investiţiei la nivelul anului 2004 în realizare fizică era în proporţie de 85% din valoarea totală, iar pentru finalizarea acesteia ar fi fost necesară suma de aproximativ 5 milioane euro. Începând cu anul 2005 şi până în prezent, filiala nu a mai primit fonduri bugetare pentru derularea acestei investiţii.
Nealocarea ritmică a fondurilor de la bugetul de stat a sumelor a dus la imposibilitatea respectării termenului de punere în funcţiune conform studiului de fezabilitate aprobat, precum şi la degradarea construcţiilor, utilajelor şi echipamentelor achiziţionate şi ieşirea din garanţie a utilajelor. În prezent, investiţia nu este finalizată şi, totodată, nu mai există cerere pe piaţă de produse care ar putea fi realizate ca urmare a finalizării acesteia.
Lucrările nu mai pot fi reluate întrucât utilajele sunt ieşite din garanţie de peste 17 ani, comenzile numerice sunt nefuncţionale ca urmare a uzurii morale, garniturile din cauciuc şi piesele din mase plastice sunt îmbătrânite etc. Investiţia s-a dovedit a fi bazată pe o politică de investiţii greşită, având în vedere următoarele considerente:
-neconcordanţa în aplicarea strategiei de investiţii;
-evaluarea supradimensionată a pieţii;
-întreruperea finanţării de la bugetul de stat la un stadiu avansat, fără măsuri complementare.
Având în vedere întreruperea de peste 17 ani a lucrărilor la investiţia ,,Modernizarea turnătoriei de fontă”, reluarea acestora ar necesita atât reevaluarea costurilor, cât şi a termenelor de execuţie şi de punere în funcţiune, după o analiză temeinică a studiilor de fezabilitate, de impact şi de piaţă, precum şi a planului de afaceri, efectuate de firme specializate.
În urma aplicării O.U.G. nr. 25/2014, s-au anulat obligaţii fiscale principale şi accesorii aferente producţiei sau comerţului cu armament, muniţie şi material de război de către fondul de risc, ca urmare
a împrumuturilor externe garantate de stat conform evidenţei Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 101.610.666 lei.
Pașii propusi prin Plan pentru rezolvarea problemei acestei investiții sunt:
-
într-o primă etapă, după aprobarea Planului, prin hotarâre de guvern, în baza unei documentații întocmite împreună cu specialiștii companiei ROMARM, investiția va fi sistată;
-
în etapa a doua, societatea CARFIL S.A., cu respectarea procedurilor și prevederilor legale va trece la valorificarea activelor și echipamentelor.
În urma programelor de investiții din anul 2019 si 2020 s-a realizat retehnologizarea secțiilor de producție în procent de 60%.
În anul 2020 s-au semnat contracte pe credite de angajament pentru anul 2021, în valoare de 26 500 000 lei. Realizarea acestor investiții ar fi dus la creșterea procentul de retehnologizare la 80%.
În anul 2022 s-au aprobat investiții in valoatre de 26.735.000 lei din surse bugetare.
-
Investițiile realizate sau cele care au fonduri bugetare asigurate până în acest moment, au fost repartizate astfel:
-
echipamente de fabricație;
-
echipamente de testare;
-
echipamente pentru control și recepție;
-
sisteme de securizare;
-
hidranti, puțuri și rețele de apă;
-
fonduri pentru începerea construcției primei hale de producție în Hărman;
-
soft pentru proiectare;
-
echipamente auxiliare;
-
studii de fezabilitate.
-
-
Din fonduri proprii sau din programele de cercetare s-au realizat următoarele:
-
Reparația capitală a atelierului unde va funcționa Centrul de Testări al S. CARFIL
S.A. și linia de preparare și încărcare cu compoziție termobarică;
-
Reparația capitală și dotări pentru Secția de proiectare;
-
Dotarea secției de proiectare și a compartimentului de control cu calculatoare și imprimante;
-
Continuarea securizării la Depozitul de stoc de la Vlădeni;
-
Demararea reparației capitale la atelierului unde dorim să realizăm noua capacitate de încărcare casete și tuburi cartuș și noua linie de asamblare muniție;
-
Studii de fezabilitate.
-
Investițiile realizate pâna în acest moment au avut următoarele rezultate:
-
Creșterea nivelului tehnologic al reperelor realizate ceea ce a permis cercetării – proiectării abordarea de proiecte la cel mai înalt nivel de performanță și complexitate;
-
Dublarea capacității de producție;
-
Reducerea prețurilor produselor cu până la 25% la unele dintre ele.
Programul asumat, cu peste 40 poziții numai în anul 2020, a fost realizat în procent de
100%.
În anul 2022 ne propunem un program de investiții care odată realizat ar duce la atingerea unui
procent de retehnologizare de aproximativ 80%.
Acest program cuprinde:
-
Planul de investiții majorare de capital, în valoare de 26.735.000 lei, care cuprinde 12 poziții de echipamente.
În Anexa nr. 8 a (1 fila neclasificata) sunt prezentate propunerile pentru sumele de investiții necesare de la buget pentru anul 2022 și estimările pentru anii 2023 – 2024 pe domeniul investiții.
Concluzii:
Pentru anul 2022 sumele aprobate pentru retehnologizare, noi capacități de fabricație și studii de fezabilitate sunt de 26.735.000 lei. Din surse proprii obținute din majorările de capital și din vânzarea de active aparținând fostei fabricații civile ne propunem să investim 17.203.660 lei. Investițiile vor fi făcute în sisteme de securizare, sisteme de apă și hidranți, reparații capitale la ateliere și laboratoare, studii de fezabilitate, etc..
-
-
Cercetare-Dezvoltare
În cadrul societăţii CARFIL SA există o preocupare permanentă pentru realizarea de produse noi şi modernizate specifice profilului de fabricaţie.
Rezultatele activitățtilor de cercetare-dezvoltare-proiectare de până acum s-au concretizat în:
-
Realizarea de produse noi sau modernizate, cum ar fi:
-
lovitura exploziv-termobarică pentru lansatorul AG-7 în trei variante: lovitura exploziv- termobarică cal. 40 şi 70 mm cu focos de impact, lovitură exploziv-termobarică cal. 70 mm cu focos electronic cu întârziere;
-
lovitură termobarică cal. 73 mm (dezvoltată în cadrul unui Program National PN III);
-
lovituri cu bombe explozive de 60 mm, 81 mm, 82 mm si 120 mm cu focoase electronice de impact şi de timp;
-
lovituri de 120 mm cu focos electronic de proximitate (în două variante);
-
noua lovitură cu bomba de 120 mm HE și inel de etanșare;
-
lovitura de 70 mm EFP (dezvoltată cu Academia Tehnică Militară);
-
lovitura de 120 mm cu motor reactiv HERA;
-
aruncător cal. 81/82 cu ţeavă lungă, cu afet bipied şi dublu amortizor.
S. CARFIL S.A. este singura societate din industria de apărare a României lider de consorţiu european pe cercetare – dezvoltare şi e societatea care este pe primul loc între societăţile din apărare cu proiect de cercetare pe PN III- PTE 2019-2022 (locul 4 naţional).
Societatea a depus patru proiecte pe programele naționale PN III 2021-2024, prin C.N. ROMARM S.A., toate cu șanse de finanțare.
-
-
Participarea la proiecte europene
Acest obiectiv a fost atins prin:
-
Proiectul European EDIDP call NGPSC-PGA-2020, dezvoltat sub coordonarea Leonardo Electronics -Italia, împreună cu parteneri europeni, în special, CIRA- Italia, Diehl Defence-Germania, Nitrochemie-Reihnmetall-Germania, Konstrukta- Slovacia și parteneri interni: C.N. Romarm S.A., A.C.T.T.M. și I.N.C.A.S..
Proiectul nu a fost selectat la finațare dar coordonatorul, Leonardo Electronics, are în intenție să-l dezvolte prin finanțare proprie.
-
Proiectul European Space Agency “Assessments to Prepare and De-Risk Technology Developments Framework (G617-241TA) – Velocity assisted devices for suborbital vehicle”- a fost finanțat. Societatea Carfil a devenit prin acest proiect furnizor ESA.
-
-
Realizarea de noi tehnologii, de modernizări a celor existente
Prin implementarea strategiei 2019-2023, la finele perioadei, societatea va deţine şi alte capacităţi de fabricaţie faţă de cele actuale.
Obiectivul imediat vizează:
-
Linia de preparare și încărcare cu compozitii termobarice insenzitive (realizarea ei va reduce dependența României de furnizori externi pentru asemenea explozivi);
-
Capacitatea de fabricație pentru aruncătorul de bombe, calibru 120 mm (pe această capacitate se poate începe și fabricația de țevi de tun, fabricație inexistentă actualmente în România);
-
Capacitatea de delaborare ecologică a produselor pirotehnice ieşite din uz (proiect propus la finantare pe PNRR);
-
Capacitate de încărcare cu pulberi explozive a încărcăturilor de azvârlire pentru bombele de aruncător de 120 mm.
-
Toate aceste capacități vor intra în Inventarul Sectorului Producției pentru Apărare.
S. CARFIL S.A. dorește să devină unul din liderii europeni în sistemele de armament și de muniții în viitorul apropiat. Pentru asta ne vom concentra pe următoarele domenii în care vom moderniza și vom cerceta-dezvolta următoarele sisteme de armament și muniții:
-
Modernizarea sistemelor de aruncătoare calibru 60mm
-
Tipuri de aruncătoare
Aruncător de bombe cal.60 mm tip standard-model 1988 Aruncător de bombe cal.60 mm tip Comando-model 2001
-
Tipuri de muniție
Lovitura calibru.60 mm cu bombă explozivă Lovitura calibru 60 mm cu focos electronic de impact Lovitura calibru 60 mm cu bombă fumigenă
Lovitura calibru 60 mm cu bombă fumigenă cu focos electronic de impact
-
-
Modernizarea sistemelor de aruncătoare calibru 81/82mm
-
Tipuri de aruncătoare
Aruncător de bombe cal.82 mm tip Standard-model 1977 Aruncător bombe tip-A 81/82 S, A81/82 cu bătaie mărită
-
Tipuri de muniție
Lovitura cal. 82 mm cu bombă explozivă cu focos de impact
Lovitura cu bombă explozivă cal. 82 mm cu focos electronic de impact Lovitura cal. 82 mm cu bombă fumigenă
Lovitura cu bombă fumigenă cal. 82 mm cu focos electronic de impact
-
-
Dezvoltarea sistemului de aruncătoare calibru 70mm
-
Tipuri de aruncătoare
Sistem lansator multiplu calibru 70 mm MLGS-HIDRA în varianta static și cu turelă telecomandată
-
Tipuri de muniție
Lovitura reactiva HE-TB
-
-
Modernizarea sistemului de lansatoare de tip RPG 7
-
Tipuri de aruncătoare
Sistem Lansator Standard-AG7-S Sistem Lansator Desant-AG7-DS
-
Tipuri de muniție
Tandem EFP/TB
Lovitura cu grenadă exploziv-termobarică 40 mm pentru aruncătorul AG-7(TBG7-CRF1) Lovitura cu grenadă exploziv-termobarică 70 mm pentru aruncătorul AG-7(TBG7-CRF2) Lovitura cu grenada exploziv-termobarică 70 mm cu focos electronic pentru aruncătorul AG-7(TBG7-CRF3)
Lovitura 40 mm cu grenadă explozivă EFP/TB
-
-
Modernizarea sistemului de lansatoare de tip SPG 9
-
Tipuri de lansatoare
Modernizare sistem de inițiere electrică
-
Tipuri de muniție
Lovitura 73 mm cu grenadă explozivă pentru aruncătorul de grenade AG-9 Lovitura cu grenada exploziv-termobarică pentru aruncătorul AG-9 (TBG9-CRF4)
-
-
Kit modernizare arma de asalt “TNC”;
-
Sistemul, rod al cercetării-dezvoltării comune cu Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, permite transformarea armelor de asalt, vechi, din stocuri, în arme moderne.
-
-
Sistemul aruncator de 81 mm, pe platforma ușor blindată 4×4 “DRAKON”;
-
Sistemul va fi dotat cu telecomandă și sistem de conducere a focului
-
Toate echipamentele vor fi produse în consorțiul CARFIL.
-
-
Muniții noi:
-
Lovitura calibru 120 mm cu focos electronic de impact EIF – 2 CRF
-
Lovitura calibru 120 mm cu focos electronic de impact și inel de etanșare EIF – 3 CRF
-
Lovitura calibru 120 mm cu focos de proximitate (in două variante)
-
Lovitura calibru 120 mm cu bomba fumigenă cu compoziție non toxică ;
-
Lovitura calibru 120 mm fumigenă cu focos de impact DM 111 A5 – Junghans (Germania) ;
-
Lovitura calibru 120 mm cu motor reactiv HERA C-5 – în faza de dezvoltare
-
Lovitura calibru 120 mm dirijată laser SAL – în faza de cercetare
-
Lovitura 120 mm exploziv termobarică insenzitivă, cu focos electronic SQ – în faza de
dezvoltare
-
Bombe de aviație din clasa MK 80, cu exploziv termobaric insenzitiv – în faza de cercetare
-
3.4. Situaţia actuală a liniilor tehnologice de producţie Stare actuală:
Liniile de fabricaţie au fost dotate cu echipamente fabricate între anii 1960-1980. Starea tehnică a utilajelor care compun capacităţile de producţie actuale prezintă o uzură morală şi fizică medie.
Câteva elemente privind capacităţile:
-
Eficienţa liniilor de fabricaţie exprimată în cheltuieli/produs este la ora actuală de nivel mediu;
-
Încărcarea medie a liniilor tehnologice este de aprox. 25%;
Gradul de încărcare s-a calculat la nivelul maxim de produse ce trebuie realizate conform Planului de Mobilizare.
Investiţiile în echipamente făcute în ultimii ani reprezintă un procent de maximv 60% din cel necesar.
Se utilizează în continuare și utilaje fabricate în anii 1970-1980. Cu toate inconvenientele datorate vechimii utilajelor care compun liniile de fabricaţie, calitatea produselor şi performanţele lor sunt foarte bune.
Retehnologizare şi modernizare:
Nivelul de dezvoltare stabilit în strategia 2019-2023, poate fi atins numai în condiţiile unor investiţii în echipamente din toate domeniile activităţii societăţii: producţie, cercetare-dezvoltare, control, testare, logistică.
Programul de investiţii stabilit pentru perioada 2022-2024, include pe lângă echipamente pentru modernizarea actualelor linii de fabricaţie, echipamente pentru linii complet noi pentru noile produse ale societăţii, precum şi construirea de noi hale de fabricaţie în locaţia de la Hărman.
Prin aceste investiţii societatea trebuie să atingă la finele anului 2024, următoarele obiective:
-
Creșterea numărului de produse din nomenclator, omologate, cu cel puţin două produse pe an;
-
Completarea capacităţilor de fabricaţie cu minim patru linii noi;
-
Un procent de obţinere de contracte/comenzi din cel puţin 20% oferte date;
-
Creşterea cifrei de afaceri cu cel puţin 50% faţă de cea actuală;
-
Creşterea numărului de personal angajat cu contracte pe perioadă nederminată cu 100%;
-
Creşterea numărului de personal cu 15%;
-
Scăderea vârstei medii la 48-50 de ani.
Concluzii:
În condiţiile în care competitivitatea produselor din portofoliul CARFIL, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, este influenţată tot mai mult de preţul scăzut, practicat de competitorii din est și din China, de termene reduse pentru livrare, de standarde de calitate impuse acestora pentru a fi compatibile cu cerinţele produselor de tip NATO, se impune continuarea retehnologizării fluxurilor de fabricaţie, preocupare care trebuie să constituie o prioritate a strategiei de viitor.
Pentru a ne ridica la nivelul cerut de participarea la proiectele europene, pentru realizarea de sisteme de armament si de produse din ce în ce mai performante este necesara dotarea departamentelor de cercetare-dezvoltare, producţie, testare cu echipamente moderne, de ultimă generaţie. În același timp trebuie fructificate parteneriatele încheiate și angajarea de personal tânăr cu studii superioare tehnice.
-
-
-
ANALIZA ACTIVITĂȚII DE RESURSE UMANE
-
Politica de personal
Pentru buna desfășurare a activității în cadrul societății în perioada anului 2021 s-au organizat examene/concursuri pentru mai multe posturi, în urma cărora s-au făcut angajări de personal tânăr, specializat/calificat în domeniul proiectării, calității, producției, pază.
Angajările de personal s-au făcut pe contracte individuale de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, pe posturile vacante corespunzătoare, existente în structura organizatorică actuală a S. CARFIL S.A.. Completarea cu personal a avut în vedere posibilitatea viitoare de implementare a noii organigrame aprobate.
De asemenea, a fost necesară angajarea de personal pentru asigurarea pazei proprii.
Pe parcursul anului 2021, au avut loc și 49 de încetări de contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată.
Având în vedere necesitatea păstrării personalului specializat, angajat cu contract individual de muncă pe durată determinată, căruia i se finaliza perioada contractuală, a fost necesară transformarea acestor contracte în contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată (24 persoane).
Nu au fost necesare disponibilizări colective de personal.
În conditțile prăbușirii pieței externe și lipsa de contracte pe piața internă din partea M.Ap.N.,
S. CARFIL S.A. a beneficiat de un număr mediu de 95 persoane/lună pentru personal cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, care a desfășurat activități conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 232/2016 si a art.1 din H.G. nr.174/2017.
Strategia de dezvoltare pentru perioada 2019-2023, impune o politică de personal adecvată. În acest scop, pentru atragerea tinerilor către industria de apărare, în baza Acordului de colaborare dintre
S. Carfil S.A. și Academia Tehnică Militară, a început în anul 2019 practica studenților militari în societatea noastră. Pe același principiu urmează demararea unor acorduri/înțelegeri cu unități de învățământ din Brașov și din orașele învecinate.
Ținta anului 2024 este aceea de a avea în S. CARFIL S.A. un minim de 30% din personal cu studii tehnice.
-
Evoluţia numărului de personal
Evoluţia numărului de personal
2019
2020
2021
Număr mediu personal
390
355
358
Ponderea cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor din exploatare (%)
47,25
51,42
47,93
Costul mediu /salariat /lună (lei)
3.094
3.294
3.606
Forţa de muncă este îmbătrânită, având în vedere vârsta medie la nivelul societăţii de 54 de ani. Media de vârstă este determinată de menţinerea personalului şi după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, dar şi de angajarea pe durată determinată a foştilor salariaţi (în majoritate pensionari) pentru onorarea comenzilor contractate.
În structura de personal, ponderea majoritară o reprezintă personalul direct productiv, societatea având un grad de încărcare a forţei de muncă în anul 2021 de aproximativ 12,11%.
-
Formare și perfecționare
La nivelul societăţii a existat o preocupare permanentă pentru formarea şi perfecţionarea salariaţilor în domeniile de activitate specifice.
Pe parcursul anului 2021 au avut loc cursuri de formare profesională pentru specialist in domeniul securității și sănătății în muncă si pentru responsabil de mediu. De asemenea au avut loc si doua cursuri de formare profesionala pentru operatori CNC (31 persoane).
Tot cu scopul atragerii de forță de muncă tânără către societatea noastră, am propus la o întâlnire cu conducerea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual, ca S. CARFIL S.A. să fie inclusă în lista societăților care sunt interesate de participarea la susținerea practicii elevilor din învățământul profesional și de a se iniția un program național “PRIMA SLUJBĂ”. Acest program trebuie trecut ca o prioritate a C.N. Romarm S.A. și a Direcției Dezvoltarea Industriei de Apărare- DDIA.
-
-
Analiza activității economice
Analizând rezultatele obţinute de societate în perioada 2019-2021, se desprind următoarele considerente și concluzii în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată, din punct de vedere al eficienţei economico-financiare:
Rezultatul din exploatare este influenţat de anumiti factori care deşi nu au legătura directă cu activitatea de producţie influenţează rezultatul activităţii de exploatare şi anume:
-
Lipsa comenzilor: Începând cu anul 2017, societatea CARFIL S.A. nu a mai primit nici o comandă/contract de la societățile abilitate să exporte produse militare. Această lipsă de comenzi/contracte din ultimii trei ani se datorează schimbării politicii externe a Statelor Unite ale Americii, principalul beneficiar al produselor societății noastre.
-
Cheltuilelile convențional constante: Nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante înregistrate de societate (cheltuileli cu paza patrimoniului, cu amortizarea, cu utilitățile, cu impozite și taxe locale precum și cele cu personalul), sunt cheltuieli pe care societatea trebuie să le suporte chiar și în situație de avarie pentru tot patrimoniul societății, indiferent de gradul de încărcare a capacităților cu comenzi.
S. CARFIL S.A. este o societate înscrisă în registrul operatorilor economici care deține capacitățti strategice, cu obligații la mobilizare. Aceste obligații se realizează pe capacitățile care trebuie întreținute și cu existența unui număr suficient de personal. Din acest motiv, activitatea societății nu poate fi întreruptă, doar redusa parțial.
Aceste cheltuieli conventional-constante sunt în cuantum de aproximativ 25 mil. lei anual.
-
Cheltuieli cu întreținerea Depozitului de stoc Vlădeni: Depozitul de stoc de la Vlădeni, proprietate a S. CARFIL S.A., este utilizat pentru depozitarea materialelor explozive ale A.N.R.S.P.S.. De mai bine de cinci ani, din tariful de depozitare alocat de A.N.R.S.P.S. se suportă doar aproximativ 60% din cheltuielile salariale cu angajații de acolo. La această pierdere se adaugă cheltuielile curente cu utilitățile, cu materialele necesare pentru onorarea obligațiilor față de unitatea de jandarmi care asigură paza depozitului.
Pierderile suportate cu depozitul de stoc sunt de aproximativ 450.000 lei anual.
Fondurile necesare pentru aducerea depozitului în parametrii optimi de funcționare, atât din punct de vedere al exploatării și securității (finalizarea achiziționării și instalarea sistemelor tehnice de securitate), cât și pentru a deveni o capacitate profitabilă, s-ar ridica la aproximativ 6.000.000 lei.
-
Cheltuieli cu investiția nefinalizată “Turnătoria de fontă”
-
Cheltuieli cu activele neutilizate în procesul de producție: Activele neutilizate în procesul de producție și care nu sunt cuprinse în inventarul SPA generează cheltuieli totale anuale de 4.000.000 lei. În componența acestor cheltuieli intră: cheltuieli cu serviciile de pază, cheltuieli cu impozite și taxe locale, cheltuieli cu întreținerea și iluminatul acestora, etc.
-
Cifra de afaceri totală
totale:
Societatea a realizat conform bilanţurilor contabile următoarea evoluţie a cifrei de afaceri
Cifra de afaceri (mii lei)
2019
2020
2021
10.831
5.024
14.508
din care producţie
din care producţie
din care producţie
militară
militară
militară
10.831
5.024
14.508
-
Structura cifrei de afaceri
Producţia realizată s-a valorificat integral pe piața internă şi are următoarea structură:
– lei –
Nr. crt.
Activităţi
2019
2020
2021
1.
Vânzare produse
finite
9.419.329
4.112.082
13.407.700
2.
Vânzare produse
reziduale
50.297
20.995
215.950
3.
Servicii furnizare energie electrică,
amarare
723.818
239.596
169.112
4.
Servicii închirieri
241.357
247.167
251.850
5.
Vânzare mărfuri
43.320
0
0
6.
Servicii depozitare şi conservare stocuri
396.083
403.877
462.920
Total
10.874.204
5.023.717
14.507.532
Structura cifrei de afaceri prezentată mai sus reflectă activitatea de exploatare a societăţii, din care se desprinde nivelul scazut al producţiei realizate în comparație cu anii precedenti, fapt datorat căderii unor piețe externe în contextul internațional .
Producţia realizată a fost valorificată în proporţie de peste 98% pe piaţa externă.
-
Rezultatul exerciţiului
Societatea S. CARFIL S.A. a realizat următoarea evoluţie a rezultatului exerciţiului financiar
(net) :
-
lei –
Rezultatul net al exerciţiului financiar
2019
2020
2021
Profit
Pierdere
24.624.524
10.912.271
27.310.965
Analizând rezultatele obţinute de societate pe perioada menționată şi reflectate în datele prezentate mai sus, se desprinde următoarea concluzie, în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată, din punct de vedere al eficienţei economico-financiare:
Pierderea din exploatare este influenţată de anumiţi factori, unii nu au legătura directă cu activitatea de producţie, dar influenţează rezultatul activităţii de exploatare şi anume:
-
lipsa comenzilor pe plan intern si extern
-
regia nealocată conform capacităţilor normale de producţie (23,95% conform OMFP 1826/2003), cheltuieli de menţinere pe 12 luni;
-
ciclul lung de fabricaţie al produselor comercializate de societatea noastră, care nu coincide cu anul calendaristic.
-
-
-
Produsele fabricate/serviciile prestate
Denumire
Valoare (mii lei)
Pondere în cifra de afaceri %
2019
2020
2021
2019
2020
2021
A60
A81
A82
AG-7
2.184,97
7.768,50
43,49
54,18
AG-9
7.080.31
70
B120 SK
B120 HE
B82 SK
OG-7/40
96,6
1,9
OG-9/73
988,16
19
B82 HE
B60 SK
5.040,33
35,15
B81 SK
B60 HE
238.88
Complete AG7
776,82
450,98
15,46
3,15
Închiriere active
259,19
247,63
230,58
0,53
0,49
0,52
Vânzare
mărfuri
Altele
2.140,52
2.310,01
2.153,75
3.19
3,04
1,61
-
Venituri, cheltuieli şi rezultate financiare
mii LEI
Indicator
2019
2020
2021
1
2
3
4
5
1
Cifra de afaceri
10.831
5.024
14.508
2
Venituri totale, din care:
11.188
19.569
11.819
2.1
Venituri din exploatare
10.727
18.634
11.276
2.2
Venituri financiare
461
935
543
3
Cheltuieli totale, din care:
35.813
30.481
39.130
3.1
Cheltuieli de exploatare
35.413
29.582
37.842
3.1.1
Cheltuieli de personal
16.820
15.187
17.004
3.1.2
Câștig mediu net
2.004
2.059
2.109
3.2
Cheltuieli financiare
400
899
1.288
4
Cheltuieli la 1000 lei venituri
3201
1558
3.311
5
Rezultat brut, din care:
-24.625
-10.912
-27.311
5.1
– din exploatare
-24.686
-10.948
-26.566
5.2
– financiar
61
36
-745
6
Datorii totale, din care:
20.196
37.294
51.663
6.1
Plăți restante
5.983
13.454
24.252
7
Creante totale, din care
2.263
5.075
9.607
7.1
Creanțe restante
678
655
486
8
Capitaluri proprii
72.507
74.352
60.394
-
Datorii
INDICATORI
Nr.
rd.
2019
2020
2021
0
1
2
3
4
TOTAL DATORII, din care:
1
20.196.432
37.294.177
51.662.596
A. BUGETUL DE STAT
1. 1.
3.511.215
7.128.366
13.859.989
B. BUGETUL LOCAL
1. 2.
682.608
1.149.473
2.111.011
C. FURNIZORI
1.3.
3.948.447
7.083.846
10.361.532
D. ALŢI CREDITORI,din care:
1.4.
12.054.162
21.932.492
25.330.064
A.A.A.S
1.4.1.
0
0
0
D.P.A.P.S.
1.4.2.
0
0
0
ARIERATE
2
5.982.828
13.453.709
25.252.110
DATORII CURENTE
3
14.213.604
23.840.468
26.410.486
Concluzie:
Datoriile societăţii, în valoare totală de 51.662.596 lei sunt formate din:
-
datoria către bugetul de stat : 13.859.989 lei formată din debit: 12.285.823 lei şi penalităţi şi majorări de întârziere: 1.574.166 lei
-
datoria către bugetul local: 2.111.011 lei formată din debit: 1.658.825 lei şi penalităţi şi majorări de întârziere: 452.186 lei
-
datoria către furnizori interni şi externi în valoare de 10.361.532 lei
-
clienti creditori: 11.951.449 lei – facturi de avans aferente contractelor de export în derulare pe care societatea le are cu diverşi parteneri externi
-
creditori diverşi : 538.053 lei, cuprinde garanții, TVA import pe relația comercială cu C.N. Romarm S.A.
-
împrumut companie: 11.208.901 lei reprezintă soldul împrumutului acordat de companie conform contractelor de împrumut.
-
alte datorii: 1.631.661 lei cuprinde datoriile restante cu salariile precum şi alte datorii legate de personal
Scăderea datoriei către bugetul de stat se datorează aplicării prevederilor art. 3 din O.U.G. nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale; astfel, prin notificarea ANAF pentru ştergerea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzile înregistrate, achitarea unei sume în cuantum aproximativ de 1.800.000 lei (până la 31.03.2016) s-a reuşit ştergerea unor datorii în cuantum de 5.998.902 lei.
Prin aplicarea acestei ordonanţe s-au stins toate plăţile restante înregistrate până la acel moment în fişa sintetică a contribuabilului la nivel de ANAF. În cursul anului 2018, printr-un efort financiar susţinut s-au achitat cu regularitate datoriile curente către bugetul de stat, reuşind astfel la finele anului 2018 să nu înregistrăm nici un fel de penalitate de întârziere aferentă.
Societatea a întocmit următorul plan de reducere a datoriilor, plan care conține datoriile societății fara facturile de avans primite de la clienți pentru contractele de export în derulare:
Nr. crt.
Datorii decembrie 2021
Valoare
-lei-
Surse de venit
Suma alocata
Termen previzionat luna/an
Responsabilitati
Obs.
Bugetul de stat, din care:
Valorificare grup active
4.000.000
2.000.000
1.000.000
4.000.000
1.000.000
1.859.823
Noiembrie/2022 Martie/2023
Decembrie/2022 Mai/2023
Iulie/2023 Decembrie/2023
-Conducerea
Dupa valorificarea
1.
13.859.989
12.285.823
„Carburator” Valorificare
tronson II Alte surse
executiva S. Carfil S.A.
-C.A. S.Carfil S.A.
-C.A. C.N. Romarm
grupului de active
„Carburator” vom discuta
1.574.166
Valorificare
tronson III Alte surse Valorificare
S.A.
-A.G.A.
o esalonare a
datoriilor cu ANAF
tronson IV
2.
Bugetul local, din care:
2.111.011
1.658.825
452.186
Dare in plata catre Primaria Brasov/valori
ficare
-Conform evaluarii
-Diferenta
Noiembrie/2022 Mai/2023
-Conducerea executiva S. Carfil S.A.
-C.A. C.N. Romarm S.A.
vânzare
-Alte surse
-A.G.A.
-Valorificare grup active
2.000.000
1.500.000
1.500.000
1.000.000
Diferenta
Noiembrie/2022
Decembrie/2022 Decembrie/2022
Decembrie/2022 Martie/2023
-Conducerea
„Carburator”
executiva S. Carfil
– Contracte
S.A.
3.
Furnizori
10.361.532
intern
– Contracte extern
-C.A. S.Carfil S.A.
-C.A. C.N. Romarm S.A.
– Alte surse
-Valorificare
-A.G.A.
tronson II
-Valorificare grup active
1.000.000
2.500.000
1.500.000
1.000.000
Diferenta
Noiembrie/2022 Decembrie/2022 Decembrie/2022
Decembrie/2022 Martie/2023
-Conducerea
„Carburator”
executiva S. Carfil
-Contracte
S.A.
intern
-C.A. S.Carfil S.A.
4.
Creditori diversi si alte datorii
13.378.615
– Contracte extern
-Alte surse
-Valorificare
-C.A. C.N. Romarm S.A.
-A.G.A.
tronson II
Total
39.711.147*
-
Debit
-
Penalitati
-
Debit
-
Penalitati
*Diferența între valoarea totală de 51.662.596 și totalul prezentat în planul de reducere a datoriilor este reprezentată de suma de 11.951.449 lei care este aferentă facturilor de avans ale contractelor de export în derulare pe care societatea le are cu diverşi parteneri externi.
-
-
-
Analiza sistemului de management al calității
Sistemul de management al calității la S. CARFIL S.A. este implementat și certificat din anul 2007 și menținut în conformitate cu standardul SR EN ISO 9001/2015, precum și în conformitate cu standardul AQAP 2110/2016 din anul 2018.
Pe parcursul anilor 2019-2021 s-au realizat:
-
Repararea atelierului în care va funcționa un CENTRU DE TESTARE;
-
Dotarea cu echipamente necesare viitorului CENTRU DE TESTARE, respectiv:
-
instalație radiologică de radiografiere industrială cu radiații X;
-
sistem de testare cu vibrații;
-
cameră cu ceață salină;
-
cameră pentru socuri termice și teste climatice;
-
radar Doppler
-
crusere electronice;
-
camera cu filmare rapidă.
-
Dotarea compartimentului de control cu:
-
-
spectrometru LASER;
-
spectrometru portabil XRF;
-
echipament de măsurare in 3D.
-
Traducerea colecției de standarde NATO din limba engleză în limba română.
-
S-au efectuat audituri interne conform cu programele anuale de audituri, având ca principale obiective verificarea menţinerii în mod eficace a sistemului de management al calităţii în conformitate cu standardele SR EN ISO 9001/2015 şi AQAP 2110/2016, precum și verificarea eficacităţii acţiunilor corective stabilite la auditul anterior. În urma recomandărilor de îmbunătăţire a eficacităţii sistemului de management al calității incluse în ședințele de analiză la nivelul managementului de vârf, au rezultat programe de îmbunătăţire a sistemului de management al calității.
În anul 2021 societatea CARFIL a fost auditată de organismul militar de certificare OMCAS.
Concluzii:
Sistemul de management al calităţii al S. CARFIL S.A., în ansamblul său, este menţinut conform cu cerinţele standardelor de referinţă SR EN ISO 9001/2015 şi AQAP 2110/2016, cu modalităţile planificate şi cerinţele stabilite de societate pentru Sistemul de Management al Calităţii.
Se va continua dotarea viitorului CENTRU DE TESTARE cu echipamentele necesare și conforme cu cerințele în domeniu sistemului de management al calității.
Pe perioada 2018 – 2021 nu au fost reclamații privind calitatea produselor furnizate clienților.
Certificări:
pentru documentarea, implementarea şi menţinerea următorului sistem:
– Sistemul de management al calităţii conform standard SR EN ISO 9001:2015/ ISO 9001/2015 şi standard AQAP 2110/2016 – cerinţe NATO de asigurare a calităţii pentru producţie;
Pentru domeniile de activitate fabricarea armamentului şi muniţiei, societatea este certificată
Societatea este calificată pentru fabricarea armamentului şi muniţiei conform statutului – activitate încadrată în clasa CAEN cod 2540.
Nu se estimează posibilitatea unor riscuri de viitoare litigii din punct de vedere al calităţii.
-
-
Analiza activității de reorganizare/restructurare
Programul de reorganizare/restructurare se axează pe trei mari obiective:
-
dezvoltarea de noi capacități de producție militară, realizarea de produse noi, care să-i permită societății să funcţioneze pe principiile rentabilităţii şi eficienţei economico – financiare și să contribuie la siguranța aprovizionării forțelor din FSNA;
-
găsirea celor mai bune soluții pentru relocarea activităților nepirotehnice;
-
rezolvarea situației investiției nefinalizate „Modernizare turnătoria de fontă”.
Pentru atingerea acestor obiective, una dintre cele mai importante resurse este cea financiară. Pentru obținerea fondurilor necesare realizării programului, S. CARFIL S.A. propune ca, pe lângă investițiile din fonduri bugetare, activele neutilizate în activitatea de producție să fie valorificate prin vânzare, conform procedurilor în vigoare.
După aprobarea Programului de reorganizare/restructurare al Societăţii CARFIL S.A. Braşov, toate activele în care s-au derulat activităţi de fabricaţie civilă, care nu sunt incluse în sectorul producţiei de apărare, vor fi propuse la valorificare.
Sumele obţinute vor fi utilizate strict pentru relocarea activităţilor nepirotehnice în punctul de lucru Hărman, pentru modernizarea capacităţilor de fabricaţie și pentru susţinerea programelor de cercetare – dezvoltare şi a programelor de reparaţii.
Problema investiției nefinalizate „Modernizare turnătoria de fontă”, se propune a fi rezolvată prin HG de sistare, si apoi de trecere la valorificare a activelor. Activități propuse dupa aprobarea Planului de reorganizare-restructurare.
Dezvoltarea de noi capacități de fabricație și de noi produse militare este prezentată pe larg în Strategia de dezvoltare a societății Carfil S.A. pe perioada 2019 – 2023.
Acțiunile realizate în perioada 2019 – 2021 sunt următoarele:
-
S-au întreprins demersuri în domeniul privatizării, în sensul că s-a recurs la
toate metodele legale pentru a debloca acțiunea de privatizare, potrivit cadrului legislativ în vigoare, respectiv prevederile OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, Legea
nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, H.G. nr. 577/2002 Norme de aplicare a Legii nr. 137/2002;
-
S-a redactat Planul de reorganizare/restructurare care a fost promovat pe circuitul de avizare/aprobare și se află la C.N. ROMARM S.A. încă din luna decembrie 2019;
-
S-a transmis la C.N. ROMARM S.A., la finele lunii martie 2021, datele și informațiile solicitate pentru PLANUL DE REORGANIZARE/RESTRUCTURARE AL COMPANIEI NAȚIONALE ROMARM S.A. ȘI FILIALELOR DIN SUBORDINE PE PERIOADA 2020-2024 pentru S. CARFIL S.A.;
-
S-a inițiat acțiunea de dare în plată a unor active sociale;
-
Sunt cumpărători pentru fiecare activ amplasat la sediul social al subscrisei, de asemenea sunt solicitări de închiriere, depozitare, acordare de locuri de parcare;
-
S-au întreprins tot ce a fost necesar pentru respectarea Planului de reorganizare/restructurare, respectiv dezvoltarea activității, vânzarea de active, pentru soluționarea problemei Turnătoriei de fontă;
-
În privința Turnătoriei de fontă, s-a întocmit documentația necesară pentru avizele și aprobările necesare de sistare a acestei investiții.
Concluzii:
La finalul perioadei strategiei, respectiv în anul 2023, dorim să împlinim cele enunțate în Viziunea și în Misiunea societății.
-
Estimarea valorii activelor propuse pentru vânzare (vezi tabelul de mai jos)
-
Regimul juridic al activelor propuse pentru vânzare (vezi tabelul de mai jos)
-
Prioritizarea activelor propuse pentru valorificare este prezentată prin numărul de ordine din tabel (vezi tabelul de mai jos)
TABEL ACTIVE PROPUSE LA VALORIFICARE
Nr. ordine
Denumire activ FILIALA S. CARFIL S.A.
Valoare contabilă la 31.12.2021
(lei)
Valoare estimată: (lei)
Regimul juridic
1.
Atelier Service * ob.46:
Sc=Su=284mp cu teren 284mp (nr. inv. 010637)
7.016,50
(valoare clădire)
Construcţii+teren(cf. evaluării)
TOTAL=150.000
Service carburatoare, CF nr. 105362 nr. top 8741/7.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
2.
Corp de gardă *
ob. 159
Sc=200mp, Su=400mp cu teren de 1.351mp nr.inv. 011999
307.937,80
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=660.000
CF 121998 parte din nr. top 8741/2/c, proprietatea
S. CARFIL S.A., clădire neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
3.
Clădire de producţie carburator şi anexa Clădire administrativă *
– ob.200: Sc=545mp, Su=1.635mp
– ob.200A: Sc=5445mp,
Su=8.390mp
cu teren 5.990mp
(nr. inv. 012531 şi 012496)
Ob.200
=3.379.792,90
lei
Ob.200A= 766.150,47
TOTAL
=4.145.943,37
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=9.600.000
CF nr. 105651 parte din nr. top 8741/2/a/1 cadastral 139593, nedezmembrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A
4.
Magazia centrală cu rampă dublă *
– ob.32 Sc=637mp,
Su=573mp
ob.33 Sc=606mp,
Su=545mp
cu teren 1.243mp
nr. inv. 010512 şi 010521
Ob.32 = 273.266,19 lei
Ob.33 = 163.252,57 lei
TOTAL
=436.518,76
(valoare clădire)
Construcţii+teren (cf. evaluării)
TOTAL=1.100.000
CF nr. 105651 parte din nr. top 8741/2/a/1 cadastral 139593, nedezmembrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A
5.
Clădire Producție Energetic *
ob. 104 + 104 A
Ob. 104 + 104
A= 791.731,20
lei
Construcţii+teren(cf. evaluării)
TOTAL=1.200.000
6.
Clădire Centru de calcul * ob. 31 Sc=630mp, Su=1260mp
cu teren 630mp nr. inv. 010192
1.095.196,04 lei
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=1.400.000
CF nr. 105651 parte din nr. top 8741/2/a/1 cadastral 139593, nedezmembrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A
7.
Remiza de locomotive ob. 119
Sc=78mp, Su=78m
cu teren 78mp nr. inv.010379
7.050,13 lei
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=62.000
CF nr. 105651 parte din nr. top 8741/2/a/1 cadastral 139593, nedezmembrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
8.
Depozit cherestea ob. 19
Sc=816mp, Su=816mp
666.592,91 lei
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
CF nr. 105651 parte din nr. top 8741/2/a/1 cadastral 139593,
cu teren 816mp nr. inv.012665
TOTAL=657.000
nedezmembrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A
9.
Magazie, Modelărie, Magazie RM, ob.106
Sc=720+610+165mp, Su=720+610+165mp
cu teren 1.770mp nr. inv. 013652
7.239,28
(valoare clădire)
Construcţii+teren (cf. evaluării)
TOTAL=1.900.000
CF 105364 parte din nr. top 8741/1 nedezmemebrat, construcție neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A
10.
Clădire Desfacere- Vânzări *, fostă Alimentara, Tutungerie, ob. 118
Sc=276mp, Su=248mp
cu teren de 276mp, cu servitute de trecere pe teren piaţa preuzinală
nr. inv. 013269
4.952,95
(valoare clădire)
Construcţii+teren (cf. evaluării)
TOTAL=660.000
CF 105335 partea din nr. top 8540/1/6/2 nedezmembrat, clădire neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
11.
Depozit recipienţi oxigen
ob. 122
Sc=78mp, Su=78mp
cu teren mp
nr. inv. 011802
103.424,43
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=120.000
Cf 105364 parte din nr. top 8741/1 nedezmembrat, clădire neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
12.
Depozit descoperit pt. laminate ob. 125
Sc=3380mp, Su=3380mp
cu teren mp inv.011892
210.564,27
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=3.200.000
Cf 105364 parte din nr. top 8741/1 nedezmembrat, clădire neintabulată.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
13.
Cameră în Cămin nr. 2
Str. Înfrăţirii nr.9
cu cota parte din teren nr. inv. 011829
1.775,90
(valoare clădire)
Construcţii+teren:
TOTAL=50.600
CF 58730 nr. top 7482/1/16.
Liber de sarcini.
Proprietatea S. CARFIL S.A.
14.
Camere protocol Cămin nr. 4 (3camere + o cameră birou social 20,7mp/cameră+hol)
Sc=94,43mp, Su=94,43mp
cu teren de 39,38mp nr. inv.011918
-după reglementarea dreptului de proprietate
1.433,02
(valoare clădire)
Construcţii+teren (cf. evaluării)
TOTAL=450.000
C.f. 32506 nr. top 8211/3/1, 8211/3/2,
8211/3/17, 8211/3/94, nu
s-a finalizat documentația de obținere a titlului de proprietate întrucât nu s- au nominalizat de către acționari membrii comisiei de stabilire și evaluare a terenurilor.
15.
Baraca dormitor ZIZIN 109A
Sc=580mp,
Su=674mp
nr. inv. 013358
-după reglementarea dreptului de proprietate
3.507,93
(valoare clădire)
TOTAL=320.000
CF 32617 nr. top 8375/2/15 și 8375/2/16,
neintabulat încă. Proces de revendicare cu societatea vecină S.C. UNIVERS S.A. finalizat, urmează intabularea.
16.
Cabinete medicale, Laborator psihologic, Cabinet protecţia muncii (construcţii instalaţii dispensar medical)
Sc=330mp,
Su=393mp
nr. inv. 013349
-după reglementarea dreptului de proprietate
15.229,47
(valoare clădire)
TOTAL=190.000
Cf 32351 nr. top 8211/15/32/I,
8211/15/32/II,
8211/15/32/III,
8211/15/32/IV,
8211/15/32/V,
neintabulate încă, litigiu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor pentru intabulare.
TOTAL
21.719.600
* Există aviz CA filială pentru vânzare (Hotărârea nr. 3/25.03.2021)
După aprobarea Planului de reorganizare/restructurare, cu avizele/aprobările necesare și respectînd procedurile în vigoare, societatea CARFIL, are o strategie de valorificare a activelor din orașul Brașov în șase mari etape.
-
Impact economic al valorificării activelor disponibile:
Valorificarea activelor ce aparțineau de producția civilă, pe lângă surplusul adus pentru realizarea obiectivelor din programul de reorganizare/restructurare, va degreva societatea de cheltuieli cu acestea, care se ridică la suma de aproximativ 4.000.000 lei anual.
Aceste cheltuieli cuprind: cheltuieli cu impozite şi taxe locale, de întreţinere şi reparaţii precum şi cele cu asigurarea pazei respectivelor obiective.
Valorificarea lor va duce în primul rând la degrevarea bugetului de stat cu sumele necesare finanţării lucrărilor de investiţii ocazionate de relocarea activităţii, prin majorarea aportului adus de societate la derularea acestei acţiuni.
Sumele care se vor obţine din valorificarea activelor disponibile vor asigura parţial achiziţionarea unor utilaje prevăzute în planul de retehnologizare, precum şi creşterea productivităţii muncii, implicit a volumului de fabricaţie al produselor.
-
-
Analiza activităților de evaluare și control
S-au întocmit programe, planuri şi proceduri aferente auditului intern, controlului intern managerial şi inspecția generală și anticorupție, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Au fost implementate standardele de evaluare a auditului intern şi controlului intern managerial.
S. CARFIL S.A. a implementat standardele de management cu privire la sistemele antimită şi şi-a însuşit Planul de integritate întocmit de C.N. ROMARM S.A. pentru companie şi filialele acesteia. Directorul general al S CARFIL SA a întocmit declaraţia de aderare la valorile fundamentale, principiile obiectivele şi mecanismul de monitorizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020.
A fost elaborat inventarul măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupţiei precum şi s-au stabilit indicatorii de evaluare la nivelul societății pe perioada 2016 – 2020.
Pentru alinierea la cerințele Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, a fost elaborată la nivelul filialei S. CARFIL S.A. “Strategia Națională Anticorupție 2016-2020”.
Măsurile de audit au fost îndeplinite în proporţie de 100%, iar rapoartele anuale au fost transmise către forurile superioare (Compartimentul Audit Intern al C.N. ROMARM S.A.).
Concluzii:
În perioada 2018-2021, acțiunile care țin de funcția de control-evaluare au fost realizate conform planurilor de control și, ulterior controlului, aspectele constatate au fost remediate și îmbunătățite.
-
Analiza domeniului Juridic
În cadrul Compartimentului Juridic s-a desfășurat activitate susținută pe următoarele domenii:
-
Litigii de muncă privind solicitările angajaților (foști/actuali) privind încadrarea în grupe superioare de muncă (în medie în perioada de referință 35 de dosare/an);
-
Litigii privind obținerea înregistrării fiscale a terenului pe care se află amplasată Secția Pirotehnică, în scopul intabulării titlului de proprietate asupra terenului;
-
Litigiu privind cuantumul despăgubirilor acordate de Primăria Brașov pentru exproprierea pentru utilitate publică a unei suprafețe de teren de 162 mp;
-
Litigiu privind acțiunea în răspundere civilă delictuală, pentru recuperarea prejudiciului în cuantum de aprox. 780.000 lei, urmare achitării inculpatului Tache Dan;
-
Demersuri pentru autorizarea societății și înscrierea în registrul operatorilor din industria națională de apărare a țării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016; s-a obținut Autorizația nr. 17/2018;
-
Demersuri pentru obținerea codului unic de identificare pentru marcarea armelor, componentelor esențiale fabricate cu destinația de piese de rezervă și munițiilor produse în România, conform Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor;
-
Completarea actului constitutiv al societății cu obiect secundar de activitate, având în vedere necesitatea exploatării masei lemnoase care pune în pericol securitatea Depozitului RM Vlădeni și Secției Pirotehnice Hărman;
-
Completarea obiectului de activitate cu activități secundare de cercetare-dezvoltare, în alte științe naturale și inginerie, activități de testări și analize tehnice, activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea;
-
Modificarea Actului constitutiv cu fiecare majorare de capital social, prin aportul Ministerului Economiei;
-
Pentru conservarea veniturilor societății, am redactat contract de novație prin schimbarea de debitor la singurul contract de închirirere încheiat de societate în 2005, cu respectarea procedurii de închirirere;
-
Demararea procedurilor de vânzare, închirirere, depozitare, acordare locuri de parcare;
-
Demersuri pentru obținerea certificatelor de urbanism pentru vânzare active, construire hale.
Concluzii:
Activitatea Compartimentului Juridic s-a desfășurat pe de o parte, sub comandamentul protejării societății, a satisfacerii cerințelor legale ale angajaților societății sau ale foștilor angajați și pe de altă parte, pentru respectarea legalității în relațiile contractuale cu colaboratorii.
-
-
Probleme interne şi influenţa factorilor externi
Analizele SWOT și PEST au identificat o serie de probleme interne care, în general, se regăsesc la toate societăţile din industria de apărare cu capital majoritar de stat. O sinteză a lor, pe domenii de activitate, este următoarea:
Producţie:
– lipsa comenzilor care să asigure funcţionarea în mod continuu a capacităţilor
-valoarea adaugată mică pe produs
-lipsa unor studii de fezabilitate privind retehnologizarea și modernizarea fluxurilor de fabricație
-lipsa furnizorilor interni de materii prime și materiale
-dependență totală de producătorii de materiale energetice din Serbia, Bosnia și Bulgaria
-lipsa unui program coerent pentru reducerea costurilor
-necorelarea comenzilor cu nivelul capacităţilor de producţie
-consumuri specifice mari datorate lipsei retehnologizări fluxurilor de fabricaţie
Cercetare- dezvoltare:
– produsele militare fabricate sunt de tip rusesc, în special munițiile
-lipsa unei strategii privind cercetarea-dezvoltarea
-lipsa resursei umane specializate
-lipsa echipamentelor de proiectare și de testare moderne
-lipsa unei strategii privind creşterea nivelului tehnologic de fabricaţie
Comercial-marketing:
-
lipsa analizelor de piață
-
politică de preţ rigidă
-
lipsuri în a identifica potenţiali parteneri și clienţi, a potenţialelor pieţe
-
personal insuficient pregătit pentru marketing
Resurse umane:
-lipsa unei strategii în privința resurselor umane
-salarizare neatractivă faţă de oferta firmelor străine
-absenţa unor programe care să țină cont de nevoile de formare a personalului calificat, atât pe termen mediu cât şi pe termen lung
-vârsta ridicată a personalului calificat, neaplicarea unor tehnici de management în domeniul resurselor umane corespondente cu condiţiile actuale
Financiar contabil:
-lipsa unei strategii în domeniul financiar-contabil care să susțină dezvoltarea societății
-nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante
-fiscalitate crescută care duce la creşterea preţurilor
-neadaptabilitate la fluctuațiile de curs valutar
Influenţa factorilor externi asupra societăţii:
-
absenţa în ultimii 5 ani a unei strategii coerente pentru industria de apărare
-
insuficiența fondurilor pentru achizițiile forțelor din sistemul naţional de apărare (FSNA)
-nivelul redus al investiţiilor
-dinamica redusă a pieţei interne
-
puternica decapitalizare
-lipsa coordonării în ceea ce priveşte accesul la fonduri europene şi la programe din domeniul protecţiei mediului
-lipsa de comunicare în ceea ce priveste programele de offset
-
lipsa stimulării a exporturilor
-cadrul legislativ care îngreunează funcționarea societăților
Din analiza problemelor enumerate mai sus, cele mai acute sunt:
-
lipsa comenzilor care sa asigure funcţionarea în mod continuu a capacităţilor
-
insuficienţa fondurilor pentru achiziţiile forţelor din sistemul național de apărare (FSNA)
-
lipsuri în a identifica potenţiali parteneri şi clienţi, potenţialele piețe
-
nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante
-
dinamica redusă a pieţei interne
-
lipsa coordonării în ceea ce priveşte accesul la fonduri europene, la programe din domeniul protecţiei mediului și a celor de offset
-
lipsa resursei umane specializate
-
lipsa unei strategii în privința resurselor umane
-
vârsta ridicată a personalului calificat
-
salarizare neatractivă faţă de oferta firmelor străine
Societatea Carfil S.A. are câteva puncte tari şi anume:
-
are un portofoliu de produse diversificat cu potențial de piață;
-
este un brand cunoscut pe piețe diverse;
-
personalul calificat are experiență mare în fabricarea produselor militare;
-
are condiții pentru a deveni un furnizor important pentru M.Ap.N.;
-
acordurile de colaborare încheiate;
-
programul de C D I;
-
este lider de consorțiu european și național;
-
are o Strategie aprobată pe perioada 2019-2023.
Societatea Carfil S.A. are câteva puncte slabe şi anume:
-
derularea activităților în trei locații;
-
componentele pirotehnice nu se fabrică în ţară, motiv pentru care se impune achiziţionarea din import;
-
existenţa în patrimoniu a activelor fără activitate care presupun costuri ale inactivităţii;
-
media de vârstă înaintată a personalului;
-
fluctuaţie de personal şi dificultate de angajare din cauza nivelului scăzut al salarizării;
-
birocraţie mare în puterea de decizie la nivel de reprezentanți ai acționarilor (ex. închirieri/valorificări active);
De asemenea , societatea poate beneficia de oportunități și anume:
-
piețe de desfacere importante;
-
posibilitatea creșterii exporturilor;
-
posibilități de a participa la programele de offset;
-
necesitatea reînnoirii stocurilor din dotarea Forțelor Sistemului Național de Apărare;
-
disponibilizarea activelor excedentare, care nu concură la procesul de producție și care nu sunt incluse în inventarul capacităților de producție pentru apărare definit de lege;
-aplicarea de către managementul actual a modului de lucru în CONSORȚII cu parteneri intern și externi;
-
participarea la programele europene pentru industria de apărare (EDF, EDIDP și PESCO) și ESA;
-
existența unor capacități de producție neexploatate la potențial maxim.
Dintre amenințările pentru S. CARFIL S.A., identificăm:
-
lipsa comenzilor pentru export;
-
activitate mediocră a agenților;
-
lipsa de feedback a ofertelor la export;
-
pandemii, inclusiv efectele acestora;
-
acordarea greoaie a licențelor de export și import de catre A.N.C.E.X.;
-
blocarea nejustificată și neeconomică a unor piețe;
-
lipsa de stabilitate a conducerii societății pe cele trei nivele de conducere amintite;
-
lipsa de continuitate a programelor de investiții datorate schimbărilor politice la nivel de conducere a Ministerului Economiei;
-
în general, climat extern societății nemotivant pentru proiecte și o dezvoltare pe termen lung.
Concluzii:
Toate aceste probleme își pot găsi rezolvarea prin:
-
-
acțiuni ale managementului din societăți;
-
elaborarea de strategii de export pe termen lung;
-
asigurarea resurselor pentru programele de investiții, cercetare-dezvoltare, a planurilor de securizare și de conservare;
-
penetrarea pe piețe-țintă și identificarea de noi clienți;
-
elaborarea unei strategii de dezvoltare a industriei de apărare pe termen mediu și lung;
-
implementarea programelor de restructurare;
-
o altă abordare a achizițiilor făcute de forțele sistemului național de apărare (FSNA) de la societățile din industria de apărare;
-
programele de offset și cele de cooperare industrială cu furnizorii de echipamente pentru forțele sistemului național de apărare;
-
o strategie comună a industriei de apărare privind fondurile europene alocate prin programele European Defence Found, EDIDP și PESCO.
Acte normative incidente
-
O.U.G. nr.25/2014 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare şi reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare;
-
O.U.G. nr.44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale.
Reglementari specifice domeniului de activitate :
-
În conformitate cu reglementările aprobate prin Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, capacitatea de producţie aferentă obiectului principal de activitate al societăţii este inclusă în sectorul producţiei pentru apărare;
-
H.G. nr. 174/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de calcul al drepturilor salariale pentru salariații încadrați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare care nu desfășoară activități de bază din lipsă de comenzi sau contracte, precum și pentru stabilirea activităților prevăzute la art. 24 din Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare precum și pentru modificarea altor acte normative;
-
O.U.G. nr. 47/2017 pentru prorogarea unui termen și pentru modificarea art. 13, alin. 1, lit. b) din Legea 232/2016 privind industria naţională de apărare precum și pentru modificarea altor acte normative;
-
H.G. nr. 611/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 232/2016, privind industria naţională de apărare precum și pentru modificarea altor acte normative;
-
H.G. nr. 637/2017 pentru organizarea și funcționarea Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare;
-
H.G. nr. 0534/2015 privind aprobarea Listei operatorilor economici şi a capacităţilor de producţie pentru apărare;
-
Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare;
-
Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei şi a teritoriului pentru apărare republicată;
-
H.G. nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003;
-
H.G. nr. 1204/2007 privind asigurarea forţei de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război;
-
H.G. nr. 946/2012 pentru modificarea şi completarea HG nr. 1204/2007 privind asigurarea forţei de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război;
-
Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor republicată;
-
Legea nr. 15/2005 pentru aprobarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
-
Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, cu modificările şi completările ulterioare republicată;
-
H.G. nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
-
Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor republicată;
-
Prin Hotărârea nr. 33/2015 a Parlamentului României s-a aprobat Strategia naţională de apărare a ţării.
SECȚIUNEA B
-
VIZIUNEA asupra societății Carfil S.A.
Prin aplicarea continuă a soluțiilor de mai bun management, prin constientizarea și ținerea sub control a constrângerilor și riscurilor și limitarea influențelor acestora, viziunea noastră legată de viitorul societății Carfil S.A. se va îndeplini. Pe termen mediu și lung societatea va fi o companie profitabilă și va avea:
-
un management modern;
-
produse diversificate şi de bună calitate;
-
capacități retehnologizate, moderne, noi tehnologii;
-
o piaţă de desfacere stabilă şi cu posibilităţi de lărgire a ei;
-
un preţ competitiv al produselor;
-
posibilitatea şi condiţiile de diversificare a produselor;
-
din ce în ce mai mulţi clienţi;
-
profit constant;
-
posibilitatea de a se menţine printre liderii de renume ai pieţei naţionale şi internaţionale;
-
un proces continuu de modernizare a fluxurilor de fabricaţie;
-
o cultură organizaţională care permite atingerea obiectivelor;
-
parteneriate cu firme importante din domeniul industriei de apărare.
-
-
MISIUNEA Carfil S.A.
Misiunea societății este aceea de a menţine, moderniza şi dezvolta capacităţile de producție militară, de a furniza sisteme, echipamente, tehnică şi produse militare performante necesare Forţelor din Sistemul Național de Apărare, în scopul îndeplinirii misiunilor ce le revin pentru asigurarea apărării şi securităţii ţării.
-
OBIECTIVELE STRATEGICE și STRATEGIA de urmat pentru S. Carfil S.A.
Pentru revitalizarea și dezvoltarea activității obiectivele se vor baza pe Programul de reorganizare și restructurare al societății Carfil S.A., avizat de Consiliul de Administrație.
Reorganizarea societății implică trei mari directii, și anume:
-
dezvoltarea de noi capacități de producție militară, realizarea de produse noi, care să permită societății să funcţioneze pe principiile rentabilităţii şi eficienţei economico – financiare și să contribuie la siguranța aprovizionării forțelor din F.S.N.A. (Strategia de dezvoltare – Plan de management 2019-2023);
-
relocarea activităților nepirotehnice din orașul Brașov în locațiile de la Hărman;
-
rezolvarea situației investiției nefinalizate „Modernizare turnătoria de fontă”.
-
OBIECTIVE STRATEGICE:
-
Realizarea de noi capacităţi de fabricatie
Ținând cont de capacitățile de fabricație existente, de nomenclatorul de produse militare și
de posibilitățile de amplasare de noi fluxuri, la S. Carfil S.A. se are în vedere realizarea următoarelor capacități de fabricație:
-
Linie de preparare și încărcare produse militare cu compoziții termobarice
Colaborarea din ultimii ani între societăți din industria de apărare și Centrul de Cercetări Științifice pentru Apărare CBRN și Ecologie, a dus la definitivarea unei strategii pentru realizarea unei asemenea capacități. Suntem în faza de semnare a unui contract pentru proiectarea unei instalații de preparare și încărcare cu compoziție termobarică a diferitelor tipuri de muniții.
-
-
-
-
Valoare aproximativă: 1 000 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2023;
-
Surse de finanare: surse proprii și de la bugetul de stat;
-
Date tehnice de bază;
-
Linia va cuprinde:
-
un echipament pentru realizarea amestecului;
-
o linie automată de încărcare corpi;
-
echipamente auxiliare.
-
-
-
Capacitate de fabricație încărcături de azvârlire pentru bombe de aruncător
Capacitatea nou creată va include și pe cea de fabricare a tubului cartuș, existentă.
-
Valoare aproximativă: 3 500 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: surse proprii și de la bugetul de stat
-
Linia va cuprinde:
-
o stație de încărcare cu pulberi a casetelor;
-
echipamente pentru presare casete din celuloid;
-
echipamente auxiliare.
-
-
-
Capacitate de fabricație focoase
Noua capacitate va cuprinde echipamentele necesare pentru realizarea noii generații de focoase pe care societatea le are în intenție a le fabrica și anume: focoase de impact de tip SQ cu sisteme și distanță de siguranță în acord cu standardele NATO, focoase de timp și focoase de proximitate. Dotările necesare sunt cuprinse în programele de invesții anuale.
-
Valoare aproximativă: 4 000 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: operațiuni compensatorii de tip offset, surse proprii și de la bugetul de stat;
-
Linia va cuprinde:
-
linie fabricatie repere cu echipamente CNC;
-
echipamente pentru linia de asamblare și de testare;
-
echipamente auxiliare.
-
Linia va fi relocate în locația de la Hărman.
-
-
Capacitate de fabricație pentru lansatoare și muniție antitanc tip Panzerfaust 3
Capacitatea nou creată răspunde cerințelor de modernizare a lansatoarelor și muniției antitanc. România este un partener activ NATO și este semnatară a documentelor de înființare a structurii de cooperare permanentă PESCO în cadrul EDA. Este obligația industriei de apărare de a dota Armata Română cu echipamente militare la nivelul celorlalte țări membre în aceste structuri.
S. Carfil S.A. își propune să realizeze un lansator de grenade antitanc și muniția aferentă, moderne, prin transfer de tehnologie. Se negociază transferul de tehnologie. S-au stabilit etapele de transfer.
-
Valoare aproximativă: 2 500 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: transfer de tehnologie și surse proprii;
-
Linia va cuprinde:
-
echipament de fabricație lansator;
-
echipamente de fabricație muniție;
-
echipamente auxiliare.
-
În toamna anului 2022 vor fi efectuate demonstrații la care vor fi invitați și reprezentanți ai M.Ap.N., urmand a se stabili etapele transferului de tehnologie.
-
-
Capacitate de fabricație amestecuri pentru bombele fumigene
Capacitatea nou creată va răspunde intenției societății de a integra cât mai mult din fabricarea bombelor fumigene. Noul concept de lovitură fumigenă înseamnă alt tip de bombă și alt tip de amestec fumigen. Capacitatea va necesita echipamente pentru zona de prelucrări mecanice și echipamente pentru zona pirotehnică.
-
Valoare aproximativă: 2 000 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: operațiuni compensatorii de tip offset, proprii și de la bugetul de stat;
-
Linia va cuprinde:
-
linie fabricație repere metalice;
-
linie preparare, presare amestecuri pirotehnice;
-
echipamente auxiliare.
-
-
-
Capacitate de fabricație țevi pentru aruncătorul de 120 mm
Noua capacitate vine să completeze fabricația de aruncătoare de bombe cu aruncătorul de 120
mm. Pe această linie se vor putea fabrica și alte tipuri de țevi pentru alte calibre.
-
Valoare aproximativă: 3 500 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: surse proprii și de la bugetul de stat;
-
Linia va cuprinde:
-
echipament de găurit adânc;
-
echipamente pentru prelucrări mecanice CNC;
-
echipamente auxiliare.
-
-
-
Linie de demilitarizare ecologică
Realizarea liniei este o actiune complexă care cuprinde patru mari capitole:
-
Reparația capitală a fostului atelier de delaborare;
-
Realizarea stație de producere a aburului (vechea tehnologie era cu apă încălzită);
-
Realizarea a 10 000 m² panouri solare pentru a asigura energia electrică necesară de 1MW;
-
Realizarea liniilor de dezasamblare și de delaborare printr-o nouă tehnologie.
Valoare aproximativă: 1 600 000 euro;
Surse de finanțare: surse proprii și de la bugetul de stat; Termen de implementare: anul 2024.
-
-
Revigorarea şi promovarea cercetării – dezvoltării – inovării în societate, crearea de cunoştinţe, de proprietate intelectuală şi industrială prin transferul acestor rezultate în producţie
Centrul de cercetare – dezvoltare – inovare – testare
Centrul are ca obiect cercetarea – dezvoltarea – inovarea – testarea de noi produse militare, modernizarea celor existente, realizarea de noi tehnologii, întocmirea de studii de fezabilitate și realizarea de proiecte pentru atragerea de fonduri din surse naționale și europene.
-
Valoare aproximativă: 1 500 000 euro;
-
Termen de implementare: anul 2024;
-
Surse de finanțare: surse bugetare și surse proprii.
Centrul va fi dotat cu echipamente de calcul și de măsură moderne.
Etape propuse:
-
Semnarea a 24 Memorandumuri de înțelegere, astfel:
Companii europene
-
Rheinmetall Nitrochemie Aschau GmbH- Germania
-
Rheinmetall Nitrochemie Wimmis AG- Elveția
-
Roxel S.A.S. – Franța
Academii naționale/Companii naționale/companii
-
Academia Tehnică Militară "Ferdinand I"
-
Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă"
-
Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”
-
Ministerul Apărării Naționale – Centrul C.B.R.N.E.
-
S.C. The Insource Development Group S.R.L. – TID – GROUP
-
ATD Aerospace RS S.R.L.
-
S.C. Aerofina S.A.
-
S.C. Electromecanica – Ploiești S.A.
-
Head Light Solutioins S.R.L.
-
S.C. Armtech S.A.
-
MC Blueworld S.R.L.
-
S.C. Stimpex S.A.
-
S.C. TNC Inovative S.R.L.
Memorandumuri de înțelegere în curs de semnare:
Companii europene
-
Diehl Defence GmbH Co. KG – Germania
-
Junghans Microtec GmbH – Germania
-
Dynamite Nobel Defence GmbH – Germania
-
-
Peste 50 Acorduri de confidențialitate, astfel:
Companii Europene
-
Rockwell Collins UK Limited – Marea Britanie
-
Rockwell Collins France S.A.S. – Franța
-
Rockwell Collins Inc. – U.S.A.
-
Diehl Defence GmbH Co. KG– Germania
-
Junghans Microtec GmbH – Germania
-
Dynamite Nobel Defence GmbH – Germania
-
Česká Zbrojovka – Group – Republica Cehă
50 Acorduri de confidențialitate cu companii naționale, instituții, I.M.M.-uri
-
-
Realizarea de proiecte de sisteme și produse militare de interes național și internațional, și anume:
-
Multiple launcher grenade system (MLGS)cal. 70 mm cu munitie reactiva și EFP/TB– Acronym ”HIDRA”
Consorțiu: S. Carfil S.A., Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, ATD Aerospace RS S.R.L.-Galați, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș.
-
120 mm Laser Hight – Precision Guided Mortar Bomb- SAL
Consorțiu: S. Carfil S.A., Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, ATD Aerospace RS
S.R.L – Galați, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș, S. Tekfinity S.R.L. – Râșnov, Head Light Solutions S.R.L – Brașov.
-
Lovitura Hight Explosive Insensitive Thermobaric (HEIT) 120 mm cu focos electronic SQ
– Acronym „GLOW”
Consorțiu: S. Carfil S.A., Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș.
-
Bombe de aviație din clasa MK 80 cu Explosiv Insensitive Thermobaric
Consorțiu: S. Carfil S.A., Diehl Defence GmbH Co. KG – Germania, Junghans Microtec GmbH–Germania, Academia Tehnică Militară “FERDINAND I”, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș, ATD AEROSPACE RS S.R.L. – Galați, S. Tekfinity S.R.L – Râșnov, Head Light Solutions S.R.L. – Brașov, TID – Group, MDA Enginering S.R.L., Servosisteme – București S.M.E, S. Electromecanica Ploiești S.A..
-
Sistem integrat 4X4 LAV-M cu aruncator de 81 mm – Acronym „DRAKON”
Consorțiu: S. Carfil S.A., S.C. Stimpex S.A.- Bucharest, Pro Optica S.-Bucharest, S.C. Servosisteme S.R.L.- București , Headlightsolutions S.R.L.-Brașov,
Tekfinity S.R.L – Râșnov, ATD Aerospace R.S. S.R.L.-Galați, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș, TID Group S.M.E.- București.
-
Lovitura de 120 mm Hight-Explosive cu motor racheta asistat – Acronym “HERA-C5”
Consorțiu: S. Carfil S.A., ATD Aerospace R.S. S.R.L, Academia Tehnică Militară “FERDINAND I”, S.C. Armtech S.A.- Curtea de Argeș.
-
-
Dezvoltarea Secției de cercetare-proiectare
-
Strategia în domeniul resurselor umane cuprinde printre altele și angajarea de tineri ingineri, acțiune demarată în anul 2020;
-
Prin parteneriatele create, mai ales în domeniul învățământului militar, ne propunem să atragem tineri în această industrie;
-
Clădirea Secției de proiectare a fost complet renovată, dotată cu calculatoare cu program de proiectare SolidWorks.
-
-
-
Creşterea competitivităţii societăţii prin promovarea inovării, accelerarea transferului tehnologic prin obligaţii de offset, stimularea parteneriatelor cu firme competitive din ţară şi din afară
-
Actiuni pe operațiuni compensatorii de tip offset
Se are în vedere prezentarea la Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (O.C.A.T.S.) de proiecte pentru operațiuni compensatorii și anume:
-
Linie de asamblare, testare și recepție pentru focoase de tip PDSQ
-
Linie de preparare amestecuri pentru bombele fumigene
-
Linie de uzinare țevi pentru aruncătoare
-
-
-
Parteneriate europene si nationale in activitatea de C D I. Constituirea de Consortii
Strategia S. Carfil S.A. este de a se integra prin constituirea de consorții în domeniul C D I europene. Până în acest moment s-au constituit două consorții europene și două naționale și anume:
-
Consorții Europene:
-
S. Carfil S.A. (Romania) – lider de consorțiu
-
Roxel S.A.S. (Franța)
-
Nitrochemie Aschau Gmbh (Germania)
-
Academia Tehnică Militară "Ferdinand I" (România)
-
Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă" (România)
-
Tekfinity S.R.L (România)
-
S.C. ATD Aerospace RS S.R.L. (România)
-
S.C. Armtech S.A. (România)
-
-
-
Naționale:
-
ISPGS Consortium (Innovative Solutions for Propulsion and Guidance System):
S. Carfil S.A., Head Light Solutions S.R.L ATD Aerospace RS S.R.L.
-
ISSPMS Consortium (Innovative Solutions for Self Propelled Mortar System):
S. Carfil S.A., TID – Group, MDA Enginering S.R.L, Servosisteme S.R.L, ATD Aerospace RS S.R.L, S.C. Stimpex S.A., Tekfinity S.R.L..
a. Realizarea unui centru național al industriei de apărare pentru cercetare – inovare și transfer tehnologic.
Se are în vedere o cooperare între secțiile de cercetare – dezvoltare ale societăților din industria de apărare, universități cu care există bune relații de colaborare și departamente din M.A.p.N..
S. Carfil S.A. dorește să fie membru activ în Centrul de Cercetare-Dezvoltare al C.N. Romarm S.A..
-
-
-
Realizarea unui Centru de formare profesională pentru forța de muncă din industria de apărare
Se are în vedere un parteneriat între instituțiile brașovene și societate pentru realizarea Centrului. Discuțiile au demarat deja.
Sursele de finanțare sunt din fonduri europene.
S. Carfil S.A. a propus la întâlnirea cu conducerea Autorității Naționale pentru Învățământ Profesional în Sistem Dual, participarea noastra ca entitate unde să se poată efectua practica și am mai propus un Program “Prima Slujbă”.
-
Participarea societății la programele din “fereastra cercetare” și din “fereastra capacități” ale Fondul european pentru aparare (European Defence Found – EDF), precum și la cele din Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP)
S. Carfil S.A. a transmis încă din luna ianuarie 2019 propuneri de realizare de consorții unor societăți din Germania, Franța și Marea Britanie.
Azi, situația proiectelor europene este următoarea: Proiecte europene:
-
PADR-FDDT-OPEN-03-2019: Challenging the future – Future Disruptive Defence Technologies
Project entitled: ENHANCED RANGE-SEARCHING-GUIDANCE- ARTIFICIAL INTELLIGENCE –STRIKING. Acronym „GAIAS”
Proiecte naționale:
-
Program National 2019-2022 PN III – PTE
Titlu:”Ex NOVA” – Thermobaric round for AG-9 launcher
Consortium: S. CARFIL S.A., MINISTRY OF NATIONAL DEFENCE – C.B.R.N.E.
Buget proiect: 1 200 000 lei
-
P.S.C.D. – M.Ap.N.
Titlu: “EFP round for AG-7 launcher”
Consortium: MILITARY TECHNICAL ACADEMY “FERDINAND I”, S. CARFIL S.A.
Buget proiect: 200 000 lei
-
17 PROGRAME de C D proprii
Proiecte noi europene:
-
EUROPEAN DEFENCE INDUSTRY DEVELOPMMENT PROGRAMME
EPPGM -EDIDP-NGPSC-PGA 20 – Programmable and guided ammunition Consortium: Leonardo Electronics – Italia, Diehl Defence GmbH Co. KG– Germania, Cita – Italia, Konstructa – Slovacia, Rheinmetall Nitrochemie Aschau GmbH – Germania, Ministry Of National Defence – A.C.T.T.M., INCAS – România, National Company Romarm S.A. – România, S. Carfil S.A., ATD Aerospace RS S.M.E.
– România, Head Light Solutions S.M.E. – România, etc.. Proiectul nu a fost finantat.
-
European Space Agency (ESA)
“Velocity assisted devices for suborbital vehicle”
Title: GSTP Element 1: Develop – Call for Proposal: Assessments to Prepare and De- Risk Technology Developments Framework
Consortium: S. Carfil S.A., ATD Aerospace RS S.M.E.- (România).
Proiectul este finanțat.
-
European Space Agency (ESA)
Title: ECSS-M-ST-10C ”SpaceRider parachute extraction system using 120 mm mortar product heritage”. Proiectul este in analiza
Consortium: S. Carfil S.A., ATD Aerospace RS S.R.L. (România).
-
-
-
Produse militare noi
Rezultatul activităților de cercetare-dezvoltare proprii și în consorții, pe lângă activitatea de modernizare a produselor din nomenclator, este realizarea de produse noi care să îmbunătățească oferta pe piață a S. CARFIL S.A..
Se are în vedere realizarea următoarelor produse militare noi:
-
Muniție
-
Lovituri termobarice
Considerăm că în situația în care în Romania este dificil de apreciat perioada de timp în care pe piața internă va apare un producător de HE, soluția este de a produce muniție exploziv termobarică insenzitivă (HE-THB).
Conceptul de exploziv-termobaric îmbină efectul unei muniții HE cu cel al uneia termobarice. Caracterul insenzitiv este solicitat mai ales pentru munițiile de aviație.
La S. Carfil S.A. se are în vedere, ținând cont și de faptul că se va realiza o linie pentru preparare și încărcate cu amestec termobaric, realizarea de muniție termobarică pentru întreaga gamă de bombe, pentru aruncătoare și pentru lansatoare.
Termen de finalizare: 2022
Societatea a realizat deja trei tipuri de lovituri termobarice pentru aruncătorul AG-7 și a dezvoltat un program cu Centrul CBRN al M.Ap.N., pe programul Național PN III – PTE pentru o lovitură termobarică pentru aruncătorul AG-9.
-
Lovituri cu focoase de proximitate
Muniția cu focoase de proximitate are avantajele cunoscute:
-
creșterea substanțială a efectului la țintă prin creșterea suprafeței letale;
-
scăderea costurilor pe ciclul de viață, cantitatea de muniție utilizată fiind de trei ori mai mică;
-
ușurința în utilizare, având în vedere că se pot folosi programatoare balistice cu tablă de tragere și hărti incluse.
Pentru realizarea acetor noi tipuri de focoase avem un parteneriat cu un producător intern de module electronice.
Termen de finalizare: 2022
Societatea a realizat deja două tipuri de lovituri de 120 mm cu acet tip de focoase.
-
-
Lovituri fumigene, lacrimogene și de mascare
Se are în vedere înlocuirea amestecului TiCl4 cu amestecuri fumigene non toxice. Inițiativa vine să răspundă obiectivului strategic al societății și anume cel de integrare cât mai mare a produselor, implicit de a le crește valoarea adaugată.
De asemenea, schimbarea compoziției fumigene va duce la o cooperare cu unul sau doi colaboratori externi.
Termen de finalizare: 2023
-
Lovituri de iluminare în VIS și IR
Loviturile cu bombe de iluminare care se au în vedere a fi realizate au la baza un nou concept. Aceste noi tipuri de lovituri se vor realiza în urma unui parteneriat industrial.
Termen de finalizare: 2024
-
Lovituri de 81/82 mm și 120 mm dirijate
Noile tipuri de conflicte impun utilizarea de muniție care să diminueze considerabil victimele colaterale. Noul tip de muniție va veni în sprijinul acestui nou concept.
Termen de finalizare: 2024 Sursele de finanțare: surse proprii.
-
Muniție pentru contramăsuri
Aceste muniții vor fructifica noile tipuri de focoase electronice cu noul concept de bomba de aruncător.
Termen de finalizare: 2024
-
Munitie insenzitiva și EFP (Explosiv Formed Penetrator)
S-au realizat primele prototipuri. Termen de finalizare: 2022 Sursele de finanțare: surse proprii.
-
-
Armament
-
Lansatoare de grenade moderne
-
Sisteme lansatoare de calibru 70 mm
-
Aruncătoare de bombe modernizate
-
Sistem de aruncător de 120 mm
-
-
Elemente de muniție
-
Focoase de impact de tip SQ, conforme standardelor NATO
-
Focoase electronice de timp
-
Focoase de proximitate
-
-
-
STRATEGIA
Pentru atingerea acestor obiective strategia de urmat trebuie să se bazeze pe:
-
Management profesionist, cu viziune, competență și asumarea misiunii trasate de acționariat;
-
Parteneriate în consorții strategice cu firme străine;
-
Atragerea de fonduri naționale și europene în activitatea de retehnologizare şi cea de cercetare;
-
Susținerea și implementarea inițiativei C.N. Romarm S.A. privind o ,,politică de grup’’ în cadrul societăților din industria de apărare;
-
Colaborarea cu M.E.A.T. – Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială pentru valorificarea obligaţiilor de offset ale companiilor străine faţă de România;
-
Parteneriatele cu instituţii de învăţământ superior al M.Ap.N., Agenția de Cercetare, Tehnici și Tehnologii Militare, Centrul de cercetări științifice CBRN în scopul dezvoltării unor noi tipuri produse militare, a modernizării celor existente și de dezvoltare a unor noi tehnologii;
-
Participarea la activităţile şi programele finanțate de UE: ESA, EDF si EDIDP;
-
Participarea la proiectele finanțate PESCO.;
-
Susţinerea efortului României de dezvoltare a unei industrii competitive, durabile şi inclusiv, în conformitate cu Strategia Europeană a UE.
-
-
-
VALORI
Toate acțiunile noastre vor avea la bază o serie de valori în care credem şi pe care le vom promova în societate. În rândurile care urmează, menţionăm cele mai importante valori în care credem, fără a ne rezuma doar la acestea:
-
Integritate – vom fi un colectiv cu o conduita onestă;
-
Loialitate – vom fi devotaţi societăţii şi clienţilor noştrii în scopul îndeplinirii obiectivelor asumate;
-
Responsabilitate – ne vom asuma responsabilitatea pentru activităţile întreprinse de noi şi suntem gata să suportam consecinţele acestora;
-
Respectul legii – vom respecta prevederile legale şi nu ne vom abate de la acestea – încălcarea legii este nepermisă;
-
Echitate – atât angajaţii societăţii, cât şi clienţii vor fi trataţi imparţial, corect şi echitabil;
-
Transparenţă – vom face eforturi pentru o transparenţă maximă în ceea ce priveşte regulile, procedurile, cerinţele profesionale, principiile de evaluare, etc.;
-
Profesionalism – vom folosi toate resursele pentru atingerea unui standard ridicat de calitate a produselor şi serviciilor prestate, pentru satisfacerea cerinţelor clienţilor şi câştigarea loialităţii acestora – ne bazăm pe o bună judecată profesională asigurată de experienţa şi valoarea angajaţilor noştrii – comunicăm, conlucrăm şi reuşim împreună;
-
Deschidere faţă de idei şi abordări noi – ne vom baza pe o atitudine deschisă şi participativă în activitatea organizaţiei, astfel încât să răspundem la schimbările socio-economice locale, regionale, naţionale şi internaţionale la nevoile beneficiarilor produselor şi serviciilor noastre;
-
Dialog şi consens – vom promova procesul voluntar prin care partenerii se informează, consultă şi negociază în vederea stabilirii unor acorduri în probleme de interes comun;
-
Confidenţialitate – vom fi fideli acestui principiu în asigurarea accesului la informaţie în conformitate cu legile, regulile şi procedurile existente – vom proteja datele cu caracter personal şi cele privitoare la partenerii externi.
-
-
ACȚIUNI
Planul de management va fi implementat acționând în baza experienței acumulate în managementul de top din industria de apărare, profitând de cooperarea foarte bună avută cu mari concerne din țări membre NATO sau partenere, de experiența acumulat în domeniul utilizării operațiunilor de offset, al programelor de cercetare-dezvoltare finanțate din diverse surse.
În acest sens, direcțiile de acțiune vor fi următoarele:
-
focalizarea atenției asupra problemelor principale ale societății: reorganizare, retehnologizare, resursa umană, cercetare-dezvoltare, investiţii, produse, producţie, piaţă etc.;
-
elaborarea unei strategii de dezvoltare pe 4 sau 5 ani și concentrare asupra punerii în practică a acesteia;
-
atenţia maximă asupra afacerii;
-
evaluarea obiectivă şi concretă a performanţelor;
-
adaptarea rapidă la mediul concurenţial și la piață;
-
obținerea și menținerea unui control superior calitativ asupra activităţilor de producție, a celor economico-comerciale şi investiţionale, elaborarea politicilor de personal şi întărirea autorităţii conducătorilor structurilor din societate;
-
creșterea valorii adăugate;
-
obţinerea profitului în condiţiile satisfacerii unor cereri solvabile pe piaţă şi a unor disponibilităţi reale de ofertă;
-
reprofilarea – dublarea treptată a fluxurilor şi proceselor de producţie în funcţie de cerinţele pieţei şi necesităţii de rentabilizare a tuturor produselor şi serviciilor realizate;
-
dimensionarea raţională şi coordonată a resurselor disponibile şi potenţiale prin folosirea optimă a structurilor de producţie (secţii, module, compartimente etc.) şi utilizarea eficientă a forţei de muncă;
-
crearea unor structuri interne eficiente de audit și control intern care să fie un real sprijin pentru obținerea unui management performant;
-
crearea condiţiilor pentru practicarea unui management pragmatic, competent şi profesionist în toate departamentele în scopul obținerii unei performanțe economice cât mai mari.
SECȚIUNEA C
-
CONCLUZII ȘI ESTIMĂRI – 2024
Aplicarea Planului de Management va duce la îndeplinirea viziunii noastre. Programul de reorganizare/restructurare se va realiza.
Prin aplicarea măsurilor cuprinse în Planul de reorganizare/restructurare, S. CARFIL
S.A. va deveni o societate competitivă, profitabilă, cu o dezvoltare continuă.
Societatea va produce pe capacităţi moderne, sisteme de armament și produse militare conforme cu standardele NATO, răspunzând solicitărilor din piaţa internă şi externă.
Parteneriatele cu concerne importante europene, academii militare, IMM – uri din zona IT și Inteligenței Artificiale vor avea ca rezultat asimilarea de tehnologii noi şi fabricarea de armament şi muniţii de ultimă generaţie.
Noile tehnologii vor reduce dependența societăţii şi a ţării de furnizorii externi, realizându-se siguranţa aprovizionării.
Societatea va fi un furnizor de resursă umană calificată. Vom deveni un furnizor de know-how.
-
ACTE NORMATIVE NECESARE PENTRU IMPLEMENTAREA PLANULUI DE REORGANIZARE/RESTRUCTURARE
În vederea implementării planului de reorganizare/restructurare sunt necesare ca acte normative:
-
Hotărâre de guvern de aprobarea a Planului de reorganizare-restructurare a S. CARFIL S.A..
-
Hotărâre de guvern cu privire la sistarea investiției „Modernizare turnătoria de fontă”.
-
DIRECTOR GENERAL DIRECTOR ECONOMIC
Mircea-Petru TANŢĂU Liliana-Ioana BOLBA-MATEESCU
78
ANEXA NR. 1
ORGANIGRAMA SOCIETĂTII CARFIL S.A. BRAŞOV
C.N. ROMARM S.A.
Filâala S. CARFIL S.A. Braşov
ORGANIGRAMA STRUCTURII OE CONDUCERE a filialei S. CARFIL S.A. Braşov
TOTALPEI |
T |
6Ş0 |
Muocit:ori |
III |
Ş01 |
direct oroduclivi. |
dn |
381 |
i.adircct rw-odw:tivi |
jn |
41 |
deservire |
d |
79 |
Mai-stri |
m |
7 |
C rcerare 1roiect'ere |
c, |
17 |
TESA |
TESA |
125 |
tehni_c ..uctiv |
tn |
14 |
adm. seciii |
as |
16 |
adm. centn1ld |
ac |
65 |
conducere |
C |
30 |
valabilă de la data de
ADUNAREA GENERALA A ACŢIONARILOR
,._<:,'?-..:,
�
'!COcall'I ir.OM PflEŞ'
C' .,,.
,ţ,– _OMA ,-t.
A l drni1tistraţieal
în.,.,.,,–,...,..,ta CoSn.sCihAuRluF1IL .SA .
CONSIUUL DE ADMINISTRAŢIE
din dat.a
EDINfE,
1+1
Cod 111 – SERVICIUL INTERN oe
PREVENIRE, PROTECŢIE, SITUAŢII DE
URGENTĂ,MEDIU
1+1
Cod 112- COMPARTIMENTUL
MANAGEMENT ORGANIZAŢIONAL
1+7 Cod113-COMPARTIMENTUL MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE.
1+4
Cod 11<1 – COMPARTIMENTUL ADMINISTRARE PATRIMONIU ŞI INVESTITU
1+<1
Cod 11S – STRUCTURA DE SECURtTATE
1+58
Cod 1.16 – COMPARTIIIENTUL ADMINISTRATIV ŞI PAZĂ
Q} 'ija,
o
8 E
PREŞ Ru.xan
J_
83
1+649
DIRECTORUL GENERAL
I
432
COMITETUL
DIRECTOR
,
60
14
53 7
7
Cod 101 – COMPARTIMENT –
JURIOIC
•
Cod 102 –COMPARTIMENTUL AUOIT INTERN
Cod W3 -COMPARTIMENTUL
CONTROL flNANClAR OEGESTIUNE
Cod 104 • COMPARTIMENTUL
INSPECŢIA GENE.RALA ŞI ANTaCORUPŢIE
El<
/4.
s. ·–.–.
tP•r –
Rusu Cefo'.la .ţ
Reprezentanbi salariatiîlor:
N
S -tin
U,vt:0
79
I l
1-431 DIRECŢIA PRODUCŢIE
1+59 DIRECŢIA
COMERCIALĂ
1+13 DIRECJIA
ECONOMICĂ
1+52 DIRECŢIA TEHNICĂ
ANEXA NR. 3
VALOAREA CONTABILĂ A ACTIVELOR DISPONIBILE
Nr. crt. |
Denumire activ FILIALA S. CARFIL S.A. |
Valoare contabilă la 31.12.2021 (lei) |
1. |
Atelier Service * ob.46: Sc=Su=284mp cu teren 284mp nr. inv. 010637 |
7.016,50 (valoare clădire) |
2. |
Corp de gardă * ob. 159: Sc=200mp, Su=400mp cu teren de 1.351mp nr.inv. 011999 |
307.937,80 (valoare clădire) |
3. |
Clădire de producţie carburator şi anexa Clădire administrativă *: – ob.200: Sc=545mp, Su=1.635mp – ob.200A: Sc=5445mp, Su=8.390mp cu teren 5.990mp nr. inv. 012531 şi 012496 |
Ob.200 =3.379.792,90 Ob.200A=766.150,47 TOTAL =4.145.943,37 (valoare clădire) |
4. |
Magazia centrală cu rampă dublă * – ob.32 Sc=637mp, Su=573mp ob.33 Sc=606mp, Su=545mp cu teren 1.243mp nr. inv. 010512 şi 010521 |
273.266,19+163.252,57= =436.518,76 (valoare clădire) |
5. |
Clădire Producție Energetic * ob. 104 + 104 A |
Ob. 104 + 104 A= 791.731,20 lei (valoare clădire) |
6. |
Clădire Centru de calcul *ob. 31 Sc=630mp, Su=1260mp cu teren 630mp nr. inv. 010192 |
1.095.196,04 (valoare clădire) |
7. |
Remiza de locomotive ob. 119 Sc=78mp, Su=78m cu teren 78mp nr. inv.010379 |
7.050,13 (valoare clădire) |
8. |
Depozit cherestea ob. 19 Sc=816mp, Su=816mp cu teren 816mp nr. inv.012665 |
666.592,91 (valoare clădire) |
9. |
Magazie, Modelărie, Magazie RM, ob.106 Sc=720+610+165mp, Su=720+610+165mp cu teren 1.770mp nr. inv. 013652 |
7.239,28 (valoare clădire) |
10. |
Clădire Desfacere-Vânzări * fostă Alimentara, Tutungerie ob. 118 Sc=276mp, Su=248mp cu teren de 276mp, cu servitute de trecere pe teren piaţa preuzinală nr. inv. 013269 |
4.952,95 (valoare clădire) |
11. |
Depozit recipienţi oxigen ob. 122 Sc=78mp, Su=78mp cu teren mp nr. inv. 011802 |
103.424,43 (valoare clădire) |
12. |
Depozit descoperit pt. laminate ob. 125 Sc=3380mp, Su=3380mp cu teren mp inv.011892 |
210.564,27 (valoare clădire) |
13. |
Cameră în Cămin nr. 2 Str. Înfrăţirii cu cota parte din teren nr. inv. 011829 |
15.229,47 (valoare clădire) |
14. |
Camere protocol Cămin nr. 4 (3camere + o cameră birou social 20,7mp/cameră+hol) Sc=94,43mp, Su=94,43mp cu teren de 39,38mp nr. inv.011918 -după reglementarea dreptului de proprietate |
1433,02 (valoare clădire) |
15. |
Baraca dormitor ZIZIN 109A cu teren mp nr. inv. 013358 -după reglementarea dreptului de proprietate |
3507,93 (valoare clădire) |
16. |
Cabinete medicale, Laborator psihologic, Cabinet protecţia muncii (construcţii instalaţii dispensar medical) cu teren mp nr. inv. 013349 -după reglementarea dreptului de proprietate |
14.524,05 (valoare clădire) |
* Există aviz C.A. filială pentru vânzare (Hotărârea nr.3/25.03.2021)
ANEXA NR. 6
Activități de protecție a mediului în Societatea CARFIL S.A. și previziuni pe termen mediu
-
S-a solicitat prelungirea Notificării de punere în funcțiune nr.24 din 29.03.2016, valabilă până în data de 29.03.2020 pentru punctul de lucru din comuna Dumbrăvița, sat Vlădeni (la cca 800 m față de DN 1 Brașov – Făgăraș km 28+400 m).
-
S-a solicitat Viza anuală pentru autorizația de mediu nr.138 din 20.08.2010, valabilă până în data de 20.08.2020. Pentru punctul de lucru din comuna Dumbrăvița, sat Vlădeni (la cca 800 m față de DN 1 Brașov – Făgăraș km 28+400 m).
-
S-a trimis ordin de plată la M.A.I. cu privire la plata taxei pentru Autorizarea de materiale explozive Secția Pirotehnică Hărman.
-
S-a solicitat eliberarea Acordului de preluare a apelor uzate reziduale și pluviale în rețeaua de canalizare a municipiului Brașov, pentru sediul central.
-
S-a realizat raportarea deșeurilor atât lunar, cât și anual (PRODDES).
Perspectiva realizării unor programe de investiții de mediu pentru perioada 2022-2026.
Previziuni pe termen mediu
-
Reabilitare puțuri de apă și hidranți de la Secția Pirotehnică și Poligon Hărman. Investiția se află în etapa de aprobare reactualizare deviz general, asigurarea fondurilor pentru reactualizare și publicare în SICAP.
-
Stație de neutralizare la hala de producție din poligon Hărman. Această hală este în etapa de proiectare.
-
Stație de neutralizare pentru atelierul de delaborare ecologică a produselor pirotehnice scoase din uz. Proiectul a fost propus pe PNRR, cât și în Programul de investiții 2021-2024.
-
Asigurarea necesarului de energie electrică pentru hala de producție din poligonul de la Hărman cu ”Energie verde” prin montarea de panouri fotovoltaice. În acest moment hala este în etapa de proiectare.
-
Construcția unei rampe de colectare selectivă a deșeurilor metalice, nemetalice și menajere. Proiectul este inclus în investiția ”Reabilitarea sectorului pirotehnic Hărman”.
ANEXA Nr. 8
Lista privind investitiile tehnologice/dotarile necesare a fi realizate potrivit planului de reorganizare in perioada 2022-2024 apartinand filialei S. CARFIL S.A.
Fondurile necesare pentru realizarea investitiei/dotarile (mii Lei) |
|||||||
Nr crt |
Denumire proiect de investitii/dotare |
2022 |
2023 |
2024 |
|||
Surse proprii |
Buget de stat |
Surse proprii |
Buget de stat |
Surse proprii |
Buget de stat |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|
0 |
44.303,66 |
113.170,00 |
76.270,00 |
||||
17.068.66 |
27.235,00 |
53.270,00 |
59.900,00 |
38.270,00 |
38.000,00 |
||
1 |
B. Obiective de investitii noi |
13.433,66 |
500.00 |
39.900,00 |
38.500,00 |
22.500,00 |
26.000,00 |
2 |
C. Alte cheltuieli de investitii din care: |
||||||
b) Dotari independente |
800.00 |
26.600,00 |
11.700,00 |
21.400,00 |
7.500,00 |
8.500,00 |
|
4 |
|||||||
c) cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii |
215,00 |
135,00 |
|||||
6 |
f) cheltuielile de expertiză, proiectare, asistenţă tehnică, pentru probe tehnologice şi teste şi predare la beneficiar şi de execuţie privind reparaţiile capitale, precum şi alte categorii de lucrări de intervenţii, cu excepţia celor incluse la lit. d), astfel cum sunt definite de legislaţia în vigoare, inclusiv cheltuielile necesare pentru obţinerea avizelor, autorizaţiilor şi acordurilor prevăzute de lege |
||||||
2.620,00 |
1.670,00 |
8.270,00 |
3.500,00 |
ANEXA Nr. 8 a
mii lei
Nr. crt. |
Denumire obiectiv |
SUME INVESTIŢII |
||
Propus 2022 |
Estimat |
|||
2023 |
2024 |
|||
1 |
Obiective de investiții în continuare |
500,00 |
||
Obiective de investiții noi: |
0,00 |
38.500,00 |
26.000,00 |
|
2 |
Alte cheltuieli de investiții din care: |
|||
Dotări independente |
26.600,00 |
21.400,00 |
8.500,00 |
|
3 |
Cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a altor studii aferente obiectivelor de investiții, inclusiv cheltuielile pentru obiținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege |
135,00 |
0,00 |
3.500,00 |
TOTAL S. CARFIL S.A. |
27.235,00 |
59.900,00 |
38.000,00 |
ANEXA NR. 9
LISTA MĂSURI DE CONFORMARE PENTRU MEDIU NU ESTE CAZUL.
ANEXA NR. 10
Indicatori economico – financiari ţintă 2024
Nr. crt. |
Denumire indicator |
U.M. |
Valoare |
1 |
Profit net |
lei |
630,000 |
2 |
Cifra de afaceri |
lei |
40,205,000 |
3 |
Venituri totale |
lei |
82,739,000 |
4 |
Cheltuieli totale |
lei |
81,989,000 |
5 |
Numar de salariati |
pers. |
470 |
6 |
Rentabilitatea economica |
% |
156.70 |
7 |
Cheltuieli la 1000 lei venituri |
lei |
991 |
8 |
Fluxul de numerar |
lei |
4,991,828 |
ANEXA NR. 11
87
Proiectia Contului de profit si pierdere (lei)
Denumirea indicatorilor |
Nr |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2026 |
|
Anul "0" |
Operare |
|||||||
1 |
Cifra de afaceri netă (rd. 02 + 03 – 04 + 05 + 06), din care |
1 |
14,507,532 |
17,300,000 |
30,456,000 |
40,205,000 |
48,500,000 |
52,250,000 |
– prod. militara: |
||||||||
Prod. vândută (ct. 701 + 702+ 703 + 704 + 705 + 706 + 708), din care: |
2 |
14,507,532 |
17,300,000 |
30,450,000 |
40,200,000 |
48,500,000 |
52,250,000 |
|
– prod. militara |
||||||||
Venituri din vânzarea mărfurilor (ct. 707) |
3 |
0 |
0 |
6,000 |
5,000 |
0 |
0 |
|
Reduceri comerciale acordate (ct. 709) |
4 |
|||||||
Venituri din dobânzi aferente contractelor de leasing (ct. 766*) |
5 |
|||||||
Venituri din subvenţii de expl. af. cifrei de afaceri nete (ct. 7411) |
6 |
0 |
||||||
2 |
Venituri af. costului prod. în curs de ex. (ct. 711 + 712) Sold C |
7 |
-8,845,707 |
1,500,000 |
2,500,000 |
1,890,000 |
1,870,000 |
1,958,000 |
Sold D |
8 |
|||||||
3 |
Prod. Realiz. pt scopurile proprii şi capitalizată (ct. 721 + 722) |
9 |
4 |
Alte venituri din exploatare (ct. 758 + 7417 + 7815) |
10 |
5,613,682 |
16,125,000 |
18,281,000 |
40,044,000 |
7,580,000 |
8,250,000 |
– din care, venituri din fondul comercial negative |
11 |
|||||||
VENITURI DIN EXPLOATARE – TOTAL (rd. 01 + 07 – 08 + 09 + 10) |
12 |
11,275,507 |
34,925,000 |
51,237,000 |
82,139,000 |
57,950,000 |
62,458,000 |
|
5 |
a) Chelt. cu mat. prime şi mater. consum. (ct. 601 + 602 – 7412) |
13 |
3,683,460 |
3,624,000 |
5,546,000 |
7,875,000 |
8,556,000 |
9,325,000 |
Alte cheltuieli materiale (ct. 603 + 604 + 606 + 608) |
14 |
844,645 |
1,200,000 |
895,000 |
2,200,000 |
1,850,000 |
2,200,000 |
|
b) Alte cheltuieli externe (cu energie şi apă) (ct. 605 – 7413) |
15 |
1,608,894 |
2,000,000 |
2,280,000 |
4,280,000 |
5,600,000 |
6,250,000 |
|
c) Cheltuieli privind mărfurile (ct. 607) |
16 |
0 |
5,000 |
4,000 |
||||
Reduceri comerciale primite (ct. 609) |
17 |
|||||||
6 |
*Cheltuieli cu personalul (rd. 19 + 20), din care: |
18 |
17,003,701 |
18,174,000 |
22,336,000 |
27,033,000 |
27,875,000 |
30,075,000 |
a) Salarii şi indemnizaţii (ct. 641 + 642 + 643 + 644 – 7414) |
19 |
16,452,542 |
17,611,000 |
20,779,000 |
25,435,000 |
26,250,000 |
28,250,000 |
|
b) Cheltuieli cu asigurările şi protecţia socială (ct. 645 – 7415) |
20 |
551,159 |
563,000 |
1,557,000 |
1,598,000 |
1,625,000 |
1,825,000 |
|
7 |
a) Ajustări de valoare privind imob. Corp. şi necorp. (rd. 22 – 23) |
21 |
7,865,496 |
6,825,000 |
8,250,000 |
8,950,000 |
9,150,000 |
9,175,000 |
a.1) Cheltuieli (ct. 6811 + 6813) |
22 |
7,865,496 |
6,825,000 |
8,250,000 |
8,950,000 |
9,150,000 |
9,175,000 |
|
a.2) Venituri (ct. 7813) |
23 |
|||||||
b) Ajustări de valoare privind activele circulante (rd. 25 – 26) |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||
b.1) Cheltuieli (ct. 654 + 6814) |
25 |
88
b.2) Venituri (ct. 754 + 7814) |
26 |
|||||||
8 |
Alte cheltuieli de exploatare (rd. 28 la 31) |
27 |
6,835,330 |
3,052,000 |
11,325,000 |
31,147,000 |
3,941,000 |
4,360,000 |
8.1. Cheltuieli privind prestaţiile externe (ct. 611 + 612 + 613 + 614 + 621 + 622 + 623 + 624 + 625 + 626 + 627 + 628 – 7416) |
28 |
3,828,292 |
2,051,000 |
4,925,000 |
8,733,000 |
2,525,000 |
2,825,000 |
|
8.2. Chelt. cu alte imp., taxe şi vărsăminte asimilate (ct. 635) |
29 |
1,017,762 |
743,000 |
775,000 |
1,589,000 |
870,000 |
910,000 |
|
8.3. Alte cheltuieli (ct. 652 + 658) |
30 |
1,989,276 |
258,000 |
5,625,000 |
20,825,000 |
546,000 |
625,000 |
|
Cheltuieli cu dobânzile aferente ctr de leasing (ct. 666*) |
31 |
|||||||
Ajustări privind provizioanele (rd. 33 – 34) |
32 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||
– Cheltuieli (ct. 6812) |
33 |
|||||||
– Venituri (ct. 7812) |
34 |
|||||||
CHELTUIELI DE EXPLOATARE – TOTAL (rd. 13 la 16 – 17 + 18 + 21 + 24 + 27 + 32) |
35 |
37,841,526 |
34,875,000 |
50,637,000 |
81,489,000 |
56,972,000 |
61,385,000 |
|
PROFITUL SAU PIERDEREA DIN EXPLOATARE: |
||||||||
9 |
– Profit (rd. 12 – 35) |
36 |
-26,566,019 |
50,000 |
600,000 |
650,000 |
978,000 |
1,073,000 |
– Pierdere (rd. 35 – 12) |
||||||||
10 |
Venituri din interese de participare (ct. 7611 + 7613) |
38 |
||||||
– din care, veniturile obţinute de la entităţile afiliate |
39 |
|||||||
11 |
Venit. din alte invest. şi împrumuturi af. activelor imob. (ct. 763) |
40 |
||||||
– din care, veniturile obţinute de la entităţile afiliate |
41 |
89
12 |
Venituri din dobânzi (ct. 766*) |
42 |
350 |
|||||
– din care, veniturile obţinute de la entităţile afiliate |
43 |
|||||||
Alte venituri financiare (ct. 762 + 764 + 765 + 767 + 768) |
44 |
543,265 |
700,000 |
800,000 |
600,000 |
600,000 |
600,000 |
|
VENITURI FINANCIARE – TOTAL (rd. 38 + 40 + 42 + 44) |
45 |
543,615 |
700,000 |
800,000 |
600,000 |
600,000 |
600,000 |
|
13 |
Ajustări af imob. Fin. şi inv. Fin. ca active circ. (rd. 47 – 48) |
46 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||
– Cheltuieli (ct. 686) |
47 |
|||||||
– Venituri (ct. 786) |
48 |
|||||||
14 |
Cheltuieli privind dobânzile (ct. 666* – 7418) |
49 |
91,076 |
|||||
– din care, cheltuielile în relaţia cu entităţile afiliate |
50 |
|||||||
Alte cheltuieli financiare (ct. 663 + 664 + 665 + 667 + 668) |
51 |
1,197,485 |
500,000 |
900,000 |
500,000 |
500,000 |
500,000 |
|
CHELTUIELI FINANCIARE – TOTAL (rd. 46 + 49 + 51) |
52 |
1,288,561 |
500,000 |
900,000 |
500,000 |
500,000 |
500,000 |
|
PROFITUL SAU PIERDEREA FINANCIAR(Ă): |
||||||||
15 |
– Profit (rd. 45 – 52) |
53 |
-744,946 |
200,000 |
100,000 |
100,000 |
100,000 |
|
– Pierdere (rd. 52 – 45) |
54 |
100,000 |
||||||
VENITURI TOTALE (rd. 12 + 45 ) |
61 |
11,819,122 |
35,625,000 |
52,037,000 |
82,739,000 |
58,550,000 |
63,058,000 |
|
CHELTUIELI TOTALE (rd. 35 + 52 ) |
62 |
39,130,087 |
35,375,000 |
51,537,000 |
81,989,000 |
57,472,000 |
61,885,000 |
90
16 |
PROFITUL SAU PIERDEREA BRUT(Ă): |
|||||||
– Profit (rd. 61 – 62) |
63 |
-27,310,965 |
250,000 |
500,000 |
750,000 |
1,078,000 |
1,173,000 |
|
– Pierdere (rd. 62 – 61) |
64 |
|||||||
17 |
Impozitul pe profit (ct. 691) |
65 |
40,000 |
80,000 |
120,000 |
172,480 |
187,680 |
|
18 |
Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698) |
66 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||
19 |
PROFITUL / PIERDEREA NETĂ: |
|||||||
– Profit (rd. 63 – 65 – 66) |
67 |
-27,310,965 |
210,000 |
420,000 |
630,000 |
905,520 |
985,320 |
|
– Pierdere (rd. 64 + 65 + 66); (rd. 65 + 66 – 63) |
68 |
|||||||
Profit net |
-27,310,965 |
210,000 |
420,000 |
630,000 |
905,520 |
985,320 |
||
Rentabilitate comerciala (profit net / cifra de afaceri) |
-188.25 |
1.21 |
1.38 |
1.57 |
2 |
2 |
91
*În ceea ce priveste cheltuielile de personal, societatea va revizui anual fondurile alocate, in funcție de politica salarială aplicabilă care va fi aprobată prin legile anuale ale bugetului de stat.
92
ANEXA NR. 12
Situatia indicatorilor sintetici de eficienţă
Nr. crt. |
Indicatori (%) |
Relaţia de calcul |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2026 |
1 |
Lichiditate intermediară |
(Active circul. – Stocuri)/Datorii pe termen scurt |
0.45 |
0.54 |
0.52 |
0.61 |
0.84 |
0.98 |
2 |
Gradul de îndatorare |
(Total datorii / Capital propriu) x 100 |
85.54 |
43.63 |
33.70 |
29.36 |
23.33 |
21.27 |
3 |
Rentabilitate economică |
(Profit net/Cifra de afaceri) x 100 |
1.21 |
1.38 |
1.57 |
1.87 |
1.89 |
|
4 |
Rentabilitate financiară |
(Profit net/Capital propriu) x 100 |
0.29 |
0.62 |
0.86 |
1.24 |
1.35 |
|
5 |
Rata pierderilor faţă de capitalul social |
(Pierderea neacoperită+curentă)/Capital social x 100 |
-390.38 |
-390.38 |
-389.88 |
-388.86 |
-387.55 |
-385.57 |
ANEXA NR. 13
93
Flux de numerar (cash-flow) – lei-
Nr. crt. |
Flux de numerar |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2026 |
Anul "0"- BVC |
Operare |
||||||
I |
Sold iniţial disponibil (casă şi bancă) |
18,380,634 |
13,889,412 |
7,387,095 |
3,335,267 |
4,991,828 |
5,597,348 |
A |
Intrări de lichidităţi (1+2+3+4) |
19,085,586 |
60,450,000 |
110,756,000 |
120,305,000 |
53,850,000 |
55,600,000 |
1 |
Incasari din vanzari |
14,507,532 |
17,300,000 |
30,456,000 |
40,205,000 |
48,500,000 |
52,250,000 |
2 |
Incasari din activitatea financiara |
-744,946 |
200,000 |
-100,000 |
100,000 |
100,000 |
100,000 |
3 |
Imprumut angajat pt. investitii |
||||||
4 |
Subventii cf. Lege nr. 232/2016 (nucleu +aloc bugetare) |
5,323,000 |
32,450,000 |
65,400,000 |
42,000,000 |
5,250,000 |
3,250,000 |
5 |
incasari din vanzari de active |
10,500,000 |
15,000,000 |
38,000,000 |
|||
0 |
Total disponibil (I+A) |
37,466,220 |
74,339,412 |
118,143,095 |
123,640,267 |
58,841,828 |
61,197,348 |
B |
Utilizari numerar din exploatare |
29,976,030 |
28,050,000 |
42,387,000 |
72,539,000 |
47,822,000 |
52,210,000 |
1 |
Cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile |
3,683,460 |
3,624,000 |
5,546,000 |
7,875,000 |
8,556,000 |
9,325,000 |
2 |
Alte cheltuieli materiale |
844,645 |
1,200,000 |
895,000 |
2,200,000 |
1,850,000 |
2,200,000 |
3 |
Alte cheltuieli externe (cu energia si apa) |
1,608,894 |
2,000,000 |
2,280,000 |
4,280,000 |
5,600,000 |
6,250,000 |
4 |
Cheltuieli privind marfurile |
0 |
0 |
5,000 |
4,000 |
0 |
|
5 |
Salarii si indemnizatii |
16,452,542 |
17,611,000 |
20,779,000 |
25,435,000 |
26,250,000 |
28,250,000 |
6 |
Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala |
551,159 |
563,000 |
1,557,000 |
1,598,000 |
1,625,000 |
1,825,000 |
7 |
Cheltuieli cu prestatiile externe |
3,828,292 |
2,051,000 |
4,925,000 |
8,733,000 |
2,525,000 |
2,825,000 |
8 |
Cheltuieli cu taxele, impozitele si varsamintele asimilate |
1,017,762 |
743,000 |
775,000 |
1,589,000 |
870,000 |
910,000 |
9 |
Alte cheltuieli |
1,989,276 |
258,000 |
5,625,000 |
20,825,000 |
546,000 |
625,000 |
C |
CHELTUIELI PENTRU INVESTITII (valoarea totală a proiectului) |
||||||
D |
Credite (1+2) |
208,550 |
36,215,000 |
70,370,000 |
45,000,000 |
2,150,000 |
0 |
1 |
Creditul solicitat |
6,000,000 |
|||||
rambursări rate de credit scadente |
2,000,000 |
2,000,000 |
2,000,000 |
0 |
|||
dobânzi şi comisioane |
150,000 |
150,000 |
150,000 |
0 |
|||
2 |
Plati pentru investitii |
208,550 |
30,215,000 |
70,370,000 |
45,000,000 |
||
E |
Plăţi/încasări pentru impozite şi taxe (1-2+3) |
-6,832,772 |
-2,157,683 |
-1,175,172 |
-320,561 |
22,480 |
437,680 |
1 |
Plăţi TVA |
250,000 |
|||||
2 |
Rambursări TVA |
6,832,772 |
2,197,683 |
1,255,172 |
440,561 |
150,000 |
|
3 |
Impozit pe profit/cifră de afaceri |
0 |
40,000 |
80,000 |
120,000 |
172,480 |
187,680 |
F |
Plati arierate |
225,000 |
4,845,000 |
3,226,000 |
1,430,000 |
3,250,000 |
2,850,000 |
G |
Total utilizări numerar (B+C+D+E+F) |
23,576,808 |
66,952,317 |
114,807,828 |
118,648,439 |
53,244,480 |
55,497,680 |
H |
Flux net de lichidităţi (A-G) |
-4,491,222 |
-6,502,317 |
-4,051,828 |
1,656,561 |
605,520 |
102,320 |
II |
Sold final disponibil (I+H) |
13,889,412 |
7,387,095 |
3,335,267 |
4,991,828 |
5,597,348 |
5,699,668 |
Flux net de numerar |
-4,491,222 |
-6,502,317 |
-4,051,828 |
1,656,561 |
605,520 |
102,320 |
94
– lei-
Bilanţ simplificat
Anexa 14
NECLASIFICAT
Indicatori |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
2026 |
|
A. |
Active imobilizate |
145,671,975 |
162,329,069 |
202,207,504 |
221,014,066 |
213,968,618 |
210,829,308 |
I. Imobilizăi necorporale |
517 |
||||||
II. Imobilizăi corporale |
145,592,800 |
162,250,411 |
202,128,846 |
220,935,408 |
213,889,960 |
210,750,650 |
|
III. Imobilizăi financiare |
78,658 |
78,658 |
78,658 |
78,658 |
78,658 |
78,658 |
|
B |
Active circulante |
39,517,089 |
38,577,440 |
27,851,287 |
30,786,499 |
31,747,894 |
32,120,768 |
I. Stocuri |
16,020,518 |
21,739,466 |
16,065,240 |
17,769,253 |
17,325,060 |
16,875,450 |
|
II. Creanţe |
9,607,159 |
9,450,879 |
8,450,780 |
8,025,418 |
8,825,486 |
9,545,650 |
|
III. Investiţii financiare pe termen scurt |
|||||||
IV. Casa şi conturi la bănci |
13,889,412 |
7,387,095 |
3,335,267 |
4,991,828 |
5,597,348 |
5,699,668 |
|
C |
Cheltuieli în avans |
||||||
D |
Datorii scadente până într-un an |
51,662,596 |
31,436,832 |
22,762,716 |
21,490,124 |
17,075,230 |
15,555,701 |
E |
Active circulante nete, datorii curente nete |
-12,145,507 |
7,140,608 |
5,088,571 |
9,296,375 |
14,672,664 |
16,565,067 |
F |
Total active – datorii curente |
133,526,468 |
169,469,677 |
207,296,075 |
230,310,441 |
228,641,282 |
227,394,375 |
G |
Datorii scadente într-o perioadă mai mare de un an |
||||||
H |
Provizioane pt. riscuri şi cheltuieli |
||||||
I |
Venituri în avans |
73,132,387 |
97,415,880 |
139,742,278 |
157,106,644 |
155,450,200 |
154,250,170 |
J |
Capital şi rezerve |
||||||
I. Capital subscris |
49,398,438 |
49,398,438 |
49,398,438 |
49,398,438 |
49,398,438 |
49,398,438 |
|
II. Prime de capital |
|||||||
III. Rezerve din reevaluare |
66,159,001 |
77,568,717 |
72,568,717 |
77,568,717 |
76,578,002 |
75,458,125 |
|
IV. Rezerve |
137,678,940 |
137,678,940 |
137,678,940 |
137,678,940 |
137,678,940 |
137,678,940 |
|
V. Rezultatul reportat |
-165,531,333 |
-192,842,298 |
-192,592,298 |
-192,092,298 |
-191,442,298 |
-190,464,298 |
|
VI. Subvenţii |
|||||||
VI. Rezultatul exerciţiului financiar |
-27,310,965 |
250,000 |
500,000 |
650,000 |
978,000 |
1,073,000 |
|
VII. Repartizarea profitului |
|||||||
VIII. Patrimoniu Public |
|||||||
IX. Pierderi legate de instrum. De capital |
|||||||
X. Capital propriu |
60,394,081 |
72,053,797 |
67,553,797 |
73,203,797 |
73,191,082 |
73,144,205 |
ANEXA 15
EVALUARI VENITURI VALORIFICARE ACTIVE LOCATIA BRASOV , STR. ZIZINULUI NR. 119 BRASOV
-
Activ “CARBURATOR + TEREN”
-
Pret estimativ:
– Teren: 15.000 mp x 170 euro/mp = 2.550.000 euro
-
Cladire: 8.000 mp x 300 euro/mp = 2.400.000 euro
Total = 4.950.000 euro
-
-
Etape procedura:
-
Consiliul de Administratie S. CARFIL S.A. – avizare demarare procedura
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare demarare procedura; termen -14 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare procedura; termen – 30 zile
-
Dezmembrare, intabulare – termen 30 zile
-
Raport de evaluare – termen 30 zile
-
Consiliul tehnico-economic S. CARFIL S.A/ Comitetul Director S. CARFIL S.A. – avizare Raport evaluare; termen – 5 zile
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare Raport evaluare – termen 30 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare Raport de evaluare; termen – 30 zile
-
Licitatie / Semnare contract – 60 zile.
-
-
-
Activ “CLADIRI ADMINISTRATIVE + TEREN + MAGAZII+ALTE ACTIVE”
-
Pret estimativ:
– Teren: 14.200 mp x 170 euro/mp = 2.414.000 euro
-
Cladire: 2.300 mp x 300 euro/mp = 690.000 euro
Total = 3.104.000 euro
-
-
Etape procedura:
-
Consiliul de Administratie S. CARFIL S.A. – avizare demarare procedura
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare demarare procedura; termen -14 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare procedura; termen – 30 zile
-
Dezmembrare, intabulare – termen 30 zile
-
Raport de evaluare – termen 30 zile
-
Consiliul tehnico-economic S. CARFIL S.A/ Comitetul Director S. CARFIL S.A. – avizare Raport evaluare; termen – 5 zile
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare Raport evaluare – termen 30 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare Raport de evaluare; termen – 30 zile
-
Licitatie / Semnare contract – 60 zile
-
-
-
Activ “CLADIRE PAVILION ADMINISTRATIV+ TEREN “
-
Pret estimativ:
-
Teren: 4.057 mp x 170 euro/mp = 689.690 euro
-
Cladire: 2.200 mp x 800 euro/mp = 1.760.000 euro
Total = 2.449.690 euro
-
-
Etape procedura:
-
Consiliul de Administratie S. CARFIL S.A. – avizare demarare procedura
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare demarare procedura; termen -14 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare procedura; termen – 30 zile
-
Dezmembrare, intabulare – termen 30 zile
-
Raport de evaluare – termen 30 zile
-
Consiliul tehnico-economic S. CARFIL S.A/ Comitetul Director S. CARFIL S.A. – avizare Raport evaluare; termen – 5 zile
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare Raport evaluare – termen 30 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare Raport de evaluare; termen – 30 zile
-
Licitatie / Semnare contract – 60 zile
-
-
-
Activ “CLADIRI MECANIC SEF-SCULARIE + TEREN + MAGAZII”
–
Teren: 21.088 mp x 170 euro/mp 3.584.960 euro
–
Cladire: 12.124 mp x 300 euro/mp = 3.637.200 euro
Total = 7.222.160 euro
-
Pret estimativ:
-
b) Etape procedura:
-
Consiliul de Administratie S. CARFIL S.A. – avizare demarare procedura
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare demarare procedura; termen -14 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare procedura; termen – 30 zile
-
Dezmembrare, intabulare – termen 30 zile
-
Raport de evaluare – termen 30 zile
-
Consiliul tehnico-economic S. CARFIL S.A/ Comitetul Director S. CARFIL S.A. – avizare Raport evaluare; termen – 5 zile
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare Raport evaluare – termen 30 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare Raport de evaluare; termen – 30 zile
-
Licitatie / Semnare contract – 60 zile
-
Activ “MAGAZII + TEREN (zona soseaua de centura)”
-
Pret estimativ:
-
– Teren: 17.000 mp x 170 euro/mp = 2.890.000 euro
–
Cladire: 2.000 mp x 300 euro/mp = 600.000 euro
Total = 3.490.000 euro
b) Etape procedura:
-
Consiliul de Administratie S. CARFIL S.A. – avizare demarare procedura
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare demarare procedura; termen -14 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare procedura; termen – 30 zile
-
Dezmembrare, intabulare – termen 30 zile
-
Raport de evaluare – termen 30 zile
-
Consiliul tehnico-economic S. CARFIL S.A/ Comitetul Director S. CARFIL S.A. – avizare Raport evaluare; termen – 5 zile
-
Consiliul de Administratie C.N. ROMARM S.A.- avizare Raport evaluare – termen 30 zile
-
Adunarea Generala a Actionarilor – aprobare Raport de evaluare; termen – 30 zile
-
Licitatie / Semnare contract – 60 zile
Nr. crt |
ACTIVE DE VALORIFICAT |
EVALUARE SUME OBTINUTE |
1 |
CARBURATOR+TEREN |
4.950.000 EURO |
2 |
CLADIRI ADMINISTRATIVE+TEREN+MAGAZII+ALTE ACTIVE |
3.104.000 EURO |
3 |
CLADIRE PAVILION ADMINISTRATIV+TEREN |
2.449.690 EURO |
4 |
CLADIRI MECANIC SEF- SCULARIE+TEREN+MAGAZII |
7.222.160 EURO |
5 |
MAGAZII+TEREN (ZONA SOSEAUA DE CENTURA) |
3.490.000 EURO |
CENTRALIZATOR – VALORIFICARE ACTIVE LOCATIA BRASOV , STR. ZIZINULUI NR. 119 BRASOV (SEDIU)
Activele aferente investitiei " Turnatorie de fonta " nefinalizata, ar valora conform tabelului de mai jos:
Nr. crt |
ACTIVE DE VALORIFICAT |
EVALUARE SUME OBTINUTE |
1 |
ACTIVE TURNATORIE |
6.767.450 EURO |