ORDONANTA nr. 92 din 30 august 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 31 august 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINLOCUIT DELEGE 296 21/12/2011
ActulINLOCUIT DETRATAT 20/09/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 140 22/07/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 2REFERIRE LALEGE 76 12/07/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 26 07/12/2015
ActulINLOCUIT DELEGE 296 21/12/2011
ActulREFERIT DELEGE 296 21/12/2011
ActulINLOCUIT DETRATAT 20/09/2010
ActulREFERIT DETRATAT 20/09/2010
ActulREFERIT DEHG 595 21/04/2004
ActulREFERIT DEMEMORANDUM 03/03/2004
ActulAPROBAT DELEGE 511 04/10/2001

pentru ratificarea Protocolului adiţional la Convenţia europeană asupra transferării persoanelor condamnate, adoptat la Strasbourg la 18 decembrie 1997



În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. C pct. 13 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României emite următoarea ordonanţa: + 
Articolul 1Se ratifica Protocolul adiţional la Convenţia europeană asupra transferării persoanelor condamnate, adoptat la Strasbourg la 18 decembrie 1997.
 + 
Articolul 2Declaraţiile formulate de România cu ocazia ratificării prin Legea nr. 76/1996 a Convenţiei europene asupra transferării persoanelor condamnate se aplică mutatis mutandis şi protocolului adiţional.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:–––––Ministru de stat,ministrul justiţiei,Valeriu StoicaMinistru de interne,Constantin Dudu-Ionescup. Ministrul afacerilor externe,Ion Pascu,secretar de stat
 + 
PROTOCOL ADIŢIONALla Convenţia europeană asupra transferării persoanelor condamnate*)PREAMBULStatele membre ale Consiliului Europei şi celelalte state semnatare ale prezentului protocol,dornice sa faciliteze aplicarea Convenţiei europene asupra transferării persoanelor condamnate, care a fost deschisă spre semnare la Strasbourg la 21 martie 1983 (denumita în continuare convenţie), şi, în special, sa urmărească obiectivele enunţate de a servi intereselor unei bune administrări a justiţiei şi de a favoriza reinsertia socială a persoanelor condamnate,constiente de faptul ca numeroase state nu îşi pot extrada propriii cetăţeni,considerând ca este de dorit completarea convenţiei în anumite privinte,au convenit următoarele: + 
Articolul 1Dispoziţii generale1. Termenii şi expresiile folosite în prezentul protocol trebuie interpretate în sensul convenţiei.2. Dispoziţiile convenţiei sunt aplicabile în măsura în care sunt compatibile cu prevederile prezentului protocol.––––Notă *) Traducere.
 + 
Articolul 2Persoanele evadate din statul de condamnare1. Atunci când un cetăţean al uneia dintre părţi, faţă de care o hotărâre de condamnare definitivă a fost pronunţată pe teritoriul unei alte părţi, vizează să se sustragă executării sau urmăririi executării condamnării în statul de condamnare, refugiindu-se pe teritoriul primei părţi înainte de a-şi fi executat condamnarea, statul de condamnare poate să adreseze primei părţi o cerere prin care să îl solicite ca aceasta să se ocupe de executarea condamnării.2. Partea solicitată poate, la cererea părţii solicitante, înainte de primirea documentelor în sprijinul cererii sau în asteptarea hotărârii privind cererea, sa procedeze la arestarea persoanei condamnate sau sa ia orice alta măsura corespunzătoare, menita să asigure ca aceasta nu îi va părăsi teritoriul. Orice cerere în acest sens va fi însoţită de informaţiile menţionate în paragraful 3 al art. 4 din convenţie. Arestarea, cu acest titlu, a persoanei condamnate nu poate duce la agravarea situaţiei sale penale.3. Transferul executării condamnării nu necesita consimţământul persoanei condamnate.
 + 
Articolul 3Persoane condamnate cărora li s-a aplicat măsura expulzării sau aceea a conducerii la frontiera1. Statul de executare poate, la cererea statului de condamnare, sub rezerva aplicării prevederilor acestui articol, să îşi dea acordul pentru transferarea unei persoane condamnate fără consimţământul acesteia din urma, atunci când condamnarea pronunţată împotriva acesteia sau o hotărâre administrativă luată ca urmare a acestei condamnări conţine o măsura de expulzare ori de conducere la frontiera sau orice alta măsura, în virtutea căreia acestei persoane, o dată pusă în libertate, nu îi va mai fi permis sa rămână pe teritoriul statului de condamnare.2. Statul de executare nu îşi va da acordul în scopul paragrafului 1 decât după ce a luat în considerare avizul persoanei condamnate.3. În scopul aplicării acestui articol statul de condamnare pune la dispoziţie statului de executare:a) o declaraţie conţinând avizul persoanei condamnate, în privinta transferării sale prevăzute; şib) o copie de pe măsura de expulzare ori de conducere la frontiere sau de pe orice alta măsura, în baza căreia persoanei condamnate, o dată pusă în libertate, nu îi va mai fi permisă şederea pe teritoriul statului de condamnare.4. Orice persoană care a fost transferata în urma aplicării prevederilor acestui articol nu va fi nici urmărită, nici judecata şi nici deţinută în vederea executării unei pedepse sau a unei măsuri de siguranţă, nici nu va fi supusă oricărei alte îngrădiri a libertăţii sale individuale pentru un fapt oarecare anterior transferării, altul decât cel care a motivat condamnarea în curs de executare, cu excepţia următoarelor cazuri:a) când statul de condamnare o autorizeaza, o cerere va fi prezentată în acest scop, însoţită de actele doveditoare şi de un proces-verbal judiciar, în care sunt consemnate declaraţiile condamnatului; aceasta autorizare va fi acordată atunci când infracţiunea pentru care a fost cerută ar atrage ea însăşi extrădarea potrivit legislaţiei statului de condamnare sau dacă extrădarea ar fi exclusa numai din cauza cuantumului pedepsei;b) când persoana condamnata care a avut posibilitatea sa părăsească teritoriul statului de executare nu a făcut acest lucru în termen de 45 de zile de la eliberarea sa definitivă sau când s-a reintors pe teritoriul acestui stat după ce îl parasise.5. Statul de executare poate să ia măsurile necesare în conformitate cu legislaţia sa interna, inclusiv recurgerea la o procedură în lipsa în vederea întreruperii prescripţiei, dacă aceste măsuri nu contravin prevederilor paragrafului 4 al prezentului articol.6. Orice stat contractant poate, printr-o declaraţie adresată secretarului general al Consiliului Europei, sa arate că nu va lua în sarcina executarea condamnărilor în condiţiile enunţate de prezentul articol.
 + 
Articolul 4Semnarea şi intrarea în vigoare1. Prezentul protocol este deschis spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei şi altor state semnatare ale convenţiei. El va fi supus ratificării, acceptării sau aprobării. Un semnatar nu poate ratifica, accepta sau aproba prezentul protocol fără sa fi ratificat, acceptat sau aprobat, simultan sau anterior, convenţia. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse pe lângă secretarul general al Consiliului Europei.2. Prezentul protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare.3. Pentru orice stat semnatar care va depune ulterior instrumentul sau de ratificare, de acceptare sau de aprobare, protocolul va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii.
 + 
Articolul 5Aderarea1. Orice stat nemembru care a aderat la convenţie va putea sa adere la prezentul protocol după intrarea lui în vigoare.2. Pentru orice stat aderent protocolul va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii instrumentului de aderare.
 + 
Articolul 6Aplicare teritorială1. Orice stat poate, în momentul semnării sau în momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare ori de aderare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile cărora li se aplică prevederile prezentului protocol.2. Orice stat contractant poate, în orice alt moment ulterior, printr-o declaraţie adresată secretarului general al Consiliului Europei, sa extindă aplicarea prezentului protocol la orice alt teritoriu desemnat în declaraţie. Protocolul va intra în vigoare cu privire la acest teritoriu în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii declaraţiei de către secretarul general.3. Orice declaraţie facuta în virtutea celor două paragrafe precedente va putea fi retrasă în ceea ce priveşte orice teritoriu desemnat în aceasta declaraţie, prin notificare adresată secretarului general al Consiliului Europei. Retragerea va produce efecte în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii notificării de către secretarul general al Consiliului Europei.
 + 
Articolul 7Aplicare în timpPrezentul protocol se va aplica executării condamnărilor pronunţate fie înainte, fie după intrarea sa în vigoare.
 + 
Articolul 8Denunţare1. Orice stat contractant poate, în orice moment, sa denunţe prezentul protocol, adresand o notificare secretarului general al Consiliului Europei.2. Denunţarea va produce efecte din prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii notificării de către secretarul general.3. Cu toate acestea prezentul protocol va continua să se aplice executării condamnărilor persoanelor transferate, în conformitate cu prevederile convenţiei sau ale prezentului protocol, înainte ca denunţarea sa producă efecte.4. Denunţarea convenţiei atrage de plin drept pe cea a prezentului protocol.
 + 
Articolul 9NotificăriSecretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei, tuturor semnatarilor, tuturor părţilor şi oricărui alt stat care a fost invitat sa adere la convenţie:a) orice semnatura;b) depunerea oricărui instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare;c) orice data de intrare în vigoare a prezentului protocol în conformitate cu art. 4 şi 5;d) orice alt act, declaraţie, notificare sau comunicare având legătură cu prezentul protocol.Drept care, subsemnaţii, fiind special autorizaţi în acest scop, au semnat prezentul protocol.Adoptat la Strasbourg la 18 decembrie 1997, în limbile franceza şi engleza, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copii de pe aceste texte, conforme cu originalul, fiecăruia dintre statele membre ale Consiliului Europei, altor state semnatare ale convenţiei şi oricărui stat invitat sa adere la aceasta.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x